Tagovi

HDZ i SDP su protuhrvatske stranke

Jučer smo mogli čuti ministra uprave Arsena Bauka kako, sa šeretskim smješkom, kaže da je za referendum o UIO potrebno 452 000 potpisa, te da UIO nedostaje 100 000 potpisa. I ne samo to! To nije rekao on, ministar uprave, nego Šeks, još onda kad je bio predsjednik saborskog odbora za ustav i poslovnik, prije Grbin Peđe.

Sjećam se, bilo je to prije nekoliko mjeseci, inicijativa UIO poslala je dopis ministarstvu uprave s pitanjem: koliko je potrebno potpisa da bi se ispoštovali zakonski propisi. Ministarstvo nije uopće odgovorilo, do jučer. A niti to nije bio odgovor na taj dopis, već izjava, rečena u mikrofon i kameru, bez pečata, zaglavlja, potpisa i urudžbenog broja.

Znam da su mnogi osjetili nalet radosti što fašističko-klerikalistička udruga možda nema dovoljan broj potpisa, te da su pozicije raznih političara koje čak i oni koji se raduju ne podnose (svedimo brojku na dvije osobe: Milanovića i Karamarka) zabetonirane, želio bih u ovom slučaju istaknuti sljedeće:

Prije neki dan Dejan Jović je bio glavna vijest. Sukus svi znadete. Postavio je u pitanje slobodno izjašnjavanje na prvom hrvatskom referendumu. Diglo se staro i mlado. A jučer se događa, u središnjim političkim emisijama i dnevnicima, pljuvanje u lice - ne Željki Markić po sebi, već svima nama. Hrvatska je imala jedan jedini slobodni referendum do sada, a to je upravo bio onaj prvi. Svi referendumi poslije toga, a bilo ih je dva, bili su puno manje slobodni.

Objasnit ću: prvi je bio slobodan jer smo mi tada smatrali demokraciju nečim jednostavnim: postoje birališta, postojim ja i moj glas. I to je sasvim dovoljno za demokraciju. Ali, to je bila iluzija. Hrvatska je bila demokratska samo tada. Tek se trudimo, naravno nedovoljno i sa sumljivim izgledima za uspijeh, da ćemo dosegnuti tu razinu. Hrvatsko društvo je iz autoritarnog komunističkog sustava doživjelo demokratski orgazam referendumom u 1991., da bi poslije upala u pseudoautoritarno kvazidemokratsko političko okružje. Ta situacija bila je razumljiva u ratnom stanju, jer i puno razvijenije nacije kojima Ustav ima snagu jaču od papira kojega se može upotrijebiti i u nuždi imaju u sebi ugrađene mehanizme koji se u slučaju rata mogu pokrenuti i ograničiti ustavom zajamčena prava i obaveze.

Ali, mi još uvijek živimo u ratnom stanju, u psihozi, pod pritiscima...Ekonomska situacija samo pokazuje svojim simptomima demokratske deficite naše države. Priča se više od desetljeća o reformama. Aksiom je sljedeći: kad se poprave demokratski mehanizmi u državi, kada se shvati da svi građani imaju JEDNAKO pravo na političku participaciju bilo da se zovu Željka Markić ili Dean Jović, tek onda će možda porasti osjetljivost i svijest i na ekonomske nepravde koje nas sve jače okružuju i tjeraju iz ovoga komadića istočne Europe.

U stotinama komentara pročitao sam konstataciju: ako su HDZ i SDP protiv nečega, to mora da je dobro. Naravno, puno je istine u tom stavu, ali je porazna činjenica da te dvije PROTUHRVATSKE stranke prema anketama drže polovicu hrvatskog biračkog tijela (za jaja?). Ali, ovdje želim istaknuti da smatram, prema gore iznesenom principu, pravo svakoga građanina da se izjasni i za HDZ i za SDP. Jedino dozvoljeno sredstvo kojim imam pravo utjecati na tu veliku većinu građana jest uvjeravanje, objašnjavanje, promicanje, pisanje i sl. Međutim, poštivajući pravo svakoga na slobodan izbor, to zahtijevam i za sebe. Hrvatski građani mogu cijelo 21. stoljeće svake četiri godine instalirati na vlasti HDZ i SDP, to mi zaista nije problem, ukoliko se radi o slobodnim demokratskim izborima. Postavljam pitanje: nakon demonstriranja krajnje nedemokratskih metoda ministarstva uprave (tu je uključen bivši ministar Mlakar, kao i sadašnji Bauk), te upravo anarhičnih tumačenja Ustavnih odredbi kakvu nam nudi saborski odbor za ustav i poslovnik u mandatu Grbin-Šeks, koliko je demokracije ostalo? Još više: koliko je te demokracije i bilo?

Zamislimo da će UIO prikupiti 452 001 potpis. Procedura koja slijedi jasno pokazuje sve gore izrečeno: NISU PROPISANI rokovi u kojima ministarstvo uprave mora provjeriti potpise. Očekuje se razuman rok, čitaj: koliko kome paše. Nakon što se to učini, ta informacija nakon potvrde vlade, za što također nema roka, ide pred saborski odbor za ustav i poslovnik. Onda taj odbor zasijeda, te prema potrebi pitanje o kojemu je riječ može poslati Ustavnom sudu na razmatranje. Tek poslije potvrde ustavnog suda, hrvatski Sabor mora raspisati referendum. Rokova nema, a iskustvo pokazuje da se bez problema s takvim referendumom može otezati barem godinu i pol.

Naša mražnja prema lijevima i desnima, naši rovovi i frontovi ona su snaga iz koje SDP i HDZ crpe svoju snagu. I ta je snaga danas jača nego ikada, jer su se ujedinili, jer se pozivaju jedni na druge, jer skupa piju jeftine kave u saborskim hodnicima, dok ljudi gledaju u pod.

Novi udžbenici kojima su samo ilustracije promijenjene? 400 000 000kn građani. Koncesija za autoceste koje i danas plaćamo? 50 000 000 000kn građani. Preglomazna javna uprava koja se raduje svakom budućem SDPovskoHDZovskoj vladi? 20 000 000 000kn građani. Šume propisa u kojima caruje korupcija i nepotizam, stričevi i tetke, kumovi i stranački uhljebi? Neprocjenjivo, građani.

Ne bojte se. I poslije Bauka doći će novi bauk. Ta, to i i bit demokracije: perpetuiranje povlastica elitnih dupelizaca.

Komentari

ma ZAJEBAVAS???????????

ma ZAJEBAVAS??????????? :))))))))))))))))))))

Tko je glasao

Tema> preferencijalno

Tema> preferencijalno glasanje i skupljanje potpisa za referendum ima samo jedan problematican stavak

a taj je vezan na program koji se trazi (brosura organizatora referenduma) koji u jednoj stavci trazi da se u dijaspori "olaksa" glasanje, sto je u suprotnosti sa izjavom da ne treba uzeti u obzir broj ukupnih biraca RH

na stranu sto se kome svida, no hrvatski aktivisti i politicari bi ipak trebali odluciti i drzati se nekog stava koji zauzimaju tj. da li dijaspora treba glasati o unutrasnjim hrvatskim pitanjima ili ne

jer >
-na referendumu o ulasku u EU nije trebalo uzeti u obzir glasove dijaspore, sto je u skladu sa stavom EU
-broj prikupljenih potpisa za referendum, dakle, ne bi trebao brojiti glasace dijaspore jer zakoni trebaju biti jednako normirani za sve slucajeve, stav drzave jedinstven
-no ako ih ne broji, te organizacioni odbor smatra da ih ni ne treba brojiti, zasto u sebi ima prijedlog da se "olaksa" glasanje dijaspore

netko se opet zajebava s logikom i zdravom pamecu.. i to je nas osnovni problem, a ne preferencijalno ili ne-preferencijalno glasanje

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Luna, Ako se potpisi

Luna,

Ako se potpisi skupljaju samo u Hrvatskoj, onda bi trebalo računati po broju glasača bez diaspore.

Tko je glasao

Tehnologija nova daje odgovor stari

Svemrežje će dati odgovor, a prigovori će biti odbijeni.

Svi građani Hrvatske koji imaju boravak u inozemstvu (rok do kraja ove godine) moraju se prijaviti u policiju (s važećom osobnom ispravom i ispravom iz zemlje u kojoj borave, OIB) popuniti obrazac i to je sve. Još se mora dati izjava zašto ideš tamo gdje već jesi - recimo da pratiš ptice selice i sl. Ja tražio i dobio na pet godina. Očekuju da se vratim na nogama a ne da me prije isteka roka donesu. Ne može se mrežom ući u mrežu već te moraju gledati u oko - trepćeš li kad te policajka zapita imaš li u vlasništvu nekretninu na adresi iz osobne. Traje 15 minuta i nema taksi.

No, sada vlast raspolaže s podacima o vanjskim snagama koje može uvezati s OIBom na tim referendumskim spiskovima.

Pa onda mislim da: ako je na tom spisku makar i jedno ime od, kako ti kažeš dijaspore, onda su prikupitelji potpisa već sami odredili koji broj je potreban za valjanost referenduma.

K tome, s malo truda mogli su, kao što je to organizirano i ovdje, u crkvama prikupljati potpise diaspore. Siguran sam da bi im Dr. Bartulica iz Dr. Josipovićevih dvora pomogao - ali i ti recimo u crkvi u Düsseldorfu ili gdje već.

Tko je glasao

Možeš ti pisati romane do

Možeš ti pisati romane do bezsvjesti, no to ne mjenja činjenicu da momentalna vlast manipulira brojem građana kak joj paše.

Ja se nadam da če ustavni sud donesti pravednu odluku i uzeti u obzir samo one koji su u Hrvatskoj.

Ko drugo treba pod hitno ukinuti sva dvojna državljanstva.

Tko je glasao

Ustani sud je eksponent političkih Partija!

Ustavni sud neće donijeti pravednu odluku. Oni su se već pokazali kao pijuni velikih političkih Partija, kao njihov"Joker zovi" i samo se koriste moći , a donose protuustavne odluke- takva je bila odluka o dvojezičnosti kojom nisu dozvolili narodu referendum o uređenju svoje države, a što bi građani imali u svakoj demokratskoj državi:

http://pollitika.com/13-apostola-antidemokratske-balvan-revolucije-u-rh

Tko je glasao

JNisan ni pročita Dnevnik, al zbog naslova

te "pljudsnuh" :)

Provinciopolis

Tko je glasao

Selo gori, a baba se češlja

Za podršku temi, preporučam i odličan članak Sandre Bartolović na Forum.Turkmenistan - http://www.forum.tm/vijesti/predsjednicki-izbori-samo-za-one-dobroga-zel...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ideš!

"..... i u kojem su zagovaratelji opcije suprotnoj od one koja je pobijedila nosili glavu u torbi, ako su se uopće u toj atmosferi usudili javno iznositi svoje mišljenje."

Ala argumentacije! TAJNO ZAOKRUŽIVANJE ODGOVORA NA BIRALIŠTU - to se u visoko dramatičnom tonu naziva "javnim iznošenjem svojega mišljenja"!

Dakle, zagovaratelji suprotne opcije, one koja je hametice izgubila, nisu se usudili zaokružiti svoj odgovor: "Ne, ne želim da Hrvatska napusti Jugoslaviju", zato jer su im bile glave u torbi! Tko bi normalan na biralištu zaokružio ono što misli kad mu iza leđa stoji do zuba naoružan ustaša!

Pod pretpostavkom da je to istina, treba istaknuti da je to TOLIKO GOLEMA SRAMOTA "zagovaratelja suprotne opcije" - da ni pod mukama ne bi smjeli svoj sramotni kukavičluk priznavati! A ne se još njime i hvaliti, i koristiti ga kao nekakav argument u svoju korist!

Užasne gluposti se govore, a sve s ciljem da se nekako racionalizira nepodnošljiva činjenica: da je moja opcija hametice izgubila bitku!

Eto još jednoga izvorno hrvatskog proizvoda kojega bi trebalo zaštititi tamo gdje se zaštićuju sirevi i kuleni: "dramatična nesposobnost da se dostojanstveno prihvati poraz".

Ta nesposobnost je u krajnjoj liniji osobina infantilnih ljudi..... Onih što nalikuju na razmaženog petogodišnjaka koji stane vrištati i bacakati se po podu ako izgubi partiju "Čovječe, ne ljuti se"......

Dobro je što se Jugoslavija raspala: kako bi je štitio i branio takav jad od ljudi koji se ni na biralištu ne usuđuju zaokružiti ono kaj misle?

Jel se to odnosi i na tebe, mislim to kaj je napisano u tom članku? Jel i ti nisi zaokružila kaj misliš jer ti je bila glava u torbi?

Vjerujem da se ne odnosi na tebe. Vjerujem da si ti imala dovoljno hrabrosti da zaokružiš ono što misliš. No, u tom slučaju se pitam: zašto danas imaš potrebu izmišljati isprike za onaj šrot od ljudi koji se tada (kada je trebalo) nije usudio reći "Ne" hrvatskom separatizmu, dočim bi danas, je li, (nakon što je prošao voz), taj šrot rekao svoje, pa oni separatisti ustaški danas garant ne bi dobili ni 10 posto glasova, kako je tu netko napisao .....?

(Kažem "ti" uvjetno, računajući da se slažeš s ovim što je napisano u tekstu kojega si linkala.)

Tko je glasao

trućtrać

Osim što ovo nije dnevnik o Joviću, pa skoro da mi se ne da na to vraćati, opet te moram upozoriti na Jovićev tekst, te zamoliti da ga napokon pročitaš, kad već o njemu toliko trućaš.

On naime nigdje nije rekao kako glasači nisu mogli slobodno zaokružiti što su htjeli, a još je manje rekao glupost poput "TAJNO ZAOKRUŽIVANJE ODGOVORA NA BIRALIŠTU - to se u visoko dramatičnom tonu naziva "javnim iznošenjem svojega mišljenja"!". Naravno da zaokruživanje na biralištima nije JAVNO iznošenje mišljenja, zbog toga se valjda i naziva tajnim glasanjem.

Jović je vrlo jasno rekao kako je ozračje prije referenduma bilo neliberalno. Ono je i bilo neliberalno.

Jović je još (onda) rekao kako će ishod referenduma, onakav kakav je bio, dovesti do rata. Premda se ne radi ni o čemu originalnom niti duboko vidovitom, opet konstatiram da je jednostavno, kao što nam je poznato - bio u pravu.

Ne da mi se s tobom raspravljati jer iz pogrešnih premisa razvezeš kilometar pogrešnih zaključaka.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Rečenica je citirana iz

"odličnog članka Sandre Bartolović". Tvoj link.

Tko je glasao

ne-ne piti u po bijela dana

a možda ni nikad!

Popij kafu, zapali jednu, skoncentriraj se, pa mi ponovo citiraj rečenicu iz članka koja tvrdi da je glasanje na referendumu iznošenje javnog mišljenja.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Kaj imaš probleme s alkoholom u obitelji?

Realno je opisao ambijent u kojem se provodio referendum o neovisnosti Hrvatske i u kojem su zagovaratelji opcije suprotnoj od one koja je pobijedila nosili glavu u torbi, ako su se uopće u toj atmosferi usudili javno iznositi svoje mišljenje. - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/predsjednicki-izbori-samo-za-one-dobroga-zel...

"Ambijent u kojem se PROVODIO REFERENDUM O NEOVISNOSTI HRVATSKE"
"Zagovaratelji suprotne opcije" su NOSILI GLAVU U TORBI, AKO SU SE UOPĆE U TOJ ATMOSFERI USUDILI JAVNO IZNOSITI SVOJE MIŠLJENJE

Elem dakle: Ambijent u kojemu se PROVODIO REFERENDUM je bio takav da su oni koji NISU ŽELJELI ODVAJANJE OD JUGOSLAVIJE nosili GLAVE U TORBI - AKO SU SE UOPĆE U TOJ ATMOSFERI USUDILI JAVNO IZNOSITI SVOJE MIŠLJENJE.

To je jedna rečenica. Njezin subjekt, to jest, ono glavno o čemu je riječ, glasi: "ambijent u kojem se provodio referendum". Ili se varam? Drugi subjekt su neki "ljudi koji su nosili glavu u torbi" u tom "ambijentu u kojemu se provodio referendum", pa je stoga očito da se "nisu usudili javno iznositi svoje mišljenje". Doduše na referendumu se svoje mišljenje iznosi tajno, ali....... nema veze, pustimo nijanse u izričaju, znamo što smo htjeli reći. U svakom slučaju nešto pravedno, istinito, pošteno i plemenito. Za razliku od onih mrcina pokvarenih sa suprotne strane koji uvijek šire laži itd..

Ja nisam glasala za izdvajanje Jugoslavije. Možda mi je bila glava u torbi, ali kako sam glupa - nisam to zamijetila. Imala sam par prijatelja srpske nacionalnosti - nisam pobjegla od njih. Kad sam imala neki crveni komad robe na sebi, neke budale su mi na ulici vikale da "nema više komunizma" i da zakaj hodam u crvenom? I tak.... bilo je doživljaja..... sigurno manje gadnih nego u provincijskim zabitima Hrvatske, to mi je jasno - ali to me nije sprječavalo da iznosim svoje mišljenje.

A nisam neki heroj od hrabrosti. Samo sam možda dovoljno glupa da se uvijek osjećam dovoljno slobodna u svojoj glupoj tikvi......

A ti? Ti si bila među tim nesretnicima koji nisu željeli neovisnost, ali im je glava bila u torbi pa se zato nisu usudili na referendumu izjasniti protiv izlaska iz Jugoslavije?

Tko je glasao

Zaista ne znam što bi još tu

trebalo crtati da bi bilo jasno sljedeće: koliko god bilo "realno" ono što je Jović "opisao", činjenica je da taj "realni" opis problematizira rezultat referenduma o neovisnosti Hrvatske.

Rezultat referenduma je bio taj da je ogromna većina birača odabrala neovisnost.

Ja se ne sjećam, ali ti i Jović biste morali to pamtiti: je li bilo nereda na biralištima toga dana? Je li bilo dokaza o ozbiljnim neregularnostima? Jesu li one dokumentirane i prijavljene? Da li znanstvenik Jović ima danas predočene dokazne materijale o značajnim kršenjima izbornih pravila, toliko značajnim da bi to utjecalo na krajnji rezultat? Da li je takve dokaze imao i onda?

Mislim, zna se na čemu se mogu srušiti rezultati izbora: samo na neregularnoj provedbi, na teškim kršenjima izbornih pravila.

Sve ostalo je poezija. Nekome se ta poezija čini "realnim opisom", a nekome drugome "svinjskim i bezobraznim opisom".....

Tko je glasao

iju!

Strašno je kakvi se tekstovi i mrežna glasila financiraju našim novcem! :)

Tko je glasao

nećemo se valjda držati zakona kao pijan plota

Članak 87.*
Hrvatski sabor može raspisati referendum o prijedlogu za promjenu Ustava, o prijedlogu zakona ili o drugom pitanju iz svog djelokruga.
[NN 28/01., čl. 37., 28. 3. 2001.]

Predsjednik Republike može na prijedlog Vlade i uz supotpis predsjednika Vlade raspisati referendum o prijedlogu promjene Ustava ili o drugom pitanju za koje drži da je važno za neovisnost, jedinstvenost i opstojnost Republike.

O pitanjima iz stavka 1. i 2. ovoga članka Hrvatski sabor će raspisati referendum u skladu sa zakonom ako to zatraži deset posto od ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj.

[NN 113/00., čl.28., 9. 11. 2000.]
[NN 28/01., čl. 37., 28. 3. 2001.]

Na referendumu se odlučuje većinom birača koji su pristupili referendumu.

kao što je rekao najveći sin naših naroda i narodnosti
nećemo se valjda držati zakona kao pijan plota

luka

Tko je glasao

""HDZ i SDP su protuhrvatske stranke

@StarPil a koja to parlamentarna stranka nije!? Sve su one trgovačka društva i samointeresno nagodnjačke prćije stranačkih vođa i njihovih prirepaka!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Diktatura

Diktatura HDZ/SDP je sve što mogu reći o vlasti. I istina je da je samo prvi referendum bio u ozračju demokracije.

Tko je glasao

Oteli su se i umislili da mogu u demokraciji kao u komunističkoj

NISU PROPISANI rokovi u kojima ministarstvo uprave mora provjeriti potpise.Kada gazda kaže, slugama-rok je ODMAH.

Ako su sluge otkazale poslušnost ili oduzele gazdi vlasnička prava, onda se događa ovo što rade Šeksovi, Bauci, Mlakari, i ostali- manipuliraju.

Uspjelim referendumom dobivaju naređenja od naroda- i kao zaposlenici- nakon naređenja- rok im je ODMAH, jer nije dozvoljeno ne poštivati takve ovlasti naroda.

Ne mogu oni uvjetovati kada i kako- nego trebaju izvršiti naredbu ODMAH.
Oteli su se i umislili da mogu u demokraciji kao u komunističkoj diktaturi!

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci