Tagovi

Hoće li Karamarko i Petrov biti gromobran Oreškoviću ili on njima?

U normalnim bi okolnostima svatko dobronamjeran trebao pozdraviti mandatara koji dolazi izravno iz gospodarstva, k tomu ne bilo kakvog već jednog od najrazvijenijih. Tihomir Tim Orešković ima reference za odabir najbolje terapije za naš onemoćali državni proračun, ali ne dolazi u baš normalnim političkim okolnostima. Na njegovim će plećima osim bolesnog gospodarstva biti i teret na koji možda nije računao. Dio javnosti nezadovoljan načinom na koji je došlo do saveza MOST-a i Domoljubne koalicije, frustracije će iskaliti i na onom koji sigurno nije kriv za poslijeizborne vratolomije.

Najveća primjedba koja se mogla čuti na račun mandatara za sastavljanje nove vlade je nedostatak izbornog legitimiteta. Nisu to govorili samo iz koalicije Hrvatska raste već i neki politički analitičari, primjerice Žarko Puhovski. Međutim, valja znati da u parlamentarnoj demokraciji premijer svoj legitimitet „vuče“ iz predstavničkog tijela, u našem slučaju Hrvatskog sabora, koje se pak konstituira na temelju izbornog rezultata. Saborska većina tako ustupa premijeru svoj legitimitet i sve vrijeme kontrolira njegov rad. Ako se dosad i nije kontroliralo premijera, jer su svi od uvođenja parlamentarnog sustava ujedno bili i predsjednici stranaka pobjednica na izborima, nema sumnje da će Tihomir Tim Orešković itekako biti pod paskom Tomislava Karamarka i Bože Petrova.

Sudeći prema prvim komentarima, a potvrdilo je i istraživanje političkih preferencija, Božo Petrov i MOST su percipirani kao najveći krivci za cirkus koji smo gledali. Rejting im je pao za čak četiri postotna poena. Previše puta su mijenjali uvjete za suradnju, više se puta predomišljali u vezi potencijalnih partnera i na kraju napravili puno suprotnog od očekivanog. Umjesto dobrodošlog osvježenja na političkoj sceni, izgleda kako smo dobili samo još jedne premazane svim mastima. Bez obzira kako će na kraju završiti cijela priča, teško je da tko MOST i Božu Petrova gleda isto kao prije izbora. Ali to je njihov problem. Kao što bi problem Tomislava Karamarka mogle biti izjave iz kojih se doznaje da su s Oreškovićem kao potencijalnim mandatarom razgovarali prije nego su saznali birači, pa i članovi stranke. Sve vrijeme je hinio da se sam bori za premijersku fotelju, a onda nam servirao nešto sasvim drugo. Tko zna, da je odmah rekao koga namjerava nominirati, možda bi ostvario daleko bolji rezultat i poštedio nas dosad neviđenog političkog cirkusa.

Kako bilo, vlastita vjerodostojnost i politička budućnost su problem Petrova i Karamarka. Kao što će i Milanović imati štošta objasniti svojima. Srećom, tu vrstu problema građani neće osjetiti na svojim leđima, ali bi zato mogli iskusiti posljedice još većeg njihovog grijeha. Naime, iako je riječ reforma spominjana bezbroj puta, gotovo je postala mantra hrvatskog društva, od pobjednika nismo čuli što nas konkretno čeka. Kome će i koliko rezati da bi se smanjio deficit proračuna? Kojim društvenim skupinama će uzeti i kako će se nova politika odraziti na opseg i kvalitetu javnih usluga? Kako na zaposlenost i visinu plaća? O tome se nije govorilo u kampanji, a nije ni tijekom pregovora o vlasti.

Ne znamo je li Orešković svjestan što ga sve čeka. Vjerojatno mu je obećana puna politička potpora, ali nema iskustva s političarima kakvi su naši. I saborska je većina prilično tanka, ne treba nas zavarati većina glasova koju je Željko Reiner dobio na konstituirajućoj sjednici Sabora. U normalnim bi okolnostima trebalo da Karamarko i Petrov budu gromobran, da štite Oreškovića i daju mu političku snagu, ali vidimo već na početku da su njemu prepustili ulogu glasnika loših vijesti. Bude li imenovan premijerom, neće li se vladajući dvojac skriti iza njega i ovisno o stavu javnosti prilagođavati retoriku kako bi sačuvali izglede na nekim budućim izborima?

Ne uspije li Milanoviću uvijeno najavljeni pokušaj promjene odnosa snaga, u siječnju će biti imenovana nova Vlada. Karamarko i Petrov neće se nalaziti samo pod silovitim udarima oporbe već i društvenih skupina koje će prve primiti udar financijske konsolidacije. Iako je ona nužna, nije svejedno tko će platiti ceh. Hoće li taj ići na teret „širokih narodnih masa“ kroz ukidanje socijalnih olakšica i poskupljenje javnih usluga ili će više stradati tzv. krupni kapital. Sudeći prema „backgroundu“ izglednog premijera, manja je vjerojatnost za ovo drugo.

Ako pritisak javnosti postane neizdrživ, hoće li Karamarko i Petrov žrtvovati sebe ili ipak čovjeka koji od njih s pravom očekuje zaštitu? Od toga bi moglo ovisiti i hoće li biti prijevremenih izbora.

Komentari

Karamarko: Glasači kažnjavaju gubitnike

Karamarko, u osvrtu na izbore, SDP i Milanovića, reče: Glasači kažnjavaju gubitnike

Da definiramo pobjednike i gubitnike u izborima

Svaki od učesnika u izborima je startao sa određenih pozicija, definirao ciljeve, ciljne grupe i metode. Samo su dvije koalicije, HDZ i SDP imali objektivne šanse postaviti pobjedu za cilj. Sama pobjeda u izbornoj utrci ima tri etape, prva je u osvajanju broja mandata za Sabor a druga je dobijanje mandatara vlade i treća u tome da Sabor prihvati novu vladu. Od početka su prednost imale one strane koje su imale izravnu podršku Katoličke crkve.

Koalicija Hrvatska raste + IDS + 6 manjinaca su pobijedili Domoljubnu koaliciju u prvoj etapi. U drugoj etapa je Domoljubna koalicija pobjedila dobivši od Predsjednice mandatara. Treća je etapa na redu za manje od trideset dana. 

Uvjerenost u premoćnu pobjedu (dvotrećinska većina) na temelju početnih pozicija je navela HDZ koaliciju da u medije pusti kadrovska rješenja te nove vlade. Pa je najavljivano da će premijer biti biti Tomislav Karamarko, a Tim Orešković njegov potpredsjednik zadužen za financije, HSLS-ovac Josip Budimir ministar gospodarstva, Tomislav Ćorić ministar financija, Oleg Butković ministar prometa, Nikolina Babić ministrica obrta i poduzetništva, Ante Ćorušić  ministar zdravstva, Damir Krstičević ministar obrane, Željko Dilber  ministar branitelja, Miro Kovač  ministar vanjskih poslova, Ivana Maletić ministrica regionalnog razvoja i EU fondova, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, te glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić kao ministar unutarnjih poslova. Bivša kninska gradonačelnica Josipa Rimac je bila predviđena za ministricu uprave.

No onda je Bozanić odlučio Mostu dati poseban zadatak – ne može bivši udbaš Karamarko biti premijer nezavisne države Hrvatske, no može biti zamjenik.

Baš će biti interesantno tko će od ovih gore navedenih proći mosturbirana stručna i moralna sita i rešeta (Kongregacije za nauk vjere u svjetovnom smislu). Danas već rekoše da i Rimacka otpada a da se predsjednik Sabora ne zanosi.

Mostovo inkvizicijsko posranje

Od prijašnjih HDZ-ovih planova zasad je ostalo samo to što je Željko Reiner postao predsjednik Sabora (životopis podpredjednika). Packe su na prijedloge o preimenovanjima institucija (ministarstava) dobili i Reiner a Ante Čolušić  i na ideju o kanadskom zdravstvu.

Zadaća Zorana Milanovića (ako ostane u oporbi)

Komentator Vuk Perišić u komentaru pod naslovom Pred Oreškovićem je zadatak koji može riješiti samo alkemičar, na Tportalu, kaže “ najnovije izjave Zorana Milanovića ukazuju na to da bi Hrvatska, po prvi puta u povijesti, mogla dobiti beskompromisnu i demokratsku opoziciju, točku organiziranog okupljanja demokratskog (i antifašističkog) potencijala hrvatskog društva. To je najvažnija i najvrednija posljedica izbora godine 2015. Zašto se Milanović probudio tek sada, zasebno je pitanje, ali bolje ikad nego nikad. Njegovi bezobrazluci, njegova veličanstvena nepristojnost prema građanki Grabar Kitarović – što je jedina moralna i razumna reakcija na tu heroinu antidemokratskih političkih skupina – i nedvosmislena osuda rasističko-nacionalističkih ispada HDZ-ove koalicije u ovom trenutku jedina su nit o kojoj visi budućnost demokracije u Hrvatskoj.

Moje je mišljenje da Most može pasti već na potvrđivanje Vlade u Saboru, a potom i ‘to što nije koalicija’ ima da se strmopizdekne razvrgnućem te da, kao treće, Tim Orešković shvati koliko mu je ograničen prostor za samostalnim upravljanjem, zbog odluke o povratku u voljenu domovinu počne lupati glavom u zid.

Građanin, stručnjak Tihomir Orešković ne raspolaže političkom moći, no to, koliko je politička moć za to mjesto/imenovanje bitna on još nije svjestan. Neka pogleda i pronađe uvjetno slične (jer istovjetnih nema) svjetske primjere koji su trajali duže od godine dana.

Povratak samoupravljanju

Tko bi pomislio da će se Crkva i Most odlučiti na povratak samoupravljanju, jer, što drugo predstavlja o svakom potezu, temi, reformi tražiti trostranu suglasnost a onda to usaglašeno rješenje delegirati na izvršenje nekom Ivanu Iviću s tim da jedino Most ima pravo kontrolirati izvršenje i ukoliko im nije po volji onda će odustati.

Ovo odustati tada ima novo značenje – novi izbori.

Akt koji namjeravaju potpisati nije koalicijski sporazum i neće imati svog čuvara i kontrolora poput onog Sanaderovog. Ovo će biti  Samopupravni Sporazum o reformskoj suradnji, početnička politička inovacija mladomislećih odricatelja od odgovornosti.

Predlažem Božu Petrova i Most nezavisnih lisnica za nagradu Pleter za političke neprimjenljive inovacije. A predsjedniku Državnog Sabora nezavisne države Hrvatske akademiku dr. Željku Reineru da tu nagradu neobavezno predloži i obrazloži na zasjedanju koje slijedi.

Strmopizdekivanje razvrgnućem (pozitivno određenje negacijom)

Ulažem 100€ da ova politička papazjanija neće živjeti duže od 400 dana. Ovo nije klađenje ili neka protuzakonita i nemoralna rabota jednog komuniste već Prijedlog sporazuma o vertikalnom spuštanju i razvrgnuću nemogućeg kroz incest (OBITELJOJEB).

Ako (prvi poslije mene) od vas pristane nastavljam(o) s njim i svakim drugim koji uloži 100€, tako da se kasnije treći i redom na više može priključiti ili odustati jer se tako preuzima odgovornost, a sve na način i pod paskom da o pojedinačno uloženom i zajedništvu tih pojedinačnih očekivanja do proglašenja koeficijenata i dobitaka odlučuje Nacionalno državno vijeće u kojem smo svi koji smo uložili (bez obzira odustali ili ostali u ovom koje nije klađenje….) u noćnoj sjednici prvog dana po isteku inicijalne razdjelnice, dakle na 400 + 1 = 401 dan. 

Objavu koeficijenata, obračun dobitaka i blagajnu će voditi onaj koji je uplatio a prvi odustane. Moguće je da on, naš član i osoba od struke i povjerenja koji se odustajanjem automatski sam isključuje iz Vijeća, samoinicijativno odustane od isplate dobitaka i dobitke prisvoji onda ih može zadržati samo u slučaju ako to se konsenzusom o tome suglase svi članovi Nacionalnog državnog vijeća i dobiju blagoslov najmanje jednog hrvatskog biskupa.

 

--------

Prof. dr. sc. Biljana Kostadinov, Formiranje vlade u razvijenim parlamentarnim demokracijama – SR Njemačka i Velika Britanija, Katedra za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu - https://www.pravo.unizg.hr/_download/repository/Prof.dr.sc.Biljana_Kostadinov.pdf

http://www.sabor.hr/zivotopis-potpredsjednika-hrvatskoga-sabora-zeljka

http://www.tportal.hr/vijesti/komentari/410409/Pred-Oreskovicem-je-zadatak-kojeg-moze-rijesiti-samo-alkemicar.html

http://slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/311484/Default.aspx

Tko je glasao

Da nije nekih izraza i

Da nije nekih izraza i sarkazam bi prošao kao analiza mogućeg budućeg odnosa između dva jednostrano pridružena partnera u vlasti.

Mislim da je zanimljivo pitanje, bit će čak presudno, tko će od te dvojice pobirati zasluge ako neki rezultat bude dobar, a tko će biti gromobran ili mostobran pred nezadovoljnom javnosti za poteze koji neće naići na odobravanje. Izvrsno si naglasio da jedino MOST ima mogućnost stavljanja veta, pretpostavka je da HDZ ne bi sam sebi prijetio silaskom s vlasti, pa bi slijedom toga i odgovornost mogla pasti isključivo na njihova pleća. Što se zasluga tiče, ili će ići stručnjaku Oreškoviću, dakle posredno HDZ-u, ili će ih izravno pobrati HDZ-ovi ministri.

Karamarko je već počeo davati izjave na tom tragu, a zna se i kakvu PR mašineriju ima. U srazu propagandista jednostrano pridruženih partnera u vlasti, manji nema izgleda prigrabiti zasluge. Osim nešto mrvica koje će Karamarko velikodušno prepustiti.

Ne zaboravimo još jedno, nadam se da ću ovih dana stići nabaciti tekst o tome, kako se Karamarkovoj koaliciji budu pridruživali ostali iz Sabora (manjinci su već počeli, a možda će Čačić i HDSSB - programski možda i IDS), značaj jednostrano pridruženog partnera će slabiti. Nekolicinu krajnje desnih iz MOST-a će vjerojatno moći zadržati uz sebe, dok bi ostatku MOST-a ako budu previše "fitiljili" oko politike i mjera mogao dati "otpust". Malo je vjerojatno da će pristati na permanentno talački položaj u vlastitoj koaliciji pa će njegovi specijalci dobiti zadatak riješiti nepovoljnu situaciju, ovako ili onako. Ali ni jednostrano pridruženi partner, vidjeli smo po reakciji na prvih nekoliko najava budućih poteza vlasti, neće se dati bez borbe.

Sve je ovo još jako daleko od kvalitetne i stabilne vlasti.

B-52

Tko je glasao

Evo ti je (pjesme) na

Samo za društvo u ćošku, za ove kojima se nikad ne omakne odnegodovati bećarac

Baba legenda - dvoboj bećarcima je natpjevavanje, jedan od prvih stihova je

Svirač svira, za parama trči, kod kuće mu drugi ženu pr*i

 

Vrag zna hoće li ovo biti dopušteno u novom paljenju svjetla u Hrvatskoj, tko će se oglasiti s “mi nismo za to” – Božo ili Grmoja iz Katoličke čistoće za note, stih i duboka grla.

Tko je glasao

prije će to biti

sve dobro...

Tko je glasao

Od početka su prednost imale

Tko je glasao

Znam da ti je tako lakše,

no Katolička crkva se ne treba, ne smije i ne može po ustavu nezavisne države Hrvatske uplitati u izbore, kako predsjedničke, tako parlamentarne pa onda i lokalne.

Ostavi te tvoje četnike za razgovore s drvosjekom.

Hrvatska, drž’ gaće! Sada je već sasvim razvidno da je Most predizborno skovan kao plan B HDZ-a i Katoličke crkve, koji će se aktivirati u (očekivanom) slučaju da tzv. domoljubna koalicija podbaci na izborima. To se i zbilo. Stoga, prvo što je Karamarko učinio nakon sramotne noći oblokanih u „domoljubnom“ izbornom stožeru i metuzalemskog balansiranja s pivom na glavi, otrčao je na noge kardinalu Josipu Bozaniću dogovoriti se o daljnjoj sinergiji s Crkvom u svemu što će uslijediti u idućih mjesec i pol. I tada je počelo Most&HDZ&SDP-ovo tucanje građana/birača u (ne)zdrav mozak. reče Marijan Vogrinec - na http://www.tacno.net/novosti/most-za-domoljubni-maskenbal/

Tko je glasao

ČETNICI

Ne, nego je poanta da Crkva nema šta mrdat u politički život zemlje. Vrlo je stvar jednostavna. Nažalost i dalje ima preveliki utjecaj, bez ikakvog pokrića.

Još ne razumijem kako si doveo u vezu četnike i Crkvu?

Delete

Tko je glasao

Ko da nisi ih hrvatistana, ko

Ko da nisi ih hrvatistana, ko nije katolik i tko piše protiv KC taj je četnik, amen.
Sve vjeroispovjesti pod hitno globalno zakonom zabraniti ali zabranama se ne postiže ništa
što više braniš to više onih bez svog mišljenja koji vjeruju u čuda.

Tko je glasao

Najbolje

Tko je glasao

Najbolje

Tko je glasao

Kojim društvenim skupinama će

Kojim društvenim skupinama će uzeti ... ?

Pa prema najavama čelnika suradničke nekoalicije, čini se da bi to mogli opet biti javni i državni služenici, a možda i pojedine skupine penzića. Naime, ove hrabre najave kako će se prvo rezati plaće zastupnicima i ministrima su zapravo najava rezanja plaća u javnom sektoru: "evo prvo smo srezali sebi, a sada imamo moralno pravo srezati i vama".
Čudi me da ne mogu smisliti ništa originalnije: s tim je počela i Kukuriku vlada, i Jadranka Kosor je to napravila ... jebeš takvu reformu u kojoj najebu uvijek isti.

... i kako će se nova politika odraziti na opseg i kvalitetu javnih usluga?
E tu bi trebala doći do izražaja mandatarova ekspertna znanja. Za razvoj ekonomije jako je važan optimizam. On se, čini se, počeo sramežljivo buditi nakon pozitivnih makroekonomskih pokazatelja. Ovakve najave rezanja mogu opet ponukati građane da čvrsto zatvore novčanike.

Tko je glasao

Pravi znalci neće krenuti sa

Pravi znalci neće krenuti sa populizmom oko plaća dužnosnika, rezanje plaća, pa to stezanje kaiševa se steže još iz doba Milke Planinc.
Zašto ne kažu da će u prvoj godini njihovog mandata ukinuti minimalac tj. minimalnu mjesećnu plaću a zakonom propisati minimalnu satnicu od 5++ Eura,
da će pokrenuti samozapošljavanje, to se u tamnici naroda zvalo mala privreda i u toj istoj tamnici naroda sitni obrtnici su prve dvije godine bili oslobođeni poreza,
plačali su mirovinsko i zdravstveno a nakon te dvije godine porez je bio po prihodu ili paušal.
U tamnici naroda poljoprivrednici su plačali mirovinsko i zdravstveno, plačali su godišnji porez na zemlju ali nitko ih nije zajebavao kad su na sajmu prodavali
koju kokoš, svinju, kravu, ovcu.
Danas u demokraciji, evo sad u doba blagdana kada siromašni seljaci imaju priliku na placevima prodati koju kokoš, zeca ili nešto svojih proizvoda na njih
tjeraju horde bijesnih "carinika", kažnjavaju svakog tko na placu prodaje svoj proizvod a nema OPG. Pa jebemumiša, baba od 60 godina donese na plac
dva zaklana pjevca da sa tim novcima ode u Lidl, Konzum i kupi kućne potrepštine mora imati OPG ?? Pa kud to vodi, pa nema 1000 komada već dva stara pjevca.
No, baba nije domoljub, samo domoljubi dolaze u hrvatsku, ne svojim novcima pokrenuti neku proizvodnju, zapošljavati ljude već prodavati nam pamet ko nekim
zaostalim idiotima.
Živjela nam Hrvatska još najmanje tisuću ljeta!

Tko je glasao

manadatarova ekspertna znanja

manadatarova ekspertna znanja neće značiti ništa, jer su penzije glavni motor rasta vanjskg duga, a kao takve su izrazito "ideološkog" karaktera. Naš mirovinski sistem je maska za privremenu sanaciju problema nastalih raspadom Yuge, a sada je došlo vrijeme da se koliko toliko dovede u red. Pravi Penzići se moraju odvojiti od mase mladih i nezaposlenih ljudi koje je sudbina i nesposobna politika strpala u penziju, jer im je tako bilo najlakše. Sve se pokrivalo javnim dugom, a dug je skoro 100 posto BDP, a kamate se sve teže refinanciraju. Plus tomu u slijedeće dvije godine imamo ugovornu obvezu prema Europskoj uniji o smanjenju deficita, da bi izbjegli poisljedice procedure za kontrolu prekomjernog deficita. Aritmetika toga problema nije složena i za nju ne trebaju ekspertna znanja. To je klasična politika o pitanjima kako ćeš nekome tko je sada mladi penzić odjednom objasniti da više nije penzić, a dotični ima uz to i status branitelja.
Skresat će oni i plaće u javnom sektoru,to je jasno, zato su sada i najavili ovu demagogiju o smanjenju funkcionerskih plaća, valjda zato da od raje naprave lako potkupljivu masu, koja se bori za sutrašnjicu.

Tko je glasao

Reda u mirovinama svakako

Reda u mirovinama svakako treba napraviti, ali prvo što očekujem je da naprave je da svima koji to žele omoguće da se bave nekom djelatnošću. Sad se to penalizira smanjenjem mirovine, umjesto da oni koji uspiju nešto zaraditi povrh, na to plate porez čime država opet dolazi na svoje, samo što se usput razvija i poduzetnički duh.

Smanjenjem mirovine unaprijed, dok čovjek još ne zna hoće li uspjeti njegov nekakav poslovni plan, odvraća se svatko prije nego li i počne nešto raditi. Razumljivo je da onda ispada bolje ni ne pokušavati. Umjesto da stvaramo klimu u kojoj svatko može raditi, investirati svoj novac u nešto kako bi se zavrtila imobilizirana lova, mi odmah na početku ubijamo ljudima volju za vlastitim biznisom, svejedno kakvim, manjim ili većim. Bespotrebno i štetno kompliciramo stvari.

B-52

Tko je glasao

marketinški probljem

indian — Sri, 28/05/2014 - 23:46.

...jedan od najtežih medijskih marketinških problema,
Izabrati između sladoleda A, sladoleda B ili sladoleda C
...i kako danas objasniti da je onaj od prije koju godinu grozni čokoladni B danas najbolji i najukusniji
...a onaj jučerašnji mirišljavi jagodasti A danas ima istekli rok trajanja, ako nije već i otrovan
...i kako osigurati vaniliji C status ni vrit ni mimo jer nikad ne znaš hoće li i kada doći njeno vrijeme...
...i kako u svemu tome izbjeći i zaobići i pozaboraviti da su to sve samo sladoledi...

Tko je glasao

evo ti nezasluženi plus

@indian,

gdje si baš sladoled našao . Meni je svaki dobar:):):)

Tko je glasao

...znaš da ljudi s godinama

...znaš da ljudi s godinama podjetinje,
Meni je dobar samo dobar sladoled.
Onima od kojih sam ikad imao želučane tegobe se ne vraćam.
...ti mi nisu dobri...znaš,

Tko je glasao

"Kud ćeš za novu godinu?" - "U partizane."

Hit na fejsu!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

sudeći prema prvom danu nakon

sudeći prema prvom danu nakon konstituiranja Sabora pobjednička super koalicija je već zaboravila na Oreškovića. Karamarko najavljuje smanjenje plaća zastupnicima i ministrima, neki liječnik najavljuje reformu zdravstva po kanadskom modelu, a međunarodni tajnik HDZ-a Kovač odgovara srpskom premijeru Vučiću na temu raketnog ping ponga RH-RS.
To su sve pitanja iz domene rada budućeg premijera i buduće vlade. Da li bi mister Orešković to trebao shvatiti kao poruku?

Tko je glasao

Karamarko najavljuje

Karamarko najavljuje smanjenje plaća zastupnicima i ministrima
Tako sigurno rade i vrhunski menadžeri - privlače vrhunske stručnjake obećavajući im smanjenje plaća. :-)
Na ovaj način mogu dobiti samo one koji su poput Oreškovića već zaradili za dva života pa se mogu posvetiti "izazovima".

O plaćama se izjasnio i Reiner:
Zanimljivo je da nitko ne traže da i druge elite ne dijele tu sudbinu. Svaka elita, bilo politička, bilo medijska, treba dijeliti sudbinu naroda.
Ako je pod medijskim elitama mislio na javni medij koji je financiran novcem građana, ok. Ali zašto bi medijske ili druge elite iz privatnog sektora, ako rade zakonito, morale smanjivati plaće? Kakve su to komunističke ideje? Zar nisu rekli poticati poduzetništvo? :-)

Tko je glasao

Tako sigurno rade i vrhunski

Tako sigurno rade i vrhunski menadžeri - privlače vrhunske stručnjake obećavajući im smanjenje plaća. :-)
Na ovaj način mogu dobiti samo one koji su poput Oreškovića već zaradili za dva života pa se mogu posvetiti "izazovima".

Pa zar su oni radi visokih plaća ušli u vladu, ili da služe narodu?

Trebali bi zastupnicima kokošinjca dati samo hrvatski minimalac i svako ne dolaženje na sjednicu sabora, odbiti od plaće, jer treba nadoknaditi onu štetu koju su nanjeli Hrvatskoj.

Tko je glasao

Do sada od reformi imamo

Do sada od reformi imamo najavljeno - promjena imena Saboru, promjena imena ministarstva zdravstva, smanjenje plaća zastupnicima, vraćanje saborskog pokroviteljstva nad obilježavanjem stradanja u Bleiburgu, ne apsolutnu (ali ipak) zabranu pobačaja, odustajanje od spolnog odgoja, prelazak na kanadski model zdravstva uz zadržavanje socijalne note...

Važno je da se "nećemo baviti ideologijom već reformama"...kako će se tu uklopiti Orešković, teško mi je zamisliti. Još manje da bi lupio šakom po stolu i rekao "dosta s tim, idemo raditi prave stvari".

Stare navike već polako izviru na površinu..."MOST nije HDZ-ov koalicijski partner već suradnik", a Bandićevi nisu niti to.

Mislim da je prerano krenuo trijumfalizam, a na prave reforme ćemo vjerojatno još malo pričekati...ima se, izgleda, i vremena i novaca pa može još neko vrijeme po starom.

B-52

Tko je glasao

pa izabrali su menadžera da

pa izabrali su menadžera da im vodi vladu. zar ne? nema tu puno što orešković odlučivati. reforme i neka predizborna obećanja su zacrtana sad je na njemu da ih provede.
ko u velikim firmama, vlasnici, upravni odbori postave zadatke menadžerima (širenje, restrukturiranje...), a glavni menadžer u suradnji s vlasnicima odrađuje posao.
on može neke stvari mijenjati ali vlasnici postavljaju strategiju ili je usuglašavaju s glavnim menadžerom.
orešković vodi operativne poslove. ili bi tako trebalo biti, valjda.

ne znači da se meni to nešto posebno sviđa ili ne sviđa. vidjet ćemo što će biti.
prije izbora su mostovci govorili o smanjenju plaća u saboru, karamarko je spominjao i neke eura za novorođenčad, oko reformi su se izgleda dogovorili, još im treba jedino dobar operativac.
votever. vidjet ćemo, rekli bi slijepci.

Tko je glasao

I!, kaj ti to govori. Javlja

Tko je glasao

Teško

sve dobro...

Tko je glasao

Prema dostupnim izjavama,

Prema dostupnim izjavama, Karamarko s Oreškovićem nije ranije razgovarao o mjestu premijera nego o mogućem mjestu ministra.
Puhovskoga dva mjeseca predizborne kampanje nigdje nije bilo da nebi štogod krivo rekao protiv Milanovića. Sad je opet počeo iskakivati iza svakog ugla zadužen za pronalaženje neprijatelja svih sumnjivih boja.
Zamislite da se Dujmović pojavi kao protuteža u svakoj emisiji u kojoj se pojavi Puhovski, Ljevičari bi pukli ko žabe.
Zar stvarno mislite da Puhovskoga, Cipeka, Zakošeka, Jakovinu, Rimca i ostalu ljevičarsku bratiju svi moramo svakodnevno trpjeti sa njihovim ljevičarskm prodajama pameti.
Po HTV-u, u hrvatskoj nitko nema svoje mišljenje osim ovih sedam-osam notornih ljevičara

vjetarsjuga

Tko je glasao

Uzmimo u obzir sve izjave, za

Uzmimo u obzir sve izjave, za moju tvrdnju su bitne one prve. To što je kasnije PR ispeglano je drugo.

Interesantan je taj Puhovski, jedni su ga sve vrijeme napadali da je svakom loncu poklopac i da zašto se njega redovito pita, a sad vidimo da ga ti nisi primjećivao u čak dva mjeseca kampanje. Ja nisam primijetio da ga nije bilo, sasvim suprotno.

Zamislite da se Dujmović pojavi kao protuteža u svakoj emisiji u kojoj se pojavi Puhovski, Ljevičari bi pukli ko žabe.
Zar stvarno mislite da Puhovskoga, Cipeka, Zakošeka, Jakovinu, Rimca i ostalu ljevičarsku bratiju svi moramo svakodnevno trpjeti sa njihovim ljevičarskm prodajama pameti.

Ček malo, jel onda Puhovskoga svakodnevno bilo ili ga nije bilo?

Za razliku od Puhovskog i ostalih navedenih koji su sveučilišni profesori i doktori znanosti, Dujmović je profesionalni novinar koji redovito piše i naširoko elaborira vlastite stavove. Da ima reference i da ne piše vlastite kolumne iz kojih je do detalja vidljivo što misli, možda bi ga drugi mediji i zapitali.

Osim toga, nije baš uobičajeno da novinari iz jednog medija intervjuiraju kolege iz drugih medija. Dujmović ti zato nije neki dobar primjer.

B-52

Tko je glasao

U neku ruku se slažem s

U neku ruku se slažem s tobom.
Oni su profesori.... što bi rekli ....tim gore po te fakultete, jer ispada da su na ta radna mjesta birani po ideološkom ključu. A to je "teško povjerovati".
Puhovskoga stvarno nije bilo u kampanji. U kampanji je Cipek iskakao iz svake paštete.

vjetarsjuga

Tko je glasao

Sudeći prema prvim

Sudeći prema prvim komentarima, a potvrdilo je i istraživanje političkih preferencija, Božo Petrov i MOST su percipirani kao najveći krivci za cirkus koji smo gledali.

Koji cirkus?
Za mene je to bilo čisto normalno.
Ko jedna nova politička snaga, su morali ispitivat kako dišu štuke u ribnjaku, no to su im zamjerili oni, koji su navijali da se MOST prikloni kokošinjcu.
No Milanović i kokošinjac su igrali prljavo.

Rejting im je pao za čak četiri postotna poena. Previše puta su mijenjali uvjete za suradnju, više se puta predomišljali u vezi potencijalnih partnera i na kraju napravili puno suprotnog od očekivanog.

Nisu se oni ništa predomišljali, nego su ispitivali dali štuke imaju dobre namjere ili veliki apetit na male ribice.
Milanović je uz apetit, otvorio i usta, baš ko štuka prije ugriza.

Umjesto dobrodošlog osvježenja na političkoj sceni, izgleda kako smo dobili samo još jedne premazane svim mastima.

Pa došlo je osvježenje u obliku bure, koja je pomela ono čega su se birači htjeli riješiti.

Tko je glasao

Oslobođeni mentalnih stega bi

Oslobođeni mentalnih stega bi prije osporavanja tvrdnji o cirkusu i višekratnom predomišljanju uzeli u obzir sve komentare promatrača političke scene.

Najljepše točke su cirkusu priložili oni koji su MOST farbali jednom bojom dok je bio uz jednu opciju, a drugima kad je bio uz drugu. Nešto slično nam pružaju jedino Dnevno.hr, Dnevno.sr i Dnevno.ba koji su se, istina, već malo izlizali, ali još uvijek znaju briljirati .

B-52

Tko je glasao

@sm, ja sam najavila

@sm,
ja sam najavila dnevnikom da ću glasati za MOST, napisala sam bezbroj komentara od izbora do danas. Mišljenje je ostalo isto, MOST me još nije razočarao i čekam proračun da vidim kome će rezati, a kome dati i u kojem će smjeru krenuti RH. Tek tada me MOST može razočarati.

oni koji su MOST farbali jednom bojom dok je bio uz jednu opciju, a drugima kad je bio uz drugu vjerojatno nisu ni glasali za MOST. A "cirkus" i nije bio tako strašan, samo je malo duže trajao. I još traje.

Tko je glasao

Kaj pišeju novine je za mene

Tko je glasao

heh

Tko je glasao

1. Novine su smeće 2. Čitaš

1. Novine su smeće
2. Čitaš ih da izgradiš mišljenje

1+2=gradiš mišljenje na smeću.

Jao, Skviki.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Čudni su putevi

Tko je glasao

Tihomir Tim Orešković ima

Tihomir Tim Orešković ima reference za odabir najbolje terapije za naš onemoćali državni proračun, ali ne dolazi u baš normalnim političkim okolnostima.
Ne vidim po čemu bi imao reference za liječenje državnog proračuna?! Dolazi iz miljea u kojemu je glavni cilj profit i to mu je po svemu sudeći dobro išlo i ulazi u posao koji bi po definiciji trebao biti rad za opće dobro.

Možda će Orešković biti uspješan i poznavanje ekonomije mu sigurno može pomoći, ali ne vidim da je to presudno za politički uspjeh.

Tko je glasao

Moja tvrdnja je "...ima

Moja tvrdnja je "...ima reference za odabir najbolje terapije za naš onemoćali državni proračun...".

Počiva na CV-u kandidata za premijera koji je iz financijskog sektora. Znamo čime se bavi šef financijskog sektora u korporacijama i poduzećima. Ne treba sumnjati da je ovladao potrebnim znanjima i alatima.

To što mu je do sada cilj bio stvaranje profita, ne znači da ga ne može lako promijeniti u "uravnotežiti proračun". Istim tehnikama se radi i Orešković kod toga neće imati problema.

Jasno sam naveo što bi mu mogao biti problem, ali to nema nikakve veze s time raspolaže li znanjem i vlada li alatima za uravnoteženje (bilo kojeg) proračuna.

Može uravnotežiti proračun i doživjeti politički neuspjeh. Može politički uspjeti i bez da je uravnotežio proračun. Može uravnotežiti proračun i doživjeti politički uspjeh. Isto tako, može doživjeti politički neuspjeh i ne uravnotežiti proračun.

Sve navedeno su kombinacije koje su moguće, ali nemaju izravne veze s mojom tvrdnjom da Orešković ima reference za odabir terapije.

Točno sam u tekstu naveo ovisnost uspjeha o političkim odlukama koje ipak nisu u njegovoj nadležnosti i za koje ne možemo unaprijed njega kriviti.

Dilema o političkoj odgovornosti je point cijelog teksta, hoćemo li ju pripisivati onome kome treba ili, kao što se već nazire, osobi koja može biti gromobran i dobar alibi stvarno odgovornima.

B-52

Tko je glasao

Proračun

To čime se on bavio ne znači niti da ispravno zna protumačiti stavke proračuna!

A kamoli kad uzmemo u obzir da jedna PLIVA može voditi računa samo o sebi, te riješiti proračun najomijenijim alatom vrsnih poslodavaca - otpuštanjem, dok mu na ovom mjestu ti ljudi i dalje ostaju stavka u proračunu...ovako ili onako njima se mora i dalje baviti!

I konačno, čovjek ima iskustvo vođenja jedne jedine kompanije - PLIVE i to u periodu kad ga je TEVA instalirala iz sasvim jasnog razloga: da pazi na njihova ulaganja u zemlji o kojoj se svašta priča a najviše da krade ko stigne!

Iskreno se pitam koliko je imao utjecaja i na PLIVIN proračun...

Statistička pogreška

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci