Tagovi

HDS ZAMP(iri) ili kako narodne pjesme postaju državno vlasništvo

Početkom veljače ove godine prijatelji iz KUD-a „Dr. Vinko Žganec“ iz Vratišinca pitali su me da li znam da su oni, KUD-ovi u obavezi plaćati naknadu ZAMP-u i za kulturne priredbe na kojima se izvode isključivo narodne pjesme. Moja prva reakcija je bila – Ma hajde molim vas, kako i kome bi morali plaćati zaštitu autorskih prava za narodne pjesme?

No, bili su uporni i pokazali mi kopiju prijave za održavanje kulturno-umjetničkog programa održanog 15. prosinca 2006. godine u povodu obljetnice smrti njihovog sumještanina dr. Vinka Žganca. „Večer hrvatskih plesova i popijevki u obradi dr. Vinka Žganca“ – tako se zvala ta kulturna manifestacija. Ulaz besplatan.

Obećao sam im postaviti pitanje ministru kulture i rasčistiti dilemu da li doista amaterski KUD-ovi koji njeguju kulturnu baštinu moraju plaćati naknadu za zaštitu autorskih prava.
Samo 16 dana nakon postavljenog pitanja dobio sam i odgovor koji me šokirao.

Pažljivo isčitajte pitanje i dobiveni odgovor.

Što u odgovoru piše?

- Narodne književne i umjetničke tvorevine(?) u izvornom obliku nisu predmet autorskog prava, ali se za njihovo piropćavanje(?) javnosti plaća naknada koja je prihod državnog proračuna.
Pričanje (priopčavanje) narodnih pripovijetki (narodna književna tvorevina) predmet je državnog oporezivanja!?
Pjevanje (priopčavanje) izvorne narodne pjesme (umjetnička tvorevina) ili plesanje narodnog plesa podliježe plaćanju državne naknade!?

- Obrađene narodne pjesme ili plesovi više se ne smatraju tradicionalnim djelom nego su postale zaštičeno autorko djelo
Očekujem da dr. Ivo Josipović (autor Zakona, osnivač ZAMP-a i skladatelj) i njegovo društvo u ZAMP-u hitno „obrade“ sve narodne pjesme iz Međimurja.

Jučer su me nazvali iz KUD-a i izvjestili me da im je ZAMP poslao račun na iznos od 400 kuna.
Nasljednik dr. Žganca (sin) je živ. Zamolio sam ih da čovjeka pitaju koliko je novaca do sada njemu kao nasljedniku dr. Žganca ZAMP uplatio.

Napomena: tekst sa urednim linkovima zbog dobro poznatih razloga potražite na mom blogu.

Komentari

Zanimljivo mi je što je

Zanimljivo mi je što je Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima (NN 167/2003) po kojemu ZAMP ima ovakve, praktički feudalne ovlasti, donesen dok je HNS sudjelovao u većini koja je tada sjedila u Saboru i "vladala".

Hoće li HNS priznati (i) svoju grešku i na temelju primjene u praksi korigirati taj Zakon? Koji, kao jedna od brojnih bizarnosti, na čak 10 mjesta eksplicitno spominje kojih se prava autor "ne može odreći" - članak 50. definira samo to. A upravo ta klauzula dozvoljava ZAMPu da ubire "prava" čak i suprotno volji autora...

Drugu zanimljivost vidim u tome što poslanik u parlametu, po funkciji (na koju je izabran) zakonodavac, umjesto zakonskog prijedloga i pripreme argumentirane rasprave u Saboru piše ZAMPu, možda čak i na vjetru uspješne populističke marketinške kampanje.

Hoćete li, gospodine zastupniče, pokrenuti izmjene Zakona, ili je ipak realnost da Sabor nije mjesto za to jer se zakoni tamo samo izglasavaju a ne donose? Ako Vam treba pomoć, rado ću se odazvati pozivu i volontirati na takvom projektu, a možete ju potražiti i na drugim mjestima koja se time bave...

PS. Znam da smo već davno prešli na "ti", no oprostit ćeš mi nadam se na ovom persiranju - zaista ozbiljno pitam pa želim i da pitanje jednako ozbiljno zvuči.

Tko je glasao

Vidite kako je lako

Vidite kako je lako upotrijebiti riječ "odgovornost".
HNS sa svoja dva zastupnika u prošlom mandatu preuzima svu odgovornost svih loših odluka bivše vlasti. Ne znam kako su naša tadašnja dva zastupnika glasala ali u cijelosti i u njihov o i u ime stranke preuzimam odgovornost. Zasluge za sve dobro idu onima preostalima 75.
Drugo, nisam imao , sve do ovg slučaja, razloga zakon ni čitati ni preispitivati. Ili mislite uvaženi gospodine , da sve zakone od 1990 . moram znati napamet?
Neću predlagati nikakove izmjene u ovom mandatu jer znam da neće biti usvojene.
Da, ako budem u Saboru i u idućem mandatu, učiniti ću sve da se zakon promjeni.
Što pak se populizma tiče, ako je javnost rada zastupnika populizam , priznajem, ja sam populista i bavim se populizmom. I nastaviti ću tako.
Hvala na ponudi za pomoć.

Tko je glasao

Govorim o konkretnom

Govorim o konkretnom slučaju ovog Zakona - i u tom konkretnom slučaju odgovornost stranke koja je sudjelovala u njegovu donošenju je proporcionalna broju glasova koje su dali za taj glas, a to je dio (kako sam i naglasio u prethodnom komentaru) odgovornosti koji HNS nosi upravo za taj zakon. Ni više, ni manje - ali činjenica jest da je i HNS u to doba, kako dio vlasti, mogao (i po mom sudu trebao) kvalitetnije obraditi temu.

Jasno je i ne očekujem da bilo tko naizust poznaje zakone, pogotovo iz područja koje mu nije direktna struka. No u gorespomenutih 16 dana (očekivanja odgovora ZAMPa), vjerujem da se moglo naći dva puta po tri sata, prvih za upoznavanje sa spornim zakonom a drugih za razgovor sa nekim tko je upućen u realnu problematiku. Kritika je išla u tom smjeru.

Ocjenu trenutka tko će i kada predložiti izmjenu nekog zakona možemo ostaviti i za kasniju diskusiju, to je u ovom trenutku manje važno nego da se izmjena predloži u mjeri i obliku u kojem bi taj zakon učinila kvalitetnijim nego što je. Hrvatska u ovom trenutku ima jedan od rigoroznijih zakona o intelektualnom vlasništvu, no svjetski trend jest nažalost prema smanjivanju sloboda, tako da je tema vrlo delikatna i podložna nesmiljenom lobiranju i pritiscima. Populizam se odnosio na reklamnu kampanju tvrtke za punjenje tonera i načinjanje ove teme od strane političara u isto vrijeme su koncidencija koja podrazumjeva dozu opreznosti. No konačan sud o tome da li je nešto populizam ili stvaro zalaganje ne ovisi o par napisanih rečenica na internetima, nego o tome da li se pristupilo rješavanju načetog priblema.

Ponuda za pomoć je iskrena i dalje stoji. Ako vaši mladi stranački kolege nisu odradili zadaću, dat ću vam par referenci koje imam na ovu temu. Autor sam i nakladnik, po mojoj kaznenoj prijavi i temeljem moje osobne suradnje sa policijom donesena je prva pravomoćna presuda protiv softverskog pirata u Hrvatskoj, radio sam na obuci policije, inspektorata, odvjetništva i sudaca o povredama autorskog i drugih srodnih prava, održao sam desetak radionica po srednjim školama na temu "Kako biti pirat a da te ne ulove", sudjelovao sam u par radionica na temelju kojih je nastala deklaracija o WIPO ("brazilska") i potpisnik sam iste... Znam o čemu pričam.

Ovo smatram ozbiljnom temom koja će po svemu sudeći imati sve veći značaj, ovo što sam napisao napisao sam u vjeri da treba iskoristiti svaku šansu, makar i minimalnu, da se donese razuman zakon za razliku od ovog postojećeg koji imamo.

Gospodine zastupniče, vi ste na potezu. Ako vas i kada bude ozbiljno zanimala ova tema, znate gdje me možete naći.

Tko je glasao

Nisam siguran da znam gdje

Nisam siguran da znam gdje vas mogu naći. I nisam pisao ZAMP-u nego ministru kulture. Bilo je "zastupničko pitanje".

Tko je glasao

Ovdje, gospodine

Ovdje, gospodine zastupniče, ovdje.

Tko je glasao

Hvala, javljam se.

Hvala, javljam se.

Tko je glasao

Odgovornost stranki

Odgovornost stranki koalicije za zakone i poteze Vlade 2003.g. objektivno stoji bitno drukčije.

Vlada i saborska većina su odlučivali, slično kao sada ali izrazitije, u uvjetima da je svaki glas odlučujući za ili protiv, obzirom da je vlast počivala na bitnoj promjeni u odnosu na rezultate izbora (raskid koalicije SDP-HSLS, izlazak HSLS-a iz vlasti u oporbu, nova koalicija bez izbora, svaki glas odlučujući, u donošenju odluka dominacija trgovanja interesima pa i unutar pojedinih nazovi stranaka).
Sam HNS je u takvoj situaciji sa 2 zastupnika, jednim ministrom, direktorom INE i drugim osobama u vlasti turbo uticao na sve odluke Vlade i Sabora.
Npr. cijela Vlada ide donijeti odluku o izuzeću od postupka javne nabave velikog projekta Rebro u zdravstvu, pred glasovanje se pojavljuje ministar Čačić i kaže stani i to se nastavlja do danas.
Npr. stoje odluke Sabora i Vlade jer dva tjedna teku dramatični sastanci četvorke i normalno se iznose razlike i usuglašavanja npr. oko prodaj strateškog udjela u INI, hotela za Svi smo previše pod impresijama i kad nismo navijači, pa smo baš zbog toga prisiljeni na drukčije bavljenje u praksi gdje nam igrači neumjereno troše a slabo igraju, gdje kao da su nepopravljivo razulareni a feeling nas vara. kuna i drugi, i simpatizeri stranaka vrše enormni pritisak na takav oblik odlučivanja, Vesna Pusić objašnjava da je to bit demokracije i slično.

Ovaj zakon je bio dio tada uobičajene trgovine, gdje je SDP-ov Josipović omastio brke ovim, HNS obično u nečem gdje je puno novca, Tomčić slično a IDS veoma raznovrsno. Da je HNS htio on je mogao taj tren to blokirati i sve drugo, ali HNS je uspješno prakticirao i nastavlja navedeno poslovanje unutar istog kruga, što je dosta za razumjeti ali ne i uporno prikazivanje nečeg drugog i nismom znali (Lesar možda nije stigao ali bar pola javnosti zna kako se je poslovalo i posluje).

Tko je glasao

Stvarno nisam znao da smo

Stvarno nisam znao da smo bli tako utjecajni. Hvala na poduci. Sve najbolje želim.

Tko je glasao

Nema na čemu. Također sve

Nema na čemu. Također sve najbolje osobno, iskreno želim.

Tko je glasao

a kaj se cudite g. lesar?

a kaj se cudite g. lesar? kaj? kao da ste jucer dosli u rvacku :o))

ZAMP je jedna predivna organizacija, oni su u biti vladari svemira jer se sve njima placa. pa da krenemo :o)) ak organizirate koncert placate naknadu. kupite CD platite naknadu. tv kuce i radio stanice palcaju naknadu, pa onda onijavni objekti koji kasnije reproduciraju program tih medijskih kuca opet placaju naknadu. skidate melodiju za mobitel prvo operater placa nakdanu, pa onda i vi.. prema tome svi putevi vode u zamp....

i sada da vam malo zabiberim, vi ste dost dugo aktivni u drustvenom zivotu, prvo prek sindikata i sada preko sabora. da vas pitam kaj ste konkretno napravili osim kaj se svako toliko iscudjavata nad hrvatskim cudesima? kaj?

eto da vam dam inicijativu... ak ne platite racun neki racun idete u ovrhu. ovrha ne zastarjeva, za razliku od recimo "pronevjere" u slucaju seke tudjman. ak vas ovrsitelj ne nadje doma, moze vam provaliti u stan uz prisutnost suzbene osobe (policajac) i bravar te vam izvrsiti popis i zaplijenu rstavri. pri tome mu nije vazno dal je frizider vas ili ga je kupio vas sin... za razliku o tajkuna kojima se nis nemre zaplijeniti jer eto to nije njihovo vec od sinova i zena... i ste nssli razlog za inicijativu?

--->
photopublika.blog.hr

--->
photopublika.blog.hr

Tko je glasao

Ako vas zanimaju slične

Ako vas zanimaju slične teme evo.

Odvjetnički ured Hanžeković i Radaković iz Zagreba zastupa HRT pa za naplate preplate u ruralnim područjima sa puno nemoćnih staraca provode putem malog rada niže kvalifikacije automatizirani trivijalni sustav naplate pretplate otkidanjem od penzija, uvećano za kazne i svoje honorare, tako da se naplaćuje cca 4x više a njihov honorar kaplje u znatnim iznosima.
Pojedini istaknuti političari su za svoje tvrtke ugovorili i provode stalne poslove tipa koordinacije i sličnog, koji su kompjutorski trivijalni sustavi kapanja novaca bez ikakva rada.
Čuveni profesor Barbić i njegov krug imaju slične sustavne savjetodavne i slične poslove samo za bitno veće aranžmane.
Jednom rječju sve kontinuirano i dugo vrvi od toga pa su pristojniji pravnici Josipović , Kregar i slični i sami konačno nešto morali poduzeti jer bi u protivnom ostali zadnji diletanti.

Tko je glasao

Gospodine Lesar, VI MORA DA

Gospodine Lesar, VI MORA DA SE ŠALITE !!!!?????
U stvari, pardon, mea culpa. Znate, za trenutak sam se teleportirao u paralelni svemir u kojem je Republika Hrvatska normalna država.
Sad sam (srećom !?) nazad, i znam da se ne šalite. Ali, ne mogu se oteti razmišljanju što bi od ovakve priče napravio Goran Milić u svom nedjeljnom dnevniku :-))).
Stoga, gledam danas dnevnik, i ako nema ove priče, Vama veliki minus ;-).

Tko je glasao

Zvone Radikalni Dobro došao

Zvone Radikalni
Dobro došao nazad. Ideja za Milića jako dobra. Nažalost za večeras prekasno ali ću mu poslati pitanje i odgovor pa možda iduću nedjelju...

Tko je glasao

milić je tip novinara koji

milić je tip novinara koji mora imati interes da bi pričao o nkoj temi ako razumijete što sam htio time reći i bojim se da ono što je latin o njemu pričao istina

Tko je glasao

I DEMAND EXPLANATION

I DEMAND EXPLANATION !!!!!
Naime, od svih novinara na HRT-u Milić mi se doista istinski sviđa. Što je Latin pričao o njemu nemam pojma, ali ako živim u zabludi rado bih da me se ispravi.

Tko je glasao

dakle milić nerijetko u

dakle milić nerijetko u svojim dnevnicima a u emisijama definitivno ima priloge koji se ne mogu opravdati kao "news_worthy", nemam konkretni primjer (jer sam ga prestao pratiti nakon što sam skužio takvu praksu) no vjerujem da to nije teško primjetiti

ono što ti mogu reći, je primjerice dnevnik od prošle nedjelje kada je bio karneval; riječki karneval je treći najveći karneval na svijetu i uletio je u dnevnik tek negdje u 12-14 minuti što je neproporcionalno značenju te vijesti a po nekim novinarskim kriterijima bi svakako morao biti ispred izvještaja s drugih karnevala (osobito stranih), to je nepogrešiva oznaka lošeg novinarskog posla unatoč njegovoj uredničkoj slobodi

evo staviti ću ga na "radar" pa kada prvi slijedeći puta naletim na takvu situaciju, jubito pa gledajmo zajedno

Tko je glasao

A TAKO ... A ja mislijo da

A TAKO ...
A ja mislijo da mu triba platiti da objavi neku vijest :-))).
Ovo što ti kažeš je definitivno ISTINA. Ali, ja na to više gledam kao na Milićev stil i mislim da je skroz OK da nedjeljni dnevnik bude malo drugačiji.
A o "news-worthy" prilozima u našim dnevnicima bi se dalo pričati (eto, ja se nikako ne mogu pomiriti s time da je svaka prometna nesreća s par poginulih uvijek prva vijest u dnevniku - na stranu suosjećanje, ali uvijek se zapitam je li baš to ono najvažnije što se desilo taj dan u svijetu).

Tko je glasao

Mrak, ali ja nemam

Mrak, ali ja nemam "interes". No, baš ću probati.

Tko je glasao

nisam to ni mislio, interes

nisam to ni mislio, interes ima milić :)

Tko je glasao

Moji izvori i javne

Moji izvori i javne informacije govore da je i Latin istovjetno profil kao Milić, a još sigurniji sam za slavnu televizijsku novinarsku fazu Ive Lončara, koji je za sebe, Latina, Milića, Merlića i druge objašnjavao da su oni zvijezde kojima po kriteriju interesa pripada drukčiji status.

Ispada da kvarim slučaj ali se ne može izbjeći minimum stvari, gdje je novinarska piramida čvrsto takva a neopisivo uvjerava da nije.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci