Tagovi

Hodajući mrtvaci

Nisam zagovaratelj "ko' sa đavolom tikve sadi sa đavolom će ih i brati" teze koja je česta pojava u našem javnom prostoru ovih dana, barem ne u smislu opravdavanja suludog ubilačkog čina. Neki opći dojam vezan uz terorizam jest na tom tragu đavoljih tikvi, jer teror danas je sve samo ne homogena kategorija iskonskog univerzalnog zla koja je identificirana te je sada samo treba poput bubašvabe prignječiti vojničkom čizmom o pod.

Stoga, ma koliko sam zgrožen činjenicom da netko izvadi AK-47 i nasumično rešeta civile u jednoj europskoj metropoli, toliko sam zgrožen i militantnim pozivima da "skupimo" glave i ujedinjeni krenemo u borbu protiv zajedničkog, univerzalnog neprijatelja.

Tko to "mi"? A koji su to "oni"? Gdje je ta distinkcija? Istok vs. Zapad? Islam vs. Kršćanstvo? Siromašni vs. Bogati? Privilegirani vs. Neprivilegirani? Dronovi vs. magarci? Xbox vs. Kamena s ramena?

Rađamo li se sa "zapadnim grijehom"? Činjenicom da su određene privilegije, komoditet i tekovine koje baštinimo zasnovane na krvi i otimačini.

Živimo li standard koji iziskuje permanentno stanje neravnoteže i nejednakosti koje generira frustraciju koja uz pomoć religijskog fanatizma prerasta u teror?

Je li rat do istrebljenja rješenje? Jesu li ograde, žice, rovovi kao kulise apokaliptičnih zombie franšiza Georgea A. Romera rješenje? Jesu li kao u filmu "Anerican sniper" oni s druge strane nišana dehumanizirane destruktivne fundamentalističke zombie nakaze?

Fundamentalizam kao uzrok ili posljedica?

To su samo neka pitanja na koja tražim odgovor, a do tada, jednostavno ne osjećam to kao svoju borbu, kao borbu svoje djece, nemam osjećaj bilo kakve pripadnosti "onoj strani koja je u pravu". To je moralna kategorija koja se niže na nekoliko nivoa i osobih dvojbi kojima ne mogu pristupiti poput nahuškanog psa koji u ime dvojbenih ideala pokušava ugristi sjenku na zidu, lomeći zube uzalud.

Jes' vala, mogu ja na facebooku ovih dana biti veći Francuz od De Gaullea i veći mirotvorac od Ghandija i skromniji od Mujice, ali to neće promijeniti činjenicu da ovaj rat koji nam se nameće ne može imati pobjednika. Jučer Al qaeda, danas ISIS sutra Muhamedovi ratnici prekosutra Orlovi Kur'ana.

Gdje je tome kraj?

Gdje je kraj krvavoj i prljavoj politici rata koju predvodi SAD sa svojim saveznicima, pokušavajući (i uspijevajući) čistu pohlepu i koristoljublje upakirati u među civilizacijski sukob?

Rekao bih da kraja nema, osim onog konačnog s nekim asteroidom iz dubine svemira da razjebe ovu šaku jada koja je jednu prekrasnu Planetu pretvorila u poligon mržnje i pohlepe. Čemera. Jada. Straha.

Komentari

Tko je glasao

Ne htjedoh spamati tuđi

Ne htjedoh spamati tuđi dnevnik, pa pa da pitam jer ne nije bilo neko vrijeme ovdje, čini li mi se ili je pollitika postala blog niskog intenziteta u odnosu na prije dvije-tri godine s obzirom da sam objavio stotinu tekstova (i više) bilo je svega od minusa i pluseva do loših i dobrih komentara ali nikada nije bilo da nema - ničega. Ono, tajac. Koliko vidim i ostali dnevnici slično prolaze a naslovnica se prorijedila, prije je znalo biti u toj koloni 10-ak dnevnika pod normalno.

Što se dogodilo?

Ognjištarci ili neki drugi varvari ? :D

Tko je glasao

Limit broja razočarenja po glavi stanovnika

Tja. Druge četiri Kukuriku godine ostavile su većinu bez ikakve nade, perspektive, smisla, budućnosti...

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

što se dogodilo? ...kolabira

što se dogodilo?
...kolabira postmoderna, najsažetije, he, he,
ni varvari, ni barbari, ...to je samo postmoderna u ćorsokaku,
...sa svim svojim sadržajima bezgraničnog napretka skupa,
i sad ne zna kako prebaciti u rikverc, sad', pošto iza sebe ostavlja živi pjesak sve sile započetih a neostvarenih dobrih namjera...
...došlo doba da se ljubaf proba, i da se konzumira, fizički, da se traže konkretni rezultati, bez puno riječi,
...čak i ako je to varvarski, koga briga, ne boji se raja više zlonamjernih etiketa.
Biti "progresivan" i nije više nešto...bitno različito od biti "varvarin",
tehnika je ista,
...
...

Tko je glasao

Siguran sam da ćeš i sam vrlo

Siguran sam da ćeš i sam vrlo brzo postaviti točnu dijagnozu :)

B-52

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci