Tagovi

Hoću li umrijeti kao Pedišić ili poginuti poput Firisa?!

Puki tvrdi da su on i pokojni Pedišić zajedno bili na interviewu s Gotovinom u Veneciji

Nedavno je umro odvjetnik Marijan Pedišić. Policija i Državno odvjetništvo protiv njega su pred dvije godine pokrenuli predistražne radnje zbog sumnji da je pomogao Anti Gotovini i Hrvoju Petraču da dođu do lažnih putovnica. Sve do njegove smrti spis se kiselio u ladicama DORH-a. Sad su po sili prirode i zakona predistražne radnje obustavljene.

Brother je jedna od osoba koje su prisustvovale mojem susretu s Gotovinom u Veneciji, jednoj od europskih kulturnih metropola, od kuda datira i ova zajednička fotografija, koju objavljujem prvi put...
Zbog takvog stava za mirno rješavanje “slučaja Gotovina”, kao i zbog toga jer je od njih skrivao moj susret s odbjeglim generalom, ostali odvjetnici su ga umalo izbacili iz odvjetničkog tima. To su i učinili u trenutku kada je Pedišić postao “persona non grata” zbog optužbi da je sudjelovao u nabavi lažne putovnice na ime Kristijan Horvat za odbjegloga generala....
...
Ivo Pukanić, Nacional, 29.10.2007.

Globus je pisao da je Pedišić bio obuhvaćen mjerama tajnog nadzora u POA-inoj operativnoj akciji Adria kad je na čelu te službe bio Joško Podbevšek, a Ranko Ostojić, bivši ravnatelj policije doveo je u vezu Antu Gotovinu i Hrvoja Petrača. upravo preko Marijana Pedišića, potvrđujući tako sumnje Carle Del Ponte da je Petračev krug pomagao Gotovini u bijegu:

VL: Kakve veze ima Ante Gotovina s Hrvojem Petračem?
...
OSTOJIĆ: Petrač je uletio u prikupljanje informacija o organiziranom kriminalu. A njegov je odvjetnik prvi javno objavio da Hrvoje Petrač, odnosno naša operacija Magla, ima veze s potragom za Antom Gotovinom.
...
Jasna Babić, Večernji list, 45 lines, 29.04.2005.

Prema mojim informacijama iz krugova bliskim USKOK-u, DORH je odustao od kaznenog progona i preostalih osoba uključenih u falsificiranje Gotovinine i Petračeve putovnice iako je postupak protiv njih već bio odmakao:

SLUČAJ PETRAČ: SALIH FAZLIĆ SVJEDOČIO O KRIVOTVORENJU PUTOVNICA I NAVODNOM PRITISKU IZ DRŽAVNOG ODVJETNIŠTVA
...
’Među nagovaračima je bio i Mladen Bajić
...
ZAGREB - Krivotvorenje putovnice odbjeglog tajkuna Hrvoja Petrača našlo se na tapetu zagrebačkoga Županijskog suda. Istražni sudac Zdenko Posavec je ispitao osumnjičenike Franju Katavića (48), odvjetnika Marijana Pedišića i bivšega policijskog službenika Saliha Fazlića, kao i svjedoka Damira Lončarića, inače bivšeg šefa HIS-a i Obavještajne agencije.
...
Državno je odvjetništvo, naime, zatražilo provođenje istražnih radnji nakon što je Katavić pretprošloga četvrtka izjavio na sudu kako je, osim putovnice za generala Antu Gotovinu, krivotvorio i putovnicu za Petrača. Kako tada to nije bio predmet postupka, sudac ga nije mogao ispitati o okolnostima vezanim uz taj slučaj. Ovaj je put, pak, Katavić ispričao kako mu je, kao i u slučaju Gotovinine putovnice, Fazlić predao 2000 maraka i Petračeve slike, a zatim preuzeo putovnicu. Kazao je i kako je iza svega stajao odvjetnik Pedišić. Franjo Katavić je još kazao kako je na temelju obrazaca koji su nestali iz konzulata RH u Mostaru, na originalnoj matrici izradio putovnicu za Petrača na njegovo ime i prezime, ali s drugim serijskim brojem. Još je napomenuo kako ne zna za što je Petraču trebala ta putovnica. Dalje je kazao kako je krivotvorio putovnicu i za Libera Matekovića (nepravomoćno osuđenog zbog sudjelovanja u otmici sina umirovljenoga generala Vladimira Zagorca). Moguće je, stoga, očekivati kako će Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu zatražiti provođenje istražnih radnji i u tom slučaju.
...
Salih Fazlić je, kako stoji u sudskom zapisniku, rekao kako su na njega vršili pritisak Državno odvjetništvo, MUP, Obavještajna agencija, da tereti odvjetnika Marijana Pedišića jer je on odvjetnik Ante Gotovine i Hrvoja Petrača, pa da je to u interesu ulaska Hrvatske u EU. Govorili su mu, prema njegovu daljnjem iskazu, kako na taj način treba međunarodnoj zajednici dokazati suradnju naše zemlje s Haaškim sudom, kao i to da Hrvatska sve čini na suzbijanju mreže Gotovininih jataka. Kao "nagovarače" Fazlić je naveo državnog odvjetnika Mladena Bajića, zatim Tomislava Karamarka, Damira Lončarića, te ljude iz MUP-a. Ističe kako je u posljednja dva mjeseca 10-15 puta bio na razgovoru u navedenim institucijama, te kako je policija prije nekoliko dana izvršila premetačinu njegova stana i uredskih prostorija te odnijela računalo ne rekavši mu razlog pretresa.
...
Fazlić je istražnom sucu još kazao kako su mu osobe koje su vršile pritisak na njega rekle: "Ti samo priznaj sve u vezi s krivotvorenjem putovnica, a mi ćemo te ubrzo zatim izvaditi iz zatvora." Dodao je i kako su mu obećavali da će mu kao nagradu preko Marine Matulović-Dropulić srediti da dobije dvosobni stan jer je postojeći u kome živi s obitelji premali. Fazlić je, međutim, kako je dalje naglasio, odbacio sve te ponude i pritiske. Zbog svega toga je nakon izlaska iz zgrade suda rekao okupljenim novinarima: "Sretan sam ko mala beba što nisam na njihovoj strani." S ovim u vezi nam je odvjetnik Marijan Pedišić kazao kako je iznenađen ovakvim pritiscima na Fazlića, a posebno da je u tome sudjelovao Bajić, za kojega je smatrao da je korektan.
...
I. DOŠEN, Slobodna Dalmacija, 27. 05. 2005.

...
Da se sve što ima veze s razotkrivanjem mutne uloge SOA-e i Državnog odvjetništva u skrivanju pozadine uhićenja Ante Gotovine i Hrvoja Petrača, pomeće pod tepih, stavlja u ladice, potvrđuje i pisanje Ivanke Tome vezano za moj slučaj:
...
Dundović je peti načelnik krim policije koji je u dvije godine otišao s te funkcije, a u opasnosti je da bude četvrti koji će otići kao dežurni krivac za političke afere. U travnju 2005., i to nakon pet godina obnašanja funkcije šefa kriminalističke policije, za što je dobivao samo pohvale, smijenjen je Dragutin Cestar.
...
Ispao je kriv zato što je iscurio dokument tajne službe, tzv. nonpaper, o napucima britanskih agenata Vladi za slučaj Gotovina. Cestarov nasljednik, Željko Cvrtila, smijenjen je zato što je od španjolske policije, a da se ni s kim nije konzultirao, tražio da dostave laptop i lažne putovnice kojima se u bijegu koristio Gotovina...
...
Nitko još ne može ni naslutiti zašto je Peratović uopće izvrgnut kaznenom progonu. Dokumenti tajnih službi koji su navodno bili povod za akciju davno su objavljeni i teško mogu biti razlog. Pitanje je nije li se kod Peratovića tražilo nešto što je tek namjeravao objaviti?
...
Ivanka Toma, Jutarnji list, 21.10.2007.

Ne mogu (jer su mi svi materijali na DORH-u, a izvori izloženi pritisku SOA-e) i ne smijem ništa novo objaviti da me se ne bi teretilo za odavanje službene tajne ili pritisak na pravođe obzirom da je postupak protiv mene u tijeku.

Ali objavljivao sam da je nelogično da su podaci o lažnoj Gotovininoj putovnici na ime Kristijan Horvat objavljeni nekoliko mjeseci prije nego li je general uhićen na Tenerifima, što znači ili da je Gotovina glup ili da su mu tu putovnicu u dogovoru s njim, a nakon sastanka Tomislava Karamarka i Ive Farčića, bivšeg odvjetnika Gotovine, Joze Grgića, Dunje Zloić i Ante Rose, dostavili preko Joze Grgića kako bi ispalo da nikada nije boravio u Hrvatskoj, a da je u stvarnosti netko drugi s njom ranije putovao i prikupljao pečate. Zašto bi, inače, bio smijenjen Željko Cvrtila koji je tražio putovnicu na vještačenje?!

Objavio sam i sumnje u porijeklo eura pronađenih kod Gotovine na Tenerifima, a koje mu je donio Jozo Grgić:

Dio novca od otkupnine Zagorčeva sina pronađen kod Gotovine prilikom uhićenja:
...
Prema informacijama iz EPH-ovih kuloara nedavni Globusov tekst o isplati 5 milijuna dolara američke nagrade za ključnu informaciju koja bi dovela do Gotovinina uhićenja, za glavni cilj imao je odvući pažnju javnosti od eventualne pojave vijesti iz međunarodnih izvora da su brojevi novčanica pronađenih kod Gotovine, a koje mu je donio Jozo Lauri Grgić, identični brojevima popisanih novčanica koje je general Vladimir Zagorec predao otmičarima svoga sina.
...
Europska komisija je jasno u izvještaju o Hrvatskoj rekla da Hrvoja Petrača smatra dijelom organiziranog kriminala koji je bio upleten u pomaganje Gotovini. Suđenje Petraču, uz turbo pripomoć predsjednika Stjepana Mesića, pretvorilo se u javni linč Vladimira Zagorca i dimnu zavjesu priče o tajnim računima.
...
U određenim međunarodnim krugovima pribojavali su se da će sudac Turudić podleći pritiscima Petračevih zagovornika: od Ureda Predsjednika do "dečkija s Knežije" u publici sudnice. Vijest o identičnosti novčanica iz otmice i s Tenerifa doista je počela kolati zagrebačkim novinskim redakcijama i čekalo se da ju netko iz diplomatskog zbora potvrdi, pa da bude objavljena. No tada bi se suca Turudića dodatno opteretilo jer bi ga morala zanimati činjenica gdje je završio novac od otmice, ali bi se tada, isto tako morao upustiti i u priču o pomaganju Anti Gotovini, a jedan od temelja Petračeve obrane bila je teza da je prvi put bio osuđen jer se tražilo žrtvenog jarca za sprovođenje Akcijskog plana.
...
Kada je prošlog tjedan sudac Turudić zatražio policijsku zaštitu, diplomatski su krugovi to shvatili kao gestu kojom pokazuje u kom smjeru bi mogao presuditi Petraču, i odustalo se od potvrđivanja vijesti o eurima s Tenerifa.
...
Svaka čast Turudiću što se othrvao pritiscima, ali nas bi svejedno trebalo zanimati je li informacija o Zagorčevom novcu kod Gotovine točna. A odgovor bi nam, kad bi samo htio, mogao dati Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić jer je on, sasvim pouzdano dobio sve relevantne informacije od španjolske policije i ICTY-a o Gotovininu uhićenju. Ali, bojim se da nam to Bajić neće reći jer se radi o zaštiti državnog interesa.
...
45 lines. 18.12.2006.

Jeste li igdje čuli/pročitali da se vodila kakva istraga protiv odvjetnika Ive Farčića ili Joze Grgića da su pomagali Gotovini. Niste, a i nećete jer bi time Tomislav Karamarko i Mladen Bajić kompromitirali sami sebe.

Hoćete li ikada saznati istinu o vezama Gotovine, Petrača, lažnih putovnica, novca od otkupnine, uloge SOA-e i DORH-a u Antinoj predaji...? Najvjerojatnije nećete nikad jer će DORH odugovlačiti s postupkom sve dok ne umrem prirodnim putem kao Marijan Pedišić ili ne stradam u sumnjivoj prometnoj nesreći kao Davorin Firis, bivši Petračev menager kojeg se dovodilo u vezu s financiranjem Gotovinine mreže.

Komentari

Hoću li umrijeti kao


Hoću li umrijeti kao Pedišić ili poginuti poput Firisa?!

Na ovo pitanje iz naslova vjerujem da je odgovor ne, da će se prije probuditi svjest hrvatskog naroda i da će taj narod smoći snage da kriminalce makne iz politike, policije, tajnih službi, gospodarstva.
Metode koje se provode nad "istinom" su tipične za tatalitarne sisteme. Nepočudni se "upozore" laganim šikaniranjem, koje se pojačava te se ostaje bez posla, uznemirava se obitelj, pokreču se istrage, pritvori, sudski postupci... Sudeći prema sudbini Peratovića, ali ne samo njega, Hrvatska nije demokratska. Demokraciju glumi sabor i vlada. Iza njihove kulise vlada kriminal i to onaj nagorih vrsta. Sve to je ljepo opisano u ovom dnevniku. Ja bi još samo dodao predstavku koja je obrisana iz arhive 45 lines a nije državna tajna. Ta predstavka govori o nekim lončarićima, karamarkima, mesićima, perkovićima... Osobe iz te predstavke pokrenuli su perkovićev progon, po mom mišljenju, predstavka jedan je od jačih razloga progona.
Na njihovu žalost predstavka je sačuvana i čeka intervenciju u mojoj arhivi. Možda i odgovor na opzužbe?

Tko je glasao

Izvješće EU komisije je

Izvješće EU komisije je previše blago i ide na ruku vladi koja je glavni krivac za sve što se događa. Osim što spomiju tvoj slučaj kao skandal trebali bi spomenuti i teme koje ti obrađuješ. Ratni zločin, ratno profiterstvo, bezvlašće, kriminal u pravosuđu i sl. sve podkrepljeno sa dokazima.
Vlada će pretrpjeti kritiku EU komisije, ublažiti je lažima i nastaviti provoditi diktaturu i proganjati sve koji ukazuju na kriminal u RH. Uz vladu tu su i njihovi partneri špijuni, predsjdnici, dorhovci i suci

Tko je glasao

Samo se Vesna Škare-Ožbolt

Samo se Vesna Škare-Ožbolt založila da mi DORH vrati oduzete stvari. Želim joj svu sreću na izborima u mom rodnom vukovarsko-srijemskom zavičaju. Nitko od stalih koji su me navodno podržali, a zapravo si time htjeli ušićariti predizborne poene protiv Sanadera, nije to učinio. Molim gospodu iz SDP-a i HNS-a da me prestanu podržavati ako neće tražiti odgovornost šefa SOA-e Tomislava Karamarka i Glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Vidjet ćeš original u

Vidjet ćeš original u utorak. Rekao mi je prijatelj koji je isto čita u Le Mondu da je njihva verzija drafta izuzetno oštra prema Hrvatskoj i da u sljedećih pet godina nema ulaska Hrvatske u EU.

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

S obzirom na stanju u

S obzirom na stanju u Hrvatskoj sve što eu objavi neće biti oštro jer stanje je gore nego što se može zamisliti. Prezaduženi, korumpirani, bez pravosuđa, okupirani od raznih organiziranih skupina. Ovi izbori neće rješiti probleme tako da je pet godina sasvim realno vrijeme.

Tko je glasao

Vidim da sad Milanović

Vidim da sad Milanović hvali Mesića da ovaj uvijek govori istinu. Buahaha. Kažem ti da će ovi izbori zabilježti najveću apstitenciju birača. Milanović je razočarao :(

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Nije Milanović razočarao.

Nije Milanović razočarao. Od njega se previše oćekivalo. On se nikad nije dokazao kao politićar, u SDP-u se nije nametnuo kao vođa već je odabran kao Barbika sa kojom se određene frakcije igraju.

Tko je glasao

Kad ste već krenuli ovim

Kad ste već krenuli ovim putem, onda vam je on i najbolja zaštita. Dok ste u javnosti, nacionalno pa i internacionalno, bolje ste zaštićeni nego da se odjednom povučete. Meni je svojedobno rekao jedan koji to zna, da bi mene likvidirali prvo već u inozemstvu da nisam baš započeo uspješnu dirigentsku karijeru, a zatim da ne bi snimali onakav film o Bruni Bušiću 1992. nego bi me likvidirali, da inozemni tisak nije pisao o meni i nakon što sam se vratio u Hrvatsku. Dakako, može to biti istine ali i ne mora.

Tko je glasao

Dolje policijska država

Dolje policijska država !

Dolje obavještajno podzemlje!

Živila pravna i pravedna Republika Hrvatska!!

Tko je glasao

He, he, nadzemlje i

He, he, nadzemlje i podzemlje.

Ako se hoćeš skriti od podzemlja najbolje se skriti u nadzemlju gdje te svi vide. Zgodno, Ivane, zgodno. I djelolotvorno.

To asocira na mnogo stvari, mada nisu nimalo iste.

Postoji priča, nisam je mogao stvarno provjeriti, da je tvoj veliki "prijatelj" impotenrni silovatelj, nadobudni filmadžija i donedavni ustavni sudac se poslije one frtutme nastale 72 skrio u Beograd???

Ili ona o velikom domoljubu, gostioničaru s bečkog kolodvora, dugovječom zastupni i prodavač mozga na kile u Saboru, te negdašnjem abnakronom čuvaru državnog pečata nije se iskradao kao mnogi drugi emiogranti šumskim stramputicama i gorskim stazama nego ravno automobilom na graničnu brklju?!

Eh, živote!

Tko je glasao

Dakle onaj gostioničar nije

Dakle onaj gostioničar nije uopće bio aktivan u političkoj emigraciji. On je radio ono što on najbolje znade: krčmio je. BUS (bivši ustavni sudac) jer nakon što je početkom 1972. završio u zatvoru, dobio sklonište ne u Beogradu, nego u stanu moje mame(na moju zamolbu). BUS-a smo godinama uzdržavali moja mama, moja supruga i ja. A skupim BMW-om sam preko granice, moram priznati bio uvijek hoštapler, prebjegao ja, glavom i bradom. Ali ne na graničnu brklju jer je bila podignuta. Policije ni blizu, samo jedan carinik. Ostali su slavili. Bježao sam naime 25.svibnja na Titov rođendan.

Što se tiče BUS-a i posla koji je nakon nekoliko godina dobio (do tada su mu se u našem stanu rodila četiri sina) dobio je mojim posredstvom. Jedan moj tetak bio je direktor Zajedničkih poslova INA-e. On je zaposlio Tomčićevu suprugu a za uzvrat je Tomčić zaposlio BUS-a. Kako mi je BUS vratio to znadeš.

Tko je glasao

Eto vidiš Ivane ljudi

Eto vidiš Ivane ljudi svašta pričaju.

O BUSu sam priču čuo, ali o Milasu čitao njegove izjave koje nije nikada demantirao (ali je priča na razini onog o mozgovima po 3 marke)

Jedino se ne slažem da je Milas bio apolitičan, a što je doista bio možda će vrijeme pokazati. Jednom, još u ratno vrijeme smo sjedili u jednom značajnom društvu na okrugljaku (slučajno sam po zadacima došao u Zagreb i vidjeti obitelj u izbjeglištvu) ali se on priključio našem stolu i počeo naveliko pričati o ulozi emigracije koja je došla spasiti Hrvatsku i da nije nje bilo ništa od Hrvatske ne bi bilo.

Kad mi je dosadio, a došao sam iz Dubrvnika u kojem još ni struje ni vode nije bilo, ja sam ga priupitao: Dobro gospodine Žan, da su svi učinili ono što ste vi učinili i pošli za vama u emigraciju, koga biste vi danas došli braniti i kakvu državu stvarati. Njegova reakcija je bila: pogldao me u čudu, pogledao ostale sugovornike za stoilom (koji su se posmijavali) a onda rekao "Ja gospodina ne poznajem" i nestao u vidu lastinog repa.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci