Tagovi

Hoću istinu crno na bijelo

Danas je kao što znate godina dana od uhićenja Ante Gotovine na Tenerifima i upravo danas je Zaklada za istinu o domovinskom ratu odlučila pokazati se u javnosti.

Čelnici Zaklade za istinu o Domovinskom ratu najavili su da kreću u novu strategiju prema javnosti po nazivom "Hoću istinu crno na bijelo" kao bi skupili sredstva za obranu pred Haaškim sudom generala Gotovine i drugih hrvatskih generala... (piše jutarnji)

Uočite da zaklada koristi slogan "Hoću istinu crno na bijelo", to je bitno za razumijevanje slijedećeg teksta, kojeg je također u jutarnjem danas napisao Butković;

Carla Del Ponte zaprepastila je većinu europskih lidera svojom ocjenom da Hrvatska, usprkos tome što je general Gotovina i dalje na slobodi, u potpunosti surađuje s Haaškim sudom. Jedino je premijer Sanader, prije podnošenja njezina izvještaja, posve točno znao što se Carla Del Ponte sprema reći.

No ono što je totalno zanimljivo je slijedeći četverominutni isječak iz dokumentarca, koji se očigledno već mjesecima pažljivo sakriva od hrvatske javnosti:

Vjerujem da će nakon gledanja ove četiri minute, Butkovićeve riječi i slogan Zaklade za istinu o domovinskom ratu zvučati sasvim drugačije? 7. prosinca 2005. godine, čini se u sumnjivoj trgovini, Hrvatskoj je otvoren put u Europu, a danas godinu dana kasnije zbog slične trgovine oko ekološkog pojasa, taj isti put može biti usporen ili čak i zaustavljen, a potencijalna konsekvenca ovih poteza je prazna premijerska fotelja.

Komentari

U skladu sa stvarnom

U skladu sa stvarnom podrškom, a suprotno falsificiranoj medijskoj slici prema kojoj optuženici za ratne zločine uživaju nekakvu masovnu podršku i odobravanje, Zaklada je od pokretanja telefonske linije primila jedva 7000 poziva.U prva 24 dana na telefon Zaklade za istinu o Domovinskom ratu stiglo je samo 7000 poziva kojima su građani donirali 5 kuna za pomoć obrani generala.
Jutarnji
To pokazuje da deklarativna podrška koju desničarske perjanice forsiraju u javnost nije identična onoj koja traži da se posegne u novčanik. Kako je ovo prvo egzaktno mjerenje stvarne podrške optuženicima za ratni zločin, zanimljivo je spekulirati o tome koliko će se ovaj očiti nedostatak volje građana da financiraju obranu optuženika odraziti na politiku i medijske istupe nacionalističkih falsifikatora istine.

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

Dobih link od Mračnog gdje

Dobih link od Mračnog gdje kaže da je ovo “definitivno vijest”, ali mi nije jasno što je tu novost.

Nemam neko mišljenje o Sanaderu, ali držim da mu je ovo sa Gotovinom bila ponajbolja igra koju je odigrao za Hrvatsku u svom mandatu. Pa Gotovina je uhapšen u hotelu u kojem se prijavio kao Kristijan Horvat, što nije bilo niti lažno ime, već svima dobro poznati pseudonim, gotovo umjetničko ime. Dakle, Gotovina si je objesio tablicu oko vrata - ja sam Gotovina hapsite me, što je vidljivo i iz njegove reakcije prilikom hapšenja, smješak i ah, eto vas konačno, kasnite punih 10 minuta. Nije Gotovina izvučen iz tamo neke skrivene rupe, već je preočito da se nudio.

Začudo, o toj namještaljci se vrlo malo pisalo u medijima (ali se je na Forumu npr.). Glavno je da su svi bili zadovoljni – Hrvatska, jer je konačno započela pregovore, digla si je rejting i dobila na "vjerodostojnosti", EU i Carla, a nadam se da ni Gotovina nije nezadovoljan dealom koji je sklopio. Sanader je tako izbjegao događanje naroda jer nije on hapsio, već tamo neki Španjolci i Interpol. Ono što mene jako zanima u ovoj priči jest koja je sredstva uvjeravanja Sanader upotrijebio kod Gotovine.

Bez obzira, Gotovini skidam kapu, on je za mene prvorazredni poslijeratni heroj i domoljub, jer se dao uhapsiti (u bijegu!), da bi Hrvatska išla dalje. Bojim se da taj aspket, Sanaderova dobra igra i Gotovinina gesta, nikad neće dobiti dovoljno svjetla javnosti, jer će najvjerojatnije ostati tek spekulacija. :)

Tko je glasao

Pravo je pitanje da li je

Pravo je pitanje da li je Gotovina uopće imao izbora. Kad te politički pokrovitelj i zaštitnik odluči "predati", nemaš nikakav izbor.

Igrokaz s uhićenjem je za najširu javnost i polučio je željeni uspjeh.

Pa i kod najboljih filmskih i kazališnih uspješnica, podatke o režiseru, scenaristu i producentu znaju i pamte samo pasionirani ljubitelji i znalci zanata.

B-52

Tko je glasao

Nije mi jasno što je tu

Nije mi jasno što je tu toliko skandalozno, valjda je bilo jasno od prvog trena da je HDZ najzaslužniji za njegovo hapšenje.

Ono što je meni zanimljivo cijelo vrijeme je način na koji je Carla odgovorila da Gotovina nije u hrvatskoj. Dvostruka negacija, tiši glas, pogled u stranu, meni se čini da je lagala.
A od početka mi je bilo sumnjivo kako to da su mjesecima svi vikali da je u Hrvatskoj, ako je bio vani cijelo vrijeme.
Kad su ga uhitili, prva stvar koju sam rekao je bila da je Sanader dogovorio s njim da ga uhite vani, kako bi odglumio da ga nije mogao prije uhapsit.

Tko je glasao

Samo pogledate ratinge

Samo pogledate ratinge stranaka u kolovozu/rujnu 2005 i svjesni ste sto je Sanader morao napraviti - da izbjegne prijevremene izbore izrucio je Gotovinu - sto opet kaze da je i prije toga znao gdje je, sto ne iskljucuje i prethodne 4 godine Racanove vlade. Dakle tu se otvara puno pitanja, ali kako su svi slozni da je Gotovina tamo trebao zavrsiti (mrak - zasto on, zasto sto su svi drugi mrtvi, pa ce on biti nas Pedro?). Svi znamo da sudjenje nece biti pravedno, kao i mnoga dosad u Haagu (koliko je ono godina dobio tip koji nije sprijecio silovanje, samo zato sto nije htio postati pokajnik? - haaška pravda je rastezljiv pojam).
A propos ratinga to su najnize brojke dosad u mandatu bile - prema Pulsu SDP 22 HDZ 20 HSP 13%, dobar/loš smjer 16/71%

Tko je glasao

Mrak, legenda si. Di si ovo

Mrak, legenda si. Di si ovo iskopao ???
Sad kad za dva tri dana pukne u širu javnost pa kad krene znojenje i vrdanje :-)))

Tko je glasao

there is more from where

there is more from where that came from ;)

(ovo je scena u kojoj zamisliš mene, u crnome, s malim prstom u ustima i "evil grin" osmjehom poput dr. Evila iz Austin Powersa)

Objektivno; ovo je strašno, dakle ne govorimo samo o činjenici da postoji neki dokumentarac kojeg nijedna nacionalna televizija nija našla smislenim da otkupi i emitira (unatoč tematici o kojoj se govori) nego i o činjenicama koje proizlaze iz ovoga.

Obratite pozornost na datume kada se što događa, uočite recimo lokaciju na kojoj se sastaju Del Ponte i Sanader (primjetite recimo kategoriju hotela - povucite paralelu s Veronom ili činjenicu da nema osiguranja), pogledajte scenu kroz staklo - što u kadru nedostaje?

Da budemo jasni, smatram kako je Gotovina morao završiti u Hagu - no isto tako iz kombinacije ovih informacija može se zaključiti (ili barem naslutiti) kako je Gotovina uhićen (prodan) u trenutku kada je to najviše odgovaralo Ivi Sanaderu kako bi ovaj ostvario političku pobjedu na međunarodnom i domaćem planu.

Mentalni sklop osobe koja je u stanju tako nešto napraviti je u najmanju ruku zabrinjavajući, a čini mi se da se isti modus operandi naslućuje i kroz ovu priču s ZERPom.

Tko je glasao

Bilo je ovo na TV. Čini mi

Bilo je ovo na TV. Čini mi se da je Milić(nisam siguran da li baš on) imao ovo u svojoj emisiji negdje u rano ljeto ove godine. Vrijeme godišnjih odmora, pa nitko nije dizao galamu. Ma ionako je svima jasno kako je Gotovina završio u Haagu.
Naravno, nije naodmet da vide i oni koji nisu do sad vidjeli "Carlinu listu".

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Slažem se da je gotovo

Slažem se da je gotovo svima jasno kako je Gotovina završio u Haagu. Čak je bio i filmić o hapšenju u restoranu.

Međutim ima i puno većini građana nejasnog, a meni je nejasno zašto opozicija ne insistira na pojašnjenju.

Zašto se akcijski plan koji je uključivao razotkrivanje mreže jataka nije nastavio? Što je Gotovina radio i gdje je bio svih tih godina? Da li je prihvatljivo iščitati odgovor samo iz pečata s krivotvorene putovnice tzv. mostarskog kontingenta? Razumno je pretpostaviti da se u krivotvorenoj putovnici nađe i krivotvorenih pečata. Može li se odgovor barem naslutiti iz priče o skrivanju Ivice Rajića? I sličnih primjera.

Hoće li i te priče biti dio istine koju će najnovija zaklada pisati po Sanaderovom diktatu?

Mislim da neće.

B-52

Tko je glasao

Točno, ovo nije ekskluzivna

Točno, ovo nije ekskluzivna novost ali je vrlo slabo poznata javnosti, a to svjedoči o razini slobode medija.
Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

Sve si napisao... zato

Sve si napisao... zato objektivno tu nema novosti za nas kao sto kaze Anderlon, nešto za naslovnice novina, ali 99% građana koje bi sutra na cesti pitao nije ovo vidjelo. I tu je vijest - KAKO SU NAS LAGALI... i zašto smo to popušili i mi kao građani i oporba kao takva (BTW imamo li mi uopce oporbu?). Sanader je izbore dobio tako da u nijednom trenutku nije htio reci da će izručiti Gotovinu, da bi upravo to napravio kad vise nije imao izlaza. To je tema o kojoj još nitko nije ništa napisao. Ili vrlo jednostavno - kada ćemo na nekoj od naših TV vidjeti ovaj dokumentarac? To je već newsworthy problem na godišnjicu događaja...

Tko je glasao

to je bago imao ljetos (u

to je bago imao ljetos (u debelo ljeto) u Magazinu, HTV je da bi pustio taj insert morao kupiti cijeli film. Ali...NIKADA GA NIJE PRIKAZAO... Mogli bi baš na godišnjicu :))

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci