Tagovi

Heintschel-Heinegg – Dausterovo pravilo

Dvojica njemačkih sudaca, Bernd von Heintschel-Heinegg i Manfred Dauster, kroz presude Krunoslavu Pratesu, te Perkoviću i Mustaču obogatili su pravnu znanost novim pravilom, prema kojemu bi se bespogovorno vjerovalo tužiteljima i optuženicima to strože kazne izricale, što im je krivnja manje dokazana.

Naime svi osporavatelji prava na opstanak bivše nam zajedničke države, pa onda i njenog prava da šiti svoj ustavno-pravni poredak i sigurnost vlastitih građana od terorističkih ugroza, u koje sude svi ustašuljci i klerofašisti, dakle svi „stvaratelji države“, „lustratori“, suočavatelji s prošlošću … rječju svi oni koji „nešto drže do sebe“ i proglašenih istina, ne samo da su došli na svoje, nego naprosto orgazmiraju, nakon što je sudac Manfred Dauster predsjedavajući Vijeća na Visokom zemaljskom sudu u Münchenu u prvostupanjskom procesu osudio Josipa Perkovića i Zdravka Mustača na doživotnu kaznu zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu s predumišljajem Stjepana Đurekovića.

Ti što orgazmiraju su oni isti koji su se topili od miline kad su hrvatski sudovi, kršeći hrvatske zakone, donijeli odluke da se Josipa Perkovića i Zdravka Mustača temeljem EU uhidbenog naloga izruči Njemačkoj.

Pišući moj blog pod naslovom „Kome to i za što sudi njemački sud?“, već 29. 11. 2014. zaključio sam, sudeći prema nadasve ignorantskom, bahatom i osionom ponašanju predsjedavajućeg Vijeća, suca Manfreda Daustera, da je on tu osuđujuću presudu već napisao, pa ispada da je suđenje tek trebalo potvrditi njegova ni na čemu valjanom zasnovana „saznanja“ o motivima za Đurekovićevo ubojstvo za koje je po njemu nalog dao bivši visoki partijski i državni funkcioner bivše države Mika Špiljak, a da je to u operativnom smislu odradio Josip Perković po nalogu Zdravka Mustača.

Sudac je to naprosto znao, bojim se samo da sam pokojni Špiljak to nije znao.

O da, vrli pripadnik Herrenrasse vjeruje svojim tužiteljima i uopće ga ne buni tužiteljeva „preciznost“ kad ovaj tvrdi: „Zdravko Mustač je krajem 1982. ili početkom 1983. ovlastio Perkovića da započne s pripremama za likvidaciju Stjepana Đurekovića”.

Predsjedavajućem Vijeća Manfredeu Dausteru na pamet ne pada da bar pokuša istjerati stvari na čistac i natjera vrlog tužitelja da bude bar malo vjerodostojniji, pa da ga primjerice priupita, čekaj malo, jel' to bilo '82. ili '83., pa ako već ne znaš koji je dan bio, reci nam bar u kojem je to mjesecu bilo i kako je to Mustač „ovlastio“ Perkovića, usmeno, kablogramom, strogo pov. dopisom, te ima li uopće ikakav dokument koji bi neposredno ili posredno dokazivao takvu tvrdnju tužitelja, kojemu to nisu ni Bože Vukušić i drugi „krunski svjedoci“ znali reći.

Ne, ne zanima njega to, ne zanima ga ni stvarni motiv, ni zašto je Savezni savjet za zaštitu ustavnog poretka, čije samo postojanje vrli suda ignorira, donio odluku da se Đurekovića onemogući, ne zanima ga ni tko je doista ubio Đurekovića, ne zanima ga ni više nego traljav rad bavarske policije prilikom uviđaja poslije ubojstva, pa onda svaki inspektor ima svoju verziju događaja, te ubojice su čekali ispred garaže, te ne, ušli su garažu i dočekali Đurekovića, „ključonošu „ Pratesa se i ne spominje, a i zašto bi, njega je jedan drugi „dauster“, Bernd von Heintschel-Heinegg, „riješio“, „odrezavši“ mu kaznu doživotnog zatvora nakon što mu je 2008. u sudskom postupku izvan razumne sumnje dokazao da ovaj nije ubio Đurekovića niti je sa činom ubojstva imao ikakve veze, kao niti famozni ključ, kao nekakva ključna činjenica koja je u slučaju Đureković bila najodlučnija. Najednom ključ, koji je Pratesu donio kaznu doživotnog zatvora, više nikome nije važan.

Ne, predsjedavajućeg Vijeća suca Manfreda Daustera istinski nije zanimalo ništa izvan kategorije difamiranja bivše države i prikazivanje njenih čelnika maloumnim, zato on samo tepe svoje i samo i dalje vjeruje u tužiteljeve više nego „određene“ formulacije iz optužnice kako se „Perković neodređenog dana, na neodređenom mjestu sastao s neodređenim ljudima“ …

O da, reći će sudac Dauster u obrazloženju presude i ovo: „Motiv za uklanjanje Đurekovića utemeljen je kako njegovim neprijateljskim djelovanjem i upletenosti u malverzacije u Ini. Smatralo se da bi eliminacijom Đurekovića bio uklonjen i problem s Inom koji je zbog istraga o pronevjerama u visini od nekoliko milijuna dolara postao veliki teret za republičko vodstvo.“

I ovom formulacijom sudac pokazuje da ne barata činjenicama, nego da naprosto „nabada kao ćorava kokoš“ i nagađa, jer se kriminalom u INI bavio Đureković, bilo je to vrijeme embarga na isporuku nafte koje su arapske izvoznice nafte nametnule Zapadu, SFRJ je mogla nabavljati nafte koliko je htjela, naravno ako je mogla platiti, što je promućurni Đureković prepoznao kao priliku, nafta je tobože kupovana za INU, a onda su tankeri pretovarivani na otvorenom moru i nafta je završavala u nekoj od zemalja pod embargom, naravno uz puno višu cijenu, razlika je išla u džep posrednika.

Tako je to nesmetano išlo jedno vrijeme sve dok izvoznice nafte, sve članice Pokreta nesvrstanih, nisu prokljuvile da im embargo ruši zemlja lider Pokreta, pa su žestoko protestirali kod jugoslavenskih vlasti, koje nisu imale kamo nego pokrenuti istragu i prekinuti taj za pojedince i INI unosni „business“.

Kad je Đureković iza svojih leđa osjetio dah organa gonjenja, bježi u Njemačku, gdje se prikazuje kao žrtva političkog progona. Jer odavanje povjerljivih podataka i špijuniranje u korist BND-a je zapravo opozicioni politički rad.

Manijakalno piše knjige, zapravo političke pamflete, optužujući režim u bivšoj državi da ga je proganjao radi njegovog hrvatstva i prokazivanju kriminalnih radnji u INI, V. Špiljka, sina istaknutog partijskog i državnog funkcionara Mike Špiljka.

Predsjedavajući Vijeća nikako da dokonta da bi ubojstvo Đurekovića u tom trenu daleko više škodilo i istrazi, a onda i samom Špiljku, te „da kriminal u INI“ nije motiv nikome da zauvijek ušutka Đurekovića. Špijunaža u korist BND-a je, ali ne samo to, već to što se Đureković po dolasku u Njemačku odmah povezuje s ekstremnom ustaškom emigracijom kojoj plaća "zaštitu", pa njegova "ušteđevina" kopni silnom brzinom, jer je društvo kojem se priklonio kronično gladno novca. Naravno za potrebe "oslobođenja Hrvatske od velikosrpskog ropstva", kako će oni reći, za terorističke aktivnosti, kažem ja.

E, tu smo, financiranje terorističkih aktivnosti u sprezi s odavanjem tajni, pa i vojnih, stranoj sili već jest motiv. Samo taj motiv u glavu suca Manfreda Daustera ne stane, ruši mu koncepciju o „maloumnosti“ Mike Špiljka.

Klizeći strogo u politiku, sudac Dauster se ne libi u obrazloženju presude izreći i sljedeće: „Nadamo se da će u zemljama koje su nastale nakon raspada Jugoslavije doći do znanstvenog sučeljavanja s ovim povijesnim razdobljem. Koliko je to polje tamo neistraženo dovoljno govori činjenica da smo morali kao vještake pozvati jednog danskog i jednog njemačkog povjesničara.“

Jer naravno samo ti povjesničari su oni koji bivšu SFRJ gledaju očima Manfreda Daustera, kao državu koja nije imala pravo na postojanje, kao državu koja je po svojem društveno-političkom uređenju ostala zacementirana u drugoj polovici 40-ih godina prošlog stoljeća ili u najbolju ruku po svemu jednaka bivšoj DDR ili Ceauscecuovoj Rumunjskoj, one povjesničare koji bi mu to potvrdili zaista teško može naći na tlu bivše države, mislim da to ni Josip Jurčević ne bi mogao.

Prema navedenom mene sudac Dauster podsjeća na onog gospićkog suca koji će sudeći nekom Srbinu nesretnika osuditi i kao krivca za sve turske zulume.

Suđenje je najbolje opisao Josip Manolić rječima: „Ovo suđenje je bilo utakmica na jedan gol, i to bez obrane. A gdje su ti današnji hrabri suci bili prije trideset godina?“

Komentari

zamisli

feniks

zamisli da u Hrvatskoj frakcija tajne službe organizirana od strane ekstremnih kolumnista i blogera (Viktor I, Feniks, Žarko P.) izvrši državni udar
i postavi Stjepana M., kao figuru, za premijera (nije nemoguće, Stipe M. fakat može sa svakim)
uvede totalitarnu diktaturu
ukine pravo govora, političkog okupljanja, izbore, vrati bivšeg vođu omladine na mjesto šefa HRTa
Zoran M. emigrira u prijateljsku Njemačku
i u emigraciji se bavi političkim radom (malo vjerovatno jer uključuje rad, ali ipak)
SOA kako se već bude zvala, koju vodi mladi obavještajac Dragan L.
po naređenju političkog vrha (Feniks....)
organizira ubojstvo Zorana M.

to bi bilo političko ubojstvo
Dragan L. sudionik ubojstva
Feniks nalogodavac ubojstva

luka

Tko je glasao

Luka

Kopija jednog mog komentara:

" grdilin — Pon, 11/02/2013 - 15:22.
Molotov

Na ovaj tvoj komentar bi se mogli napisati traktati. O lustraciji je ovdje pisano više puta.
Ništa ovdje nije moglo biti napravljeno bez Manolića, Perkovića i ostalih. O Zdravku Mustaću i njegovom radu će se tek čuti.
Nisu oni preuzeli ovu zemlju nego su oni od početaka involvirani na razne načine u njenome stvaranju. Tu je i Drvo dosta u pravu.
Samo ko će odvojiti žito od kukolja.
Može li se zaboraviti njihovo djelovanje za vrijeme SFRJ na osnovu rada i možebitnih zasluga u Domovinskom ratu, pa sve do danas?
Ja osobno ne zaboravljam njihov prijašnji rad.
Ali tko sam ja da me se pita?

Što se tiće Radmana on mi je bio skriven od devedesetih pa sve do danas.
Zaista nemam pojma o nekm njegovom političkom radu od tada.(nije mi bio predmet interesa)
Ne znam ni kakva su mu razmišljanja danas.
Ako je istinito ovo sa Sašom Miloševićem onda mi ni malo nije drago.
Saznat ćemo uskoro.
link:
http://pollitika.com/kako-je-rad-man-postao-super-man

Tko je glasao

sotto voce

Pljunuti Sindičić

Tko je glasao

@ružnolijeni najbranitelj

A što nam to pak ti želiš priopćiti ovako šapćući?
Vinka Sindičića nisam izrjekom spomenuo, pa ne znam zašto ga ti ističeš?

Ostavi se rasprava i idi i dalje živjeti tuđe živote jer svojeg nemaš.
Nikad ga nisi imao i nikad ga imati nećeš.

Uhvati se za ruku s banijskom protuhom, on je jedini koji te uvažava, možda i zato što ste jednake ništarije.

Tko je glasao

sotto voce

Nešto te žulja:
Oprali su te i ovde.

http://www.forum.hr/showthread.php?p=59580097

Ponovo.
Po tko zna koji put.
Možda moš njima uteć ali meni ne moš.
Njima triba vrimena da te baniraju po tko zna koji put.
A što se tiće Sindičića, ličiš mu.
I ne samo facom nego i djelovanjem.
Nego reci ti nama ovdi jel ti Perkan pomoga u svezi maloga?
I što si dužan Perkanu

"Sotto voce piva klapa u to gluvo litnje doba
I prolazi ispod skala di se suši tvoja roba"

grdi
Do Pergula riči lete pun se misec smije gradu

Tko je glasao

@ružnolijeni najbranitelj

Uhvati se za ruku s banijskom protuhom, on je jedini koji te uvažava, možda i zato što ste jednake ništarije.

Tko je glasao

sotto voce

eto ljudima sam stavio link da čitaju.
I da se dive tvojim uradcima.
Nisam napravio ništa ružna, nedozvoljena ni bezobrazna.

I tio sam ti onako sotto voce napisati (šapnuti) da nije Perkan uništija dosjee.
Tu se malo i Turudić zajeba.
I iznad Perkana i Zdravkana postoji služba za sigurnu pohranu (podataka).
To onako da možeš još slađe spavat.
Mikrofilmovi su jebena stvar.
Ni Mustać nije sve vamo prinija.
Sa onim što je, tek je kupio nešto godina mira.

Tko je glasao

@ružno-lijena ništarija

Uhvati se za ruku s banijskom protuhom, on je jedini koji te uvažava, možda i zato što ste jednake ništarije.

I nastavi živjeti tuđe živote kad svojeg nemaš.

Tko je glasao

nisam ni sumnjao da ćeš ti @ Fenikse

uzeti učešće u kampanji difamacije i diskreditiranja ubijenog- žrtve.

Em špijunirao za Njemce, mrske Švabe jel...em se obogatio na švercu naftom, pa onda tim novcem financirao hrvatske teroriste...

No dobro. Zbog mlađih koji možda čitaju tvoje nebulozne pamflete ukazat ću na nekoliko nelogičnosti.

Kako je on mogao krasti tankere nafte a u INI su radili sve djeca crvene buržoazije. Tko je sin Mike Špiljka danas. Trgovinu naftom su nadzirali i savezna udba i kos jna.

Pokojni Đureković je bio partizan. Hrvat iz Vojvodine.

Kad već pretresamo teoriju zavjere, dopusti da i ja metnem svoju koju sam pobrao letimično, a vjerujem da ćeš se čak i ti složiti i da će ti biti bliska.

Odmah poslije Titine smrti započela je borba ispod površine između snaga federacije ( Beograd) i nacionalnim snagama ( Zagreb).

JNA (KOS) i Beograd- Srbija željeli su glavni i najvažniji resurs prebaciti u Beograd i svu trgovinu, nabavu, prodaju centralizirati u Beogradu, čemu su se snage u Zagrebu opirale.

Mika Špiljak je ipak bio Hrvat. Naravno da su muljali pripadnici crvene buržoazije s naftom, kao uostalom što se i danas mulja.

Đureković je bio beogradski igrač, beogradski student.

Iz Beograda su namještali igru ovima u Zagrebu e da bi preuzeli poslove i komandu nad INOm, a tu im je kao upleten u sve mogao poslužiti Đureković kojeg je zasigurno KOS imao na vezi.

Krao je s njima, ali je bio nekom na vezi u Beogradu.

O bliskosti KOS-a JNA i srbijanske i savezne udbe nije potrebno trošiti riječi.

Kad su igrači u Zagrebu shvatili opasnost i od koga im najviše prijeti, dali su mig Đurekoviću da se makne jer bi mogao nastradati.

Zbrisao je a tamo su ga odmah prihvatili udbaši infiltrirani u emigraciju (Prates), a koje su udbaši Hrvatske imali na vezi.

Uvukli su ga u igru i u kratkom vremenu od njega napravili opasnog emigranta, e da bi od Savjeta za zaštitu poretka ishodili političko odobrenje za likvidaciju jer je bio neugodan svjedok oko muljanja u INI.

Pošto je zaista napisao nekoliko knjiga i javno istupao u tom svom drugom životu u nadi da će ga sama javnost zaštititi, a kao komunističkog disidenta i vlasti tadašnje Zapadne Njemačke, lako su ga prikazali kao opasnog emigranta i izdajnika, špijuna i dobili suglasnost da ga neutraliziraju.

Zapravo su ga ubili Hrvati u podvodnom - tajnom- prikrivenom špijunskom ratu sa Srbijom i JNA koji je započeo odmah po Titinoj smrti samo da bi zadržali nadzor nad tada najvažnijim hrvatskim resursom INOM, e da im Beograd ne preotme naftni biznis.

Zapravo su Špiljak i Pavle Gaži to odlučili, a Perković i Mustać to organizirali iz patriotskih pobuda, nevezano što su se i oni bogatili na INI, e da nam Srbi ne preotmu INU.

Sami izvršioci nisu bitni.

Postoji još i jedan detalj. Nobilu je nuđena nagodba, s tim da bi Perković možda dobio 2-3 godine. Nobilo je odbio. Pitanje je zašto.

Možda zato što bi u tom slučaju trebao sve ispričati.

Najbolje bi bilo da sve ispriča sada u žalbenom roku, pa mu možda smanje kaznu...jer on je bio samo profesionalac.

Vanja Špiljak uživa u vili na jezeru u Švici, a on eto robija.

sve dobro...

Tko je glasao

@banijska kretenčina

Samo ti nemoj kombinirati, jer nemaš pojma ni o čemu.

Tko je glasao

he, he

vidiš, a ja držim da sam više zaboravio o tim stvarima nego što ti znaš...

ti si zasljepljeni jugonostalgičar mentalno zaostao u onim vremenima i tepeš kao papiga svoju jugoboljševičku mantru

sve dobro...

Tko je glasao

Da si ti Drvosjek, veliki

Da si ti Drvosjek, veliki patriot, početkom osamdesetih bio zaposlenik SDS-a SRH i da si dobio zapovjed da eliminiraš državnog neprijatelja, što je u opisu tvog radnog mjesta, ti bi to ponosno napravio, u obranu časti i slave a nadasve radi sigurnosti domovine.
To je tako, to se vrlo lako da iščitati iz tvojih dnevnika i komentara samo su bitne trenutne okolnosti i stanje nacije-države.
Zato svako tvoje lupetanje o plačenicima službi bivše države je potpuno nebitno, sam si takav kakvim ih opisuješ.

Tko je glasao

de još jednom @Jura

pročitaj moju analizu...ja pratim sukob hrvatske udbe i Hrvata u partiji kontra jna kos-a i srbijanske udbe malo duže nego što si ti zaključio...

U slučaju Đureković, po mom mišljenju..radi se o klasičnom sukobu Beograda i Zagreba oko kontrole nad INOm.

Hrvatima komunistima je bilo pun kufer njihovih kolega iz Beograda.

Do raspada Juge došlo je zato što su se najprije posvađali komunisti i podijelili se po nacionalnoj osnovi.

latentni sukob traje od osnivanja KPJot.

Hebrang je bio komunist i partizan...maspok sedamdesetih...itd.

Atentat tj. likvidacija Đurekovića nema veze ni s ustašama ni s tzv. ekstremnom emigracijom nego je to unutarjugoslavenski unutarpartijski sukob.

Pored INAnaftaplina postojao je i Naftagas...Beogradu nije bilo drago da hrvatstvo vodstvo samo odlučuje o poslovima INAe.

sve dobro...

Tko je glasao

Ne zanimaju mene nikakve

Ne zanimaju mene nikakve analize i Đureković, pa ko je taj lik? Da ga plačenici službe državne sigurnosti nisu ubili, i budimo iskreni, oni nisu ubijali bez razloga, nikad se nebi znalo ni čulo za njega.
Do raspada Juge došlo je zato što su se najprije posvađali komunisti i podijelili se po nacionalnoj osnovi.
Do raspada bivše države je došlo što je previše drugova željelo biti Tito a kako to nisu mogli ostvariti jedino riješenje je bilo svako u svoje dvorište i tamo glumiti Tita, malo ćemo zapucati da se sirotinja ima čime baviti a mi ostvarivati svoje ciljeve.
I da, Hrvatska je 1990. bila prepuna plačenika tajnih službi europe i amerike, cilj je također bio isti, uništiti Jugoslaviju a sa njim i urušiti pokret nesvrstanih.
Urušio se Sovjetski savez, urušio se pokret nesvrstanih ali nato ostaje, širi se, zašto?
A to što ti mislliš da si uništio Jugoslaviju možeš objesiti mačku o rep, a ove budaletine koje izvikuju za dom spremni još će neko vrijeme biti aktivni, sve dok trebaju Srbiji i stranim agenturama. Kada odrade svoje nestati će kao da ih nikad nije bilo.

Tko je glasao

tebe ne zanima @Jura

ali teoriju: "tko nas bre zavadi" znaš naizust...

Ja se sijećam da nam ni svijet ni EZ nisu bili tada skloni i da su navijali za Yugu.

sve dobro...

Tko je glasao

Hahah

pročitaj moju analizu...

Čuj puzdrosjeka, analizu. Samo da ti se šegačit.

Tko je glasao

jes ti narkić

pozobao sve heptanone pa možeš funkcionirati...

nije te ćaća odgojio...ono..kad odrasli razgovaraju mularija čkomi u zapećku

sve dobro...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci