Tagovi

HEJ DRUGOVI JE L' VAM ZAO...

Jos jednom, u pogresnome sam kolu. Bez uvijanja, racunao sam se usidriti u krilu hrvatske socijal-demokracije. No ona, poslije Tomceva napustanja SDP-a, u Hrvatskoj izgleda ne postoji, premda primjecujem da joj neki ovdasnji komentatori pripadaju. Necu vas previse muciti, tek za neke kazati da me impresioniraju intelektualnim habitusom i bogatstvom vokabulara, ali depresioniraju nelogicnoscu. Upravo ih taj bogati vokabular dovodi u kontradikcije. Jer, jedan dan su mi znali reci: Nemoj poopcavati stvari, a drugi: nemoj nam o pojedinacnim slucajevima pricati.
Podosta je takvih medju vama koji se ne ustrucavaju reci da ih proslost ne zanima. Pa uredu, ako je tako, zasto svakodnevno glorificiraju zasluge "antifasista"? U mojoj obitelji ih bilo na obadvije strane, jednako se ponosim s njima, ali pri tome razlikujem hrvatske antifasiste od jugoslavenskih "antifasista".
Pored toga, neki su vicni omalovazavanju svega sto hrvatstvom odise. Cesto ignoriraju cinjenice koje im ne idu u prilog, preokrecu ih, proizvoljno interpretiraju. Jednostavno, kad ostanu bez valjana odgovora sluze se quasi argumentima, psovkama, uvrjedama.
A, kad se govori o demokraciji, ona nema limita, ali bi eticki kod trebao odredjivati njenu probavljivost. A on nama mnogima manjka. Bez dvojbe, i meni.
Petar Kocic je napisao: "Voljeti istinu i otadzbinu znaci biti pravedan kao Bog, a gladan i prezren kao pas".
Jos nesto je pametno napisao: "Cetri stotine godina ste vi jahali nas, sada je red da cetiri stotine godina mi jahamo vas, a za slijedece cetiri stotine godina cemo se dogovoriti tko ce koga jahati.
Nisam za to da je devedesete godine trebala nastupiti smjena jahaca, ali jos manje za to sto su u njoj ostali isti "konji". Obicni smrtnici, iskonski domoljubi, sirota raja. Ako se ilustracija nije mogla provesti do 95-te, mogla je poslije.
U slijedecih nekoliko dana cu poslat jednome medju vama CD s jedne ili dvije promocije mojih knjiga, neka vidi sto mi se u zatvoru dogadjalo, a potom neka prosudi ima li utemeljena razloga mojim frustracijama. Dopustam mu, moze vas upoznati sa stradanjima. I ja cu ih procitati, ali ih necu prokomentirati, buduci cu se za koju minutu odjaviti. Ne zelim biti remetilacki faktor vase kompaktnosti.
Prije nego sto se rastanemo, izolite jos samo nekoliko stihova:

CUDNA ZEMLJA

U zemlji bezdusja, bahatosti drskosti
Svi su ljudi dobili nekakve duznosti,
Pa su jedni posli u krvave borbe,
U to isto vrijeme drugi u pretvorbe.
I prve se vec skoro zaboravlja,
Na druge se kruna "za zasluge" stavlja,
Prvima su jedino suze spomenice,
Drugima hoteli, poduzeca, tvornice.

U zemlji petljanja, tracarenja, gluposti,
Pobjednik gladuje, gubitnik mu pakosti,
U crkvi se nevjernik s obje ruke krsti,
Cak su nekim zupnicim' podugacki prsti.
Mnogi smo se zeljeli otarasit udbe,
Al' smo, vidim, imali pogresne prosudbe,
Gubili smo godine u radu, u nadi,
Sada nam se, doista, na sve ovo gadi.

U zemlji nereda, zavidnosti, tromosti
Svom se daju bicevi, dusmanima oprosti,
U njoj samo rijetki stuju pravdu, ljudstvo,
Postenima prijete redarstvo i sudstvo,
Lopovi se gizdaju, lizu im se skuti,
Drzava se blati, prlja se i muti,
Stranci nam se smiju, cudno nas gledaju,
Koji su nas pomogli, nemilo se kaju.

Ps. Zahvaljujem se lavici na potpori. Iako se, poradi ideoloske opredjeljenosti, ne slazemo, s nacionalne smo besprijekorno suglasni. To nam je vrlina. Tek kada se u Hrvatskoj ideoloski protivnici prestanu smatrati neprijateljima, Hrvatska moze poci naprijed. Znam da Jugoslavije danas ne postoji. Ona je crkla, ali nisu pocrkali oni kojima je ona jos u srcu. Zato apeliram na sve medju vama, koji god imate trunku hrvatstva - ne vjerujte im.

Komentari

Pa što reći osim "Nemoj

Pa što reći osim "Nemoj odustati!". Možeš li mi dati jedan dobar razlog za odustanak?

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

racunao sam se usidriti u

racunao sam se usidriti u krilu hrvatske socijal-demokracije. No ona, poslije Tomceva napustanja SDP-a, u Hrvatskoj izgleda ne postoji
Pa Tomac ti je još živ. Fizički. Pa vas dvojica lijepo razvijajte socijaldemokraciju onakvom kakvom ju vi vidite.

Zato apeliram na sve medju vama, koji god imate trunku hrvatstva - ne vjerujte im.
Ne vjerujemo im. Ni njima ni onima koji unose stare podjele.
Skoro smo na polovici 2007. i ne pada nam na pamet vraćati se u 1989. Ili 1980. Ili 1971. Ili 1948. Ili 1945. Ma niti u 2006.
U Hrvatskoj danas žive djeca 21. stoljeća. Pogledaj oko sebe po Kanadi djecu. Jesu li opterećeni prošlošću ili su im misli usmjerene prema budućnosti?
Hrvatsko dijete ima jednako pravo na budućnost kao i kanadsko.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Izvrsno receno, cemu

Izvrsno receno, cemu prenositi frustracije nase generacije na djecu, nikad im se ne smije osporiti svijest o porijeklu i pripadanje hrvatstvu, ali je visestruko stetno opterecivati ih teskom povjesnom hipotekom do te mjere da je osjecaju dijelom svog nasljeda - zlo treba zaboraviti i nastaviti zivjeti, u protivnom ce svaciji zivoti biti zatrovani.

Tko je glasao

Ps. Zahvaljujem se lavici na

Ps. Zahvaljujem se lavici na potpori. Iako se, poradi ideoloske opredjeljenosti, ne slazemo, s nacionalne smo besprijekorno suglasni. To nam je vrlina. Tek kada se u Hrvatskoj ideoloski protivnici prestanu smatrati neprijateljima, Hrvatska moze poci naprijed.
Znaci da to sto se mi ne slazemo s tvojim razmatranjima smatras da u tebi vidimo neprijatelja? Tu u potpunosti grijesis. I u tome je razlika izmedju "nas" i "vas" jer mi tebe zbog razlicitog misljenja ne smatramo neprijateljem dok ti nas zbog razlicitog misljenja smatras neprijateljem. No u ovom slucaju radi se o razlicitim svjetonazorima koji su jako udaljeni jedni od drugih i samim time ne moze doci do slaganja u stavovima no i jedni i drugi mozemo slobodno iznositi svoja razmisljanja u tome i jest bit demokracije. Ako to ne mozes shvatiti to je tvoj a ne moj problem.
Znam da Jugoslavije danas ne postoji. Ona je crkla, ali nisu pocrkali oni kojima je ona jos u srcu. Zato apeliram na sve medju vama, koji god imate trunku hrvatstva - ne vjerujte im.
Po cemu znas da Jugoslavija danas ne postoji? Samo ne znam zbog cega koristiti rijec nisu pocrkali. Koristenje takvih izraza nije nimalo krscanski. S takvim izrazom pokazujes zaljenje zbog toga sto netko jos nije umro i zelju da sto prije takav jedan koji jos sanja nekakvu Jugoslaviju umre to jest po tvojim rijecima crkne. Nimalo krscanski jer krscanski je voljeti drugog bez obzira na to sto je i kakav je a ne mrziti ga zbog njegovog politickog uvjerenja i samim time pokazivati i politicku netoleranciju to jest netrpeljivost i nesnosljivost. Samim tim rijecima upadas u kontradiktornost svoje prve tvrdnje jer one koji ne misle kao ti smatras svojim neprijateljima i zelis im da "crknu". I jos je pitanje kome da se ne vjeruje? Onima koji su za obnovu Jugoslavije? Koji su ti? Mozda Mesic i Sanader kako u najnovijem priopcenju tvrdi Pasalic?

Tko je glasao

Ako sam dobro skuzio, Pavao

Ako sam dobro skuzio, Pavao nigdje nije spomenuo da je krscanin. Samim time nije licemjerno da mrzi i proklinje.

Ako je pak spomenuo da je krscanin, onde se ocito zahebavao :-)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci