Tagovi

Hdz naplatio davanje koncesije za Zračnu luku Zagreb?

Nakon objave liste kreditora HDZ-a, opravdano se sumnja u svojevrstan "reket" HDZ-a prema tvrtkama koje su mu "posudile" novac. Do sada su mediji obrazložili razloge zašto ta posudba nije posudba veće bi trebala biti "nagrada" za određene usluge kojima je HDZ, tvrtkama Prvom plinarskom društvu i DIV-u, pogodovamo, odnosno nije stigao pogodovati.
Kod Prvog plinarskog društva, posudba je očito bila na "lijepe oči", te lijepe oči nisu uspjele doći na vlast i izvršiti ono za što su novac dobili. Normalno, novac treba vratiti a krivca kazniti. Krivci, Karamarko i Brkić politički su smaknuti, a ostali partneri upozoreni. Treba se znati da se organizirane skupne ne šale.

Za razliku od ne izvršenih obveza prema MOL-u i Gaspromu, prema ostalim kreditorima, DIV-u i Viaduktu, HDZ je uredno izvršio svoje obveze.

Debeljakove veze sa HDZ-om ne iznenađuju, jer je za vrijeme HDZ-ove Vlade Jadranke Kosor i ministra Đure Popijača dogovoreno preuzimanje škvera.

Hrvatska brodogradnja, revizija i CERP registrirali su brojne nepravilnosti i nepridržavanje privatizacijskog ugovora, no bez reakcije nadležnih. Ruđer Friganović, direktor Brodogradnje, naprasno je napustio firmu i Nadzorni odbor Brodosplita, Vrdoljak nikad nije objasnio zašto.

Državno odvjetništvo godinu dana ispituje osnovanost navoda kaznene prijave o kojoj je Index već pisao, no zasad bez ikakvih konkretnih rezultata.

Izvor: Zatvoren krug: Država plaća Debeljaku, on pozajmljuje HDZ-u

Ostala je još za objasniti pozajmica Vijadukta.

U studenome 2014. HDZ se zadužio i kod tvrtke Viadukt d.d., na iznos od 200.000 kuna, uz kamatu od 7,5 posto i rok otplate do 31. svibnja 2015., no i tu je otplata odgađana dva puta, posljednji put na 31. prosinca ove godine.

Više

Kao što je poznato, u izgradnji terminala na zračnoj luci u Zagrebu, trenutno najvećem hrvatskom investicijskom projektu, glavni izvoditelj radova je Vijadukt. Vijadukt si je osigurao te radove, bez ikakvog natječaja, dobivanjem koncesije za upravljanje Zračnom lukom Zagreb na 30 godina.
Koncesiju je formalno dobila Offshore tvrtka ZAIC, u kojoj je Vijadukt, navodno, jedan od dioničara. Ali, kako je trvrkta Offshore, objavljeni podaci o vlasništvu ne moraju biti istiniti, vlasnik može biti za javnost nepoznat. Prema navedenome, i situaciji na terenu, Vijadukt može biti stvarni vlasnik koncesije.

Koncesiju, Viaduktovoj offshore tvrtki, bez udovoljavanja osnovnih zahtjeva iz natječaja, dodijelio je upravo HDZ, odnosno njihov Tomislav Mihotić, u to vrijeme državni tajnik za infrastrukturu i predsjednik Stručnog povjerenstva za koncesiju novog putničkog terminala.
Evo kako je to bilo kod otvaranja ponuda.
Koncesioar je 2014. preuzeo zračnu luku na upravljanje, iste te godine Vijadukt daje 200 000 kn HDZ-u. Novac nije vraćen i može se sumnjati da to i nije posudba već nagrada za poklonjen aerodrom.
Operativno, provedbu hdezoeovog povjerenstva provelo je sdpovo ministarstvo.
U radu koncesionara uočene su nepravilnosti poput Lažnih radnih nesposobnosti, prijavljene su nadležnom ministarstvu, koje ne poduzima ništa.

U ovim primjerima, jasno proizlazi nesposobnost Karamarka.

Za razliku od njega, gospođa Kosor, kao premijerka i predsjednica HDZ-a, nepogrešivo je odradila otuđenje brodogradilišta i zračne luke. Da nije bilo dvojca bez pameti, sve bi se zaboravilo. I ovako će se.
Na kraju, SDP je jednako odgovoran za ovaj kriminal, držali su ljestve. Koliko su oni "posudili" ne znamo ali bi trebali znati.

Uz sve, postavlja se pitanje zakonitosti posudbe, kreditiranja:
- da li su navedene tvrtke registrirane za davanje kredita?
- da li su ti krediti osigurani određenim ugovorima, jamstvima?
Ako je odgovor na ova pitenja negativan, nema govora o posudbi ili kreditima. To je onda kriminal.

Komentari

Tko je glasao

vrijeme koje su pojeli skakavci svih najrazličitijih boja

indian — Pet, 14/02/2014
....i sve će se to tako odvijati, izvrtati, ignorirati, preparirati ... dok god ima ikakvih novaca od bilo kud´ da pokriju dnevne troškove...
...simptomi disfunkcionalnosti institucija će biti trivijalizirani do besvjesti, javnost će se baviti imenima, politika će danas jednu "nepravilnost" pokriti nekom "zabrinutošću", drugu sutra podignutim prijetećim kažiprstom, sljedeću osnivanjem komisije, onu poslije s "nismo znali ali provjerit ćemo.."...a jedino institucije za to plaćene će sjediti i čekati da na njih dođe red da nešto kažu ili se aktiviraju.
...to je sila statusa quo, nigdar ni tak´ bilo da ni nekak´ bilo, na koju mogu računati svi koji su dobro uklopljeni u mainstream pa, jasno, i ne vide problem u njemu...oni sami su sila statusa quo.
...ja si mislim da bi bio već ogroman uspjeh da se politika ostavi čisto tehničkih procedura ozakonjenih za potrebe institucija države...da oslobodi, potakne, inicijativu državnih službi i nadgleda njihovu efikasnost. Posao politike je dogovor i ozakonjenje dogovora, nije sprovođenje...ako će se nastaviti s odlučivanjima od slučaja do slučaja, pribavljanje alibija za svaku budalaštinu samo zbog održanja Potemkinovog imagea, nema šanse da se oni uključeni negativnom selekcijom u bilo koju sferu upravljanja osjete ugroženima...
...bit jest da ono što je nasljeđeno bude prisiljeno da se ponaša po novim pravilima,... i taj kadar koji možda i nije optimalan da dobije motiv, prisilu, neka to nazovu šansom....da profesiju odrade profesionalno, bez mogućnosti opravdanja da to od njih politika nije zahtjevala.
Politička procedura ima svoja pravila a ona ne uključuju materijalnu odgovornost dok je procedura zakonitosti osnovana na materijalnoj odgovornosti
...pa to mješanje zakonskih i političkih procedura i dovodi do paralize institucija...(pojednostavljeno)

Tko je glasao

u hr odgovorni su samo

u hr odgovorni su samo građani, političari i struka u službi politike nema odgovornosti.
i tu je sada problem, što god da se loše napravi, izabere, odluči, kakva god da je šteta načinjena, nitko nije odgovoran. svi su onda svoji, nema desnih, lijevih, pa čak nema niti fašista i antifašista. svi su složni.
to treba promjeniti.
uvjeren sam da mlade generacije i ne uče raditi prema pravilima struke i zakonima.
uče ih da rade kako nadređeni uhljeb kaže

Tko je glasao

...stvar je isto tako

...stvar je isto tako jednostavna koliko je i složena.
Točno se zna gdje je problem...ili točnije, u množini,gdje počinju problemi,
ali pređena je kritična masa onih koji trebaju znati, ali im se ne isplati da znaju,...
mnogo ih je,

Tko je glasao

Volio bih uskoro pročitati

Volio bih uskoro pročitati dnevnik sljedećeg naslova:

Čudo neviđeno: HDZ platio davanje koncesije za Zračnu luku Zagreb!!!

To da se mulja s davanjem koncesija je opće poznato i modus operandi poslovanja na zajednički račun. Senzacija bi bila da im pravna država jednom ispostavi račun.

Fimi media je dobar primjer, ali tek potočić koji odvlači pažnju s rijeka koje teku svojim morima.

B-52

Tko je glasao

i ovako je to čudo neviđeno,

i ovako je to čudo neviđeno, terminal je projektirao IGH, a glavni izvođač je Vijadukt, njihova djelatnost su ceste i cestovni objekti. Niskogradnja.
Čudo je kako je stakleni terminal postao limenka. konzerva.
ali čudno je kako je podzemna sortirnica skočila i postala nadzemna :)
ali ako se uzme u obzir da sva ta čuda pojeftinjuju terminal, koji više nije one cijene i one kvalitete iz koncesijskog natječaja, čuda nisu čuda. to je onda obična prijevara

Tko je glasao

slabo se razumijem u

slabo se razumijem u aerodrome, ali meni se čini na prvi pogled, vjerojatno griješim, da je projekt zagrebačkog aerodroma mnogo uspješniji i transparentniji od rekonstrukcije dubrovačkog, u režiji SDP-a.
Rekonstrukcija malog aerodroma u Ćilipima je skuplja(!) nego izgradnja novog u Zagrebu.
250 milijuna eura je ogromna suma, taman odmjerena na slučaj kad država investira, sve je dva puta skuplje, sve je zamagljeno utjecajem politike, praznim obećanjima o europskim fondovima, i to za investiciju od koje najveću neposrednu korist ima grad Dubrovnik sa ogromnim vlastitim proračunom, koji uopće ne sudjeluje u financiranju.
U Zagrebu bar znaš tko plaća izgradnju aerodroma, a u Dubrovniku sve miriše na proračunsk novac iz "saveznog" proračuna, za koji nitko ne polaže račune.

Tko je glasao

nije baš tako idealno u

nije baš tako idealno u zagrebu.
koncesionar je dobio koncesiju za jedan terminal koji je trebao izgledati ovako

ali ispao je ovako

ovakav stil građenja podsječa na tunele

a tuneli su specijalnost IGH i Vijadukta,

iz fotografija može se zaključiti da je koncesionar trebao prema projektu izvesti terminal u staklu, izveo ga u limu. vjerujem da je cijena specijalonog stakla daleko veće o lima, da je postupak montaže skuplji.
dakle, koncesionar će izgraditi jeftiniji terminal čime će si u trideset godina znatno povećati prihode
rh će imati jeftinu limenku, primjereniju uzgoju stoke nego prijemu putnika

Tko je glasao

čemu služe arhitektonski natječaji?

jednim udarcem se stvori više privida i legalno plati omanji reket za održavanj prikrivanja otimačine, pranja i sranja:
1. privid o postojanju brige za urbani prostor koji podrazumijeva skrb o društvu
2. privid o polučavanju najboljeg arhitektonski+og rješenja
3. privid da postoje neke institucije koje su stručne

u ovom slučaju je bio, prilikom međunarodnog javnog natječaja, limit kod investicije koji je igh probio,za kojih pola milijardice ili više. Zbog "iznime" (kopirane) ljepote je svejedno dobio natječaj. Razlika u lovi od tog natječajnog rješenja i izvedbe je ogromna, Višestruko veča od negativnog probijanja love: umjesto zaobljenog kaljenog i lameliranog troslojnog stakla i prednapregnute armirano betonske čipke dobiven je tunel kakvog bi se i jna posramila. Omjer investiranja cca 1:50 po mojoj slobodnoj procjeni

Tko je glasao

dijete iz ljubavnog snošaja Bandića i Sanadera

200-300 milijuna eurića - za doba romantične veze od prije desetak godina, sitnica
a inače je trend nabiti što više da se lakše stavi hypotekarna šapa pod pojmom traženja investitora

svakog dana u svakom pogledu mi je sve manje jasno zbog čega se nismo predali onaomad arkanu, jna, miloševiću - taj ološ je bio manje smeće

Tko je glasao

haha

Limena glista.
Sad će Viadukt na most za Pelješac.
Baš me zanima koliko će se rastezati njihova žalba.
Preporuka pročitati:

http://www.seebiz.eu/zalba-viadukta-zaustavila-natjecaj-za-peljeski-most...

Tko je glasao

bingo...

... i ovo bi bilo super razraditi jače i dati dnevniku veću vidljivost i slično... upravo je to bitna tema, tema na kojoj "neprijatelja" možeš tući njegovim oružjem :)

Tko je glasao

... i ovo bi bilo super

... i ovo bi bilo super razraditi jače i dati dnevniku veću vidljivost i slično...

nema neke velike koristi od obrađivanja ovakvih tema. građani su oguglali na kriminal a "institucije" ne rade svoj posao. jednostavno ignoriraju

Tko je glasao

a mi nismo građani? :)

Donekle si u pravu, ali smo donekle.

One koji potpisuju ovave papire i rade na projektima ovog tipa boli jedino napad na takve stvari, tehničke specifikacije, odstupanje pripremne dokumentacije od stvarne i slične... to ih smeta više od svega, budući često imaju želju biti upamćeni kao stručnjaci.

Mislim da je jedina šansa baš ih tu napadati, što preciznijim brojkama i slično. Više ih zaboli jedan takav tekst, negoli politička "kriminalna insinuiranja".

Tko je glasao

negativan glas

Dao sam negativan glas jer:
1) Pleso je dala ZAIC-u Milanovićeva vlada
2) Brodogradilište je dala DIV-u Milanovićeva vlada

,a ako ćemo povlačiti i plinske poslove može li mi itko reći koliko je godišnji promet PPD bio u posljednjoj godini Kosorčine vlade, a koliki je godišnji promet i što je sve imao PPD u posljednjoj godini Milanovićeve vlade.

Bez brige ima HDZ svojih afera, ali ove 3 su od SDPa

Tko je glasao

Zašto ne čitaš dnevnik?

Pleso je dala ZAIC-u Milanovićeva vlada
U dnevniku jasno piše da je hdz na otvaranju ponuda odabrao koncesionara a da ga je milanoviceva vlada potvrdila.
Slično se dogodilo i s brodogradilištem.
Kosorica odabrala, Milanovic potvrdio.
I gdje je problem?

Tko je glasao

Problemi, problemi

"Tehnička" Kosorčina vlada je otvorila jedinu ponudu:

Francuzi za koncesiju na Plesu ponudili 226 milijuna eura

.a Milanovićeva vlada ju je prihvatila i onda na zahtjev ZAICa sklopila aneks ugovora na koncesiju i odmah poslije aneks, aneksa ugovora na koncesiju ponovno na zahtjev ZAICa.

Što misliš tko je s tim svim aneksima oštećen Hrvatska ili ZAIC ?

Kao što sam rekao HDZ ima svojih afera,a nije potrebno lijepiti mu SDPove.

ps.o ovome sam bio još davno pisao tako da sam upoznat s situacijom.

Tko je glasao

što je istina?

Gosp. Mucke,
Na ovom portalu nisu baš svi ovce kako vi zamišljate, prodajući nam novu priću o Zračnoj luci Zagreb i umiješanosti HDZ-a u davanje koncesije za 200.000 kuna.
Pravo pitanje bilo bi koliko su vam platili da nakon dnevnika objavljenog na Pollitika.comu 10 svibnja 2916. u 14.05
• Da li je Milanović prikriveni vlasnik Offshore tvrtke kojoj je dodijelio koncesiju zračne luke?
objavljujete ovaj dnevnik?

Tko je glasao

gosp. vkrsnik

za istinu ne treba nikoga plaćati
nisam plaćen za dnevnike koje pišem. dnevnici su osobni stav prema nekim događajima a temeljem određenih informacija do kojih uspijem doći.
Dnevnici koje spominjete upravo su nastali temeljem nekih informacija svim dostupnihi. Kod oba dnevnika u naslovu stoji Upitnik, što znači da ne tvrdim nego, recimo, sumnjam.
Ukoliko mislite da moji dokazi nemaju osnova to lijepo argumentirajte.

na primjer, hdz nije odabrao koncesionara.
ili
milanovićeva vlada nije potvrdila hdezeovog koncesionara

ako nemate argumente ne znam u čemu je problem.

Tko je glasao

nema javne gradnje bez forsiranja izvlačenja love za stranke

i to je svakom, baš svakom jasno čisto i bistro baš kao voda iz fontana

ako kao projektant ne napraviš sve preduvjete za tu uslugu, čeka te teška kazna Zakonom o javnoj nabavi koji traži da ti prethodni naručitelj da potvrdu da si dobro obavio taj posao

ako ga nisi obavio potvrde nema, niti novog posla, bez obzira što je prethodni obavljen posao u lokalnoj zajednici koja je u vlasti "opozicije".

U slučaju aerodroma bilo je presmješno kako su dr. Radić&C.O. postali toliko talentirani arhitekti da ih čak ni tada živuća Zaha Hadid nije mogla nadmašiti u talentu

Tako da je to neka malko veća olujna ali ipak samo bura kako veli zap

i to je čvrsta poveznica - ulaznica u tzv političku infrastrukturu

zato je Bandić vječan, zato je Milanovića tata preko Sanadera zbrinuo u sdpeu, zato je franjotahi Todorić uprvnitelj feuda Croatia

Tko je glasao

ugovaranje

Svaka tvrtka smije posuditi novac i zaposleniku te fizičkoj i pravnoj osobi (i uzeti pozajmicu od njih). Državi je samo bitno da se ugovori kamata (na koju se plaća porez na dobit), dok za pozajmice ugovorene bez kamate propisuje nužnu kamatu, tj. porez.

Uglavnom, to je djelokrug rada managementa tvrtke (paziti na cash-flow, tj. uzimati i plasirati novac po potrebi) - jednaka je odgovornost u tome kao i u prilikom nabave, dakle ništa posebno.

Usprkos zanimljivosti teme, pogotovo kada je riječ o tvrtkama u državnom vlasništvu, koje bi trebale imati nekakav kodeks koga smiju sponzorirati, kome smiju posuditi novac i slično, ipak je riječ o buri u čaši vode, po mom sudu.

Ali je dnevnik dobar :)

Tko je glasao

bura u čaši vode?

Usprkos zanimljivosti teme, pogotovo kada je riječ o tvrtkama u državnom vlasništvu, koje bi trebale imati nekakav kodeks koga smiju sponzorirati, kome smiju posuditi novac i slično, ipak je riječ o buri u čaši vode, po mom sudu.
Ako je riječ o buri u čaši vode, kako ti kažeš, što misliš zašto je šef kompanije koja je "posudila" novac izašao u javnost sa benignom sumicom od par miljuna kuna? Takvi problemi se rješavaju dogovorom i u tišini, ako baš ne ide, sudom i ovrhama, ali uvijek se inzistira na dobroj volji.
PPD sigurno neće propasti zbog par milijuna kuna.

Tko je glasao

Hlad

Molio bih te da mi staviš neku poveznicu (link) da je baš: " šef kompanije koja je "posudila" novac izašao u javnost sa benignom sumicom od par miljuna kuna? "
Jel javnost to prvo saznalo od kreditora ili nekoga drugoga?

Mislim da je to vrlo bitno.

Tko je glasao

ja sam ga vidio na HRT u

ja sam ga vidio na HRT u jednom od dnevnika, gdje čovjek mrtvo hladno objašnjava da je novac zaista posuđen stranci, i da su svi rokovi za povrat istekli. Odmah nakon toga, Brkić je gostovao na dnevniku, nije demantirao ništa, nego je samo izjavio da je HDZ u kontaktu sa izvjesnom bankom za refinanciranje tog duga, jer stranka trenutno nema para.
Čak i da je informacija iscurila prije nego je sam prvi čovjek PPD-a potvrdio da se radi o istinitoj informaciji, opet je neobično da takve izjave daju na TV, prije nego su iscrpljene sve mogućnosti mirnog rješenja spora. U kontekstu je izgledalo da čovjek inzistira na povratu duga, a sve druge opcije isključuje.

Tko je glasao

Hlad

Izjava ""čelnika" ppd-a je došla nakon curenja informacija u nekim medijima i onako sa strane.
A sigurni znaš da je :
"Leo Prelec prije ulaska u Ministarstvo gospodarstva, piše Jutarnji list, obnašao je funkciju izvršnog direktora tvrtke PPD - Trgovina energijom koja je dio PPD grupe Pavla Vujnovca. "

Ali ovo se i prije događalo,
Ništa nova.
Imamo tu i ljude Tedescija, Todorića itd. itd.
Svi oni su životno zainteresirani sudjelovati u političkom životu ma kako se trudili to prikriti.
Bez ideologija jer njihova jedina ideologija je novac.

Tko je glasao

Ta informacija je od insidera iz hdz-a

i služi samo za unutarpolitičke obračune.

Trebalo bi i inače mijenjati financiranje stranaka.

Kad hns primjerice postavi svoje ljude u Elektru, pa se Elektra kao monopolist reklamira npr. na N1, a onda čelnici hns-a dolaze svaki dan na istu tv...to je to..

To je samo jedan od primjera a ima ih malo more.

sve dobro...

Tko je glasao

Drvo

Ovdi se sada prića o PPD-u i onome tko je prvi to objavio (to jest tko je guknio).
PPD garant nebi izašli u javnost sa tim.
Njima bi to bilo vračeno i sa večim kamatama nego su ugovorili.
Dakle kako si sam napisao to je išlo iz samog HDZ-a.
Promatram kako se mnogi peru i sve prebacuju na Brkića i Karamarka, pa ćak i njihovi najbliži suradnici.
Plenkoviču su otvorena sva vrata za izbacivanje i Karamarka i Brkića (to jest micanje sa svih stranačkih funkcija).
Može li biti žalosnije da glavni rizničar HDZ-a daje izjavu da nema pojma o tom posuđivanju pa ćak i izjavu da nema pojma tko je bio prije rizničar.
Stvar je malo dublja nego je u javnosti prikazana.
Bez zloće.
Ni mediji nisu ušli u bit problema.
Osobno bih zaista volio (bez imalo zloće) da HDZ očiste svoje redove od lopova i teške mafije.
Plenković sada za to nema vrimena niti snage.
Preokupiran je unutarstranačkim, a potom i parlamentarnim izborima.
I vrlo lako bi mogao platiti svojom smjenom nakon izbora, a koju će mu smjestiti upravo oni koji ga sada podržavaju.
Već viđeno u HDZ-u.

I tebi sinko...

Tko je glasao

ja tebe volim @grdi

jer si bio pravi fajter kao i sam..naime, malo sam se raspitao i znaš da je sve lako saznati među nama braniteljima i po tom pitanju si mi sve 5.

Kao što i ti lako preko svog stranačkog druga D.D.a saznaš sve o meni po tom pitanju. Saznat ćeš da sam u njegovom krugu doslovce..legenda, mada to mene ne jebe ni 2 % , al eto...nek se zna..

Isto tako te cijenim jer si lovčina ko i sam što sam. Ja nisam kurviš, a tebe ne želim komentirati, ;-))

No ovo..."Ovdi se sada prića o PPD-u i onome tko je prvi to objavio (to jest tko je guknio)."..možeš prodati ovim pederoliberalima i splašenicima koji se boje da ne zatrolaju i padnu pod kritiku. Naime, ja određujem o čemu ću pisati i s čim ću izneseno povezati i ne moraš me usmjeravati kako ona pederčina @sm radi.

Ono, nemojmo o ničem nego o onom što sam ja odredio kao temu. Moš mislit.

sve dobro...

Tko je glasao

Ne znam.

Ne mogu se sititi ko je D.D.
jbga, pišem ovdi više vrimena.
I nisam nepoznanica.
Izložen sam i više nego da pišem pod pravim imenom.
Pogotovo posli par dnevnika i komentara ovdi.
A ono što sam ti napomenija to je bilo iz razloga da ne vodnimo, osim ako ćemo to povezati.
Kad pijem uvik pijem cilo.
Ni gemišt ni bevandu.
Samo ti piši.
E i svaka čast na isprici za Miranda Mrsića.
Zna sam to od samih početaka kad su ovdi čovika olajavali.
Malo je ljudi koji se znaju i žele ispričati kad pogrišu.
A što se tiće lova brinem se zaštitom i uzgojem.
Za odstrijel (odstrel) nemam adrenalina.
Nestao je u bespučima povijesne zbiljnosti :):):)
Tu je foto aparat, a u zadnje vrime samo oko i lov žive divljači.

Tko je glasao

slijedi

p.p

sve dobro...

Tko je glasao

grdi, znaš ti i više, samo

grdi, znaš ti i više, samo nam ne želiš reći.
istina je vjerojatno negdje u trokutu između američkog LNG-a na Krku, interesa ruskog Gazproma i PPD-a, koji ima velikog interesa da Gazprom ostane u igri kao glavni snabdjevač plinom HEP-a i Petrokemije, i trenutno nezainteresirane INE, jer MOL još uvijek nije odabrao pravu strategiju za Hrvatsku.
Da u hrvatskom političkom establishmentu ne postoji suglasje o geostrategiji hrvatskog plinskog gospodarstva je javna stvar. Da je Predsjednica na strani većeg američkog utjecaja na energetske prilike u Europi, čitaj izgradnju LNG infrastrukture za uvoz američkih viškova shale gasa u Europu, to je poznato. Da se Gazprom neće samo tako predati u okršaju s američkim kompanijama za prevlast u opskrbi plinom je isto tako jasno. Jedni ili drugi su višak, jer i jedni i drugi računaju na istu infrastrukturu. Prema tome netko mora ostati, a netko otići. Sredstva se ne biraju, a bitka se seli na politički teren, jer - energetika jednako politika.
Taj dio energetske politike u prošloj vladi bio je u domeni HNS-a, nakon odlaska Čačića kormilo je preuzeo Vrdoljak, i po mom shvaćanju prilično dobro veslao na nemirnom moru. SDP se cijelo vrijeme drži po strani, ili se to meni samo čini, jer ja druge informacije osim novina i tv-a nemam.
I onda se odjednom pojavio Orešković i ekspresno presječe gordijski čvor odlukom o izgradnji plutajućeg LNG terminala na Krku.

Tko je glasao

Hlad

Prvo da te citiram:

"grdi, znaš ti i više, samo nam ne želiš reći."

Može biti ali znam da zajedno znamo više. :):):)

Igra je na više nivoa (levela), kako po okomici tako i po vertikali.

Ovdi sam se više bazira na igre i onu svu ljigavost u samom HDZ-u.
Totalna borba za preživljavanjem.
A neke vrlo bitne aktere i osobno poznajem.
I to vrlo dobro al nikako ne po dobru.

Što se tiće ovoga;
"Taj dio energetske politike u prošloj vladi bio je u domeni HNS-a, nakon odlaska Čačića kormilo je preuzeo Vrdoljak, i po mom shvaćanju prilično dobro veslao na nemirnom moru. SDP se cijelo vrijeme drži po strani, ili se to meni samo čini, jer ja druge informacije osim novina i tv-a nemam"

Ništa Vrdoljak nije napravio sam a da to nije usuglašeno sa premijerom.
Inaće bi bio stopiran bez obzira na sve. Dakle u takvim velikim stvarima nema iskakanja.
Možemo se zajebavati oko sitnih ali takvih velikih ne.

Tko je glasao

Ništa Vrdoljak nije napravio

Ništa Vrdoljak nije napravio sam a da to nije usuglašeno sa premijerom.
to je vjerojatno tako kao što ti kažeš, ali mene zanima što je usuglašeno sa premijerom, a tiče se ovoga o čemu govorimo. Da li su koalicijska srca kucala za Gazprom, ili za američki Chenier?
S obzirom da su bili vrlo neodlučni i spori oko krčkog terminala za američki plin, rekao bih da su njihove simpatije bile na ruskoj strani. To svakako nije loše jer i njemačka i talijanska srca kucaju za Ruse.
Kao što se vidi, ni HDZ nije na suprotnoj strani, samo je kod njih neobično što ne mogu usuglasiti stavove oko nekih elemenata hrvatske energetske politike sa našom Predsjednicom, koja je ipak na izborima bila njihova kandidatkinja.

Tko je glasao

Hlad

Tu se malo nas pita.
Mi možemo u ovoj situaciji gledati da što bolje prođemo sa određenim benefitima.
Real politika.

Tko je glasao

Hlad

Jedan po meni dobar članak koji daje materijala za razmišljanje.

Link:

http://www.jutarnji.hr/globus/Globus-komentari/zasto-se-nitko-ne-usudi-r...

Tko je glasao

Novac i za Kolindinu pobjedu

Na kraju, SDP je jednako odgovoran za ovaj kriminal, držali su ljestve. Koliko su oni "posudili" ne znamo ali bi trebali znati.

Za ‘posuđivanje’ DSP-a se službeni podaci nalaze na na istom mjestu kao i za sve druge stranke. Povodom toga je iz SDP, i izjavom za medije, potvrđeno da su krediti uzimani samo od banaka.

U tvom tekstu se ne propituje konkretna upotreba tog, što vraćenog što ne vraćenog, novca u HDZ od 2014: - za  Kolindinu pobjedu, za osvajanje vlasti s Mostom kod ovih propalih izbora, i konačno sada mogućnost da Domoljubna koalicija, do raspuštanja sabora izvede ‘demokratski državni udar’.

Na kraju, ako se već spominju ljestve, ima li ih i kod Plenkovića; on je, za razliku od domaćih, još i europejski hadezeovac.

Tko je glasao

meni je interesantno

kako su Miji Crnoji pronašli daščaru i prekršaj iz Zakona o boravištu i kako se danima cijela medijska falanga bavila njime i sad je opet potonuo u anonimnost i ne, nije dobio priliku da se umije, okupa, namiriše na HTV 1 kod primjerice Ace face...a trebao je biti ministar jednog u biti beznačajnog ministarstva....pa pratimo kako se u jednu poveću stranku instalira kadar koji ima klasični najprimitivniji kriminalni dosje provalnika u aute i presudu za isto...pa ga se pripusti kod Ace face i dade mu se prigoda da se javno umije, opere, okupa i našminka...i voila, evo ga na lijevoj strani kod Zoke Milanovića s izgledima da postane potpredsjednik vlade ili ministar za selo i poljoprivredu s popriličnim budžetom i velikim mogućnostima...

da, da ne zaboravim, mali je antifa i gayfrendli

što reći nego .....:hahahahahahaha

Ovaj dnevnik mi malo baca na tendencioznost, počevši od samog naslova s upitnikom..a alibi neovisnosti i neutralnosti se skriva negdje pri dnu u rečenici.

"Na kraju, SDP je jednako odgovoran za ovaj kriminal, držali su ljestve. Koliko su oni "posudili" ne znamo ali bi trebali znati."

sve dobro...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci