Tagovi

HDZ potpisuje kapitulaciju?

Ne znam da li ste vidjeli priču koju je objavio business.hr a koja kaže slijedeće:

Ubrzanje gospodarskog rasta sa 6 posto u ovoj na 7 posto u 2010. godini te održavanje stabilne inflacije od oko 2,2 posto u srednjoročnom razdoblju glavne su makroekonomske pretpostavke na kojima se temelje projekcije iz smjernica ekonomske i fiskalne politike za razdoblje od 2008. do 2010.

E sada, mogu gospoda HDZovci govoriti štogod hoće, no činjenica je da je cilj gospodarskog rasta kako ga je HDZ postavio uvjerljivo najniži od svih zemalja tranzicije (dio statistika na tu temu sam obradio prije nekoliko dana u izvješću nacionalnog vijeća za konkurentnost). Dakle sada ne govorimo o tome da li je rast od 10 posto realan ili nije, ili koji su preduvjeti nužni da bi taj rast postigli, no činjenica je da su HDZovci cilj rasta postavili toliko nisko da je po meni to isključivo njihov potpis na kapitulaciju po kojoj oni koji bi sve morali znati ne znaju kako postići stope raste koje očigledno svi osim nas postižu. Ne razumijem takvo ponašanje, kao da nam je minimalni gospodarski rast dovoljno dobar (a ako gledate ono što analitičari kažu za ovih prvokvartalnih 7% biti će vam jasno da je tih 7% proizašlo iz velike dinamike gospodarstva u našem okruženju, odnosno povećanju osobne potrošnje - dakle opet iz jalovih i kratkoročno održivih razloga).

Uočite i da se premijer nedavno hvalio sa stopom rasta od 7% dok projekcija ministarstva financija kaže 6% za cijelu godinu. How did that happen? A kada smo već kod ministarstva financija, vrijedi se podsjetiti što je naš knjigovođa iz Gorice govorio još prije tri mjeseca:

U petak sam bio na jednom prijateljskom sastanku na tajnoj lokaciji koja je povijesno značajna (ali je neću imenovati) gdje smo malo diskutirali o jednom zanimljivom fenomenu. Naime, tijekom proteklih nekoliko tjedana sasvim je jasno postalo kako Ivo Sanader (hrvatski premijer, op.a.) nema namjeru u novi pobjednički mandat sa sobom povesti postojeći ministarski tim. Ivo je manje ili više skriveno rekao kako svojim ministrima ne vjeruje i da neki novi klinci dolaze na red. Ti novi klinci pak redom dolaze iz redova postojećih državnih tajnika i pomoćnika. Novi HDZovci se masovno pokrštavaju, a neki od pametnijih spremni su u mikrofon izreći i slijedeće:

Mislim da bi mi članstvo u HDZ-u moglo pomoći u napredovanju na poslu. To daje dobru početnu poziciju, ali nije mi to bio osnovni motiv za učlanjenje. Jednostavno sam došao u godine kad mi je došlo do mozga da bih se mogao uključiti’ - rekao je za Jutarnji list jedan od novih članova HDZ-a Davor Mačković (39), inače inženjer, zaposlen u Hrvatskoj elektroprivredi.

Sukladno gornjem, nije ni čudo vidjeti intervju koji je dala Marija Pejčinović Burić, ista ona koja je u gornjem članku početkom ožujka zaprimila HDZovu člansku iskaznicu, a u kojem doslovce izgovara slijedeće:

• Znate li da se o vama govori kao o mogućoj ministrici vanjskih poslova?
- Logično je da ljudi slažu takve kadrovske križaljke kada vide da je netko u stranci, i kada vide da ga se percipira kao dio tima za pobjedu na izborima. To je legitimno i razumljivo, ali izbori koji su pred nama bit će mnogo drukčiji od prijašnjih.

Nemojmo zaboraviti da je Sanader prilikom govora u Ciboni naveo sve ministre OSIM Kolinde Grabar Kitarović. Sada je očigledno zašto, no mislim da je bez presedana da se ovako otvoreno puca na određenu poziciju u času dok je ministrica i dalje na poziciji. A ovaj intervju je samo očigledni pokazatelj što se događa u HDZovoj pozadini, a to je da mlada ekipa koja se okupila u posljednje četiri godine intenzivno radi na svojem pozicioniranju za buduće izbore, a to znači da podmetanja nogu i kojekakvih drugih tome sličnih aktivnosti ne nedostaje, a neke od tih aktivnosti dospijevaju i na naslovnice novina kao primjerice ovaj intervju. No, zanimljivo je ne samo to da se Marija Pejčinović Burić rukama i nogama bori za buduću poziciju, nego i činjenica da je dozvoljeno da takav intervju iziđe u javnosti, za razliku recimo od srcedrapateljskog teksta o ljudskoj sudbini Petra hazardera Čobankovića, koja krasi današnji Jutarnji iako je tekst primjereniji Gloriji ili “Mojoj istini” ili kako se ti časopisi već zovu.

I da završimo s rečenicom najvećeg hrvata u domovini i dijaspori, samog Ive Sanadera (koji je po vlastitom priznanju u doba domovinskog rata održavao “hotline” između hrvatske i austrije, ako se nisam raspao od smijeha kada sam to čuo onda vjerojatno neću nikad):

Samo je nesposobnost koalicijske vlade, koja je više zainteresirana za borbu oko fotelja, a ne za dobrobit hrvatskih građana, dovela do njihova poraza.

A kako se onda računa ovaj istup Marije Pejčinović Burić?

Komentari

Svojevremeno sam se pomalo

Svojevremeno sam se pomalo posprdno, pomalo ozbiljno osvrnuo na unutarnju organizaciju HDZ-a (vidi Monade, kao i Neprincipijelna koalicija).

HDZ je nekada bio pokret, što mu je ometalo unutarnju organiziranost i preferiranje općih interesa (sad se jasno vidi koliko su bili zaglibili u privatizaciju interesa), poslije je logično prerastao u čistu klijentelističko - interesnu organizaciju, u kojoj svi, i veliki i mali, moraju imati neki interes, i ti interesi se štite kroz politički sustav.

Zato HDZ bez temeljite političke reforme ne može iznjedriti nikakav dramatični zaokret, jer se on može ostvariti jedino pretpostavljanjem općih osobnim ili sektaškim interesima.

Zato ne čudi ovako nisko planirana stopa razvoja. Hrvatski potencijal za rast BDP je mnogo veći, radi jednostavnih razloga, što je uništavanje gospodarske strukture bilo dramatično i to radi tri razloga

- rat i fizička razaranja.
- posljedice rata - gubitak tržišta.
- privatizacija koja je uništavala tvrtke, i još ih koči (kao što su resursi koji se privatiziraju ali se ne dovode u funkciju).

Kad bi se svi ovi uzroci pokušali korisno aktivirati, u Hrvatskoj bi trebalo srušiti postojeći, ali ustaljeni sustav odnosa, u kojima je uvozna trgovina dominantna. Npr. cijenama hrane se vrši praktički ucjenjivanje radno ovisnog pučanstva - iu najskuplju hranu jedemo u regiji, pak zato treba pripaziti na manipliranje podacima - jer ako naš prosječni građanin troši 70 % prihoda na ishranu, a u Bugarskoj je hrana i do 50 % jeftinija, gdje je to onda naše stvarno mjesto.

HDZ jest jaka "stranka" na hrvatskom političkom prostoru, ali je ustvari kapitulirao sam pred sobom, a to bismo trebali nekako nastojati razotkrivati. Još 4 godine na razini ispod 7 % rasta BDP bi nas definitivno bacilo ispod Albanije i praktički onemogućilo priključivanje u EU (ma koliko se oni deklarativno za to zalagali).

Tko je glasao

HDZ je nekada bio pokret,

HDZ je nekada bio pokret, što mu je ometalo unutarnju organiziranost i preferiranje općih interesa (sad se jasno vidi koliko su bili zaglibili u privatizaciju interesa), poslije je logično prerastao u čistu klijentelističko - interesnu organizaciju, u kojoj svi, i veliki i mali, moraju imati neki interes, i ti interesi se štite kroz politički sustav.
Meni se čini da praksa ide sustavno u smjeru razvoja pokreta, kojih ima više nego u cijeloj Evrop, pa da su se HDZ i druge stranke (čak su i manje neki socsavezi) dovele u stanje jednog od koordinatora više (poprilično puno) pokreta. Doslovni pokreti (pokretanje) zahvaćaju sve, stari su sve odlučniji a novi niču i pokušavaju stići stare.

Npr. bukte poslovi sa gradnjom stanova i apartmana za tržište (i nekretninama) sa zaradama 1.000 EUR/m2 i logično bi bilo očekivati poslovnu logiku žuri i napravi sve potrebno dok tako ide kao nikad nigdje u svijetu. Žuri se ali tako da se razvijaju pokreti oko takve žurbe i interesa, jer iskusne snage umjesto koncentracije na zaradu 100 ne mogu odoliti svim dražima koje prate 10 % toga, što izaziva prerastanje naviknutih muljanja u pokrete (stara priča).

Kako je G-news izložio narastanje sustava poslova od 1 stana je djelom i išlo, zatim klijentelističko - interesno povezivanje koje ti spominješ, ali smo u daljnjoj fazi igre kad ni to ne drži vodu pa se i sami akteri čude. Sada smo možda već u fazi da ni koordinacija pokreta nije moguća (Tito samo simbolički jaše na čelu kolone a Kissinger je ostario i promjenio igru) i, ako takvo jeste, možda bi radi izbjegavanja sve veće i veće zbunjenosti to trebalo javiti po bezbrojnim bojištima.

Tko je glasao

Uvijek me malo više ili

Uvijek me malo više ili malo manje nasmiješ, a odgovor po ovom pitanju ću pokušati razraditi u samostalan post - tema zavrjeđuje detaljniju obradu

Tko je glasao

HDZ potpisuje kapitulaciju?

HDZ potpisuje kapitulaciju? Situacija s politikom je povoljnija nego u nogometnoj ligi, gdje i oni u utješnoj grupi nižu uspjehe. Politika je još uvijek jedan od najpropulzivnijih poslova u Hrvatskoj. I kad ništa ne radiš, ne ulažeš niti riskiraš još uvijek dobro ide.

Nije sve gotovo niti sa rezultatima izbora. Kad bi HDZ pokušavajući nastaviti vlast "povjesno" promjenio PR (EPP) u suprotnom smjeru, "iskazali smo te i te slabosti ali smo se, za razliku od konkurencije, spremni s time suočiti tako i tako", značajno bi povećali šanse.

Tko je glasao

Načelno moguće ali ruši

Načelno moguće ali ruši temelje poput truba jerihonskih.

Ideja nepogrešivog vođe, lidera nad liderima, supermena i superheroja ne trpi "iskazali smo te i te slabosti" jer je do sada bilo bez njih. Tad bi do sada bilo "krili smo od vas i lagali vam" a to birači ne vole.

Moguće je jedino kad bi se pojavio novi "netko" i poveo u nove uspjehe. I Sanadera proglasio onim tim i tim slabostima pa uveo nove igrače da se suoče s tim.

Sanader se ne može suočiti sam sa sobom, to mora netko drugi. A kakve su šanse da prevlada? I tko bi to od sadašnjih bio kad ni misliti naglas ne smiju?

B-52

Tko je glasao

andrija hebrang je moj izbor

andrija hebrang je moj izbor

Tko je glasao

Milan Bandić.

Milan Bandić.

Tko je glasao

probaj negdje naci glasnik

probaj negdje naci glasnik HDZ-a iz veljace (cini mi se da je taj) i nutra ima sve o uclanjenju preko nekoliko desetaka drzavnih tajnki u HDZ. tamo je dalicka dala jednu izjavu od koje si pocnes misliti dlai zivis za vrijeme infortbiroa ili mozda sanjas ....

--->
photopublika.blog.hr

--->
photopublika.blog.hr

Tko je glasao

@mrak, obzirom da si ti na

@mrak, obzirom da si ti na neki način insider daj mi objasni koja je razlika između savjeta što ih Irci daju HDZ-u i onih koje SDP dobiva od Britanaca. Naime, svi ovi Sanaderovi igrači, počam od Milinovića, pa do ove Pejčinović-Burić trube o jugoslavenstvu, titoizmu... u SDP-u. Jel to irski savjet?
Kakvu taktiku Britanci preporučuju SDP-ovcima? Tebe je onaj Britanac pohvalio u Slobodnoj, pa možda ćeš znati. ;)

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

pj mara je politički

pj mara je politički konzultant i on aktivno sudjeluje u kreiranju politika i poruka

britanci (koliko je meni poznato, a to je puno manje nego što se čini) su školovali aktiviste

dakle sasvim različita razina djelovanja

Tko je glasao

Dakle Evans je niže

Dakle Evans je niže ragnirani operativac iz laburističkih kampanja koji se šlepa na Blairovoj slavi i mogu pretpostaviti da je onako kako Mrak kaže, da ih podučava ovim telefonskim anketama, kako uopće raditi stranački (piše danas o tome Jasmina Popović u VL). Za razliku od PJ Mare koji je dobio puno izbora u Irskoj i koji je pravi "spin-doktor", koji je Sanadera doveo na vlast 2003., ali mu već sada ponestaju ideje kada nema faktora iznenađenja, pa reciklira neke stare recepte. Jedan od njih je strah od komunizma, tako počinje i današnji intervju s Jandrokovićem u JL - ne kuže da se raja kod nas na to ne pali... Zaboravili ljudi što je komunizam, samo se sjećaju da su malo radili, a ipak plaću primali. Ali zato dobro znaju tko ima skupe satove za koje nema računa ili tko je prodao Sunčani Hvar ili Plivu.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci