Tagovi

HNS predstavio svoj izborni program

Falin te Bože, više je bilo i vrime :-).
Ljubo Jurčić i SDP su otvorili sezonu i bili (zasluženo) u centru pozornosti, ali nije to to dok i ostali igrači ne otkriju svoje karte. Kako su ih HNS-ovci otkrili Zvone Radikalni nije osobno svjedočio neki dan u Lisinskom ali, courtesy of, Večernji list i Poslovni dnevnik online, neke informacije sam doznao.
S obzirom na moju (samoproglašenu :-)) ulogu „internetskog ministra (visokog) obrazovanja u sjeni“ :-), odmah mi je za oko zapelo sljedeće:
Rekao je da samo s visokoobrazovanom radnom snagom možemo biti lider na ovom prostoru. Jedini dugoročni put održivog razvoja, koji može generirati rast BDP-a od 8 posto kako bi naša država mogla biti i socijalna, nalazi se u fokusiranju na razvoj uslužnih industrija u kojima znanje stvara najveći dio dodane vrijednosti, rekao je Čačić.Obrazovanje je temelj, početak i kraj HNS-ova programa, obrazovanje je i pretpostavka konkurentnosti gospodarstva, a i samo po sebi je prvorazredna gospodarska grana pa i izvozni proizvod, naglasio je."Naš cilj u ovom mandatu je stvoriti uvjete za 50-postotno povećanje broja studenata, a naš ukupni cilj je sa 16 posto, koliko danas više i visokoobrazovana radna snaga sudjeluje u hrvatskome gospodarstvu, doći do europskih 30 posto", rekao je Čačić. Istaknuo je da je nužno "prepoznati obrazovanje kao gospodarsku granu, ali ne ne razini političke priče, već kao dugoročni projekt".

Riječ da bih rek'o !!!

Ali, da malo živnem diskusiju, i svedem ispraznu stratešku priču na ključno političko pitanje, pitam (se) sljedeće:

IMA LI RADIMIR ČAČIĆ MUDA ZA PROGURATI POVEĆANJE ŠKOLARINA NA HRVATSKIM FAKULTETIMA ???!!!

(i usput rasturiti okoštalu strukturu akademske zajednice u Hrvatskoj).

Ili, preciznije, ima li Radimir Čačić političke hrabrosti za stavljanje pitanja školarina u fokus svake diskusije o visokom obrazovanju ?

Tu se otvara gadan fault-line prema SDPu koji je sljedeći ljevičarske i populističke instinkte apriori odbacio svaku diskusiju o školarinama sa stavom da obrazovanje mora biti besplatno.

Fine by me, ali mi nismo Švedska !!! Visoko obrazovanje košta i koštati će sve više. Da sam ja kojim slučajem premijer :-), sutra bih ukinuo sve subvencije za brodogradilišta i poljoprivredu i tako ušteđene novce uložio u poboljšanje obrazovanja u Hrvatskoj. I obrazovanje bi bilo besplatno (ali, da se razumijemo, ne bih ja akademicima i profesorima te pare samo tako dao – a jok, malac – tribalo bi ih pošteno zaraditi !!!).
Da prafraziram cara državnog tajnika Livakovića:“Bi majke mi“ :-))).
Ali zato (možda baš zato) Zvone Radikalni nikad neće biti premijer :-).

A SDPove bajke o rješavanju problema hrvatskog visokog obrazovanja povećanjem proračuna za obrazovanje za 50 % kroz četiri godine će ostati samo bajke. Jer, ako išta vjerujem, onda vjerujem da ovoj državi treba stezanje remena. A u takvoj situaciji, čak i ukoliko se ostvare prognoze o bržem ekonomskom rastu (a koji će upravo ovisiti o smanjenju poreza i davanja i općenito uloge države u BDPu !!!) neće biti novca „na bacanje“.
A poljoprivreda i brodogradilišta će i dalje dobivati svoj dio.
I biti će sve manje obiteljskog srebra za prodaju.

A visoko obrazovanje će nam ostati tamo gdje je danas. Pod-financirano, s nemotiviranom i (zbog uvođenja Bolonjskog procesa vrlo skoro) preopterećenom radnom snagom te nemotiviranim studentima. Čast svim izuzecima koji sve te nedostatke nadoknađuju osobnim entuzijazmom. Ali, na tome se ne može graditi budućnost, i take it on my word, prije ili kasnije će naletjeti na „zid“ koji će im, kako da to kažem, „promijeniti perspektivu“ :-).

...

E da.

...

Kako se stvari brzo mijenjaju.

Gornje retke sam, u grozničavom uzbuđenju (i iščekivanju kako će se cijela stvar razvijati), pisao rano popodne. Nisam mogao dovršiti zbog drugih obaveza a ostao je važan dio – napisati zašto bi školarine riješile neke od problema visokog obrazovanja.

Pa sam mislio pisati o tome kako bi se njhovim uvođenjem riješio problem „zgubidana“ na fakultetima koji samo troše edukacijske resurse, a za nikakvu (ili marginalno malu) društvenu korist (vidi kod Antiglobalizma za radikalan osvrt).

Pa sam mislio pisati o tome kako bi uvođenje školarina potaknulo i reorganizaciju financiranja fakulteta s ciljem njihovog boljeg „odziva“ na potrebe tržišta rada.

Pa sam mislio pisati i o mogućnosti da ta reorganizacija konačno dovede do ukidanja 100-postotnog egalitarizma koji vlada na našim fakultetima (molim lijepo – ima li među čitateljima itko tko misli da su svi njegovi profesori na fakultetu bili po kvaliteti svog rada ama baš u lipu jednako dobri).

Pa sam mislio pisati o tome kako bi činjenica da plaćaju studij studentima dala značajno više argumenata u raspravi s upravama fakulteta o tome kako treba izgledati studij, da ne govorimo o value for money koji oni danas dobivaju.

Sve sam to mislio detaljno razglabati.

Ali sam odustao. Zato jer sam u međuvremenu pogledao Poslovni dnevnik (btw. čestitke uređivačkoj ekipi na 500-toj emisiji – iako je rijetko, gotovo uvijek slučajno, uhvatim, uvijek ju je zanimljivo pogledati).

A ono što me je dotuklo je prilog s HNS-ovog predstavljanja svog programa u kojem se eksplicite navodi kao cilj besplatno obrazovanje. I još se naglašava Čačićeva izjava kako u Varaždinskoj županiji svi studiraju besplatno. I da ako se može tako u Varaždinskoj županiji, da onda može tako i u cijeloj Hrvatskoj.

Dakle, iako smo se Vesna Pusić i ja "dogovorili " izgleda da je HNS odlučio preuzeti SDPovu populističku retoriku i da usprkos podvučenim dijelovima citata na početku ovog posta HNS nema političke vizije/hrabrosti/volje da obrazovanje (pogotovo visoko obrazovanje) doista počne promatrati na drugačiji način.

I za kraj ću samo citirati svog dragog frenda K.
Nemoj precijeniti njegovo znanje kako akademska zajednica funkcionira i koji su problemi. Kao što vidiš nema provedbenog plana, što strategiju zapravo čini neupotrebljivomŠteta.

A baš sam se bio zanio ...

Komentari

Pa kolega, lijepo ste to

Pa kolega, lijepo ste to sročili :) Potpisujem potrebu uvođenja školarina i iz istih razloga kao i ti, s time da bi vjerojatno trebalo ići postupno e da bi se narod naviknuo na ideju da se školovanje (a navlastito kvalitetno) plaća. Visoko kvalitetni pojedinci bi dobivali stipendije i/ili povoljne kredite, ali ne po kriteriju prosjeka ocjena (kojeg moš objesit mačku o rep s ovolikom inflacijom odlikaša) nego po kriterijima izvrsnosti koja bi se utvrđivala testiranjem kandidatovog znanja i sposobnosti.

Vani je normalna praksa tzv. "college funds" koje roditelji nerijetko otvore u bankama pri samom rođenju djeteta, vrsta štednje koja se čuva za obrazovanje, ili ako dijete ne poželi studirati, kao dobra polazna osnova za otvaranje biznisa. Tome se Hrvati moraju naučiti, ne tome da stalno očekuju nešto besplatno, jer na kraju ipak sve to skupa netko plati.

Drugi temeljni cilj bi trebao biti mijenjanje ustajale i nefleksibilne akademske strukture, kao što si rekao. Tu opet treba imati muda da bi se neke stečene privilegije malo prodrmale i uveo bolji sustav od današnjeg gdje sustavom drmaju omatorjeli profesori koji veze nemaju sa suvremenim tokovima znanosti.

Bojim se da je HNS-ov program ipak samo politička priča jer je preopćenit i u stvari su oni samo našli jednu marketinšku nišu po kojoj će kupit glasove, ništa tu konkretnog nema osim većš stoput prežvakanog zaklinjanja u znanje.

P.S. Ratko i Vesna, ako ćete kopirati neke od prijedloga iznesenih ovdje, sjetite se da se konzultantske usluge također plaćaju. :)

Tko je glasao

Ja isto potpisujem sve

Ja isto potpisujem sve razloge koje je Zvone naveo.
Svi se mogu sročiti jednostavnim načelom poticaja.
Masovno, besplatno studiranje ("za svih" jeli) ima negativne posljedice za dobro i kvalitetno obrazovanje.
Studenti neće imati poticaja ili potrebe da završe na vrijeme (3-4 godine) i pridruže se radnoj snazi, a ni rodtelji ih neće primorati da završe u roku.
Besplatno studiranje sa rokovima od par godina više od predviđenog daje i izliku da se proteže po fakultetu i uživa što se došlo na studij u veliki grad. A i fakulteti
će opasti u kvaliteti obrazovanja i ponude VSS bez adekvatnog financiranja.
Ipak, ne treba okrivljavati studente za takvo ponašanje, već instituciju "besplatnog, državnog studiranja en masse" koja uljeva iskrivljene vrijednosti što se tiće važnosti ljudskog kapitala i daje negativne poticaje "zgubidanima."
"Izvorni grijeh" bilo kojeg ekonomskog programa i javnu politiku je ignorirati poticaje kao glavni faktor koji utječe na ponašanje ljudi.

Uostalom, besplatno visoko obrazovanje je i socijalno nepravedno. Manjina studenti iz imućnijih obitelji, koje mogu platiti školarine, zauzimaju besplatna mjesta plaćena "subvencijama" iz plaća većine srednjeg sloja i siromašnijih koji bi trebali imati primat na ta mjesta. To je ekonomska činjenica dokazana u svakom socijalističkom načinu obrazovanja i jedna od skrivenih nejednakosti socijalizma.

Uopće nije cilj ili potreba povećati broj studenata na godinu. Potražnja za visokim obrazovanjem nije u krizi da je HNS ili SDP treba spašavati programima besplatnog studiranja. Ljudi nisu zadrti da ne znaju da trebaju investirati u same sebe kako bi imali kvaliteniji život. Potražnja će i dalje rasti, a cilj je povećati broj onih koji diplomira na godinu sa pravilnom strukturom poticaja. Umjesto da se upiše 1000 studenata na godinu i diplomira ih 200 u roku, upišimo 500 i neka ih 400 diplomira u roku i pristupi radnoj snazi kao VSS.

Tko je glasao

Strah je bezrazložan, ne

Strah je bezrazložan, ne trebaš se bojati.
A što se muda tiće, pa ne misliš valjda da je Čačić enuh?

Tko je glasao

s kim se druži, ne bi me

s kim se druži, ne bi me čudilo da jeste.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Strašno se bojiš!

Strašno se bojiš!

Tko je glasao

Mene malo muči

Mene malo muči matematika...

Povećanje broja visokoobrazovanih na 30% u društvu kao politička platforma za izbore mi djeluje nerealno. Evo zašto - prevedeno u brojke, to znači da će za četiri godine broj visokoobrazovanih porasti za otprilike 600-800.000 ljudi. Školska generacija Republike Hrvatske u osnovnoj školi (svi učenici recimo osmih razreda) broji oko 48.000 đaka - nek i bude "svi marš u srednju", očito je da bi bar pola od ciljanog broja trebali biti odrasli. Ne ulazeći u sve što je vezano uz obrazovanje odraslih, kako ćemo razviti gospodarstvo ako nam 300.000 radnika ode na faks, tri bolonjske godine? Ili ćemo projekt zamisliti da se nekako rimuje sa "kad bi svi ljudi na svijetu..."?

Ili možda je ova predizborna platforma neki daleki cilj, nešto što definitvno ne stane u četiri godine? Nema problema osim što ju je onda i trivijalno lako odgađati za eto neki sljedeći mandat, pa zato smatram bitnim kad bi mogli čuti što je konkretan, četverogodišnji cilj? I možda, ako ne tražim previše, koji nam je milestone za dvije godine? Pa da možemo provjeriti kako ide. Ili ako se do tih 30% došlo znanstvenom metodom lijepih želja, smijemo li onda isto tako poželjeti i studentima besplatne kondome petkom? Želje ionako ne koštaju ništa.

Da, baš smo se zanjeli... A pogotovo ako se sjetimo kako je ta riječ iz starog hita Frane Lasića prepjevana u Audiciji...

Tko je glasao

I ja sam namjeravao

I ja sam namjeravao komentirati da je to nerealno jer svi ne mogu ni završiti fax i diplomirati za četiri godine. To je prije neki dugoročan cilj.

Možda je mišljeno reći, a nekad je to i Čačić (ili Vesna) znao spomenuti, povećati broj studenata za oko 50% što također nije malo.

Tu onda dolazi problem prostora i profesorskog kadra što je sasvim posebna priča, osim ako Čačić i tu ne računa na graditeljske pothvate tipa JPP.

Sve u svemu, sve to dobro zvuči, ali temeljita reforma obrazovnog sustava je ono potrebnije, a o tome ni SDP nije baš puno rekao.

B-52

Tko je glasao

MOram priznati da me se ovaj

MOram priznati da me se ovaj dio o skolarinama dotikavlje na osoban nacin - ne odobravam visoke skolarine! Ja se pitam otkud bi onda mene moji roditelji mogli slati na faks - stari koji je otisao rano u mirovinu kao gradevinski poslovoda s profi bolestinom i stara kucanica bez prihoda, s tim da je prije mene stari "odradio" i odskolovao troje djece, a poslije mene imao jos mladu sestru. Kad sam podnijela zahtjev da me se stipendira prije prve godine studija, iako sam imala uvjete (moj prosjek skolovanja je bio 5.0, bez polaganja mature za nagradu, stari je po pravilniku tvrtke - primanjima i socijalnoj slici imao sve uvjete aplicirati za mene, stipendiju je dobio sin nekog rukovodioca koji je bio ujedno i partijski sekretar u firmi u to doba). Prosjek mog studiranja je na kraju ispao 3,9 - ne bas blistavo, ali zavrseno u roku. Dakle, da mi je caca morao platiti studij gradevine ne znam kako bih studirala. Stipendije su u ona vremena dijeljene po partijskom kljucu djeci podobnih - tu cvrsto stojim jer sam to osjetila na vlastitom primjeru. Dosta se love trosilo i ovako na svu pratecu literaturu, skup pribor za crtanje koji se narucivao iz Njeme preko rodijackih veza i gomile skupog papira koji utrosite na crtanje programa. Dakle-kostalo je i to bespla skolovanje!
Krediti i stipendije - to da!!! Stovise, to mi se cini izvrsnim potezom koji bi mogao zbilja rijesiti obje strane problema - procistiti sveuciliste od zgubidana i povecanim sredstvima poboljsati kvalitetu studiranja.

Tko je glasao

Uvoditi i povećavati

Uvoditi i povećavati školarine bez da se prethodno postavi široki institucionalni okvir za kreditiranje i stipendiranje studenata - BI U HRVATSKOJ BIO IDIOTSKI POTEZ (i ja bih prvi zajedno sa studentima na barikade !!!)
Znam ja da je to dosta posla (pogotovo ukoliko se cijela stvar želi postaviti na transparentan i pravedan način), pa mislim da je i to jedan razlog što i dalje guramo po starom.
A sad mi upravo pade na pamet ideja - kao što je Radimir Čačić rekao, u ovom dijelu Evrope smo najjači u financijskom sektoru. Pa kad banke ne mogu dočekati da ti daju bilo kakav kredit, mislim da ih ne bi bilo teško natentati da se potrude i u ovom aspektu.

Tko je glasao

Kredit treba vraćati!

Kredit treba vraćati! Otkuda? S minusa na tekućem računu većine Hrvata? Dok se glupani sjete da smo za globalizacijske tijekove nedovoljno obrazovana nacija, neće nas više ni biti, pa će biti bespredmetno pričati o školarinama.

Lako je tajkunu Čačiću i dizati i vraćati kredite.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Ljudi su navikli voziti auto

Ljudi su navikli voziti auto na kredit, ljetovati na kredit, svašta nešto na kredit (stanovanje, to je OK).
Zašto je naša svijest složena tako da se normalno zadužiti za auto, ali prema zaduživanju da bismo školovali sebe ili djecu imamo ogroman otpor?
U crveno doba bilo je normalno ne zaduživati se za stan, nego ga dobiti (mada ga nitko nikada nije stvarno dobio, svi smo solidarno plaćali te stanove ne kroz kredit banci nego kroz svaku plaću). E sad više nije normalno dobiti stan. Bogme neće biti normalno niti dobiti obrazovanje. Sustav tako očito ne vrijedi i treba ga mijenjati. Na razmišljanje i ozbiljnu raspravu nam je kako.

MasterMind - NeverMind

Tko je glasao

Tako lošim studentima ne

Tako lošim studentima ne pomažu ni stipendije.

Tko je glasao

Kojim lošim studentima?

Kojim lošim studentima?

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

De, profesore, ne daji mi

De, profesore, ne daji mi jedinicu za ono o čemu pojma nemaš. Sad bih ja tebi trebala dati jedinicu, jer si obrazovni kadar, a nemaš veze s ekonomijom. Hrvatska radna snaga je neobrazovana i kao takva ne može se aktivno uključiti u globalizacijske tijekove, koji počivaju na 4 stupa: mobilnosti kapitala, rada, informacija i roba. Pri tom je ljudski faktor najnemobilniji. Nadalje, što se tiče gospodarskog rasta, ekonomski stručnjaci su utvrdili slijedeće:

Provedena istraživanja navode da je društvena korist povrata od ulaganja u obrazovanje i istraživanje znatno iznad ostvarenih PRIVATNIH povrata. Stope povrata jasno pokazuju kako su obrazovanje te I&R važni za sveukupan gospodarski rast što pruža jedno od najvažnijih objašnjenja za DRŽAVNO POTICANJE I FINANCIRANJE tih djelatnosti. Odluke pojedinca za obrazovanje, te tvrtke za provođenje I&R temeljene su na ostvarenim ili očekivanim PRIVATINIM povratima od ulaganja. Više autora vjeruju da je taj povrat znatno NIŽI od ukupnog DRUŠTVENOG povrata, pa stoga (bez djelovanja države) dolazi do nedovoljnog ulaganja u obrazovanje i I&R. Izvor: Bejaković "Konkurentnost radne snage u Hrvatskoj: stanje i problemi", str. 2 i 3.

Eh, danas ekonomski nestručnjaci misle da mogu kompetentno razglabati o ekonomiji. To je kao da ja npr. razglabam o problematici trigeminal neuralgie.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Mislim da sam ja taj

Mislim da sam ja taj "profesor" na kojeg se jidi naša lavica. A jedinicu je zaslužila prethodnim komentarom. I stojim iza njega.
I ne sviđa mi se vrijeđanje jer koliko ja znam o ekonomiji ti nemaš blage veze.
Elem, konstruktivno - tvoja teza da smo mi neobrazovana nacija je točna. Ali mi tvoji zaključci nikako ne proizlaze iz takve premise.
Kaže lavica "Aha, mi Hrvati smo neobrazovani, pa se ne možemo uključiti u globalizacijske tokove" - i što ćemo onda ? Hermetički zatvoriti granice pa da nas globalizacija zaobiđe !?
Cijela poanta mog posta i jest u tome kako što brže i efikasnije povećati konkurentnost hrvatske radne snage kroz povećanje razine obrazovanja.
I stojim iza toga da su školarine najbolje rješenje. A što se tiče kredita, to ti je lijepo napisala MasterMind :-)

Tko je glasao

Pa tebi stvarno treba

Pa tebi stvarno treba otvarati oči. Kako će osoba s dvije tisuće kuna plaće ili nezaposlena uopće moći školovati dijete? S kojim to kreditima. Pet posto obrazovanih hrvata može školovati i kreditirati deset posto svoje djece. A što s ostalima?

Kako misliš da se neobrazovani ljudi mogu uključiti u globalizacijske tijekove u kojima vlada znanje i informacija? Možda srpom i čekićem u ruci. Pa od tebe sam tako nešto i očekivala, profesore. A upravo zbog toga što nas globalizacija neće zaobići, niti možemo zatvoriti svoje granice, upravo iz tog razloga sam za to da država financira obrazovanje, a ne da se stavljaju kojekakvi pragovi i obveze kreditiranja ili plaćanja. Ograničavanjem pristupa obrazovanju, plaćanjem i kreditima, zapriječit ćeš pristup obrazovanju onim najsiromašnijim, a još uvijek dovoljno inteligentnim ljudima, koji nemaju odskočnu dasku, kakvu imaš ti ili tvoj sin. Tebi je tu odskočnu dasku omogućila Juga, pa ti je lako filozofirati.

Kako misliš da će školarinu moći podnijeti prosječno inteligentna osoba bez kreditne sposobnosti, koja nije lumen i ne može isposlovati stipendiju? A takvih ima najviše. Nije stvar u tome da se obrazuju oni koji su se i do sada obrazovali sami (iznadprosječno inteligentne osobe) zbog čega imamo kvalitetu ljudskog resursa takvu kakvu imamo, slabu. Stvar je u tome da se potaknu na obrazovanje i oni slabijih sposobnosti, kako bismo povećali kvalitetu onog resursa kojeg imamo u obilju, za razliku od drugih, kojima oskudijevamo.

Vi se pri razmatranju školarina uvijek pozivate na lumene, kao da su oni pretežan sloj ljudi. Pa lumeni će se snaći i sami, njima ni državne stipendije nisu potrebne.

Da li da ti crtam, profesore?

No, sve u svemu, drago mi je da socijalisti zastupaju uvođenje školarina radničkoj klasi. BAš mi je drago. Neka se vidi sva vaša dvoličnost. Gazili bi po leševima kad biste mogli. Glavno da je vama dobro, da ste si priskrbili besplatno obrazovanje, a raju tko je.e. Neka, samo naprijed. Otkrivate svoje beskrupulozno lice. Super.

p.s. Koliko ja znam o ekonomiji to je moja stvar, znam isto koliko i ti o svojoj struci, ako ne i više. Vjerojatno više.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Lavice, sunce moje drago

Lavice, sunce moje drago tropsko usijano, idemo probati ovako:
Studij je gooodinama bio potpuno besplatan što se tiče školarine za SVE studente. Studij ti je završavalo tek 30% upisanih. SVI smo solidarno plaćali i pametne siromahe i bogate protuhe jednako (to ti je isto kao i stanovi, svi solidarni, stanarsko pravo po ključu - smatraš da je uvijek bio pravedan?). Budi sigurna da su moji kolege lošijeg materijalnog statusa (roditelji plaćaju knjigu, kartu za vlak i to im je puno previše, mada je student u domu i menzi) itekako pazili da polažu sve u rokovima i shvaćali taj studij itekako ozbiljno. Jedan dio ljudi uvijek je pod većim materijalnim pritiskom od drugih. Ja bih stavila sve pod isti materijalni pritisak - sam ćeš materijalno snositi odgovornost za dugotrajno traljavo strudiranje. Ako nisi za studij, nisi, dogovori se to sa sobom unaprijed, a ne da se troši 5-6 godina tek tako, pa ćemo vidjeti šta ćemo.

Osim toga: potražnja za tehničkom strukom, FER, strojarstvo je sve veća, interes sve manji. E pa treba i to ukalkulirati u svoje želje i realnost, ukalkulirati i brojkama. Ja bi, bubnuti ću, indologiju studiralaaaa, to je meni tak' cool - pa ću onda kleti državu s burze dovijeka. To nema veze sa zdravim razumom niti bi cijelo društvo trebalo snositi teret stihijskog obrazovanja.

MasterMind - NeverMind

Tko je glasao

Nadrobila si svašta, ali

Nadrobila si svašta, ali ništa od toga nije dovoljno jak argument da bi mi promijenila mišljenje.

Kažeš:
Budi sigurna da su moji kolege lošijeg materijalnog statusa (roditelji plaćaju knjigu, kartu za vlak i to im je puno previše, mada je student u domu i menzi) itekako pazili da polažu sve u rokovima i shvaćali taj studij itekako ozbiljno.

Dakle, dušo draga, priznaješ da postoje tvoji kolege lošijeg materijalnog statusa, čiji roditelji grcaju u nevolji dok mu plate knjigu i kartu za vlak i to im je puno i previše. Reci njima, dušo draga, neka još plate i školarinu, kakvu ste zamislili ti i slični tebi. Kako li će tek onda grcati. Možda neće grcati, ali tvoji kolege neće nikad vidjeti
faksa, zato jer si ti mislila sebično samo na svoju g.

Osim toga: potražnja za tehničkom strukom, FER, strojarstvo je sve veća, interes sve manji. E pa treba i to ukalkulirati u svoje želje i realnost, ukalkulirati i brojkama. Ja bi, bubnuti ću, indologiju studiralaaaa, to je meni tak' cool - pa ću onda kleti državu s burze dovijeka. To nema veze sa zdravim razumom niti bi cijelo društvo trebalo snositi teret stihijskog obrazovanja.

Kakve bi veze trebao imati izbor studija s plaćanjem školarine. Ugasiš nepotrebne studije i studenti se neće ni prijavljivati na njih. Država neka financira one studije za koje postoji ponuda posla, a ostali neka se sami financiraju. Ali zašto bi se zbog dva studenta koja žele studirati indologiju morala naplaćivati školarina svim studentima na svim fakultetima, počev od FER-a do EFZG-a? Zašto bi se kažnjavalo svih zbog dva-tri ona koji žele nešto extra.

Studij je gooodinama bio potpuno besplatan što se tiče školarine za SVE studente. Studij ti je završavalo tek 30% upisanih.

Zašto je studij završavalo tek 30% upisanih? Zato što je studij bio nekvalitetan. Jer su profesori izigravali bogove i najmanje ih je zanimalo kako zainteresirati djecu za svoje predmete. Imali su preča posla, primjerice pisati knjige i slično. Što reći za moj slučaj: profesor prima studente dva puta tjedno na konzultacije u tom i tom vremenu. Dođem na konzultacije, a njega nema. Na vratima ništa nema natpisa gdje je. Piše da prima studente. A nema ga. To pokazuje koliko mu je uopće stalo do tih studenata i koliko cijeni njih i njihovo vrijeme. Djeca moraju po sto puta dolaziti na faks samo da bi prijavili ispit. Nije ni čudno što ih pola odustane pokraj indiferentnih profesora. Razlog tome je prevelika autonomija fakulteta. Studenti se ne usude prosvjedovati zato jer se boje da bi izgubili ispite. To je priča bez početka i kraja. Poanta je: da bismo povećali prag prolaznosti studenata trebamo mijenjati kvalitetu profesorskog kadra, a ne uvoditi školarine!

A što reći na ovaj tvoj biser:

SVI smo solidarno plaćali i pametne siromahe i bogate protuhe jednako

Roditelji bogatih protuha su izdvajali postotak poreza iz svojih plaća u taj isti doprinos u koji su postotak poreza izdvajali roditelji siromašnih. Dakle, veća lova, veći porez, veće izdvajanje. Dakle, sami su izdvajali za svoje protuhe, a usput i za poneko siromašno dijete. Što je u tome loše da bogati izdvajaju za pomoć siromašnima. Nije li humanost odlika čovjeka? Humanost znači pomaganje slabijima i siromašnima.

Ali kome to objašnjavati. Uhljebili se pa ih boli klinac za one koji nisu. No dobro, drago mi je da ja ne zastupam vašu političku opciju, koja se licemjerno nazivlje socijalističkom, socijalnom i što ti ja znam kako sve ne, a nema ni s od toga.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Zbrda-zdola: Niti jedan

Zbrda-zdola:
Niti jedan profesor nije kriv što sam ja imala motiv visjeti na faksu i završiti ga, a netko nije. Moj studij nije bio nekvalitetan, nije bilo takvih likova, pa opet je broj diploma na kraju bio mizeran (previše fensi-šmensi studoša radi šminke). Traljavi profesor nikako nije opravdanje za opstukciju cilja koji sam si postavila, on je samo prolazna stavka. Da bi se riješili takvih (što ti Zvone zagovara s pravom), potrebno je osigurati ne kakvo-takvo, već jako financiranje fakulteta. To državni proračun niti malo jačih zemalja ne može podnijeti. To da su djeca toliko jadna s dolaženjem na faks - pa i njihovi roditelji crnče svaki dan i odlaze na posao, mogu i oni ako baš treba (mada, ponavljam, to treba počistiti).

Izdvajanje love iz poreza pa se sve financira u đuture: ne - izvrsnim i materijalno loše stojećim studentima država u potpunosti treba refundirati kreditno zaduženje (i tu ideju sam vidjela i u tom kontekstu zagovaram cijeli sustav), a bogate protuhe neka financiraju tateki direktno iz svog džepa (ne završiš, tata vraća kredit). Ja iz radničke plaće porezima ne bih niti lipu u tu svrhu bacila.

Što se tiče sebičnog razmišljanja o mojoj guzici, ona je svoje odstudirala i malo više od toga. Razmišljam pod kojim uvijetima će mi studirati djeca i na kakvim fakultetima. Na postojeći način kvaliteta studija može samo opadati, Bologna je lakrdija i hitno treba iznaći model da se osigura dobro i dostatno financiranje fakulteta i da se omogući studij što većem broju mladih ljudi. Otvorena sam za razmišljanje o svakoj ideji i modelu koji to pokušava riješiti, pa tako i ovom prvom koji barem daje naznake kako bi se to riješilo. Niti tvrdim da je savršen, niti definitivan i jedini moguć, nastojim konstruktivno razmišljati uz sve vas ovdje. Voljela bih da se manje ljutiš i predlažeš alternative. Čini mi se da zagovaraš satus quo, a s time se ne mogu složiti. I to je to.

MasterMind - NeverMind

Tko je glasao

Možda sam za cijeli ovaj

Možda sam za cijeli ovaj nesporazum (da ne kažem rusvaj) kriv ja što u postu nisam napisao ključnu činjenicu (pa ću posuditi od Mastermind, s kojom očigledno vidim eye to an eye) :izvrsnim i materijalno loše stojećim studentima država u potpunosti treba refundirati kreditno zaduženje (i tu ideju sam vidjela i u tom kontekstu zagovaram cijeli sustav), a bogate protuhe neka financiraju tateki direktno iz svog džepa (ne završiš, tata vraća kredit)
Gotova priča !!!
Osim toga, nitko ne priča o kreditima koji se odmah počinju vraćati. Nije problem ako ti je obitelj siromašna. Dobiješ poček 5-6 godina da svoje odstudiraš i počneš raditi i zarađivati. Pa da vidiš motivacije za što brže završavanje studija !!!
A posebno me fascinira kako Lion Queen ne vidi da je za katastrofalnu "uslužnost" naših fakulteta (npr. dođeš u termin za konzultacije a ono profesora nigdje) upravo kriva trenutna organizacija načina financiranja fakulteta.

Tko je glasao

Pa ja tebe uopće ne

Pa ja tebe uopće ne razumijem. Ti ne čitaš moj komentar, ali ga komentiraš.

Kakav te spopao status quo? Nisam li pisala o tome da se treba mijenjati kvalitetu studija, profesorski kadar?

Ne mogu jugoslavenski profesori predavati po Bolonji. Ne može se sa starim ukalupljenim kadrovima provesti nikakva Bolonja. Ako profesor nije shvatio da mu je student suradnik u bolonjskom procesu, pa se ne pojavljuje na konzultacijama u vrijeme, koje je sam izvjesio na vratima da prima studente, što onda očekivati od njega na predavanjima, na kojima se nekad pojavi, nekad ne? Isto tako sam rekla da treba smanjiti autonomiju sveučilišta, da se skine fama nedodirljivosti tih profesora, kojima je u glavi sve prije nego njihov student. To je model po kojem bih ja rješavala stvari, a ne uvodila školarine. Ok, ako treba uvesti školarine, onda neka sve fakultetski obrazovane osobe plate školarine unatrag, pa neka se od tog novca napravi fond za kreditiranje. Dakle, naplatiti školarinu i tebi i Zvoni i svima ostalima, kojima je to palo na pamet. Gospodo draga, ako želite mijenjati svijet, počmite ga mijenjati od sebe, a ne od sirotinje!

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Ne znam tko ne čita čije

Ne znam tko ne čita čije komentare, ali mi je žao da sam potrošila toliko prostora ponavljajući u biti ono što su već rekli prethodni diskutanti.
Budući da ti je zabava hvatati se za komadiće komnetara iščupane iz konteksta (i priznajem nije mi jasno kako samo uspijevaš sve pročitati s negativnim predznakom), ostavljam te da se zabavljaš i gledam na to kao na bespotrebno flejmanje koje ne vodi ničem. Što se mene tiče, kraj rasprave(?!) s tobom, ove i svake buduće.

MasterMind - NeverMind

Tko je glasao

Dobro si to sročila. Tvoje

Dobro si to sročila. Tvoje ljepljenje na moj argumentirani post nije ništa drugo već najobičnije flejmanje pa mi je drago da si konačno shvatila da to ne vodi ničemu. Stvarno ti je dugo trebalo.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Can't fuckin believe it:Ne

Can't fuckin believe it:Ne mogu jugoslavenski profesori predavati po BolonjiHAAALLLLLLLLOOOOOOOO Lion Queen !!!
Di si ti zabrazdila ...

Tko je glasao

Ne pravi se glup, kad nisi

Ne pravi se glup, kad nisi glup. Htjela sam reći profesori obrazovani u doba juge po jugoslavenskim standardima, a takvih je većina. Njima se čip u glavi ne može izmijeniti preko noći pa da od nedodirljivih "bogova" postanu mentori koji će pratiti rad svog studneta od početka do kraja studija i znati svom studentu osobno ime i prezime. Kao što se to radi na studijima u inozemstvu. (čast časnim profesorskim izuzecima)

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

E, u tome se slažemo

E, u tome se slažemo :-).
Ali dok država posve kontrolira visoko obrazovanje, to se neće postići !!!

Tko je glasao

Mogu ja jednu na lavičinu

Mogu ja jednu na lavičinu stranu?

Sve što si napisala, MM, stoji bez ikakve primjedbe. No ako se postavi sve u kontekst kredita za studiranje, ogroman broj djece jednostavno neće biti kreditno sposoban. Možemo i zamisliti sustav stipendija, no u realnosti, onoj crnoj realnosti, oni najsiromašniji neće ni biti u poziciji tražiti stipendiju.

Konketan primjer, ne dokazuje ništa ali ilustrira to što želim reći: za jednu stipendiju, u dokumentaciji koju je trebalo prikupiti je trebalo i ukupno platiti 70 kuna biljega. Stipendija je dobra i taj je iznos zapravo trivijalan, no i ta studentica i njeni roditelji su u startu reagirali smijehom. Iz njihove percepcije je to bio bačen novac, novac koji je za njih troje tri-četiri dana hrane, jer ni ne očekuju da bi baš eto ona tu stipendiju mogla dobiti.

Ne palim se na 30, 40 ili 50% visokoobrazovanih, smatram da nam trebaju obrazovani ljudi koji su naučili i motivirani su raditi posao, bez obzira na sam "akademski status". I smatram kako si kao društvo ne smijemo oprostiti ako i prije starta demotiviramo one koji si ne mogu priuštiti nešto što smo zapravo postavili kao nužan uvjet za suvisao život. Da li su oni koji si ne mogu priuštiti kredit, iz bilo kojeg razloga, građani drugog reda?

Tko je glasao

Kad bismo ti i ja izbacili

Kad bismo ti i ja izbacili politiku i ideologiju iz glave, mogli bismo skupa savršeno funkcionirati:)) Drago mi je kad se nađemo na istoj valnoj duljini.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Ključnu stvar sam

Ključnu stvar sam propustila napisati, a s tobom se potpuno do zadnjeg slovca slažem - nikako prije starta otpisati bilo koga.

Ako sam ja dobro shvatila (toplo se nadam da jesam), onda za studentske kredite ne postoji kategorija kreditne sposobnosti. Kredit je dostupan svima, počinje se otplaćivati kada se završeni student zaposli, a jamac kod neke banke mu je država. Dakle, država u toj igri preuzima rizik na sebe da je osmislila sustav školstva koji generira potrebne stručnjake (a ne suficitarna zanimanja) i da će takvom stručnjaku 'smisliti' posao. I sve štima. Uz to, doista izvrsnim studentima država otplaćuje cijeli kredit na kraju priče (morala bih opet pogledati Pusićkin odgovor kod Zvone - molim te klikni sam taj link za precizne detalje). Takvu vrst kreditiranja/stipendiranja zagovaram, ne da ljudi lutaju po bankama, šalterima, plaćaju pristojbe i skupljaju papire za nekakve upitne kredite. Iz dostupnih informacija sam zaključila da upravo to predlaže HNS, a dati ću si truda i pročačkati kao to sada funkcionira (u kontekstu Čačićevog spominjanja oprobanog modela).

MasterMind - NeverMind

Tko je glasao

Ne znam kako za studentske

Ne znam kako za studentske kredite ne može postojati kategorija kreditne sposobnosti. Problem uspješnih studenata je trivijalno riješiti, što je sa onima koji to ne budu? Imajmo hipotetskog siromašnog studenta, koji dođe u grad na studij i dobije kredit bez kreditne sposobnosti, i otpadne iz bilo kojeg razloga na drugoj godini. Novci su potrošeni, ako sad kreditor (tko god bio) kaže "sorry, naš bad, nismo radili provjeru kredine sposobnosti" i oprosti dug biti ćemo prepravljeni imućnim klincima koji će se "odseliti" od staraca tri mjesca prije traženja kredita. Postoji best case scenario, no to jednostavno nije dovoljno. Trebamo makar pokušati definirati kako worst case tako i pokušati predvidjeti (makar očite) zloupotrebe.

BTW, da ne bi bilo krivih konotacija, primjer stipendije koji sam naveo nije "Čačićeva" stipendija, riječ je o jednoj stranoj. I nije samo stvar u papirima i dokumentaciji, stvar je u percepciji. Nažalost imamo razvijen sustav zaglupljivanja (u koji brojim i predizborne kampanje), i sa takvim sustavom generirati diplomirane pastire ili ministre unutarnjih poslova je po meni sporedno. Ono što vidim kao problem jest nerijetka izjava "nije za tebe škola" ili vrlo česta "samo da dobiješ papir".

Ovo o čemu govorimo ovdje smatram potpuno besmislenim dok se ne riješe preduvjeti - ne možeš dijeliti kredite/stipendije ako nisi riješio korupciju (i to ne šminkom, nego u glavama ljudi - a od toga smo jako daleko). A to nije jedini preduvjet. I, kao zaključak, ne vjerujem da itko ili ma koliko političara to može učiniti, iz kojegod stranke dolazili.

Tko je glasao

Štima. Tvoj primjer

Štima.
Tvoj primjer zloporabe takvih kredita: jednostavno - ti ćeš frajeru kad-tad negdje raditi, a kreditor će ti s prvom plaćom uzeti novce koje mu duguješ (za 10 godina, e pa za 10 godina). Mislim da bi i najžešći fakin razmislio da li će na taj način odseliti od staraca i frajerisati se oko faksa.

Ovu raspravu ne smatram besmislenom jer uopće ne isključuje potrebu za ozbiljnim raščišćavanjem korupcije. Moje viđenje stvari je da smo u takvoj pat-poziciji u kojoj paralelno treba rješavati hrpu toga, da ne velim cijeli sustav. Peduvijete treba stvoriti, a kada i ako se u tome uspije, onda treba imati osmišljenu strategiju kako dalje - što će reći, nikad nije prerano :)

MasterMind - NeverMind

Tko je glasao

Niti sam tvoj profesor niti

Niti sam tvoj profesor niti sam ti dao jedinicu. Daješ si preveliki značaj.

Tko je glasao

Ti sebi daješ preveliki

Ti sebi daješ preveliki značaj, Lesaru. Profesor je Zvone radikalni i on mi je dao jedinicu, pa sam mu i odgovorila. Tko je tebe što pitao? Očito imaš problema s informatičkom tehnologijom. Možda bi bilo zgodno da si platiš instrukcije iz informatike, pa naučiš kako se može vidjeti tko je koga na blogu ocijenio.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

"pa naučiš" da pišeš

"pa naučiš" da pišeš svoje postove, pa naučiš malo pristojnosti, pa naučiš da nisi najpametnija, pa naučiš da ovo nije www.hdz, pa naučiš ... puno toga ima "pa naučiš"

Tko je glasao

Nije problem kad ja nešto

Nije problem kad ja nešto ne naučim, kad sam ja malo nepristojna, kad sam najpametnija...itd. jer ja nisam političar i odgovaram samo sebi.

Tvoj problem je što ti ništa ne naučiš, što si nepristojan, držiš se najpametnijim itd. a imaš pretenzije biti političarem tj. narodnim zastupnikom.

Koliko mi je poznato ovo nije Planinari.blog, niti SDP.blog, već je ovo pollitika.blog. Dakle, pisati mogu i hdz i sdp i hns. Ili ti misliš da bi ovo trebao biti blgo rezerviran za sdp ili hns. Ako tako misliš, možemo pitati Mraka da nam objasni tko se ovdje smije javljati, a tko ne smije. Uostalom, ako Mraku ne odgovara www.hdz na njegovom blogu, slobodno me može isključiti. Žali mu se.

A zašto si ti tako bahat? Je li to tebi u krvi ili?

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

a meni je baš super da

a meni je baš super da imamo HDZovca (HDZovku) na pollitici jer mislim da ću na taj način naučiti nešto o "dark side of the force", a naivno mislim da se možda i nešto naše kolektivne mudrosti zalijepi na drugu stranu

Tko je glasao

a meni je baš super kako

a meni je baš super kako ste svi krenuli Lion Queen lijepiti jedinice na komentare (doduše, nije da ponekad ne zasluži) a uvaženom dr. Lesaru koji također piše besmislene one-liner odgovore i svađa se ko kumica s placa ne dajete jedinice...Što se mene tiče, oboje su prekardašili u ovoj raspravi, zagušuju interesantan topik svojim kratkim i stupidnim komentarima.

A ovaj predmetni komentar od tebe mrak me priznajem, prilično razočarao. Nadam se da se može pripisati iritacijom na ovo što sam gore napisao.

Tko je glasao

eto još jedan off_topic ta

eto još jedan off_topic

ta dječja prepucavanja me donekle zabavljaju, no za moj ukus ona vrlo često prelaze granice pristojnosti (iako je moja tolerancija očito daleko niža od tolerancije sudionika), no gotovo redovito se udaljavaju od osnovne teme o kojoj se diskutira - posjedujem rješenje za taj problem i čini se da ću ga morati primjeniti

što se tiče HDZ i "dark side of the force", meni kojem svjetonazori a osobito način vladanja kao i osobe koje vladaju u HDZu nikako ne mogu biti prihvatljivi vrlo je zanimljivo promatrati argumentaciju druge strane, selektivnost u razmišljanju i argumentaciji, prečesti nedostatak elementarne pristojnosti...

ja smatram HDZ strankom koja je unazadila hrvatsku, koja joj šteti sa svakim danom njihove vladavine i strankom čije ćemo repove sanirati desetljećima (isto tako su stranka koja je izabrana na demokratskim izborima pa su mi stoga elementi kojima se mogu boriti protiv svedeni na sve ono što je dozvoljeno zakonom)

i kao zaključak, pitam se da li druga strana moje komentare doživljava na isti način i zašto je to tako?

i mislim da je osnovna razlika između moje i njihove strane, što ja actually brinem o tome, dok to njih niti ne zanima

Tko je glasao

Ma ne trebaš ti

Ma ne trebaš ti objašnjavat stav prema HDZ-u, suglasan sam s istim.

Zasmetalo me što su svi navalili na Lion Queen, keljit joj jedinice itd, a dr.Lesar je isti ako ne i gori u svojim besmislenim komentarima. U stvari je još tužnije da se jedan saborski zastupnik spušta na tu razinu komunikacije, ali od njih ništa novo. I onda će vikat "Nismo svi isti". K...tz niste.

Kad se pokretao ovaj site rekao sam da mi se ne da pisat negdje gdje ćemo svi bit monolitni u mišljenjima, a neistomišljenike ćemo ismijavat i mobbirat grupno. A još manje bi mi se sviđalo kad bi se nekoliko poznatih članova protežiralo, čak i kad pišu gluposti. No, utvaram si da te virtualno barem toliko poznajem da se s pravom nadam da tome neće biti tako.

Tko je glasao

Ja bih samo dodao da Lion

Ja bih samo dodao da Lion Queen u diskusiji ponekad ima taj "rugalački" pristup i kad se s nečijim stajalištem ne slaže u svoju argumentaciju (ili preciznije "argumentaciju" :-) voli ubaciti malo laganog vrijeđanja i potcijenjivanja.
To je njen stil koji mi svaki put digne živac, ali se trudim ipak ostati u nekim kanonima pristojne diskusije.
Ali, u svakom slučaju mi je jako drago da je Lion Queen s nama ovdje :-).

Tko je glasao

Dobro si sažeo suštinu

Dobro si sažeo suštinu programa. Obrazovanje jeste početak i kraj programa. Iz jednostavnog razloga, a i to se može iščitati iz programa, što je prodavanje pameti jedina gospodarska grana koja se može isplatiti. Kaže na jednom mjestu Čačić da je "vrijeme industrijalizacije otišlo na istok". Naravno ta pamet koju se može prodati nije zabadava, nije ni jeftina. I nema besplatnog školovanja, to ne postoji (no free lunch). Pitanje je samo tko će sve to platiti. Studenti u Varaždinu ne studiraju zabadava. Studiraju sa kreditom koji će vratiti kad se zaposle. Konačno, profit je njihov, prvenstveno. Taj sustav nije Čačić izmislio, kao ni toplu vodu. Već postoji po svijetu (Irska npr.)
Bio sam na prezentaciji programa, baš mi je žao što se nismo upoznali. Očito nas zanima ova tema. Valjda će biti prilike.

nvuljanic

Tko je glasao

Samo dvije male napomene: Ne

Samo dvije male napomene:
Ne radi se o predstavaljanju izbornog programa nego samo jednog dijela "četverolista" , "ubrzani godpodarski rast".
I drugo, nisi li riječ "besplatno" krivo razumio? Besplatno kao stipendije, besplatno kao krediti kojima se plačaju školarine. I nije u suprotnosti s onim dogovorom.

Tko je glasao

U TV isječku je, govoreći

U TV isječku je, govoreći o tome da projekt besplatnog obrazovanja već funkcionira u Varaždinskoj županiji, Čačić spomenuo da se širom županije gradi oko 280(?) školskih objekata po modelu JPP.
Da li sam to dobro čuo i razumio?

B-52

Tko je glasao

Nije valjda 280? Na kojoj

Nije valjda 280? Na kojoj TV? Da nije 28? Pregledati ću.

Tko je glasao

Možda je bio lapsus ili sam

Možda je bio lapsus ili sam krivo čuo pa molim barem približno točan broj.

B-52

Tko je glasao

Pogledaj i ukljući

Pogledaj i ukljući video-prilog

http://www.hns.hr/modules/news/article.php?storyid=379
Više od toga ja ne mogu znati.

Tko je glasao

Ako sam krivo razumio (kamo

Ako sam krivo razumio (kamo sreće), mea culpa.
Ali, kredit se teško može nazvati "besplatnim" jer te šolde netko treba vratiti.
Ja sam prenio svoje dojmove i kako sam ja razumio stvar. Al' opet, još uvijek nemam ni približnu ideju o tome kako HNS misli obrazovanje staviti kao "temelj, početak i kraj" svog programa.
Očito smo sad u periodu izlaganja "strategija" pa ću se morati strpiti dok dođemo do "taktike" (ako ikad tamo dođemo ...)

Tko je glasao

Evo, baš sam krenula pisati

Evo, baš sam krenula pisati o "besplatno", pa sam se vratila na onaj Pusićkin odgovor koji si dobio da ponovim gradivo - i meni se dopao - no dlesar me u međuvremenu prešišao.
I meni se učinilo da bi to na prvu loptu mogao biti politički gaf, ljudi vole čuti riječ "besplatno". Cijeli sustav bi se doduše i mogao napraviti tako da za "prave" studente stvar ispadne besplatna. Bitno je osmisliti kako da novac kruži, da se osiura financiranje fakulteta, a da to ne ide iz džepova koji su prazni (čitaj studenti i država). Moguće je to, moguće ...
Usput, cijela strategija mi je više nejasna nego jasna, općenito su ideje OK i ne pucaju u prazno - ali sve je to ništa (kao i kod SDP-a) dok ne ispliva malo više konkretnog o realizaciji zamišljenog.

MasterMind - NeverMind

Tko je glasao

Cjelinu pogledaj

Cjelinu pogledaj na

http://www.hns.hr/modules/gospodarski_program/

I pričekaj još sat-dva, dolazi moj post na tu temu.

Tko je glasao

Nakon programa sljede

Nakon programa sljede projekti. Posebna Knjiga projekata. U lipnju.
I još jedna napomena: taktitku treba prepustiti ministru. Posebno u dijelu "kako funcionira akademska zajednica" na što upućuje tvoj prijatelj. To je posao ministra, ne premijera.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci