Tagovi

Hoće li Orešković moći obuzdati netoleranciju i govor mržnje u hrvatskom društvu?

Posljednjim istupima Tomislava Karamarka, Zorana Milanovića i, napose, Kolinde Grabar Kitarović, netolerancija koja sve češće graniči s govorom mržnje je dosegla svoj vrhunac. Dojam je kako više nitko nikoga ne sluša, već tjera svoju priču ne vodeći računa kako će se njihove riječi odraziti na ionako odveć podijeljeno hrvatsko društvo. Poistovjećivanje stranke s narodom i državom, okrivljavanje žrtve za prijetnje koje dobiva i uličarsko oslovljavanje najviših državnih dužnosnika, kulminacija je višegodišnjeg ignoriranja demokratskih pravila, ali sada već i otvorena prijetnja stabilnosti institucija i društva u cjelini. Koliko je srozavanje kulture javnog govora postalo opasno po budućnost hrvatskih građana svjedoči i odluka premijera Tihomira Oreškovića da se oglasi apelom prema svima na javnoj sceni. Zatražio je smirivanje političkih strasti i pozvao na veću toleranciju prema sugovornicima i općenito drugačijim mišljenjima.

Koliko je stanje ozbiljno možemo zaključiti i po tome što čovjeku koji dolazi iz stvarno demokratskog društva naviklog na doista svakakva pa i ekstremna mišljenja smeta ovo što sluša, praktički, od prvog dana svojeg mandata. Kad je i Tihomiru Oreškoviću dosta, siguran je znak da se pretjeralo. Jedno je drugačije misliti i imati pravo to javno reći, a sasvim drugo vrijeđati neistomišljenike i najavljivati im odmazdu u ovom ili onom obliku. Posebno je zlokobno na apel žrtve za pomoć odgovoriti insinuacijom da je sama kriva za svoje probleme. Iako se radi o ženi kojoj je sigurno poznato kako zvuči kad se žrtvi silovanja kaže da je svojom garderobom i ponašanjem izazvala nasilnika, Kolinda Grabar Kitarović je u svom odgovoru na pismo Milorada Pupovca ležerno ustvrdila da su i oni u čije joj se ime obratio svojim ponašanjem isprovocirali val negativnih reakcija prema sebi. Kad bi i bilo istine u njezinoj tvrdnji, takva poruka nije smjela biti u središtu javno odaslanog pisma Predsjednice Republike.

Kolinda Grabar Kitarović je, istina, i sama bila izložena svakovrsnim napadima. Od izborne noći nakon prvog kruga predsjedničkih izbora je označena kao meta lijevo nastrojenog biračkog tijela kojem je Zoran Milanović uputio zastrašujuću poruku - ili mi ili oni. Najavljuje takva isključujuća poruka borbu do istrebljenja, ne nužno samo političkog jer predsjednik SDP-a nije postavio nikakva ograničenja. Radikalnija može biti samo ona koju je Tomislav Karamarko s jednog predizbornog skupa poslao nereagiranjem na povik člana HDZ-a da političke protivnike treba baciti u Kevinu jamu (nadobudni je sudionik skupa time odgovorio na Karamarkovo pitanje što da se radi s njima). Aktualni se zamjenik premijera tad samo nasmijao kao da se radilo o doskočici, a ne zazivanju surove odmazde. Nakon takvih govora čelnika dvije suprotstavljene političke opcije nije ni bilo očekivati drugo doli daljnje zaoštravanje političkog govora. Nije Predsjednica Republike ni tad ni kasnije pozvala na smirivanje tenzija, osim kurtoazno na vlastitoj inauguraciji i poslije u nekoliko navrata. Aktivno se uključila u kampanju za parlamentarne izbore, u korist svoje stranke dakako, i zalaganjem za to da u prvi plan dođu konkretni gospodarski programi bi nanijela štetu u prvom redu Tomislavu Karamarku. Primirila se tek mjesec dana prije izbora kad je preočit postao njezin angažman i bilo kasno da se išta promijeni na bolje.

Predsjednici treba priznati konstruktivnu ulogu u poslijeizbornim natezanjima oko dodjele mandata za sastavljanje vlade. Uspješno se othrvala pritiscima iz HDZ-a da mandat dodijeli Tomislavu Karamarku koji je jedva izvukao relativnu pobjedu na izborima, ali i ostvario daleko manje od potrebnih 76 mandata. Bez obzira na to je li imala što s naglim predomišljanjem Bože Petrova oko toga s kim će formirati vlast, za što je optuživana iz SDP-a i dijela medija, taj se period ističe kao svjetliji u dosadašnjem tijeku njezinog mandata. Kao što se prije angažirala u kampanji za nacionalne izbore, čini se kako nakon toga nastoji pomoći Karamarku i u borbi za još jedan mandat na čelu stranke.

Unutarstranački izbori su, po svemu sudeći, glavna preokupacija aktualnog zamjenika Premijera iako bi imao i važnijeg posla. Visoka funkcija u izvršnoj vlasti obvezuje ga više nego stranačka. Vlada u kojoj sjedi Tomislav Karamarko ima tek jednog zamjenika ministra i nešto manje od dvadeset pomoćnika, nedostaje joj i ministar branitelja nakon što je Mijo Crnoja bio prinuđen da ode. Pregovori Domoljubne koalicije s MOST-om idu teško i njihovo Vijeće za suradnju kasni s prijedlogom za imenovanja osoba koje bi u ministarstvima i javnim poduzećima trebale biti nositelji konkretnog posla na reformama. Svekolika javnost ima dojam da su neke druge, a ne gospodarske reforme dobile prioritet. Forsira se rasprava o povijesti, a zanemaruje budućnost. Govori se o kulturnoj revoluciji umjesto o gospodarskom rastu i crveno-crnoj pošasti umjesto državnom proračunu. Nije ni čudo što je nakon svega reagirao Orešković koji je nominalno najodgovornija osoba u Vladi.

Nema samo Tomislav Karamarko problem u vlastitoj stranci, i položaj Zorana Milanovića je doveden u pitanje. Nikad ozbiljnije nego sad. Izgubio je sve izbore osim parlamentarnih 2011.godine koji su mu, treba to reći, bili servirani na dlanu. Razjedinio je stranku marginaliziranjem ili izbacivanjem iz nje neistomišljenika. Nezadovoljnih u SDP-u je mnogo i Milanović nije nikada imao jaču oporbu. Jasno je zašto njemu odgovara zaoštravanje prilika u društvu, ne samo konflikt s Karamarkom. U usijanoj će se atmosferi, računa, lakše prikazati kao jedina brana konzervativnoj revoluciji i tsunamiju crnila koje se počelo valjati. Drugog programa za stranku i ponude članovima SDP-a nema. Ako bi nudio samo isto što i protukandidat Komadina, demokratizaciju unutarstranačkih odnosa i okupljanje umjesto isključivanja neistomišljenika, radio bi u korist vlastite štete jer bi jedina razlika između njih tad bila činjenica da je Milanović vodio stranku iz jednog izbornog poraza u drugi. Od njega zato možemo očekivati samo daljnje zaoštravanje retorike, nikako smirivanje.

Smirivanja neće biti ni sa strane Tomislava Karamarka. Kao Milanoviću, i njemu je interes da se govori o navodnoj krađi mandata, medijima koji su se navodno urotili protiv HDZ-a i Domoljubne koalicije, pobuni filokomunista koji navodno ne mogu smisliti ni Hrvatsku ni hrvatsko i sličnom. I on se u takvim uvjetima lakše može prikazati jedinim zaštitnikom hrvatstva koje je navodno ugroženo. U pozadini i sugerirati članovima HDZ-a da mu povjere još jedan mandat jer ga, misli on, može obraniti bolje od eventualnih protukandidata. Naravno da se onda i od njega ne može očekivati ublažavanje retorike.

Zbog ishitrene odluke o smjeni čelnika SOA-e Dragana Lozančića koja je otvorila pitanje njezinog odnosa s višestruko istraživanim Zdravko Mamićem, ni Kolinda Grabar Kitarović nema interes da se stanje u društvu smiri. Ako se ne bi fokusirala na crvene i crne, sve više i hrvatsko – srpske odnose te prava manjina, javnost bi se vjerojatno više bavila njome i, osim već spomenutim privatnim odnosima, njezinim pokušajima da od Premijera preuzme dio ovlasti. Poznato je da joj Zoran Milanović nije dopuštao primat niti na jednom području političkog i javnog djelovanja pa ne čudi što već na početku suradnje s Tihomirom Oreškovićem pokušava promijeniti za nju nepovoljan odnos.

Na kraju, što je drugo i preostalo Premijeru od kojeg će uskoro svi tražiti rezultate na gospodarskom planu nego da javno zavapi, da pozove na smirivanje napetosti i okretanje budućnosti, da ukaže na istinu kako građane najviše zanima životni standard i kakva je perspektiva njihove djece i unuka. Pitanje je samo koliko će imati uspjeha jer, kako su krenuli u ovom mandatu, čini se da takva pitanja najmanje zanimaju troje drugih navedenih. Iako je do sada znatno zauzdao koalicijske partnere, čini se kako ni Božo Petrov više nema snage za odupiranje. Čak i njegova eventualna prijetnja novim izborima teško da bi sada išta promijenila jer izgleda kako Karamarko i Milanović retoriku oštre i za takvu mogućnost.

Komentari

Mnogi su pokušali odgonetnuti

Mnogi su pokušali odgonetnuti na koga se, ili na koga se sve odnosi Oreškovićeva reakcija. Netolerancije pa i govora mržnje je toliko u našem društvu da je kandidata stvarno puno. Ipak, neki se ističu svojim političkim položajem i utjecajem.

Po meni, znakovit je trenutak u kojem je Orešković istupio. Da su samo Karamarko i Milanović u pitanju, odavno se moglo pozvati ih na suzdržanost u izjavama. To se i očekivalo u dijelu javnosti koji je zgrožen njihovim govorom.

Bit će da je kap koja je prelila čašu inače strpljivog Premijera, vidimo da mu se nimalo ne žuri u poslu oko proračuna i reformi, ipak odgovor Kolinde Grabar Kitarović na Pupovčevo pismo.

Osim što je glavna poruka njezinog pisma ta da su oni koji se žale na netoleranciju i govor mržnje sami krivi za to što im se dešava, na što civilizirani dio društva mora reagirati, Kolinda je ponizila Premijera upoznavanjem javnosti da je ona svoje rekla po pitanju Lozančićevog razrješenja i potpisivanjem odluke bez prethodnog usuglašavanja stava s Premijerom, ni po sadržaju ni po vremenu.

Čini se kako je Orešković u njezinom obraćanju Pupovcu našao izvrstan povod da joj barem djelomice vrati milo za drago, ali izvrsno odmjereno i na pristojan način koji je usput i koristan za mentalno zdravlje nacije.

B-52

Tko je glasao

Bit će da je kap koja je

Bit će da je kap koja je prelila čašu inače strpljivog Premijera, vidimo da mu se nimalo ne žuri u poslu oko proračuna i reformi , ipak odgovor Kolinde Grabar Kitarović na Pupovčevo pismo.

Možda krivo vidiš ili vidite. Premijer kaže da će proračun biti do 10.3. spreman za Sabor. Nije ništa neuobičajeno da donošenje proračuna kod promjene vlasti malo potraje ( zato i postoji privremeno financiranje kod promjene vlasti). Za usporedbu prethodna Vlada je 1. sjednicu održala 29.12.2011., a proračun za 2012. donesen je 24.02.2012. godine. Nadam se ( dosta i vjerujem ) da ovaj proračun neće biti samo prepisan i da će iz njega biti vidljivo da će se reforme provoditi, a rast javnog duga zaustaviti. Eto iznajmljivači neće morati plaćati energetske certifikate, slovenci su danas u TLM-u ( iako i prethodni imaju vjerojatno udjela u tome ), HNB pomaže bankama da se građani mogu zaduživati i u kunama, Smjenjen je Pejnović iz DUUDI-a, Vlaho ukinuo 24-satno korištenje službenih jurilica pomoćnicima ministra... Čini mi se da se nešto radi. I možda je bolje da ne žure. Uzrečica je za promet, ali će možda i ovdje važiti:Chi va piano, arriva lontano - Tko ide polako, daleko stigne.

Tko je glasao

Sve pet, no komentar je pisan

Sve pet, no komentar je pisan prije nego su mediji objavili zaključke sa sjednice vlade i prenijeli izjavu Premijera u vezi proračuna. Osim toga, opaska je umetnuta u rečenicu koja se odnosi na posve drugu problematiku.

No kad je o proračunu riječ, jasno je da se nije ni mogao napraviti prije nego se ekipiraju ministarstva. Javnosti nije poznata niti jedna Oreškovićeva izjava kojom bi požurivao taj posao partnera u vladi. Dakle, nije samo proračun bio argument za tezu o strpljivosti Premijera.

Također, o staloženom pristupu problemima, što uključuje strpljivost, nešto kaže i njegov način komunikacije s javnosti, ton priopćenja na kojem se temelji ovaj dnevnik. Prijeko nam je potreba hladna glava u ovom verbalnom ratovanju dva politička ovna i Orešković po tom pitanju zaslužuje pohvalu za nastojanje da se lopta spusti na zemlju. Po mom dubokom uvjerenju, tako je Predsjednica Republike trebala reagirati od samog početka svog mandata i ne dopustiti si sramotu da Premijer mora pozivati (i nju) na razum i smirivanje tenzija u društvu.

B-52

Tko je glasao

kolateralna žrtva

Ti si @sm u stvari kolateralna žrtva moje ljutnje na većinu medija. Kažeš i sam da je opaska umetnuta u rečenicu. Opaska o Premijeru kojemu se ne žuri oko proračuna i reformi. Takvu sliku o Premijeru i Vladi zdušno stvara većina medija. Već sam na desetke puta čula izjave Milanovića kako mi nemamo Vladu, kako Orešković ne radi, kako Vlada ne radi. A kredibilitet takvom mišljenju daje valjda bivši Premijer koji je rast javnog duga doveo do 89% BDP-a. Kome koriste mediji koji stvaraju lažnu sliku, umjesto da govore o činjenicama. Ide npr. izjava nove Vlade kako će se naći 1000 eura za svako rođeno dijete, ali se gotovo više govori o prijedlogu Zakona SDP-a da se za svako dijete donese odluka o dodjeli 8000,00 kuna. Zakone su predlagali i usvajali ko na tekućoj vrpci po hitnom postupku. I nema nikoga da ih pita zašto taj zakon nisu donijeli dok su mogli. Mislim da bi bilo puno bolje da se mediji više bave gospodarskim problemima, a ne fašistima, antifašistima, ustašama i partizanima. Raspiruje se mržnja na svakom koraku i to nije dobro jer se nadam da mržnja nije izbor većine građana RH.

Tko je glasao

Medijima se sigurno štošta

Medijima se sigurno štošta može predbaciti, i svatko od nas ima pravo na mišljenje, no o proračunu stoji to što stoji. Puno puta sam pročitao (nagađanja) da se onda valjda radi o slaganju proračuna u tišini, iza zastora od lijevo-desnih prepucavanja. Ali je činjenica da ga nema, kako je izvještavano, i da je tek danas najavljen konkretni rok za predstavljanje.

Oko tisuću eura, meni je normalno da su mediji u ovoj šizofrenoj situaciji kad se nagađa o rezovima kalkulirali hoće li biti novca za tu naknadu. Uzimali su izjave od mnogih jer se radi o vrlo konkretnom Karamarkovom obećanju, mediji to uvijek rade. Zabilježili su i izjavu Bernardice kad je rekla da će učiniti sve da se nađu sredstva za to.

Ne čudim se Milanoviću, prvorazredan je politički rezon da se ide s tim prijedlogom zakona, večeras je NovaTV izvijestila o tome, jer je win-win situacija. Ako love bude, predložio si zakon, a ako ne bude, natjeraš onoga tko je obećao da kaže kako od toga ništa.

Ali sam još čuo i novinarski vrlo konkretno pitanje Milanoviću da zašto onda njegova vlada nije to predložila u svom mandatu kada sad gura takav zakon. Kao i politički korektan odgovor, da tek sad vide pozitivne financijske učinke svog vladanja (porast BDP-a, manji deficit od predviđenog, ...) i da zato onda i predlažu zakon.

Po pitanju tog doplatka za djecu osobno nemam primjedbi na praćenje teme i izvještavanje medija.

Što se mržnje i netolerancije tiče, stoji, ali napisao sam cijeli dnevnik o tome :)

B-52

Tko je glasao

@sm, svako od nas ima pravo

@sm,
svako od nas ima pravo na svoje mišljenje, samo bi bilo dobro da imamo svoje mišljenje do kojeg smo došli provjeravajući podatke iz više izvora, a ne mišljenje u koje su nas uvjerili mediji. U današnje vrijeme nije teško doći do podataka. O proračunu možeš sve saznati na stranicama Ministarstva financija, Državnog ureda za reviziju, Narodnih novina.

Ne čudim se Milanoviću, prvorazredan je politički rezon da se ide s tim prijedlogom zakona, večeras je NovaTV izvijestila o tome, jer je win-win situacija. Ako love bude, predložio si zakon, a ako ne bude, natjeraš onoga tko je obećao da kaže kako od toga ništa.

Ja se čudim svakome ko ovakav prijedlog zakona od strane SDP-a smatra win-win situacijom. Valjda zato jer mislim koliko će tonera biti potrošeno da bi se taj prijedlog zakona SDP-a fotokopirao da bi ga svi zastupnici dobili na klupe, koliko ćemo dana u tom istom saboru slušati koliko će "ustaša", "partizana", "jugoslavena"....dobiti ta sredstva umjesto da se raspravlja o gospodarstvu, školstvu, zdravstvu.

Sa 100 milijardi novog duga stopa rasta BDP-a morala je biti barem 5 % godišnje. Da su pametno gospodarili proračunskim novcem, a ne trošili " u se, na se i poda se" za što dokaza ne manjka , mogli su davati 8000 kuna za svako dijete u drugoj godini vladavine i 500 kn svakom umirovljeniku koji ima do 2000 kn mirovine.

Nadam se da si bar mrvicu promijenio mišljenje glede izvještavanja o doplatka nakon mog komentara.

Tko je glasao

Jasno sam naveo da se radi o

Jasno sam naveo da se radi o političkom rezonu i to nema nikakve veze s brojkama, druga priča.

Svakodnevno pratim preko 10 medija i imam vrlo utemeljeno vlastito mišljenje o njima. Ne pada mi na pamet priču o doplatku svoditi na to kakvo mišljenje imam o Milanoviću. Zavrtio je Karamarko, on će priču i završiti, pa je i sva odgovornost isključivo na njemu (kao i potencijalne zasluge). Ostali će samo uloviti ili neće nekakav politički poen, ali središnja figura zna se tko je.

B-52

Tko je glasao

Opet si izgubio.! Nećeš se ti leba najesti od pisanja!

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

neće biti tomu tako

kako ti to usmjeravaš @sm...premijerov upis je načelan...tipa kao: dobro je činiti dobro...

On si ni ne može dopustiti nikakav sukob s predsjednicom jer je ona neposredno izabrana, a njega su doveli i tu je gdje je dok ga podržavaju.

Maštarije o sukobu i destabilizaciji trenutne administracije su djetinjaste.

Ako je povod...kako kažeš..onda je valjda povod ono što je bilo povod za predsjedničino pismo, a to je Pupovčevo kmečanje jer više nije "d best Srb" u Rh.

Uostalom, atmosferu netolerancije širio je Milanović još dok je bio na vlasti.

sve dobro...

Tko je glasao

Ništa ja ne usmjeravam, ne

Ništa ja ne usmjeravam, ne znam ni kako bih mogao kad po svoj prilici neće moći ni premijer, ali elementarnu logiku i definiciju uzroka i posljedice bi svi trebali znati.

Da je Orešković htio reagirati na Pupovčevo pismo, kako rigidna desnica priželjkuje, onda bi to učinio prije nego je Predsjednica to učinila i više slično njezinom izričaju. Činjenica je, reagirao je nakon neodmjerenog istupa KGK i prilično je onda jasno što je uzrok, a što posljedica.

Može li si ili ne dopustiti sukob s Predsjednicom ovisi prije svega o ovlastima koje ima, a ne načinu biranja. Tu stoji puno bolje od KGK jer konkretnih ovlasti ima, za razliku od nje.

B-52

Tko je glasao

od kuda ti znaš @sm

što to "rigidna desnica" priželjkuje...morali bi definirati pojmove pa da se dogovorimo što je to "rigidna desnica" i koji je njen utjecaj...

Što se mene tiče "rigidna desnica" je i M. Pupovac.

Stojim i dalje kod toga da je premijer načelno rekao, poslao poruku..da se prestane s harangama...

Sad vidimo da je otpočeo i napad na Šustara, ministra znanosti, obrazovanja i sporta.

Naravno..svi ministri su po definiciji podložni propitivanju, no primjetan je trend traženja slabe točke.

Tvoja teza je u startu neodrživa jer bez Domoljubne koalicije ne bi bilo ni Kolinde ni Oreškovića tu gdje jesu.

Uostalom, razlike u mišljenju su poželjne.

sve dobro...

Tko je glasao

meni se čini da , osim

meni se čini da , osim domaćih pitanja, postoji određene nesuglasice oko vanjskopolitičkog smjera kojim bi trebala krenuti RH vanjska politika. U silnom žaru borbe oko pobjednika u drugom svjetskom ratu ekipa se još nije dogovorila o osnovnim elementima hrvatske vanjske politike u slijedećem mandatu nove vlasti, a novi ministar Kovač i Predsjednica su se rasputovali na sve strane.
Ona je napadno prijateljski posjetila Poljsku, iako se EU sprema povući neka jača oružja protiv Poljske u sporu oko suspendiranja nekih elementarnih demokratskih vrijednosti koje je nova poljska vlast poduzela.
Predsjednica ne propušta priliku naglašavati posebnu hrvatsku ulogu u stvaranju nekakve nove inicijative Adria-Baltik i višegradske skupine, iako s druge strane baš i ne postoji neki poseban entuzijazam da se RH uključi u aktivnosti koje poduzimaju predsjednici država iz te skupine.
Mađari i Slovenci i dalje drže žicu na granici i time simbolički isključuju RH iz europske unije.
Ministar Kovač je bio u Mađarskoj, po mom mišljenju prerano, dok se pitanje žice i INE ne postavi na drugi način. Kovač je nakon toga službeno posjetio Njemačku i nakon vrlo prijateljskog prijema u njemačkom ministarstvu vanjskih poslova zauzeo je čvrsti stav o rješavanju izbjegličke krize na vanjskim granicama Europske unije, a ne Šengena, prema sugestijama njemačke vanjske politike.
Treba imati u vidu da su HDZ i CDU/CSU sestrinske stranke Europske pučke stranke, a nova vladajuća poljska garnitura je u savezu sa britanskim eu skepticima i konzervativcima, a sve takve na prvi pogled sitne i nevažne veze mogu imati velike posljedice na korištenje love iz europskih fondova.
Cijelo vrijeme naš Premijer se drži sa strane, a oba potpredsjednika se ponašaju kao da se ne bi šteli mešat, ali premijer danas i sutra ipak mora otputovati na sastanak European Councila, gdje je njemački stav o svemu vrlo poznat.
Osim toga Europa želi imati zajednički stav o izlasku Britanaca na referendum o "Brexitu", i posebnim zahtjevima Britanije o reorganizaciji Europske unije i izjednačavanju država članica eurozone i onih drugih, tj nas.
Koliko vidim RH o tome nema nikakav stav, barem u javnosti. Kakve će onda stavove zastupati premijer Orešković?

Tko je glasao

Izvrsno uočeno, nesuglasice

Izvrsno uočeno, nesuglasice postoje, a mogle bi eskalirati s obzirom na to da Orešković jako računa na novac iz EU fondova. Na korištenje tog novca daleko više utječe Njemačka nego Kolindini vanjskopolitički prijatelji (SAD i ovi koje si nabrojao).

I meni se čini da KGK pokušava nametnuti svoj smjer u vanjskoj politici, ne pitajući Premijera koji je u najmanju ruku sukreator, a zapravo ipak vodeći jer svoja obećanja može potkrijepiti i konkretnim političkim potezima. Za razliku od njega, KGK može vani govoriti/obećati svašta, ali realizirati ništa ako to Orešković ne odobri.

Najavio je Premijer danas na sjednici Vlade gdje sve ovih dana kani otputovati i zašto pa je jasno da neće dopustiti KGK da vodi vlastitu vanjsku politiku, bez usuglašavanja kao što je postupila u slučaju Lozančića. Razumijem da se ona bori za što bolji vlastiti položaj na političkoj sceni, ali morati će shvatiti da smo parlamentarna demokracija, a ne predsjednička ili polupredsjednička.

B-52

Tko je glasao

Orešković će od EU dobiti

Orešković će od EU dobiti onoliko novaca koliko su sposobni oni koji poznaju kako to ide. Uvlačenje USA u to je širenje magle.

Kaj se tiče politike a pogotovo vanjske, do nedugo si govorio da se Orešković ne razumije u to i bio si protiv njegovog biranja za predsjednika vlade.

Kolinda se u vanjsku politiku razumje i u tim krugovima je doma, pa je logično da momentalno vodi brigu oko toga, a Orešković će to sve još naučiti.

Sve u svemu svi komentari s tvoje strane na tu temu su samo širenje kaosa u mozgovima koji ti vjeruju.

Tko je glasao

Kaj se tiče politike a

Kaj se tiče politike a pogotovo vanjske, do nedugo si govorio da se Orešković ne razumije u to i bio si protiv njegovog biranja za predsjednika vlade.

Citat? Poanta? Relevantnost?

B-52

Tko je glasao

po mom mišljenju @hlad

premijer Orešković može zastupati stavove koji se daju iščitati iz stavova Domoljubne koalicije, Ne može on sada mijenjati smjer, smjer je zacrtan u programima.

Predsjednica inzistira na uspravnici Jadran - Baltik i u tome je podržava USA a hdz je bliži Njemačkoj dok je sdp bliži Engleskoj koja je opet zainteresirana za region kao cijelinu.

Ukupno smo svi u NATO-u i EU....i nije nedopušteno raditi neke unutarnje interesne strategije.

Ujedno smo "zaduženi" da pomognemo ostalima da se pridruže NATO-u i EU.

Sve u duhu dobrosusjedskih odnosa. Naravno s haubicama koje mogu dobaciti do Beograda s preciznošču od 10 m.

Eno , Srbija se isto približava NATO-u i sve manje su neutralni..potpisali su neki ugovor gdje im zapravo čizma NATO-a slobodno bez kontrole gazi kroz Srbiju.

Geostrateški gledano, kroz povjest Hrvatska nije imala ovako povoljan položaj.

sve dobro...

Tko je glasao

krasno zvuči, samo nije to

krasno zvuči, samo nije to baš tako. Poljaci su američki trojanci, a Mađari ruski, i već u startu višegradska skupina ne funkcionira na način da bi se splatilo trošiti kviska na zajednicu koja nema budućnosti. Orban sebe vidi kao lidera neke rezervne Europske unije od 90 miliuna ljudi s prilično različitom politikom od one koju vodi njemačka kancelarka. OK, slažem se ja da svatko u toj šarenoj i razjedinjenoj Europi ima neke povjesne razloge za ili protiv nekih drugih država, ali onda treba voditi poštenu politiku. To važi posebno za Poljsku. Ne može se uzimati njemački i europski novac i s njime kupovati američki avioni. Vrati lovu, i vodi politiku kakvu želiš.
Hrvatska se treba orijentirati koliko je moguće na tvrdu jezgru unije, Njemačku, Nizozemsku, Austriju, Italiju, i sjevernjake, i na Mediteran kao osnovnu državnu orijentaciju jer tu zaista imamo komparativne prednosti. Višegrađani trebaju od nas samo izlaz na Jadran, i to je sve gdje imamo zajedničke točke. Predugo su bili u kolektivizmu. Od njih ne možemo naučiti ništa, osim onoga što imamo i sami i želimo se togo riješiti.
Uz put, volio bih čuti od vas domoljuba kakav je vaš stav o izlasku ili ostanku Britanije u EU, i o pokušajima Camerona da privoli EU da se malo prilagodi britanskim zahtjevima. Cameron traži saveznike po Europi. Istini za volju, u Hrvatskoj nije nikoga tražio jer nemamo vladu pa nije imao s kime razgovarati.Treba se opredijeliti, ili s Njemačkom, ili s Britanijom (čitaj USA)...

Tko je glasao

Zoran Milanović je nesposoban

sm

činjenice su
da je Zoran Milanović politički vješt, sposoban
da je, kad stisne nevolja, spreman prilagoditi svoj javni govor i javni nastup,
da bi osvojio podršku birača
spreman je i poslušati savjete profesionalnog spin doktora - na primjer Axela Browna
a kako je pametan, svojeglav, čini se da je zaključio i sada misli da velik dio posla
Axela Browna već može obavljati sam

cijela kampanja zaoštravanja odnosa na svjetonazorskim pitanjima
bio je odgovor Milanovića na bezizlaznu situaciju u koju je doveo SDP i Hrvatsku
sa prevarom Lex Perković
kad je de facto izgubio potporu EU, Njemačke, ...
zaoštravanjem je Milanović osigurao vjernost svojih pristaša
uspješno preveslao sukob i podjelu u vrhu SDPa oko Linića
i vrlo vještim korištenjem slabosti HDZa i političke moći, i manipulacijom snagom državnog aparata (što je politički dozvoljeno svakoj vladajućoj opciji)
izvukao zapravo jako dobar rezultat na izborima

što je očigledno
govor mržnje, zaoštravanje nije slučajno
radi se o, tko je osjetljivo može reći ciničnoj, ali dozvoljenoj manipulacij u okviru političke borbe
to je jedini način na koji Milanović može pobijediti u unutarstranačkim izborima
da njega koji izaziva
napadaju iz HDZa, iz vladajuće koalicije
a time mu de facto odrađuju predizbornu kampanju, besplatno, i uspješno

jedini pravi odgovor
i jedini, i najbrži način da se uprostoji Zorana
je da se umjesto na njegove provokacije
naglašava ono što je istina, da je on
nesposoban
nesposoban premijer
nesposoban manager
nespoban za bilo što od onoga, što hrvatskom društvu, državi treba

nesposoban

luka

Tko je glasao

Iz reakcija Tomislava

Iz reakcija Tomislava Karamarka i Zorana Milanovića na Oreškovićev apel se najbolje vidi koliko je opravdano postaviti pitanje iz naslova analize, a također i koliko razloga ima za skepsu oko toga hoće li biti pozitivnih rezultata.

Šteta je što nitko za komentar nije još upitao Predsjednicu. Vjerojatno bi i ona krivce za stanje na javnoj sceni vidjela u "tuđem dvorištu".

Zato nam i je kako je, nažalost.

B-52

Tko je glasao

Pozor!!!

Molim cijenjene komentatore da se suzdrže od prostačkog izražavanja i etiketiranja sugovornika.

Svaki takav komentar po defaultu ide u "spam", čak i ako postoji dio koji je vezan uz temu, možda čak konstruktivan za raspravu. Za štetu ako eventualno korisni dio ode u "spam", krivi su sami komentatori.

Stav oko pitanja o kojem se raspravlja, nikada nije sporan, ma kakav bio.

B-52

Tko je glasao

sm, Jedno je drugačije

sm,

Jedno je drugačije misliti i imati pravo to javno reći, a sasvim drugo vrijeđati neistomišljenike i najavljivati im odmazdu u ovom ili onom obliku.

Ko na primjer: Sada lete verbalni metci, a letjeti će i drugi, ili tak nekaj slično.

Tko je glasao

Neće

dok sdp ne smjeni Milanovića...a tad budemo vidjeli

sve dobro...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci