Tagovi

Holokaust drugi put.

Pitanje dana sjecanja na holokaust dobro je obradio postovani gospodin Cerovac. no citajuci danasnju Politiku (ne Pollitiku) naisao sam na slijedeci clanak:
http://www.politika.co.yu/rubrike/Kultura/Podela-Spomen-sobe.lt.html
Nakon citanja clanka mnogo toga mi nije jasno.
Kako naš sagovornik dodaje, nakon zatvaranja paviljona u planu je dogovor sa bivšim jugoslovenskim republikama, odnosno njihovim nadležnim organima, ministarstvima kulture ili inostranih poslova, kako bi se napravila radna grupa i načinio jasan dogovor o korišćenju prostora paviljona čija je veličina oko 720 metara kvadratnih.
Da li je nase ministarstvo kulture te obrazovanja upoznato s ovim cinjenicama ili su informacije dostavljene iskljucivo Srbiji?
U osmišljavanje nove postavke, Ministarstvo smatra da treba da bude uključen veći broj stručnjaka i nekoliko muzeja: Muzej istorije Jugoslavije, Istorijski muzej Srbije, Muzej žrtava genocida, razni naučni instituti koji će dati podatke o interniranju Srba, Jevreja, Roma i svih drugih naroda koji su sa naše teritorije odvedeni u Aušvic za vreme Drugog svetskog rata.
Gdje su Hrvatske institucije? Gdje je spominjanje memorijalnog centra Jasenovac koji je kod nas najmeritorniji za postavljanje naseg dijela izlozbe? Izgleda kako cemo opet imati u Ausvicu srpsko tumacenje povijesti WW" na nasim prostorima. Jos bi bilo najbolje da angaziraju Bulajica u postavljanju nove izlozbe.
Dokumentacija će, sigurno, biti očuvana. Sadašnja izložba ima veliki broj fotografija, mapa, fotokopija dokumenata. Slovački i austrijski paviljon imaju manje dokumenata, ali je uključeno više emocionalnosti i poruka koje upućuju na to „kako” a ne samo „šta” da gledate. Zato stručni tim Memorijalnog centra insistira na individualnim ljudskim sudbinama.
Tko ce cuvati dokumentaciju i da li ce se postivati porijeklo dokumentacije prilikom raspodjele ili ce i ta dokumentacija zavrsiti kao i arhiv NDH u VII nedostupna hrvatskim istrazivacima?
Vodič za srpski jezik u muzeju trenutno nema dovoljno posla. Gospođa, inače Poljakinja, stoga vodi grupe koje dolaze iz Hrvatske i iz Slovenije jer su njene kolege, vodiči za hrvatski i slovenački, prezauzete. Naših ekskurzija koje bi posetile Aušvic nema…
Ovome ne treba neki dodatni komentar.
Dakle osnovno pitanje koje me muci je da li ce opet Srbija interpretirati i dio hrvatske povijesti ili ce nase institucije organizirati strucni tim koji bi dostojno obiljezio taj dio nase povijesti.

Komentari

Ova tema mi je je stjecajem

Ova tema mi je je stjecajem obiteljskih prilika dosta poznata. Podjela spomen sobe u Auschwitzu normalan je slijed raspada Titove Jugoslavije i u nekim drugim vremenima i u slučaja drugačijeg raspada, ovo bi bio samo tehnički problem - mislim na postav nove izložbe! Ovako, za nadati se je da će postav posebne izložbe ipak odražavati osnovne povijesne činjemnice iu da na djelu neće biti revizionistički pristup povijesti koji je u nas uveo "povjeničar" dr. Franjo Tuđman. Ona je ranije ponešto retuširana (u socijalističko vrijeme) ali danas se u ex-Jugoslaviji odlazi u drugu krajnost pa zamalo da nam četnici i ustaše ne postanu - uzori! Podjela spomen sobe je osjetljiva tema, premnogo je Židova stradalo u Auschwitz Birkenau (i drugih pripadnika naroda i vjera) i predlažem da u izradu postav od strane Hrvatske budu uključeni predstavnici Koordinacije židovskih općina Hrvatske i Bet Israela (mogao bi to biti, pored drugih, dr Ivo Goldstein, vrlo upućen u te teme!)

Danimir

Tko je glasao

Sad dolazi do izražaja naš

Sad dolazi do izražaja naš podvojne odnos pema drugom sbjetskom ratu. Prema vani se uvijek deklariramo kao antifašisti i naglašavamo da je Tito bio Hrvat , a Tuđman njegov general. Kad zatvore vrata i ostanemo sami sa sobom, znamo mi da su Ustaše zapravo bili borci za slobodu.
Srbi su, s druge strane, posttali profesionalne žrtve. Oni su uvijek i svugdje ugorženi. Mam ih netko krivo pogleda oni su ugroženi i moraju se braniti. Kad krene priiča o Holokaustu, oni sebe vide kao žrtve jednog minijaturnog, a diskretno preskoče deportacije beogradskih Židova i logor na Banjici i Sajmištu.
Mi, odnosno naša vlast, ni ne pokušava pokazati da su Hrvati također bili žrtve, plus ovo koketiranje s Ustaštvom, i evo nas gdje jesmo.
Hrvatska bi se morala izboriti za svoj komad zajedničkog prostora, i urediti ga. Ne smijemo nikako čekati, da nam Srbi nešto daju, prepuste, ili ne daj Bože i preuzmu.

Tko je glasao

Hrvatska bi se morala

Hrvatska bi se morala izboriti za svoj komad zajedničkog prostora, i urediti ga. Ne smijemo nikako čekati, da nam Srbi nešto daju, prepuste, ili ne daj Bože i preuzmu.
Kako vidite iz clanka oni to smatraju na neki nacin svojim vlasnistvom i nema nikakve dvojbe da bi oni to sve preuzeli i napravili izlozbu po svojoj mjeri samo raspodjeljenu na nove drzave po dobrom starom obicaju. No kako nasa vlast ne mari niti za sadasnjost ne vjerujem kako ce mariti za proslost. Narocito sto jos uvijek arhivi nisu u sukcesiji i brojni dokumenti i filmski materijali koji bi nam trebali pripasti jer nemaju nikakve veze sa srbijanskom povijescu jos uvijek stoje u Beogradu a navodno je bio i neki pozar te je kao dio unisten prilikom bombardiranja 1999 godine a za to vrijeme mnostvo fotografija se prodaje preko ebaya.

Tko je glasao

S najvećom sam pozornošću

S najvećom sam pozornošću pratio ovih dana sve što je objavljivano u svezi fašističkih zločina. Nema ovdje mjesta za detaljnu i ozbiljnu elaboraciju, ali bih rekao na čemu bi trebala inzistirati država Hrvatska. Na istom području, dakle Srijem i okolica Beograda, pobijeno je na tisuće hrvatskih civila i zatrpano u nekoliko masovnih grobnica. To je bio "ustupak" srpskim partizanima, odmazda za zločine koje je "službena" NDH radila Srbima. Nikakve razlike nema između fašističkih zločina i komunističke "odmazde", no Jasenovac je poznat u svijetu, a Zemun, Pazova i ostala mjesta - nisu. Zašto se mi sramimo svojih nevinih žrtava? Ne mislimo li da bi svaka daljnja šutnja bila samo na štetu države Hrvatske?

Taurunum

Tko je glasao

To je dobro što će se

To je dobro što će se paviljon podijeliti na raspadnute države Jugoslavije.Žrtve i egzekutori su činjenice od dana kada su pogubljene i nitko ih nema prvo mijenjati.
Žrtve su posljedica nacizma i fašizma "kulturnih" naroda (Nijemaca,Austrijanaca,Talijana) i njihovih vazala diljem svijeta.Ti vazali postoje i danas kako u kolijevkama tog zla tako i u RH/Srbiji.
Nema smisla ponavljati nekim ljudima da su Hrvati antifašisti, da je Tito hrvat, da je bivša država utemeljena na antifašizmu.....
O antifašizmu smo slušali sustavno 45 godina.
Ako netko misli da će mu danas biti bolje ako sve lazno svali na političkog konkurenta opet se vara i bit će tamo gdje i zaslužuje....izgubljen u prošlosti siromašan u sadašnjosti
MIslim da i u ovom slučaju struka treba imati glavnu riječ jer politička dimenzija ovog pitanja je davna prošlost

Tko je glasao

Nama i tako stalno drugi

Nama i tako stalno drugi interpretiraju našu povijest. A Srbi su specijalisti na tom području. Jasenovac će i dalje biti "najveći podzemni srpski grad" i Hrvati genocidan narod.

Tko je glasao

Nama i tako stalno drugi

Nama i tako stalno drugi interpretiraju našu povijest. A Srbi su specijalisti na tom području. Jasenovac će i dalje biti "najveći podzemni srpski grad" i Hrvati genocidan narod.

Ne postoje genocidni narodi već genocidne političke ideologije.Znam da su mnogi Hrvati bili žrtve Pavelićevog režima i zašto se to njima ne stavi pod nos.Ako smo mi genocidni,onda su i oni genocidni.Sjetimo se Srebrenice.Znamo dobro da većina i jednog i drugog naroda nije sudjelovao u likvidaciojama.Po toj (ne)logici sada se slobodno možemo nazivati i "lopovskim narodima" s obzirom kako su nam provedene privatizacije nacionalne imovine.Da li sam ja zato lopov,tj. dio lopovskog naroda,a nisam sudjelovala u privatizacijskoj pljački?

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci