Tagovi

HDZ: "Porez na kapitalnu dobit - što je to?!"

Igrom slučaja, nailazim na stari članak na jednom portalu o problemu oporezivanja kapitalne dobiti i dobivam inspiraciju u ovim „kriznim vremenima“ da se uhvatim u nekoliko crta upravo te problematike.
Tadašnji predizborni prijedlog SDP-a kaže: Uvedimo porez na kapitalnu dobit (stopa bi bila zakonski uređena, a po mom skromnom sudu kretala bi se od 10-40%). Uz bitnu napomenu, da se oporezivanje vrši tek iznad iznosa kapitalne dobiti od 50.000,00 kn.
Da ne bi bilo zabuna, ovo ne bi bio nikakav udar na male dioničare!! Zašto?
Primjera radi: Građanin, mali dioničar, uz kupnju 100.000,00 kn dionica u nekom razumnom roku od 2 godine, uz prinos od 20% godišnje, ostvario bi kapitalnu dobit u iznosu od 40.000,00 kn. Rezultat: PRAKTIČNO NEMA PLAĆANJA POREZA ZA MALE DIONIČARE! Bože daj sreće, da imam „viška“ nekoliko stotina tisuća kuna i investiram u vrijednosne papire! Nakon toga, molio bih se da platim što više poreza jer bi to značilo moju veću zaradu!!!
Kada smo raščistili problem građana, dolazimo do velikih HDZ-ovih ekonomskih stručnjaka koji su rekli i čvrsto stali iza svoje izjave kako takav način oporezivanja ne dolazi u obzir „jer je to atak na građane“. E, pa stručnjaci, da Vama opet jedan građanin ponovi: LURA, PLIVA – 2 puta!!! To su značajne preprodaje koje su se dogodile na Zagrebačkoj burzi od kojih država nije imala NI JEDNU JEDINU KUNU, ponavljam NI KUNU!!! A takvih sličnih prodaja i preprodaja vrijednosnih papira, u nešto manjim iznosima, ima još! Samo, usporedbe radi, popis zemalja i poreznih sistema sa uređenim plaćanjem poreza na kapitalnu dobit: popis
Hm, pitam se, kako bi ta sredstva sada došla, u ovom stanju nelikvidnosti i predbankrotnom stanju državne blagajne?! Možda ne bi spasila Hrvate od ovakve situacije, možda ne bi puno pomogla – ali sigurno ne bi ni odmogla!!!
Zasigurno, mali čovjek, građanin se nikada na burzi neće obogatiti iz razloga što za dobitak na burzi treba imati inicijalni kapital. Koji, budimo iskreni, malo koji hrvat srednje klase ima. Al, sada dolazimo do onih koji imaju taj kapital, oni koji su netransparentni financijeri HDZ-a i njihovih kampanja kojima oporezivanje kapitalne dobiti nikako nije u interesu. Jer samo takvi mogu nadmašiti iznose od 50.000,00 kn kapitalne dobiti i poći daleko, daleko iznad tog iznosa – a da država ne vidi ni jedne jedine kune. Pa da, zašto bi se taj porez prenamjenio u socijalne svrhe, mirovine, škole, fakultete, domove...kada se mogu financirati HDZ-ove kampanje!?

Napomena: Sve navedeno je rezultat autorovog razmišljanja i mišljenja, te ne nalazi činjenice za temelj, ali se bazira na viđenju i promatranju cjelokupne situacije koja odražava realno, stvarno stanje stvari.

Komentari

Pojacati porez kojim bi se

Pojacati porez kojim bi se dijelile povisice birokraciji? Odrzavao HDZ? Ne hvala!
Sva je sreca da ce za 2 mjeseca jos 20% firmi naprosto zaposlene poslati kuci.Tko je uopce toliko lud, zalagati imovinu, dizati kredite i i hraniti nesposobnu drzavu a da ista ne placa dobavljace i svoje obveze po 200 dana?! I sad da se izmisli i "nagradni" porez za 3/4 ostalih koji dobivaju place i mirovine a ne proizvode nista?!
Sva sreca da ce MMF preuzeti stvari u svoje ruke pa takve teorije mogu biti tema za razgovor dok se ceka u redu na uredu za zaposljavanje prekobrojnih birokrata.Ili uz pivicu u parku.Stiglo je proljece.
Stanovi u Zagrebu idu slabo i po1200€/m2.Skuplji ne idu uopce.Automobili stari do 1 godine i oduzeti od neplatisa leasinga se jedva prodaju za 45% cijene.Ni oni se ne prodaju bas sjajno.

"Bolje je da odete prilike su nove,
Ulozi u povjesti dosao je kraj,
U pola cetri ujutro sa perona pet,
Radnicka klasa odlazi u raj.
Pa pa proleteri."

Branimir Stulic Johnny

Tko je glasao

Mnoge od ovih zemalja

Mnoge od ovih zemalja oporezuju svaki prihod od prodaje imovine, dakle prodaju kuće, dionica itd.

I ja mislim da bi se to trebalo oporezovati, ali postavlja se pitanje što s dividendama.

Tko je glasao

baš si me fino nasmijao :)

baš si me fino nasmijao :)

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Hajd'mo po jedan svež i

Hajd'mo po jedan svež i konkretan primer u Italiji:
Pre deset dana je kurs akcije UNICREDIT banke pao na 0,650 evra. Predpostavimo da sam tada kupila 10,000 akcija za ukupno 6.500 evra.
Tokom prošle nedelje cena ovih akcija je brzo rasla i jutros (23.03.2009) te akcije kvotiraju 1,340 evra. Da sam ih jutros prodala, za manje od deset dana bih zaradila bruto 6.900 evra. Porez na capital gain je 1/8 (12,5%), dakle netto zarada bi bila 6.037,50 evra uz povraćaj kapitalnog uloga od 6.500 evra. Uloženo: 6.500 evra, povraćeno posle 10 dana12.537,50 evra.

Pri ovom su zanemarene posredničke komisije, koje su na telematskoj berzi zanemarljive.

Kriza i nije svima tako strašna!

Julijana Mirkov

Tko je glasao

To su značajne preprodaje

To su značajne preprodaje koje su se dogodile na Zagrebačkoj burzi od kojih država nije imala NI JEDNU JEDINU KUNU, ponavljam NI KUNU
Točno tako. No, da je SDP pobijedio na prošlim izborima, i da je uveo porez na kapitalnu dobit, ili da ga je uveo HDZ, nakon što je (ponovno) osvojio mandat, država od tih preprodaja opet ne bi dobila ni kunu. Naprosto, takve se stvari ne mogu uvoditi retroaktivno.
pitam se, kako bi ta sredstva sada došla, u ovom stanju nelikvidnosti i predbankrotnom stanju državne blagajne?!
Koja sredstva?
Od 1. 1. 2008. (kad je "planirano" uvođenje PKD-a) dionički indeks CROBEX pao je oko 70 %. Nikakvog tu poreza nije moglo biti ubrano (izuzmemo li par vještijih daytradera koji su, ako im se baš posrećilo, eventualno mogli ostvariti neki prinos).
Nije, stoga, pravo pitanje da li bi nam danas dobro došla "ta sredstva" nego, kako bismo danas nadoknadili manjak planiranih sredstava iz toga "izvora"?

p.s. načelno nemam ništa protiv PKD-a

Tko je glasao

jeftini populizam.. hoće li

jeftini populizam.. hoće li država meni onda vratiti novce koje sam izgubio na burzi? neće? oh, vidi čuda..

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

PKD oporezuje samo

PKD oporezuje samo realiziranu kapitalnu dobit. Mogu tvoje dionice narasti 1000% no ukoliko ih ti ne prodaš nema realizirane kapitalne dobiti i nema oporezivanja.

Tek kad ih prodaš, tek tada se može izračunati realizirana kapitalna dobit i tek tada dolazi do oporezivanja, pa ako ne misliš prodavati nema straha od oporezivanja.

Tako da nije riječ o populizmu već je riječ o neznanju kako stvar funkcionira.

Tko je glasao

ti očito ne znaš kako

ti očito ne znaš kako funkcionira. puno je modela za porez na kapitalnu dobit. normalno da ide na realiziranu kapitalnu dobit, genijalac

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Oporezuju se prihodi, a ne

Oporezuju se prihodi, a ne gubici. Ako nemaš što jesti, država će ti dati socijalnu pomoć, naprimjer.

Tko je glasao

e vidiš, neće..

e vidiš, neće..

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Zašto bi? Ako uložiš

Zašto bi? Ako uložiš novac u neki posao i taj posao propadne ti si na gubitku, nitko ti ništa neće vratiti, ali ako ti posao krene i počneš zarađivati moraš platiti porez.

Tko je glasao

baš super. jelda :) točno,

baš super. jelda :)

točno, plaćaš porez na dobit, porez na dohodak, pdv itd. itd. E, ali budući to nije dovoljno sad bi još valjalo platiti porez na kapitalnu dobit.

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Ovaj komentar bilo bi

Ovaj komentar bilo bi suvišno i komentirati, ali učinit ću to u obrani mojeg stajališta! Poštovani Debe, jel tebe tko tjera na kupnju vrijednosnih papira? Jesi li upoznat/upoznata sa činjenicom da, kako možeš dobiti, da tako možeš i izgubiti na burzi?! Država nikako ne može utjecat na kretanja tržišta (čiji su gubitci/dobitci posljedica), ali svakako može, i treba oporezovati silne transakcije moćnika!!
Shodno gore navedenome, smatram da tvoj komentar nije na dobrom mjestu ostavljen, te da nije čak ni suvisao!

Tko je glasao

ako ih nitko ne bude

ako ih nitko ne bude kupovao, kako će vlada naplatiti porez na kapitalnu dobit?

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

jeftini populizam.. hoće li

jeftini populizam.. hoće li država meni onda vratiti novce koje sam izgubio na burzi? neće? oh, vidi čuda..

A zašto ne bi?

Zapravo ne vratiti izgubljene novce, nego otpisati gubitak (ili jedan njegov dio) od porezne osnovice. To je normalna praksa.

The Observer

Tko je glasao

ako sam tu godinu u minusu,

ako sam tu godinu u minusu, kako se racuna porezna osnovica? recimo da sam u minusu vise nego sto mi je porez na dohodak.. hoće li mi država isplatiti 20% na moj gubitak? neće. i to je u redu.

isto tako, porez na kapitalnu dobit je dvostruko, trostruko oporezivanje. Neki očekuju od države da ih hrani i pazi, oblači im cipele i veže žnirance. Ti isti zagovaraju rado stav da se te visokovrijedne državne funkcije moraju održati pod svaku cijenu. pa i po cijenu guljenja kože onima koji se drznu nešto proizvesti u toj istoj državi. I dok će država rado oguliti kožu svakome, očekivati da će funkciju oblačenja, maženja i paženja obavljati jednako vrijedno kao i funkciju guljenja kože drugima jest čista negacija zdravog razuma. Kukanje nad činjenicom da Rajić nije platio porez na kapitalnu dobit je u najmanju ruku dvolično. Autor traži da se uzme onome tko ima jer misli da će on vidjeti nešto od tog novca. Vrlo naivno

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

kako se racuna porezna

kako se racuna porezna osnovica?
porezna osnovica = prodajna cijena - kupovna cijena

recimo da sam u minusu vise nego sto mi je porez na dohodak
Onda recimo da ti se to odbija od porezne osnovice. Ako si, recimo, finacijska institucija smanjenje vrijednosti vrijednosnih papira ti ionako predstavlja porezno priznati rashod pa ti to umanjuje poreznu osnovicu.

isto tako, porez na kapitalnu dobit je dvostruko, trostruko oporezivanje.
ne nije.

Kukanje nad činjenicom da Rajić nije platio porez na kapitalnu dobit je u najmanju ruku dvolično.
Kukanje nad činjenicom da Rajić nije platio porez je kukanje nad činjenicom da u našem društvu ne postoji ravnopravnost. Jer kako univerzalna deklaracija o ljudskim pravima kaže - pojedinac treba biti oporezivan u skladu sa svojom ekonomskom snagom. Tako kada se Rajić ne oporezuje za prodaju dionica direktno se uvodi neravnopravnost društva. Kako?

Tako što se običnom šljakeru, koji samo ima svoju plaću i ništa drugo, oporezuje 100% njegove ekonomske snage. Sa druge strane Rajiću i sličnim tajkunima se oporezuje samo njegova plaća koja možda je 30 - 40 000 kn ali naspram 2 milijarde kuna kolika je vrijednost Dukata jasno je da našem Rajiću oporezuje manje od 1% njegove ekonomske snage.

I to nije kukanje već je to borba za pravednost.

Tko je glasao

Srećom, pa nisam jedan od

Srećom, pa nisam jedan od onih socijalnih slučajeva koji se uhvatio interneta, počeo pisati i "očekuje da će dobiti nešto od države i poreza naplaćenog Luki Rajiću"! Već sam samo onaj građanin koji razmišlja shodno današnjem vremenu. Socijalizam nije jednako kapitalizmu!!! Pa, dragi moji odlučite se što hoćete!
P.S. Još jednom da napomenem: ne treba meni ništa, a najmanje od države! Btw, kome je kada država nešto dala?! - NIKADA!!!

Tko je glasao

kome je kada država nešto

kome je kada država nešto dala

Dala je nešto nezaposlenima, daje nešto djeci bez roditelja itd. Nemoj baš tako. Država nam nije nešto, ima tisuću mana i rupa, ali nešto i funkcionira.

Tko je glasao

Zašto bi onda državi

Zašto bi onda državi trebalo davati još više tuđih novaca da njima raspolaže? Tko je kriv što je država LURU prodala za 1000 puta manju cijenu od Luke Rajića? Tko je stavio Čovića u PLIVU da ju rasturi i uništi?. I ti bi tim ljudima htio platiti još poreza?

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Ne. Da se mene pita - nova

Ne. Da se mene pita - nova vlast, novi ljudi, pa bi i taj porez imao smisla!

Tko je glasao

S dobrom vlasti taj i

S dobrom vlasti taj i stotinu drugih poreza bi bili potpuno nepotrebni..

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

bet, tvoj odgovor na sve

bet, tvoj odgovor na sve jest birokracija. Da nisi kojim slučajem zaposlen u državnoj službi? :)

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

bet, tvoj odgovor na sve

bet, tvoj odgovor na sve jest birokracija.

Kakve uopće veze moj odgovor ima s birokracijom? Samo u tvom "anitibirokratskom" i tzv. liberalističkom pogledu na Svijet.

Ali ima veze s logikom, zdravim razumom i poznatom praksom u drugim zemljama.

Ubiranje poreza na kapitalnu dobit nije nikakvo "guljenje kože" nego normalan i uobičajen porezni instrument. Svaka kuna ubrana od kapitalne dobiti, znači manju potrebu ubiranja poreza od rada i iz drugih izvora. U diskusijama o porezima treba uvijek poći od toga da nema države bez poreza (jer joj je to osnovni preduvjet postojanja), i da se diskusija vodi o opravdanosti i ograničenima nekog poreza i o njegovoj relativnoj veličini u odnosu na ukupne fiskalne prihode, a ne kao o nekakvom novom nametu.

Svrha svakog oporezivanja je da se osiguraju fiskalni prihodi za normalno funkcioniranje države, ali tako da se stimuliraju ili destimuliraju odredjena ponašanja. Naravno da bi bilo glupo udariti ogroman porez na kapitalnu dobit preko svega - nitko više ne bi uložio niti kune u Hrvatsku. Ali to ne znači da odgovarajuće dizajniranim porezima ne treba destimulirati štetna ponašanja, npr. kratkoročne špekulacije na kojima "pametni" ulagači ostvaruju velike dobiti ( doduše mogu i izgubiti) na takvim transakcijama. Isto tako, principjelno je pogrešno postavljeno da se prihod na kapitalnu dobit ne oporezuje, a na rad se plaća i preko 50%. Zašto, se npr. prihod od kamata na štednju ne uračunava u osobni prihod kao i prihod od rada? Kako to da je moguće lijepo živjeti od rentijerstva i ne platiti niti kune poreza, a onaj drugi koji nema veliku uštedjevinu, može i crkunti na poslu, ali će mu opet uzeti 50% od zaradjenog?

U porezima treba naći pravu mjeru, po ugledu na praksu drugih zemalja. Osim toga, proizvodna baza koja plaća glavninu poreza u Hrvatskoj je preslaba a da bi se ovu financijsku "nadgradnju" pustilo da se "igra" besplatno.

The Observer

Tko je glasao

kamate na štednju. Dragi

kamate na štednju. Dragi Bet, taj novac je zarađen već prije i ponovno oporezivanje istog jest normalno dvostruko oporezivanje. Destimulira štednju i potiče potrošnju, budući očito nije dovoljno da ti novac jede inflacija (to je isto porez) nego se i kamata još mora oporezati. Povećana potrošnja je opaka spirala koja je ovu državu dovela ovdje gdje jest danas. Nadalje, destimuliranje štednje znači automatski i smanjenu dostupnost kapitala na domaćem tržištu novca, te implicira zaduživanje u stranoj valuti, plaćanje lihvarskih kamata drugim državama i neto odljev kapitala.. Toliko o kamati na štednju.

U porezima treba naći pravu mjeru, apsolutno se slažem. Po uzoru na praksu drugih zemlja- zašto? ako oni imaju lošu poreznu politiku onda bi i mi po uzoru na njih trebali imato to isto? Inače, velika većina zemalja ima veliki porez na dohodak jer je to glavni izvor prihoda za proračun, a male poreze na dobit. Eto ti prakse drugih zemalja. Jedan od razloga zašto je to tako jest jer se tako da ubrati mnogo više novca nego od poreza na dobit.
Kad bi porez na dobit bio veći a na dohodak mali, nadzorni odbor i uprava bi imali puno veće plaće, a dobit bi bila manja.. radnici ne bi imali veće plaće, toliko je valjda jasno. Samim time, vlasnici kapitala bi bi bili destimulirani ulagati isti..

Što se tiče birokracije. Svaka regulacija, porez, ova ili ona aktivnost aktivnost države troši resurse na apsolutno neproduktivan način. svojevrstan porez na ubiranje poreza.

Ti uvijek polaziš od teze da je država dobar gospodar i iz tog ugla sve što kažeš apsolutno ima smisla. Povijesno gledano, država je loš gospodar. tojest, dobra je u raspodjeli novca od onih koji imaju malo prema onima koji imaju puno. To je uvijek bilo tako i uvijek će biti tako, jer državni aparat ne operira u vakuumu nego je podložan vanjskim utjecajima i lobijima, te svojim djelovanjem uglavnom stvara komparativne prednosti i monopole velikih.

Recimo da Hrvatska uvede porez na kapitalnu dobit. Rezultat bi bio masovna pogibija malih investitora i kasapljenje mirovinskih fondova (budućih mirovina "baze"), dok bi većinski vlasnici tipa Rajić novce uzeli na ovaj ili onaj način. Postoji mnogo načina za izvuć novce. Nemoguće ih je spriječiti, a da se pritom totalno ne uništi ekonomija čitave države.

Svako ulaganje je špekulacija na buduću dobit, podjela između poželjnih "investitora" i nepoželjnih "špekulanata" je sasvim proizvoljna.

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

kamate na štednju. Dragi

kamate na štednju. Dragi Bet, taj novac je zarađen već prije i ponovno oporezivanje istog jest normalno dvostruko oporezivanje.

Nije, jer se ne oporezuje glavnica, nego zaradjene kamate, kao i svaka druga zarada.

Destimulira štednju i potiče potrošnju,...

Pitaj ekonomiste što misle o ovome, je li to dobro ili loše za nacionalnu ekonomiju? Spirala prevelike potrošnje je opasna kad se troši posudjeni, a ne svoj novac.

Nadalje, destimuliranje štednje znači automatski i smanjenu dostupnost kapitala na domaćem tržištu novca, te implicira zaduživanje u stranoj valuti, plaćanje lihvarskih kamata drugim državama i neto odljev kapitala..

Postoje puno bolji načini ulaganja od obične štednje, npr dugoročnim ulaganjima na burzi. Dobit od takvih ulaganja (recimo > 3 godine) ne bi trebalo oprezovati. Dokazano je da su dugoročna ulaganja na burzi, uz odgovarajuće raspršenje rizika, dobro isplativa. Osim što potiče potrošnju, smanjenje atraktivnosti štednje potiče ljude na produktivna ulaganja novca (koji postaje kapital).

Inače, velika većina zemalja ima veliki porez na dohodak jer je to glavni izvor prihoda za proračun, a male poreze na dobit. Eto ti prakse drugih zemalja. Jedan od razloga zašto je to tako jest jer se tako da ubrati mnogo više novca nego od poreza na dobit.

Da, točno, ali to uopće ne znači da je porez na kapitalnu dobit loš i da treba bili nula, nego da postoje odredjena ograničenja. Treba naći pravu mjeru u tome što i kako zahvaća.

Kad bi porez na dobit bio veći a na dohodak mali, nadzorni odbor i uprava bi imali puno veće plaće, a dobit bi bila manja.. radnici ne bi imali veće plaće, toliko je valjda jasno. Samim time, vlasnici kapitala bi bi bili destimulirani ulagati isti..

Kapitalna dobit ima puno oblika. Ti ovdje govoriš o dobiti poduzeća. Tu porez već postoji i nitko ne predlaže da s tu bilo što treba mijenjati.

Što se tiče birokracije. Svaka regulacija, porez, ova ili ona aktivnost aktivnost države troši resurse na apsolutno neproduktivan način. svojevrstan porez na ubiranje poreza.

Jasno je da ubiranje poreza zahtjeva neke resurse. Upravo zato i postoje neka ograničenja koji i kakav porez se može raspisati i uspješno administrirati. Jer, da bi porez imao smisla mora biti "jeftin" i jednostavan za administraciju, te osigurati koliku-toliku pravednost, tj. da svi oni koji trebaju biti njime zahvaćeni, i budu zahvaćeni, a ne da zbog nemogućnosti kontrole 50% utaji. Uz neke zakonske i tehnološke preduvjete, mislim da npr, ao se govori o porezu na kamate, država bi mogla automatski dobivati podatke od banaka ili, ako se radi o trgovini na burzi, onda od burze.

Povijesno gledano, država je loš gospodar.

Da, uglavnom jest. Ali ta spoznaja ne pomaže da se pobjegne od činjenice da narod ne može organizirano živjet bez države - treba je samo organizirati što je bolje moguće, tako da t loše gospodarenje bude minimalno.

Recimo da Hrvatska uvede porez na kapitalnu dobit. Rezultat bi bio masovna pogibija malih investitora i kasapljenje mirovinskih fondova (budućih mirovina "baze"), dok bi većinski vlasnici tipa Rajić novce uzeli na ovaj ili onaj način. Postoji mnogo načina za izvuć novce. Nemoguće ih je spriječiti, a da se pritom totalno ne uništi ekonomija čitave države.

Ne mora biti. Može se ograničiti minimalni dio koji nije opreziv. Mirovinski fondovi ulažu na duge staze i njih ne bi to trebalo pogadjati. Ali, u principu, zašto ne. Ako si uplatio u mirovinski fond od brutta, zašto bi bilo loše da država naplati porez na dobit od tog novca?

Upravo to izvlačenja novca na sve načine ( legalno i ilegalno) iz poduzeća čini da Hrvatska ima neproporcionalno puno luksuzne potrošnje a mali stupanj reinvestiranja u proširenje poduzeća. Ne slažem se da bi stezanje mreže upropastilo ekonomiju.

Svako ulaganje je špekulacija na buduću dobit, podjela između poželjnih "investitora" i nepoželjnih "špekulanata" je sasvim proizvoljna.

Možda je proizvoljna, ali ipak ne sasvim. Npr. poželjne investitore od nepoželjnih špekulanata se može razlučiti po vremenskom horizontu njihovih ulaganja. Sasvim je jasno da onaj koji je danas kupio i sutra podaje ne doprinosi ničem pozitivnom u ekonomskom životu zemlje, nasuprot onoga koji je dugoročno uložio novac u neke akcije.

The Observer

Tko je glasao

Vidiš kako te svaki problem

Vidiš kako te svaki problem vodi sve dublje u komplikaciju čitavog procesa regulacije i oporezivanja. Tako skakućeš od ideje 1 pa se to onda mora proširiti na 2, pa na 3, jer svaka sa sobom povlači niz komplikacija koje su u biti poprilično predvidljive svakome tko je spreman malo razmisliti o njima i svoje stavove podrediti logičkim zaključcima kognitivnog procesa. ti svoje stavove ne možeš promijeniti pa moraš stalno nalaziti nova opravdanja i objašnjenja kako od po defaultu loše ideje napraviti prihvatljivi kompromis. Na kraju imaš birokratsku salatu i državu u kakvoj živimo.

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Glupost bi bila tvrditi da

Glupost bi bila tvrditi da je upravljanje državom, pa i ubiranje poreza jednostavna stvar. To ja nikada nisam rekao, i realistički pišem o čemu se tu radi. Tvoj rakurs u ovoj diskusiji je anarhističko-teoretski (u stilu: ukinimo državu, i sve će biti idealno), što nema apsolutno nikakve veze s realnošću (a pogotovo Hrvatskom), a moj koliko-toliko "prizeman" pristup konkretnom rješavanju problema.

Odatle očigledno izvire medjusobno nerazmjevanje.

Svaka država jest birokratska salata, manje ili više, ali tu nema pomoći. Treba se samo truditi tu salatu učiniti što probavljivijom za većinu (nikada neće biti probavljiva za sve). A bit će probavljiva onda kada ju većina osjeti kao pravednu.

The Observer

Tko je glasao

ne, ne.. ja čak imam

ne, ne.. ja čak imam poprilično razrađen sustav. monetarni, zakonski, ekonomski, i ostalo :). No sumnjam da bi trenutne strukture moći u svijetu dopustile uspostavu takve države..

što se tiče Hr problem je u mentalitetu, no poduzetni pojedinci mogu okupiti i mentaliste i skrbiti za njih te zaraditi na njima bolje nego bi to država mogla..

samo kad država ne bi crpila cca. 70% BDP-a

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

ne, ne.. ja čak imam

ne, ne.. ja čak imam poprilično razrađen sustav. monetarni, zakonski, ekonomski, i ostalo :). No sumnjam da bi trenutne strukture moći u svijetu dopustile uspostavu takve države..

Tu nema nikakve sumnje, sigurno je da ne bi dopustili.

što se tiče Hr problem je u mentalitetu, no poduzetni pojedinci mogu okupiti i mentaliste i skrbiti za njih te zaraditi na njima bolje nego bi to država mogla..

Do odredjene granice da. Ali nije dokazano da je mala država = dobra država = sretan narod. Te stvari nisu korelirane.

The Observer

Tko je glasao

Da, uglavnom jest. Ali ta

Da, uglavnom jest. Ali ta spoznaja ne pomaže da se pobjegne od činjenice da narod ne može organizirano živjet bez države - treba je samo organizirati što je bolje moguće, tako da t loše gospodarenje bude minimalno.

Loše gospodarenje će biti minimalno kad se bude minimalno gospodarilo. Koncept države kao dobrog gospodara je toliko puta kroz povijest pobijen da je postao oksimoron. Ideja je u svojoj srži protivna načelima demokracije i prava pojedinca.

Vjerujem da je ideja ljudskih prava i sloboda prilično radikalna na ovim prostorima, no zanimljivo kako se žuri izbaciti Boga i vjeru iz naših života, a komunističke ideje majke države i gospodarice su još uvijek prilično uvriježene.

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Otkud ti ideja da se uopće

Otkud ti ideja da se uopće radi o državi kao majci i gospodarici? Kakav komunizam? Radi se o državi kao takvoj, bez koje se (u RL) za sada ne može.

Jest da se država može shvatiti i kao atak na demokraciju i prava pojedinca, ali to ne dopire dalje od pukog teoretiziranja. Danas na svijetu ne postoji mjesto (osim možda pojedina zabačena sela u Amazonij) gdje ljudi ne žive pod okriljem ovakve ili onakve države.

Tebi nitko ne brani da agitiraš za njeno ukidanje ovdje u Hrvatskoj, a i šire i da radiš na njenom rušenju (ipak, čuvaj se). U medjuvremenu, dok ne postigneš svoj cilj, neki će se drugi pobrinuti da državu oganiziraju što je bolje moguće.

Nažalost, u Hrvatskoj to ide malo teže.

The Observer

Tko je glasao

Ja se zalažem za malu

Ja se zalažem za malu državu i birokraciju a ti za birokratskog monstruma pod centralnom upravom. Da bi provodio sve te regule moraš imati i puno policije naravno, ili nekakvih malih biro-brigada s nekakvom značkom. To ti je nešto slično komunizmu. Nije baš komunizam, no nešto slično..

Ne dopire dalje od pukog teoretiziranja? Ti si vrlo vjerojatno zaposlen u državnoj upravi ili nekom sličnom mjestu, te sumnjam da si ikad pokušao pokrenuti kakav privatni posao. Ja sam se primjerice poželio baviti poljoprivredom, i da sam krenuo u to prije 10 godina vjerujem da bi mi dobro išlo.. E sad, po novim pravilima EU, Pankretićevim idiotskim idejama, te onome što tek dolazi, mogu reći da sam u startu odustao..

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Ja se zalažem za malu

Ja se zalažem za malu državu i birokraciju a ti za birokratskog monstruma pod centralnom upravom.

ja se zalažem za državu kaj je dovoljno jaka da pomogne svim slabima, a dovoljno slaba da ne slomi jakog pojedinca (ovo nije moje originalno, ali mi se svidja).

Da bi provodio sve te regule moraš imati i puno policije naravno, ili nekakvih malih biro-brigada s nekakvom značkom. To ti je nešto slično komunizmu. Nije baš komunizam, no nešto slično..

Ne, nije komunizam, ali je jedna ravnoteža privatnog i javnog sektora koja omogućuje dobru efikasnost društva uz dobro zadovoljavanje javnih potreba.

Ti si vrlo vjerojatno zaposlen u državnoj upravi ili nekom sličnom mjestu, te sumnjam da si ikad pokušao pokrenuti kakav privatni posao.

Nisam zaposlen u državnoj upravi, nego u privatnoj consulting firmi. Ali, moja supruga je zaposlena u javnoj upravi. naša djeca idu u javne škole i liječimo se u javnim zdravstvenim ustanovama. Takvih kao mi je velika većina u društvu u kojem živimo.

Ja sam se primjerice poželio baviti poljoprivredom, i da sam krenuo u to prije 10 godina vjerujem da bi mi dobro išlo.. E sad, po novim pravilima EU, Pankretićevim idiotskim idejama, te onome što tek dolazi, mogu reći da sam u startu odustao..

Bilo bi zanimljivo čuti što je to konkretno od EU pravila koja su te spriječila da udješ u uspješan poljoprivredni posao.

The Observer

Tko je glasao

Svaka regulacija, porez, ova

Svaka regulacija, porez, ova ili ona aktivnost aktivnost države troši resurse na apsolutno neproduktivan način. svojevrstan porez na ubiranje poreza.

Mislim da je situacija ipak malo složenija.

Tko je glasao

budi tako dobar pa pojasni

budi tako dobar pa pojasni onda.

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci