Tagovi

HBO traži odgovornost zbog „slučajaâ€Åâ

Stvar je kristalno jasna - da ti pretresu stan i četiri sata te drže na „informativnom razgovoru“ samo zato što je eto netko rekao/dojavio („došapnuo“) policiji da se na Facebook grupi koju si osnovao nalaze fotomontaže Ive Sanadera s nacističkim znakovljem je NEDOPUSTIVO!!!

Ukratko - to ne može proći i netko zbog toga mora odgovarati.

Stoga je Hrvatska blogerska organizacija uputila slijedeće priopćenje medijima i hrvatskoj javnosti:

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Predmet: Prosvjed zbog privođenja Nikše Klečaka

Jučerašnje privođenje Nikše Klečaka, mladog dubrovačkog aktiviste i predsjednika dubrovačkog ogranka Foruma mladih SDP-a na obavijesni razgovor u dubrovačku policiju, pod optužbom iz članka 5. stavka 3. Zakona o prekršajima javnog reda i mira („Tko tiskane ili snimljene stvari raspačava na neuobičajen nametljiv ili drzak način, te time remeti mir građana, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 500 do 1500 dinara.“!!!) predstavlja nov udar vladajućih struktura na bazično demokratsko pravo na slobodu izražavanja te zorno ilustrira samoljubivost i balkanski mentalitet hrvatskog političkog vrha.

Nikša Klečak JEST kreirao Facebook grupu „Kladim se da ću naći 5000 facebookera koji ne vole Ivu Sanadera“ – oko toga nema nikakvog spora i Nikša to i sam „priznaje“. U grupi je uspio prikupiti preko 6.000 članova (a broj i dalje raste) pa bi se reklo da je Nikša „okladu“ dobio.

U svakom normalnom demokratskom društvu, tu bi priči bio kraj – građani su se „okupili“ na internetu, malo se dopisivali, izrazili svoje nezadovoljstvo i gotovo.

Ali ne i u Hrvatskoj! U Lijepoj Našoj priča završava pretresom stana, pečaćenjem i pregledavanjem laptopa i mobitela te četverosatnim razgovorom u policiji. A sve pod optužbom da su na grupi objavljene fotomontaže premijera Sanadera s nacističkim obilježjima. Nikša Klečak tvrdi da tako nešto na grupi nikada nije objavljeno, a s obzirom da je sud, preciznije rečeno sutkinja Paola Glavić Stojilković, odobrila prekršajni nalog po kojem je postupila policija, zahtijevamo da se dokazi na osnovu kojih je pokrenut prekršajni postupak predoče hrvatskoj javnosti.

Jer, ukoliko je jedini razlog ovog kršenja elementarnog ljudskog prava na nepovredivost stana najobičnije iživljavanje političkih moćnika nad onima koji su se, zamislite Vi to, usudili okupiti ljude koji „ne vole Ivu Sanadera“, tada hrvatska demokracija ima ozbiljnih problema a zaživljavanje europskih demokratskih normi postaje dalek cilj i „sanak pusti“.

Nedavne reforme su dale tračak nade da će hrvatskim pravosuđem zapuhati novi vjetrovi. Hrvatska blogerska organizacija ovaj slučaj smatra eklatantnim kršenjem slobode izražavanja na internetu i zahtijeva hitno rasvjetljavanje svih njegovih aspekata te poduzimanje mjera protiv onih koji su službenu dužnost zlouporabili u političke svrhe.

Za Hrvatsku blogersku organizaciju:

Dr.sc. Zvonimir Vanjak
predsjednik HBO

Komentari

Ma Nikša moj ne daj se.

Ma Nikša moj ne daj se. Napravili su ti uslugu da veću nijesu mogli. Na idućim izborima se kandidiraj i imaćeš na tvojoj strani toliko ljudi, pogoto mladih, koliko ne bi inače ni u hercegovini skupio :-D. Bo'je ti je imat' ovakvu "zlouporabu ovlasti" nego Obamin tim za izbornu strategiju. :-D
Sa ovakvom "vlasti" SDP, da bi pobijedio na sljedećim izborima, ne treba ništa činit' samo čekat da vam drIvo odradi pos'o. Ali nemojte me krivo shvatit', ne činit ništa znači NIŠTA ;). Jer ako se SDP-ovi "stručnjaci" opet aktiviraju a Milanović krene sa njegovim biserima, e onda će bit' jope' tijesno. :-D
Moja pokonja baba bi znala rijet: "jadno more 'ko te sere". :-D

Tko je glasao

05.12.....u....18:00

05.12.....u....18:00 sati.

Dođite.... pokažite onima gore kako Narod neće više trpjeti represiju, korupciju, lopovluk i bahatost.
U RH nema oporbe, postoji vlada i produžene ruke te iste vlade.....

Nepotizam i opći kriminal je postala norma!

Standard života je na dnu..... država je dužna.... kao da smo nekakva Južno Američka država koja nema ni trun industrije..... pa ljudi.... ovo je cilj vlade.... razdvoji pa vladaj....

Od kada se nije pojavila ovakva sinergija... kao što se rađa sada po pitanju 05.12?

i normlno .... vlast to želi sada pod svaku cijenu... uništiti.... jer ovo je prvi put još od 1990 i 1991 god. da se Narod ujedinjuje.... i to ne pita tko je crven, žut, plav zelen ili bilo koje boje......

Think about it!

(i ako Vam je dosadno... evo malo matrijala :) )
http://www.slobodnadalmacija.hr/Spektar/tabid/94/articleType/ArticleView...

Jakob Matovinović - Jakša
volim svoje i poštujem tuđe

Obrisan

Tko je glasao

Ja mislim da smo skoro svi

Ja mislim da smo skoro svi ovdje za obavjesni razgovor i molim Vas sve da jedan po jedan dolazite u svoje lokalne Policjske postaje s računalima kako bi mogli sagledati sve aspekte ove zavjere koje provodite na portalu. Zvone nek ide u MUP RH kako bi se oćitovao u svezi Priopćenja.
Sad nastavi s blogiranjem, jasno !

Tko je glasao

Dragan Petric, izvršni

Dragan Petric, izvršni urednik Buga piše u Jutarnjem "Represija kao u Egiptu" kaže:
Prije policijskog privođenja SDP-ovca Nikše Klečaka, u dvogodišnjoj povijesti globalne raširenosti Facebooka zabilježen je samo jedan, gotovo identičan slučaj represivnog djelovanja protiv slobode govora oporbenih aktivista.

I ostatak članka je interesantan i poučan posebice zaključak u kojem se Petric glede hrvatske vlasti pita:

Time nije samo pokazala da nije sposobna naučiti na sramotnim greškama drugih (ili nitko u vlasti nije uopće znao za slučaj u Egiptu o kojem su opširno izvještavale kuće poput CNN-a, BBC-ja i New York Timesa), već i ono puno važnije, da razmišlja na zadrt način koji joj ne dozvoljava da razumije kako internet, pa tako i Facebook ne poznaju državne granice, a samim time ni režime, pa da je svako lokalno djelovanje na internetu vidljivo globalno.

I ja se pitam, zar je moguće da su se jedino dva slična događaja dogodila u svijetu i povijesti facebooka - i to jedan u Egiotu a drugi u Hrvatskoj - i to u mome Dubrovniku.

Mene jednostavno šokira ne toliko ponašanje policije u ovom prizemnom i neciviliziranom slučaju (jer su već pokazali i dokazali svoju nesposobnost - prvi su bili na tzv. čistki sposobnosti i depolitizacije) nego kako su za to i kojim podzemnim pritiscima dobili suglasnost jednog suca za prekršaje (i to nakon što im je to DO odbio).

Egipat i Dubrovnik - oba su turistički cvjetovi ali da se izjednače u shvaćanjima demokracije i uloga elektronskih medija u suvremenim uvjetima - to mi ne ide u glavu.

Možda nam Smogi iz svog iskustva može pomoći takvo nešto shvatiti - kojim se sve metodama represija služi da bi zadobila smokvin list legaliteta.

Tko je glasao

Je li Stoilković konavosko

Je li Stoilković konavosko ili dubrovačko prezime? Ako nije , eto kako!

Tko je glasao

Nije ni jedno ni drugo, ali

Nije ni jedno ni drugo, ali je taj detalj nevažan. Ona jest tvoja Konavoka ali ju ne bi trebalo sada cipelariti bez stvarnih spoznaja - mislim da je ona sposobna sama reći razloge kad za to dođe vrijeme. Radije pričekajmo jer je ovaj slučaj tek započet a posljedice su nepredvdive!

Tko je glasao

Meni se sve više čini da

Meni se sve više čini da je taj detalj najvažniji. I uopće ne mislim da treba cipelariti manjguru. Štoviše, nju bi sada trebalo štititi od progona i nasilja, jer će na nju tek sada vršiti pritisak da šuti. A ako sada ne progovori, neće nikada više.

Tko je glasao

Podržavam! i čekam 05.12.

Podržavam!
i čekam 05.12.

Tko je glasao

Zašto samo medijima i

Zašto samo medijima i javnosti? Zašto ne, recimo, nadležnim ministrima i Faberu? Zašto ne preuzeti dio Hadžijevog texta:
Kako se radi o slijedu događaja u kojem je svoje prste imala i policija i pravosuđe, očekujem, ne - ZAHTJEVAM od ministra Karamarka, ministra Šimonovića i premijera Sanadera da se prije svega načelno odrede prema opisanom događaju,...?
Da, i vi "zahtijevate", ali mislim da je bolje konkretno reći od koga i što se zahtijeva, a ne samo općenito "zahtijeva[ti] hitno rasvjetljavanje svih njegovih aspekata te poduzimanje mjera protiv onih koji su službenu dužnost zlouporabili u političke svrhe".

--
Ne zove se to za džabe "politics", gdje "poli" znači "mnogo", a "tics" su "krpelji". ;-)

--
Političari su zainteresirani za ljude. No, nije to nužno dobra stvar. I buhe su zainteresirane za pse.
(P. J. O'Rourke)

Tko je glasao

Dodala bih još jedan

Dodala bih još jedan zahtjev: Neka Borovca HITNO pošalju na tečaj (može i dopisni ili on-line) književnih vrsta!

Dotični, naime, ne zna razliku između satire i propagande. Sramite se gospodine Borovec!

nemesis

nemesis

Tko je glasao

Ah pa nijednoj policiji nije

Ah pa nijednoj policiji nije to toga- oni su se uvijek popunjavali i prije i danas negativnom selekcijom - tko normalan uživa u toj profesiji (osim CSI koji su ipak više znalci i znanstvenici). I ovdje je informatičar došao, pregledao i pustio dečka doma.

Tko je glasao

Zvone, a da se svi mi

Zvone, a da se svi mi prijavimo policiji zbog prekršaja - remečenja javnog mira doktora?

Tko je glasao

...za to vrijeme na drugoj

...za to vrijeme na drugoj planeti...

Tko je glasao

Cool...budimo više

Cool...budimo više kreativni, a manje fašistoidni :)

Tko je glasao

Zvone, a da se svi mi

Zvone, a da se svi mi prijavimo policiji zbog prekršaja - remečenja javnog mira doktora?

slavni sindikalni poglavicom, suze mi teku od smijeha. molim admine neka mi povećaju dozvoljeni broj glasova. ovo zaslužuje 100 plusova.

Tko je glasao

još jedan razlog za 5.12

još jedan razlog za 5.12

Tko je glasao

Potpisujem!

Potpisujem!

Tko je glasao
Tko je glasao

Mislim da se u ovom slučaju

Mislim da se u ovom slučaju kršenja Ustava RH od čitavog niza predstavnika vlasti (očito svih triju grana) treba dosljedno i neumorno inzistirati da se otkriju sve pojedinosti: od toga tko je prijavio Nikšu Klečka do toga da li su i ako jesu, pod čijom, prisilom postupali policija i sutkinja Prekršajnog suda. Samo i jedino tako moći će se razbiti zloćudna sprega politike i institucija pravne države zbog koje stradavaju ljudska prava individualnih građana/građanki i javno dobro zajednice.

Neće biti prvi puta da u Hrvatskoj moćnici zlorabe državne službe radi svojih privatnih interesa, ali se na ovom slučaju to može i mora rasvijetliti kao jedan od razloga nefunkcioniranja pravne države. Jednom kad otkrijemo uzrok korumpiranosti, morali bismo moći biti puno efikasniji u njezinoj eliminaciji. Stoga mi je krajnje mlako i neuvjerljivo traženje SDP-a (iz usta Ranka Ostojića) da se policija tek "ispriča" zbog maltretiranja građanina Nikše Klečka.

nemesis

nemesis

Tko je glasao

Apsolutno. Cini mi se da je

Apsolutno.

Cini mi se da je ovdje nuzno da NOVI MINISTRI promptno reagiraju, te prikladno SANKCIONIRAJU prekristelje temeljne demokratske slobode, kako bi javnost ZNALA da se ovo vise nece dogoditi niti slucajno.

BEZ OSTRE I PRECIZNE SANKCIJE zbog izivljavanja nad slobodom govora, vlast naucila na prljave ruke ce udarcem na temelj demokracije otvoriti prostor za vrlo nepovoljne politicke rasplete koji ce se obiti prvenstveno nad postojecom vlasti, ukljucujuci sve one koji ce eventualno ostati u Saboru i podrzavati politicki poredak koji je od trenutka OSTROG NESANKCIONIRANJA prestao biti demokratski.

Stoga ovo nije pitanje za pustiti ili ne pustiti, ovo je pitanje za NAGAZITI DO DASKE.

Pa tako kada spominjes SDPovce, ako ne budu povucene prikladne mjere, SDPovci ce morati napustiti Sabor, jer ovo nije neko malo pitanje, ovo je pitanje NAPADA NA USTAVNI POREDAK.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Ustavni poredak je odavna

Ustavni poredak je odavna srušen, pa ga vladajući nemaju što napadati, a opozicija još manje braniti.

Predlažem da se protest protiv policijskog nasilja fokusira na zahtjev javnosti da se izjavom oglasi sutkinja Prekršajnog suda u Dubrovniku, koja je sasvim sigurno bila prisiljena potpisati nalog za pretres stana.
Čime ju je policija ucjenjivala? Nije li to kazneno djelo nezakonita utjecaja na pravosudne dužnosnike?

Zašto nalog nije potpisao predsjednik Prekršajnog suda? Zato što je to sasvim sigurno čistokrvni Hrvat, dok slutim da nesretna sutkinja Paola nema čistokrvnog supruga.

U Korčuli se upravo ovih dana odigrava potpuno ista policijsko- pravosudna pantomima. Policajac, "kontrolirajući" promet, kada je u dokumentima vidio ime i prezime čovjeka, primjenjuje silu, ozlijedi ga i uhapsi. Remećenje javnog reda i mira. Bila je subota poslijepodne, ali predsjednik Prekršajnog suda se dobrovoljno stavlja na raspolaganje policiji puna tri sata. U policijskoj postaji prima naloge i dogovara se "zajednički nastup".

Hitan prekršajni postupak vodi zamjenica predsjednika Suda, ali zbog uočene kontradikcije u izjavama policajca i predsjednika Prekršajnog suda, koji je bio očevidac događaja, sutkinja nije mogla kazniti čovjeka, već je bila prisiljena odgoditi odluku. Sudska zapisničarka, čim je shvatila da će čovjek poslije ročišta biti slobodan, izašla je u hodnik i to prenijela policajcima, kako bi se na vrijeme snašli i odlučili kako dalje nastaviti teroriziranje čovjeka.

Ne znajući što joj radi zapisničarka, sutkinja je čovjeku rekla da može poći kući. Na izlazu iz zgrade suda, policija je čovjeka ponovno uhapsila, i pod izgovorom da je kasno za putovanje u Dubrovnik u istražni centar Županijskog suda, zadržala ga u pritvoru do idućeg jutra. U Istražnom centru su se sudac i predstavnik ODO prestrašili činjenica koje su im i od prije bile poznate, te su u pola saslušanja isto prekinuli i pustili čovjeka. Čak su usmeno tražili od policajaca da ga službenim vozilom vrate kući. Taj nalog su policajci izigrali tako da su ga ostavili u Dubrovniku, pod izgovorom da moraju raditi. Bila je nedjelja.

Pet dana kasnije, čovjek dobija dva poziva za hitne prekršajne postupke od predsjednika Prekršajnog suda, koji su rutinske prirode i odnose se na prometne prekršaje iz srpnja 2008. godine. Na te prekršajne naloge se čovjek uredno žalio. Jednako kao i na postupke predsjednika Prekršajnog suda i to predsjedniku Vrhovnog suda. Ali baš zato što u vremenu od više od 5 mjeseci nije dobio odgovor od Vrhovnog suda, divljanje i teroriziranje se nastavilo nesmanjenom žestinom.

Na hitne prekršajne pozive čovjek reagira zahtjevom za izuzeće predsjednika Suda. Predsjednik, u prisustvu policajca, odbije primiti zahtjev za izuzeće, dere se, vrijeđa, prijeti. Na kraju popušta i ročište za drugi predmet uopće ne održava, iako mu za njega nije dat zahtjev za izuzeće.

Dana 17. 11. 2008. održava se nastavak suđenja za remećenje javnog reda i mira. Ni jedan svjedok, među kojima je i predsjednik Prekršajnog suca, ne terete čovjeka za remećenje javnog reda i mira, jer toga nije ni bilo. Međutim, pod pritiskom predsjednika, sutkinja je bila prisiljena naći "dokaz". Iz jednog svjedoka, koji je u policiji dao izjavu jednog sadržaja, a u postupku taj iskaz nije htio ponoviti, sutkinja je "izvukla" ono što je tražila te na temelju toga čovjeka osudila ovako:
"NOVČANOM KAZNOMU IZNOSU OD 736,56 kuna, što je protuvrijednost od 200 DM, a što iznosi 102,30 Eura, ali mu se u izrečenu kaznu uračunava vrijeme za koje je bio uhićen, i to kao 300,00 kuna novčane kazne, tako da mu je ostalo za platiti novčane kazne u iznosu od 436, 56 kuna."

Niste znali, a? Niste znali da je nacionalna valuta njemačka marka? Ili možda Euro? I niste znali da Vam se dan uhićenja plaća 300, 00 kuna?

Na tom ročištu, sutkinja je odbila saslušati svjedoke koje je predložio okrivljenik, odbila je u zapisnik unositi sva pitanja, odgovore i izjave, nije dopustila okrivljeniku da postavlja pitanja svjedocima, nije željela da se zapisnički utvrde nepobitne činjenice, sve je to smatrala suvišnim i nepotrebnim, a samo jednom je svog kolegu predsjednika blago upozorila da se smiri i da ne divlja. Naime, taj je optuženom prijetio kaznenim progonom, derao se na njega, vrijeđao ga i bjesnio što mu postavlja "glupa" pitanja. Falsificirani zapisnik okrivljeni je odbio potpisati.

Po završenoj raspravi optuženi je napustio sudnicu da bi pričekao presudu, a predsjednik Suda je ušao u sudnicu i tamo bio kako bi utjecao na presudu, iako je u postupku imao status svjedoka.

Idući dan, nakon svega opisanog sutkinja, u ulozi zamjenika predsjednika Prekršajnog suda, odbacuje zahtjeve za izuzeće predsjednika kao neosnovane i istog dana, u strahu i panici zbog svega u čemu je sudjelovala, odlazi na bolovanje.

U međuvremenu, ista sutkinja vodi prekršajni postupak protiv istog čovjeka i u tom postupku se nedvojbeno utvrđuje da je policijski prekršajni nalog lažan i neosnovan. Policija je lagala da je vozača i neregistrirano vozilo zatekla u prometu, jer je čovjek, kao vlasnik, to vozilo odbacio na gradski deponij i za to ima svjedoke. Revoltiran što mu konstrukcija nije prošla, policajac Poreznoj upravi podnosi zahtjev za ovrhom protiv vlasnika vozila, na ime jednog drugog prekršaja, a na koji se ovaj uredno žalio Sudu. Jednom prilikom taj policajac je čovjeka pozvao da dođe u policijsku postaju. Dok je čovjek bio na razgovoru, on mu je napisao prekršajni nalog, jer je nepropisno parkirao na mjestu rezerviranom za policijska vozila. Mjesta za parkiranje vozila stranaka- nema.

U čemu je razlika između ovog i svih ostalih anonimnih građana koji uredno prolaze istu torturu i Nikše Klečka? Pa samo u činjenici da građani nisu partijski angažirani i ne dangube po inernetu. Zato je njihovo stradavanje od policijskog terora manje medijski atraktivno. A meni se nekako čini da ovdje uopće nije riječ o slobodi izražavanja, nego o životu pod fašizmom. Svejedno da li se o tome radi u Egiptu ili Hrvatskoj, Dubrovniku ili Korčuli.

Tko je glasao

Cini mi se da je ovdje nuzno

Cini mi se da je ovdje nuzno da NOVI MINISTRI promptno reagiraju

Jedan od njih ne može promptno jer se baš susreo s kolegama iz regije gdje je na presici pozvao onog Milovanovića, traženog u vezi atentata na Pukanića, "da se javi najbližoj policijskoj postaji i da započne proces DOKAZIVANJA SVOJE NEVINOSTI"

Nazdravlje!

Do sada sam mislio da se na sudu treba dokazati krivnja.

Možda policija misli da i Nikša treba dokazivati nevinost a da je s njihove strane dovoljno samo to da ga javno osumnjiče i pretresom stana i privođenjem inkriminiraju?

B-52

Tko je glasao

Ma o čemu...Pa tako kada

Ma o čemu...Pa tako kada spominjes SDPovce, ako ne budu povucene prikladne mjere, SDPovci ce morati napustiti Sabor, jer ovo nije neko malo pitanje, ovo je pitanje NAPADA NA USTAVNI POREDAK.
...ti pričaš?? Ako sam dobro skužio nem, ti lopovi i paraziti (samo malo drugačije boje) traže da se policija samo uljudno ispriča? Očito se nešto odvija što ni njima baš ne paše, čini mi se da je Milanović jednako alergičan na fejsbuk kao i Sanader, pa bi najrađe da se slučaj Nikša tiho pomete pod tepih...

# Jedan neprijatelj pametnom čovjeku više vrijedi nego hiljadu prijatelja

# Jedan neprijatelj pametnom čovjeku više vrijedi nego hiljadu prijatelja

Tko je glasao

I ja mislim da je @gale

I ja mislim da je @gale (što je za njega neobično) preoptimističan glede osjećaja parlamentarnih stranaka za političku realnost. Što se tiče njegova zaključka, da će im se nedostatak tog osjećaja obiti o glavu, mogu samo reći da me zbog toga srce neće zaboljeti. Ipak, mislim da ćemo na taj trenutak još morati čekati, jer su njihove glave "tvrde", a mozgovi, bar kad je politika u pitanju, retardirani.

nemesis

nemesis

Tko je glasao

Samo govorim sta je na

Samo govorim sta je na stvarnoj oporbi da ucini. Ako to oporba ne zeli uciniti, s obzirom da time postaje sudionik u ugrozbi ustavnog poretka, nema se vise sta pricati sa istima.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci