Tagovi

HDZ se vraća stilu vladanja nepodnošljivom lakoćom

Bilo je očekivano da će sada, kad su uspostavili stabilnu vlast, HDZ-ovci krenuti obnašati vlast nepodnošljivom lakoćom, jer je HDZ-ovim jurišnicima u Hrvatskom saboru bilo dovoljno da i uz onu krajnje nestabilnu vlast nastupaju trijumfalistički, ne uvažavajući nikoga i ništa, ponašajući se autistično prema svemu što nije dolazilo iz njihovih redova.

I da, događa se to, jednako na domaćem terenu, ali i u međunarodnim odnosima …

O tome svjedoče priče o rastu BDP-a za koji nije zaslužna Milanovićeva vlada, nju se kao pokretača gospodarskog rasta, pa onda i BDP-a niti ne spominje, već je „zaslužna“ isključivo Oreškovićeva vlada, vlada koja doslovno ništa po narod i državu korisnog učinila nije, a sad vidimo i Plenkovićeva vlada, koja još ni stolicu zagrijala nije.

Priča o proračunu za iduću godinu i izmjeni poreznih zakona, pri čemu se ne uvažavaju ni najdobronamjernije primjedbe, ne samo opozicije, nego i struke, koje se odbacuju sa samo HDZ-u svojstvenom bahatošću, bahatošću onih koji žele vladati nepodnošljivom lakoćom.

Što reći na pripremu novog sveobuhvatnog Zakona o pravim hrvatskih branitelja, koji predstavlja ogromni korak nazad u odnosu na onaj skromni pokušaj socijalizacije tih ljudi, koji je uz silne proteste pokušala pokrenuti Milanovićeva vlada. Te ljude se već ionako sve više doživljava kao nepotrebni i nepodnošljivi teret društva, a takvim ih je učinio upravo HDZ. Povećavati mirovine onima koji u umirovljeničkoj populaciji čine 7 %, a „povlače“ 20 % od ukupno isplaćenih sredstava za mirovine, uz prosječno ostvarenih 17 godina staža osiguranja, svakom normalnom zvuči suludo.

Prikriven, dobro zamaskiran način na koji će se obeštećivati banke, „oštećene“ radi fiksiranja tečaja CHF, radi „kredita u švicarcima“, kojim je olakšan položaj korisnika tih kredita, a trošak banaka, stvarni ili fiktivni, će se prevaliti na sve porezne obveznike, pa će tako biti umjesto banaka kažnjeni porezni obveznici.

Lupetanje bez ikakvog činjenja oko spora INA – MOL pridonosi sve bržem urušavanju INE, koje je mogla zaustaviti jedino energična reakcija vlasti, a ona je izostala i dalje izostaje.

Na vanjsko-političkom planu Predsjednica i Premijer su u sinergijskom djelovanju, ona kao eksponent NATO-a smještena u fotelju predsjednice RH, a on, što bi narod rekao, „nit' ga jebi, nit' ga kući vodi“, ne odustaju od Tuđmanove politike prema BiH niti od pokroviteljskog odnosa prema toj državi, odnosa koji najviše šteti upravo Hrvatima u BiH.

Posjet ministra vanjskih poslova Sloveniji pokazuje da hrvatske vlasti nemaju namjeru riješiti granična sporenja s tom državom. Arbitražu bahato odbacuju, ni na kakav kompromis nisu spremne, niti išta konstruktivno predlažu. Im Westen nichts neues!

Da nam nije predsjednice RH, koja će nam ukazati na to da je “NATO danas potrebniji nego ikad“, ne bismo ni znali da mi Hrvati i bez kruha možemo, ali bez NATO-a ne možemo. Bez nje ne bismo bili ni svjesni našeg značaja u svijetu, pa ako Ameri budu što trebali, neka se samo nama obrate, „zovi ih samo zovi“ …

Prema onoj narodnoj da je vidjela žaba da konje potkivaju, pa je i ona podigla nogu, naš će prime minister sklapati poslove i uređivati odnose u „velikoj i bogatoj“ Ukrajini, a na granicu „male i siromašne“ Rusije slati našu vojsku.

On bi reintegrirao Donjeck, Lugansk i paz' sad, Krim, u ustavno-pravni poredak Ukrajine, koja ne želi ni Ruse ni ruski jezik ...
A to sve će on srediti koristeći hrvatska iskustva iz procesa mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja, zaboravljajući da je to bila operacija UN-a, koja je uspjela samo zahvaljujući upornosti i beskompromisnosti generala Jean Paul Kleina uz obilno podmetanje klipova, jednako sa srpske strane kao i iz Tuđmanistana.

Bahati ignorant, poput slona u staklani, se ne obazire na sporazum iz Minska, koji se vodi kao dokument UN, potpuno zanemarujući i stav Moskve.

Pa i kad je od strane ruskog MVP upozoren, on to upozorenje bagatelizira kao ono došlo „s niske razine“, a nakon intervencije ruskog veleposlanika koji je pojasnio da je upozorenje stav ruskog MVP-a, ruske vlade i ruskog predsjednika, on od svoje ludosti ne odustaje

Inače za informaciju ovom našem reintegratoru, Krim s Donjeckom i Luganskom ni u istu rečenicu ne spada. I ne samo za Rusku Federaciju.

Nepodnošljiva lakoća vladanja nastavlja se prema Tuđmanovom predlošku. Pa hajdemo to onda malo podrobnije objasniti:

Dakle, od pobjede HDZ-a na prvim višestranačkim izborima, kojoj je više pridonio Ivica Račan nego Franjo Tuđman, pa do Tuđmanove smrti, HDZ je, radeći što god mu je na pamet padalo, ne vladao, nego haračio Hrvatskom, gotovo nepodnošljivom lakoćom. Nad-dvotrećinska većina „ruku“ u Hrvatskom saboru omogućavala mu je sve; i da mijenja Ustav i prilagođava ga svojim interesima; i da mijenja zakone i druge upravne i normativne akte; i da u pravosudni sustav kao suce „upumpava„ podobne: i da iz sustava MUP-a isključi ne samo Srbe nego i sve nepodobne, pa i Hrvate.

Zlorabeći tu svoju silnu premoć HDZ je odveo zemlju u racionalno sagledavajući potpuno nepotreban rat.

Bilo bi dobro za duševno zdravlje hrvatskog naroda, da ga se nakon četvrt stoljeća prestane hraniti“ proglašenim istinama odnosno da mu se već jedanput prestanu podvaljivati priče o nekakvoj agresiji i pravednom obrambenom ratu, tobože u funkciji „stvaranja hrvatske države“, definicija pojma agresije je dobro poznata i vrijedi za čitav svijet, jednako kao što su dobro poznati i atributi koji prema Teoriji države i prava definiraju državu.

Dakle, niti je bilo agresije, niti stvaranja države, jer je hrvatska država postojala puno prije dolaska HDZ-a na vlast.

Koristeći rat kao svojevrsnu „zvučnu kulisu“ HDZ je predvođen Tuđmanom, kroz potpuno nepotrebni proces podržavljenja društvenog vlasništva popraćenom privatizacijom à la hdzeiana, izvršio najveću pljačku u povijesti hrvatskog naroda, kojom su uništena brojna hrvatska poduzeća, pa i ona koja su bili vlasnici u svijetu izuzetno prepoznatljivih brandova.

Ono hrvatskog gospodarstva što nije uništeno pretvorbom vlasništva i privatizacijom uništeno je „škegronomikom“, koja je na razno-razne načine podilazeći uvozničkom lobiju promovirala uvoz svega i svačega, pod geslom kako se to negdje jeftinije proizvodi, čemu je ogromni doprinos dala HNB kroz proces deprecijacije kune najprije rušeći vrijednost DEM sa „četiri četvorke“ (4,444), najprije na 3,70, čime je vrijednost izvoza smanjena za 17 %, a potom i na 3,60 čime je vrijednost izvoza pala za daljnjih 4 % ili za ukupno 21 % čime su brojni izvoznici gurnuti u teške gubitke završavali u stečaju ili su likvidirani.

Kad je „škegronomika“ u pitanju nije naodmet napomenuti da su protiv „umijeća“ Borislava Škegre bili svi vodeći hrvatski ekonomisti, ali on je radio to što je radio uz punu podršku svemoćnog Franje Tuđmana.

I na kraju sve ono za što su se izborili oni predvođeni Franjom Tuđmanom čija se „neupitna svetost“ ima, kroz prava i privilegije pretočene u posebni organski zakon, jer ustavni, kako se priželjkuje, vjerojatno neće biti moguće usvojiti, valjda zato što su ugrozili teritorijalni integritet RH, jer upravo to je bio Plan Z-4, a samo Martićevo odbijanje stavljanja potpisa na taj dokument je spasilo Hrvatsku, jer je omogućilo VRO „Oluja“, kojom je slomljena pobuna djela Srba u Hrvatskoj. Da je Mile Martić prihvatio i potpisao Plan Z-4, RH bi bila „uža“ za desetak tisuća km2 i nikakve vojne i policijske akcije ne bi bile moguće, MZ ih ne bi dopustila.

Nema segmenta na području ljudskog djelovanja od gospodarstva i politike, preko obrazovanja i znanosti, do kulture, zdravstva i svega drugog, što nije dotaknula „blagotvorna“ ruka Franje Tuđmana, čovjeka koji je i demokraciju doživljavao na svoj osebujni način.

Deficijenciju demokracije u Tuđmanovom režimu brzo su uočili mnogi pojedinci od imena, ali i brojne NGO, ali sve je to bilo prigušeno ratnim zbivanjima sve do masovnom protesta povodom oduzimanja koncesije Radiju 101, koji je bio najozbiljnije upozorenje Tuđmanu da vrijeme nepodnošljive lakoće vladanja HDZ-a i njega osobno pomalo ističe.

Saznanja o mnogim HDZ-ovim i Tuđmanovim nepodopštinama, ali i teška Tuđmanova bolest, doveli su na vlast sedmeročlanu koaliciju predvođenu SDP-om, na izborima 1999. Zbog teškog podnošenja gubitka vlasti u redovima HDZ-a, sedmeročlana koalicija pod vodstvom SDP-a za mandata Ivice Račana, vlast je obnašala u atmosferi neprekidnih prijetnji državnim udarom, što je započelo „generalskim pismom“, kulminiralo „Splitskom rivom“, a i čelnik HSLS-a, Dražen Budiša, dao je nemali doprinos neprekidnim opstrukcijama vlasti čiji je dio bio i HSLS, što je na kraju rezultiralo praktičkim raspadom koalicije.

Nemogućnost Račanove vlade da poduzme bilo što ozbiljno na planu uvođenja reda u državi, doveli su na izborima 2003. ponovo HDZ, odnosno koaliciju koju je HDZ predvodio, na vlast.

Koalicije predvođene HDZ-om obnašat će vlast 8 godina za mandata Ive Sanadera i Jadranke Kosor, koje su pokušavale vladati stilom Tuđmanovih vlada, ali to više nije išlo, što zbog premalog broja „ruku“ u Hrvatskom Saboru, što zbog takvom načinu vladanja nesklonog predsjednika RH, a što zbog u narodu rastuće svijesti o svemu zlu koje je HDZ, predvođen Tuđmanom nanio hrvatskom narodu i njegovoj državi. Svim tim nedaćama po HDZ pridružila se i rastuća gospodarska kriza koja je snažno zahvatila i Hrvatsku, na što HDZ nije mogao ponuditi baš nikakav odgovor.

U najgorim trenucima gospodarske krize na izborima 2011. vlast prilično uvjerljivo osvaja „Kukuriku koalicija“ predvođena SDP-om, koja u izuzetno nepovoljnim uvjetima uspijeva serijom malih koraka osigurati mali, ali vidljiv i više nego dobrodošao gospodarski rast, čemu je nemali doprinos dalo i uvođenje rada u fiskalni sektor, tako počevši izvoditi zemlju iz duboke krize.

Druga značajna novina bio je rad na tragu pokušaja socijalizacije braniteljske populacije, koju je HDZ pretvorio u parazitski sloj društva, glasačku mašineriju HDZ-a plaćanu respektabilnim mirovinama i drugim privilegijama, daleko iznad stvarnih zasluga, ali i mogućnosti društva, je bila priprema razdvajanja braniteljskih mirovina na dio ostvaren kroz uplate u mirovinski fond i dio za koji nije pokriven tim uplatama. Pa bi onaj dio braniteljskih mirovina koji ima pokriće u uplatama u mirovinski fond bio isplaćivan iz tog fonda i bio podložan usklađivanju dok bi se onaj drugi dio isplaćivao iz proračuna i ne bi do nekih boljih vremena bio podložan usklađivanju. Treba li reći da su oni koji su ostvarili u prosjeku 17 godina mirovinskog staža bili silno nezadovoljni takvim rješenjem, pa su i „logorovali“ u Savskoj radi toga, ne uzimajući u obzir ni prosječni staž osiguranja od 17 godina, ni činjenicu da njih manje od 7 % u ukupnoj umirovljeničkoj populaciji uzima gotovo 20 % ukupnih sredstava isplaćenih za mirovine.

Radi neprijeporne činjenice da je vladi Zorana Milanovića uspjelo preokrenuti trend gospodarskog pada, stabilizirati stanje u zemlji i pokrenuti gospodarski rast u Hrvatskoj, da će na izborima 2015. kao koalicija „Hrvatska raste“, bez IDS-a kao koalicijskog partnera, ostvariti izbornu pobjedu, možda tijesnu, ali ipak pobjedu.

No iz potpuno nerazumljivih razloga u predizbornoj kampanji Zoran Milanović počeo se obraćati biračkom tijelu HDZ-a i očekivano, ne dobivši od tamo nijedan glas, a izgubivši mnoge „svoje“ sigurne glasove, tijesno gubi izbore.

Nestabilnoj vladi koju su na osnovu „suradnje“ formirali HDZ i MOST nezavisnih lista u startu je prognoziran kratak vijek, sam HDZ ju je srušio, jer nije ostvarivao očekivanu dominaciju, a na raspisanim prijevremenim izborima u rujnu 2016. daleko veće šanse za pobjedu davale su se „Narodnoj koaliciji“, opet bez IDS-a, ali sa HSS-om, predvođenoj SDP-om.

No Zoran Milanović u predizbornoj kampanji ponavlja istu grešku koju je počinio uoči izbora 2015. i „Narodnu koaliciju“ odvodi u poraz uvjerljiviji nego onaj na izborima 2015.

HDZ slavi, Andrej Plenković na temelju većinske podrške u Hrvatskom saboru dobiva mandat za sastav nove vlade ponovo s MOSTOM nezavisnih lista i manjinskim predstavnicima, znatno stabilnije od vlade Tihomira Oreškovića.

Komentari

xyx

Feniks ,nisi jedini svjetionik u ovom ustaškom i kleronacionalističkom sluganstvu imperijalizmu.Ima dosta ljudi koji razumiju bit stvari,ali strah je velik.Imperijalizam je upregnuo sve strukturirane sile u uništenje i zatiranje Hrvatske.Lider je RKC .Ona predvodi stada u kolektivnom samoubijanju ,ali ga stada ne vide.RKC im baca kosti na sve strane ,da im se pogled ne može razbistriti.

Tko je glasao

Okej, uglavnom podržavam

Okej, uglavnom podržavam tvoje poglede ali ovo za Kunu (Dinar, svejedno) ja kao totalni ekonomski tudum nemogu baš dobro sagledati. Najme kaj, ako je Kuna vezana za Euro i time smo "uništili" hrvatsko gospodarstvo kako to da jak Euro nije uništio njemačko gospodarstvo ili francusko, ili pak jaki Ch-Franak uništio švicarsko gospodarstvo. Zašto jaka Kuna-euro uništava hrvatsko gospodarstvo a druga ne? Misliš da bi devalvaciom Kune za 50% privreda iznikla iz pepela?
OK, možda bi kad Euro u ovoj jadnoj zemlji ne bi postojao, kad se cijene i dan danas ma koliko Kuna bila stabilna, ne bi prikazivale u Eurima, (automobili, nekretnine) kad se krediti ne bi obračunavali u Eurima/Francima već bi bili u Kunama. Kad bi ponovo kamate na kredite bile na iznos a ne na novokomponirani proizvod banaka - godišnja kamata. Kredit je bio npr. 100.000 DEM sa kamatom 15% na 10 godina, vratio sam 115.000 DEM u tih 10 godina, kako je danas?
Onda privreda i energenti, imamo li energente koji nisu vezani uz Dolar/Euro, imamo li el. energije domače proizvodnje koje bi privreda dobila doslovno besplatno ako radi za izvoz? Plin, imamo li besplatan plin za hrvatsko gospodarstvo ili ga firme plačaju po "američko-rusko-europskim" cijenama ? Kako bi sa takvim troškovima privreda krenula, misliš da bi radnici radili umjesto sadašnjih 3.500KN za 1.600KN ? Ja bi sve to razumio da sve što mi treba mogu kupiti u Hrvatskoj, da me nije briga za odnos Kuna-Euro, da benzin bude i dalje 10KN, struja, plin, voda komunalije ostanu na ovim cijenama u Kunama a 1Euro nek bude 100KN hebe mi se baš.
Je li to moguče? Ako to nije ja bi vas ekonomske stručnjake molio da ne govorite kako je jaka Kuna uništila privredu. Privredu je uništila svaka vlast do sada, poreznom politikom, novokomponirani poduzetnici koji umjesto ulaganja u nove tehnologije svaku zarađenu Kunu-euro izvlače iz firme i deponiraju u stranim bankama i cvile kako im je teško i kako su im radnici trošak itd...

Tko je glasao

Kako...

Jaka kuna uništila je hrvatsko gospodarstvo jer je postalo isplativije uvoziti nego proizvoditi.

Ono malo domaće proizvodnje nekonkurentno je uvoznoj robi, a isto tako je nekonkurentno za izvoz.

I firme u građani su isto tako upropašteni kreditima u stranoj valuti.

Trebalo bi konvertirati kredite u kune, a onda devalvirati kunu.

S obzirom da smo nesuvereni, a jedini prijatelji su nam ovi isti od kojih uvozimo i koji nam daju kredite, u tom bi nam slučaju nebo palo na glavu.

Eto tako nekako, ukratko ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Mi nismo prestali proizvoditi

Mi nismo prestali proizvoditi zbog jake ili nejake kune (by the way, troskovi proizvodnje su uvijek isti i mjere se eurima, dolarima ili francima) vec zato sto nam je proizvodnja preskupa, trziste ograniceno tj malo a poslovanje vrlo administrativno komplicirano. Posebno treba naglasiti da drzava ima negativan i represivan stav prema poduzetnicima tako da se zadnje nabrojano multiplicira u teskocama

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Oprosti ali molim te da ovo

Oprosti ali molim te da ovo više nikad ne pnoviš:
trziste ograniceno tj malo
Nije li 1990. očuh domovine i njegovi sokolovi, jastrebovi, sove, orlovi i ostali lešinari-grabežljivci vrištali da smo sami sebi dovoljni, da nama jugoslavensko tržište ne treba, da nas Europa jedva čeka i slične pizdarije u koje i dan danas svi veliki rvati vjeruju !?
Imamo EU tržište koje nije malo,
ajmo sad dalje .. u čemu je problem, u antipoduzetničkoj klimi? okej, tko ju vodi, imenom i prezimenom ?

Tko je glasao

tržište je malo. stabilna

tržište je malo. stabilna firma zadovoljava potrebe prvo u svojoj okolini a onda dalje, mi to ne radimo iz mnogo razloga. (u prijevodu: nismo kadri proizvesti ni hranu za svoje potrebe, a kamoli za dalje)
Ime i prezime: Država Hrvatska, HR politički establishment sa pratećim tajkunima (tko koga prati stvar je dogovora i trenutka) uz svesrdnu potporu građana na državnim aparatima za održanje života bez da se miču

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Uvozimo repromaterijal za

Uvozimo repromaterijal za proizvodnju po super cijenama jer je Kuna jaka i sad se ne isplati proizvoditi, hm, da.
Roba uvezena iz EU je jeftinija zato jer imaju jeftiniju energiju, jeftiniji repromaterijal i jeftiniju radnu snagu, dakle mi im ne možemo nikako konkurirati.
Nisam dobio odgovr zašto nisu europske ekonimije propale jer je Euro jak i uvoz povoljniji, znači tvoj odgovor, nula bodova, pokušaj ponovo.
Da, krediti su problem, a tko je koga molim te silio da uzme kredite koje ne može otplaćivati, strane banke, kako, puškom, pištoljem, uzimaj ili pucam ?
Ne, ne treba konvertirati kredite u Kune, što je bilo bilo je, treba zabraniti takve kredite, krediti samo u Kunama i sa precizno definiranom kamatom na iznos kredita, nikakve dnevne, tjedne, mjesećne, godišnje kamate, pa tko voli nek izvoli uzimati kredite.
A ako misliš da bi Kuna trebala devalvirati, može, samo prije toga zamrznuti sve cijene, sve plaće, ko digne cijenu energenata, proizvoda, usluge za jednu jedinu Lipu, streljat bez suđenja, eto, može, ja sam za takvu devalvaciju, može odma 90% pa da vidimo.
Tko će to napraviti, ovi biseri koji tvrde da je jaka Kuna uništila privredu ?
Nazovi ekonomski stručnjaci palamude o jakoj Kuni a riješenja nikakvog nemaju, to su lovci u mutnom koji bi se obogatili prvih par sati nakon devalvacije, kad to netko spomene
onda se sjetim onih fantastičnih noćnih deviznih tečajeva kada je Euro bio po 12KN u trajanju jedan sat, zašto, za koga, tko to koristi, ajmo znalci !
Software glitch, jeje, kako da ne.

Tko je glasao

@Jura

U trenutku uvođenja kune čiji je tečaj vezan za DEM u odnosu 1 DEM = 4,444 kn, tvrtka koj izvozi svoje proizvode po jedinično cijeni 1 kom = 1 DEM i isplaćuje radnicima plaću u bruto iznosu od 4. 444 kn mjesečno, mora izvesti 1.000 kom proizvoda da bi radniku isplatila njegovu plaću. Jačanjem kune u odnosu na marku na tečaj 1 DEM = 3,700 kn, tvrtka mora izvest 1.201 proizvod, uz tečaj 1 DEM = 3, 500 kn čak 2.270 proizvoda.
Jel' sad jasnije?
Promjen tečaja domaće valute ne podrazumijeva nikakve promjene na domaćem tržištu; ni inflacjiu, ni promjenu plaća, ni promjenu maloprodajnih cijena na domaćem tržištu.

Tko je glasao

Pod prvo, ne, nije mi baš

Pod prvo, ne, nije mi baš jasna tvoja računica,
kumica s placa bi rekla da treba umjesto 1000 za istu zaradu i uz manju cijenu, prodati 1270 krumpira
dakle treba proizvesti više ili država treba smanjiti milijon parafiskalnih nameta pa bi bruto komotno mogao biti manji
uz istu neto zaradu, e da, država
Da promjena tečaja ne mjenja ništa, vjerovao bi ti da nisam to preživio kao i mnogi od nas, zamisli gužve na granici
kad slovenci, talijani, mađari navale na naše benzinske po gorivo, po našu robu, sve jeftinije nego u troloj Europi,
raj na zemlji. Samo ima jedna kvaka, cijene goriva ne određuje savezno izvršno vijeće u Zagrebu već ultrafamozno Mediteransko tršište
ma što to značilo i cijene nisu u Kunama.
Državni aparat nam je neučinkovit, beskoristan a nenormalno skup, slobodno bi rekao i potpuno nepotreban kao takav.
Da ljudi rade, pristojno zarade i od zarade pristojno žive, nikad se nitko ne bi zamarao političarima, penzionerima i ostalim
za dobar život nebitnim stvarima.

Tko je glasao

@Jura

Pokušao sam ti objasniti na najjednostavniji način, ali ti nikako da shvatiš da jedržava revalvacijiom domaće valute, za koju nije postojala nikakva osnova, osim silnog pritiska uvozničkog lobija, uništila mnoge izvoznike i silno potaknula uvoz.
Prilikom ugovaranja izvoznog posla s kupcem se ugovaraju i moguće korekcije cijena proizvoda, koje će se svake godine povećavati za postotak inflacije kupčeve domicilne valute, a i povećanje/smnjenje cijena u slučaju povećnja/smanjenja cijena osnovnih sirovina ugrađenih u proizvod na svjetskom tržištu.
I to je sve, ludost domaće države nije moguće prevaliti na kupca.

Tko je glasao

čini mi se da ti je poimanje

čini mi se da ti je poimanje ekonomije stalo u 85toj..
što je najžalosnije ni tada to nije dalo dobre rezultate, već upravo suprotno..
da je neka daleka 75ta, možda bi imalo smisla to što pričaš..
pregazilo te vrijeme a nisi cjeloživotno učio :)

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Sa zadnjom rečenicom se u

Sa zadnjom rečenicom se u potpunosti slažem ali da je jaka Kuna uništila gospodarstvo u Hrvatskoj dok jaki Dolar, Marka, Euro itd. nisu uništila njihova gospodarstva u to ćeš me jako teško uvjeriti. Znači li to da je uvoz u države sa jakom valutom zabranjen, da uvoznici-trgovci ne postoje, da ništa ne izvoze jer su njihovi proizvodi preskupi ?
Za naše privredne neuspjehe nije kriva jaka Kuna već nerad, administracija, preglomazni državni aparat.

Tko je glasao

Bezvlađe je bolje,jer svaki novi donosi štetočinske poteze za RH

... osim Domoljubne koalicije te su je zato smijenili udruženi zločinci na čelu s MOST-om, Neoliberalne snage- koje su izgubile i (Brexit) i izbore, u Britaniji i SAD-u, i zaostali četnici , jugoslaveni i njihova udarna snaga- udboidi u pravosuđu, DORH-u., medijima, i HDZ-u.

O tome svjedoče priče o rastu BDP-a za koji nije zaslužna Milanovićeva vlada, nju se kao pokretača gospodarskog rasta, pa onda i BDP-a niti ne spominje, već je „zaslužna“ isključivo Oreškovićeva vlada, vlada koja doslovno ništa po narod i državu korisnog učinila nije, a sad vidimo i Plenkovićeva vlada, koja još ni stolicu zagrijala nije.U pravu si: zaslužna je Oreškovićeva vlada, koja doslovno ništa nije radila. Pokazalo se da su daleko bolje vlade koje ništa ne rade, nego one koje rade. To je tako zato što sve rade protiv građana i protiv ove države.

Tako je bilo prije preuzimanja vlasti od Račanove koalicije, jer smo imali Božićni ustav, 50% za dvojezičnost, 12 zastupnika hrvagtskih iseljenika i 1 glas za abolirane i neizlječene od velikosrpstva SDS-ovce, i samo 9 milijardi dolara duga. Bilo je bolje i u Savudrijskoj vali jer ono zlo od patuljka nije Sloveniji potpisalo da im daje hrvatski dio mora, zbog kojega smo itekako puno energije, novca i vremena utrošili.

Bilo je bolje i u bezvlađu, dok Sanader nije počeo vladati i zajedno s protuhrvatskim HSS-om , u Saboru; ukinuo ZERP koji je stupio na snagu.

Mislim da se ne radi o realnom gospodarskom napretku, nego su strane gazde dozvolile da se medijski i financijski stvori takvo virtualno stanje (nisu im uskratili povoljno zaduživanje, kao što su to napravili DK), jer ih ova Vlada sluša u zahtjevima pljačke u njihovu korist (porez na nekretnine, sveopća rasprodaja državne imovine, vođenje antihrvatske politike, kada to odgvoara EU-gazdama zbog podmićivanja Srbije)

Politička promjena u V. Britaniji i Americi jednostavno je Plenkovića pretvorila u retrogradnog političara, jer još slijepo sluša političare na odlasku (merkel i ostalu antieuropsku i antidemokratsku diktatorsku bandu), ali banda još ima snage upropaštavati do izbora u Njemačkoj.
Zato je nužno da Predsjednica vodi hrvatsku politiku, kao suprotnost i ovoj vladi.

Tko je glasao

matematika

Povećavati mirovine onima koji u umirovljeničkoj populaciji čine 7 %, a „povlače“ 20 % od ukupno isplaćenih sredstava za mirovine, uz prosječno ostvarenih 17 godina staža osiguranja, svakom normalnom zvuči suludo.

Ovo ti nije točno. Branitelji i HVO čine 6,394% umirovljenika i za to primaju 12,81% ukupno isplaćenih mirovina.

Tko je glasao

@marival

Ovo ti nije točno. Branitelji i HVO čine 6,394% umirovljenika i za to primaju 12,81% ukupno isplaćenih mirovina.
Dopuštam da moji izvori nisu najtočniji.

A tebe ni ovih 12,81 % ukupno isplaćenih sredstava za mirovine 6,394 % onih koji imaju u prosjeku 17 godina staža osiguranja ne bode u oči. To je kao normalno.
Normalno je i to da je velik broj njih umirovljen prije navršene 40. godine života i da će mirovinu primati najmanje 40 godina.
Borci NOR-a mirovine su ostvarivali prema općim uvjetima uz obračun boračkog staža u dvostrukom trajanju, a to znači da prije 60. godine života nisu mogli biti umirovljeni, zato je ta populcij i imala u prosjeku 27 godina mirovinskog staža.

Umirovljeni branitelji jednostavno bezočno pljačkaju druge umirovljenike, pogotovo one koji su pošteno odradili pun radni staž i koji mogu očekivati da će mirovinu koristiti u prosjeku 12 godina.

Tko je glasao

@Feniks, nema tu tvojih ili

@Feniks,
nema tu tvojih ili mojih izvora. Postoje podaci na stranicama HZMO-a i treba samo točno izračunati i napisati istinite podatke.
Na isti način možeš doći i do podataka sa koliko su godina umirovljeni.

Recimo da su borci NOR-a 1945. imali prosječno 20 godina, danas bi imali 91 godinu. Ni za tu populaciju iznosi mirovina nisu beznačajni.

Umirovljeni branitelji jednostavno bezočno pljačkaju druge umirovljenike, pogotovo one koji su pošteno odradili pun radni staž i koji mogu očekivati da će mirovinu koristiti u prosjeku 12 godina.

Meni puno toga bode u oči. Moje kolegice koje su sa mnom radile u kancelariji otišle su u punu starosnu mirovinu sa 30 godina staža i 50 godina života. Mirovinu primaju već 20 godina. Ja se moram strpiti do 60-e da bi otišla u prijevremenu mirovinu koja će mi biti dvostruko niža od njihove iako ću imati više godina staža. Hoću li ih optužiti zbog toga. Neću. Jer niti su moje kolegice niti branitelji krivi da nijedan saziv Sabora i nijedna politička opcija nije uspjela izglasati pravedan mirovinski zakon.

Tko je glasao

@marival

Pa recimo, kad već imaš uvid u podatke HZMO, što onda ne usporediš prosječnu braniteljsku mirovinu s prosječnom mirovinom boraca NOR-a.
Još poraznije bi bilo ako bismo usporedili tko se, za što, koliko dugo i protiv koga borio i na kraju tko je što izborio.
Dok su se borci NOR borili protiv najmoćnijeg rtnog stroja ikad i izborili hrvatsku državu, FDH/NRH/SRH, branitelji su pokrenuli rtm za provedbu Milošević-Tuđmanovog projekta "Humano preseljenje naroda i razmjena teritorija" i izborili "Plan Z-4" i tako doveli u pitanje teritorijalni integritet RH, jer "Plan Z-4" bi, da se ostvario, "suzio" Hrvatsku za desetak tisuća km2.
Ali kako "pametni i sposobni" Mile Martić nije htio potpisati "Plan Z-4", MZ je dopustila "Oluju", pa su branitelji predvođeni Franjom Tuđmanom realizirali samo dio plana, etnički čišću, ali ne i veću Hrvatsku.

Tko je glasao

Fenise, to je stvar vrijednosti i kvalitete

Ja i ti ne spadamo u istu kategoriju, dok si ti parazitirao na svim proračunima država u kojima si životinjirao ja sam vrijedno radio, a onda sam se vrijedno i junački borio da protjeram gamad terorističku i pravedno je da imam bar 5-6 puta veću mirovinu nego ti, to je jednostavno tako, kukavelj nije na cijeni u teškim vremenima. Pitanje je jesi li ti zaslužio i tu crkavicu, veliko pitanje?

Tko leti vrijedi, tko ne leti ne vrijedi. E...

Cheers...

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

@ustašuljačka nesklavura

Kokošaru i jajaro, nas dvojice ni u istu rečenicu ne spadamo ...
Ja sam radio i dok si ti ubijao, razarao i pljačkao sramoteći i zemlju i narod.
Ukupno sam odradio pune 43 godine, od čega 41 godinu u gospodarstvu i u mirovinu otišao sa 68,5 godina života.
Ah da, spadam među one koji od svoje mirovine mogu živjeti.

Tko je glasao

A jadan, baš mi te ža kad crkavaš od gladi

Ali zaslužio si ti sve što ti se dogodilo jer si ubijao, razarao i pljačkao Hrvatsku sramoteći svoj smrbski narod i zemlju.

Tebe se srami i tvoj sin, što treba više reći o tebi?

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Zagledanost u vlastitu sliku

Zagledanost u vlastitu sliku mami, i nije škodljiva, sve dok slijepi za sve drugo i drukčije ne potonemo zajedno s njom. (peščanik)

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Zakonom ili Ustavom ukinuti "stečenost prava"

Jer niti su moje kolegice niti branitelji krivi da nijedan saziv Sabora i nijedna politička opcija nije uspjela izglasati pravedan mirovinski zakon. Ukinuti "stečenost prava"!
Svakom mirovinskom reformom sve stavljati u jednake pozicije!

Tko je glasao

Mirovine za zločinačke partizančine i ubojice ti ne smetaju!?

A tebe ni ovih 12,81 % ukupno isplaćenih sredstava za mirovine 6,394 % onih koji imaju u prosjeku 17 godina staža osiguranja ne bode u oči. To je kao normalno.Licemjerno je prigovarati hrvatskoj vojsci, za mirovine, dok još imamo toliko partizanskih umirovljenika i među njima puno masovnih ubojica koji su ubijali Hrvate.
Nijepošteno i ljudski da im rodbina ubijenih isplaćuje mirovine za njihova zlodjela. Uz to puno je prijevara oko tih mirovina.

A među braniteljskim umirovljenicima, ima i ljudi poput Z- Ercega i sličnih , a koji su bili dobri pajdaši s R. Mladićem.

Čudi me što ministar Medved ne poduzima ništa da tu kukolj makne s grbače hrvatskih poreznih obveznika, jer svaka kuna isplaćena takvima na ime branitreljske mirovine, destruira DR i branitelje, ali niti to tebe ne smeta, jer si ti uvijek na neprijateljskoj strani.
Mirovine za zločinačke partizančine i ubojice ti ne smetaju!? (naravno nisu svi partizani bili zločinci, ali veliki broj njih iz komunističkih redova je.)

Tko je glasao

Kako je lijepo vidjeti da patiš, milina

Jesi i ti u talu preko ovih NGO-vana? E baš tu ćemo vam oduzeti i dati braniteljima i Crkvi i mališanima i starima i nemoćnima, i radnicima, svima s ljudskim licem, a vama kukac...

Nebitni ste, zakržljali atavizam neljudskih ideologija i vremena, predmet sprdnje... kmeee, kmee

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

@ustašuljačka nesklavura

A svi koji pred braniteljima ili zahvaljujući braniteljim bježe iz Hrvatske glavom bez obzira, su oni s neljudskim licem?
A starim i nemoćnim dat ćete valjda više kontejnera i uputiti ih prema javnim kuhinjama, za radnike vas baš briga, a mališana će biti sve manje.

Radili ste i radite protiv interesa hrvatskog narod i njegove države. Uz zdušnu pomoć proustaškog klera iz KC.

Tko je glasao

A svi koji pred braniteljima

A svi koji pred braniteljima ili zahvaljujući braniteljim bježe iz Hrvatske...

Da nije bilo branitelja ne bi imao tko bježati jer bi čejeni sve poklali

Tko je glasao

Kmeee... kmeee... kme... kmeeeee

Radimo samo protiv tvog interesa i tebi sličnih i koliko vidim ubili smo te u pojam, nema na što se ne žališ, nije li to znak da smo te potpuno uništili, ošašavili, uneredili, izvozali, razguzili, al ono baš, a kmečavac? Kmeeeee

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

@ustašuljačka nesklavura

Sve, baš sve što treba ste vi učinili da Hrvatska postane "muljevito dno Evrope".
Da ste znali i mogli bolje, valjda biste učinili bolje.

Tko je glasao

moronini

tek sad vidim koliko mi nisu nedostajali tvoji maloumni komentari. znam da se kaže da ne znaš što cijenit što imaš dok to ne izgubiš, ali kod tebe je suprotno, ti si ko smrad iz bosanske rafinerije, ne znaš koliko ti je dobro bez njega dok ne zasmrdi.

učini svijetu uslugu, odlogiraj se sa zborišta i vrati se pod kamenjar.com

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci