Tagovi

Hrvati i bliskoistočni kaos

Neću ovog puta o bezglavom srljanju u EU, neću o nerazumnom odnosu spram susjeda, neću o podilaženju vatikanskoj kuriji, neću o energetskoj bezglavosti s Rusijom - ali hoću o budalastom srljanju u islamsko-judeističke priče po narudžbi ujka sama. Hrvatska diplomacija poput mafijaške organizacije koristi pojedinačne interese i državne resurse kako bi toj istoj državi nanijela ogromnu štetu.
Najprije se otvoreno svrstala u antigadafijevsku alijansu kada je podržala francusku egzekuciju državnika koji nikome nije bio dužan, potom je poslala vojsku u afganistan da podrži sigurnost polja maka i njegov put svile, a potom se obrušila na nepriznavanje Palestine u UN te naposljetku pala u ljubavni zagrljaj sirijske opozicije. I sve to bez i jednog pitanja bilo kojeg predstavnika domaće stranačke nomenklature ili predstavnika parlamenta. Pa nije vrag da svi ti grlati tribuni stoje na liniji vanjskopolitičke hobotnice na čijem čelu pravednički stoluje doktor pravnih nauka i ljubitelj kune zlatice.
Naime ova avantura sa uplitanjem u unutar sirijske odnose uskoro može rezultirati neviđenim međunarodnim skandalom. Na stranu što se državna mafija odrekla naftnih polja u Siriji vrijednih milijarde USD dok istovremeno reketari domaće stanovništvo, na stranu to što je priznala opoziciju praktički terostičku organizaciju kao jedinog legitimnog predstavnika Sirije uz postojeću legalnu i legitimnu vladu sada si te naše mutikaše dozvoljavaju da preko Jordana (čista demokracija) švercaju oružje prema uvezenim revolucionarima u Siriji. Govorim o švercu jer je EU uvela embargo na svaku vrst naoružavanja prema sukobljenim stranama u Siriji. Dakle taj prljav posao nije htio odraditi ni ujka sam ni netko viđeniji iz te branše već je isturena mala korumpirana Hrvatska. Naravno domaći mediji tu temu uopće ne prate jer su zaokupljeni aflatoksinimi i sličnim domaćim kukuriku biserima međutim sada su tu temu potaknuli strani mediji na čelu s NYT-om. Jel to samo medijska patka koja nema realne pozadine. Pa baš i nije; hrvatsko oružje je snimljeno u rukama opozicije, snimljeni su jordanski avioni kako u 4 navrata tovare teret noću na Plesu krajem prošle i početkom ove godine...

http://brown-moses.blogspot.com/2013/01/are-yugoslavian-anti-tank-weapon...

Nije uopće bitno o kojoj se strani sukoba radi, bilo da se šalje oružje pobunjenicima ili sirijskoj vojsci, Hrvatska jednostavno nije smjela dopustiti da je se uvuče indirektno u ovaj konflikt. Netko je u Hrvatskoj na tom oružju i poprilično zaradio te u isto vrijeme ugrozio nacionalnu sigurnost zemlje.

Nažalost, od početka "Arapskog proljeća", Hrvatska ni ne pokušava zadržati neutralno stajalište. Hrvatska je bila jedna od prvih država - čak i prije SAD-a - koja je priznala pobunjenički NTC u Libiji, a nakon smrti Gaddafija raspad Zelene Socijalističke Džamahirije je svečano proslavljen u jednom zagrebačkom hotelu.
http://www.index.hr/vijesti/clanak/hrvatska-bi-imala-koristi-od-plinskog...

Sirija i Libija su naše "šire susjedstvo" i politika koju vodi ova elita definitivno nije ispravna. Tko će to staviti pusički i Iveli pod nos - ili su svi prehlađeni. Ovime ne samo prešućujemo brutalna kršenja međunarodnih prava, već se politički čvrsto stavljamo u suprotnu poziciju s najbrže rastućim ekonomijama svijeta, naročito kada je riječ o Kini i Rusiji. Naravno da je i maloj djeci jasno da vanjski dug Hrvatska ne može otplatiti. Možda joj svjetski gazde ponude opciju otpisa dugova - za podršku i pristupanje jednoj svjetskoj držvi, jednoj vladi, jednoj vojsci...Dugoročno i kratkoročno ovakva vanjska politika za nas je poražavajuća.

Komentari

Iza rušenja ruskog aviona stoji CIA

Činjenica je kako koalicija snaga predvođena SAD-om djeluje protiv „IS“ već više od godine dana, a niti jednom ta organizacija nije pokušala napraviti nešto slično s američkim ili bilo čijim zapadnim civilnim zrakoplovom ili drugim terorističkim napadom s masovnim civilnim žrtvama Zapadnih država. A, Rusija djeluje protiv ISIL-a svega mjesec i pol, a već joj se događaju krvavi teroristički napadi i prijetnje uništenjem njezine države. Pritom se ruski politički komentatori vraćaju i na prije mjesec dana izrečena upozorenja američkog ministra obrane Ashtona Cartera, koji je Rusiji, zbog njezine intervencije u Siriji, nagovjestio skore velike gubitke. Isto je bilo sročeno na takav način da je izazvalo velike kritike ruske službene politike, koja je njegov govor označila potpuno nediplomatskim i gotovo navijačko proturuskim.
O tome da ameri ne ometaju ilegalnu prodaju nafte IS-a preko Turske, a mogli bi - znači igraju u pozadini dvostruku igru.

Tko je glasao

4 godine od smrti Moamera Gaddafija

Ja sam beduinski ratnik i umrijeti ću ovdje kao mučenik

Prije točno četiri godine na današnji dan, 20. listopada 2011., ubijen je libijski predsjednik i vođa libijske Zelene revolucije, pukovnik Muammar Gaddafi. Na brutalan način ubili su ga islamistički militanti koji su dobili direktnu zračnu potporu SAD-a i drugih NATO saveznika.
Gaddafi je imao brojne prilike pobjeći iz zemlje, ali nije, ostao je i borio se do kraja. Vodio je zadnju bitku u ratu za Libiju, bitku za svoj rodni grad Sirte, gdje je i ubijen.
Od njegove smrti Libija se nalazi u stanju stalnog kaosa, a agresija koja je izvršena na njegovu zemlju preselila se dalje, na Siriju. Tamo rat još uvijek traje, a Zapad, baš kao i u Libiji, naoružava i podupire islamističke militante.
Agresija na Libiju bila je jedna od najvećih tragedija našeg doba i posljedice se i dalje osjećaju. Štoviše, američki i NATO napad na Libiju bio je početna točka aktualne katastrofe na Bliskom istoku i šire, katastrofe koja prijeti cijelom svijetu.
Što se tiče Gaddafija, dan kada je ubijen svakako će ostati u sjećanju mnogih kao dan kada je svijet izgubio jednu od najvećih ikona anti-imperijalizma. Svoj život završio je upravo onako kako je i predvidio nakon početka agresije na njegovu zemlju: "Ja sam beduinski ratnik koji je Libiji donio slavu i umrijeti ću ovdje kao mučenik".

http://www.advance.hr/ad/im/aktnews/slike_an/vijest-19042_9253_3553.jpg

Tko je glasao

Al Nusra na poligonu u Slunju

Nedaleko od Rastoka, mjestašca u kojem se rijeka Slunjčica preko sedrenih stijena ulijeva u rijeku Koranu, a u svojem toku kroz Rastoke stvara mnoštvo malih jezera, brzaka i slapova je na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik", 6. listopada 2015. održana pokazna vježba s bojnim gađanjem „Združena snaga 15“. Riječ je o jednoj od najvećih vježbi Oružanih snaga RH još od Domovinskog rata. Samo dva dana prije, u nedjelju 4. listopada 2015. NATO Savez je započeo u Italiji, Španjolskoj i Portugalu vojne vježbe pod nazivom "Trident Juncture 2015" u kojima sudjeluje 36 000 vojnika, 200 vojnih zrakoplova i 60 brodova iz 30 zemalja, uključujući i zemlje koje nisu NATO članice,a trajat će do 20. studenoga.
Za to vrijeme su ISILovi borci rušili Slavoluk pobjede u Palmiri, koji je svjetska kulturna baština pod zaštitom UNESCO-a, izvijestio je Reuters.
Istog dana više od tri tisuće militanata Islamske države, Jabhat Al-Nusre i Jaish al-Yarmouk džihadističkih grupa pobjeglo je pred sirijskom vojskom i ruskim zračnim napadima iz Sirije prema Jordanu. Mnogi od njih s hrvatskom strojnicom na džihadističkom ramenu (što se blago odrazilo na izvozne rezultate hrvatskog gospodarstva zabilježeno u porastu BDP jer Hrvatska raste, kako već znamo iz reklamne kampanje trenutnih vlastodržaca).
Jel američki Al Nusra bio na Slunju - naravno...

Nobelovac Obama (iako nije dobio nagradu iz književnosti) je svoju preneraženost ruskom snagom inteligentno komentirao "Rusija i Iran svojim nastojanjem da podupru Asada samo će zaglaviti u močvari i to neće ići" dajući nam do znanja da je Sirija močvarno,a ne pustinjsko područje. Dodao je da Rusija ne razlikuje Islamsku državu i umjerenu sunitsku oporbu, te stoga ruska politika tjera umjerenu oporbu u ilegalu (uistinu bježe u Jordan) dok istovremeno osnažuje Islamsku državu. Koja je to umjerena oporba, svjetskoj javnosti je "objasnio" Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a, na pitanje o sirijskoj umjerenoj oporbi je počeo mucati,a onda izbjegao odgovor. Međutim, to nije smetalo nikomu od okupljenih ministara zemalja članica na sastanku NATO-a da stanu iza izjave kako je NATO spreman braniti sve svoje saveznike. One koji ruše svjetsku kulturnu baštinu pod zaštitom UNESCO-a?

Tko je glasao

Stampedo u Meki planirano izveo Mossad

Stampedo u kojem je poginulo 1453 hodočasnika (najviše iranaca) prema dojavi nekih evropskih obavještajnih službi organizirala je služba Mossad kao zavjesu iza koje je odrađena otmica desetak iranskih diplomata i dužnosnika Revolucionarne garde (IRGC)...
Direktno je bio uključen i zamjenik saudijskog ministra obrane princ Mohammad bin Salman bin Abdul Aziz Al Saud.
Između ostalih oteti su:
- iranski veleposlanik u Libanonu, Ghazanfar Roknabadi
- Ali Asghar Fouladgar, šef instituta za strateške studije IRGC
- Husein Danesh, Fo'ad Mashghali, Ammar Miransari i Seyyed Hasan Hasani su svi članovi IRGC ili iranskog vrhovnog vođe

Tko je glasao

Počinje hajka na Rusiju kao u slućaju MH 17

Američka politika upala je u zamku vlastitih spletki i obmana. Njihova propaganda nikada u povijesti nije bila bljeđa, neuvjerljivija i u konačnici neučinkovitija. Amerikancima danas u europskoj javnosti malo tko vjeruje, a istina polako prodire i u američku javnost. Međutim, američki bipartizam i eurokratski elitizam, u svojim rukama čvrsto drže sve ključne poluge upravljanja društvima tako da se oni istine i ne boje.
Ruska akcija u Siriji, od početne zapadne potpore, prelazi u punu proturusku političku i medijsku retoriku, zbog koje će se tamošnja javnost preparirati i u sirijskom sukobu početi navijati za islamske teroriste koji se u medijima (pa i Hrvatskim) sve češće nazivaju sirijskim „pobunjenicima“ protiv kojih se bore ruske snage.

Tko je glasao

Iranci negirali pad krstarećih ruskih raketa

Ameri izmišljaju toplu vodu... najmanje 4 projektila pala na iranski teritorij, ha, ha, ha...

http://www.telegram.hr/politika-kriminal/u-medijski-rat-sad-a-i-rusije-o...

Američki dužnosnik je izjavio da su četiri ruske rakete ispaljene u četvrtak s brodova na Kaspijskom moru u Siriji pogodile Iran , no ruska je strana ubrzo demantirala tu vijest.
Dvojica američkih dužnosnika, koji su željeli ostati anonimni (!!?) , potvrdili su da su projektili pali u Iranu, ali nisu dali opširnije informacije, navodi CNN. Rusi su u napadima s Kaspijskog mora koristili relativno nove krstareće rakete “Kaliber”, koje dosad nisu bile korištene u borbama.

Tko je glasao

Rusi u subotu isprašili izraelce i uništili turski konvoj za IS

U subotu u ranojutarnjim satima rusko zrakoplovstvo je nedaleko turske granice na teritoriju Sirije bombardiralo konvoj u smjeru ISIL podrućja i u potpunosti ga uništio kojom prilikom su okrznuli turski zračni prostor. Turska je poludjela zbog uništenja konvoja ali je samo protestirala zbog povrede zračnog prostora...
Interesantno kako zapadni mainstream uopće ne spominje uništenje turskog konvoja...

http://www.jutarnji.hr/ruski-piloti-siju-strah-i-trepet-u-siriji-i-regij...

http://www.index.hr/vijesti/clanak/rusi-usli-u-zracni-prostor-turske-ank...

A ovo s izraelcima ja ganutljivo do suza - krenuli prema Latakiji pa su morali pobjeći pred ruskim SU 30...

I još jedna sitnica - Rusi su sada pokazali da je Zapadna koalicija bila samo maska i da su zapravo posredno podržavali terorizam. Zastrašujuća spoznaja o "demokratskom" svijetu u kojem živimo.

Tko je glasao

Ameri su protiv da se ISIL proglasi terorističkom organizacijom

Rusija je prošli tjedan, testirajući američku predanost uništenju 'Islamske države', podnijela Vijeću sigurnosti UN-a zahtjev za stavljanje 'Islamske države' na spisak terorističkih organizacija VS-a. SAD je ruski prijedlog blokirao uz prijetnju vetom, uz obrazloženje: 'IS' je Al-Qaida koja je u Iraku prešla u 'IS' tj. samo je izvršila rebrending.
Umirovljeni američki general i bivši zapovjednik oružanih snaga SAD-a u iračkom ratu, David Petraeus, nedavno je poručio predsjedniku Obami, kako zbog opasnosti koja Americi prijeti od Assadovih snaga u Siriji (regularna vojska međunarodno priznate države i vlade, op.a.), on osobno, svojim iskustvom može pomoći pronalaskom „umjerenih članova Al-Qaide“ koji bi pomogli snagama tzv. slobodne sirijske vojske (FAS) u njihovoj borbi protiv Assadovog režima i „Islamske države“ (FAS-ove snage na terenu su neznatne i u operativno-taktičkom smislu posve beznačajne, ali su zato njezini politički vođe odani SAD-u).
Ova izjava izazvala je brojne kontroverze i u SAD-u i diljem svijeta. Nedvojbeno je kako Petraeus, kao bivši zapovjednik Oružanih snaga SAD-a u Iraku, itekako dobro poznaje strukturu donedavnog američkog neprijatelja br. 1 – terorističke organizacije Al-Qaide. Međutim, neshvatljivo je nešto drugo: s kakvom lakoćom Amerikanci iznalaze „rješenja“ za terorističke ugroze diljem svijeta. Podsjetimo se:
Nakon sovjetske intervencije u Afganistanu (koja je usljedila nakon ugroze radikalnih islamista rušenja tadašnje umjerene vlasti u Kabulu), Amerikanci su se dosjetili rješenja i naoružali islamiste-mudžahedine za borbu protiv omražene sovjetske okupacije, u ime demokracije i prava na slobodu afganistanskog naroda.
Nakon 11. rujna 2001. godine, Amerikanci ulaze u taj isti Afganistan i ruše novi, sada već omraženi islamistički režim (u međuvremenu pretvoren u Talibanski pokret), ovaj put u ime borbe protiv terorizma kojeg su te nove afganistanske vlasti eksportirale u dvorište američkog naroda. Nekako istodobno, na sceni se pojavljuje i nova teroristička prijetnja – Al-Qaida – koja preuzima vodeću operativnu i sponzorsku ulogu svjetskog terorizma, iznova s uporištem u tom istom Afganistanu. Al-Qaidine su sjenke preko noći počele nicati diljem svijeta. Od kolodvora i zračnih luka Zapadnih metropola, Japana i Australije, smrtonosnog „bijeloga praha“ (antraxa) koji se odašiljao poštom prema dobro znanim i manje poznatim adresama, do „hodajućih bombi“ spremnih odletjeti u zrak u zamjenu za 90-ak djevica koje ih, kao nagrada za njihovu žrtvu, čekaju u raju.
Muslimani su postali bauk ukoliko bi u svojoj tradicionalnoj odjeći i samo mirno šetali gradskim ulicama. Histerija i panika zavladale su svijetom, iako se više od 99 posto uzbuna zapadnih sigurnosnih službi o očekivanim terorističkim napadima pokazalo – lažnim. Ukratko, na djelu je bila vješta koordinacija političke i medijske propagande, čiji je cilj bio – proizvodnja straha. A strah, kao najjača ljudska pokretačka emocija, omogućio je arhitektima sotonskih planova slobodno kretanje u nove ratove i uništavanje nepodobnih država u ime borbe protiv terorizma, a u stvarnosti u ime gole otimačine njihovih prirodnih bogatstava.
Osim Afganistana, od „pravedne“ ruke američke „osvete“ redom su padali i u razvaline pretvarani Irak, Libija, neuspješno Egipat, te Sirija, za koju je bitka upravo u tijeku. U širem kontekstu u tu priču ulazi i ukrajinski scenarij koji se neće tako brzo i tiho rasplesti, iako je trenutačno stavljen u pozadinu globalne bojišnice.
Kako se američke zamisli nisu posložile sukladno ciljevima glavnog scenarija zvanog „arapsko proljeće“, čiji je daleko najvažniji zadatak bio – rušenje sirijskog predsjednika Assada, a time i konačno istjerivanje Rusa iz Istočnog Sredozemlja, morala se u laboratorijima tajnih službi SAD-a i Izraela iskovati nova globalna teroristička ugroza, „još opasnija i brutalnija od svih dosadašnjih“. Riječ je, naravno, o famoznoj „Islamskoj državi“ (IS), koja će, odmah po svom porođaju, svoje financijske i logističke sponzore dobiti u Saudijskoj Arabiji, Kataru i Turskoj. A sada se, nakon neuspjeha međunarodne vojne koalicije pod vodstvom SAD-a i izbjegličkog vala u Europi kojemu se ne nadzire kraj, svi zajedno trebamo boriti protiv „IS-a“, pri čemu general Petraeus nudi genijalno riješenje koje, kolokvijalno rečeno, glasi: „Udarimo po ISIL-u Al-Qaidom“!
Spomenimo i drugi paradoks koji do krajnosti razotkriva licemjerje američke bliskoistočne politike. Rusija je prošli tjedan, želeći testirati deklarativnu američku predanost uništenju „Islamske države“, podnijela VS UN-a zahtjev za stavljanje „Islamske države“ na spisak terorističkih organizacija VS (u Rusiji je ona još prošle godine stavljena na tu listu). Međutim (zvuči šokantno, ali istinito!), SAD je ruski prijedlog blokirao uz prijetnju vetom, uz nevjerojatno obrazloženje: „Islamska država“ je, u stvari, Al-Qaida koja je u Iraku prešla u „IS“ tj. samo je izvršila rebrendig.
A zbog činjenice da je Al-Qaida već na spisku terorističkih organizacija, kažu sada Amerikanci, nije potrebno onda na isti spisak stavljati i „Islamsku državu“. I sve to neovisno o tome što „IS“ djeluje i u Siriji i u Afganistanu (ne samo u Iraku), i što čitav svijet zna kako je „IS“ posve samostalna organizacija koja je, štoviše, u sukobu s Al-Qaidom koju smatra istrošenom organizacijom, nesposobnom ostvariti puninu zacrtanih ciljeva. Osim toga, u Afganistanu se trenutačno između te dvije grupacije vode žestoke oružane borbe.
Opisani paradoksi u stvarnosti ukazuju na to, kako se Amerikanci sve češće i sami zapleću u mrežu vlastitih obmana postavljenih u svrhu manipulacije domaćom i svjetskom javnošću u geopolitičke svrhe.
Shvativši da je rekao previše i preglasno, Petraeus je u utorak u Senatu izjavio kako je njegov „recept“ – krivo shvaćen. Međutim, general, očito nevičan politici, već samo krutom vojničkom kodeksu, samo je glasno rekao ono što je u stvarnosti na djelu već nekoliko desetljeća. Ali vremena, kao i stvari na terenu, u međuvremenu su se radikalno izmijenili. Neovisno o raznim geostrateškim arhitektima iz 19. i 20. stoljeća, te njihovim ovovjekim varijacijama i prilagodbama, upravljati svim procesima u svijetu jednostavno nije moguće, bez obzira na količinu i oblike supramacije – vojne, financijske, gospodarske. Jedan od, uz Ukrajinu, svakako najvećih dokaza tome, upravo je – Sirija.
Nakon dolaska posebnog predstavnika SAD-a za Siriju, Michaela Ratneyja, u Moskvu koncem kolovoza, bilo je jasno da on nije došao na sastanak s ruskim kolegama, kako bi se utvrdilo ono što se znalo i ranije – da se po pitanju sirijske problematike dvije zemlje duboko razilaze. Iako to nije službeno objavljeno, Rusi su na tom sastanku obznanili Amerikancima namjeru pokretanja svoje aktivne faze na sirijskom terenu, ponajprije kroz vojnu zaštitu alavitskog dijela stanovništva i njihovog teritorija. Pritom se Rusi ne žele ograničiti isključivo na zaštitu svoje jedine sredozemne vojne baze u Tartusu (kako im se u pojedinim planovima sugerira) na način kako su to Amerikanci učinili na Kubi nakon revolucije i pobjede Fidela Castra, sa svojom bazom u Guantanamu. Kubanci i islamisti ipak nisu – isto.
Rusija je svojom diplomatsko-vojnom mobilizacijom odaslala svijetu nedvosmislene geopolitičke poruke: u prvom redu ona dokazuje kako nije „pala“ pod udarom Zapadnih sankcija i da ne želi biti samo „regionalna država“ kako je to prije dvije godine, po Ruse uvredljivo, izrekao predsjednik Obama. Štoviše, Rusija spada u red svega nekolicine zemalja svijeta koje su danas sposobne dislocirati i aktivirati svoje vojne potencijale izvan vlastitog okružja; dalje, Rusija dokazuje ispravnost svojih stavova u svezi Sirije, ukazujući na propalu američku politiku zaustavljanja kriza i demokratizacije društava na način da to čini isključivo oporba pojedine zemlje nakon prethodnog rušenja vladajućeg režima (poraz takvih stavova vidljiv je u slučaju Iraka i Libije, a sve više i Ukrajine); i treće – Moskva kroz Siriju potvrđuje svoju ozbiljnost kao zaštitnika svojih saveznika, što joj se već vraća kroz tihu obnovu strateške suradnje s Egiptom, a čini se i s Azerbajdžanom nakon najnovijih zahladnjenja njegovih odnosa sa Zapadom.
SAD su se ulaskom Rusije u sirijsku „igru“ našle u slijepoj ulici. Nakon početnog šoka, uslijedile su kontradiktorne izjave najviših političkih i vojnih dužnosnika. One su se kretale od američke potpore ruskoj intervenciji protiv ISIL-a, čak i uz privremeno odricanje od svog prvotnog zahtjeva za smjenom predsjednika Assada (državni tajnik John Kerry, za boravka u Londonu 17. rujna), do izražavanja zabrinutosti pa i otvorene osude toga čina (isti taj John Karry nekoliko dana kasnije, u intervjuu za talijansku La Stampu: „Ta djelovanja (ruska intervencija u Siriji, op.a.) mogu isprovocirati novu eskalaciju sukoba, dovesti do novih slučajeva pogibija nevinih ljudi(?), povećanju broja izbjeglica i rizika sukoba s koalicijom koja djeluje u Siriji”).
Nedefinirani američki stavovi, u nedostatku službene pozicije, imaju svrhu propitivanja čvrstoće ruskih namjera, ali i usporavanja ruske odlučnosti za poduzimanjem prečvrstih mjera i udara po ISIL-ovim formacijama, zbog „nepredviđenih“ reakcija američke strane koja još nije definirala svoj službeni stav.
Neovisno o konačnoj američkoj odluci, Rusija će započeti vojnu kampanju protiv ISIL-a. U tu svrhu ovih je dana u Bagdadu osnovano objedinjeno koordinacijsko središte za prikupljanje informacija protiv „IS-a“, koje čine Rusija, Irak, Iran i Sirija. Tim činom predsjednik Putin čini dvije bitne stvari: prvo, prije svog nastupa u Glavnoj skupštinu UN-a i de facto stvara jezgru buduće međunarodne koalicije za borbu protiv „IS“-a, u koju će pozvati sve zemlje svijeta: i drugo, u potpunosti „amnestira“ predsjednika Assada od bilo kakvih budućih pokušaja njegova zbacivanja s vlasti, stavljajući ga u poziciju (u kojoj se već četiri godine u stvarnosti i nalazi) istinskog i ravnopravnog borca protiv terorizma i legitimnog zaštitnika suvereniteta svoje zemlje.
Nekoliko dana ranije Putin je osigurao i sirijsko „južno krilo“, potvrdivši na susretu u Moskvi izraelskom premijeru Netanjahuu svoju odlučnost ulaska u Siriju, pritom dogovorivši instrumente za sprječavanje eventualnih incidentnih situacija između ruskih i izraelskih snaga na terenu.
Vrlo je važno naglasiti i promjenu stava Saudijske Arabije koja se, suočena s vlastitom ugrozom ISIL-a, također priklonila ruskom planu i više ne inzistra na rušenju Assada kao alavitskog čelnika Sirije. O tome je ovih dana govorio saudijski umirovljeni general Anwar Eshki, čelnik Bliskoistočnog centra za strateške studije (Middle East Center for Strategic and Legal Studies) u Jeddahu.
Uđe li SAD u Putinovu koaliciju, Rusija iz sirijskog sukoba izvlači maksimum: američka izolacija Rusije zbog ukrajinske krize i službeno doživljava fijasko; opstanak Assada značio bi neslućeno proširenje ruskog utjecaja na Bliskom Istoku; i konačno, Rusija bi definitivno potvrdila status globalne velesile, na istoj razini kao što je to SAD.
Ukoliko SAD ne uđe u rusku koaliciju tj. ne dođe do formiranja jedinstvene fronte protiv „IS“-a, i nastavkom inzistiranja na rušenju Assada, Rusiji svejedno preostaje dovoljni minimum: ona će ostati pozicionirana, a vojnički još i snažnije učvršćena duž sirijskog priobalja, na strateški važnoj točci Istočnog Sredozemlja, makar i u teritorijalno okrnjenoj Siriji. Potpuni ruski gubitak Sirije sada je završena priča, a stvar će se, u slučaju ove opcije, svoditi jedino na to, hoće li u regiji Latakija stolovati osobno Assad ili neka druga njemu bliska, a Rusima odana osoba.
Rusi će sirijskim Alavitima još dugo biti temeljni jamac sigurnosti, u puno većem stupnju negoli je to i sam Iran, čiji je zapovjednik elitne Revolucionarne garde, general Qassem Suleimani, u lipnju, obilazeći sirijski sjeverozapad uz tursku granicu, izjavio: “Uskoro ćemo ovdje sa Sirijcima izvesti vojnu akciju koja će zadiviti svijet.” O ulasku Rusa u „igru“ tada još nije bilo niti spomena.
Ali, zajedničkim ulaskom u „igru“ Rusije, Irana, Iraka i Sirije (uz potporu samo prividno nezainteresirane Kine, čiji ratni brodovi ovih dana iz Adenskog zaljeva stižu u sirijske teritorijalne vode skupa s onim ruskim, radi održavanja još u 2014. godini planirane zajedničke vojne vježbe), postoji šansa i za cjeloviti teritorijalni spas Sirije i političko reguliranje čitave krize temeljem dogovora njezinih vlasti i oporbe.
Na propast američke sirijske politike ukazuje i medijski neopaženo smjenjivanje generala Johna Allena, posebnog američkog predstavnika u međunarodnoj koaliciji za borbu protiv “IS”-a imenovanog na tu dužnost krajem 2014. (bio je i bivši zapovjednik međunarodnih snaga ISAF-a u Afganistanu). Upravo je Allen, skupa s generalom Patreausom, bio sukreator doktrine odbacivanja bilo kakvih pregovora s Basharom al-Assadom i glavni lobist za njezino prihvaćanje u Bijeloj kući.
Nesumnjivo, loptica je ovih dana iz Moskve prebačena u Washington. Nakon što je Rusija čvrsto definirala svoje interese i spremna ih je braniti pod svaku cijenu, američki stratezi nemaju previše izbora: a) suradnja s Rusima na izgradnji sigurnijeg svijeta uz uzajamno uvažavanje i priznavanje svjetske multipolarnosti; b) fingiranje suradnje, uz prikrivenu potporu islamistima u borbi protiv Assada i Rusije; c) otvoreno suprotstavljanje Rusima na samom terenu (kao najmanje realna opcija).
Percipirajući američke poteze unatrag nekoliko godina, a poglavito njihovo otvaranje ukrajinske „Pandorine kutije“, priklonio bih se onim očekivanjima koja idu u smjeru američke radikalizacije odnosa s Rusijom.
Amerikanci su iznova primorani manevrirati. U Siriji se realno mogu osloniti samo na ISIL (islamistička Fronta al-Nusra samo je ogranak Al-Qaide), a oporbene snage su posve irelevantne. Prije nekoliko dana generali iz Pentagona pognutih su glava odgovarali na oštra pitanja američkih senatora o rezultatima obuke oporbene sirijske vojske za koje je plaćeno više od 400 milijuna dolara u godinu dana. Odgovori su bili šokantni: od početnih 5 tisuća, pa 12 tisuća obučavanih vojnika u bazama (većinom u Turskoj), u borbu u Siriju ubačeno je svega 60 vojnika, od kojih su većina odmah s oružjem prešli na stranu islamista. Boraca oporbene vojske na terenu je ostalo 5-6, posramljeno je izjavio američki general u šokiranom Senatu.
Vanjskog uporišta američkoj politici u Siriji je također sve manje – i u regiji i u EU-u. Zato će Amerikanci ISIL-ove borce nastojati čim više zaštititi i čekati kada će (ili hoće li) oni jednom u konačnici srušiti samog Assada, nakon čega će na Bliskom istoku nastati opći kaos. A „spasitelj“, kojeg će ljudi potom prizivati, bit će, naravno – SAD. Isti onaj koji je još krajem prošle godine namjeravao svojim vojnim snagama ući u Siriju pod agendom „pomoći oporbenim snagama u rušenju Assadovog režima“ i završetka građanskog rata, naravno, u vlastitu geostratešku korist.
Rusi su se tome žestoko usprotivili, a rezultat je ovogodišnja eskalacija sirijske krize, kao i Europa s milijunima izbjeglica pred svojim vratima. „IS“ je američko dijete kojeg se oni neće tako lako odreći i za kojeg imaju još domaćih zadaća…
Najznačajnija od njih svakako je daljnja instrumentalizacija „IS“-a za destabilizaciju Rusije i Srednje Azije, kao i same Kine kroz radikalizaciju njezine ujgurske muslimanske manjine, te onemogućavanje realizacije kineskih strateških gospodarskih i infrastrukturnih projekata, prije svih tzv. Puta svile. U lipnju ove godine predstavnici ISIL-a prozvali su Sjeverni Kavkaz svojim „vilajetom“, a znatan broj analitičara danas smatra kako je njihov ulazak u to rusko područje zajamčen, ako ne odmah, onda barem etapno. Međutim, ta je opcija izgledna jedino u slučaju Assadovog pada i preoblikovanja Bliskog istoka u prostor isključive američke dominacije.
U jednoj od svojih posljednjih izjava, šef i utjecajni analitičar američke privatne konzultantske agencije Stratfor, George Friedman, izjavio je kako „ISIL za SAD nije životno važna ugroza… Kudikamo veća ugroza SAD-u su Assadov sirijski režim, Iran, Kina, a također i Ruska Federacija“.
A spomenute zemlje sigurno ne čekaju ISIL-ovce i njihove sponzore sklopljenih ruku. Na takvu prijetnju one upravo sada odgovaraju vlastitom prijetnjom „vatrometom“, koji, u slučaju pokretanja, neće odjekivati isključivo njihovim prostorima. I zato će iščekivani američki odgovor na pitanje – što dalje činiti sa Sirijom? – bez obzira kakav on bio, imati dugoročne geopolitičke posljedice.

Tko je glasao

12 činjenica o SIRIJI

Sirija, službeno “Sirijska Arapska Republika”, u kojoj se ratuje već više od četiri godine, danas je devastirana i uništena zemlja, kao iz najgorih filmova. U najboljem će joj slučaju trebati nekoliko desetljeća da se oporavi, zapravo, to nitko ne može uopće predvidjeti. Sirija je crvena krpa financijskoj industriji i zato mora patiti...

1. Sirija je oduvijek bila otvorena prema društvu i zapadnoj kulturi kao nijedna druga arapska zemlja.

2. Sirija je jedina arapska zemlja sa sekularnim ustavom. Islamski zakon je protuustavan.

3. Prije 2011. je Sirija bila jedina zemlja u regiji bez ratova i unutarnjih sukoba.

4. Sirija je jedina zemlja koja je prihvatila iračke izbjeglice bez ikakve diskriminacije; političke, vjerske ili društvene.

5. Obitelj sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada pripada alavitima, ogranku šiitskog islama.

6. Pet papa je bilo sirijskog podrijetla. Vjerska tolerancija je jedinstvena za tu zemlju.

7. Oko 10 % stanovništva Sirije pripada jednoj od mnogih kršćanskih crkava u zemlji. U ostalim arapskim zemljama kršćanska populacija broji manje od 1 %.

8. U Siriji se žene nisu obvezne pokrivati ni velom, ni burkom, niti čadorom.

9. Sirijske žene u zdravstvu i obrazovanju imaju jednaka prava kao i muškarci.

10. Sirija je jedina mediteranska zemlja koja je još uvijek vlasnik svojih naftnih kompanija, jer ih vlada te zemlje nije htjela privatizirati.

11. Sirija ima naftne rezerve od 2 500 milijuna barela, čija je eksploatacija rezervirana za poduzeća u državnom vlasništvu.

12. Sirija je jedina arapska zemlja koja ništa ne duguje Međunarodnom monetarnom fondu.

Tko je glasao

Ako je točka 11 istinita, što

Ako je točka 11 istinita, što je onda INA radila u Siriji?

Tko je glasao

Koncesija?

Koncesija?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ukratko, točka 11 nije

Ukratko, točka 11 nije točna.
Kao ni onaj ruski gatling laser.

Tko je glasao

Nisi razumio ni jedno ni drugo

Dakle, informiraj se - nemam živaca dokazivati vlažnost vode...

Tko je glasao

Ja sam se informirao, za

Ja sam se informirao, za razliku od tebe. Stavio sam ti link na video koji je originalan i radi se o američkom šou za strojnice, a ne o sirijskom bojištu i laserima.
A točku 11 sam tražio da objasniš....kod Bigulice sam objasnio što točka 11 znači (po meni) a kakva je zapravo bila realnost.

Tko je glasao

Pa je i nije...

Kako vidiš koncesiju Talijana nad našim plinom, npr?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Po meni, točka 11 bi bila

Po meni, točka 11 bi bila točna kad bi kod nas samo INA (tj. DRŽAVNA KOMPANIJA) mogla crpiti i bušiti. Ne u suradnji s nikim, bez koncesija (koncesija je to kad tvrtka plaća neku naknadu, poput DT-a, RTL-a....a svu dobit zadržava za sebe , osim poreza, naravno), bez partnerstva, ništa.
U tom slučaju bi točka 11. bila istinita. Ovako, koncesije, partnerstva, postotak zarade....to imaju sve zemlje, čak i one koje su u građanskom ratu. Kompanije uvijek nekome nešto u određenoj državi plaćaju.

Tko je glasao

Mislim da malko cjepidlačiš nad tom točkom 11

Ako u koncesiju daje Mohhamad Hussein koji je vlasnik pol pustinje je jedna stvar, a druga ako u koncesiju daje država...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

11. Sirija ima naftne rezerve

11. Sirija ima naftne rezerve od 2 500 milijuna barela, čija je eksploatacija rezervirana za poduzeća u državnom vlasništvu.

Ova rečenica ne podrazumijeva koncesiju.

Tko je glasao
Tko je glasao

https://www.youtube.com/watch

https://www.youtube.com/watch?v=1uUNL6rW-Ck

Na ovom linku ti je bolja kvaliteta snimke. :))))

Tko je glasao

O libijskoj istini iz ustiju amerikanaca

Libijska zelena biblija je za neke preteško štivo, zato evo autobiografsko svjedočenje o zločinu iz američkih ustiju Jamesa and Joanne Moriarty

Tko je glasao

Hrvatska politika morat će pojest vlastito govno i priznat Asada

Priznali Al Nusra front a Asadu odrekli demokratski dobiveni legitimitet zbog prozapadnog konjušarstva...
Globalnom trgovinom rusi će dobiti franšizu za masovno čišćenje Sirije...
Uostalom to rusi i jedino oni mogu učiniti u postojećem horoskopu...

http://www.jutarnji.hr/putin-priznao--da--rusija-pomaze-asadu--a-mozda-c...

Izgleda da je cijena izbjeglica prevelika!!!

Tko je glasao

Tomislava Salopeka ubila je politika hrvatskih elita

Tomislava Salopeka ubila je politika hrvatskih elita barem u jednakoj mjeri kao i kama s kojim ga je sumanuti divljak smaknuo. Ubila ga je i zapadna, imperijalna NATO politika, koju mi slijepo, pokorno i nepromišljeno provodimo "od stoljeća sedmog". Ubila ga je odluka da sudjelujemo u lažnim "mirovnim misijama" jednog agresivnog vojnog saveza koji godinama krši sve međunarodne propise i zakone, od mučenja do zabranjenih oblika oružja (bijeli fosfor i NATO su stari prijatelji). Ubila ga je i naša retorika o "predziđu kršćanstva", "najvjernijem savezniku SAD-a u regiji", i ostalim ulizničkim trikovima kojima naše elite hrane nas i lažu naše kolonijalne gospodare.
U konačnici, kad se shvati da je Bliski istok u ovakvom stanju zbog nečijeg privatnog profita na Manhattanu, Salopeka je ubio kapitalizam.
Mnogi će komentatori krivca za Tomislavovu smrt naći u srednjovjekovnim nasilnicima i krvolocima iz IS-a. I to je logično, a u jednoj mjeri i točno. Oni su ga oteli, zarobili, a na kraju izgleda i smaknuli.
Ali isto tako, bilo koja analiza događaja, situacije i uzroka koji su do ovoga doveli, koja se zadržava samo na toj razini osude fundamentalizma (koja sve češće prelazi u islamofobiju), nije vrijedna da se zove analiza. Islamska država nije pala s neba. Libija, Irak, Afganistan i Sirija nisu postale klaonice same od sebe, niti je islamski fundamentalizam dobio krila zato što su se - odjednom - svi muslimani Bliskog istoka povampirili. Bilo koja analiza događaja, situacije i uzroka koji su do ovoga doveli, koja se zadržava samo na toj razini osude fundamentalizma (koja sve češće prelazi u islamofobiju), nije vrijedna da se zove analizaZapad je rodio IS, bin Ladena i ostale. Zapad - SAD, NATO, EU, pa tako i mi, ponosni saveznici, odgovoran je za stanje na Bliskom istoku.

Tko je glasao

A šta je sa islamskim terorom

A šta je sa islamskim terorom u onim zemljama gdje zapad nema utjecaja?

Tko je glasao

Onima iza sunca

Nesmijemo zaboraviti da je CIA dala život Osami Bin Ladenu i njegovoj organizaciji, dojeći ih na vlastitim prsima tokom osamdesetih godina. Bivši britanski ministar vanjskih poslova Robin Cook, rekao je svojevremeno u Donjem domu, kako je „Al Qaeda“ bez ikakve sumnje, bila proizvod agencija zapadne „intelligence“. Gospodin Cook je objasnio da je „Al Qaeda“, koja bukvalno znači na arpskom kraticu za „bazu podataka“, služila kao tijelo banke informacija za milione islamskih ekstremista, izvježbanih od strane CIA-e i financiranih iz Saudijske Arabije, u cilju da poraze Ruse u Afganistanu.
Odnos Amerike sa Al Qaedom oduvijek je bio odnos ljubavi i mržnje istovremeno. Zavisno o tome da li izvjesna teroristička grupa Al Qaede u izvjesnoj regiji može poslužiti američkim interesima ili ne, State Departement Sjedinjenih Država ju je podržavao ili je ona pak postajala cilj na koji se on obrušavao. Iako odgovorni za američku vanjsku politiku tvrde da su oni protivnici islamskog ekstremizma, oni su ga ipak umjetno i znalački stvorili i pomagali kao oruđe američke vanjske politike.

Tko je glasao

Hrvatska okolo kere u ratu s Islamskom državom

Na znanje i ravnanje!

Malo tko od političkog i medijskog „mainstreama“ na zapadu uopće se i usudi kritički dovesti u pitanje moralnost američke politike u svijetu. Slušamo mantru o moćnim velikim saveznicima koji nam u ovom času patetično poručuju da su s nama rame uz rame. I da su njihove (američke) misli s obitelji Tomislava Salopeka i s hrvatskim narodom…ajme….još da čujemo frazu kako smo u američkim molitvama – i eto razloga za mudrog čovjeka da im se zahvali – dragi naši američki saveznici, savez s vama nam nije ništa donio osim što smo u miraz, ulaskom u NATO pakt baštinili sve vaše neprijatelje kao – naše! No sad je kasno reći im: pustite nas na miru. Ulazak u NATO pakt i sluganski mentalitet kojim slijepo slijedimo američku ratnu politiku (čitaj američkog VIK-a) donio nam je i prvu nedužnu žrtvu. Nije li suludo da Hrvatska u interesu elita jedne velesile proizvodi samoj sebi neprijatelje od onih koji bi prema nama, u najmanju ruku, bili posve neutralni? I da se stavljamo uz bok SAD-u koji nas gura u svoje prljave ratne igre po svijetu, involvirajući nas u zamršene neprijateljske odnose koje stvara od Sirije do Ukrajine, tako što od nas iznuđuje nekakvu retoričko-političku pa i logističku potporu (koja joj uopće nije potrebna!). Istodobno, ta Amerika kao naš vrli saveznik nije se htjela odviše eksponirati na hrvatskom vojnom mimohodu i proslavi dvadesete obljetnice Oluje! Kakve mi imamo neposredne koristi od savezništva s Amerikom osim što smo dobili cijeli popis (američkih) neprijatelja za vratom? I praktički smo, nakon ubojstva hrvatskog taoca, u ratu s tzv. Islamskom državom.

Tko je glasao

Milanoviću izrastao dugi nos

NA JUČERAŠNJOJ konferenciji za medijeZoki je izrazio zgražanje nad fotografijom smaknutog Tomislava Salopeka, čija autentičnost još uvijek nije potvrđena (a tko i na temelju čega bi ju trebao autorizirati). Na konferenciji za medije izjavio je kako "Hrvatska neće sudjelovati u borbenim akcijama protiv takozvane Islamske države."
Nenad Puhovski u objavi na svojem Faceu upozorio je kako Milanović nije rekao punu istinu, priloživši CNN-ov tekst o tome tko je sve dio koalicije koja se bori protiv brutalne skupine.
Prošlog tjedna predsjednik SAD-a rekao je kako je američka vojna moć u usporedbi s vojnom moći drugih nacija neprikosnovena, no i da borba protiv džihadista ne može biti samo njihova. Zac cilj razbijanja Islamske države radi više zemalja, pa tako i Hrvatska, navodi CNN.
"Dužnosnici State Departmenta u nedjelju naveli Italiju, Poljsku, Dansku, Albaniju i Hrvatsku kao zemlje koje su dobavile opremu i oružje za borbu protiv ISIS-a

Tko je glasao

Milanović je lagao u vezi oružja za Jordan

Hrvatska u sukobu u Siriji i Iraku ne sudjeluje izravno. Ipak, navedena je na listi zemalja koje su dio koalicije, a tu „čast“ je zaslužila donacijama vojne opreme i obavještajnim izvješćima o aktivnostima i tranziciji islamista na vlastitom teritoriju te dogovorom o treniranju Pešmergi. U kolovozu 2014. pojavile su se informacije u hrvatskim medijima da su OSRH donirale višak svoje opreme američkoj vojsci da bi Zoran Milanović potom izjavio kako ta oprema neće ići u Irak. Četiri dana kasnije Pentagon je objavio da je Hrvatska donirala svoju opremu Kurdima. Dakle iz nekog razloga Milanović je lagao, jer je teško zamisliti da je baš toliko neupućen u stanje stvari.

Tko je glasao

Admiral Domazet podupire moj zaključak CIA-i i Mossad-u

"ISIL je produkt stranih obavještajnih službi, ne želim ih imenovati, koje žele preko njih kontrolirati naftna polja u Siriji i Iraku. Sve je to smišljenoj u laboratorijima tih obavještajnih službi..." izjavio je Lošo.
“Ne može nas iznenaditi pogubljenje Tomislava Salopeka, politika Egipta je da ne pregovaraju s teroristima. Islamska država nažalost nastavlja sa svojim sotonskim paklenim planom”
Ono što mnoge čudi jest to kako svijet samo promatra gnjusobe koje sprovode teroristi takozvane Islamske države, otpor je zaista minoran pa se pitamo tko zapravo stoji iza ISIL-a.
“ISIL je produkt stranih obavještajnih službi, ne želim ih imenovati, koje žele preko njih kontrolirati naftna polja u Siriji i Iraku. Sve je to smišljenoj u laboratorijima tih obavještajnih službi, Rusi se već shvatili tko stoji iza svega toga i kako im se budi nacionalna svijest, više se uključuju u borbu protiv tih terorista pa me i ne čudi njihova ponuda pomoći. Ne može se spojiti islamski svijet s ISIL-om, tim tajnim službama je bilo u interesu pronaći samo radikalnu skupinu preko koje će vršiti svoje planove.”

Tko je glasao

Lako je dok ne umiru njihova djeca

Salopek je samo prva žrtva sulude vanjske politike Hrvatske...

A hrvatski meinstream apelira da se ne objavljuje slika obezglavljenog Salopeka kako ova vlast ne bi imala noćne more...

Sorry, samo za 18+!

http://www.kurir.rs/planeta/islamska-drzava-zvanicno-hrvat-tomislav-salo...

Tko je glasao

Slike žrtava drugih nacionalnosti nisu neetične

Prosto je nesnošljivo licemjerje hrvatskih medija i političke elite. Kad su se objavljivale fotke žrtava drugih nitko nije pozivao na ćudoređe!

Naravno da je bilo samo pitanje vremena kada će vanjskopolitičko petljanje Hrvatske poćeti davati rezultate - u ispostavljenim fakturama.
Slažem se s onima koji predviđaju da je ovo samo početak plaćanja računa hrvatskog bića...

Tko je glasao

Hrvatska dala privolu za tamanjenje Kurda u Iraku i Siriji

Sramota, velika sramota - iza zavjese Pirangatea diplomacija podržala ubijanje kurda u Siriji i Iraku...

http://www.advance.hr/vijesti/turska-dobila-podrsku-na-izvanrednom-sasta...

Tko je glasao

Milanović i Pusić - prodaja naroda kao stoke

Hrvatska je to trebala sama iskomunicirati, definitivno. To je minimum prema građanima, koje bi Hrvatska u ovakvim situacijama trebala izvijestiti, i to prije nego što je to učinio State Department.

http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Greska-u-koracima-Hrvatski-grada...

Najprije ih naoružali hrvatskim oružjem a sada se busaju koalicijom.

A što kada padne prva hrvatska žrtva kao posljedica trgovine Milopusićke...?

Tko je glasao

Hrvatska kao dio svjetske terorističke korporacije

Kolko vremena treba i koliko pleh muzike da napokon narod prepozna marš u pakao...!

Tko je glasao

Kako kriminalci vode Hrvatsku u sraz sa fundamentalizmom

Najprije je Hrvatska vlada stvorila Al Nusra Front priznanjem kao jedinog predstavnika Sirijskog naroda, a sada nam prodaje priču o koaliciji protiv ISIL-a kojeg je i sama tvorac - a narod šuti...
A legitimna Sirijska vlada je i dalje za njih nelegitimna - netko će visiti na Trgu Republike...

http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/I-Hrvatska-u-koaliciji-SAD-a-u-b...

Tko je glasao

Hrvatska opet pod sankcijama budala

Patologija hrvatskog bića je neizmjerna, slizali se s onima koji su nam nabili embargo na samoobranu - kud oni okom tud hrvati skokom, dok nas ne nestane...

http://www.jutarnji.hr/veliki-udarac-za-europsku-uniju-vladimir-putin-za...

http://www.vecernji.hr/svijet/rusija-zabranjuje-uvoz-sve-hrane-iz-sad-a-...

Ali ni to nije kraj naše gomore - ameri nas ucjenjuju za d demokratskog zapadaoatnu lovu za NATO - nema veze što se hrvati nisu opredijelili za NATO - po cijenu gladi morat ćemo kupovati oružje...

http://www.jutarnji.hr/novi-hladni-rat--krece-utrka-u-naoruzanju--nato-o...

to se zove fašizam

Tko je glasao
Tko je glasao
Tko je glasao
Tko je glasao

Proizvodnja pristanka na diktat

Zašto je EU morala pristati na diktat ujka sama!?
Zašto kemijsko oružje nema veze sa stvarnim uzrocima rata!?
Zašto globalna elita mora ratovati pod svaku cijenu!?

Imaju li ova pitanja uopće zajedničku poveznicu u naravoučenju...
Nema ništa nerazumljivo u novim "pravilima" politike 21. stoljeća. Odlično javno sada prezentirana politička situacija u potpunosti se preklapa s patološkim karakternim osobinama jednog profila ljudi o čemu je sjenka nedavo pisala. Oni se ne mogu smatrati pravim psihičkim bolesnicima po kliničkim obrascima ali ipak nemaju kapacitet za empatiju, ne dijele zajedničke ljudske vrijednosti, imaju snažnu potrebu za manipuliranjem okoline i jako su ambiciozni (častohlepni), daleko iznad svojih sposobnosti. Zato ambicije ostvaruju manipulacijama kao poželjnim alatom onih koji u pozadini vuku figure. Poznata priča iz povijesti. E sad, zašto narod uvijek iznova, bez obzira na civilizacijske dosege, puši serviranu destrukciju kao bogom danu gdje se politika svela na ideološke reflekse i prirodne instinkte!?
Danas više ne vrijedi vojno-politički i ideološki klinč, sveopća informacijska transparentnost i prividno obilje podataka o onom što se događa nisu povećali razumjevanje procesa, nego ih, upravo suprotno, pretvaraju u objekt manipulacije. I teško je reći u čemu je uloga inspektora UN-a u Iraku ili promatrača OESS-a u ex Jugoslaviji – u pokušajima da se spriječi rat ili njegovom približavanju.
Uvođenje u igru promatrača u pravilu ne doprinosi toliko razotkrivanju istine koliko povećava razinu opće manipulacije i krajnju napetost informacijskog rata. Ipak ako „sumnjiva“ vlada odbija, recimo, surađivati s promatračkim međunarodnim organizacijama, bojeći se već njihove a priori pristranosti ili rukovodeći se vlastitim predstavama o suverenitetu, to će biti automatski dokaz za to da postoji razlog za takvo ponašanje tj za krivnju. Čini se da to, za razliku od nekih tamo Saddama znaju neki tamo Asadi, no teško da će to išta u konačnici promijeniti.
Lamentiranja o uzrocima pokretanja sveopćeg reseta u sferi američke ili svjetske ekonomije jest samo zavjesa za neupućene, EU elita nema veze s narodom, ujka sam nema veze s narodom, sve važnije krvne loze na zemlji nemaju veze sa svjetinom - ali imaju sa "svetim gralom" a ćemu je mali dokaz i igrokaz sa rasplodnim genima lady Di...
Suludo!?
Da, suludo!!!

Tko je glasao

Velika blamaža Njemačke after party G-20

Dakle, Merkelica je jučer dala košaricu Obami jer nije htjela potpisati američku G-20 izjavu o Siriji. Danas već druga pjesma,njemački ministar vanjskih poslova, Guido Westerwelle, rekao je kako će Njemačka ipak potpisati američku G20 izjavu protiv Sirije.
Enđi se zaigrala i poslušala glas njemačke javnosti koja je rezolutno protiv napada na Siriju, pritom je zaboravila što je potpisala prilikom stupanja na dužnost kancelarke - da će biti poslušna pudlica ujka sama.
Interesantno, najedanput objava novih podataka o velikom njemačkom dugu koji po Raffelhüschen-u iznosi vrtoglavih 185% GDP-a. Pa koja je veza između tog duga i jučerašanjeg "nein" !!! Pa, bonitetne agencije su u domicilu ujka sama i nebi bilo zgodno da iste njemačku ekonomiju gurnu u rejting smeća. Nema veze što njemački građani ne mogu do svog zlata cca 3400 tona koje je pohranjeno na čuvanje kod ujka sama i njegovog pit bula - City-ja. Nema majci milo, ili će Njemačka biti poslušna ili slijedi klećanje u kutu. A Sirija je uvod u globalno klećanje. Gospodari tame moraju u rat poradi ekonomskog i biološkog reseta. Ćak smatram da je taj rat neizbježan i u okolnostima da američki kongres glasa protiv. I Obama je pudlica jer je odluka donesena još daleke 2009.g. - u okruženju intime "tihe vode"...
Moraju li njemački građani i biraći znati čime se ucjenjuje "velika Njemačka" - ne, njihov je izbor tako i tako irelevantan osim ako ne odluće drastično kazniti takvo ponašanje elita i dati glas AfD-u tj "Alternativi za Njemačku" što bi bilo lom i za Njemačku i za Europu... živi bili pa vidjeli ove igre bez granica!!!

Tko je glasao

Psi rata marširaju

Kad ovakvu emisiju objavi HRT Sjenka će pred njom pasti ničice...

http://www.youtube.com/watch?v=felMd3FPGSc

Tko je glasao

Svaka čast Bosancima

(pogledajte ovo!)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Jeste, svaka im čast. Jedino,

Jeste, svaka im čast. Jedino, nisu smjeli prešutjeti sunitsko-šijitsku komponentu sukoba.

Tko je glasao
Tko je glasao

Precizno i veoma istinito.

Precizno i veoma istinito. Čulić je odlično sažeo svu ljigavost ove državne pseudpolitike.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci