Tagovi

Hoće li Rajko Ostojić biti bolji ministar zdravstva?

Pod bombastičnim naslovom: „U ove predbožićne blagdane ne lažem“, sada već bivši ministar zdravstva Darko Milinović tvrdi da iza sebe ostavlja „uredne financije u zdravstvu i uredno ministarstvo“: http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/165689/Milinovic-U-predbozicne-bl...,

Na drugoj strani isto tako bombastični naslov: „Zdravstvu prijeti kolaps: privremeni proračun tanji za čak milijardu kuna“. Za manje ažurne članove našeg portala, tekst prenosi najavu dosadašnjeg ravnatelja HZZO-a Tihomira Strizrepa da će: “… zdravstveni sustav teško ostati financijski stabilan, a nema ni mogućnosti da se godina (i mandat) završi s nulom dospjelih dugovanja za učinjene usluge”. Nadalje, zbog smanjenog financiranja od 20% HZZO „...ugovornim partnerima, bolnicama, ljekarnama i drugim zdravstvenim ustanovama, neće moći platiti obavljene zdravstvene usluge, isporučene lijekove i ortopedska pomagala i drugo, što ne može značiti drugo do li dalje povećavanje lista čekanja i produljenje rokova plaćanja koje je već sada, na primjer u KBC-u Osijek, oko 700 dana, oko četiri puta više od tolerantnog.“
http://www.vjesnik.hr/Article.aspx?ID=6901EE82-192A-4EC0-B231-F1D05632120F

Ne zaboravimo, Strizrepa je baš Milinović ustoličio i to zbog malverzacija prethodnog ravnatelja HZZO-a Većeslava Bergmana, što je navodno prijavljeno Odjelu za gospodarski kriminalitet Prve policijske postaje u Zagrebu: http://www.jutarnji.hr/milinovicev-celnik-hzzo-a-prijavio-hebrangova-kum.... Rezultati istrage mi nisu poznati, a osobito ne koliko je novaca nestalo iz zdravstvenog fonda.

U prethodno linkanom “Vjesnikovom” tekstu još se nalazi indikativna izjava koju je dao Mile Klepo iz Udruge poslodavaca u zdravstvu. On upozorava: “Upravno vijeće (HZZO-a, op. @shiky) ne odlučuje o zdravstvenim kunama, što dovodi u pitanje smisao postojanja HZZO-a.” Inače, ta udruga “već nekoliko godina osporava da HZZO provodi nadzor financijskog poslovanja bolnica”. "To nije zadaća HZZO-a. Njihova je zadaća nadzor i kontrola ugovorenih obaveza između HZZO-a i ustanova. Bolnice trebaju nadzirati osnivač, Državna revizija i Ministarstvo zdravstva", kaže Klepo. I link: http://www.glasistre.hr/istra/vijest/343484

Dakle, zatečena situacija djeluje prilično konfuzno: milijardu kuna za zdravstvo gore ili dolje, HZZO-om se upravlja paušalno po principu: politika dala – politika uzela, a čini se da niti HZZO ne obavlja one poslove zbog kojih je osnovan. U svemu tome ispada da su građani Hrvatske i zdravstveni osiguranici statistički izgovor za manipulacije novcima ili nešto poput nužnog zla koje smeta financijskim maherima. I to je naš zdravstveni sustav. Koji mi financiramo vlastitim novcima. Ne ministarstvo zdravstva. Ne država. Mi.

Kao odgovor na Milinovićeve i Strizrepove kontradiktorne tvrdnje, internetski portali citiraju budućeg ministra zdravstva Rajka Ostojića koji je „očekivao barem 500 milijuna veći zdravstveni proračun, to više što je javnost mjesecima uvjeravana da je zdravstveni sustav financijski stabilan”. Njegov zaključak je slijedeći: “Očito će nova zdravstvena administracija morati detaljno razmatrati sve stavke unutar zdravstva i nakon toga donijeti neke odluke”. Linkovi: http://www.plivazdravlje.hr/vijesti/clanak/21237/HZZO-Milijarda-kuna-man...
http://www.bankamagazine.hr/Naslovnica/Hrvatska/tabid/102/View/Details/I...
Po meni, prilično blijedo. Financijska revizija – da, to je potrebno, ali nije i jedino. Ipak ću uvažiti prigovor da se na ciljano novinarsko pitanje daje ciljani odgovor.

Stoga sam pogledao što piše Rajko Ostojić, jer on je stvarni autor, u Planu 21 Kukuriku koalicije o zdravstvu.

Za naše prilike, početak je intelektualno ohrabrujući: “Polazno načelo zdravstvene politike naše koalicije je kvalitetna zdravstvena zaštita dostupna svima, prema načelu sveobuhvatnosti, dostupnosti i solidarnosti.” Vrlo dobro! Konačno je netko smogao snage suprotstaviti se famoznom članku 3 Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji propisuje: “Svaka osoba ima pravo na zdravstvenu zaštitu i na mogućnost ostvarenja najviše moguće razine zdravlja”. Što znači “mogućnost ostvarenja najviše moguće razine zdravlja”? Meni zvuči kao imaginarna kategorija potpuno neprovediva u praksi. “Kvalitetna zdravstvena zaštita “ je znatno bolje i realnije, a osobito kada se u kasnijem tekstu poziva na medicinu utemeljenu na dokazima.

Kao dobre strane Plana 21 još bih istaknuo najavu regionalizacije zdravstva na četiri gravitacijska područja (Zagreb, Osijek, Split i Rijeka) što bi trebalo doprinijeti većoj operabilnosti sustava te povratak konceptu domova zdravlja zbog rasterećenja bolničkog segmenta. Osobito mi je dopadljiv stav o subvencioniranom usavršavanju medicinskog osoblja, jer “dobre bolnice…ne čine zidovi, nego ljudi-stručnjaci”. Ovo su bili moji favoriti, a vi možete potražiti svoje na: http://www.kukuriku.org/plan21/zdravlje-za-sve/.

Da ne duljim, Rajko Ostojić sprema još jednu reformu našeg zdravstva. Ali isto su radili i njegovi prethodnici: Darko Milinović, Neven Ljubičić, Ana Stavljenić-Rukavina, Željko Reiner i Andrija Hebrang. Svi oni su pokušavali provesti sveobuhvatnu reformu zdravstva - i nisu uspjeli. Jesmo li što naučili iz njihovih pokušaja? I hoće li/može li Ostojić pokazati da je bolji u slijedeće četiri godine?

Iako sam oštri protivnik tvrdnje da su pacijenti isto što i klijenti u bankama ili kupci u dućanima, zdravstveni sustav se ipak može promatrati kao svojevrsna industrija i posljedično tome analizirati na razini odvijanja procesa. Da bi se procesi razumjeli te da bi se anomalije mogle postupno otklanjati, ključno je imati cijelu paletu realnih ulaznih podataka počevši od dosadašnje organizacije posla (npr. protok pacijenata, vrijeme čekanja u ambulanti itd.) pa sve do infrastrukturnih zahtjeva, uključujući opterećenost/prazan hod zdravstvenih djeltnika te centralnu listu medicinske opreme za otpis zbog dotrajalosti. Drugim riječima, mi zapravo još uvijek ne možemo točno definirati koje su naše sadašnje zdravstvene potrebe, još manje kako ih riješiti na najbolji način, a najmanje možemo predvidjeti što će nam trebati za 5-10 godina. Tek kada procesi u zdravstvu postanu mjerljivi na lokalnoj razini, postupak odlučivanja na nacionalnoj razini će biti transparentan, jasno vođen i s predvidivim posljedicama. Do tada, sve vizije, pa tako i Plan 21 u segmentu zdravstva, predstavljaju paušalno viđenje situacije. Posebno napominjem da epidemiološki registri koji vode mortalitetnu statistiku pri Zavodima za javno zdravstvo ne mogu ispuniti navedene funkcije.

Na ovom relativno banalnom primjeru sam pokušao dočarati što sve Rajka Ostojića čeka kada preuzme fotelju ministra zdravstva. A gdje je još pisanje nove nacionalne strategije zdravstva, javna diskusija kroz strukovne i druge udruge, izrada novog zakonodavnog okvira koji proizlazi iz redefinicije „najviše moguće razine zdravlja“ u „kvalitetnu zdravstvenu zaštitu“ itd. itd? Što mislite koliko će mu energije oduzeti relativno minorni populacijski detalji poput promjene zakona o umjetnoj oplodnji?

No, zanemarimo teškoće i pretpostavimo da postoji čvrsta politička volja za sustavnim promjenama. Rajko Ostojić to ne može obaviti sam, jer je posao reforme zdravstva od enormnog opsega. Stoga mu je potrebna tuđa pomoć. Tko bi bili potencijalni suradnici?

Na administraciju nadležnog ministarstva definitivno ne može računati, jer se radi o hrpi karikaturalnih likova bez ikakvog profesionalnog digniteta. Kao što sam pisao u jednom od komentara na dnevniku uvaženog G-newsa: http://pollitika.com/ma-kakvih-100-dana, oni svojim poluinformacijama i lošim interpretacijama zapravo ometaju jasan proces odlučivanja. Uzrok takvog ponašanja je vlastita nesposobnost i posljedična želja da se po svaku cijenu zadrži zatečeno stanje. U suprotnom, odnosno kada bi nastupile kreativne okolnosti, na vidjelo bi došla sva njihova inertnost i nekvalitetnost. Stoga se zdravstvena administracija u suštini opire bilo kakvoj reformi.

Alternativa su vanjski suradnici raznih profila koji su školovani za upravljanje procesima. Međutim, i tu postoji nekoliko slojeva problema. Prvi od njih je da su doktori skloni apriornoj diskvalifikaciji nezdravstvenih eksperata kao ravnopravnih sugovornika na temama koje se tiču zdravstva. Sličan problem je prepoznat i u zapadnim zemljama pa su oni dodatno educirali zdravstvene djelatnike u smislu kvalificiranog menadžmenta. Jasno, takvih stručnjaka mi zapravo nemamo i sigurno će trebati godine da se stanje popravi. Problem male nacije i malih brojeva!

Posebna priča bi bila plaća eventualnih vanjskih suradnika. Činjenica je da sva povjerenstva koja osniva ministarstvo zdravstva, a sastavljena su od najeminentnijih članova struke, rade bez ikakvog honorara. Obzirom da je Ostojić kao budući ministar zdravstva već pristao na odricanje od dijela osobnih prihoda (http://www.vecernji.hr/vijesti/imovinske-kartice-novih-ministara-ivan-vr... - hvala, @sm!), od vanjskih eksperata koji bi objednili svoje znanje i sposobnosti te sukreirali reformu zdravstva se ponovo očekuje da rade - besplatno. Dakle, da budu mesije i altruisti. Obzirom da i oni trebaju od nečega živjeti, rad na reformi zdravstva će biti u drugom planu.

To nije ništa novo. Već od ranije je njihov sustav vrijednosti činila akumulacija fakultetskih i upravljačkih funkcija preko kojih su ubirali dodatne prihode, odnosno tezgarenje kako je to nazvao uvaženi @sm na http://pollitika.com/ma-kakvih-100-dana#comment-342474. I Rajko Ostojić je potekao iz iste sredine o čemu sam već pisao na http://pollitika.com/ja-i-samo-ja-i-sve-meni. Međutim, grčevito grabljenje sitnih novaca kao dnevna aktivnost definitivno ometa fokusiranost na težak i odgovoran posao koji se zove sustavna reforma zdravstva.

I kada se kompetentni i kvalitetni ljudi ipak prihvate reforme zdravstva bez obzira na plaću i sve ostalo, tada se suočavaju s nizom administrativnih prepreka u odlučivanju. Drugim riječima, potpuno gube dotadašnju samostalnost, jer sve njihove odluke prolaze kroz žrvanj administracije (vidi gore).

Zaključno, za sada ne vidim okolnosti koje bi garantirale veću uspješnost Rajka Ostojića kao budućeg ministra zdravstva u odnosu na prethodnike. Reforma zdravstvenog sustava je ozbiljni posao koji zahtijeva svestranu podršku i podjelu zadataka, a nije jedna od usputnih aktivnosti koja se reda radi obavlja bez adekvatne predanosti cilju.

Komentari

Dokazao je da je gori, a

Dokazao je da je gori, a nabava preskupe opreme pokazuje da se previše dimi oko "Mi smo pošteni!"

Tko je glasao

vrlo jednostavno

stvar je vrlo jednostavna; karte su podijeljene, igra je pri kraju, i zamjena igrača će malo toga promijeniti

ili ako preferirate: scenarij je napisan, predstava je režirana, producirana, a to što će uloge sada igrati novi glumci malo će toga promijeniti u čitavoj predstavi, osim eventualnih malih pomaka u umjetničkom dojmu

Tko je glasao

Neki vide a neki i dalje zatvaraju oči

Šteta kaj si anonimni !

Tko je glasao

HZZO u svojoj ponudi nema usluge dodatnog zdravstvenog osiguranj

HUO je proces pred AZTN-om pokušao pokrenuti jer smatra kako ulaskom na tržište dodatnog zdravstvenog osiguranja HZZO zlorabi svoj vladajući položaj i pokušava obavljati djelatnosti koje nisu predviđene njegovim osnivačkim aktom te propisima kojima se uređuje djelatnost osiguranja u državi. Osiguravatelji čiji stav brani HUO pribojavaju se kako će HZZO na tom tržištu biti nelojalna konkurencija velikom broju privatnih osiguravatelja.

Agencija svoju odluku obrazlaže činjenicom da HZZO u svojoj ponudi još uopće nema usluge dodatnog zdravstvenog osiguranja niti su cijene usluga dodatnog zdravstvenog osiguranja određene.

"Budući da HZZO u svojoj ponudi nema usluge dodatnog zdravstvenog osiguranja te nije ni formirao ponudu i cijene, a samim time nije ni započeo s pružanjem usluge dodatnog zdravstvenog osiguranja, ne može se zaključiti da je on postupao u suprotnosti s odredbom članka 13. ZZTN-a te da je zlouporabio vladajući položaj na mjerodavnom tržištu.
Ako HZZO uđe na to tržište i počne pružati usluge dodatnog zdravstvenog osiguranja, prilikom obavljanja te djelatnosti dužan je pridržavati se propisa o zaštiti tržišnog natjecanja", zaključak je Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

http://www.bankamagazine.hr/Naslovnica/Hrvatska/tabid/102/View/Details/I...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

ovakav tekst može napisati

ovakav tekst može napisati samo netko tko apsolutno nema pojma kako stvari funkcioniraju, ne samo u zdravstvu, nego u bilo kojem ministarstvu. Doduše, za pisanje marketinških tekstova poput ovog i nije potrebno neko posebno znanje, više određeni "tip osobe".

Više se novaca troši na "reforme", propagandu i "prevenciju" nego na liječenje. A "liječi" se sve više, ne nužno zato jer su ljudi bolesniji, nego zato da se novci troše. Što više bolesnih- to bolje za zdravstvenu industriju. Tako da imamo sve više liječenih, a sve manje iziječenih..

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Molim vas lijepo, nemojte @Debeov komentar učiniti nevidljivim!!

...jer je tema potencijalno vrlo zanimljiva.
Više se novaca troši na "reforme", propagandu i "prevenciju" nego na liječenje. A "liječi" se sve više, ne nužno zato jer su ljudi bolesniji, nego zato da se novci troše. Što više bolesnih- to bolje za zdravstvenu industriju. Tako da imamo sve više liječenih, a sve manje iziječenih..
Istina je da se puno novaca troši na spomenute aktivnosti.
Činjenica je da su razne reforme i "reforme" postale posao od kojega se dobro živi. Šablona je slijedeća: na nekom međunarodnom sastanku se u neformalnim kontaktima postavi pitanje:"Imate li vi u RH organizacijski oblik XY? Nemate? Pa pozovite nas i mi ćemo vam održati predavanje, educirati ljude i pomoći da napravite XY sustav. U prvoj fazi ćemo troškove podmiriti kada uz našu pomoć pokrenete projekt pri određenoj instituciji u EU/ili čak na trošak naše vlade, a ako vam bude interesantno tada ćemo pregovarati s vašom vladom o plaćanju". Najbolje u svemu je da ti XY zapravo ne treba.
Isto vrijedi i za kojekakve preventivne aktivnosti poput sustava spašavanja u slučaju sudara Marsa sa Neptunom. A tek lijekovi (sedativi) i netestirani pripravci (Ginko, pa još k tome "forte") koji se u suštini "samo" nesretnim ljudima uvaljuju pod kojekakvim izlikama...strašno.
@Debe, možeš li bez "začina" napisati svoje konkretne argumente za stanje u Hrvatskoj? Jesi li možda analizirao troškove našeg ministarstva zdravstva ili HZZO-a? Ili o Hrvatskoj posredno zaključuješ na temelju globalnih trendova?

Tko je glasao

Teško "bez začina"

@Debe, možeš li bez "začina" napisati svoje konkretne argumente za stanje u Hrvatskoj? Jesi li možda analizirao troškove našeg ministarstva zdravstva ili HZZO-a? Ili o Hrvatskoj posredno zaključuješ na temelju globalnih trendova?

@shiky,
od @debe često možeš dobiti jako kvalitetan komentar, ali rijetko kada "bez začina". Treba se samo priviknuti "na začine", kao što si ti učinio.

Tko je glasao

Ministar

Potrebno je sustav podesiti tako da 800000 tisuća ljudi (ili čak manje) financira vrlo visoke standarde zdravstvene zaštite za 4,5 miliona ljudi.
Ako sustav kao do sada ne generira dugove
http://www.index.hr/vijesti/clanak/i-dalje-raste-dug-hzzoa/402209.aspx
mislim da su preostala riješenja toliko nepopularna da ih neću pisati će ovaj komentar brzo postati nevidljiv zbog velikog broja "-".
Tako da smatram da su ministri zdravstva po svoj funkciji nisu toliko u mogućnosti tu puno napraviti.

->Pointer

Tko je glasao

Besplatno zdravstvo i beslatno školstvo dio su

Sustava koji je nama nedostupan zbog klijentelističke politike podaništva Kapitalu koja se kod nas vodi ounom parom bez obzira na smjenu koja je u pogonu...
Rako Ostojić ili Đuro Mali sasvim je svejedno sve dok Sustav ne bude drugačiji.
Sustav u kojem će postojati Zakon o deakumulaciji funkcija i koji će ostalim "pravilima igre" poticati Kvalitetu i Progres, a ne Klijentelizam i Podaništvo ...
Zvuči i djeluje možda malo off topic, ali nije niti miimetra.
Nedavno sam prokomentirao na 1 od Dnevnika kako je Milanović svojedobno rekao kako SDP ima 12 ljudi za preuzimanje vlasti ...
Tu leži sva ta problematika bezidejnosti bez kalibra... Sinekure i to puta milijun ako miže, a može jer deakumulacija funkcija ne postoji i kompletan Sustav je ustrojen tako da protežira klijentelizam supersoničnih pojeidnaca koji istovremeno bivaju i višestruki funkcioneri unutar Partija i višestruki spasitelji nacije u izvršnoj vlasti ... Naravno da time samo podebljavaju svoja osobna primanja no posao ne Rade.
Nema Rajko niti ekipe da se uhvati odrađivanja tako opsežnog posla i operacionalizacijski zahtjevnog, a niti ima suporta u programskim smjernicama jer vizije nema...

Posebno sam ovih dana ogorčen kad osjetim sav ovaj zrakoprazan prostor na našoj sceni... Možda zatišje pred buru !? Kako bilo da bilo prejadno je sve to skupa. Tragično... Bilo bi komično u drugim okolnostima. Ovako je samo tragično....
Rajko može eventualno računati na nekog partijskog podobnika i " ne talasaj " ekipu svih fela ...
Dakle očekuje nas smo daljnje propadanje dok doslovno ne budemo umirali od gladi i bolesti...
Možda tada shvatimo ...

Provinciopolis

Tko je glasao

@provinciopolis a,

Na ovom dnevniku si prvi koji otvoreno izražava nevjericu da će Rajko Ostojić okupiti relevantnu ekipu s kojom bi proveo stvarnu reformu našeg zdravstva.
Dosadašnji diskutanti, čini se, imaju suprotno mišljenje.
No, od mene čisti plus...

Tko je glasao

Ne znam shiky jer nisam čitao komentare, ali si ti prvi u samom

to spomenuo, a ne ja.
Ćisto istine radi, ali u konačnici ne pre bitno koliko je bitno da ne vjerujemo u bolje sutra po pitanju zdravstva. Ti možda z drugih perspektiva, a ja isključivo iz temeljnih, sustavnih.
Ti isti temeljni, sustavni se pojavljuju u premnogim temama, ali kao što i sam možeš primjetiti iste se ignorira i destruira spamanjem do bola !

Intelektualno je sramotno i ljudski prežalosno vidjeti svu tu glupost oko sebe koja se pomoću medija pojavljuje kao sbaga i motor spasenja...
NITKO ALI baš nitko ne govori o Sustavu i svi se baziraju na istim temeljnim postavkama...
Stoga nam i jest tako kako jest, a još nam je i dobro kako će sve biti...
ISTO OVO sam govorio pred 5-6- godina pa su me gledali u čudu i s podsmijehom.
Sada govore o tome, ali se jednako podsmijavaju i dalje na neke nove teme ...

Priliku imaju neki drugi, a ne ljudi poput nas...
Sve u svemu - živili !
Kud puklo da puklo i tako to kako već među kmetima ide....

Provinciopolis

Tko je glasao

Besplatno zdravstvo i beslatno školstvo dio su

Sustava koji je nama nedostupan zbog klijentelističke politike podaništva Kapitalu koja se kod nas vodi ounom parom bez obzira na smjenu koja je u pogonu...
Rako Ostojić ili Đuro Mali sasvim je svejedno sve dok Sustav ne bude drugačiji.
Sustav u kojem će postojati Zakon o deakumulaciji funkcija i koji će ostalim "pravilima igre" poticati Kvalitetu i Progres, a ne Klijentelizam i Podaništvo ...
Zvuči i djeluje možda malo off topic, ali nije niti miimetra.
Nedavno sam prokomentirao na 1 od Dnevnika kako je Milanović svojedobno rekao kako SDP ima 12 ljudi za preuzimanje vlasti ...
Tu leži sva ta problematika bezidejnosti bez kalibra... Sinekure i to puta milijun ako miže, a može jer deakumulacija funkcija ne postoji i kompletan Sustav je ustrojen tako da protežira klijentelizam supersoničnih pojeidnaca koji istovremeno bivaju i višestruki funkcioneri unutar Partija i višestruki spasitelji nacije u izvršnoj vlasti ... Naravno da time samo podebljavaju svoja osobna primanja no posao ne Rade.
Nema Rajko niti ekipe da se uhvati odrađivanja tako opsežnog posla i operacionalizacijski zahtjevnog, a niti ima suporta u programskim smjernicama jer vizije nema...

Posebno sam ovih dana ogorčen kad osjetim sav ovaj zrakoprazan prostor na našoj sceni... Možda zatišje pred buru !? Kako bilo da bilo prejadno je sve to skupa. Tragično... Bilo bi komično u drugim okolnostima. Ovako je samo tragično....
Rajko može eventualno računati na nekog partijskog podobnika i " ne talasaj " ekipu svih fela ...
Dakle očekuje nas smo daljnje propadanje dok doslovno ne budemo umirali od gladi i bolesti...
Možda tada shvatimo ...

Provinciopolis

Tko je glasao

Rajko Ostojić

Hoće li Rajko Ostojić biti bolji ministar zdravstva?
Hoće! - jer je Rajko Ostojić pravi gospodin, znalac, razuman, realan i čovjek u punom značenju te definicije.

Tko je glasao

MINISTAR I RAVNATELJI- (NE)LIJEČNICI

Mislim da ministar zdravstva,baš kao i ravnatelji bolnica,KBC-a,klinika,poliklinika,ne smije biti liječnik. Zašto-iz jednostavna razloga što se,kao liječnici,očito ne razumiju u ekonomiku zdravstva (što se pokazalo ovih 20-tak godina i 7-8 "reformi") ,niti znaju troškove istoga,niti prihode,ama baš ništa .Drugi je razlog što smo u znatnoj oskludici liječnika po jedinima ih nedostaje trenutačno 1350 (sindikat), po drugima 1.800 (liječnička komora),a po neovisnima zbog odlaska u mirovinu i neregulirana (komplkicirana statusa produljenja za rad) čak 2.500 !? Lički genijalac je to pokušao zabašuriti s povećanjem broja pacijanata po liječniku (ako problem postoji,nastoj ga ignorirati) ili pak smanjenjem iznosa glavarine,kako bi liječnici morali pristati na povečanje broja pacijenata. Gdje ćemo naći tolike liječnike? Odgovor je u susjedstvu (BiH,Srbija,Crna Gora,Makedonija) i to pod HITNO,jer će od 01.07.2013. s ulaskom u EU, sve biti znatno kompliciranije.
Isto tako,pitanje kadrova koji će otići nakon ulaska u EU napolje jioš nitko i ne pominje,a tek plaće.Valja napomenuti da je Češka morala dignuti plaće liječnicima i med.osoblju 3-4 puta radi rasipa kadrova,slično je postupila i Poljska nakon duljeg oklijevanja,a to čeka i nas.

Što se tiče troškova,prvo što bi odgovorni ministar (a ne ličenik) uradio jeste ukinuti HZZO,državu u državi,koja niš' ne radi,a košta li košta.Sam Strzirep je potvrdio da se s projektom e-zdravstva pojavio višak od 3.000 ljudi u HZZO-u koji faktički ne rade ništa,ali su još uvijek na plaći.A gdje su tek mućke s listom lijekova,genericima,gdje se još uvijek protežiraju "naše tvrtke (što PLIVA ima s nama,pa ona je izraelska tvrtka ,zar bi mi trebali kao društvo zbog tih 2.000 ljudi plaćati skuplje lijekove x godina,a dostupne su nam jeftinije verzije istih ?),pa onda nabavke ortopedskih i drugih pomagala-koja je to tek močvara...

Za ravnatelje svih zdravstvenih institucija staviti managere,a osnovati stručni kolegij koji če preporučivati kupnju uređaja,itd,potrebnih za normalan rad,a što će prolaziti neovisnog supervizora.Tim će se ravnatelji osloboditi strašne muke da sami određuju cijenu toaletnog papira,namirnica,el.žarulja,građ.radova i sl. Istodobno,niti jedan liječnik ne može biti na više funkcije kao danas (i ravnatelj,i predstojnik klinike,i non-stop na pripravnosti i eto ti 40.000 kuna netto) .Također,pitanje privatne prakse treba jasno urediti-cijene mogu biti iste po MZ-u i u javnoj i u privatnoj praksi,ne može se raditi na dva kolosjeka.

Istodobno,izbaciti državnu tvrtku (HZZO) iz program komercijalnih osiguranja,pre-definirati program osiguranja (zašto dodatno,dopunsko,itd. ?!)-ostaviti samo osnovnu kategoriju i ostalo dati na tržište komercijalnim os.kućama,.po strogom kontrolom i cjenicima,uz poreske olakšice fizičkim osobama i tvrtkama.

Uvesti nakon 40.godine i dodatak za brigu u starosti,s tim da se svima priznaje kao poreska olakšica,a time bi se financirali starački domovi u državnoj skrbi hospiciji,s tim da bi se u okviru programa kom.osiguranja razlika do privatnih staračkih domova i njege definirala doplatama istih.

Tko je glasao

glavni problem zdravstva u

glavni problem zdravstva u svijetu pitanje
kako ograničenim sredstvima riješiti potencijalno bezgraničnih troškova
a da bude
solidarno, efikasno, logično

luka

Tko je glasao

@luka, sa mamom sam ove

@luka,
sa mamom sam ove godine bila na pretragama u Medikolu u Zagrebu, U Magdaleni ( jedna od velikog broja pacijenata koji na koronorografiju i druge preglede idu u Krapinske toplice iz Istre ). U mom mjestu npr. ( više od 10000 stanovnika ) nema psihijatra. Pacijenti idu u Pulu ili Rijeku. HZZO iz Labina za Pulu refundira 170,00 kuna troškova sa pratnjom, za Zagreb i Magdalenu cca.1300,00 kuna sa pratnjom. Da radim u nekoj firmi bili bi tu i dani bolovanja.

Ne treba biti jako pametan koliko bi efikasnije i logičnije bilo da te preglede i pretrage radim u Rijeci ili Puli. Lijek Betaserc za majku moram nabavljati u Sloveniji ( 50 tableta košta 9,5 eura, a ovdje bi koštao najmanje dvostruko ).

Samo ako krenu rješavati gore navedene primjere, biti će uštede. Dodatno je žalosno da ako u isto vrijeme krenem u Magdalenu ili na pregled ( audiologija npr. )
u Pulu, prije se vratim iz Krapinskih toplica nego iz Pule.

Tko je glasao

veliki plus luka, jer su u

veliki plus luka, jer su u par rijeci odlicno sve srocio!:)

Tko je glasao

@GLEMBAY

Moram priznati da sam skloniji mišljenju koje je u vezi managementa u zdravstvu napisala uvažena @lunoprof u komentaru ispod. Dakle, i ja sam za dodatnu edukaciju liječnika na području managementa, a ne obrnuto. Mislim da je to daleko lakše.
Dobro je da si istaknuo dva velika problema o kojima ćemo morati razmišljati slijedećih godina:
1. mali broj liječnika u RH i opasnost od njihovog odljeva u inozemstvo nakon ulaska u EU, a osobito anesteziologa. Njih već sada nema dovoljno na tržištu. Da te dopunim, po službenoj statistici u Hrvatskoj postoji 11 813 aktivnih liječnika, što čini 266 liječnika/100 000. stanovnika. Prosjek EU je 330 liječnika/ 100 000 stanovnika pa je razlika 64 liječnika/ 100 stanovnika na našu štetu. Zaključno, ispada da nam već sada nedostaje 2816 liječnika i to prije nego što im se uopće otvorio slobodni odlazak u EU zemlje
2. opciji da se osnuje više privatnih (konkurentskih) zdravstvenih fondova kojima će se razbiti monopol tromog, nezainteresiranog i prekapacitiranog HZZO-a. Takvih modela ima u svijetu i prilično su uspješni.
No, članovi našeg portala za sada ne reagiraju...nije vrag da nemaju svoje mišljenje?
Što je, narode, čekate da netko drugi donese odluku umjesto vas?

Tko je glasao

svaki lijecnik ako se krene

svaki lijecnik ako se krene tim baviti ima dovoljno znanja i sposobnosti postati manager u zdrastvu.. da li je na koncu postao dobar manager ovisi o mnogocemu. no zasigurno je krivo tvrditi da to lijecnici nisu sposobni.

no to je zanimanje sa punim radnim vremenom. i skoro pa ga je nemoguce kombinirati sa lijecnickim poslom.

to sto smo do sada imali gomilu nesposobnih ili bolje receno nemarnih i korumpiranih managera lijecnika govori o devijaciji tih ljudi... isto bi napravili i da su bilo koje druge struke. to stvarno nema veze sa zanimanjem.

ja nemam nista protiv da lijecnik postane zdrastveni manager, dapace, poznaju sustav izunutra i sigurno im nije tesko steci dodatna znanja.. no onda prestaje biti lijecnik. to je ono sto lijecnicima treba postati normalno i jasno. promjena struke je svugdje normalna ali ne i sjedenje na dvije stolice. to je mislim u korektnom odnosu prema poslu nepoznato.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Zdravstvena Bastilja

svaki lijecnik ako se krene tim baviti ima dovoljno znanja i sposobnosti postati manager u zdrastvu.
Mislim da prije nego manager u zdrvstvu nama treba jedan Eliot Ness koji će sa svojom ekipom ući u HZZO i tamo rasturiti taj apsolutno suludi sustav. Svakako treba biti svjestan da je to vrlo težak zadatak kojeg čak ni Andrija Hebrang nije uspio savladati, a bez obzira što mislili o njemu treba se priznati da je on jedna stvarna energična osoba. Zapravo su svi ministri izgubili bitku kontra HZZO-a.

Zapravo zdravstvo možemo promatrati kao bilo koju ekonomiju koja ima ulaz i izlaz. Naravno da je želja onih koji su izvan sustava suprotna od želje onih koji su u tom sustavu i tu je jasno da bi svi mi "vanjski" htijeli što manje plaćati i za to što više dobivati, o vi unutra suprotno. Problem u problemu je da na vratima tog sustava je uprovo strašni HZZO koji istovremeno daje i ne daje bez ikakve logike i tu ima masa priča gdje se potvrđuje teza da je ljudska glupost beskonačna.

Možda samo da pogledamo kako ide ulaz u tom sustavu: Mi svi "mali od kužine" smo zapravo HZZO-u povjerili skrb nad našim zdravljem i nad parama koje su neophodne da bi se zdravlje baštinilo, a što se dešava? Ništa naravno jer ja nisam nikad čuo da su ovi obavijestili ikoga da mu se ne uplaćuje zdravstveno osiguranje, a nisu upozorili ni dotičnog vlasnika da to nije baš neki štos.

A zašto bi se oni morali o tome brinuti i možebitno nekom Guciću zamjerili i poremetili mu idilu? Nešto mi se čini da ovi nisu sposobni ni podignuti pare s poda kad na njih nalete.

A o izlazu bolje ne razmišljati i tu je dovoljno poslušati priče onih koji imaju neke ozbiljne i trajne probleme da bi shvatili koliko sustav može biti surov i kako se može iživljavali nad najslabijima.

leddevet

Tko je glasao

i spomenka

teško je osigurati djelovanje sustava bez neke administrativne strukture
može biti bolje ili lošije organizirana
u americi, više od 50% troška, ogromnog troška zdravstvene zaštite
je trošak zdravstvnog osiguranja (američki HZZO)
neki dobar ili vrlo dobar rezultat
koji postižu najbolje organizirani sustavi
je trošak oko 30%, trećina na administraciju
a dvije trećine na zdravstvo -sestre doktori i spomenka

hoću reći,
nije problem što HZZO postoji
neki oblik HZZO-a mora postojati
nego što nije dovoljno tranparentan,
dovoljno uljudan, pristupačan,
i jasno efikasan

luka

Tko je glasao

leddevet, hzzo je nuzan

leddevet, hzzo je nuzan servis u provodjenju zdravstvene zastite, a njegovo stanje je tuzno ogledalo rada ministarstva i politike.
ravnatelja hzzo-a tihomira strizrepa je postavio ministar zdravstva darko milinovic.
predsjednik upravnog vijeca hzzo-a je drazen jurkovic, donedavni tajnik u ministarstvu
zdravstva.
ista je situacija bila i u vrijeme andirije hebranga kad je on kardovirao upravnu strukturu hzzo-a?
zar je policija kriva zbog toga sto je ministarstvo unutarnjih poslova i ministar ispolitizirirano i sto kao takvo negativno utjece na rad te policije?
zar policiju zbog toga treba "rasturiti"!?
u sustavu javnog zdravstva varaju mnogi, od ministara koji odredjuju parametre tog zdravstva, pa do ravnatelja bolnica koji fakturiraju izmisljene troskove ili od hzzo-a naplacuju one koje uopce ne pruzaju bolesnicima.

prioriteti buduceg ministra!

1.odredjivanje "kosarice" javnog zdravstva, odnosno odredjivanje onih usluga koje potpadaju pod to "javno zdravstvo"

2.kategorizacija bolnica.

3.ukidanje svih suvisnih bolnica.

4.rijesavanje problema rada lijecnika u javnim bolnicama i privatnim zdravstvenim ustanovama, odnosno..ukidanje prakse da lijecnici danas odradjuju svega par sati u javnim bolnicama, a ostatak odradjuju u privatnim poliklinikama!

5.revizija svih ugovora hzzo-a sa privatnim ugovarateljima.

6. transparentnost javne nabave za bolnice ili centralizacija te nabave.

7.neovisna kontrola "sluzbe za lijekove" kako bi se sprijecile sve zloupotrebe oko uvrstenja lijekova na listu hzzo-a.

pa ako svih ovih sedam mjera propadne (a ima ih jos puno vise!), onda neka "eliot" krene na taj strasni hzzo!
usput neka pomete i policiju i sve ostale servise drzavnih i javnih sluzbi!;))

Tko je glasao

Kako ovdje ima čisto dovoljno

Kako ovdje ima čisto dovoljno stručnjaka za "zdravstvene financije", ne bih o tome, već bih se dotakla nečeg drugog, a što se bojim da bi nekome tko dolazi iz bolničke ustanove kao visokopozicionirani kadar moglo promaći. Naime, slično kao i u MZOS, koje se sastoji od znanosti, obrazovanja i sporta, a najviše se prioriteta daje znanosti i visokom školstvu, a posve zanemaruju recimo srednje škole ili amaterski sport, tako će se, čini mi se, i u zdravstvu svi najviše pjeniti oko bolnica CT/MRI/inih sofisticiranih aparata i svakojakoje "fancy" nadgradnje, a opet zanemariti činjenicu da nam je primarno zdravstvo u totalnoj katastrofi, da su liječnici postali obični činovnici koji ispisuju uputnice i recepte (uz duplo previše pacijenata), da su ukinuti liječnici za školsku djecu i studentsku populaciju, da još postoji otoka i sela gdje je primarnu zdravstvenu zaštitu nemoguće ostvariti, o prevenciji da ne pričamo, da moje dijete u srednjoj školi više ne ide na sistematske preglede, a da ne počinjem priču recimo o rodilištima... Svak voli gledati u nebesa, ne primjećujući drek po kojem hoda...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

znanost i struka

Možda se razlog tome što se teško pišu znanstveni radovi na temu "Ove godine sam bio ljubazan sa 500 pacijenata umirovljeničke dobi", a puno lakše na temu "CT turbo ultra i primjena u ...."

Zapravo, kad čovjek bolje razmisli - sva ta "ministarstva sa spojenim slovima" su često sama sebi postala smetnja.

Tko je glasao

e da, da ne zaboravim.. 8.

e da, da ne zaboravim..

8. vracanje primarne lijecnicke prakse u okvire domova zdravlja, jer su se ovim nakaradnim modelom "poluprivatnog modela prakse" lijecnici primarne medicine odvojili od struke, a samo uvodjenje "glavarina"(placanje po broju pacijanata!) rezultiralo je vecim troskovima, jer su lijecnici jednostavno primorani, da bi zadrzali svoje pacijente(i dobili tu glavarinu!) udovaljavati cesto nerealnim zeljama svojih pacijenata, cime se vise trosi na skupe ljekove, specijalisticke preglede a i na lazna bolovanja.

Tko je glasao

pa kaj stvarno mislis da je

pa kaj stvarno mislis da je to problem?

nisam jos cula takve komentare.. mislim da je puno veci problem sto lijecnici opce prakse u stvarnom svijetu ne rade vise od 4 sata sa pacijentima, sto im se ne da u kucne posjete.. sto im se ne da razmisljati o svojim pacijentima (recimo samo koordinirati tablete kad od 5 specijalista dobiju kontradiktorne terapije itd itd) .. sto napisu sedam ili deset, a o tri dana bolovanja da ne pricam .. onak, bez veze.. da se covjek odmori.. od stresa uglavnom.. a drugog koji treba samo nesto i nema vremena jer radi ostave cekati po sat ili dva ..

mislim da je najveci problem sto su se lijecnici opce prakse u jako velikom broju prestali baviti medicinom i postali kao neki birokrate koji eto znaju sto treba (bar se nadam).. no uglavnom samo ispunjavaju recepte.. i bave se poslom "kako sto manje raditi", ne zamjeriti se hzzo nekim skupim lijekom ili tako nesto.. ili ravnateljuu.. ili nekoj zdrastvenoj komisiji..
salju ljude na neke preglede jer su to trazili ali neke druge ne ni na one koje je preporucio specijalist.. itd itd..
salju pacijente specijalistima kao da su usmjerivaci prometa na ranzirnom kolodvoru.. itd..

na zalost ta je struka otisla vrit kao i mnoge druge. nestalo je etike.

mislim da sve to sto sam nabrojila nije posljedica ulizivanja pacijentima da ne odu..

koliko ja znam dobri lijecnici opce prakse imaju viska "glava" a losi imaju manjka i to ne zato sto ne udovoljavaju zeljama nego zato sto lose rade svoj posao. ja fala bogu imam super ljecnicu koja voli svoj posao i korektno ga radi.. slobodno joj uzmu viska.. jer ne zna sto bi sa pacijentima a stalno joj dolaze.. u istom domu zdravlja ih ima koji su na granici ili ispod.. i ljudi im odlaze.. pitam se pitam se zasto?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

ocito da nisi dobro

ocito da nisi dobro informirana o radu lijecnika primarne zdravstvene zastite, pa ti preporucam njihovu stranicu koHom-a.
dvoje mojih prijatelja imaju tu nesrecu da ih je zapala ta "praksa" i osim 80 pacijenata koje obrade u toku radnog vremena, nocnih dezurstava ( koje ce sad uskoro ukinuti!) imaju svega 7 dana godisnjeg odmora, jer ako odluce koristiti svoj godisnji odmor ne mogu naci zamjenu,pa tu sedmicu kasnije odradjuju kolegama koji su te njihove pacijente u vrijeme njihovog "odmora" preuzeli.
u velikim gradovima nemaju problema sa "glavarinama" a sto je sa karlovcem, siskom, sinjom i manjim mjestima?
ili u pisarovini gdje mnogi samo fiktivno (radi manjeg prireza!) "borave"?

Tko je glasao

pa sad edi.. ne vjerujem da

pa sad edi.. ne vjerujem da ce netko iz neke "pisarovine" uzeti karton i preseliti ga 100km do nekog drugog lijecnika opce prakse kakav god taj "seoski" lijecnik bio jer drugog nemaju..

ako se to desava ucestalo onda nekaj mislim definitivno nije u redu sa lijecnikom, a pojedinacno.. pa sto.. uvijek ima ponekih cudaka..

o glavarinama u manjim mjestima... pa mislim da imaju i neku toleranciju u hzzo za takve ambulante.. ako to nije u redu slozeno treba traziti od hzzo korekciju za ruralna podrucja. no to ipak nema veze sa radom u ambulantama koji je u previse slucajeva bas onakav kakav sam napisala. bar u zagrebu i jos u nekim mjestima koje poznajem..

to ne znaci da su svi lijecnici takvi. daleko od toga. samo mislim da je opisanih previse. i da to sustav dozvoljava nekaznjeno a etika je negdje pogubljena..

kazes 80 bolesnika dnevno?? a nemaju ili imaju kvotu na knap? pa kaj ti ljudi rade u starackom domu? ili u nekom podrucju pod zagadenjem sa posljedicama po stanovnistvo?
ispada 3,75min po pacijentu za pregled.. hmmm.. ti tome vjerujes?
jedan dio posla se svodi na pisanje recepata za starije koji dolaze sa ceduljicama i popisom. izgleda da postoji propis o kolicini lijeka koji se moze propisati najednom.. i onda moraju poprilicno cesto dolaziti.. to se moze i drugacije rijesiti ako se softwerski napravi dodatak koji javlja doktoru kome su potroseni ljekovi i on napise recepte za dalje.. ili telefonskim pozivom pacijenta koji onda odlazi samo u apoteku.. da li je bas potrebno svim tim starijim ljudima toliko ljekova.. ne znam, no meni se cini da prosjek od 3 do 5 vrsta tableta dnevno nije bas zgodan. a takvih je takoder jako mnogo..

inace, imala sam tako nekih radnika koji su znali doci sa svim svojim nalazima i receptima.. svasta sam se naslusala.. ipak me uzasnulo kad je jedan momak dobio antibiotik a alergican je na penicilin te je to i pisalo na tabletama.. ali i u njegovom kartonu.. doktorica nije pogledala. takve stvari se ne mogu dogadati. znas sto je najgore? covjek je bio sav u panici kad sam mu rekla da to ni u ludilu ne pije i da ide odmah natrag kod nje i kaze da ne smije to piti jer je alergican. doktor je autoritet. njemu je bilo jako neugodno reci to doktoru.. jer kako moze doktor grijesiti? (dobro to bas ni ja nisam shvatila kako moze, ali moze) .. ja sam nazvala i rekla doktoru sto se dogodilo. da bi me napao kako j ato zaboga strana osoba znam.. i dijagnozu i sve..umjesto da se isprica i da odmah krene ispravljati svoju gresku..
a bilo je jos svega i svacega.. svasta se covjek naslusa i vidi kad radi s ljudima..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

u pisarovini ima veliki broj

u pisarovini ima veliki broj onih koji su prijavljeni sa mjestom boravka u vikendicama, a u biti zive u zagrebu, jer na taj nacin izbjegavaju zagrebacki gradski prirez(18%) koji je gotovo dvostruko nizi u pisarovini(10%).
poznatiji slucaj te porezne prevare je onaj bivseg direktora ine tomislava dragicevica, koji se lazno prijavio da boravi u vikendici u pusci, a ne u zagrebu, cime je drzavu prevario za 650 000 tisuca kuna u periodu od 2004g.-.2010g.
prevario, ali nije odgovarao..ali to i nije tema ove price!:)
kako "pisarovina"(jer nije jedina!) ima daleko veci broj prijavljenih stanovnika od stvarnih, tako lijecnici u takvim sredinama kubure sa pacijentima i "glavarine" su im tolike, da kad odbiju sve troskove i placu medicinske sestre, ostane im manja placa od prodavacice u konzumu.
ne, nema nikakve tolerancije za te sredine u kojima lijecnici imaju i po 600 pacijenata, a na primjer, na 1000 pacijenata dobivaju svega 3100 kuna brutto place.
svoju strukovnu placu ( koja nije kolektivnim ugovorom regulirana!) mogu dobiti jedino kad imaju preko 1600 prijavljenih pacijenata.
900 ordinacija rade sa 850-1400 pacijenata.
u posljednje cetiri godine se broj tih ordinacija smanjio sa 2800 na 2300, a kako su mnoge takve ordinacije danas pred bankrotom, parola o jednakim pravima pacijenata na zdrastvenu zastitu, vec odavno je postala obicna floskula.
bar sto se manjih sredina tice.
vremenska "kvota" za pregled jednog pacijenta je 15 minuta, ali se moze svesti i u te cetiri minute, tim vise jer se radi o poznatim pacijentima.
tu "kvotu" najvise zloupotrebljavaju poneki bolnicki doktori koji odrade svojih 32 pacijenata u cetiri sata, a ostatak radnog vremena su ili na kavici po gradu, ili u privatnim ordinacijama na sihti!
ostojic bi se najvise trebao pozabaviti radnim vremenom tih doktora, u sto iskreno sumnjam, jer je taj "lobi" isuvise jak da bi se tako lako stavio pod kontrolu.
a i osobno mislim da ostojic nije taj kapacitet koji bi se zamjerio svojim kolegama.
mislim da bi se nas cijenjeni shiky mogao sa ovim sloziti!?:)
lunoprof, primarci su medicinski mravi koji odradjuju skoro 80% svih pregleda, a sa ovom hebrangovom umotvorinom kojom se on htio rijesiti viska zaposlenih lijecnika u bivsim socijalistickim domovima zdravlja, tu populaciju lijecnika je potpuno degradirao sa tim "poluprivatnim statusom", a sa tim, naravno..i pacijente koji se sa pravom bune da u tim ordinacijama nemaju adekvatan tretman!
postoje lijecnici kojima je struka primarnija od frustracije koja ih je pretvorila u blagajnike( sa idiotskim ubiranjem participacije), kojima ne smeta sto od "glavarine" ne mogu imati ni 3000 kuna netto place i koji ovise o primanjima svojih supruznika ili roditelja, ali kad sve ovo sada znas, bili ti osobno imala zelje i volje raditi takav posao?

Tko je glasao

Tko kome i zbog čega

@edi3,
Indirektno si dotaknuo ideološke sukobe koji su se u velikoj mjeri reflektirali na naše zdravstvo. Da, zbog velike slike o 200 bogatih obitelji i hrvatskih stališa, zadaće su bile po svaku cijenu uništiti i privatizirati "socijalističke" domove zdravlja kao relikt prošlosti i iz bolnica odstraniti "komunjare". Odnosno, dovesti pravovjerne i podobne - jednom rječju, "naše". To su oni naši koji imaju logiku IMT. A sada su nas lijepo zajahali i neće ih se biti lako riješiti. I lagodno piju kavicu, jer su u međuvremenu dobili sve potrebne titule i zauzeli većinu pozicija.
Moram priznati da čak suosjećam s Rajkom Ostojićem te da dijelim tvoje sumnje o tome hoće li imati snage razriješiti ovaj gordijski čvor. To je definitivno binarni problem. Isto sam tako uvjeren da Ostojić neće imati izbora, već će se kad-tad morati uhvatiti u koštac s problemom.
Također si dobro prikazao statistiku - ali, ona polazi s pozicije interesa HZZO-a pa samim time i politike koja kontrolira tokove novca. Dakle, nigdje nema interesa osiguranika.
Što bih ja učinio?
Za početak bih uzeo 100 nezaposlenih, a pismenih ljudi s burze i stavio ih u čekaonice ambulanti liječnika opće prakse i u bolnice. Oni bi od tamo pratili pojedinog pacijenta i zapisivali gubitke vremena koje proizvodi zdravstveni sustav. Jer, vrijeme je - novac! Dakle, hodogram pacijenta. Npr. u slučaju da je neki specijalist propisao fizikalnu terapiju, tražio bi se odgovor koliko je pacijent proveo ležeći doma i čekajući na termin prvog pregleda, koliko je pregled trajao, koliko je vremena bilo potrebno da se započne fizikalna terapija, koliko je trajao prijevoz tamo-ovamo, koji su troškovi uz to vezani itd. I tako godinu dana po raznim mjestima i raznim ambulantama. Potom centralizacija podataka, analiza i to bi bilo to...stvarna statistika, a ne ova HZZO-ova.
Tek kada se naoruža ulaznim parametrima Rajko Ostojić bi se mogao upustiti u definitivni obračun s klanovima.
Naravno, prije toga bi se u svojoj glavi morao odreći patronata koji MF u Zagrebu ima nad našim zdravstvom, jer kontra-ekipa upravo tamo ima svoje najjače uporište i legitimitet. Ovdje te lijepo molim da pozdraviš Natašu Škaričić.

Tko je glasao

javno zdravstvo je pod

javno zdravstvo je pod ingerencijom drzave (politike) i u normalno poslozenim drustvima interesi drzave, lijecnika i pacijenata su izuzetno kompatibilni, jer se i vecinom podudaraju.
najveci problem u hrvatskom javnom zdravstvu je nastao kad se famoznim "javno-privatnim partnerstvom" u javno zdravstvo umijesale privatne ordinacije i bolnice koje funkcioniraju po principu ostvarivanja profita, sto je u potpunoj suprotnosti sa samom idejom o stvaranju neprofitnog, solidarnog, odnosno...javnog zdravstva.
naime, za razliku od mnogih drzava zapadne europe u kojima je segment javnog zdravstva strogo odvojen od privatnog (profitnog!), u hrvatskoj se vec puno desetljece narusava integritet javnog zdravstva, jer se uvodjenjem privatnih zdrastvenih ustanova i korupcijskim ponasanjem vladajuce "elite" iz javnog zdravstva sustavno izvlaci novac u privatne djepove.
ako je hrvatsko drustvo stvarno toliko bogato da veliki broj pojedinaca uz obavezno izdvajanje za primarno zdravstvo (po bismarckovom modelu) ima jos novca da bi sebi uplacivali i privatna dodatna osiguranja (ili da neposredno placaju troskove svog lijecenja kad se razbole) u raznim "suncima", "medikolima" i ostalim privatnim zdravstvenim ustanovama, nitko nebi imao nista protiv toga(a pogotovo mi privatnici!) da i kod nas sazivi taj model profitnog zdravstva.
medjutim, kako je vecina tih privatnih zdravstvenih ustanova "ugovorena" sa hzzo-m i kako su rijetki oni koji posluju po trzisnim principima poslovanja, taj model profitnog zdravstva poput parazita isisava zdravu supstancu iz javnog zdravstva sto bi u konacnici ( ako se to hitno ne zaustavi!) moglo dovesti do potpunog urusavanja naseg javnog zdravstva.
prvi udar na javno zdravstvo dogodio se u primarnoj medicini uvodjenjem famoznih "privatnih zdravstvenih ustanova za kucnu njegu", koje su mahom osnivale patronazne sestre iz domova zdravlja koje su danas vec toliko profitirale iz tog posla da iskazuju i otvorenu zelju da otkupljuju bolnicke toplice?
kako i nebi, kad svaka medicinska sestra u tim privatnim ustanovama mjesecno od hzzo-a inkasira duplu vrijednost svoje place(cca. 9500 kuna), koja naravno ne ide u njihove djepove ( u pravilu su potplacene u odnosu na sestre u javnom zdravstvu), vec vlasnicama tih ustanova za kucnu njegu.
da apsurd bude jos veci, mnoge od tih sestara i dalje rade kao patronazne sestre u javnim bolnicama i kao takve od strane hzzo-a kontroliraju svoje privatne ustanove za kucnu njegu!?
novi udar javnom zdravstvu napravljen je u podrucju radioloskih pregleda koji su se mafijaskom igrom hdz-a (u dva posljednja mandata!) gotovo potpuno prebacili na privatno zdravstvo, a sam pet/ct je tom "zdravstvenom politikom"(pljackom javnog zdravstva!) potpuno monopoliziran od strane jednog privatnika(medikola).
poznato je da hrvatska spada u sam vrh europskih drzava po broju mr i ct uredjaja u europi, a opet postoje dugomjesecni pa cak i godisnji periodi cekanja na preglede tim uredjajima?
poznato je da se ti uredjaji na zapadu koriste punih 12 sati dnevno, a u hrvatskoj ni 4 sata?
naravno, problem je u bolnickim limitima hzzo-a prema kojima javne bolnice ne smiju probiti te godisnje limite i ravnatelji bolnica nastoje ustedjeti na tim pregledima.
u isto vrijeme sada vec bivsi milinovic (na srecu!) liste cekanja na te preglede skracuje upucivanjem pacijenata na preglede u privatnim zdrastvenim ustanovama, kojima sad nekim cudom, valjda, isti taj hzzo uredno isplacuje sve te preglede?
skracuju se liste cekanja, pacijenti su zadovoljni (jer vise ne cekaju toliko!), ali je vrlo mali broj onih koji znaju da se takvom mafijaskom igrom sustavno osiromasuje javno zdravstvo i da za par godina nitko od pacijenata vise nece trebati cekati, pod uvjetom da imaju imaju dovoljno novaca kojim ce platiti te svoje preglede(po trzisnim cijenama!), jer javnog zdravstva vise nece biti!
natasu ces uskoro imati priliku i sam pozdraviti, jer ces biti pozvan (kao i drugi zainteresirani sa pollitike) na javnu tribinu o svim dosadasnjim "reformama" hrvatskog zdravstva, koja ce u organizaciji laburista biti odrzana krajem veljace na javnoj tribini grada zagreba na kaptolu!

Tko je glasao

Dakle, hodogram pacijenta.

Dakle, hodogram pacijenta. Npr. u slučaju da je neki specijalist propisao fizikalnu terapiju, tražio bi se odgovor koliko je pacijent proveo ležeći doma i čekajući na termin prvog pregleda, koliko je pregled trajao, koliko je vremena bilo potrebno da se započne fizikalna terapija, koliko je trajao prijevoz tamo-ovamo, koji su troškovi uz to vezani itd. I tako godinu dana po raznim mjestima i raznim ambulantama. Potom centralizacija podataka, analiza i to bi bilo to...stvarna statistika, a ne ova HZZO-ova.
Tek kada se naoruža ulaznim parametrima Rajko Ostojić bi se mogao upustiti u definitivni obračun s klanovima.

Ovo ti stoji i poznato je kao metoda u mrežnom planiranju kojom se pronalazi tzv. kritični put, detektiraju prepreke koje usporavaju i narušavaju efikasnost sustava kako bi se nalaženjem načina za njihovo svladavanje postigla optimizacija sustava, ali samo postojećeg. Ako se one, prepreke, pokažu nepremostivima, vjerojatno si i ti na to mislio, dograđuje se ili mijenja sam sustav.

Po meni, mi smo već zaključili da sustav nije dobar, najveća zamjerka je da ne postoji jasna granica između privatnog i javnog pa ni unutar javnog po razinama zdravstvene zaštite, pa bi se odmah trebalo prvo krenuti u promjenu toga što znamo da treba mijenjati a tek potom ovim tvojim testirati koliko smo postigli. Ili kraće, ne trošiti tu godinu da bismo detektirali (i) ono što već znamo nego odmah u promjene.

Promjene prije svega u povlačenju jasne granice između privatnog i javnog uz paralelno jačanje domova zdravlja. Najvećom pogreškom zdravstvenog modernizma u nas smatram degradaciju i negdje skoro potpunu devastaciju domova zdravlja koji, po meni, trebaju imati najveću ulogu u zdravstvenoj zaštiti građana. Ja bi ih svugdje ekipirao, svakako izbacio privatne ambulante iz njih, i obvezao ih da rade ono što su radili nekad, tj. da liječnik opće prakse iliti obiteljski liječnik doista postane onaj tko će pratiti pacijenta "od rođenja do smrti".

Bolničku mrežu bih racionalizirao na način da se ne dupliraju kapaciteti i onda da se pojedinačno kuburi bilo zato što nema dosta pacijenata (punjenje kreveta) bilo da nema dovoljno specijalista ili specijalne opreme. Tu je sada raspašoj jer se nabavlja aparate i školuje specijaliste bez reda i bez suvislog plana pa imamo odjele kojima fali ili jedno ili drugo. To je luksuz koji si ne možemo ili barem ne bi smjeli priuštiti.

Što se tiče onog odvajanja privatnog i javnog, mišljenja sam da ni kuna iz HZZO ne bi smjela otići u privatni sektor na račun usluge koju može pružiti javno zdravtsvo. A ako netko od pacijenata želi, neka plati punu cijenu koju ističe i traži privatnik.

U tom smislu sam mislio i na razne vrste polica osiguranja. Sadašnja osnovna bi trebala pokrivati usluge u javnom a ostale isključivo ono što ima i što osiguranik želi u privatnom. Npr., ako se ja želim osigurati da ću u slučaju potrebe dobiti brz i navodno najbolji tretman, moram razmišljati da otvorim i plaćam policu koja će mi to osigurati. Omogućio bih i HZZO-u da se bavi tom vrstom osiguranja, ne samo klasičnim osiguravateljskim kućama, ali mora biti transparentan put novca i da se ne troši za druge namjene.

Takav pristup nužno traži propisivanje, nazovimo ih tako, paketa zdravstvenih usluga i njihovo stavljanje na tržište pri čemu bi za jedne trošak snosila država putem polica obveznog ili osnovnog zdravstvenog osiguranja a za ostale pacijenti i privatna osiguranja. Navedeno nije moguće ostvariti bez velike reorganizacije mreže domova zdravlja i bolnica kako se novac iz osnovnog osiguranja ne bi rasipao na ono što ne treba i što, kao sada, nikako ne može pokriti.

Smjernica, ojačati mrežu domova zdravlja i reducirati onu bolničku, sve vrste bolnica, ali s isključivim ciljem da se podigne efikasnost kako u konačnici pacijent ne bi ništa izgubio. Ako će bržu, bolju i jeftiniju uslugu dobiti u udaljenijoj bolnici, zašto ne? Nije li upravo cilj taj da se takva dobije a ne da ustanovu imam pod nosom ali u njoj dobijam sporo i manje kvalitetno? Tu se mora prelomiti, bez obzira što o tom misle lokalne sredine jer se radi o državnom problemu (zdravlje nacije i državni proračun). Ako pak neka lokalna sredina misli da ima viška novaca, neka si izvan tog standarda financira sama, s tim da takve ustanove, ako bi ih bilo, ne bi ni trebalo uključivati u sustav javnog zdravstva već po mjerilima kao za privatni (tko ga hoće neka plati).

Evo, toliko opet na brzinu jer sam još uvijek u gužvi.

B-52

Tko je glasao

u svemu se slazem, samo ne u

u svemu se slazem, samo ne u tome da bi hzzo trebao ugovarati i dodatnu policu osiguranja.
po meni, ne treba ni ugovarati ni onu "dopunsku", jer i ona samo perfidan nacin da se od pacijenata izmuze dodatni novac koji su za javno zdravstvo vec dovoljno izdvojili (iz davanja od place, prireza, trosarina a i drzavnog budjeta!).
dodatno osiguranje treba ostati u domeni privatnih osiguranja, ali bolnicko lijecenje po tom osiguranju nebi dozvolio u javnim bolnicama, vec jedino u privatnim.
naravno, ne u ovakvim "privatnim" kakve danas mi imamo, vec onakvim kakve su na zapadu i koje profitiraju jedino od trzista.

Tko je glasao

Ja bih to HZZO-u dao čisto

Ja bih to HZZO-u dao čisto zbog otvorenosti (liberalizacije) tržišta osiguranja.

Omogućio bih i HZZO-u da se bavi tom vrstom osiguranja, ne samo klasičnim osiguravateljskim kućama, ali mora biti transparentan put novca i da se ne troši za druge namjene.

Tu se vidi, novac od dodatnog osiguranja se nikako ne bi smio miješati s osnovnom policom pa nije problem ako bi se i HZZO bavio time. Zato što već ima (pre)razvijene službe, možda bi mogao ponuditi i povoljnije police nego privatne osiguravateljske kuće što je u interesu građana.

B-52

Tko je glasao

nije.. jer je to konflikt

nije.. jer je to konflikt interesa.. hzzo se mora brinuti za javno zdrastvo a ne nuditi razne pakete odredenim grupacijama

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Kokoš ili jaje?

@sm,
Čini se da dijelimo neka organizacijska znanja - što je vrlo dobro i za mene ohrabrujuće.
A sad, donosim dvije činjenice kako se ne bi gubili u eventualnoj daljnjoj raspravi:
1. domovi zdravlja su ukinuti, a liječnici obiteljske medicine su privatnici koji zakupljuju prostorije i svaki za sebe sklapaju ugovor s HZZO-om
2. naplata rada u bolnicama se ne odvija preko broja kreveta, već isključivo preko (DTS) sustava koji plaća po dijagnozama. Znači, što prije izliječiš pacijenta i što je on kraće u bolnici, to je zarada veća.

U tom smislu sam mislio i na razne vrste polica osiguranja.
Sustav koji si opisao postoji npr. u Nizozemskoj i slikovito se naziva "caffe au lait" (bijela kava). Dakle, kao nadogradnja temeljnom osiguranju postoji više dodatnih slojeva privatnog osiguranja i svatko može birati ono što ga zanima.
Međutim, ja i na ovom dnevniku bezuspješno pokušavam potaknuti raspravu što bi se dogodilo da osnujemo više cjelovitih zdravstvenih fondova umjesto sadašnjeg jednog (HZZO) koji praktički ima monopol te je pod očitom političkom kontrolom. Dakle, ti privatni fondovi bi imali sva prava i dužnosti kao HZZO, a natjecali bi se na slobodnom tržištu za osiguranike. Pa bi se, za razliku od dosadašnjeg stanja, netko zapitao zbog čega je neki osiguranik prešao iz zdravstvenog fonda A u zdravstveni fond B, odnosno zbog čega je bio nezadovoljan uslugom. Jasno, bolnice i određeni segmenti od posebne važnosti (hitna medicinska služba, epidemiološke aktivnosti poput procjepljivanja stanovništva itd.) bi ostali pod državnom kontrolom. Ovakav sustav postoji npr. u Izraelu.

mi smo već zaključili da sustav nije dobar...
E sad, po meni mi nismo zaključili ništa, jer i ne znamo ništa. Jednostavno, nemamo dovoljno relevantnih podataka. Ne znamo koje su granice sadašnjeg sustava i koji su stvarno dominantni problemi. Pa je tako po tebi osnovni problem konstantno miješanje javnog i privatnog zdravstva za javne novce, ja vidim samo neefikasnost zdravstvenog sustava u liječenju što se manifestira visokim stopama mortaliteta u usporedbi s prosjekom EU i razvijenom zemljama, a jedan alternativno nastrojeni član našeg portala smatra da je jedini pravi odgovor u preventivi. Svatko od nas ima svoje mišljenje koje je u pravilu isključivo i kritizira isključivo sa svoje pozicije. A ta pozicija je zapravo uski vidokrug vlastitog iskustva i limitiranog, neumreženog znanja.
Rezultat takvog nesustavnog pristupa ne može biti dobar. Stoga svaki ministar od početka kreće s reformama, jer ima svoju "viziju". A kada se pokaže da "vizija" nije baš najbolja, onda radi nagle zaokrete, jer je dobio nove informacije i u međuvremenu naučio nešto novo ili su nastale nove okolnosti. Kaos, nesigurnost, stalne promjene, paušalnost, nevjerica u funkcioniranje države - tu su posljedice takvog donošenja odluka i svi mi ih osjećamo i to ne samo na području zdravstva. Isto bi bilo da tebe ili mene nekim čudom imenuju na mjesto ministra zdravstva.

Mislim da je konačno sazrijelo vrijeme za spoznaju da se "kriva Drina" ne može ispraviti u jednom danu, već je potreban višegodišnji, uporni i sustavni trud.

Tko je glasao

shiky, mislim da bi za

shiky, mislim da bi za pocetak trebali jasno odvojiti javno zdravstvo(neprofitno!) od privatnog(profitnog), da bi na taj nacin sprijecili mijesanje "jabuka" i "krusaka" u istoj kosari.
javno zdravstvo je u svim drzavama regulirano drzavom (ministarstvom) i drzavnom osiguravajucom kucom(kod nas hzzo-om) i ne vidim nikakvog razloga da u taj segment primarnog osiguranja uvlacimo privatne osiguravajuce kuce koje rade po principu ostvarivanja profita i kao takve su u suprotnosti sa temeljnim nacelima javnog(solidarnog, neprofitnog i svima dostupnog) zdravstva.
nadogradnja javnog zdravstva je svakako pozeljana, da bi se svima onima koji mogu platiti tu kvalietniju uslugu (iz svog djepa!) omogucilo da imaju bolju zdrastvenu zastitu od one javne, ali taj proces nadogradnje treba teci potpuno odvojen od tog javnog zdravstva.
odvojen po novcanim sredstvima, bolnickim kapacitetima i djelatnicima iz javnog zdravstva.
placanje po dts-u je profitabilnije kad se radi o lijecenju sa komplikacijama, nego kad se pacijent bez komplikacija brzo otpusti, sto mnogi ravnatelji bolnica sustavno zloupotrebljavaju tako da vecinu bolesnickog lijecenja lazno prikazuju kao one sa "komplikacijama", iako nije bilo tih komplikacija.
da sam ja na celu hzzo-a poslao bi inspekciju u te bolnice, jer ako je vecina lijecenja sa komplikacijama u tim bolnicama, onda nesto nije u redu sa lijecenjem koje pruzaju takve bolnice!?:)

Tko je glasao

edi3, Moram priznati da si

edi3,
Moram priznati da si dosljedan u borbi za socijalniji (ah, koji komparativ!) zdravstveni sustav...
Umjesto odgovora, poticaj na razmišljanje:
Od kuda ideja da sve državno mora raditi bez profita, a sve privatno sa profitom?
I drugo, meni je poznata barem jedna država koja nema državni zdravstveni fond, a sve funkcionira na najvišoj razini, uključujući poznate principe solidarnosti, neprofitnosti i dostupnosti svima. Dakle, te fondove su osnovale i njima upravljaju neke druge, nedržavne organizacije, a među njima su i radničke udruge (!)
No, mogu se složiti s tobom da je možda prerano očekivati širu podršku takvom radikalnom zaokretu u Hrvatskoj...

I još nekoliko retoričkih pitanja: ako nekom organizacijom upravlja jedan jedini čovjek provodeći isključivo vlastite ideje, praktički bez ikakve kontrole, i zastupajući interese vrlo male skupine ljudi, pri čemu ima sve ovlasti i moć u realizaciji uključujući slobodan transfer novca izvan spomenute organizacije po nepoznatim kriterijima i s nepoznatom svrhom - dakle, odgovara li takav opis privatnoj organizaciji u najekstremnijem obliku?
Ili te ipak podsjeća na naš zdravstveni sustav s monopolnim položajem HZZO-a?

Tko je glasao

definitivno, ne postoji niti

definitivno, ne postoji niti jedan privatnik koji ne zeli ostvariti profit u svom poslu!:)
kako smo jos uvijek viskokorumpirano drustvo koje svoju opcu moralnu srozanost prebacuje i na zdravstvo, bilo kakvo eksperimentiranje sa javnim zdravstvom u ovom trenutku bi bilo kontraproduktivno.
ako pijanac pije vino i od vina se napije, dali to znaci da bi trebali zabraniti vino i za sve one koji se u vinu znaju kontrolirati?:)
hzzo je nuzan servis ministarstva koji je stvaranjem "drzavne riznice" izgubio svoju primarnu ulogu javnog "zdravstvenog osiguranja" (jer samostalno ne odlucuje o prikupljenom novcu, koji ni nije na njegovom racunu, vec u drzavnoj kasi!).
u tom segmentu postoje samo dva rijesenja.
ili vratiti sva sredstva na racun hzzo-a i od njega traziti punu odgovornost , ili ostaviti ta sredstva i dalje u drzavnoj blagajni ( koja se koristi tim sredstvima kao beskamatnom pozajmicom!) i odgovornost za lose javno zdravstvo traziti u ministarstvu i politici, a ne u hzzo-u?
nije mi nikakva namjera stiti taj hzzo, ali mi je apsurdno da vecina krivo percipira taj zavod kao najveceg krivca za lose stanje u zdravstvu?
ako je drzavi vec omililo da novac za zdravstvo drzi na svom racunu, onda neka uvede "beveridgeov" model drzavnog zdravstva koji se financira iz sredstava drzavnog proracuna(kao i skolstvo, kultura i ostalo) i koji je humaniji od ovog "bismarckovog", jer je za sve gradjane dostupan i to bez obzira dali oni rade, ili ne!?

Tko je glasao

edi3,

ad 1. Da te parafraziram: definitivno, postoje skupine i udruge građana kojima nije cilj ostvariti profit u svojem poslu, već javno dobro. Dakle, nisam pisao o privatnim zdravstvenim fondovima koji bi vlasništvo u rukama pojedinca, već o skupini zainteresiranih građana
ad 2. Već smo se složili da je prerano/kontraproduktivno mijenjati zdravstveni sustav u ovom trenutku. Ali smatram da o ovoj temi svakako treba razgovarati. I to pravovremeno i na miru, a ne pod pritiskom unutarnjih ili vanjskih faktora
ad 3. Niti ja nemam ništa protiv HZZO-a i ne vidim ga kao glavnog krivca za loše stanje u zdravstvu. Međutim, dižem svoj glas zbog toga što HZZO nije neovisan, osobito od utjecaja dnevne politike, i što njegova djelatnost nije regulirana kako treba - dakle, opet je pod utjecajem dnevne politike koja se, kako znamo vodi na temelju individualnog, a ne kolektivnog i objektivnog znanja
ad 4. OK, možemo razgovarati i o Beverdgeovom modelu. Za početak, misliš li da bi taj sustav smanjio malverzacije te da bi financijski tokovi u zdravstvu bili pod boljom kontrolom građana?

Tko je glasao

problem je upravo u tome sto

problem je upravo u tome sto hzzo nije neovisan, iako bi po bismackovom modelu socijalnog osiguravajuceg drustva to trebao biti, pa je tim vise apsurdno kad se vecina neupucenih ljuti na hzzo smatrajuci ga glavnim krivcem za lose stanje u hrvatskom zdravstvu.
sdp u vrijeme koalicije uveo tu famoznu "drzavnu riznicu", sto je bio pogresan potez sa aspekta koliko, tolike neovisnosti hzzo-a, a sa tim modelom se tad pokusala krpati proracunska rupa koju im je u naslijedje ostavio hdz!
povijest se ocito ponavlja i u kracim terminima od onih na koje smo naucili, tako da ce se tesko i danas ta sredstva vratiti hzzo-u!:)
mnogo je teorija o prednosti i nedostacima beverdgeovog modela financiranja javnog zdravstva, pa osobno mislim da je daleko bitniji problem kako zaustaviti nepotrebno curenje novca iz javnog zdravstva, nego li rasprava o manama i prednostima ta dva modela financiranja javnog zdravstva.
kako je nas glavni problem u korupciji koju generira vlast, osobno mislim da bi nam sa cistim "beverdgeom" (i jos jacom slizanoscu sa drzavom!), bilo jos i gore!:)
sa postojenjem zakona o zastiti prava pacijenata nisu upoznati ni sami lijecnici, a kamoli pacijenti, tako da sve te udruge gradjana (koju btw. vodi prijateljica od tebi dragog drazena jurkovica:)) predstavljaju samo demokratski ukras u strogo centraliziranoj i autisticnoj drzavi!

Tko je glasao

objektivnosti radi, u zadnjih

objektivnosti radi, u zadnjih godinu dana milinovicevo ministarstvo je raspravljalo o tome kako bi trebalo ukinuti tu "drzavnu riznicu", medjutim.. razlozi za to ukidanje nisu bili u zelji da se hzzo-u omoguci samostalnost u raspolaganju tim sredstvima, koliko u njihovoj zelji da se u ekonomskoj krizi drzava oslobodi dodatnih davanja iz drzavnom proracuna, sto bi rezultiralo sa jos gorim stanjem od ovog sadasnjeg!:)

Tko je glasao

Sad me malo zbunjuješ

1. domovi zdravlja su ukinuti, a liječnici obiteljske medicine su privatnici koji zakupljuju prostorije i svaki za sebe sklapaju ugovor s HZZO-om
2. naplata rada u bolnicama se ne odvija preko broja kreveta, već isključivo preko (DTS) sustava koji plaća po dijagnozama. Znači, što prije izliječiš pacijenta i što je on kraće u bolnici, to je zarada veća.

Domovi zdravlja nisu ukinuti ali su zbog ovoga što navodiš potpuno drugačiji, i po onome što rade i po onome što pružaju, od onih "starih" na koje smo navikli. Utoliko primjerenijim smatram vlastiti izraz - devastirani. Domovi trenutno egzistiraju kao županijske ustanove pa nikako ne stoji da su ukinuti.

Kao bivši član upravnog vijeća jedne, znam kako se financiraju bolnice. Neovisno o načinu obračuna cijene usluga, danas može biti ovakav a sutra onakav, glavni je problem u limitima koji se niti smiju prijeći niti ostvariti vrijednosti usluga ispod njih. U drugom slučaju ne dobiješ novce na koje računaš, ako si podbacio za više od 5%, a u prvom se moraš jako boriti da ti se plati ili imati jako dobru vezu, osim ako nisi politički ili stručno povlaštena bolnica kada novaca dobiješ koliko hoćeš, neovisno o tome kako planiraš i koliko radiš.

Sadašnji sistem s limitima je promašen i zbog toga jer bolest se ne može planirati, time ni broj pacijenata i izlaz je jedino u plaćanju točno onoga što se odradi. Tu je važniji trošak svake pojedine bolnice koji nije isti za istu uslugu.

Kao i u bilo kojoj djelatnosti, cilj je da ti trošak usluge bude manji u odnosu na to koliko ju možeš naplatiti. Rješavaš to na način da ili povećaš cijenu usluge ili smanjiš trošak. Cijenu usluge trenutno određuje HZZO a dobrim dijelom i trošak. Vrlo je skučen prostor koji ravnateljima stoji na raspolaganju. Oni ne mogu puno utjecati ni na cijenu režija ni hrane niti bilo čega što nabavljaju na tržištu. Ostaje im jedino neko planiranje i organizacija rada, i to u okvirima brojnih zakonskih ograničenja glede satnica, što je sve skupa gotovo zanemarljivo u odnosu na veličine proračuna o kojima je ovdje riječ.

Ja to zovem pretakanjem iz šupljega u prazno jer je i cijena rada ugovorena i izvan njihovog domašaja. Gotovo me podsjećaju na djecu koja se igraju lego kockicama koje su sve točno određenih dimenzija i ograničene modelom i brojem pa je nemoguće s onima za npr. uzrast od 3-5 godina napraviti model broda ili funkcionirajućeg robota. Božić je pa mi ovaj primjer odgovara jer je zasigurno i nešto legića našlo svoje mjesto pod borovima. Ostojić bi ako želi funkcionirajući sustav zdravstva morao ravnateljima dati i "legiće" s kojima je to moguće napraviti.

Sretan Božić svima koji ga slave!

B-52

Tko je glasao

Hvala, uzvraćam jednako dobrim željama

@sm,
Koje bi ti legiće dao ravnateljima? I gdje bi postavio modele brodova ili robota?

Tko je glasao

Shiky

ravnateljima, a naj prije onome Milinoviću bih poklonio puzle koje predstavljaju sliku Picassove Guernice.
I ne, nebih im dao da pogledaju sliku i da je po njoj slažu.
A ta Guernica može biti i te kako usporediva sa stanjem u zravstvu.
Novom ministru želim da posloži što više tih komadića.

Tko je glasao

@grdilin

Pridružujem se tvojim dobrim željama novom ministru.
A od onih koji trebaju sastavljati puzzle - zbog čega si izostavio Jurkovića? Nekako mi se čini da on ima više zasluga za sadašnje stanje u zdravstvu...

Tko je glasao

Jurković

On mi je nekako ostao u sjeni Milinovića, a nije trebao.
Njemu puzle od Salvdor Dalia u njegovim "naj prisebnijim" vremenima.
Moram priznati da mi je Dali osobno vrlo drag.

Tko je glasao

problem u "limitima" je u

problem u "limitima" je u tome sto one bolnice koje dobro rade imaju problem kako ustedjeti da se ti limiti ne probiju(za sto odgovara ravnatelj), dok one koje nemaju dovoljan broj pacijenata izmisljaju troskove kako im se u slijedecem obracunskom razdoblju nebi smanjili ti limiti!:)
lijecnici od te muljaze nemaju nista (jer im je cijena rada ugovorena), ali imaju ravnatelji koji visak novca preusmjeravaju kroz netransparentnu tzv. "javnu nabavu" bolnica, ili jednostavno opravdavaju visak zaposlenih u svojim bolnicama.
kako nemedicinskog osoblja, tako i onog medicinskog!
vec je gotovo usvojena predrasuda da hrvatskoj fali lijecnika?
gdje ih fali?
u slavoniji, lici, dalmatinskim otocima, ali ne i u pojedinim zagrebackim bolnicama koje su krivim sustavom "specijalizacije" zbrinjavali svoje (tatine i mamine!) lijecnike koji uglavnom besposleni svrljaju danas po tim bolnicama.
skiky, vjerujem da ces se sloziti i da je sam sistem specijalizacija u medicini potpuno anakron sa aspekta zdravstvenih potreba, jer se hierprodukcijom pojedinih specijalizanata stvorio visak lijecnika u pojedinim bolnicama, a nekih drugih (manje atraktivnih) poptuno nedostaje?
nedavno je vukovarska bolnica ostala bez svojih specijalizanata jer se nije pravno osigurala da lijecnici nakon specijalizacije (koje im je platila ta bolnica), ostanu neko vrijeme i odrade u tim bolnicama?

Tko je glasao

Uštede se mogu ostvariti

Uštede se mogu ostvariti outsourcingom uz uvjet da kupac zadrži zaposlenike ili da sami zaposlenici osnuju tvrtku – rekao je šef HZZO-a Tihomir Strizrep i dodao da se nakon izrade normativa stvar može riješiti i prirodnim odljevom ljudi, no to je dugotrajan proces.

odlicno, iako je od strizrepa, vise nego glupo rijesenje za visak nemedicinskog osoblja po bolnicama?
dajmo cistacice i kuhare privatnicima uz uvjet da on sadrzi sve zaposlenike, koji stvaraju ogromne troskove bolnicama?
sto to znaci?
hzzo bi uveo nove normative koji bi smanjili one prenapuhane fakture za poslove koje obavlja to bolnicko osoblje(35% vise!) i onda bi svaki privatnik sa veseljem prihvatio svoj brzi poslovni krah u tom poslu?
ili bi se sve svelo na to da politicki podoban "privatnik" preuzme te poslove, a da strizrep, jurkovic i milinovic povecaju isplatu za te troskove kako bi ih taj privatnik, fala bogu..i "pocastio" za taj njihov "outsourcingom"!?
ziva steta sto su dosli ti izbori, pa milinovic, jurkovic i strizrep nece biti u mogucnosti raditi te "ustede" po principu kako su i medikolu namjestili (stotina) milijunske poslove kako bi hzzo "ustedio" onih par milijuna kuna koje je prije medikola placao za pacijente koji su na pet/ct preglede odlazili u austriju.
u zadnje vrijeme se po hzzo-u naveliko suska kako je "nestranacki" strizrep( a u biti jarnjakov - hdz kadrovik) sponzorirao hns na ovim izborima i kako ce mozda ostati na celu hzzo-a.
ako ostojic to dopustii, tad nam uopce nisu trebali ovi izbori, a ni taj rajko ostojic!

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci