Tagovi

Hrvatska blogerska organizacija poziva na solidarnost i otpor. Ne dozvolimo, da u Hrvatskoj uskrsne avet verbalnog delikta!

Prenosim današnje priopćenje za javnost HBO. Osobito kolegama blogerima skrećem pažnju na otvoreni račun solidarnosti za pomoć Damiru Fintiću. Uplatite nešto ako možete, i širite dalje informaciju! Dakako, prva je obaveza članova HBO da to prenesu na svojim blogovima. Kampanja za prikupljanje sredstava pomoći ići slijedećih tjedana stalno. Masovni (komercijalni) mediji imaju svoje zakonitosti da je jedna priča postala dosadna i ne treba ponavljati - mi moramo temu, koja je važna, "jahati" stalno; i uvijek vrebati priliku, da nas mas mediji podrže, na bilo koji način. (Jučer me recimo nazvao jedan lokalni radio u Zadru, napravili kratak prilog...)

Hrvatska blogerska organizacija izražava zabrinutost zbog slučajeva ugrožavanja slobode misli i govora na internetu, kojima smo svjedoci proteklih tjedana.

1. Slučaj Damira Fintića (portal vukovarac.net)

U priopćenju od 17. listopada 2008., Hrvatska blogerska organizacija iznijela je podatke o sustavnom, bjesomučnom i obijesnom progonu, kojem je izložen naš kolega Damir Fintić, pokretač portala vukovarac.net, od strane bračnog para Vladimira i Dragice Štengl. Koristeći usluge uglednog i skupog odvjetničkog ureda, u kojem radi i njihov sin, pokrenuli su čak šest sudskih tužbi. Smatramo da su u tijeku procesa povrijeđena temeljna ljudska i građanska prava i slobode Damira Fintića, te je ugroženo ustavno načelo slobode govora. Sudovi su primjenjivali zakon neujednačeno i nekonzistentno, što je omogućilo da supružnici Štengl koriste utjecaj koji kao lokalni politički moćnici bez sumnje imaju, da zlorabe pravosuđe te guše javnu kritiku i slobodu govora u gradu Vukovaru i u Republici Hrvatskoj.

U posljednja dva mjeseca došlo je do određenog napretka u postupanju sudova u zaštiti osnovnih prava građanina Damira Fintića, ali supružnici Štengl i dalje nemilosrdno koriste sve pravne smicalice.
Od siječnja ove godine, suprotno važećem zakonu, na osnovu dva rješenja o ovrsi Damiru Fintiću se oduzima cjelokupna plaća, te u cjelosti svi ostali prihodi. Tako on za osnovno preživljavanje ovisi o pomoći obitelji i prijatelja.

Županijski je sud nedavno zaključio da je ova odluka neodrživa, te je naložio općinskome sudu u Vukovaru da se Fintićevi bankovni računi odblokiraju i da se skidati može samo samo jedna trećina plaće. Štenglovi su međutim uložili zahtijev za reviziju, pa odluka nije stupila na snagu. Građanin Republike Hrvatske Damir Fintiću, u 21. stoljeću, iako radi, ostaje bez prihoda za život u faktičkom dužničkom ropstvu! To ja apsurdno i neodrživo.

Molimo sve medije da objave slijedeći javni poziv:

Hrvatska Blogerska Organizacija otvorila je račun na koji možete uplatiti svoju donaciju solidarnosti za Damira Fintića i portal vukovarac.net.
Broj računa: 2407000-1500314167 OTP Banka
Svrha uplate: donacija za Damira Fintića, Vukovar
Primatelj: HBO

Svojom donacijom pomoći ćete Damiru Fintiću da podmiri iznos dosuđene odštete bračnom paru Štengl (70.000 kuna do sada) i da osigura pravnu pomoć za nastavak postupka na višim sudskim instancama (Ustavni sud RH i Europski sud za ljudska prava).
Apeliramo na sve građane Republike Hrvatske da pokažu solidarnost prema progonjenome, te pomoć za zaštitu osnovnih ljudskih prava, što nam je svima u interesu.

HBO vam zahvaljuje na potpori!

Facebook grupa Blogerska solidarnost
http://www.facebook.com/group.php?gid=28199384436

Vukovarac.Net je web stranica pokrenuta 2002. godine s osnovnom željom uspostavljanja ratom pokidanih veza među Vukovarcima diljem svijeta te informiranja putem postavljenih kategorija s izrazitim naglaskom na interaktivnost među posjetiteljima metodama slobodnog pristupa bez registracije. Vukovarac.Net je stranica Vukovaraca i svih prijatelja toga grada širom svijeta. Na programiranju, oblikovanju, dizajniranju te postavljanju sadržaja na stranici Vukovarac.Net rade zainteresirani ljudi dobre volje bez novčane naknade. (preuzeto s: http://www.vukovarac.net/uvjeti.php)

2. „Slučaj facebook“ i tužbe protiv novinara

Istraživački novinar i nezavisni bloger Željko Peratović (http://peratovic.blog.hr) konstantno je zbog svojeg pisanja izložen prijetnjama, o čemu je i Hrvatsko novinarsko društvo izvijestilo u tzv. "Bijeloj knjizi". Policija i DORH do danas nisu izvjestili Peratovića o tome što su poduzeli i da li je nešto otkriveno o pošiljatelju prijetećih poruka, od kojih citiramo jednu, poslanu nakon napada na novinara Dušana Miljuša: "Trebalo mu je rascopati glavu popola i prosuti mu mozak po ulici i onda krenuti redom po svim novinarima, a prvo tebe Peratovicu." Po informaciji dobivenoj od blog.hr još 4. prosinca, IP adrese s koje su stigle prijetnje dostavljene su policiji.

Željko Peratović je bio izložen problematičnim postupcima u istrazi zbog navodnog odavanja vojne tajne, koja je protiv njega bila pokrenuta, o čemu su mediji prošle godine opsežno izvještavali (pretražen je stan i zaplijenjena tri računala, te nisu bila vraćena mjesecima). Tri kaznene prijave protiv njega, temeljem predistrage koju su kod Glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića pokrenuli inicirali sadašnji ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko i sadašnji šef SOA-e Josip Buljević, još uvijek, nakon godinu dana, "vise u zraku".

Sada je ministar Tomislav Karamarko podnio optužni prijedlog protiv slobodnih novinara Željka Peratovića i Domagoja Margetića "za širenje lažnog i uznemirujućeg sadržaja". Ne ulazeći u detalje sudskog postupka, HBO izražava zabrinutost zbog načina, na koji je ministar najavio tužbe (ne navodeći imena), u intervjuu jednim dnevnim novinama (Večernji list, 13. prosinca).

Tomislav Karamarko komentirao je "slučaj facebook", gdje je policija privela Nikšu Klečaka, pokretača facebook grupe "Kladim se da ću prikupiti 5000 Hrvata koji ne vole Ivu Sanadera". Smatramo očitim da se u slučaju fotomontaže s nacističkim oznakama radi o satiri; na internetu se može naći desetine sličnih, npr. i sa Hillary Clinton. Nema nikakve potrebe da se zbog toga ljudima upada u stan i privodi ih. Autori takvih montaža očito ne šalju pozitivnu poruku o nacizmu; upravo suprotno! A ta montaža uopće i nije bila objavljena na Klečakovoj grupi, nego već tri i pol godine postoji na internetu, što je pomoću googlea lako ustanoviti za nekoliko minuta.

Smatramo vrlo uznemirujućim slijedeće riječi ministra unutrašnjih poslova: "Zalagat ćemo se za donošenja zakona koji će biti precizniji, dati jasniji okvir i olakšati nam postupanje. (...) No, doista smo u sivoj zoni kada je riječ o internetu." S obzirom na kontekst u kojem su date, uzevši u obzir i druge znake panike koje su predstavnici vlasti pokazali u odnosu na internet, blogove i facebook (prosvjed "Stegnite vi svoj remen, bando lopovska!" 5. prosinca), smatramo da se radi o pokušaju zastrašivanja svih građana, koji koriste internet kao sredstvo priopćavanja.

3. Zaključak: Ne dozvolimo, da u Hrvatskoj uskrsne avet verbalnog delikta!

Smatramo da se u slučajevima sudskih progona Damira Fintića, Željka Peratovića i Domagoja Margetića radi o metodi kršenja prava na slobodu mišljenja i govora, poznatoj po engleskoj kratici SLAPP (http://en.wikipedia.org/wiki/SLAPP), u prijevodu na hrvatski: STUPAG - Strateška tužba protiv aktivizma građana.

A Strategic Lawsuit Against Public Participation ("SLAPP") is a lawsuit or a threat of lawsuit that is intended to intimidate and silence critics by burdening them with the cost of a legal defense until they abandon their criticism or opposition. Winning the lawsuit is not necessarily the intent of the person filing the SLAPP. The plaintiff's goals are accomplished if the defendant succumbs to fear, intimidation, mounting legal costs or simple exhaustion and abandons the criticism. A SLAPP may also intimidate others from participating in the debate.

Hrvatska blogerska organizacija brani i branit će, za blogere, druge korisnike interneta i sve građane, načelo koje je sadašnji predsjednik Sabora RH 1980-ih godina, kao odvjetnik u bivšoj Jugoslaviji, izrazio riječima: "Sloboda i pravo izražavanja mišljenja su vrijednost urođena čovjeku, vrijednost koja ga čini čovjekom." Zato su danas zaštićeni hrvatskim Ustavom i zakonima, kao i međunarodnim dokumentima koje je Republika Hrvatska ratificirala. Ne smijemo dozvoliti da godine 2008. u samostalnoj Hrvatskoj uskrsava avet "delikta mišljenja"!

Komentari

Vidim da je u tekstu

Vidim da je u tekstu spomenut ministar unutarnjih poslova. Vjerujte, radi se o vrlo opasnoj ekipi, bez presedana, s njima se nije za zafrkavati. Pouzdano znam da su s stanju preko leševa stići do svojih osobnih ciljeva, sve umotano u celofan zakonitog postupanja.

Tko je glasao

Nego Oštriću, počeo si

Nego Oštriću, počeo si gubiti funkcije? Još malo pa će ti u sigu pisati samo: probisvjet :)

# Jedan neprijatelj pametnom čovjeku više vrijedi nego hiljadu prijatelja

# Jedan neprijatelj pametnom čovjeku više vrijedi nego hiljadu prijatelja

Tko je glasao

@Delgado: Nema frke, nešto

@Delgado: Nema frke, nešto se gubi, nešto se dobije. Evo recimo "iskusni obavještajac". :))

Zoran Oštrić

hdz-ekonomija: Kolega Oštrić (... ) djeluje (...) poput naobraženog obavještajca s dugogodišnjim iskustvom, a ideološki je na razini najrigidnijih subnorovaca

Tko je glasao

Uočavam da je proglašena

Uočavam da je proglašena svojevrsna "silenzio stampa" na ovoj temi bar na ovome portalu i to prije nego li su se stvari razjasnile i raščistile. To nikako nije dobro jer ostaje sjena na cijeloj inicijativi. Pojmu bloga je svaka šutnja apsolutno strana. Nadam se da nije na djelu preslagivanje redova daleko od očiju javnosti. Takav potez uvijek ima karakteristiku čekanja instrukcija.

Tko je glasao

Od upisanih 5 rečenica,

Od upisanih 5 rečenica, koju treba dodatno pojasniti? Da je nastupila "silenzio stampa" prije raščišćavanja i razjašnjivanja stava kolege Zelenog Oštrića da je u redu da moćni političar tuži kolegu mrežanina, i to u jeku otpora prema isto tako slučaju tužbi moćnog političara protiv dvojice kolega mrežana koji predvodi upravo kolega Zeleni Oštrić, i još mu to i sugerira gledajući kroz ideološke naočale? Ili da to nije nikako dobro za cijelu inicijativu? Ili moje mišljenje da je za blog/blogere takva šutnja apsolutno strana, pri čemu sam mislio da blogeri vrlo rijetko šute o politički dubioznim stvarima, pa je stvar još čudnija kada takva "silenzio stampa" dolazi iz redova ni manje ni više nego Udruge blogera? Ili bojazan koju sam izrazio a koja se tiče mogućnosti preslagivanja redova daleko od očiju javnosti, što je parabola za dogovaranje postupanja u ovom specifičnom slučaju? Ili moj zaključak da je takav način djelovanja (multilateralna šutnja) nesvojstven pojmu bloganja jer urušava samu ideju bloga i ostavlja otvoren prostor za čekanje instrukcija, odnosno intervenciju "odozgora", ili sa "strane", što opet diskvalificira blogere kao blogere?

Tko je glasao

mislim da tražiš zavjeru

mislim da tražiš zavjeru tamo gdje je nema, malo si ti to sve skupa preozbiljno shvatio

Tko je glasao

mislim da tražiš zavjeru

mislim da tražiš zavjeru tamo gdje je nema, malo si ti to sve skupa preozbiljno shvatio

Niti jednom riječju nisam spomenuo zavjeru. :)

Znaš da je Sen Tzu omiljeni Oštrićev filozof i da Oštrić često citira poslovicu "Drži prijatelja blizu, a neprijatelja još bliže.". ;) A Oštrić nije glup, da ne spominjem njegov modus operandi koji odgovara, hm...pa piše mu u potpisu. :)

Sad: Budući da je Karamarko navijestio rat slobodnom internetu, a on je obavještajac i za njega je informacija i Jutro i Večer, na koji način bi najbolje dolazio do informacija o zbivanjima u svijetu internet pisanije, naročito informacijama o blogerima koji ga najviše zanimaju i kojima je prethodno do te mjere otežan život i rad da su očajni i da traže pomoć od bilo koga?

Think like Karamarko! ;)
Karamarko nije glup, kad se već toliko godine uspio zadržati na čelu tako brutalnog sustava kao što je obavještajni.

Tko je glasao

@hdz-ekonomija Problem s

@hdz-ekonomija

Problem s ljudima poput tebe je u tomu što su oni toliko ukopani u svoju busiju da im nikada nikakva argumentacija nije dovoljna da odustanu od svog unaprijed zauzetog položaja ili stava. Oštrić ti je nekoliko puta odgovorio i koliko sam ga ja razumjela on ničim nije doveo u pitanje pravo slobode govora na internetu. Njegovo je mišljenje da u navodima @vilibonbona ima elemenata klevete i da bi ga s te osnove Kajin mogao tužiti. To je njegovo mišljenje s kojim se ti ili ja možemo i ne moramo složiti, a isto tako je vjerojatno da bi svatko od nas u slučaju klevete na internetu postupio drugačije. Neki tuže, neki ne. Stvar izbora.

Drugo pitanje je stav HBO po pitanju tužbi za klevetu na internetu. Mi smatramo da svatko ima pravo na zaštitu svojeg ugleda i dostojanstva i da je sloboda govora svakog ograničena ovim pravom drugog/druge. Javne osobe moraju tolerirati znatno veću slobodu govora na svoj račun upravo zato jer se bave javnim poslovima koji imaju pozitivan ili negativan učinak na širu zajednicu, a da i ne spominjemo da su neki od njih na taj položaj došli temeljem dobivenog povjerenja građana i građanki. Njihovo djelovanje podložno je javnoj kritici i prosudbi i oni se moraju s time moći nositi čak i onda kada je pod povećalom i njihov privatni život.

Treće pitanje je odnos snaga (političkih i financijskih) i njihov utjecaj na (ne)funkcioniranje pravosuđa. Kada netko (najčešće javna ili privatna službena osoba) zlorabi svoj politički ili financijski utjecaj da bi suzbila kritički govor o sebi, bilo zastrašivanjem bilo financijskim iscrpljivanjem suprtostavljene strane, onda govorimo o strateškoj tužbi protiv aktivnog građanstva. U Hrvatskoj se vrlo često radi o još goroj varijanti STUPAG-a, gdje moćni pojedinci u službu svojih interesa stavljaju kompletni pravosudni sustav. HBO se angažira upravo na takvim slučajevima s ciljem da se sloboda govora i zaštita privatnosti na internetu podigne na razinu ustavno zaštićenog najvišeg dobra.

Iako ne vjerujem da će te moj odgovor zadovoljiti, jer progoniš Zorana Oštrića od kad si se (po)vratio na pollitika.com (iz čega bi se dalo zaključiti da si upravo ti taj koji imaš neku "tajnu agendu" vjerojatno osobne prirode), reći ću ti da je Oštrićevo mišljenje njegovo vlastito i da je isključivo on odgovoran za njega. Mi se u HBO slažemo oko nekoliko stvari, a jedna od njih je da svatko od nas ima pravo na svoje stavove. Tvoje plitke provokacije s ciljem konfrontacije Zorana Oštrića i HBO, e da bi ti dobio još materijala za verbalna šikaniranja, pročitane su i nemaju šansu. Okani nas se! Get a life!

nemesis

nemesis

Tko je glasao

Uvaženi Nemesis, na osobne

Uvaženi Nemesis, na osobne objede ne želim odgovarati. Što se tiče "tajne agende" i osobne prirode nekakvih napada s moje strane, to je očekivano s vaše strane i radi se o notorno lošem pokušaju diskreditacije, već toliko puta viđenom na našoj javnoj sceni. Slično odgovara i predsjednik Mesić, koji na svaku kritiku odgovara s "To su moji dežurni mrzitelji...".

Budući da sam ja također bloger, i ja sebi također mogu uzeti za pravo davanje svojeg mišljenja u svezi zaštite slobode mišljenja i pisanja na internetu, to nije vaše isključivo pravo (i zaista dobro da nije). S moje strane ovo nije osobna vendetta. Sve i da dokažete da ja mrzim Oštrića jer je ljepši, viši, bogatiji i ima bolju frizuru od mene, ne možete dovesti u pitanje moje argumente. A sad počnimo ispočetka.

Oštrić ti je nekoliko puta odgovorio i koliko sam ga ja razumjela on ničim nije doveo u pitanje pravo slobode govora na internetu. Njegovo je mišljenje da u navodima @vilibonbona ima elemenata klevete i da bi ga s te osnove Kajin mogao tužiti. To je njegovo mišljenje s kojim se ti ili ja možemo i ne moramo složiti, a isto tako je vjerojatno da bi svatko od nas u slučaju klevete na internetu postupio drugačije.

A ja sam nekoliko puta demantirao njegove netočne navode, doveo u pitanje njegovu objektivnost i nepristranost i odsustvo dvostrukih mjerila. Križanjem svega netočnog što je napisano, preostalo nije ništa.

Činjenica br. 1. HBO je na tužbu za klevetu Karamarka protiv Margetića i Peratovića reagirao dramatičnim priopćenjem (autor je tajnik HBO) o otporu uskrsnuću aveti verbalnog delikta s uskičnikom na kraju, spominjanjem SLAPP-a

Činjenica br. 2. Tajnik HBO mrtav hladan javno zagovara, predlaže i sugerira pokretanje slične tužbe od strane Kajina za pisanje čiji je sadržaj višestruko benigniji od pisanja Peratovića i Margetića

Činjenica br. 3. Tajnik HBO kaže da ga u slučaju Karamarko/Peratović/Margetić ne zanima istina (podsjećam, Karamarko je pisanjem optužen za suradnju s islamskim teroristima, mafijom, odgovoran je za ubojstva, ima svoj kriminalni klan, surađuje s dilerima droge, štiti ubojice), kao ni indicije, navodim: "Ne. Jer to nije ni potrebno (istraživanje istinitosti svih činjenica, op. ja). Mi možemo ocjenjivati neke okolnosti, koje daju osnove za sumnju da se radi o STUPAG...ili je samo iznošenje optužbi usmjereno na zastrašivanje običnih građana koji koriste slobodu govora na internetu."

Činjenica br. 4. Za razliku od indicija u slučaju Karamarko koje ga ne zanimaju, tajnika HBO živo zanimaju sve indicije iz slučaja Kajin, navod: "Na osnovu "indicija" o kojima govori, meni se pak čini da vilibombon zaista nema opravdanog razloga za insinuacije kako je Damir Kajin bio upleten u pripremu terorističkog čina", i dalje: "Drugo - za to nema uopće realnih indicija...", te je na temelju svog "objektivnog" razmišljanja sugerirao sudsku tužbu za klevetu

Činjenica br. 5. Tajnik HBO dalje navodi da su kleveta i uvreda normalna kategorija koju treba uvažavati...

Činjenica br. 6. identična činjenici 1...tajnik HBO ne uvažava vlastitu normalnu kategoriju (koja za mene nije normalna, bar ne u perverznom obliku sadašnjeg tumačenja)

Činjenica br. 7. Tajnik HBO (i sam HBO) smatra da se u slučaju Karamarko/Peratović/Margetić radi o pokušaju zastrašivanja svih građana, koji koriste internet kao sredstvo priopćavanja, navod: S obzirom na kontekst u kojem su date, uzevši u obzir i druge znake panike koje su predstavnici vlasti pokazali u odnosu na internet, blogove i facebook..."

Činjenica br. 8. Tajnik HBO otvoreno sugerira podnošenje tužbe protiv kolege mrežanina, makar je potencijalni oštećenik također dio vlasti (zakonodavne, odnosno izvršne u jednoj županiji), makar više nego itko pokazuje znakove panike i makar je navedeni potencijalni oštećenik član Saborskog odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost putem kojeg, bar formalno, ali sigurno u slučaju obične tužbe protiv nekog mrežanina, može utjecati na objektivnost sudskog postupka, a do sada je pokazao visoku neobjektivnost i nepoštivanje državnih institucija i sklon je neinstitucionalnom djelovanju

Činjenica br. 9. tajnik HBO otvoreno LAŽE da je kolega mrežanin otvoreno optužio Damira Kajina za sudjelovanje u pripremi terorističkog djela.

Činjenica br. 10. od kada je tajnik HBO iznio mišljenje i sugerirao tužbu protiv kolege mrežanina, kolege mrežanina više nema ovdje (kako je ono išlo?: "samo iznošenje optužbi usmjereno na zastrašivanje običnih građana koji koriste slobodu govora na internetu")

I zaključne činjenice:

1. Tajnik HBO, umjesto da poduzima sva sredstva kako bi umanjio mogućnost SLAPP-inga za pisanje na internetu jer se sam stavio u takvu funkciju još i sugerira i zagovara taj SLAPP, jer prijetnja tužbom anonimnom korisniku i to od strane člana Saborskog odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost i to za nešto što uopće NIJE napisao je čisti uvod u SLAPP (u naravi, i samo to je SLAPP)

2. HBO se niti na jedan način (do sad) nije odredila prema pristranosti, neobjektivnosti, neistinitosti svog tajnika Zorana Oštrića, niti je zauzela stav prema njegovom mišljenju, što joj je samoprisvojena dužnost (još samo fali da idem čitati vaš statut)

3. HBO očito podržava (za sad) podizanje tužbi za klevetu izrečenu na internetu, ali samo u određenim, ideološki obojanim slučajevima

4. Na taj način se HBO politički svrstava na jednu stranu, što se MENE OSOBNO KAO BLOGERA I TE KAKO TIČE, jer znatno otežava eventualni status tuženog mrežnika, kad imamo situaciju da je ČAK i udruga blogera stala na suprotnu stranu i u korist tužitelja/visokog dužnosnika. Priroda nas uči da vuk kojeg se odrekne vlastiti čopor vrlo teško preživljava, a HBO je dodatno vulgarizirao prirodu, pa bi parabola s vukom u slučaju HBO izgledala tako da imamo vuka samotnjaka kojem prijeti opasnost od lovaca, a njegov čopor ga je ne samo odbacio, nego i preko Udruge vukova sugerira lovcima gdje se isti nalazi

Ovo pod 4. Vam je i odgovor o mojim motivima, budući da vodim vrlo riskantan blog zbog kojeg sam doživio milijun problema i prijetnji fizičkim nasiljem, i ne samo to...jednostavno, postoji na stotine i tisuće blogera za koje je, ako se ikada nađu u situaciji da budu tuženi, BOLJE DA VAS (u ovakvom obliku) NEMA.

Tko je glasao

Koja plahta... No ništa

Koja plahta... No ništa novo nije rečeno, pa ne vrijedi da se ponavljamo.

Zoran Oštrić

Tko je glasao

@hdz-ekonomija Ne samo da si

@hdz-ekonomija

Ne samo da si potvrdio moje pretpostavke o unaprijed zauzetom stavu (čitaj: busiji) i osobnim motivima zbog kojih si se poput flastera zalijepio za Zorana Oštrića, nego sam sada sigurna da te mržnja prema Oštriću (iz meni nepoznatih razloga) zaslijepila do te mjere da si u stanju proizvesti nevjerojatne misaone konstrukte koji s činjenicama nikakve veze nemaju. Pročitala sam pažljivo sve što je Zoran u svoje ime o toj temi napisao i ne mogu pronaći ni deseti dio onog što mu ti opsesivno imputiraš.

Imaš pravo iznositi mišljenje i sud o HBO. Samo vodi računa da je HBO nešto i poduzeo za zaštitu slobode govora i privatnosti na internetu, za razliku od tebe koji nisi napravi ništa, osim što si iskoristio nepopularne napise (vidi koliko je i kakve ocjene dobio) @vilibonbona kao povod da se nastaviš osobno obračunavati s Oštrićem. Dakle, ti si taj koji iskorištavaš kolege blogere radi privatnih motiva, a ne HBO. Moguće da je @vilibonbon nestao kad je vidio da se preko njegovih leđa i u njegovo ime vodi obračun koji s njim nema nekakve veze. Ne čudim mu se. Da sam na njegovom mjestu i ja bih učinila isto.

nemesis

nemesis

Tko je glasao

Štovani Nemesis, vaše

Štovani Nemesis,

vaše pretpostavke u ovoj dogodovštini nisu bitne, bitni su argumenti (i opet napad na mene ad hominem, kako je to lijepo kad se nema argumenata).

Vaša sigurnost ili nesigurnost u bilo što ovoj dogodovštini također nije bitna, bitni su argumenti.
Vaše pretpostavke, sigurnost, nesigurnost ili nemogućnost pronalaženja onog što ja imputiram ili ne imputiram nisu argumenti, nego emotivni ispadi budući da po definiciji držite stranu vašem kolegi (koliko sam shvatio, isto ste član HBO). Emotivni ispadi nisu problem u raspravi, ali problem je ako su samostojeći, BEZ ARGUMENATA (vama za volju, Zoran mi je simpatičan, ali ga držim jako opasnom pojavom za internet, i to od afere Facebook, a ovo zagovaranje tužbe mi je ostavilo u čudu otvorena usta, po prvi put u zadnju godinu dvije).

Loše po vas ako se služite samo napadima i emotivnim ispadima, time na žalost potvrđujete da uopće nemate argumenata. A ovdje nije riječ o ispraznoj akademskoj tumaraljci, nego o važnim stvarima.

Pozivanje na minuli rad isto tako nije argument. Pogotovo kad su upitni rezultati tog minulog rada. Napad na moju osobnost (da ja nisam napravio ništa, opet bez argumenata jer vjerojatno ne znate tko sam ja i što sam napravio ili ne, a ukoliko znate i opet ne znate što sam ili što nisam napravio) opet nije argument, nego već postaje šaka jada. Želite li diskutirati o meni, kupite kartu. :)

Popularnost upisa vilijabombona je potpuno irelevantna ovdje, a uopće nisam koristio njegove upise za bilo što (uostalom, on je sam na ovom dnevniku započeo s ovom temom i nakon toga je nestao, toliko o vašem pažljivom čitanju i o njegovim možebitnim razlozima napuštanja ove stranice...ja mu nisam uvijeno prijetio tužbom), pa ne znam kakve to ima veze s ovom pričom, osim što se radi o još jednom histeričnom udarcu ispod pojasa, a vjerujte da cijelo vrijeme ovakvom drskošću udarate sami sebe. Vi, štovani Nemesis, na žalost očito ne znate drukčije osim podlo. Ponavljam, sve i da "otkrijete" da sam vlasnik Rockwolla i da zato ne volim Oštrića, ne možete takvim bezobrazlukom oprati sami sebe od ideološke pristranosti.

Nigdje nisam napisao da HBO iskorištava blogere radi privatnih motiva. Još jedna podlost. Sve i da ih iskorištava, a pritom im bar malo pomaže, to bi bilo u redu.

Sad mali odmak: toliko ste groteskni (vi, Nemesis) da me cijelo vrijeme podsjećate na Hitlera/Sanadera iz zadnjeg uradka Bijesaprvog:

"Što hoće taj HDZ-ekonomija, što on ima nama govoriti ovo ono, mi radimo, ko je on, što je on napravio! A i taj vilibombon pogledajte kakve ocjene ima, ma što oni znaju!!! :)))))

Tko je glasao

Kak je to sve fino napisano,

Kak je to sve fino napisano, a interesantno je i to prilično interesantno.

Tko je glasao

Skviki, sto je to

Skviki, sto je to interesantno? Gdje je zapelo, ha? :-p

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Gale, Pročitaj si dobro

Gale,

Pročitaj si dobro komentar na koji sam dal svoj odgovor. Onda si fino pročitaj neke komentare u kojima Zoran i Nemesis uz pomoč još nekih obrađivaju ljude koji se kritički obratiju na neke njihove misli i stajališta.

Tko je glasao

Skviki, tu si gore podrzao

Skviki, tu si gore podrzao insinuacije kako je HBO neko veliko zlo. Jel stojih iza toga? Naime, HBO je daleko vise od Katarine i Zorana, mada su oni VRLO VRLO vrijedni i dragocjeni clanovi koji mozda ponekad imaju tanak zivac pa bi poprijeko rjesavali sebi nemile stvari (ljudi su pa grijese).

Isto tako, ako mogu primjetiti, jedno je trenutna emocija kojoj se pojedinac u trenutku moze prepustiti (ko recimo ti kada si dao plus za gornji post ne misleci nadam se podrzati cijeli niz insinuacija), ali da zajednica pojedinaca, u ovome slucaju HBO, doslovno nikada nije niti pomislio koketirati sa takvim emocijama.

Pa te evo pitam, Skviki jos jednom. Jel ti mislis da je HBO zlo? Ili mozda da Zoran i Katarina rade lose svoj posao? Ili ti se samo ne svidjaju neki stavovi od Zorana i Katarine koji nisu integrirani u HBO?

Pobogu Skviki, nije li pomalo nerealno da budemo savrseni kao pojedinci koji ce uvijek savrseno reagirati i koji ce uvijek imati savrsene stavove? I mi smo Skviki ljudi, stoga te molim da ipak imas malo vise razumijevanja i PODRSKE, pogotovo prema gornjem dvojcu koji je uz Zvoneta napravio daleko najvise za afirmaciju HBOa.

Jel previse traziti malo dobre vjere, pogotovo s obzirom da HBO do sada nista nije zahebo, a i pojedinci poput Zvone, Whatera, Seneke, Katarine, Damira i Ostrica mozda ipak nisu toliko zlo da bi ih se suvisno gadilo. Umjesto toga, IMO, korektno im je dati punu podrsku i puno dobre vjere jer upravo se ti ljudi bore za prava blogera, vise nego cijeli ostatak blogerse zajednice zajedno.

Pa da bar das najmanji respekt, to bi bilo vec dovoljno. I puno vise nego poticati insinuacije i neke hejterske, zlokobne spike, samo zato sto iz nekog razloga eto ne mirises dobro Zorana i Katarine u datom trenutku.

Uhhh. Malo pozitive, nista vise se na trazi od tebe.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Uvaženi Gale, vi zaista

Uvaženi Gale,

vi zaista imate problema s čitanjem napisanoga. Ukoliko nisam napisao da je HBO neko veliko zlo (fiktivno, reklo bi se, samo u mojoj mašti), onda to nisam napisao. Jasno sam napisao sve što je trebalo, možda najjezgrovitije u onoj "plahti" s pobrojanih 10 činjenica i tri zaključne činjenice. Ukoliko vas muče nevidljive insinuacije, preskočite ih, i osvrnite se koji put i na argumente. Uostalom, zato i argumenti postoje.

Što je HBO? HBO je ono što pokazuje. Kad se jednom pokazalo (a činjenica jest da se u konačnici pokazalo) da je HBO pristrana ideološka skupina, onda je to HBO, bez obzira na umijeće HBO da organizira konferencije, piše duga priopćenja s uskičnicima na kraju, i bez obzira koliko članovi HBO vrijedno rade i otvaraju žiro račune. Jer isto to (priopćenje, konferencija, žiro-račun) može napraviti i Udruga mladih ustaša iz Zadra, čime ta udruga ne postaje nešto lijepo i dragocjeno.

Što se tiče tankih živaca, prošlo je nekoliko dana, a i dalje stoji činjenica da je HBO pristrana ideološka skupina, kao takva jako opasna za blogere političke neistomišljenike. Nemesis kao Nemesis s time nema nikakve veze, za objektivnost i nepristranost nsu potrebni ljubaznost, pristojnost ni argumentacija, nego samo objektivnost i nepristranost.

Ako tajnik HBO javno zagovara i sugerira progon kolege blogera, a istovremeno dramatizira i ratuje protiv progona drugih kolega blogera, a to HBO kao organizacija (šutnjom) podržava, onda je to kraj. Možda vam je teško shvatiti, ali tajnik KKK koji pije pivu u kafiću s crncem više ne može biti tajnik KKK, isto kao što tajnik Mladih antifašista koji pjeva Juru i Bobana više ne može biti tajnik Mladih antifašista, isto kao što tajnik Udruge "Za život" ne može rentati svoj podrum za obavljanje abortusa. To je temelj današnje društvene scene. Ili tone on, ili tone sve.

Zoran Oštrić to može činiti kao Zoran Oštrić, ali on ne može do četiri sata biti zaštitnik blogerskih sloboda, a nakon četiri sata zagovornik progona istih. Zoran može biti vrijedan, simpatičan i dobar organizator, ali ne u HBO. Progonitelj nečega u organizaciji koja bi to po definiciji trebala štititi daje organizaciji legitimitet progonitelja. Da je kojim slučajem javno izjavio da je Družba Adria trenutno projekt "u redu" ovakav kakav je zamišljen , ili da Rafinerija nafte Sisak trenutno ima sve potrebne sustave za kontrolu emisija u zrak, on u tom času postaje "mrtav" Zeleni, a s njim i njegova Stranka, jer tako nešto ne može reći ni obični građanin, a pogotovo ne zeleni aktivist.

One koji vrijedno rade, vuku za trojicu, preuzimaju tuđe poslove treba gledati širom otvorenih očiju. Ljudi se često naviknu na dobro i puštaju druge da odrađuju njihov posao, kako bi oni živjeli na njihovoj slavi, i sve bi dali da sačuvaju uza sebe takvog "marljivog dobrodušnog idiota" pa i pod cijenu njegovih nestašluka i pri tome uvijek smetnu s uma da je Forrest Gump izmišljen lik (a zeleni Zoran sigurno nije takav). A kad se jednom sve sruši, "marljivi dobrodušni idiot" će prijeći na nove stvari, a oni koji su ljenčarili i tako i tako nemaju osjećaj da se srušilo nešto što je moglo biti vrijedno, jer nisu u navedeno uložili sebe. Tako to ide. Tako funkcionira poslovni svijet.

Tko je glasao

Ja se do sad nisam negativno

Ja se do sad nisam negativno postavil spram HBO-a.

Moje mišljenje je da je to dobra stvar, no isto tak je škakljiva. Tu morate biti korektni i spram svakom jednaki.

Morate biti spremni na kritiku i ak ta ista nije u redu, onda se to kritičaru objasni na kulturni načain. Napad na njega može stvorit samo ne povjerenje u vas.

Shvati več jemput ak ja smatram da u nečijem komentaru ima nešto za prihvatit, onda to i podržim.

Si ti otvoril blog od HDZ-Ekonomija i nekaj tam pročital?

Tko je glasao

Drago mi je da je tako. Bilo

Drago mi je da je tako. Bilo mi je naime bitno iscitati razloge plusa koje si dao HDZ-ekonomiji, s obzirom da je barem meni osobno do tvojeg misljenja stalo.

Po pitanju HDZ-ekonomije, osobno kada vidim opetovano ponavljanje lazi i podvala sa neke strane, izgubim volju za bilo kakav daljnji diskurs. Preciznije, ne vidim smisao u takvom dijalogu kojem cilj definitivno nije konstruktivne prirode. Tako nakon loseg iskustva niti ne citam vise upise HDZ-ekonomije, niti ih smatram relevantnim. Nesto kao Butkovic ili pokojni Pukanic. Ne postoje.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

U redu, "odgovorit" ću i na

U redu, "odgovorit" ću i na ovo. Ovakvo cijeđenje pluseva svome krdu i prozivanje svakog tko da plus mrskom neprijatelju je multijadno. :)))

Gale, vi imate u HBO ulogu čistača iz drugog ešalona, s tamnim odijelom, tamnim naočalama i mikrofonom u uhu mrko gledate na sve koji nedovoljno plješću Velikom Vođi i nedovoljno urlaju kad se spomene ime Našeg Protivnika. :))))) No, za razliku od Goldsteina iz Orwelove 1948. ja sam stvaran lik i uvijek mogu vratiti hračak s ekrana. ;)

Dobro, u političkoj organizaciji netko treba imati i ulogu Rudolfa Hessa. Ako odlučite pobjeći u moj protu HBO tabor padobranom nakon što vidite da HBO brod tone, neću vas zatvoriti na 40 godina. :)))))

Što se tiče vašeg ponavljanja da ja pričam laži, iako ih nikad niste iznjeli, to opet odgovara Goebbelsu, a ne Hessu. Jeste li sigurni da ste u stanju pokriti obje funkcije u NSHBO? Naime, ja kad za nekog napišem da laže onda točno i navedem tu laž (primjerice, laž Zorana Oštrića o tome da je vilibombon napisao da je član Saborskog odbora odgovoran za postavljanje bombe, ili tako nekako).

Znam da shvaćate da ste pogriješili što ste hrvatske branitelje nazvali pi*kama, papcima, pozerima i probisvjetima i da osjećate da vam glavna opasnost po vašu "reputaciju" prijeti od mene kojem to nije problem istaknuti, no odrastao i zreo čovjek je svjestan svojih grešaka. Jeste li zreo čovjek, Gale?

Osim toga, vi se kao član ili dužnosnik HBO trebate osvrtati na svaki upis, pa i na onaj po vas osobno nepovoljan, zar ne?

Na kraju, ja uistinu jesam bloger s blogom od pedesetak, a možda i više argumentiranih i činjenično potkrijepljenih upisa kojem nitko ne može osporiti relevantnost, s podosta pohvala za blog od istaknutih blogera i ne-blogera, a vi uopće ne vodite blog, mada ste dužnosnik blogerske organizacije. Pa ja s vama ipak komuniciram na temi koja se tiče slobode interneta i bloganja u užem smislu riječi.

Pozdrav i sve najbolje za predstojeće blagdane, vama kao i svim drugim kolegama s pollitika.com.

Tko je glasao

ajde objasni ovaj komentar,

ajde objasni ovaj komentar, nije mi jasno što si time htio reći?

Tko je glasao

baš sam i ja mislio

baš sam i ja mislio priupitati isto :-)

Tko je glasao

Apsolutno podržavam blogera

Apsolutno podržavam blogera iz Vukovara, no kratkovidnost g. Oštrića me sve više zabrinjava. S jedne strane boji se aveti vebalnog delikta (pa je Sanader sa nacističkim obliježjima ok), a s druge zagovara progon, zbog, očigledno, neumjesne i neprimjerene izjave o rascopavanju glava, no savršeno u skladu sa slobodom govora na internetu. Da li je to ozbiljna prijetnja osobi g. Peratovića? Ako ja napišem da Sanader ili Mesića treba ubit da li će oni zbog toga biti u životnoj opasnosti? Normalno da neće..

Al valjda bi trebalo progoniti neistomišljenike, a istomišljenike pomilovati.. jedna stvar će izgleda zauvijek ostati, dvostruki standardi

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Dosta o Ostricu. Ajmo se

Dosta o Ostricu. Ajmo se malo baciti na podrsku nasim kolegama. Cisto za primjer, jesil poslo pare za Fintica? Jesi li proslijedio poruku za podrskom? Jesi li se uclanio u fb grupu?

A sto se tice Ostrica, kao i svatko drugi, na putu znanja, mora proci kroz vagone licemjerja.

Samo, steta je ovu vrlo PRODUKTIVNU TEMU upropastiti off topicom, sto je upravo sada slucaj.

Stoga apeliram i kod druga Ostrica da prestane koristiti ovu temu za analizu osobnih vrijednosti, kao i ostale kolege blogere, te da se preusmjerimo na ovaj konstruktivni aspekt BLOGERSKE SOLIDARNOSTI.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Ne koristim facebook. niti

Ne koristim facebook. niti namjeravam. trivijalizira čitavu situaciju na piskaranje po internetu. pollitika.com je dovoljna za to.. evo uplatiti ću za kolegu Vukovarca i to dosta... i daljnje piskaranje na temu isto ne smatram previše produktivnim.. svi se mi slažemo koji ovdje pišemo, ali treba pokrenuti i mase koji ne čitaju pollitiku, a to je velika većina..

da li zna netko da li je poslan prijedlog za ocjenu ustavnosti zakona o duševnim bolima te uvredi časti i ostalih gluposti? Da li kolega Vukovarac pokreće ustavnu tužbu?

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Facebook je dobar upravo

Facebook je dobar upravo zato sto ima penetraciju vecu od pollitika.com-a. Zbog toga ga opcenito i koristimo u politickom djelovanju.

U svezi glede tuzbi i slicno, tu je Nemesis tata-mata i zicer sam da stvari idu u tom smjeru polako i sigurno.

I hvala na potpori Finticu.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Lijepo rečeno. Što ćemo s

Lijepo rečeno.
Što ćemo s blogerskom solidarnosti prema vilijubombonu prema kojem se može pokrenuti kazneni progon zbog pisanja bloga i to na ovoj cijenjenoj stranici i to od vrlo moćne osobe, saborskog zastupnika i člana Saborskog odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Damira Kajina (podsjetimo da taj odbor čak daje mišljenje o imenovanju čelnika sigurnosnih službi u skladu s Ustavom), i to na sugeriranje i odobravanje, pa i otvoreno pozivanje ni manje ni više nego tajnika Organizacije za zaštitu blogera? Što sad to znači? Da će blogeri trebati zaštitu od samog HBO?

Tko je glasao

Da će blogeri trebati

Da će blogeri trebati zaštitu od samog HBO?

Po malo počinjem i ja dobivat takav osječaj.

Tko je glasao

Skviki, tobom se fakat lako

Skviki, tobom se fakat lako da manipulirat.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Gale, Meni je uvjek užitak

Gale,

Meni je uvjek užitak se s ljudima razgovarat par mjeseci poslje grmljavine.

Tko je glasao
Tko je glasao

Mislim da nije dobro sve

Mislim da nije dobro sve trpati u isti lonac. Potpisujem djelove dnevnika i podržavam prosvjed i solidarnu podršku za Damira Fintića, jer je njegov slučaj identičan sa Makarskom kronikom i Šibenskim konobarom.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Ja ipak mislim da su sve

Ja ipak mislim da su sve krivi Slovenci :))

Tko je glasao

Kolega zeleni, opet ste

Kolega zeleni, opet ste postali naivni i opet je naivnost u vašu korist?
Nigdje u priopćenju niste spomenuli riječ "kleveta."
Ili ste osobno provjerili baš sve navode s vukovarac.net i Peratovićeve i Margetićeve stranice, kao i navode vilibombona pa znate da ovi naprijed pišu istinu i samo istinu a vilibombon kleveće?
Ili se ipak radi o tome da nemate ništa protiv kad se u stotine nastavaka piše da je Štengl lopov, da Karamarko štiti ubojice i da je povezan s islamskim teroristima, ali vam je užasno zasmetala mogućnost da bi Kajin mogao imati veze s onim što baca bombe?
Kao što rekoh više puta, vas se treba čuvati i dobro paziti u kakve se operacije ulazi. Već ste samom ovom izjavom narušili kredibilitet organizacije. Ja vam se sigurno ne bih obratio za zaštitu.

Tko je glasao

HDZ, naravno da po tvom

HDZ, naravno da po tvom poimanju ni milijun kuna ne bi bilo dovoljno obitelji Štengl da im se povrati čast koju su, kako kažu, izgubili nakon čitanja jednog, u okvirima Hrvatske nepoznatog bloga. U redu, imaš pravo na svoje mišljenje. Kao što su vukovarski suci valjda imali pravo na mišljenje onih koji su im naredili izmijeniti oslobađajuću presudu i dosuditi u prvoj pedeset te u drugoj ovih dana dvadeset, uz troškove od dodatnih pedeset tisuća kuna...
Ali, ovdje ima nešto što nema veze s tvojim slobodnim poimanjem količine boli duše saborskog zastupnika, nešto što ne zadire u temu klevete, koju ja usputno nisam izrekao ako je i postojala već sam je samo tehnički omogućio postojanjem web stranice vukovarac.net, a to je:
- gospodine dragi, ja već jedanaest mjeseci ne primam plaću! Ni lipe! Prvo su, do promjene ovršnog zakona, rekli da je ta totalna ovrha u potpunosti u skladu s pozitivnim zakonima ove zemlje. Nakon šestog mjeseca ove godine više se nisu vezali za taj zakon, ali ja i danas nemam u ovoj zemlji pravo na egzistiranje.
Pročitaj ovo na linku pa onda prosuđuj, bez obzira je li kleveta postojala ili ne, je li ovo moje stanje primjereno zemlji aplikantu za EU ili je prije primjereno onoj do prije dvadeset godina, a možda ni njoj već nekoj robovlasničkoj iz davnina? (LINK)
- gospodine dragi, kako god tumačio iz svoje udobne sjedalice, kad se mama i tata eksponiraju kao duševni bolesnici i za svoje stanje utužuju na sve strane, između ostalog i mene s šest tužbi u mjesec dana, ne odu pri tom kod liječnika po recepte niti troše lijekove iako posjećuju psihića četiri puta i sve nalaze podastiru uz tužbu..., a najvažnije - kad ih u svim tužbama zastupa rođeni sin odvjetnik... Kako to nazivaš? Možeš ti iz svoje udobnosti smatrati da to nije SLAPP, ali ne možeš reći da ovo nije gadan sukob interesa! Hoćeš da ti objasnim? Kako je Štengl starac od nepunih 70 godina, priroda kaže da će možda ubrzo Bogu na ispovijed. Ja ću mu ovrhama plaćati za sada vidljivih stotinjak tisuća kuna, dakle cifru koju neću moći isplatiti desetak a možda i više godina. Sad ćeš reći da je to u stvari moj spas? E, nije! Po ovršnom zakonu ovakva vrsta tražbine je nasljedna, automatizmom. Dakle, sin odvjetnik nastavlja me ovršavati, možda do moje smrti. Nije sukob interesa? Ne, nije, u Hrvatskoj i možda još dvije tri zemlje na svijetu!
- Ma ne da mi se više! Misli ti što želiš! Uživaj!

Tko je glasao

D.F., ne znam iz kojeg si

D.F., ne znam iz kojeg si razloga ovo napisao jer ja sam poprilično dobro upoznat s tvojim slučajem još od prvih upisa Special Agenta jer sam i ranije pratio vukovarac.net (a i pisao) budući da sam podrijetlom povezan s Vukovarom. I tu sam ti početkom godine napisao što bi trebao poduzeti kako bi se zaštitio jer ti NITKO neće pomoći ako si sam ne pomogneš. Apsolutno podržavam tvoju borbu protiv pravosudnog terora i sve one koji ti pomažu. I bez obzira što mislim da si od prve tužbe do danas sve radio krivo ne želim se miješati i davati savjete jer je tvoja koža u pitanju, a ne moja. Ni ne očekujem od tebe objektivno mišljenje o situaciji jer je tvoja situacija jako ružna.

Moj udio na ovoj temi ticao se određenog kolege blogera koji se živ "potrgao" u tvojem i još dva slučaja hajke na blogere jer to po njegovom mišljenju nije u redu, to je napad na slobodu medija, slobodu interneta, to je slaping blablabla a istovremeno otvoreno iznosi svoje mišljenje da jedan saborski zastupnik treba tužiti isto tako kolegu blogera zbog klevete i to bi očito podržao, a taj bloger je napisao tisuću puta "blaže" stvari od korisnika vukovarac.net te od dvojca PM.

A ovaj tvoj upis sam očekivao. Nitko ne pili granu na kojoj sjedi makar i sam znao da je grana trula.

PS Ne sudi o mojoj "udobnoj sjedalici", jer bi ti da si bio u mojoj sjedalici zadnjih osam mjeseci svakog dana tražio da ti se vrati sukob sa Štenglovima.

Tko je glasao

sloboda govora i mišljenja

sloboda govora i mišljenja je apsolutna i ti zakoni o povrijeđivanju časi, ugleda, i duševne boli su apsolutno nakaradni..

Još mogu razumjeti ako je nanesena neka materijalna šteta, ali krivosuđe u nas je očigledno apsolutna vlast.

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

@hdz-ekonomija: taj bloger

@hdz-ekonomija:
taj bloger je napisao tisuću puta "blaže" stvari od korisnika vukovarac.net te od dvojca PM.

Taj bloger je otvoreno optužio Damira Kajina za sudjelovanje u pripremi terorističkog djela; kako je to "tisuću puta blaže"? Drugo - za to nema uopće realnih indicija (jedina veza je da obojica ne vole Marka Perkovića - onda bi mogao optužiti i mene - a to zapravo i čini, optužujući sve "antifašte" generalno - u najmanju ruku, to je "širenje lažnih i uznemirujućih vijesti", za što je i sam Kajin, navodno, zaista osumnjičen jer je optužio one koji vole M.P.T.), dok za Štengla ima.

Ne zalažem se, ni ja ni HBO, za apsolutnu slobodu govora koja može značiti gaženje slobode drugih. Kleveta, uvreda i prijetnja moraju biti utužive. Ali uvijek ću ustati u zaštitu bilo koga, makar se s njegovim mišljenjem ne slažem, ako mislim da im se sudi nepošteno (da je, recimo, osim problema u proceduri, kazna neproporcionalno velika - kao ovdje, čak i da Fintić jest kriv!), u skladu s Voltairevom maksimom - koju su već mnogi, kako biva, demagoški zlorabili. (Također, samo načelo "duševne boli" čini mi se ljigavo i protupravno u srži.) Uvijek ću ustati za zaštitu slabijeg kad ga napada moćnik.

Osobno, uostalom, takve stvari ignoriram i bol transformiram u smijeh. I ti si o meni izrekao zlobne i podle insinuacije zbog kojih me duša zabolila (sukobljavao sam se sa subnorovcima 1980-ih u doba afere "Crko nam maršal..." :) ), ali sam, s obzirom od koga dolazi, zapravo to shvatio kao kompliment. I stavio u sig. Ej, ja i drug Karamarko, naobraženi obavještajci. :))

Zoran Oštrić

hdz-ekonomija: Kolega Oštrić (... ) djeluje (...) poput naobraženog obavještajca s dugogodišnjim iskustvom, a ideološki je na razini najrigidnijih subnorovaca

Tko je glasao

Taj bloger nije otvoreno

Taj bloger nije otvoreno optužio Damira Kajina za sudjelovanje u pripremi terorističkog djela tako da LAŽEŠ. S druge strane, Karamarko se optužuje da štiti ubojice, da je odgovoran za ubojstvo Pukanića, da je povezan s organiziranim kriminalom, da je povezan s mafijaškim klanovima, da je suradnik mafijaških klanova, da krši zakone, da je povezan s islamskim teroristima i tome slično. Vjerojatno za Karamarka posjeduješ realne indicije, što opet govori podosta o tebi, samo ne znam u kojem svojstvu djeluješ: kao branitelj medijskih sloboda gdje te se realne ili irealne indicije ne bi ni trebale ticati jer je jer je to posao pravosuđa, kao tužitelj, doušnik, ekspert za organizirani kriminal ili samo kao antifašist što se opet kosi s proklamiranjem tvog posla u kojem nigdje ne stoji da u zaštitu uzimaš samo antifašiste, a da one koji ih optužuju (bez obzira je li došlo do klevetanja ili ne) uzimaš u progon. Što sa Štengla ima? Malo mi djeluje suludo da se aktivist za slobodu medija bavi postojanjem realnih ili irealnih indicija za klevetu preko interneta pogotovo kad se radi o osobi koja uopće nije kompetentna prosuđivati o realnim i irealnim indicijama.

Kako si se očito osjetio povrijeđenim zbog pisanja vilibombona o "jednom antifašistu" i sugerirao i opravdao tužbu protiv blogera evidentno je da kompletnu zaštitu slobode medija gledaš kroz ideološke naočale. Lijepo je i znati da si u zaštitu uzeo Kajina nakon što je jedan bloger napisao da postoje indicije da bi Kajin mogao biti povezan s terorističkim aktom što si protumačio kao napad na sve "antifašiste", a da prije toga nisi ni jednom riječju reagirao na Kajinove tvrdnje da je bombu postavio Thomsponov fan što ne znam iz kojeg razloga nisi protumačio kao napad na sve Thompsonove fanove i nisi upozorio (ja sam to pročitao kao prijetnju) Kajina da bi ga se moglo tužiti.

Što se tiče tvrdnje da ćeš uvijek ustati u zaštitu ako se sudi nepošteno, to se ne uklapa u činjenicu da suđenje inicirano od strane Karamarka još nije ni ZAPOČELO, a ti već unaprijed znaš da je isto nepošteno, dok sukladno tome unaprijed znaš da će eventualno suđenje vilibombonu biti pošteno, zato si i isto sugerirao.

I na kraju, drago mi je da nisi ostao iza svojih riječi da se na mene ne vrijedi osvrtati čime si potvrdio težinu mojih upisa, dragi kolega zeleni Zorane. :) To vrijedi više od svih minusa koji mi se pune na račun.

Tko je glasao

Točno u sridu

Točno u sridu

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Ne zalažem se, ni ja ni

Ne zalažem se, ni ja ni HBO, za apsolutnu slobodu govora koja može značiti gaženje slobode drugih. Kleveta, uvreda i prijetnja moraju biti utužive.

A tko će određivati gdje je granica? Država?

Tko je glasao

Zoran Oštrić ili

Zoran Oštrić ili antifašisti u cjelini vjerojatno.

Tko je glasao

@kvarner051: A tko će

@kvarner051:
A tko će određivati gdje je granica? Država?
Zakon i sudovi.

Zoran Oštrić

Tko je glasao

Zakon i sudovi. nisu li

Zakon i sudovi.

nisu li zakoni i sudovi već presudili, pa se zbog toga i bunite?

Tko je glasao

Mi se ne bunimo protiv

Mi se ne bunimo protiv NAČELA da zakon i sudovi odlučuju. (Što pojedinci ovdje pokušavaju podmetnuti - fakat jadno.) Uostalom - pravni postupak još nije završen. A ovdje ne moramo ulaziti duboko u finese teorije prava, legalnosti i legitimnosti.

Mi prikupljamo novac da bismo pomogli čovjeku platiti kaznu na koju je osuđen jer je moćnicima nanio duševnu bol. Tu kaznu smatramo nelegitimnom (nepravednom), ali ona je legalna (pravna). Nećemo dizati revoluciju - pomažemo unutar sustava. I dakako, radit ćemo sustavno na tome, da se takve svinjarije ubuduće ne događaju (da se sustav usavrši i da se nepravde smanje).

Neki će pokazati solidarnost s našim kolegom mrežaninom (citizen, građanin Mreže) koji je stradao jer je unaprijeđivao slobodu govora u Vukovaru, neki, iz ovog ili onog razloga, neće.

Zoran Oštrić

Tko je glasao

A kako se tvoj upis uklapa u

A kako se tvoj upis uklapa u slučaj tužbi protiv Peratovića i Margetića budući da tu ni zakon ni sudovi još nisu ništa odlučili?
Kako se u tvoju tvrdnju o neulaženju u dublje finese uklapa činjenica da si upravo ti tražio realne indicije u upisima vilibombnona i na temelju finesa koje si sam prokljuvio opravdao si i zagovarao progon kolege mrežanina vilibombona?
Budući da se HBO uključio i u slučajeve Peratovića i Margetića, što se tu smatra nepravednim? Buduća sudska presuda (kako se zna koja će biti?) ili sama tužba (opet, kako se zna da tužba nije opravdana, kad je već izjavljeno da je podnošenje tužbi legitimno i opravdano i da se nema potrebe ulaziti u finese?)

Tko je glasao

Ma kakva država, to buju

Ma kakva država, to buju odredili oni, koji bacaju blato na svoje ne istomišljenike. Tim istima nesmeš niš reč i ak nekaj veliš si odma zadrti HDZ-ovac ili u naj gorjem slučaju, fašista i šovinista.

Tko je glasao

Gale ima pravo: tvoja

Gale ima pravo: tvoja izopačavanja i podmetanja nisu vrijedna odgovaranja. Tih deset minuta mogu produktivnije iskoristiti. Onom tko zna čitati i misliti, priopćenje dovoljno govori.

Zoran Oštrić

Tko je glasao

Ovako ti vidim stvar. Imamo

Ovako ti vidim stvar.

Imamo 150 dokazanih falsifikatora koji iznose lazi. Treba li trositi 1 minutu na njih? Ne treba.

Jednostavno se nema vremena, a i kada bi se imalo vremena, to bi znacilo da se slobodno vrijeme pretjerano ne cijeni.

Tako, umjesto da se vrijeme trosi na dokazane falsifikatore, mozda ih je bolje ignorirati, a vrijeme trositi na korisne i produktivne prepiske.

Jer na kraju krajeva, nulti zahtjev za kvalitetnu raspravu jeste medjusobno povjerenje. Bez toga niti rasprava ne moze biti kvalitetna.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Takvi se odgovori uvijek,

Takvi se odgovori uvijek, ali baš uvijek, pišu kad nedostaje argumenata za odgovor. Zaista nisam htio trolati ovu temu ali na drskost i pokvarenost uvijek odgovaram. Dao sam dvije alternative:

1. Budući da ste priopćenjem utvrdili da je napad tužbama na protiv Fitnića, Margetića i Peratovića napad na slobodu medija, blogera i čega već ne, a eventualna Kajinova tužba protiv vilibombona opravdani postupak zaštite integriteta Damira Kajina od klevete, jeste li se osobno uvjerili, odnosno provjerili sve činjenice, da Fitnić (odnosno komentatori na njegovoj stranici), Peratović i Margetić pišu istinu i samo istinu, a vilibombon kleveće?

2. Ili se ipak radi o tome da nemate ništa protiv kad se u stotine nastavaka piše da je Štengl lopov, da Karamarko štiti ubojice i da je povezan s islamskim teroristima, ali vam je užasno zasmetala mogućnost da bi Kajin mogao imati veze s onim što baca bombe?

Siguran sam da ćete pronaći koju sekundu vremena za odgovor jer je u pitanju kredibilitet HBO.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci