Tagovi

HNS i SDP, kako dalje ?

Ovim tekstom se htjedoh osvrnuti malo na odnose (skoro napisah odnošaje) ovih dvaju lijevo orjentiranih stranaka. Svjedoci smo proteklih izbora koji nisu baš slavno završili za njih, no opet svjedoci smo i njihovih nesuglasica, kao onih prije tako i ovih poslije. Mislim kako je došlo vrijeme za par razmišljanja, ovako izvana.

Dakle, sve napisano će biti plod mašte ovog autora ali probati ću obrazložiti onim što se da pronaći na ovim stranicama ili malo šire (ne previše). Pa htio bih se osvrnuti i na skoriju budućnost a to će, ponavljam, biti samo moje logične pretpostavke.

Trebam mišljenja pollitičara ako sam u pravu ili pak griješim.

Dakle, nova-stara Vlada je tu, a i nova-stara oporba isto, s malo drugačijim brojevima. I ide se dalje. Sviđalo se to nama ili ne...

HNS

Jedna, reći ću, nevelika stranka sa par svijetlih primjera učešća nekih članova na ovim stranicama (Lesar, Hirc i, na žalost rijetko, Vuljanić), moj odabir na ovim prošlim izborima. Na žalost, prošli su lošije od najavljivanog i mojeg očekivanja, što bih rekao i za same izbore. Ne želim razlgabati puno o predizbornoj kampanji, no onaj personalizirani dio, kojim je Čačić počem držim odličnom idejom iako su njegovi zahtjevi, po meni, bili nerealni.

SDP

Milanović je po meni jedno odlično osvježenje, melem za uši a nekima i za oči (ja sam muško i samo mogu reći kako djeluje cool). Poslije uspavanog Račana, jedan (relativno) mlad političar je najbolje što se moglo dogoditi SDPu. Ova stranka je (pre)velika sa izraženijim unutarnjim strujanjima i tomu treba dodati i "breme" prijašnjeg razdoblja koje posve nepravedno još veže uz nju u glavama nekih građana. Također sa par članova na ovim stranicama, recimo Lugarić i Prpić (koja duguje pojašnjenja o odluci o GUPu).

Njihovi problemi

Nekakvo "komešanje" između ovih stranaka je uvijek postojalo. Obje se deklariraju lijevo orjentirane i pokušavaju biti partneri u koaliciji, na žalost ne predizbornoj nego u postizbornoj (neka me netko ispravi ako je 2000 bilo drugačije). Izvjesna (nemala) sličnost postoji tako da su i neki tvrdili kako si jedni drugima oduzimaju birače. Isto tako neki tvrde i kako se HNS "prišlepava" SDPu. Ne bih htio "razvlačiti" ovaj tekst u smjeru "kompromitiranih" članova ovih stranki (Bandić, Linić, Ferenčak, Čačić).

Ali bih htio razglabati o mogućim scenarijima. Dakle kako znamo, obje stranke će imati zasjedanja u periodu 6 mjeseci poslije izbora, gdje bi se trebalo odlučivati o proteklim izborima i novim vodstvima stranaka (pišem općenito o zadaćama).

E sad... Postoji više izvora koji "guraju" ili možda najavljuju suradnju HNSa i HDZa: Međimurski župan kao HNSovac, Mesić svojevremeno, i danas čak Luka Bebić. Meni se od toga diže kosa na glavi. Prema navodima gospode Lesara i Hirca to ne dolazi u obzir, no to su samo dva glasa. No tako nešto će biti odlučeno na skupštini stranke, što znači odlukom većine članova...

No pogledajmo suradnju sa SDPom. Iako bili "dobri" partneri u prethodnoj koaliciji, sada stvari kašlju. SDP je 8 puta jači u Saboru, žele oba podpredsjednička mjesta, nije bilo predizborne suradnje, 2003. kao ni 2007. (ok, iako su Čačićeve ambicije bile prevelike, njega držim boljim kandidatom od Jurčića). Nije baš primjer uspješnog "braka"...

S druge strane HDZ se nudi... Moja procjena je kako hoće balansirati među koalicijskim partnerima (u čemu su do sada bili majstori) slabeći utjecaj svakog pojedinog od njih a predstavljajući se građanima kao stranka "suradnje" i "sve za dobrobit (njihove) Hrvatske".

Kad bih bio član HNSa, da li bih mogao pretpostaviti slijedeće, odnosno razmišljati na slijedeći način:
- da li bi suranja sa HDZom je baš toliko loša ?
- što imam izgubiti kad smo već skoro regionalna stranka i kad na lokalnoj razini surađujemo dobro ?
- ne čini li mi se suradnja sa SDPom zapravo Sizifov posao ?

Dakle što ako HNS promijeni se "smjer" prema HDZu, odnosno ako pobijede te "snage" unutar stranke ? Da li će Milanović ostati dalje predsjednik stranke (daj bože!) ?

Molim vas neka me netko razuvjeri od ovog scenarija !!!

Komentari

HNS bi svakako najviše

HNS bi svakako najviše profitirao da je otvoren za suradnju i lijevo i desno kako bi bio na vlasti. Niti jedna stranka nije korisna niti svojim članovima niti svojim glasačima ukoliko je stalno u opoziciji i van izvršne vlasti na lokalnoj razini. Jedini način da ispune barem bio svojih programa, planova, obećanja i strategija je ukoliko su u vlasti.

Svojim svrstavanjem uz SDP u predizbornoj kampanji u kojoj idu nezavisno na izbore su napravili takvu grešku da se čudim da nisu i gore prošli. Ukoliko su htjeli ići sami u izbornim jedinicama u kojima mogu preći prag to mogu razumjeti i podržati. Ali ako su već imali neki dogovor da će ići poslije izbora u koaliciju nisu barem stavili zajedničku listu u izbornim jedinicama gdje HNS nije imao mogućnost prolaza. Primjerice u 9 izbornoj jedinici gdje se znalo da neće proći. Umjesto da hvataju 5 posto i jednog zastupnika, njihovih 4 posto je moglo biti dovoljno da na hipotetskoj SDP-HNS zajedničkoj listi uhvate 2 zastupnika. Ovako su se glasovi zbog izbornog sustava prelili HDZ-u i udaljili i jedne i druge od vlasti, a mogli su ih približiti.

hatepogodak

Tko je glasao

HNS, zapravo jedna od

HNS, zapravo jedna od brojnih Čačićevih tvrtki, je kao IGH d.d., dionice sa 370 narasle na 16.000 pa "pale" na 5.000 a zapravo napuhane već na 370 (ovdje HNS koji je 2000.g. dobio 2 zastupnika i od toga narastao na megaministra sa proračunom kao ostala Vlada, direktora INA-a, predsjednika RH, predsjednicu nelegitmnog Politbiroa nelegitimne Vlade ...a a onda nebu pod oblake).

Takav uzlet se mora platiti kakvim padom. Tako da je vjerojatni smjer 0 zastupnika, nešto malo lokalne participacije ... više troška nego zarade.

Tko je glasao

Ja mislim da HNS jako

Ja mislim da HNS jako griješi kada se na političkom spektru okreće lijevo. Iako se mnogi u HNS-u, pogotovo na sjeveru zemlje, neće složiti s tim, HNS je danas u mnogim segmentima lijevije od SDP-a (npr. oko pitanja vezanih uz Domovinski rat).
HNS je jako pogriješio što nije iskoristio raspad i desno repozicioniranje HSLS-a (koje je počelo još za Budiše, a nastavljeno je za Adlešičke) i pokušao privući na svoju stranu zagovornike one opcije koja u Hrvatskoj kronično nedostaje - urbane, mlade i liberalno orijentirane populacije, koju ne zanimaju puno "velike" povijesne teme tipa Bleiburg, Tito, partizani, ustaše, Haag. To je zapravo niša na političkom tržištu, koja je u Hrvatskoj potpuno nepokrivena, a koja bi mogla biti jako unosna (u političkom smislu riječi, naravno). Koketiranje s HDZ-om tu im neće puno pomoći.
Što se SDP-a tiče, meni su oni OK, s izuzetkom Bandića, Arlovića i nekih drugih imena iz njihove vlastite desnice. Mada, iskreno, ni meni se baš ne sviđa način na koji Milanović vodi stranku, ali to je već jedna druga, puno šira tema.

Tko je glasao

No postoji još jedan

No postoji još jedan problem - bipolarizacija. U nekim "normalnijim" uvjetima bi liberalni centar bio izgledan scenarij. Po meni je problem ostvarenja željnih promjena (priprema za normalnije uvjete) koji trenutno diktira priklanjanje jednom od "tabora". Ne bih toliko inzistirao na lijevo/desnim podjelama - vladajuci će učiniti sve kako bi ostali na vlasti a SDP će morati napraviti nekoliko "ne-lijevih rezova" ako dođe na vlast (i u prošloj koaliciji je tako bilo).

PS Ukidanje subvencioniranja brodogranje, najavljivana od Čačića, je jedna izrazito nelijeva opcija.

Tko je glasao

Bilpolarizcija je svakako

Bilpolarizcija je svakako problem, ali ne mora nužno biti i nepremostiva prepreka za (zasad još uvijek samo teoretsku) liberalnu opciju. Mnogi se birači jednostavno ne uspijevaju naći ni u jednoj od sada dvije vodeće političke stranke, a baš to otvara prostor za "centrističku" opciju, u kojoj bi se upravo HNS mogao pozicionirati.
Točno je da ukidanje subvencija brodogradnji baš i nije lijeva opcija, ali pravo je pitanje zašto Čačić tako nešto zagovara. Je li to stvarno zato što u to vjeruje ili, možda, zato što je njegova stranka najjača na sjeveru Hrvatske, gdje brodogradnje nema, pa bi takav razvoj događaja omogućio redsitribuciju (e, to je već lijevo!) sredstava koja se sada ulažu u brodogradnju u nešto drugo?
A, što je s njihovim (HNS-ovim) stalnim zalaganjem za promjenu tečaja (ili, preciznije, devalvaciju) kune, što je izravni link prema ekonomskoj školi okupljenoj oko Pantovčaka? To je čisto lijeva opcija, naslijeđena još iz biveg sustava, koja, uz to, ne uzima u obzir aktualnu nemogućnost provedbe takve ideje (HNB je, po Ustavu i zakonu, samostalna institucija).

Tko je glasao

Poznajem Čačića vrlo

Poznajem Čačića vrlo dobro i ova teza s zagovaranjem ukidanja subvencija brodogradnji da bi se taj novac redistribuirao na sjever Hrvatske naprosto ne stoji.

Čačić je rekao da bi ukinuo brodogradilišta u Trogiru i Kraljevici, prepolovio broj zaposlenih, a novac predviđen za subvencije usmjerio u preostala brodogradilišta (a nijedno preostalo brodogradilište se ne nalazi u sjevernoj Hrvatskoj).

Tko je glasao

Hvala na ispravku

Hvala na ispravku ("popušio" sam foru kako se radi o svim brodogradilištima od hrvatske "žute štampe"). Činjenica kako su bodogradilišta nerentabilna vec prilicno dugo vremena no isto tako su to veliki sustavi koji bi uvelike utjecali na socijalnu situaciju u svojoj sredini. Dakle, to nije "lijevo" rješenje.

Tko je glasao

Humbert, sigurno da bi o

Humbert,
sigurno da bi o Vašim tezama trebalo ozbiljno razmisliti.

Tko je glasao

malo zapažanje o

malo zapažanje o djeci
Znano je od pamptivijeka da dijeca roditelja nallikuju roditeljima. A to danas potvrđuje i genetika !

Tko je glasao

ja te ne bih razuvjeravala

ja te ne bih razuvjeravala jer smatram da je HNS zapravo po svojoj prirodi bliži HDZ-u nego SDP-u; programski, ne 'načinom' rada.

(a rekla bih da će tu i el presidente imati /i ima/ utjecaja. )

Tko je glasao

Vrijedi razmisliti, ali

Vrijedi razmisliti, ali recimo decentralizacija, vjeronauk u školama, ...

Tko je glasao

HNS ne smije u koaliciju s

HNS ne smije u koaliciju s HDZ-om, inače je propao. Dogodilo bi mu se isto ono što se već počelo događati s dijelom članstva HSS-a. Počeli bi tražiti novi prostor za djelovanje. Ti ljudi su sad uglavnom orijentirani baš prema HNS-u, kao pouzdanom partneru svoje dojučerašnje stranke na lokalnim razinama.

ragusa

Tko je glasao

Dobro, no HNS bi tada ostao

Dobro, no HNS bi tada ostao na onom njihovu dijelu članova koji bi podržavali HDZ (dakle hipotetski rečeno). Srećom, gopodin Hirc je otklonio takvu mogućnost.

A ovo o dijelu HSSa, živi bili pa vidjeli...

Tko je glasao

Među svim mojim poznanicima

Među svim mojim poznanicima i prijateljima ne mogu pronaći nikoga tko je glasač HNS-a, a da istovremeno podržava HDZ.
Ni u razgovorima unutar stranke nisam čuo za takvo što.

Možda toga i ima, ali ja stvarno za to ne znam.

Tko je glasao

Pa zašto ste onda u

Pa zašto ste onda u koalicijama na regionalnoj razini?

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Evo, pokušat ću odgovoriti

Evo, pokušat ću odgovoriti na to pitanje, jer sam 'načeo' tu temu.

U Međimurju HDZ nije jaka stranka (HNS je jači od nje), pa je drugačija percepcija odnosa. Kad sam ono napisao, mislio sam na odnose kakvi vladaju npr. u Dalmaciji. Tu je HDZ u ulozi 'usisavača', a HNS (kao i HSS) razvio se kao oponent HDZ-u i nije dosegao ni približno takav udio u biračkom tijelu da bi se mogao mjeriti s HDZ-om. U takvim okolnostima koaliranje s HDZ-om bio bi svojevrsan politički 'harakiri' za HNS.

ragusa

Tko je glasao

Sve OK, ali Hirc

Sve OK, ali Hirc kaže:
Među svim mojim poznanicima i prijateljima ne mogu pronaći nikoga tko je glasač HNS-a, a da istovremeno podržava HDZ.
Dakle, Hirc u ove dvije županije nema poznanika i prijatelja? Ili su radili protiv prijatelja i poznanika?

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Silverci, vidim da

Silverci,

vidim da inzistiraš na ovoj tezi, budući da ju spominješ već dvaput. Prvi put namjerno nisam odgovorio, jer mislim da nas ova diskusija može odvesti samo do onog "vi ste ovakvi, a mi smo onakvi".

No, ne daš mi da to preskočim.

Dakle, najiskrenije nikad nisam pričao s nikim iz županija gdje je HNS na vlasti uz potporu HDZ-a o toj temi i čak točno ni ne znam gdje HNS koalira s HDZ-om. Meni se to ne sviđa, ali radi se o lokalnim sredinama i lokalnim ljudima koji rade lokalne projekte.
Primjerice, u gradu Zagrebu u mojoj gradskoj četvrti HNS ima vrlo dobre odnose sa SDP-om, makar je na gradskom nivou HNS oporba SDP-u i naši odnosi s Bandićem su u najmanju ruku loši. No, mi u kvartu, koji se znamo i koji želimo našem kvartu boljitak odlično surađujemo bez obzira na gradsku vlast. Čak međusobno dolazimo jedni drugima na sastanke podružnica, imamo zajednička druženja, roštilje, plesnjake i jedni drugima smo dobrodošli gosti.

No, to je lokalna razina. Ja ovdje diskutiram o državnoj razini, a to je nešto sasvim različito.

Zašto ne volim ovakve diskusije? Zato jer me tjeraš da spominjem SDP-ovu koaliciju s HSP-om (koja se proglašavala kao pokus projekt), pa spremnost koaliranja i s crnim vragom u Osijeku, pa....
No, ljut sam sam na sebe kad uopće diskutiram na taj nekonstruktivan način i pokušat ću to izbjeći i svaki sljedeći put.

Tko je glasao

Prvi put namjerno nisam

Prvi put namjerno nisam odgovorio, jer mislim da nas ova diskusija može odvesti samo do onog "vi ste ovakvi, a mi smo onakvi".
Ne, nije mi namjera odvući diskusiju na tu stranu.
Načeo si temu, pa me zanimao odgovor. Zašto se svako pitanje o HNS-u doživi kao napad na HNS?

Naravno da je stranka na lokalnoj i regionalnoj razini sasvim nešto drugo od stranke na državnoj razini. Mada će sad protivnici Milana Bandića skočiti na noge i reći da ne dolazi u obzir i da je Zoran Milanović odgovoran za postojanje Milana Bandića. Ako je tako, onda vrijedi za sve stranke. Ili?

Zato jer me tjeraš da spominjem SDP-ovu koaliciju s HSP-om (koja se proglašavala kao pokus projekt), pa spremnost koaliranja i s crnim vragom u Osijeku, pa....
Ja te tjeram!?!?
Tvoj je slobodan izbor što ćeš reći i što ćeš napisati.
Druga stvar je što ti smatraš da na moje benigno pitanje moraš odgovarati u tom stilu.

Dakle, najiskrenije nikad nisam pričao s nikim iz županija gdje je HNS na vlasti uz potporu HDZ-a o toj temi i čak točno ni ne znam gdje HNS koalira s HDZ-om. Meni se to ne sviđa, ali radi se o lokalnim sredinama i lokalnim ljudima koji rade lokalne projekte.
Eto, to je odgovor na moje pitanje. Sve ostalo je suvišno.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Mislim da smo ipak

Mislim da smo ipak kvalitetno zatvorili ovu diskusiju.

Tko je glasao

Ja se uvijek pomalo dvoumim

Ja se uvijek pomalo dvoumim između SDP-a i HNS-a.......

Kao prvo, jedino te dvije stranke u mojim razmišljanjima, uopće dolaze u obzir za vođenje Hrvatske. Ne zato što su "lijeve" stranke, nego zato što imaju viziju, plan i program i sposobnosti za voditi državu. Pojedinci iz obje stranke su opterećeni aferama, ali, tužno je što se mora opravdavati, barem postoje i jako sposobni i kompetentni pojedinci.

Meni jako bitna razlika između njih je to što je HNS uvijek liberalnija opcija. I zato uvijek, na kraju, kod mene, dobiva prevagu.

Ne znam kako to, ali HSLS kao liberalna stranka nikada nije dolazio u obzir.......(????)

Pa eto, po mom sudu, HNS bi trebao nastaviti istim putem, ali uz to i dodatno učvrstiti liberalne stavove i obavezno uložiti u promidžbu novi ljudi.

SDP što se novih ljudi tiče jako dobro napreduje. Nedavno u Otvorenom, gosti su bili Grčić ( mislim (????), uglavnom novi SDP-ov saborski zastupnik) i Čačić. Vrijeme je da Čačić popusti malo svoje uzde.

Tko je glasao

Po meni nije problem

Po meni nije problem dvoumljenja između njih, nego je problem njihove suradnje u ovom trenutku te u budućnosti. Ja sam izrazio zabrinutost mogućim promjenama smjera u strankama a time i s njihovim suradnjama.

SDP što se novih ljudi tiče jako dobro napreduje.
Milanović se svojim dolaskom, pobrinuo da mlađi članovi dođu do izražaja što i nije bilo svugdje dobrodošlo (Arlović). Za HNS nisam stekao takav dojam.

Tko je glasao

Što se tiče spominjanja

Što se tiče spominjanja mog osobnog dvoumljenja između te dvije stranke, kada bi se to proširilo u veće razmjere, a čini mi se da i sada brojni birači ljevice važu između SDP-a i HNS-a, to ima težinu u njihovim sadašnjim i budućim odnosima, jer se na kraju krajeva bore za iste glasove, danas u manjoj, ali sutra možda u velikoj mjeri. To je jedan od njihovih problema.

Što se promjena u smjerovima u strankama tiče.............
Ne znam na koju promjenu smjera misliš? Pa neće HNS sigurno postati konzervativna desna stranka. Niti će se to desiti s SDP-om. Kakve bi se to promjene mogle dogoditi da si onemoguće neku buduću suradnju.
Uvijek će morati surađivati jer nitko ne može sam formirati vladu.
Jedino što će suradnju morati početi graditi na pozitivnim temeljima, a ne kao do sada na silnoj želji da sruše HDZ s vlasti.
Nažalost, HDZ vodi tako lošu politiku da je trenutačno najjači poriv upravo to, samo ih MAKNUTI s vlasti.

Puno veće probleme vidim u borbi za birače.
Ta borba bi se mogla odgoditi ukoliko na slijedećim izborima uđu u predizbornu koaliciju i nadam se da će to i napraviti.

Tko je glasao

Neka stranka ne mora postati

Neka stranka ne mora postati konzervativna kako bi surađivala ili eventualno koalirala sa HDZom. Dakle mislim na promjene odabira partnera. Na žalost HDZ dobro poznaje zakulisne igre i tu nastaje problem - već je počeo igre oko HNSa. To je ono što me zabrinulo...

Što se tiče birača, da su bili u koaliciji, po D'Hontu bi pobijedili i imali bi šansu promijeniti štošta (napr. izborni zakon, izborne jedinice, itd), a onda su mogli svatko svojim putem za 4 godine. No sada je problem čekanja 4 godine kako bi se uopće došlo u priliku nešto učiniti i to samo ako se pobijedi na izborima... Za 4 godine, tko živ, tko mrtav...

Tko je glasao

Zašto svi misle da bi u

Zašto svi misle da bi u koaliciji bili dobili izbore? To i Milanović stalno ponavlja, D'Hont je dežurni krivac jer je Hrvatska glasala za promjene... Realne brojke ne kazuju baš tako decidirano.

Prošao sam kroz DIP-ove rezultate u 1-10 jedinici i postavio iste na principu jedne državne liste (makar je to krivo, jer bi i birači glasali drugačije naravno, ali isto vrijedi i kad glasovane ne bi bilo po D'Hontu).
I evo što proizlazi, preračunato u broj mandata (poslagani su po ukupnom boju glasova):
HDZ 52 (833.829); SDP 48 (776.425); HNS 11 (168.420); HSS-HSLS 10 (161.802); HSU 6 (101.114); HSP 5 (82.993); HDSSB 3 (44.552); IDS 3 (38.266); Stranka umirovljenika 1 (21.898); DC 1 (19.300). Ostali nemaju glasova za ijedna mandat.

I sad složite kako god vam paše.
Ja sam složio npr HDZ-HSP-HSU 63 mandata, a SDP-HNS-IDS-SU-DC 64 mandata... jednima dodajte dijasporu i roma a drugima ostale manjine i imate egal. HDSSB za sad nedodirljiv objema stranama. I opet u potpunosti ostaje odluka na HSS-HSLS-u kao što i jest. A vidimo što su odlučili...

Svejedno bi pobjeda SDP-a i HNS-a morala biti ostvarena preko teških pregovora s gomilom partnera, makar se programski djelomično i slagali. Nisam siguran da bi se mogao u takvoj situaciji ostvariti kvalitetan pomak. Bolje je ipak sačekati (skori) krah ove vlade i situaciju koja će proizaći: ili prijevremeni izbori ili bezuvjetan prelaz HSS-a na lijevi centar.

A to upravo tvori odgovor na pitanje: HNS i SDP, kako dalje... e pa složiti vladu u sjeni, programski određenu da bude spremna za taj prijelaz HSS-a koji će se neminovno dogoditi. Jer od drIve nebuju niš dobrega dobili. A na prijevremenim izborima bi krahirali bez da probaju (prekasno) i s drugima razgovarati...

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

Recimo, ja držim kako bi

Recimo, ja držim kako bi njihova koalicija privukla veći broj nego oni sami pojedinačno, dakle i (manji) dio "tihe većine".

Da su bili u koaliciji, to bi bio "povoljniji" znak mogućim partnerima.

Tko je glasao

Slažem se u potpunosti s

Slažem se u potpunosti s ovim što si rekao:

"da su bili u koaliciji, po D'Hontu bi pobijedili i imali bi šansu promijeniti štošta (napr. izborni zakon, izborne jedinice, itd), a onda su mogli svatko svojim putem za 4 godine"

Ne samo da smo izgubili već puno godina s HDZ-ovom vladavinom i još ćemo izgubiti naredne 4 godine, nego nam i sposobne političke stranke trate i oduzimaju vrijeme svojim potezima. Bilo bi bolje, naravno, da su koalirali, sada bi bili na vlasti, a za 4 godine bi mogli iskušati snage i vidjeti kako stoje s biračkim tijelom. A u međuvremenu bi se vjerojatno nešto DOBRO desilo s gospodarstvom i vladavinom prava u Hrvatskoj, onako usput...........

O koaliranju s HDZ-om:
Ako sam dobro birala sve ove godine, HNS bi ušao u nekakvu suradnju s HDZ samo pod posebnim okolnostima i pod određenim uvijetima. I ako bi stvarno ostvarili suradnju znalo bi se ZAŠTO i KAKO. Toliko o tome..............ne bih odmah ustala na osudu. Sve ovisi kako bi ta suradnja na kraju ispala i čime bi rezultirala. Ukoliko bi rezultat bio pozitivan, ne vidim razlog da SDP odbije neku buduću suradnju samo zato što su surađivali s HDZ-om. No..........to je sve nagađanje jer HDZ nema kapaciteta za surađivanje s nikim, a pogotovo s HNS-om.

PS: Možda jednom dođe vrijeme koaliranja s HDZ-om..............možda onda kada svi ti pametni, sposobni i mladi ljudi koje HDZ navodno ima, o kojima se povremeno napiše neki komentar, samo još nitko ne zna tko su i gdje su, isplivaju na površinu. To su neki dobri duhovi HDZ-a kojima Big Boss nikako ne da doći do izražaja. Fascinira me taj nevidljivi HDZ-ov kadar i svi koji ga povremeno spomenu, kao neki adut i opravdanje.

PPS: Postoji mogućnost da Sanader počne pažljivije čitati SDP-ov i HNS-ov program i s posebnom pozornošću pratiti istupe ekonomskih stručnjaka koji nisu u redovima HDZ-a, jer stanje nije nimalo optimistično. Možda ih čak sve pozove za okrugli stol.............

E, to je pitanje.............kako reagirati na takav eventualni poziv ???????
Istrgnuo im je vlast iz ruku, postavio nesposobne ministre, guši se u zahtjevima sindikata, poslodavaca, građana, inflacija raste, dug raste, fondovi se zamrzavaju...........a možda zatraži pomoć........

Tko je glasao

Nemojmo zaboraviti, već je

Nemojmo zaboraviti, već je bilo slučajeva koaliranja SDP-a s HDZ-om na lokalnoj razini, bez ikakvih posljedica. Jednako kao i HNS-a s HDZ-om. Ali u situaciji kad je HDZ (bio) slabija stranka u odnosu na SDP/HNS.
Jedno je lokalna, a drugo nacionalna razina.

ragusa

Tko je glasao

Prema članku 54. Statuta

Prema članku 54. Statuta HNS-a Središnji odbor stranke odlučuje o stupanju u koalicije s drugim strankama. Kao član Središnjeg odbora, NIKAD nisam čuo nikakvu inicijativu za bilo kakvim stupanjem u koaliciju s HDZ-om i znam da s naše strane nije bilo nikakvih kontakata prema HDZ-u. Sa suprotne strane je bilo takvih ideja.
Ako u Središnjem odboru stranke i postoji netko tko bi bio za koaliciju s HDZ-om, onda se radi o pojedincima i mislim da nema nikakve šanse da ta tema uopće dođe na dnevni red Središnjeg odbora.

Međutim, bio sam prisutan na sjednici Središnjeg odbora HNS-a negdje pred ljeto 2007. koja je dijelom bila otvorena za medije i na kojoj je iznesen javni poziv SDP-u za predizbornom koalicijom.

Da je SDP tu koaliciju prihvatio, mi u HNS-u bi danas bili lišeni ovakvih diskusija, a i bili bismo na vlasti zajedno s SDP-om.

HNS se odlučio za ranu kampanju Čačića za premijera, ali već je nekoliko puta iznesen i službeni stav stranke da bi se u slučaju predizborne koalicije tražilo prihvatljivo rješenje za obje strane i nije HNS postavljao nikakav ultimatum. Mi smo predložili predizbornu koaliciju, ali ona nije prihvaćena i nije ni došlo do nikakvih pregovora. Zato je HNS nastavio svoju samostalnu kampanju s Čačićem kao premijerskim kandidatom.

HNS će ostati u oporbi.

Odnos s SDP-om: HNS i SDP su stranke koje su prirodni koalicijski partneri, ali to ne znači da se nužno u svemu moraju i slagati. Odnos SDP-a u Zagrebu prema HNS-u nije bio u tom duhu i HNS se ne slaže s načinom kako SDP vodi grad Zagreb. Mislim da ni u samom SDP-u baš ne postoji jedinstveno mišljenje da ono što radi Milan Bandić korespondira sa politikom kakvu vode središnja tijela stranke. No, to je moje privatno mišljenje i o tome bi se trebao očitovati netko od članova SDP-a.

Moje je mišljenje da, obzirom na naša iskustva, HNS ne treba davati bianco podršku SDP-u, ali da treba postojati dobra volja za dijalog. HNS nije podružnica SDP-a i treba voditi vlastitu politiku i nametati svoje ideje.

Tko je glasao

i dalje mi nije jasno što

i dalje mi nije jasno što bi značila bianco podrška SDPu? i još mi nitko iz HNSa nije odgovorio pod kojim je uvjetima HNS, službeno, nudio koaliciju SDPu?! ne govorim o javnim pozivima na koaliranje, nego što je stajalo na stolu, odnosno koliki bi bili omjeri na izbornim listama?!

a što se tiče ozvaničenja nekih stvari na tijelima stranke, ponekada nije potrebno ići u formalnu koaliciju. ponekada je dovoljno da šefica stranke da nalog da se stvari riješe neformalno. i da opet sjedne na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora.

Novo vrijeme
novo.vrijeme@gmail.com

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

Ovaj komentar mi je bilo

Ovaj komentar mi je bilo jako drago pročitati.

Ako u Središnjem odboru stranke i postoji netko tko bi bio za koaliciju s HDZ-om, onda se radi o pojedincima i mislim da nema nikakve šanse da ta tema uopće dođe na dnevni red Središnjeg odbora.
A ovaj dio pogotovo.

Moje je mišljenje da, obzirom na naša iskustva, HNS ne treba davati bianco podršku SDP-u, ali da treba postojati dobra volja za dijalog. HNS nije podružnica SDP-a i treba voditi vlastitu politiku i nametati svoje ideje.
S ovime sam suglasan. No ovaj citat bi se mogao i krivo protumačiti u opisanom kotekstu, odnosno bez onog prethodnog. Što se meni vjerojatno počelo događati...

Moje polazište je bilo ono sa narušenom suradnjom, naravno viđeno iz perspektive birača i ostvarilo se kao razmišljanje naglas.

Još jednom, hvala lijepa na pojašnjenjima.

PS Eh, još kad bi druga strana dala kraću izjavu poput ove...

Tko je glasao

Roberte može jedno

Roberte može jedno pitanje...je li stav HNS-LD-a da je lijevija stranka od SDP-a? Vesna Pusić u nekoliko navrata je izjavila da je HNS-LD jedina stranka na centru, lijeve orijentacije, pa sad me zanima gdje se HNS-LD vidi u budućnosti..dali s SDP-om, ili možda s HSLS-om?

Tko je glasao

Esperanza, ne mogu

Esperanza,
ne mogu komentirati izjavu Vesne Pusić. To biste pitanje morali uputiti njoj.

Moje je mišljenje da pitanje toga tko je lijevo ili više lijevo nije od prvorazrednog značaja. Ja se, primjerice uopće ne osjećam ljevičarom. I što to u biti znači? Ja sam katolik, vjerujem u Boga i u katoličkom duhu odgajam djecu. To me ne priječi da štujem i liberalne vrijednosti. Zašto bih ja kao pojedinac morao biti crveni ili crni (u jednoj boji)?

Mene zanima da HNS kao stranka unosi nove civilizacijske vrijednosti u društvo, da se bori da ono bude što kvalitetnije na dobrobit svih naših građana, da uspostavimo pravnu državu, toleranciju prema različitostima, da pokrenemo gospodarstvo, da se sve hrvatske regije razvijaju, da svi imaju jednaku šansu za obrazovanje.

Ako društvo izgradimo na ovakvim temeljima i ako moja ili/i Vaša djeca budu imala kvalitetnu budućnost u Hrvatskoj i ne budu morala ići u inozemstvo - onda je meni svejedno hoćete li HNS zvati lijevom ili više lijevom strankom.

Srećom, doba mahanja zastavama i busanja u prsa je iza nas i sad se trebamo okrenuti novim vrijednostima.

Na nacionalnom nivou HNS ne vidim ni u kakvoj kombinaciji s HSLS-om.
Za mene je HSLS najveće razočarenje hrvatske političke scene. Moram reći da sam ja bio prisutan 1989. na osnivanju HSLS-a (Hrvatsko socijalno-liberalni savez) u tadašnjem RANS-u "Moša Pijade" u Vukovarskoj ulici u Zagrebu (tada Ulici proleterskih brigada). Činilo mi se da se tada događa povijest. Za predsjednika je izabran Slavko Goldstein, bili su tada tamo i Zvonko Lerotić, Relja Bašić... Ne sjećam se da li su tada tamo bili Budiša i Gotovac (vjerojatno da), ali sam poprilično siguran da dvojca Adlešič-Čehok tamo nije bilo.
HSLS je kasnije na izborima kao građanska opcija osvojio značajan broj glasova koji je predstavljao građansku jezgru. SKH-SDP je tada bio na koljenima i mislim da je upravo sve ono što se loše događalo u HSLS-u pomoglo SDP-u da se brzo vrati u arenu.
Sve što je od tada radio HSLS bilo je autodestruktivno i meni je danas drago da sam bio dio tog prvog skupa u kojem se rađalo višestranačje, ali mi je još draže da tada nisam stupio u HSLS. HSLS-u ne predviđam nikakvu budućnost. No, to je moje mišljenje. Možda se i varam.

Suradnja s SDP-om? Svakako dugoročno da, ali ne bezuvjetno kao što je to bilo na ovim izborima.

Tko je glasao

Hvala Robert na iscrpnom

Hvala Robert na iscrpnom odgovoru, ali moram pitati,
Ne sjećam se da li su tada tamo bili Budiša i Gotovac (vjerojatno da), ali sam poprilično siguran da dvojca Adlešič-Čehok tamo nije bilo. Kave to veze ima sa današnjim stanjem.?
HSLS-u ne predviđam nikakvu budućnost. No, to je moje mišljenje. Možda se i varam.
možda je tako, a možda i nije; gledajući trenutne izborne rezultate čovjek može lako zaključiti da je HSLS minorna stranka na svom zalazu, koja se provukla na iglene uši, ali HNS-LD ne obećava također puno u svojoj osami. Naime, ja i dalje tvrdim da za liberalnu opciju nema dovoljno prostora za opstanak HNS-LD i HSLS-a i da će se dvije stranke prije ili kasnije udružiti u jednu liberalnu opciju. Trenutno su obe stranke regionalne i tako se ponašaju.
Suradnja s SDP-om? Svakako dugoročno da, ali ne bezuvjetno kao što je to bilo na ovim izborima.
Po ovome mogu zaključiti da ste dovoljni sami sebi, a dugoročno gledano to nije dobro, jer bipolarizacija je neminovna, a osnaživanje centra jedina budućnost opstanka. Liberali imaju svoju budućnost u hrvatskoj, i po meni nije važno kako će se zvati; možda i ja nisam u pravu, al eto to je moje mišljenje.

Tko je glasao

Trenutno su obje stranke

Trenutno su obje stranke regionalne i tako se ponašaju.

Ne bih se mogao složiti. HNS ipak nije regionalna stranke, jer saborski mandati nisu jedino mjerilo. Zastupljen je na regionalnim i lokalnim razinama diljem Hrvatske, uz samostalan nastup na izborima. Za razliku od HSLS-a, koji je puno manje zastupljen, obično kao priljepak u predizbornoj koaliciji.

Ako je istup Posavca pridonio takvom stavu, treba naglasiti da je on tu 'debelo' solirao. Istina, naštetio je HNS-u, ali na kraju bi to ipak mogao biti više njegov, nego problem HNS-a.

ragusa

Tko je glasao

Tu se sa ostlom zbiljom

Tu se sa ostlom zbiljom plete jedna tijek duge političke prakse gdje su stranke bile agilne u svom promoviranju na način da su jako napadale lokalne koalicije, najviše HSLS radi koalicija sa HDZ-om a poslije radi koalicije sa SDP-om na državnoj razini, a i druge, što je kulminiralo i nakon ovih izbora.

To dolazi na naplatu svima, pa se slabo naglašava da se strankama jako smanjuje pouzdanost birača i sve više im je situacija nepouzdana. HNS-LD je oko toga bio posebno agilan, oni su se i promovirali na račun razvoja situacije sa HSLS-om, pa logično tonu, jedva su se malo održali u Zagrebu i taj trend ide već dulje, kako izraslo i kako se tvrdilo tako tone. Ako se nekako ne reprofiliraju, sve je u pitanju.

Energija izgubljena oko HSS i HSLS više govori o tome da se dio toga dešava svim strankama. Bez obzira na ponovno formiranje vlasti, HDZ smanjuje uporišne točke i neke se ljuljaju odmah nakon izbora, kao dubrovačko područje, Osijek, Split, i ta zbivanja se vjerojatno djelom motivirana da nešto pokušaju popravljati. SDP isto tako, jaka uporišna baza Zagreb može samo dolje a nikako gore.

Mi većina pomalo dolazimo do izražaja. Krenuo je dugo odgađani proces a još uvijek gledamo i slušamo likove koji su po svim zakonitostima već davno trebali položiti oružje i napraviti bar minimalne korake ka demokratizaciji i minimalnom profiliranju.

Nema ni jedne stranke kojoj se ne ljulja, i to logično. Ako vole takva napredovanja, samo neka izvole. Ali ih lako može odljuljati, kao što je već krenulo sa raznima.

Tko je glasao

Ne sjećam se da li su tada

Ne sjećam se da li su tada tamo bili Budiša i Gotovac (vjerojatno da), ali sam poprilično siguran da dvojca Adlešič-Čehok tamo nije bilo.
Kave to veze ima sa današnjim stanjem.?

KOMENTAR: Ima u toliko što mi se čini da način na koji Adlešič i Čehok vode HSLS sigurno nije ono što su željeli njegovi osnivači.

možda je tako, a možda i nije; gledajući trenutne izborne rezultate čovjek može lako zaključiti da je HSLS minorna stranka na svom zalazu, koja se provukla na iglene uši, ali HNS-LD ne obećava također puno u svojoj osami. Naime, ja i dalje tvrdim da za liberalnu opciju nema dovoljno prostora za opstanak HNS-LD i HSLS-a i da će se dvije stranke prije ili kasnije udružiti u jednu liberalnu opciju. Trenutno su obe stranke regionalne i tako se ponašaju.

KOMENTAR: Rezultat na izborima djelomice je plod dobrog ili lošeg rada, a dijelom i uspješnosti prezentiranja vlastitih ideja i projekata. Mislim da za budućnost ove dvije stranke nije presudan broj osvojenih mandata nego način na koji ih "menadžiraju" njihova vodstva.
Ja kao liberal bih (da nema HNS-a) bio potencijalni birač HSLS-a. Mislite li da bih glasovao za HSLS u koaliciji s HDZ-om? Hvala lijepa! Radije bih u tom slučaju glasovao za SDP.
Potpuno se slažem da je bitno osnaživanje centra. Ja ne vidim kako HSLS tome može pridonijeti. To, naravno ne znači a ne može. Volio bih čuti i druga mišljenja na tu temu.
Suradnja s SDP-om? Svakako dugoročno da, ali ne bezuvjetno kao što je to bilo na ovim izborima.

Po ovome mogu zaključiti da ste dovoljni sami sebi, a dugoročno gledano to nije dobro, jer bipolarizacija je neminovna, a osnaživanje centra jedina budućnost opstanka. Liberali imaju svoju budućnost u hrvatskoj, i po meni nije važno kako će se zvati; možda i ja nisam u pravu, al eto to je moje mišljenje.

KOMENTAR: HNS je samostalna stranka s vlastitim idejama i programima. Ne razumijem što znači da smo dovoljni sami sebi. Mi svoje programe ne radimo za sebe nego ih stavljamo na vrednovanje biračima. Da smo s SDP-om i IDS-om uspjeli osvojiti većinu, sigurno bismo razgovarali o zajedničkom programu svih stranaka.

Tko je glasao

Da li će Milanović ostati

Da li će Milanović ostati dalje predsjednik stranke (daj bože!) ?

ja u taj rasplet nimalo ne sumnjam. unatoc prevladavajucim spekulacijama u medijima, milanovic unutar sdp-a ima izrazito veliku podrsku, i kao osoba, i za politiku koju zastupa.
vjerujem da ce milanovic dobiti jos jedan mandat sa velikom prednoscu pred bilokojim eventualnim protukandidatom.

ono sto ocekujem u narednom periodu, sto se sdp-a tice, je da milanovic nastavi sa unutarstranackim razvojem demokracije, jer je to jedan od bitnih temelja na kojima je dobio predhodne stranacke izbore; te da se nastavi sa profiliranjem "novog lica politike" u toj stranci. u stranci uopce ne postoji deficit "novih", pametnih i ambicioznih osoba - za razliku od hdz-a koji ocigledno mora reciklirati lose ministre, te se spusta tako nisko da zove sdp-ove ekonomske strucnjake u svoju vladu. jadno.

situacija u kojoj sdp ostaje u oporbi na nacionalnoj razini daje mu vremena da taj posao obavi "kako treba".


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

kretenski je, ali doista

kretenski je, ali doista kretenski nazvati pokušaje HDZ da osigura dobru ekipu iz BILO KOJE stranke - jadnim. To bi im trebao biti samo plus (btw. vidi kako Sarkozy radi...pa mu nitko ne govori da je budala..). Činjenica JEST da je HDZ do sada pokazao da je majstor u recikliranju i fakat, nedostaje dobrih kadrova, itd. Ali, osim tih par koje je i HDZ kontaktirao, koji su to genijalci koji obitavaju u SDPu...tj. koliko ih doista ima?? Osim Mimice, Josipovića, Jurčića i još pokoji mlađi lik, zbilja ne vidim te crvene lumene. Samo mi nemoj sada reći da je to O' Pičićka, zato jer spada u mlađu generaciju? Da mladost (relativna) nije dovoljna niti garantira kvalitetuu posljednjih nekoliko mjeseci nam je svakodnevno dokazivao njihov Vožd - Milanović.

Dodat ću samo: kvalitetnih, stručnih ali i poštenih likova nedostaje u obje stranke, zapraff jedva da ih ima u bilo kojoj hrvatskoj stranci. i u tome je naš najveći problem. pravi stručnjaci i moralno ispravni ljudi i ne idu u politiku jer su u stanju osigurati si egzistenciju svojim radom.

CC

Tko je glasao

kretenski je, ali doista

kretenski je, ali doista kretenski nazvati pokušaje HDZ da osigura dobru ekipu iz BILO KOJE stranke - jadnim.

onda sam ja kreten, ne? :) :)
nazvao sam taj potez jadnim jer je prva polovica kampanje bila obiljezena SDP-ovim isticanjem Jurcica kao premijerskog kandidata, sa konkretnim ekonomskim programom. HDZ je taj dio kampanje obiljezio konstantnim omalovazavanjem i jurcica kao osobe i njegovog ekonomskog programa.

sto znaci da nemaju bolji program koji bi sami osmislili i proveli, pa zovu covjeka i njegov program koji su intenzivno pljuvali, tj. tijekom kampanje su SVJESNO LAGALI, a sada kao da nista nije bilo... meni je to u najblazem obliku izrazavanja - JADNO.

ps: ovdje se ne radi o BILO KOJOJ stranci, vec o stranci na potpuno drugom kraju politicke lepeze, ciji programi predstavljaju antitezu njihovih programa. jurcic je autor gotovo svih ekonomskih prijedloga koje su intenzivno pljuvali.

jel to onda znaci da su zapravo cijelo vrijeme pljuvali sebi u facu??


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

i u tome je naš najveći

i u tome je naš najveći problem. pravi stručnjaci i moralno ispravni ljudi i ne idu u politiku jer su u stanju osigurati si egzistenciju svojim radom.

ne bih se baš složio
ja bih rekao da samo neki pravi stručnjaci i moralno ispravni ljudi idu u politiku, jer osim što si stručan, sposoban i pošten moraš imati i tu crtu da radiš za dobrobit zajednice a ne samo za svoju, a to je kvaliteta koju imaju samo rijetki

Tko je glasao

mrače, zvat ću te od sada

mrače, zvat ću te od sada hrenovka (iliti viršla).... pa kaj je tebi?? koliko bi neki moralni i ispravan lik trajao u sadašnjem političkom trenutku? kako bi plivao u tim zagađenim političkim vodama gdje mu s boka uklizava Bandić, rumenoliki Polančec ga hvata za peraju, histerični Milanović ga veslom mlati po glavi (jer, dotični je možda zgodniji od njega, hehe), Sanki mu pokušava isčupat masku za kisik, a Mesić gliserom bjesomučno kruži oko njega.... kak' da pliva?? kako?

jedino i samo kada bi se okupila jedna kritična količina takvih ispravnih ljudi na hrpi, sa zajedničkim ciljem (jasno, i potrebnim znanjem)....a je li to moguće? hm, nekako sumnjam....nije još vrijeme; jednom prije sam napisala: prvo: prirodna selekcija (tj. da poumiru ovi stariji) a onda tek, treba odgojit novu generaciju....to je proces, to će malo potrajat, bojim se. Ili, u najboljim uvjetima, kad uđemo u EU onda će barem malo manje biti tih sranja, postepeno će stvari dolaziti pod kontrolu..ne zato što će se ekipa naglo "pomoralizirati" nego jednostavno neće moći više krasti i muljati samo tako...

CC

Tko je glasao

kaj je meni? evo JFK je to

kaj je meni?
evo JFK je to lijepo rekao:

We choose to go to the moon. We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard, because that goal will serve to organize and measure the best of our energies and skills, because that challenge is one that we are willing to accept, one we are unwilling to postpone, and one which we intend to win, and the others, too.

ili za one koji ne znaju engleski:

Odlučili smo da idemo na mjesec. Odlučili smo da idemo na mjesec u ovome desetljeću i radimo i druge stvar, ne zato što su lagane, nego zato što su teške, zato što će taj cilj poslužiti da organizira i odmjeri najbolje od naše energije i vještine, zato što je to izazov koji smo spremni prihvatiti, izazov koji nismo voljni odgoditi i izazov u kojem imamo namjeru pobijediti, i u drugima također.

ili u prijevodu, zato što je nešto teško ne znači da zbog toga treba i odustati, dapače, kada svi idu u jednome smjeru ja idem u drugome, ne osjećam se dobro u krdu

Tko je glasao

ili u prijevodu, zato što

ili u prijevodu, zato što je nešto teško ne znači da zbog toga treba i odustati, dapače, kada svi idu u jednome smjeru ja idem u drugome, ne osjećam se dobro u krdu To je istina i teško je svakom u takvoj situaciji.

A kakvo je riješenje kad u jednom krdu 35% ide u jednom a35% u drugom smjeru.

a) Borba do istrebljenja jednih od tih?

b) Pustit to tak kak je i širit mržnju spram onih drugih?, kaj dovodi do opcije, a)

c) Otvorit kulturni dialog i pogledat kaj je kvalitetno od jedne i druge strane u rjršavanju problema?

Tko je glasao

ja pišem: "....jedino i

ja pišem: "....jedino i samo kada bi se okupila jedna kritična količina takvih ispravnih ljudi na hrpi..." - to ne znači nužno krdo; a glede tvojeg plivanja kontra struje da, ako je struja loša, ali kad bi se doista našlo takvo jedno kvalitetno "krdo" meni bi bila čast plivati, pardon, galopirati, hehe, s njima...

dalje, ja kažem: "...to je proces, itd. .." ali nigdje ne kažem: nemoguće je.

glede usporedbe s Amerima i navođenjem JFK-a ...ha, čuj, USA ima tradiciju demokracije, koliko ono godina? a mi? neki sitniš od 15tak godinica, ak se ne varam.. .

CC

Tko je glasao

Dodat ću samo: kvalitetnih,

Dodat ću samo: kvalitetnih, stručnih ali i poštenih likova nedostaje u obje stranke, zapraff jedva da ih ima u bilo kojoj hrvatskoj stranci. i u tome je naš najveći problem. pravi stručnjaci i moralno ispravni ljudi i ne idu u politiku jer su u stanju osigurati si egzistenciju svojim radom.

Tog mišljenja sam i ja.
Malo kvalitetnih ljudi prejde u politiku.

Tko je glasao

To što "mi" očekujemo ne

To što "mi" očekujemo ne mora biti nužno i ono što će se dogoditi. Bandić je "gadan" igrač i jedan veliki zalogaj za Milanovića. Ja držim kako će ga se jednom riješiti, no to neće biti brzo ni "besplatno".

No da li će suradnja HNSa i SDPa do tada preživjeti ?

Tko je glasao

Situacija u Zagrebu je

Situacija u Zagrebu je svakako otegotna okolnost za ukupne odnose SDP-a i HNS-a. HNS ne podržava SDP-ov način upravljanja Zagrebom.

Tko je glasao

bandic ima veliki utjecaj u

bandic ima veliki utjecaj u zagrebackoj organizaciji, ali je stvorio i prilcno velik antagonizam u ostatku sdp-a.
ne mislim ulaziti u to koliko je ta pozicija zasluzena -

(buduci da se bandic vec duzi niz godina, htjeli to priznati ili ne, nalazi na piku vecini medija u hrvatskoj, i protiv njega se vec duze vrijeme vodi intenzivna medijska antikampanja. vjerujem da je i sam tome dao dosta "stofa", ali mislim da je presudni faktor bilo to, da je kao gradonacelnik s bogatim proracunom, poceo svojim aktivnostima raditi na podrucju cijele hrvatske i (populisticki) graditi poziciju za predsjednicke izbore - e tu je presao sanaderov prag tolerancije, te tako dobio jednosmjernu kartu za danasnji medijski tretman)

- vjerujem da je on toga svjestan, i da nikakvih posebnih probleme glede reizbora milanovica po toj liniji nece biti. druga je stvar sto bi takve tenzije mnogi mediji jedva docekali, pa ocekujem i "inspirativan" rad po tom pitanju glede odredjenih medijskih lobija. pod "inspirativan" mislim na nacin djelovanja koji je upotrebljen kada je npr. mariji lugaric u usta gurnuta izjava da je "SDP protiv vjeronauka u skoli".


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Otišao si malo

Otišao si malo off-topic...

No Bandić mi se čini važan i zbog suradnje SDPa i HNSa. Nisam stekao dojam kako je on poklonik iste - "ispratio" je sve HNSovce sa važnih mjesta u Zagrebu... Dakle, još jedna struja koja otežava suradnju a koja neće "tako lako" otići iz SDPa.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci