Tagovi

Hoće li se HDZ uskoro odreći i trećeg predsjednika stranke?

Ultimatum kojeg je Božo Petrov uputio Karamarku, da sam odstupi s položaja prvog potpredsjednika vlade ili će podržati prijedlog za njegov opoziv, do krajnjih je granica zaoštrio odnose na svim frontama. Ne radi se više samo o sukobu HDZ-a i MOST-a, neki partneri unutar Domoljubne koalicije također dvoje o tome trebaju li do kraja ostati s Karamarkom na kapetanskom mostu broda već dobrano izbušenog trupa. Najveća hrvatska politička stranka je do sada čvrsto stajala iza svog predsjednika, takve su barem bile službene izjave koje su dolazile u javnost, no i tu je izgleda došlo do nekih promjena. Da se naslutiti iz načina na koji je Milijan Brkić odgovorio na pitanje kako će se o aferi očitovati HDZ. Rekao je samo kako vjeruje da će Povjerenstvo za sukob interesa donijeti „pravednu i pravičnu odluku“, a stranka da će se očitovati tek nakon toga. Prije je, sjećamo se, bilo u sličnim prilikama nemoguće čuti išta drugo osim bezrezervne potpore i to ne samo od Brkića u vezi Karamarka nego i ranije, kad su članovi HDZ-a komentirali druge vođe (Ivu Sanadera, Jadranku Kosor) – dok ih se nisu odrekli. U tom bi smislu Brkićeva izjava mogla biti vrlo znakovita.

Poštenje i pravičnost od Povjerenstva za sukob interesa očekuje i Ljubica Amrušec, ali ne znamo baš je li sadržajno mislila na isto što i Brkić jer je kolegica joj Vukovac najavila da će „velika većina“ MOST-ovih zastupnika glasati protiv davanja povjerenja Karamarku. U konačnici, naknadni ultimatum upućen Karamarku razriješio je dvojbu o tome kako bi MOST htio da se zaključi afera koju su, barem službeno, sami pokrenuli. Neslužbeno pak, bilo je u javnosti i nagađanja kako iza svega zapravo stoji netko iz HDZ-a, kome se ne sviđa kako Karamarko kreira i vodi politiku stranke. Da je močvara vrlo uzburkana svjedoči činjenica da je živnuo Vladimir Šeks, jedan od najstarijih stranačkih krokodila. On je u četvrtak rekao da ćemo „uskoro vidjeti da je aktivan u politici“. Misli li pritom na subotnji izborni sabor stranke ili nešto drugo, ne znamo. Činjenica je jedino da Tomislav Karamarko proživljava najteže trenutke u cijeloj svojoj političkoj karijeri i da se HDZ ponovno našao u situaciji kada treba donijeti neke za stranku i zemlju sudbinski važne odluke.

Što se Karamarka osobno tiče, suočen s ultimatumom nema puno izbora – može se povući i otići iz političkog života ili se boriti do posljednjeg trenutka s nadom da HDZ apsolutno stoji iza njega i vjerovati da su svi spremni žrtvovati sve ne bi li ga zaštitili. Misli li da je ovo drugo realna opcija, trebao bi se prisjetiti da je na čelu stranke koja se već dvaput odrekla vođa.

Kad govorimo o stranci, njen izbor je sličan, ali po posljedicama pojedinih odluka nije ni približno isti. HDZ mora voditi računa da je na vlasti, da osim prema svojim članovima ima odgovornost i pred građanima Republike Hrvatske. Stane li bezrezervno iza svog predsjednika, izvjesno je da će MOST nakon ultimatuma sa SDP-om glasati za Karamarkovu smjenu. Ako nisu za nove izbore i prihvatili bi u tom slučaju da u vladu pošalju zamjenu, bez veze im je glumatati još koji tjedan čvrstinu i onda postupiti kao da ništa nije bilo, kao da mijenjaju „ž“ zastupnika u nekoj od bezbrojnih općina. S druge strane, ako su im izbori u planu ili bi na njih pristali radije nego da se odreknu predsjednika, jer u ovim uvjetima od preslagivanja saborske većine u njihovu korist nema ništa, trebali bi debelo razmisliti o izgledima da birače novom turom domoljublja opčini šef stranke koji se bori s optužbama da je zbog privatnog ugrozio hrvatski nacionalni interes.

K tome, morali bi znati ako misle do zadnjega braniti vođu, u lavini političkih događaja koji skoro iz sata u sat mijenjaju odnose snaga na političkoj sceni gotovo neprimjetno je promakla vijest da se i profesor Ante Barišić neki dan odbio ispričati Karamarku zato što je kao istinite potvrdio navode da je tužitelj u mladosti surađivao s Udbom. Nešto ranije je već propalo mirenje s Josipom Manolićem koji je tu tvrdnju jesenas prvi plasirao u javnost. Karamarko ih je obojicu tužio za uvredu, klevetu i sramoćenje pa uskoro možemo očekivati početak suđenja na kojem će se redati i svjedoci. Mediji će to sigurno pomno pratiti i bio bi za HDZ pravi izazov paralelno sa suđenjem voditi predizbornu kampanju.

Naposljetku, u stranci bi se trebali zapitati koliko bi potencijalnih koalicijskih partnera htjelo s njima potpisati novi ugovor o zajedničkom izlasku na izbore. Možda bi to učinili HSP AS i HRAST koji Karamarku duguju beskrajnu zahvalnost što su prvi put u povijesti svojih stranaka okusili vlast, no s obzirom na karakter sumnji pod kojima se nalazi Karamarko, niti to nije sigurno. HDZ-ov šator još od vremena Ive Sanadera nije apriorno pobjednički. Ne stoji se više u redu pred njegovim vratima kao uoči prošlih izbora kada se uvjerljiva pobjeda činila i više nego sigurnom. Drugih dvoje partnera iz Domoljubne koalicije (HSS, HSLS) izgleda traže još samo trenutak u kojem će im biti najisplativije Karamarku okrenuti leđa, dok je Milivoj Špika bez imalo sentimenta već preveo svoj BUZ Milanu Bandiću. U uvjetima kad postojeći bježe, a novih partnera nema ni na vidiku, samo politički kamikaza bi krenuo u avanturu novih izbora. O svemu navedenom bi HDZ trebao dobro razmisliti uoči subotnjeg izbornog sabora stranke, ako ih Karamarko do petka navečer kada istječe ultimatum koji je uputio Petrov sam ne riješi najvažnijeg dijela tih briga.

Ako je vjerovati kuloarima, pored Brkićevog koji je znana alternativa Karamarkovom bloku, u stranci se ozbiljno priprema i treći. Pretpostaviti je da bi novi blok stranku pokušao približiti centru jer desnije nego što je sad teško da bi mogla otići. Sve glasniji prigovori iz demokratskog dijela svijeta na smjer kojim Karamarkova struja vuče Hrvatsku možda su dovoljno ohrabrili opoziciju u stranci da krene u detroniziranje aktualnog predsjednika. Prije izbijanja afere „Konzultantica“, objektivno, za to nisu imali snage.

Karamarkova ostavka ili smjena bi idealno mogla poslužiti kao povod za preslagivanje vlasti, ali ne kako se najavljivalo, da se izbaci MOST, već da iz nje izađu oni zbog kojih je Hrvatska dospjela u slijepu ulicu. Mogli bi tad ući i neki novi, koji bi ojačali saborsku većinu i koji mogu pomoći da se imidž zemlje promijeni na bolje. Tihomir Orešković i MOST bi ih vjerojatno dočekali širom otvorenih ruku jer bez novog vjetra u leđa i radikalnog zaokreta u politici nema ništa od reformi i izlaska iz krize.

HDZ zato mora procijeniti, je li za Hrvatsku bolje da joj ukradu novih godinu dana, koliko bi trajala priprema za nove izbore i konsolidacija druge garniture (uz punu svijest o tome da apsolutnu vlast nikako ne može osvojiti) ili da kao državotvorna stranka opet preuzme povijesnu odgovornost i izbaci s broda balast koji mu smeta da napravi nužni zaokret i brže zaplovi u pravome smjeru.

Komentari

Teturanje nacije

Tko je glasao

Jedini koji se trebao odreći svoga predsjednika je SDP

Tko je glasao

u pravi si @sm

samo u dijelu gdje sugeriraš da ima nezadovoljnika u hdz-u, no u kojoj stranci ih nema.

Karamarko i Brkić su stranku ustrojili po vojnopolicijskim načelima subordinacije i koordinacije. Funkcioniraju po piramidi uspravno do najmanjih detalja.

On ne raspušta ogranke. Nezadovoljnici mogu samo gunđati.

Prije bi se moglo dogoditi da bude pretrčavanja s lijeva s obzirom da je sdp u fazi raspada. Primjerice, Šustar ke iz laburista prešao u hdz.

Hns je klijentelistička stranka i za neki klijentelizam uz malo mrkve , malo batine moglo bi i s te strane biti preleta.

Bandić sigurno neće ići s Milanovićem ni u tramvaj, jel.

Mostovi ministri i zastupnici, sad kad su zaigrali na nacionalnoj razini ne žele, zbog same ljudske sujete ( da beneficije ne spominjem) ostati upamćeni kao oni koji nisu plesali ni jedno ljeto, a budućnost im je neizvjesna.

Ima tu dosta blefa. Petrov će se morati nekako odučiti od ucjenjivanja jer se njega zapravo sve manje bude pitalo.

Uostalom, zar mu Milanović nije nudio mjesto prvog ministra, a Podolnjaku mjesto predsjednika sabora.

Malac se zaigrao, ovo su ozbiljniji igrači, a imaju manje za izgubiti.

Oni će garant (hdz-ovi istaknuti) u slučaju novih izbora garant zasjesti makar u saborske klupe, što se za mostovce, pa ni samog Petrova ne može jamčiti.

sve dobro...

Tko je glasao

Ovaj dnevnik nije o oporbi

Ovaj dnevnik nije o oporbi već stanju u najvećoj hrvatskoj političkoj stranci i problemima koji muče Karamarka.

Tolerirat ću ovaj komentar samo zbog toga što nema prostakluka, no u nastavku očekujem da fokus bude na temi i onome što piše u dnevniku.

Svaki pokušaj da se fokus rasprave skrene na nebitno, a pogotovo na oporbu, bit će odgovarajuće tretiran.

Brkić je najavio otvorenje najvećeg političkog shoping centra otkako je samostalne hrvatske države i svakako će biti zanimljivo gledati kako trgovina teče, ali nadoknaditi manjak MOST-ovih ruku neće im biti lako.

Ipak, ne treba zanemariti činjencu da je u HDZ-u puno pametnih ljudi koji vide kamo ih Karamarkova ekipa vodi i ne treba zanemariti njihovu savjest. Nikad HDZ na nižim granama nije bio i s nestrpljenjem očekujem u subotu vidjeti razvoj situacije.

Zanimljiva je i Šeksova najava da se vraća, a kad je on u igri, svakakva su iznenađenja moguća. Lisac ne zaboravlja i uvijek vraća dugove na ovaj ili onaj način.

B-52

Tko je glasao

osobno meni je svejedno

kao desnoj konzervi

Petrov i most zapravo žele na neki način preuzeti hdz tj. "preuzeti".

Ne treba ispustiti iz vida da su oni, mostovci još desnije i konzervativniji od hdz-a u svjetonazorskom smislu.

Tako da ja to pratim uz kokice i pivu.

Još jučer su ih ljevičari nazivali klerofašistima koje je osmislio Kaptol.

Mostovka , sada liberalka je srušila školski postupnik iliti kurikul i izazvala napade histerije. HDZ to ovako uznemiren ni nema u fokusu, a moj bivši stranački drugar Šuster , bivši laburist je sve samo ne rigidan i isključiv.

ps. samo ti zarolaj, ja tjeram po svome zbog kolega koji svejedno mogu čitati

sve dobro...

Tko je glasao

Točno je da MOST želi

Točno je da MOST želi natjerati HDZ da "poduzme mjere" jer izađe li Karamarko iz vlade, barem je to u HDZ-u sigurno, a vlada opstane zato što bi umjesto Karamarka poslali zamjenu, izvjesno je da leti i sa čela stranke.

Tu sad traje bitka za puko političko preživljavanje, ali je Puhovski lijepo rekao - Karamarko je poilitički mrtav, samo se još nitko ne usudi to mu reći. :))

Bjesomučno se lobira, spina, kupuje i prijeti (tako se opisuje politička trgovina) i naravno da ništa nije sigurno dok se ne napravi, pa možda ni tad, ali Karamarko fakat nije do sada nikada bio u težoj situaciji. Ima on svoj policijsko-obavještajni aparat, moćna je to sila, ali nije svemoguća. Imaju Bosanci jednu izreku o pravljenju pita ili bureka - što ne ide, ne ide. Tako i Karamarko nikada ne može postati premijer.

P.S...samo ti piši što i kako hoćeš..Jere Čikeš iz jednog starog filma je govorio "svak zna svoju"..a i protiv puno komentara nemam apsolutno ništa :)

B-52

Tko je glasao

Petrov je dobio zadatak spašavanja Cvitana-zaštiteSDP-kriminala

Tko je glasao

Petrov i Karamarko su u

Petrov i Karamarko su u ministri bez resora i u vladi ne rade nista osim ovog spletkarenja (vecinom) jedan protiv drugog. Jedino konkretno zaduzenje koje Petrov ima je pregovaranje s sindikatima. Sindikati cekaju vec tjednima da ti pregovori pocnu. Ako uistinu zele da ova vlada opstane, morat ce dat i jedan i drugi ostavku. Spletkarit mogu i iz kancelarije predsjednika stranke.
Potpuno je nerealno razmisljati da ce HDZ poslati nekog drugog na vicepremijersko mjesto rezervirano za predsjednika stranke, osim predsjednika stranke. Koga da poslaju? Brkica? Josipu Rimac? Fiolica? Sukera? Ukoliko se HDZ i rijesi Karamarka, novi izbori su neizbjeznji jer to znaci par mjeseci opceg klanja u HDZ-u dok nekog ne izaberu i ne zakunu na vjernost novom vodji (do slijedece prilike za detronizaciju naravno).

Tko je glasao

U uvjetima kakvi sad mnogi

U uvjetima kakvi sad mnogi misle da jesu u stranci, da Karamarko s Brkićem drži apsolutno sve pod kontrolom i da su njih dvojica u idiličnim odnosima, uistinu je nerealno očekivati da bi si dopustili luksuz da Karamarko sjedi na Trgu žrtava fašizma, a netko drugi iz stranke u vladi. Iako je to tehnički itekako moguće (pisao sam o tom u dnevniku "Krug se zatvara...", a Karamarko da je politički mudar, izabrao bi baš to.

Međutim, previše je glasova iz stranke koji govore da situacija nije takva kakvu se iz vrha stranke oslikava u javnosti pa moramo i to uzeti u obzir. Pogotovo treba obratiti pažnju na Šeksa.

Kako bilo, panične reakcije iz stranke (onaj Mikulićev katastrofalno loš istup, pa onda danas onog Fiolića, Brkićevo gašenje požara, Karamarkovi očajnički pokušaji da se barem po nečemu svidi javnosti i izazove samilost javnosti, ...) kojima se pokušalo skrenuti pažnju s afere i umiriti stranačko članstvo pred subotnji izborni sabor, nešto govore i same po sebi...u najmanju ruku da stranka nije pod kontrolom kako nas trolovi i ovdje žele uvjeriti, a da ne govorim o diviziji istih koja djeluje po internetskim izdanjima raznih medija..

Treba uzeti kokice i pivo, može i gemišt, pa s guštom promatrati kako se riba praćaka na suhom.

U subotu navečer ćemo svakako znati više.

B-52

Tko je glasao

Jutarnji u internet izdanju

Jutarnji u internet izdanju od 26 svibnja 2016 predvečer, ima ekskluzivu
Božo Petrov: Karamarko mora otići iz Vlade
To znači da Božo ima mnogo veće ambicije nego sjediti bez porfelja u sjeni premijera Oreškovića. Procjena je vjerojatno da onaj tko je odlučno maknuo iz vlade osobu koja radi protivno nacionalnim interesima ima velike šanse na izborima.
Doduše, s pozicije koju je stekao otkrićem afere Konzultantica Božo i nema veći manevarski prostor.
Da je postupio drugačije, sve bi izgubio. Ovako mu ostaje nada da biračko tijelo ima sluha za dosljednost i talenta da razumije što je Božo htio reći pod pojmom "nacionalni interesi", jer to do sada nije obrazložio.

Tko je glasao

Mislim da operacija

Mislim da operacija uklanjanja Karamarka s čela HDZ-a nije samo ideja Bože Petrova, niti ju je on osmislio.

Karamarko sa svojom ekipom vlada HDZ-om uz pomoć straha, nedugo poslije izbora na kojima je prvi put izabran za predsjednika stranke imao sam priliku čuti od insidera da ga se ljudi boje, da ga ne vole, ali i da se nitko ne usudi izraziti nezadovoljstvo. Nakon parlamentarnih izbora se počelo nešto mijenjati, osmjelili se ljudi po terenu i počeli otvoreno kritizirati vodstvo zbog lošeg izbornog rezultata. I to se uspjelo suzbiti, nešto strahom, a nešto obećanjima da će se presložiti vlast i da će onda HDZ opet prodisati punim plućima (čitaj podijeliti mnoge sinekure).

Pošto je to izostalo, a u javnost je plasirana afera iz koje se vidi to što se vidi (do sada se samo nagađalo), pokrenut je proces smjene. Štoviše, vjerojatno je "Konzultantica" i pokrenuta da posluži kao povod.

B-52

Tko je glasao

da, to je moguće, samo se u

da, to je moguće, samo se u javnosti afera Konzultantica veže uz MOST, Bulja i Petrova.
Božo je procijenio da je to zicer koji se ne propušta.

Tko je glasao

Do subotnjeg sabora će

Do subotnjeg sabora će Karamarko pumpati poruku "još malo ću im to tolerirati", samo kako bi obeshrabrio delegate da ga u subotu prozovu i pozovu na odgovornost.

Kad sabor završi i delegati napuste dvoranu, svakoj opoziciji treba vrijeme da ih ponovno skupi kako bi se statutarno riješilo pitanje opoziva i zakazivanje novih izbora. Što dakako pruža bezbroj mogućnosti za opstrukciju.

No pričekajmo ipak da vidimo što će se događati u petak kad glasa vlada, a potom i reakcije svih čimbenika na političkoj sceni.

Možda stigne i kakav znakoviti info iz stranke. :))

B-52

Tko je glasao

O čemu sanja SDP-ov žabac?

Tko je glasao

Milanovićev rektalni speleolog u novom napadu skribomanije

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Bez obrazni zrcalizam

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci