Tagovi

Hej ti ratniče

Mnogi danas nose njegov lik na majicama, kapama i torbama nemajući pojma tko je on u stvari bio i što je predstavljao. Upućenijima - zabluđenijima prije svega on je oličenje bunta, ali kada netko spomene Che Guevaru prvo što većini padne na pamet jest novac, kapitalizam. Paradokslano, no na njegovim obrisima lica otisnutima na komadima platna danas se okreće pozamašna svota novca, zbog čega se od milja Che ili na indijanskom "Hej ti" vjerojatno okreće u grobu, jer to predstavlja suštu suprotnost njegovu prvobitnom liku i djelu.

Nedvojbeno je bio osebujna i zanimljiva osobnost koja zavrijeđuje veliku pažnju. Devetog listopada puni se 40 godina otkako je 1967., Che Guevara bio ubijen u bolivijskome seocetu La Higuera, kamo je došao izvoziti revoluciju. Mnogi su i za života toga čovjeka predmnijevali da bi mogao postati "osoba stoljeća" - možda ga je zato Castro i poslao tamo; kako bi CIA i bolivijska vojska mogli obavit posao - nimalo čudni komunistički maniri.

Iako je za mnoge komunistički junak nadahnut marksizmom, simbol pravde i socijalne jednakosti, njegove metode provođenja njegovog viđenja pravde kompromitacija su svega onog čega je on bio simbol, najviše 60-tih i 70-tih godina prošloga stoljeća, a i danas. Njegove metode djelovanja otkrivaju pravi karakter njega samog, komunističke ideje, socijalističke revolucije, klasne borbe, dijalektičkog materijalizma i svu licemjernost i nepravdu jednog neodrživog sustava kao što je bio komunizam, sustava koji je iza sebe ostavio preko 100 000 000 mrtvih nepodobnika. Punim imenom Ernesto Guevara de la Serna imao je velike planove za cijeli svijet kojih se ne bi posramili ni poznatiji imperijalisti.

U današnjem svijetu istančanih osjetila i misli usmjerenih ka čovjekoljublju, smislu za pravdu, ljudskim pravima i slobodama koje u današnjem općem kapital-liberalnom vremenu doživljavaju vrhunac u smislu eliminiranja svega onog što sputava čovjeka i vrijeđa njegov obraz apsolutno je neshvatljiva afirmacija i implementacija čovjeka kalibra Guevare u cijelu priču. Ljubiti socijalnu pravdu, čovjeka pojedinca kao merituma socijalnog nauka a pritom veličati Che Guevaru koji je diljem Kube podizao radne logore za homoseksualce i uzimati ga uzorom svega toga kontradiktorno je, nerazumno i nepromišljeno od strane mnogih. Drugim riječima Che se ne uklapa u priču za koju se prodaje. Ironično ali istinito - u svom silnom zanosu borbe za slobodu Che Krist, kako ga neki bogohulno nazivaju nije se libio osloboditi malog čovjeka okova ovozemaljska života predstavljenog u smrtnom tijelu.

Izrazito okrutan, nije prezao od bezočnih ubojstava strijeljanjem svojih najbližih suradnika, i to na sam spomen njihova dezerterstva, a o ubojstvima metkom u čelo dvjestotinjak svojih neistomišljenika da i ne govorimo. Povijesni spisi između ostalog karakteriziraju ga kao hladnokrvnog ubojicu koji je nadzirao smaknuća protivnika revolucije na Kubi nakon što je Castru pomogao da dođe na vlast 1959., te kao jednog od glavnih zagovornika nuklearnog rata u čemu je pronalazio rješenje svih nepravdi (Kuba 1962.), kao i zagovornika trećeg svjetskog rata koji bi čovječanstvo trebao dovesti do društva po njegovoj mjeri, socijalističkog društva. Metode nelegalnog ratovanja, gerile i terorizma bile su način sprovođenja njegovih "plemenitih" ideja, rušenja demokratski izabranih vođa, poredaka i sl..

Nesumnjivo je da je Guevara bio odvažni buntovnik suprostavljajući se i danas nemilosrdnom i perfidnom kapitalizmu, no isto tako je nesumnjivo da je bio i okrutni, zaluđeni idealist, utopist, predstavnik i oličenje isto toliko i više, nemilosrdnog sustava - komunizma. Danas ga i mnogi ljevičari, posebno anarhisti, smatraju autoritarnim staljinistom čiji je konačni cilj bio stvaranje birokratskog i represivnog staljinističkog režima.

Komentari

che je najobičniji ubojica,

che je najobičniji ubojica, u istom rangu sa hitlerom , pavelićem, titom i staljinom te svindrugim zvirima iz prošlog stoljeća

Tko je glasao

Ako se je Che već kao jaki

Ako se je Che već kao jaki simobol tu zatekao, trebalo bi zadržati sve dok se nađe i ako se uopće nađe neki prikladniji. Skidanje bez prikladnijeg bi stvorilo nepotrebnu nezgodu, makneš nešto simoblički uhodano i u najgorem slučaju dvojbeno, a nemaš ništa drugo i imaš nepotrebni problem. Tako bi se moglo sve maknuti.

Neku drugi prikladniju osobu će biti teško naći. Npr. od prve mi pada na pamet Richard Nixon - rješio je vjetnamski rat, hladni rat i time dobrim djelom našu poziciju, uveo je Kinu u društvo velikih i time omogućio bolji dio svjestske ravnopravnosti, praktički je jedini koji se je sam doveo do vrha moći i pri tome ništa nije zgrabio (ni novu bundu za suprugu), ali je svima pojam mračnoga i konzervativnog moćnika, manipulatora svijetom, najnepopularnijeg itd.

Od domaćih konkuriraju Josip Broz Tito, Franjo Tuđman, Stipe Mesić itd. - sve tipovi za koje nije sigurno da li bi i koji najbliži simpatizer za njih dao nedvojbeni glas. Čačić, Đapić, Vesna Škare Ožbolt, Bandić pa i Zoran Milanović sigurno ne dolaze u obzir, iako se to sada jako nameće. I nesporna imena kao Vlatko Maček, Supilo i drugi sigurno ne igraju igru, Milka Planinc i Mika Tripalo još manje. Na spomen Budiša i slično svima se diže kosa na glavi. Onda bi od osoba bilo bolje tražiti manje značajno ali simbolički pouzdanije domaće političko ime ili čak uhodavati novi brand - npr. ozbiljnim temama se ovdje bavi Iva Prpić, gale se gura ali više uprska ono što se otvori nego što radi ...

Tko je glasao

gale se gura ali više

gale se gura ali više uprska ono što se otvori nego što radi ...
Za ovo dobijaš bjanko četvorku za slijedeći komentar. :-)

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

eh, pollitika.com je site

eh,
pollitika.com je site koji nema izvore financiranja (osim mojeg džepa), a i moja želja za produbljivanjem demokracije ima svojih granica
che je završio na jednom od bannera i nedavno se pretvorio i u header zato jer je taman pasao gore i bez neke pretjerane ideološke pozadine, che za mene simbolizira ideju revolucije na prvome mjestu, a ne znam niti za jednog revolucionara za kojeg se neće ispričati slična priča

eto, uzmite samo tuđmana u obzir pa da vidimo koliko je on kontroverzna osoba (ili možda nije)

anyway, svaki prijedlog drugačijeg rješenja je dobrodošao i voljan sam ga uvažiti, osobito uzveši gornje argumente u obzir

Tko je glasao

zašto uopće mora biti neka

zašto uopće mora biti neka osoba?

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

ma ne mora biti osoba, ja

ma ne mora biti osoba, ja sam tuđmana naveo kao primjer osobe koja je dobra za jedne, kontroverzna za neke druge

Tko je glasao

Tuđman nije bio

Tuđman nije bio revolucionar i nije nikome ispalio metak u čelo, no dobro!
Pošto je pollitika.com lijevo orijentirani komjuniti, zasšto recimo ne bi napravio u stilu cheove slike sliku Račana npr.! Ja sam za Račana!

ZoomPolitikON:::...

Tko je glasao

nemoj, ionako nam je brodić

nemoj, ionako nam je brodić dosta nagnut na tu stranu.

Tko je glasao

He, he, zoomirao sam ovu

He, he,
zoomirao sam ovu dilemu u posebnom postu!

Tko je glasao

Bas sam se i pitala otkud on

Bas sam se i pitala otkud on da zavrsi gore ... moram priznati da imam stanovite rezerve prema svakim revolucionarima u povijesti :), svim odreda, neovisno o tome sto je revolucija iznjedrila. Bila sam zeru zatecena kad sam ga vidjela tu - cinilo mi se da je passe u ovom sasvim izmijenjenom svijetu i nikako mi nije bilo jasno zasto je bas on od svih mogucih rjesenja postao logo portala :)

Tko je glasao

Mene sada stvarno zanima

Mene sada stvarno zanima zašto ovaj site ima tu ikonu ako je istina ovo što se piše? Želimo li se poistovjećivati sa revolucionarom ubojicom? Možda da stavimo lik Ghandija?

Tko je glasao

Drugi prijedlog: Pa imamo mi

Drugi prijedlog:

Pa imamo mi i hrvatsku ikonu, ne moramo posuđivat inozemne, nek umjesto Che-a bude Cho, samo malo proširite predviđeno mjesto za logo site-a :)
Možda Cho ne može izvoziti poljoprivredne proizvode, možda moramo uvoziti i lignje i bumbare, ali napraviti Cho-brand s majcama i bedževima, eto pravog autohtonog hrvatskog proizvoda, to treba izvozit... Patentirat i zaradit, ionako se svi svađaju oko Tita na šalicama. Sigurna sam da Cho-u ne bi smetalo, da imamo npr. tanjure s njegovim nasmješenim licem u sredini!
Pa ionako kod nas ništa nije ne moguće!

Tko je glasao

Treba uzeti u obzir samo

Treba uzeti u obzir samo najbolje - lik s reputacijom 12

Tko je glasao

Iako su post i tema

Iako su post i tema prikladni za raspravu, treba uzeti u obzir krupne činjenice:
1. Južna Amerika je dugo i još jeste područje specifičnoh vrenja i zbivanja. Tamo i danas ima biskupa i kardinala kojima je Che blizak;
2. Hrvatska također. Sve hrvatske pojave zadnjih 100 godina su također ubijale, ne samo Pašićev saveznik Pavelić i Tito, nego i razni drugi, do najopreznijih;
3. I 30-40 godina nakon Cheovog zadnjeg nevoljkog pohoda na Boliviju, kod nas se ubijalo i mlatilo i politički bliske a i finim evropskim državnicima to nije bilo strano.

Tko je glasao

Vidiš ap, ima puno toga u

Vidiš ap, ima puno toga u tome što kažeš. Svaki idealizam je pretpostavljao ideju čovjeku, pa je i ubijao u ime te ideje. I sama Crkva u svojoj povijesti je u ime Boga i Krista smaknula mnoštvo ljudi kroz inkvizicije, a da se ne spominju križarski ratovi (i oni nama bliži, u Bosni a ne samo oko Svetog Groba u Palestini). I naravno vjerski ratovi. I nedavno umrli Papa je našao shodno da se ispriča za sve ono što je njegova Crkva napravila čovječanstvu, bez obzira na to što se radilo o povijesti.

Komunizam je prešao u povijest pa ga tako treba promatrati, treba ga tako gledati - kao i razne druge druge ideologije i vjere koje su jele svoju djecu i ideološke odnosno vjerske neistomišljenike. Pa tako i Tita i Che Guevaru, i Pavelića, i Hitlera i Mussollinija dakako). Čak su i Hmeini, pa i Sadam prešli u povijest.

Ako povijesno razmišljanje treba shvatiti kao nauk i opomenu. pitam se zašto onda danas malo tko mari, želi priznati i suočiti se s činjenicom da je toga bilo i u ovo naše vrijeme, ima ga i danas, tu među nama i okolo nas (u ime dosta nerazumljive ideološke potke - stvaranje kapitalizma na jedan arhaičan, nemilosrdan i povijesno prevladan način).

Danas nije lako nasilno i oružjem ubiti čovjeka, a da se prođe bez kazne (mada ima i toga jer imamo i pravgosuđe ukrivo nasađeno - ali ipak rijetko). No mnogo njih je ostalo kao žrtve vrludanja postkomuinističkog razdoblja, koje je više bilo "protiv" nečega, a neosmišljeno "za" nešto. Takve žrtve poslije pohoda "Kutle" (i "kutlića"- a njihovi pohodi još traju) nije nitko brojio, a bio je veliki broj ojađenih, obespravljenih i na ulice gurntih i egzistencijalno ugroženih i zdravstveno ugroženih, invalidiziranih pa i prijevremeno pomrlih . Da ne brojimo one koji su sami sebi skratili ovozemaljske muke a da nemilosrdno i socijalno neosjetljivo društvo okrenuto grabeži nije prepoznalo da im treba pomoć.

Kamo da gurnemo takve nasilne statistike ?? Da zatvorimo oči i ubrojimo u tekuće statistike "normalnog" zdravstvenog osciliranja. Ili da se spasimo bijegom u povijesne zablude da bi zamaglili sadašnjicu??

Ja znam da su sve ove žrtve za koje plediram, manje-više indirektne žrtve sustava koji slabo ili ukrivo funkcionira, ali ni Tito ni Pavelić svojim rukama nisu nikoga smakli, ne vjerujem da je čak ni Čaušesku ikoga osobno smaknuo, jer nije bilo potrebe da mrči ruke - imali su svoje "stručnjake" za to. Kao i njihovi nasljednici po zločinu.

Kad u društvu i tekućoj politici se počmu zaista graditi temelji pravednijeg društva osjećat ću se mnogo bolje. Ovako sa uvijek naježim kad počmu ovakve diskusije.

Tko je glasao

Che je još jedan zločinac

Che je još jedan zločinac kao i Tito.
Ista ideologija, zlo u ideji (kako to kaže Mesić), isti zločini!!

youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen blog

Tko je glasao

Che, odnosno njegovo

Che, odnosno njegovo 30-godišnje lice koje se čak nalazi i u lijevom uglu ovog site-a, je ikona. Da bi netko postao ikona, ne mora imati gotovo nikakav posebni talent - pogledajte Madonnu. Pravi Che-entuzijasti su u pravilu zapravo teen-revolucionari koji su tek otkrili radikalizam. Guevara je bio obični samodopadni dogmatski ženskar i uopće nije univerzalno cijenjen među lijevičarima na zapadu, posebno onima koji kubansku "revoluciju" smatraju više vojnim pučem nego pravom revolucijom. S druge strane političkog spektra, desničarsko demoniziranje Che-a kontraproduktivno je jer mu donosi još više publiciteta i učvršćuje njegovu ikonu.

Za različite poglede na pitanje koliko je opravdano štovati Che-a kao ikonu predlažem:

Johann Hari: Should Che be an icon? No

George Galloway: Should Che be an icon? Yes

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

Mislim da je pravo pitanje

Mislim da je pravo pitanje koliko je opravdano poštivati bilo koga tko je ubio nekoga zbog svojih ideja!

ZoomPolitikON:::...

Tko je glasao

Ma gledaj, Che je bio u

Ma gledaj, Che je bio u obrambenoj revoluciji, a poznato je da se u obrambenoj revoluciji ne može počiniti zločin. ;-)

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Misliš kao recimo hrvatske

Misliš kao recimo hrvatske vojnike koji su ubijali zbog ideje o nezavisnosti? Ili kao recimo katoličku crkvu u Križarskim ratovima?

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

Neovisnost i sloboda je

Neovisnost i sloboda je težnja svakog čovjeka. Hrvatski vojnik je branil svoju domovinu od agresije i osvajanja. Bilo je pojedinaca koji su radili zločine i zbog takvih se nemre ocrniti svi. Ti ljudi su branili svoj dom, za razliku od njega koji je bil u tuđoj zemlji i ubijal ljude samo zbog toga jel nisu bili njegovog mišljenja.

Tko je glasao

Jedno je rat a drugo

Jedno je rat a drugo egzekucija revolverskim metkom u čelo!

ZoomPolitikON:::...

Tko je glasao

Da ali za teen-revolucionare

Da ali za teen-revolucionare kad sam ja isto bio teen ali sad sam već odmakao i mislim da današnjim mladima (osim nekim čudnim iznimkama) Che ništa ne znači.

Tko je glasao

Ja sam samo htio reći da mi

Ja sam samo htio reći da mi je neshvatljivo pronalaziti se u osobi koja je ubila ikoga, makar to bilo iz najplemenitijih razloga!

ZoomPolitikON:::...

Tko je glasao

Jebiga, lako je tebi sad

Jebiga, lako je tebi sad trkeljat iz Ghandijevske poze kako je največi grijeh ubiti čovjeka. Ja zaista ne mislim tako, i vjerujem da ima xy situacija kada je potrebno nekoga ubiti, pa makar metkom u čelo i vjerujem da bih i sam u određenim situacijama bio u stanju preuzeti odgovornost i to napraviti. Pogotovo kada je rat ili revolucija. Misliš li da bi se građani ili radnici ikad izborili za svoja prava da nisi bili spremni nasilno svrgnuti tlačitelje, da ih nisu za primjer streljali i vješali?! Također, misliš li da bi se fašizam pobjedio da se nisu streljali izdajice, kvislinzi i dezetreri. Najopsasnije po uspijeh svih tih akcija bilo je iskazivati milost prema nemilosrdnima.
Zato Smrt fašizmu-sloboda narodu!!

Hrvoje Štefan

Tko je glasao

Nabijanje na kolac je isto

Nabijanje na kolac je isto učinkovita metoda. Ženu ti i drugar držite za ruke, a kolega cilja pičku. Kad je prošao s kolcem do maternice, onda se kolac uspravi i pusti se da se žena svojom težinom dalje nabija.

Tko je glasao

Molim da mi se objasni koja

Molim da mi se objasni koja je ključna razlika između nabijanja na kolac i metka u čelo! Molim samo politički pravovjerne, puritanci neka se suzdrže do neke druge prilike.

Tko je glasao

Postoji subjektivna i

Postoji subjektivna i objektivna razlika.

Subjektivna razlika je u boli.

Objektivna razlika je u 3 stvari:
1) vremenu
2) trošku
3) užitku

Tko je glasao

Ti mora da se šališ!

Ti mora da se šališ!

Tko je glasao

Da se i šališ metoda iz

Da se i šališ metoda iz turskih vremena korištena u II svjetskom ratu od strane četnika, ali kažu i partizana, a po nekim pričanjima bilo je i u 90-tim po Bosni. Ima onaj jedan film o Stahinji Banu ili tako nešto (Franco Nero, Dragan Nikolić itd.) u kojem Nikolić bude dosta eksplicitno nabijen na kolac i možeš zamisliti kako to stvarno izgleda. Dakle bit je ubit čovjeka na užasno okrutan način, budući da mu kolcem ne smiješ oštetiti vitalne organe ili arterije kako ne bi brzo umro - već ga ostaviš da umre u mukama i cijelo vrijeme de facto moli za metak u čelo. Eto u tome je razlika... Najveća turska smrtna kazna... Sad vam je jasno zašto je smaknuće mačem bilo gospodsko...

Tko je glasao

Ako će metoda proizvesti

Ako će metoda proizvesti količinu straha i/ili defetizma kod protivnika dovoljnu za mjerljive promjene u njegovu kontradjelovanju u odnosu na klasične metode eliminacije, onda ne vidim smisla u izbjegavanju iste. Mojom akcijom može čak biti spašen poneki život na mojoj strani, ima li cijene tome?

Tko je glasao

Nisam 100% siguran, ali su

Nisam 100% siguran, ali su to nabijanje na kolac prvi sprovodili Rumunji,koji su to Turcima radili. Turci su to od njih preuzeli.

Tko je glasao

Da mislim da si u pravu, kod

Da mislim da si u pravu, kod nas donijeli Turci, a Turke je onaj pravi grof Dracula toliko zakrvio da nisu zaboravili kako... Taj nije imao milosti Tepesz zar ne se zvao? Njemu je bilo nabiti čovjeka na kolac za dobro jutro, mislim da je u jednom trenutku sve zarobljene Turke tako pobio, da se više nisu usudili prići Transivlaniji...

Tko je glasao

Baš tak, bil je to grof

Baš tak, bil je to grof Tepeš, poznat po svojoj krvoločnosti.

Tko je glasao

Vlad Tepeš se zvao.

Vlad Tepeš se zvao.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Drugim riječima bio je

Drugim riječima bio je komunistički bandit.

Tko je glasao

Bio je bandit.Komunistučki

Bio je bandit.Komunistučki ili fašistički ili neki drugi to nema veze.Bandit je bandit.

Prvo što sam čuo o njemu je bilo da je napustio visoki položaj u Castrovu režimu da bi otišao drugdje dizati revolucije i to mi je zasmetalo.Znači,imao je priliku i poziciju da stvara pravednije i bolje društvo,da gradi ono za što se borio,a on se odlučio na odlazak.

S obzirom da je mrak više puta rekao da želi mijenjati naše društvo kroz njegove institucije i njegov sistem,a ne rušeći ga pitanje je koliko je primjeren lik chea na pollitici.

Prava revolucija bi se trebala odigrati o našim glavama,u rušenju predrasuda,mržnje,egoizma samoživosti,u priznavanju da nismo uvijek u pravu niti najpametniji,u borbi da od sebe napravimo bolje osobe...

Tko je glasao

mrak je također rekao (a u

mrak je također rekao (a u stvari bezobrazno preveo bez naznake izvora) i:

drvo demokracije povremeno treba biti zaliveno krvlju revolucionara

Tko je glasao

bod za članak. u istinitost

bod za članak.
u istinitost iznesenih informacija ne ulazim, nisam nikad proučavala lik i djelo chea, niti sam ga ikada upotrebljavala kao simbol bilo čega. mislim da je to jako bitno - ako ne znaš, ne koristi.
ako netko ima drugačiej viđenje, neka napiše i drugu stranu priče, bilo bi mi drago.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Apsolutno! Samo nije mi

Apsolutno! Samo nije mi jasno kakva druga strana priče može biti, u gornjem komentaru sam isto napisao; neshvatljivo mi je pronalaziti se u čovjeku koji je ikoga ubio, pa makar to bilo iz najplemenitijih razloga, o kojim pak možemo diskutirati!

ZoomPolitikON:::...

Tko je glasao

A čuj, bio je nekakav

A čuj, bio je nekakav gerilac, revolucionar, pa mu je bilo u opisu posla.
Čitam nekidan da odlazi sa pollitike.com, redizajn je u tijeku.

Tko je glasao

meni je to isto novo, makar

meni je to isto novo, makar sam več čul da je bil dosta radikalan u sprovođenju idaja.

Tko je glasao

I mene je iznenadilo. Obicno

I mene je iznenadilo.
Obicno ne volim kopati po povijesti. Previse cinjenica za zapamtit i nema bas neke strukture. Pozitivno sam iznenadjen da cak i hrvatska verzija Wikipedie ima poprilican clanak o Che-u.

Mozda bi trebalo pogledati jednu od posljednjih poveznica sa hr.wikipedia:
The Cuba Archive dokumentirani popis žrtava Che Guevare.

Evo sale za kraj: Ekipa u Haagu bi ga najvjerojatnije pustili uz ukor za taj bjedni popis.

Tko je glasao

I mene fascinira kako svi

I mene fascinira kako svi nose njegov lik na svim mogucim dijelovima tijela iako nemaju pojma sto se desavalo jer su markirali povijest u skoli...bitno da se dize prasina...

Isto kao i danasnji klinci u Hrvatskoj...u svakoj malo vecoj grupi imas barem jednog ili dvojicu tipova koji po sebi imaju oznake ustasa i kojekavih drugih "grupacija" iako pojma nemaju sto to nose na sebi... ali dobro sto je tu je

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci