Tagovi

Hm, hm, može li to Ivo Josipović?

Ima nešto što, ako imamo namjeru ozbiljno uraditi analizu političkog događanja, ne radi se – naime, treba ipak bar neka vremenska distanca da bi s povezali konci, uzroci i posljedice, odijelilo fenomen od biti, formu od sadržaja.
Ali, piše mi se dok su dojmovi svježi, do jutra će izblijediti, a evo, čak i nekih heretičkih ideja.
Prvi dojam: jučer je Ivo Josipović izgubio izbore, odnosno izgubit će drugi krug 11. siječnja 2015.
Otkuda, za neke, a to je blizu 45 % biračkog tijela, tako smjela prognoza?
I vrapcima na grani bi trebalo biti jasno, ali nije jasno mnogima u izbornom stožeru predsjedniku i kandidatu Josipoviću: vezao se za gubitnika, a sada političkog mrtvaca Zorana Milanovića! A tamo gdje Milanović kroči, najmanje pet-šest poraza i jedna propuštena VELIKA šansa, o tome svjedoče, trava ne raste!
Kratki podsjetnik:
1. šansa da dobije parlamentarne izbore 2007,
2. pogrešno vezanje za šaptača Gazimira Čačića, i lako rastajanje od Mirele Holy,
3. poraz njegova kandidata za izbore za gradonačelnika Zagreba,
4. poraz SDP kandidata u izborima za EU parlament,
5. porazi u vezi Vukovara (Sabo), Siska (Lovrić-Merzel odnosno Vidović), LEX Perković, porazi u vezi nekoliko referenduma…
Najveći PORAZ su svakako KATASTROFALNI REZULTATI Vlade koju Milanović vodi: u protekle tri godine mandata, praktički nema nijednog ozbiljnog, pozitivnog rezultata u odnosu na stanje kada je preuzeo vođenje Vlade.
Ivo Josipović ne može reći da sve ove poraze nije zamijetio, dapače, do prije nekoliko tjedana dozvoljava da mu gubitnik bude pratnja prilikom predaje sakupljenih potpisa, zatim dozvoljava da mu „drug Zoka“ dođe na ispraćaj pred turneju Hrvatskom, i da bude još gore, u izravnim sučeljavanjima pokušava braniti neobranjivo – Vladu Zorana Milanovića!??
Zato oni koji tvrde da za ove vrlo slabe rezultate Josipović nije kriv odnosno suodgovoran, nije točno.
PRAVI I KRIVI PUT
Dalje, izborna kampanja Josipovića bila je bljedunjava, bez jakih emocija, profesorska. Na pamet mi pada prastara misao o tome da zapravo intelektualcima nema previše mjesta u praktičnoj politici, jednostavno, ne treba se zanositi da intelekt mijenja svijet, pogotovo društvene odnose, posebno pak KAPITAL ODNOS okamenjen raspodjelom imovine i privilegija devedesetih godina prošlog stoljeća. Kako može biti PRAVI PUT oslikan krugovima, ma kao oni bili različitih boja? Upravo to grafičko rješenje zapravo simbolizira nemoć Josipovića u pet proteklih godina, CIRCULUS VITIOSUS, možda i krivi put?! I boljka je tu koje se nije uspio riješiti – pravnik Ivo vjeruje u MOĆ, SNAGU ZAKONA, svojevrsni pravni normativizam profesorskog tipa, uz primjesu i sklonosti umjetnosti. Svaka usporedba nosi rizik promašaja, ali prva osoba koja mi pada na pamet iz prošlosti ovih jugoistočnih krajeva, ma što o njemu mislili, jedan je stari revolucionar iz Brozova vremena. S tim, da je ta starina kojeg pamtimo po fotki iz klupa skupštine dobro znao što su to svakodnevne političke borbe, frakcijske, zaplotnjačke, što su situacije STANI - PANI, i kako se politika ne vodi s bijelim rukavicama na rukama! Kakve ustavne reforme u zemlji i društvu izvježbanom do savršenstva u pronalaženju rupa u zakonu, izigravanju vlasti, policije, USKOKA-a, sudova…?
Kako se može osloniti na koordinatore predizborne kampanje, koji nisu u stanju okupiti ni tradicionalne birače SDP-a, a kamoli šire grupacije, medije, organizacije i udruge u kojima ne postoji unutarstranački život, ni disciplina, ni živost..? Izbori i ovaj puta nisu odlučeni i neće biti ni u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Varaždinu…
Izborima je presudila vjerojatno već ona osiromašena populacija koja živi – hrvatsko siromaštvo(= pučke kuhinje, nezaposleni, rade a ne primaju plaću, prodali obiteljsko srebro, ne idu na ljetovanja i skijanja....) a to je oko 30 posto birača. I ako nisu crveni, onda su – domoljubi i hrane se iluzijama… Te iluzije, gledajući samo politološki, odlično je ponudila i obrazložila Kolinda, probudivši u nama potrebu ZAJEDNIŠTVA, JEDINSTVA, koje nam nedostaje od socijalističko-komunističkih vremena, a još bolje mladi Vilibor, koji je okupio svoje mlađahne „anarho-revolucionare“ dodavši isto podosta domoljublja i privlačeći kao magnet mlade i protest birače…Kujundžić je sam sebe otpisao retorikom koja je očito bila kirurški agresivna i deja vu, bez ijednog osvježenja.
Ono što je ostala tajna sinoć je broj nevažećih listića, dakle onih, koji su umjesto zaokruživanja rednih brojeva ispred kandidata iskoristili list papira da se iskušaju u nekoliko minuta kao majstori crteža. Da je to tehnički i pravno dozvoljeno objaviti, za vjerovati je da bi to sjajna literatura, sa grafičkim dopunama.
Uz sve to, Kolinda, uvelike podcjenjivana od samog starta, prije tri mjeseca, pokazivala je iz dana u dan sve više ono bez čega nema nijedne politike, ma koje god imala ideološke predznake- emocije, i sjajnu političku erotiku! Nije slučajno da žene upravo nisu glasovale za nju, a ako to nije točno, točno je da je ekipa viđenijih novinarki bila izrazito protiv nje! Inače, svako ozbiljnije istraživanje izbornog ponašanja potvrđuje da žene kao birači manje glasuju za žene kandidate na političke dužnosti, već svoje glasove daju – muškarcima!
KAKO BI IVO IPAK MOGAO DOBITI IZBORE?
E sad, evo jednog besplatnog savjeta Ivi Josipoviću i stožeru kao bi MOŽDA ipak mogao dobiti drugi izborni krug, odnosno predsjedničke izbore.
Radi se o SMJELIM POLITIČKIM potezima i teško je vjerovati da bi to političar kojeg prati naziv LIGNJA, SVILENI itd. mogao učiniti. Dakle, ići na sve ili ništa, baš hazarderski!
Što to znači?
U nekoliko dana povući u izborni stožer sve one političke osobe nezadovoljne drugom Zokom, a takvih sada u SDP-eu nije mali broj. Održati spektakularnu konferenciju za medije, mirnim glasom i mangupskim osmjehom reći: „Prokockane su sve šanse za izlazak iz dugotrajne ekonomsko-političke krize, prisiljen sam na ovaj potez!“ Zatim, lijepo, nezadovoljne osobe, ako su članovi Glavnog odbora SDP-a mogu tražiti HITNU i IZVANREDNU KONVENCIJU, glasovanje o povjerenju Zoranu Milanoviću. Mijenja se predsjednik SDP-a i predsjednik Josipović, bez obzira nas stanje glasova u Saboru, uz obrazloženje da je dovedena u pitanje stabilnost političkog sustava, raspisuje PRIJEVREMENE IZBORE!
Naravno, izborni stožer Ive Josipovića ima zadatak ravan izračunu kvadrature kruga - kako pridobiti one koji nisu izašli na izbore, kako eventualno motivirati dio Sinčićevih glasača odnosno da li do drugog kruga pokazati boju (socijaldemokratsku) ili i dalje jahati ka centru političkog spektra, truditi se zadovoljiti zamalo sve, a zapravo, ne zadobiti povjerenje većine biračkog tijela.
Dakle, Josipović se u dramatičnim okolnostima rješava i Zoke, i katastrofalne hrvatske vlade, ulazi u završnicu bitke bez većih slabih mjesta. U tri završna TV sučeljavanja, u festivalu demokracije, u igri „jedan na jednu“ ili bolje, „jedan naspram jedne“ pokazuje sve svoje mačo sposobnosti ne libeći se i jednog pitanja koje do sada, koliko pratim medije, nitko nije postavio. Ono može glasiti otprilike ovako:
„Draga gospođo Kolinda Grabar – Kitarović u vašoj do sada poprilično amerikaniziranoj izbornoj kampanji, vi ste nastupali uvijek sami ili u društvu nekih vama bliskih muškaraca. Izrazito poštujem vaše pravo da si birate društvo, tako i vašu privatnost, ali dozvolite mi jedno indiskretno pitanje. Naime, vidite, moja Tatjana, bar u nekim situacijama je uz mene, dijelili smo do sada i dobro i zlo, dijelit ćemo ga i ubuduće, ali, evo, mene bi zanimalo postoji li neki uistinu ozbiljan razlog da Vaš muž, cijenjeni gospodin Kitarović nije viđen bar jednom uz vas? Vi njemu ne možete lupnuti šakom o stol, povesti ga na vaš politički skup. a lupnuli bi Vladi, da ne kažem svima onima koji bi imali obavljati važne zadaće!? “
Vjerujte autoru ovog malo čudnog dnevnika: "Ako bi Kolinda UVJERLJIVO odgovorila na ovo pitanje, prvi ću biti koji će 11. siječnja 2015. zaokružiti broj ispred njena imena i prezimena!"
PS: Naknadno sam upozoren da je punašan, relativno simpatičan muškarac koji su pojavio sa Kolindom na pozornici u izbornom stožeru, u vrijeme njena vatrenog govora u nedjelju, njen muž Jakov Kitarović, vlasnik dvije diplome, trenutno u statusu pater familias, sa zamrznutim poslom predavača na Pomorskom fakultetu u Rijeci.

Komentari

Auuuu, auuu, auuuuuuuuuuuuuuu.....

Što smo se zapalili za ovu ne-nogometnu utakmicu (turnir) između nekolicine kandidata, za buduću Hrvatsku naj-sramotu.
Ipak, bolje bi bilo da gledamo nogometne utakmice, jer imaju puno dublji i čišći sadržaj i jače podstiču strast na ovakve prazne i besciljne dijaloge.

Vjerujem da će budući predsjednik/ca uskoro doći na ideju da se organizira natjecanje za Miss i Mistera politike, da bi se mi mogli što ljepše i ugodnije zabavljati dok oni (ne)obavljaju svoje poslove.

Politika je stvarno u komi.

Tko je glasao

Auuuu, auuu, auuuuuuuuuuuuuuu.....

Što smo se zapalili za ovu ne-nogometnu utakmicu (turnir) između nekolicine kandidata, za buduću Hrvatsku naj-sramotu.
Ipak, bolje bi bilo da gledamo nogometne utakmice, jer imaju puno dublji i čišći sadržaj i jače podstiču strast na ovakve prazne i besciljne dijaloge.

Vjerujem da će budući predsjednik/ca uskoro doći na ideju da se organizira natjecanje za Miss i Mistera politike, da bi se mi mogli što ljepše i ugodnije zabavljati dok oni (ne)obavljaju svoje poslove.

Politika je stvarno u komi.

Tko je glasao

hm,hm, mogu li to Kolinda i HDZ ?

Ne bih volio odgovor nakon pet godina(mediji su srusili neiskusnog Milanovica: ne zaboravimo da je i Kolinda generacija 66 i da su oboje radili za NATO.....)

Tko je glasao

Smjena

Već sam davno i ne jednom citirao g. Puhovskog koji je rekao da ljevičari, svojom nesposobnošću, guraju vlast u ruke desničarima. Točno ste rekli da je Giovanni Giuseppini zapravo izgubio u prvom krugu, a vjerojatno će i u drugom. Dolazi Kolinda. Tu nema nikakve bitne promjene. Kako sam već rekao, istrošenim i otuđenim građanskim društvima i svjetskoj zajednici trebaju političari koji će strarati probleme, a ne rješavati ih. To je uvjet opstanka suvremenog NEFORMALNOG društvenog poretka - pseudodemokracije ili parademokracije. Pravi gubitnici smo mi, obični građani, koji smo vođeni od te vrste slijepaca, nacije i cijela ljudska vrsta, a sva ta komedija, nije ništa drugo do jedna bljutava i dosadna sapunica.

Tko je glasao

Pravi gubitnici smo mi,

Pravi gubitnici smo mi, obični građani, koji smo vođeni od te vrste slijepaca, nacije i cijela ljudska vrsta, a sva ta komedija, nije ništa drugo do jedna bljutava i dosadna sapunica.
pa, ako građani nisu dorasli zadatku da prepoznaju svoje istinske građanske interese, onda drugo nisu ni zaslužili. Ne vidim tko bi tu mogao nešto promijeniti. Pravi izbor je uvijek bio - efikasnost ili demokracija? Ili, možda nije? Ili, možda postoji negdje na svijetu čudotvorno čudo - efikasna demokracija !?

Tko je glasao

nije sve ni u lukavosti

nije sve ni u lukavosti lisice, ima nesto i u glupavosti kokoske...

Kitz

Tko je glasao

@Kitz

A da ti nama seko objasniš tko je u tvojoj priči lisica, a tko kokoška, pogotovo kada u ovoj priči sudjeluje - i široka šuma i veliki kokošinjac!?

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

ljubice

kad vec tako lijepo pitas, ti si kokoska koja bi lisici dala sve svoje pilice, pa cak i guzu bi naguzila, samo kako bi mogla raditi za lisicu...

Kitz

Tko je glasao

@Kitz

Seko, zaista mantraš - prvo, ne mogu biti kokoška, već PIJETAO, drugo, toliko drugi rade za mene, da nemam, srećom, potrebu za nekoga raditi!
I poštedi me, seko, oblapornih, erotskih metafora (naguzio i sl.) Ti izraziu su u mojoj novinarskoj domeni: POLITIČKE EROTIKA KOLINDE, www.virovitica.net, kolumna!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

ljubice

ako se ti "palis" na takve komade ko kolinda onda si stvarno ugrozen... ;-)

Kitz

Tko je glasao

@Kitz Tko je ugrožen?

Ne raspravljajući sada o tome da li se palim ili na palim na Kolindu, tebii draga dušo mogu samo poručiti ako u njenim godinama budeš izgledala kao ona, i držala takve euforične, strastvene govore, moći ćeš biti zadovoljna. Uz to, da ne ulazimo u sam sadržaj govora, raspravljamo o dojmu koji može ostaviti na prosječnog gledatelja i slušatelja!.
Inače, raspravljam baš danas sa ženama, i one me uvjeravaju da je tu zamalo sve dobra gluma, a jedna djevojka koja je glasala za Sinčića kaže da obavezno daje glas u drugom krugu - Kolindi! Jedna ranije oštra kritičarka Kolinde jako je ublažila ton!
I tko je tu ugrožen, ako možda ne - ti?

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Pravi gubitnici smo mi, Pravi

Pravi gubitnici smo mi,

Pravi gubitnici smo mi, obični građani, koji smo vođeni od te vrste slijepaca, nacije i cijela ljudska vrsta, a sva ta komedija, nije ništa drugo do jedna bljutava i dosadna sapunica.

pa, ako građani nisu dorasli zadatku da prepoznaju svoje istinske građanske interese, onda drugo nisu ni zaslužili. Ne vidim tko bi tu mogao nešto promijeniti. Pravi izbor je uvijek bio - efikasnost ili demokracija? Ili, možda nije? Ili, možda postoji negdje na svijetu čudotvorno čudo - efikasna demokracija !?

Eee... dobro da si to rekao..."efikasna demokracija"... postojala je u dva navrata Grčka, Atena i dva milenija kasnije, Sjeverozapadna Europa.

Tražimo ju opet. Dakle, ne tražimo ništa nemoguće, iako bi trebali biti pravi, skromni ljudi i tražiti upravo ono nemoguće. Tražiti nešto što nije od ovoga svijeta, jer na ovom svijetu i u ovom svijetu nema ničeg što bi vrijedilo poželjeti. Svagdje i svuda su sve sami Josipovići; Grabarovići, Obame, Merkelići itd, sve same potrošene stvari, prazna slama.

Ako netko pozna nešto od mog rada, vidjeti će da sam ja inzistirao baš na "efikasnoj demokraciji", ali sam ju nazvao logokracijom ili nomokracijom.

Traži se baš ta, "efikasna demokracija".

Ali, ne znam. Čini mi se da se suviše držimo stvari od ovoga svijeta, trivijalne svakodnevnice, u kojoj nema ni jednoga sutra, sasvim sporednih i nevažnih stvari, pa onda i mi postajemo nešto nevažno i sporedno, promašene egzistencije.

Ne ide mi u glavu kako se tako bistri ljudi i dobri znalci postojećih stvari mogu tako utopljenički držati onoga što ih vuče na dno?

Tko je glasao

Članak 101.

ustav RH Članak 101.

Predsjednik Republike može predložiti Vladi da održi sjednicu i razmotri određena pitanja.
Predsjednik Republike može biti nazočan sjednici Vlade i sudjelovati u raspravi.

ne sjećam se kad je Josipović sudjelovao na sjednici vlade a još manje kad ju je inicirao. priznajem ne patim od praćenja vijesti na televiziji ali ipak pogledam vijesti na internetu i dosta često ih poslušam na Radiju 101. zbog toga zbilja ne znam zbog čegasvi tvrde kako su Milanović i sadašnji SDP bili Jospioviću uteg oko vrata. Josipović nije na ovim izborima loše prošao zbog SDP-a već zbog svog nečinjena kad je mogao - a to su sjednice vlade.

w. ;)

Tko je glasao

Predložiti Vladi

da održi sjednicu nije isto što i sazvati sjednicu Vlade.

Ta sveta Kolindina mantra: "Sazvat ću sjednicu Vlade", "Inicirat ću sjednicu Vlade", a čega se je sjetila kao svog sjajnog prvog predsjedničkog poteza ne mogavši se sjetiti ničega pametnijeg - sada postaje nekakav grijeh na duši Ive Josipovića.... Bez veze!

Što će Kolinda poduzeti ako njezin PRIJEDLOG ne bude prihvaćen? Da, ona će jamačno oko toga javno kukati i skupljati političke bodove, zato jer ova Vlada nije njezina Vlada! A da se radi o HDZ-ovoj Vladi? Pa, teško da bi Karamarku javno PREDLAGALA sjednicu Vlade ukoliko zna da je Karamarko ne šljivi baš puno......

Tko i što autističnom Milanoviću može išta "predlagati", kad je on nepogrešivo zabavljen time da podmeće klipove svima u svojoj stranci koji na "ljestvici popularnosti" stoje bolje od njega, ili samo prijete da bi mogli stajati bolje od njega?

Josipović se je formalno distancirao od SDP-a kad je postao predsjednik, i to je kulturno i pristojno. Ali, kamo bi dospio da se zbiljski distancirao, i to upravo zato jer je SDP - Milanovićev SDP? Dakle, da se distancirao od Milanovića, javno i eksplicitno? Kaj bi od desnice dobio aplauze? Oni bi ga prigrlili?

Normalno da ne bi. Prema tome, radi se o bedastoćama. Da se Josipović sudario s Milanovićem, desnica bi se još žešće obrušila na njega, zato jer kod nas općenito ne dominiraju racionalni razlozi "protiv", nego prije svega iracionalni.

Tko je glasao

@Foma Fomič Zašto se distancirati od Vlade "druga Zoke"?

Nažalost, dojma sam da ne kužiš što znači da se Josipović distancira od Vlade Milanovića! Vjerojatno nisi ni čitala dnevnik već se nadovezuješ na upis walpurge.
Daklem, distancirati se od Vlade Zorana Milanovića, sasvim je LOGIČAN potez! Josipović se opravdava da to nije učinio jer je uloga predsjednika RH održavati stabilnost političkog sustava! Tu je očito, Josipović pogriješio jer bez obzira na broj ruku u Saboru izborno tijelo tumači da stoji iza vlade koja je NEUSPJEŠNA, i još gore, koja je ASOCIJALNA, BEŠĆUTNA i NEOLIBERALISTIČKA! Čak blizu 80 % anketiranih danas smatra da Vlada ide u lošem smjeru; da je trunak socijalne empatije u Josipovića (a samo je zamrznuo svoje članstvo u SDP-u??!!) on bi takvoj vladi, s pravom, trebao okrenuti leđa! Nezgoda je u tome što onda okreće leđa i SDP-eu, a treba logistiku SDP-a i još nekih stranaka!
Inače, smatram da je jako pogrešno što se u RH kandidati u vežu za stranke u sakupljanju potpisa i kampanji. jer, ako su stranke, a ne građani presudni u predsjedničkim izborima, onda bi stvarno Sabor to trebao obaviti, i uštedjelo bi se poprilično i novaca i vremena!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Kako da se Josipović

Kako da se Josipović distancira od SDP-a, kada mu plaćaju i vode kampanju?

Ni u Varaždinu, ni u Međimurju ne bi dobio glasove da tamo nije organiziranjih klijentelističkih odnosa unutar HNS-a- koji mu glasove osiguravaju povezanošću uhljebljenika na valovu HNS-a,

On je dojedrio na njihovome jederenjaku, a red je da i ode s njima, jer je predstavnik politike SDP-a.

Nije bio predsjednik svih građana RH, jer je ignorirao 650 000 potpisa ( u samo 2 tjedna skupljenih) za ustavne promjene! Bio je dio kolektivnoga predsjedništva "Regije"- "tajnik" četničkoga vojvode T. Nikolića!

Tko je glasao

@walpurga

Mnogi su odavno savjetovali Josipoviću da predloži Vladi tematsku sjednicu u vezi stanja u gospodarstvu. Otklonio je te savjete uz, po meni, dijelom nemušto objašnjenje. Ne bi se tom sjednicom riješilo nagomilane gospodarske probleme, to ne rješava ni deset sjednica Vlade u ovakvom sastavu mnogih neuvjerljivih, a poslušnih ministara, ali tu ustavnu mogućnost trebao je iskoristiti. Ako ništa drugo otklonio bi jedno slabo mjesto u izbornoj kampanji!
Može se čak pretpostaviti da mu je signalizirano iz Vlade da to ne radi, jer bi se moglo tumačiti tutorstvom nad vladom, ne znam

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Pa tom sjednicom

se zaista ne bi riješilo nagomilane ekonomske probleme. Kao što ih neće riješiti ni Kolinda tim svojim "genijalnim" potezom koji je obećala kao prvu akciju u svojstvu predsjednice.

A Josipović je sad, kao, trebao to napraviti da "otkloni jedno slabo mjesto u izbornoj kampanji"! Pa tko bi unaprijed mogao računati da će netko skupljati glasove s takvom jeftinom forom: "Ja bum mam sazvala sjednicu Vlade!"

Da, i kaj buš onda? Kaj buš na toj sjednici, i kaj buš poslije te sjednice?

Za boga miloga, pa Vlada, koliko vidim, održava redovite sjednice! U čemu je fora?

Tko je glasao

Ja bih zato na Kolindinom mjestu

radije vrbovala glasače sa suprotnom mantrom: "Predložit ću Vladi da više ne održava sjednice! Sve do izbora"!

Tko je glasao

@Foma Fomič

Jooooj, pa ne radi se o redovnim sjednicama Vlade!
Takva sjednica imala bi određeno simboličko značenje PRITISKA na inertnu, neuspješnu Vladu! I zar ti misliš da će joj to stvarno biti prvi potez? Po mome,. ako postane predsjednica radit će odmah na tome da raspusti Sabor i zakaže prijevremene izbore!
Željezo se kuje dok je vruće!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ništa ja NE MISLIM,

dragi Ljubo, ja samo prenosim ono čime je Kolinda osvajala birače! S toliko je entuzijazma ponavljala da će "sazvati sjednicu Vlade", da sam to čak i ja dobro zapamtila, premda nisam pomno pratila svaki njihov korak u kampanji.

A ti, koji tako simpatično grizeš na gotovo svaki mamac koji ti se dobaci, sada dociraš nešto o tome da je Josipović trebao napraviti ono što Kolinda uzalud obećava, e da bi "uklonio" jedan negativni aspekt u kampanji.... Majko mila!

Kako to misliš da će ona raspustiti Sabor, ukoliko Milanovićeva Vlada ima u Saboru dovoljno glasova? Dekretom, ili čime?

Večeras je na tv-u izgovorila da je "dobro proučila ustavne ovlasti predsjednika države".....

Iz toga sam zaključila da u trenutku kad su je istaknuli kao kandidatkinju NIJE POJMA IMALA o ustavnim ovlastima predsjednika države, i da se prisilila to pročitati tek kad je tijekom kampanje izgovorila neke gluposti! Tada je SHVATILA da bi ipak morala, makar i tijekom vožnje u autobusu, ili navečer u krevetu, koliko god je umorna i pospana, ipak "proučiti ustavne ovlasti predsjednika države"......

U Ivu Josipovića, usprkos svemu što se o njemu ovdje piše, ipak ne sumnjam da ZNA koje su ovlasti predsjednika države! Štoviše, ne sumnjam niti da je u prvoj kampanji živio u neznanju glede toga!

A to je u ovoj jadnoj zemlji puno! Jako puno!

Tko je glasao

Zato jer

(da se mene pita), za kandidaturu za predsjednika države, u ovoj jadnoj zemljici, ne bi bilo dovoljno da se skupi određeni broj potpisa, nego bi bilo potrebno i da se pred nekim meritornim tijelom NAPAMET IZRECITIRA USTAV RH!

Jer, predsjednik države nije niti Vlada, niti Sabor, niti ministarstvo socijale, niti ministarstvo morala, niti ministarstvo pravde, i tome slično! Predsjednik države je prije svega SIMBOL! Uz državnu zastavu, i državni grb, stoji još - državni Ustav! Taj Ustav se po određenim procedurama povjerava predsjedniku države - da ga drži u džepu, ispod jastuka, i da ga ČUVA!

Tko je glasao

@Foma Fomič

Tko tu sada koga mami, na mamac?
Ustav čuva predsjednik, ispod jastuka, u džepu...? USTAV PRVENSTVENO ČUVA USTAVNI SUD, draga Foma!
U, istina, parlamentarnim sustavima, predsjednik po Ustavu nema velike ovlasti, ali ipak nije ni fikus, nije ni simbol! U nas i puno toga ovisi i o osobi koja tu dužnost obnaša!
Ovo o učenju napamet me podsjeća na recitiranje Očenaša kojeg 90 % vjernika deklamira kao pjesmicu, da sam ne pređemo na raspravu o pridržavanju zapovijedi iz Dekaloga...
(Uvijek su me oduševljavale amaterke, prije nego profesionalke, u svakoj djelatnosti. I zanimljivo mi kako se u nas i ovih dana svi uskokodakali, više nego nakon nogometne utakmice repke... Istina opet, ti bar priznaješ da ne pratiš temeljito...)

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

da samo

Vaš libling Ivo ni ne drži do grba, zastave i drugih simbola..a koliko smo čuli..mjenjao bi i ustav tj. temelje..

sve dobro...

Tko je glasao

Nisam shvatila da bi baš

mijenjao TEMELJE, to jest, bar ne u onom smislu kako bi ih mijenjao gospodin Kujundžić... Gospodinu Kujundžiću, ako sam dobro shvatila, smeta ono što je u Ustavu zapisano kao ishodište suvereniteta Republike Hrvatske, a to je TEMELJ. Zato mi je drago da je gospodin Kujundžić ispao. A da je živ gospodin Tuđman, vjerujem da bi i njemu bilo drago.

Tko je glasao

@Foma Fomič

Da su živi Tito i Bakarić, što bi oni rekli na sadašnje izbore?
Onako, kada već maštamo, bilo bi zanimljivo znati ili pretpostaviti što bi rekli na izbore - Sanader, Bandić, Vidošević?

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Nebitno, Ljubo, sasvim nebitno!

Govorimo o poštivanju Ustava moderne, današnje, samostalne Hrvatske. Ustava kojega je donio Tuđman i njegova ekipa. I u kojemu je zapisano što je temelj državnog suvereniteta Hrvatske.

Zašto te je tu spopao Tito i Bakarić, a da o ovima drugima i ne govorim? Kaj ti je?

Tko je glasao

@Foma Fomič

Zato što si ti počela s mantrama "kibi, dabi"! "Da je živ Tuđman..."?

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Bože, Ljubo!

Riječ je o Ustavu, kojega su antifašistički temelj naše državnosti zacrtali Tuđmanovi ustavotvorci. Gospon Kujundžić bi po tome prčkao, a ja mislim da se to ponajprije samom Tuđmanu ne bi svidjelo, da je kojim slučajem živ.

To pak zbilja nema nikakve veze s Bakarićem i ovima ostalima.

Tko je glasao

poštivanje ustava

se ogleda na način da ga se pridržavaš a ne da ga mijenjaš i prilagođavaš sebi...

u redu je prilagoditi zakone potrebama vremena i svojoj politici ali baš svako malo mijenjati ustav...ko ono za lex perković kad su pokušali...znači prostu da ne kažem prostačku ..manipulaciju

sve dobro...

Tko je glasao

Nije Josipović moj

"libling", ja samo mislim da u onome što je ponuđeno nema ničega boljega..... Mislim da bi sve drugo bilo štetnije.... Prema vašoj "libling" Kolindi sam skeptična ne zato jer mislim da bi bila ideološki zadrta, a na suprotnoj strani od moje ideologije, nego zato jer dolazi iz hrvatskog diplomatskog kora, a to su vjerojatno najveći luftiguzi, šminkeri i lezilebovići što se uopće može zamisliti.....

Danas je još jedan diplomatski majstor dao naprasni otkaz svojoj državi, za koju navodno radi od Tuđmanovih vremena, e da bi se preselio u "privatni biznis". I to ni manje, ni više, nego u Rusiji! Tako da smo ostali bez važne diplomatske figure u Rusiji, isto onako kako smo popušili s Kolindom u Americi.....

A i onaj šminker od Milanovića je pekao zanat negdje na tom terenu.....

Jeste li ikada pokušali zamisliti kakvim vještinama treba ovladati da bi se u tom okolišu napredovalo u karijeri? Pa, tu se treba samo znati primjereno obući, znati kojim slijedom se uzimaju viljuške sa stola, i znati se uvlačiti u guzicu pravim ljudima!

Tko je glasao

"Josipović nije na ovim izborima loše prošao zbog SDP-a"

@walpurga tu tvoju tvrdnju naravno dokazuje njegov izborni rezultat u SDP-ovim bastionima

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Bio je jučer Kolindin muž iza

Bio je jučer Kolindin muž iza nje dok je držala govor.
Možda bolje da nije obzirom kako se ponašao.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

@silverci

Hvala ti na informaciji o Kolindinu mužu! Da ne guglam, kratko, ako možeš, kako se ponašao?

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ukratko, otprilike kao oni

Ukratko, otprilike kao oni medvjedi koje su nekad davno vodali na lancu da plešu.

Ne znam ništa o čovjeku, čuo sam samo da je išao po djecu u vrtić službenim autom(osobno mu ne bih to uzeo za zlo), ali kad sam ga vidio sinoć, pa onda promislio da bi nam on mogao biti prva dama...ajme.

Da me se ne shvati krivo, Kolindin muž ili Josipovićeva žena ne bi trebali biti kriterij pri odabiru predsjednika. Barem ne dok ima drugih kriterija kod izbora.

P.S. Vjerojatno ima negdje snimka Kolindina sinoćnjeg govora, pa pogledaj. Krupan čovjek iza njenih leđa, djeluje potpuno van kontrole.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Da se ne bi krivo shvatilo -

Josipovićeva supruga je dama na svom mjestu! :)

Tko je glasao

malo o prvoj dami...

http://www.vecernji.hr/hrvatska/profesor-jakov-posvetio-se-obitelji-i-po...

Slažem se da je djelovao... pa, u najmanju ruku - čudno :)

Tko je glasao

Pa kaj ne slušamo stalno o

Pa kaj ne slušamo stalno o obitelji, vjeri, ovom onom.
Ako 100 stranaka podržava Kolindu onda je podržava 100 a ne jedna, ona njena.
Ako kopira amerikance onda neka ih kopira u svemu, žena, djeca, punica .. ops, kontra ..
Prema tome na putovanjima u kampanji obitelj joj mora biti podrška, ne glasamo za stranku nego za ime i prezime.
Pa pogle joj muža, kraj njega joj osiguranje ne treba a vidim ima i znanja više od onog prodavača magle
i satelitskih patenata kriptiranja koji su rvackoj donjeli milijone dolara prihoda !
Prema tome nema se kaj sramit osim ak gospon voli malo više popit pa postane nestašan a ni to nije neko zlo,
nek veli da ide prek kod Žnidaršića malo raspraviti o Abesiniji i sve pet !
Zapraf, prije bi njenom gosponu dal glas za predsjednika neg njoj, nije ni njemu lako, kaj je da je.

Tko je glasao

i ponudio riješenja

iako nije dovoljno stvari detektirao niti ima sva potrebita riješenja no definitivno je bolji od protukandidata, a za razliku od ovog bilmeza štono misli manipulacijom pridobit Sinčićeve glasače na stranu Josipovića te pritom kao i premnogi drugi bahato i posprdno smatraju da su baš svi birači naivni i glupi pa će nasjest na te spike ...

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/predsjednicki-izbori-2014-2015-sincic...

Provinciopolis

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci