Tagovi

HAU

za štovatelje Ivana Grubišića (kojeg u Crkvi neki ne vole), kao i za one koji ne znaju za HAU, prenosim članak O nama . Na stranici je i link na njegov Etički forum

''O nama
HAU Split - čovjek, nadasve djeluje u od 21 . lipnja 1993. godine. Osnivanje Udruge rezultat je čitanja "znakova vremena" u hrvatskom narodu i hrvatskom društvu, kako na idejno-teorijskoj osnovi, tako i na osnovi sasvim konkretnih zbivanja u Hrvatskoj.
Građani Hrvatske žive izuzetno vrijeme svoje povijesti, vrijeme velikih postignuća ali i novih iskušenja.. Zahvaćeni smo mnogim i sudbonosnim promjenama. Jedne vrednote i vrijednosti odlaze, a druge nastaju. Stari modeli mišljenja, vjerovanja i vrednovanja izumiru, a novi se mučno uspostavljaju. Napušta se paradigma autoritarnosti, tzv. istine autoriteta, a mučno uspostavlja nova demokratska, humanistička i pluralistička paradigma.
Sukladno ovim postavkama, najteže iskušenje bit će prevladavanje naše vlastite razjedinjenosti i isključivosti, prevladavanje stereotipa 4M: monizma, monopola, monologa i monolita.
Hrvatska akademska udruga je odlučna promovirati kulturu življenja i izgradnje hrvatskog društva kao humanog, građanskog društva na vrijednostima suvremenih civilizacijskih dostignuća. To su: poštivanje dostojanstva i prava svake pojedinačne ljudske osobe, življenje kulture slobodnog i ravnopravnog dijaloga, prihvaćanje pluralizma na različitim razinama i mogućnost suživota usprkos različitostima i raznolikostima. U tom vidu Udruga želi biti mjesto susreta, rada i druženja bez obzira na stranačku pripadnost, svjetonazorska opredjeljenja i konfesionalni identitet. Premda nestranačka, Udruga je otvorena svim strankama koje su opredijeljene za samostalnu i u međunarodnim granicama priznatu Republiku Hrvatsku, koje promiču i brane demokratsko uređenje hrvatskog društva, te čine sve da Hrvatska što prije bude pravna i socijalna država, zdravo društvo.
Udruga želi biti nazočna u hrvatskom društvu svojim programima i nacionalnim projektima. Tako je u Splitu organizirala niz sadržaja kao što su: tribine, znanstveni skupovi, okrugli stolovi i duhovno-meditativni susreti. Na poseban način treba istaknuti i rad savjetodavnih sekcija Udruge: pravnu, medicinsko-zdravstvenu i pedagošku sekciju. Osnovan je i Klub mladih HAU Split radi promoviranja vrijednosti Udruge u životu populacije mladih. Svi ovi sadržaji žele pripomoći profiliranju duhovnih vrijednosti i kulturi humanog življenja na pozitivnim tradicijskim vrijednostima, suvremenim civilizacijskim postignućima tolerancije i dijaloga.
Svojim projektima Udruga želi pripomoći izgradnji duhovnog zajedništva hrvatskog naroda i hrvatskog društva. U tom vidu pokrenula je niz nacionalnih projekta, o kojima na ovim stranicama možete pročitati.

Komentari

I meni je don Ivan OK. No,

I meni je don Ivan OK. No, je li i više od toga?
Imao sam ga prilike i osobno upoznati. Kad se tek pojavio u javnosti, učinilo mi se da će predstavljati važnu novost na našoj crkvenoj i društvenoj sceni. No to se, danas mi se čini, ipak nije dogodilo. Naime, u svakom od svojih poprilično brojnih medijskih istupa ponavljao je iste teze, vrtio ih od nemila do nedraga, postavši predvidljiv, nedovoljno dubok, nekako potrošen.
Da bi bilo jasnije na što mislim, postavit ću par pitanja:
Što je uopće ta udruga tako zvučnoga naslova: Hrvatska akademska udruga Split? Postoji već 15-ak godina. Je li itko čuo da se u njoj dogodila neka izborna skupština? Je li don Ivan Grubišić ikad na njoj imao protukandidata za predsjednika? Tko su uopće njeni članovi (ja sam čuo samo za Mirjanu Nazor, isto tako medijski atraktivnu sugovonicu, a vjerujem da je njen član bio i pokojni Supek, premda nisam siguran)
Bi li se za HAU uopće ikad čulo da nisu odlučili formirati neku godišnju nagradu "osoba dijaloga", te ju, bez imalo skromnosti, dodjeljivati svjetskim veličinama poput Dalaj Lame ili Hansa Kuenga (među koje se jedne godine "ugurala" i Jelena Brajša - evo, jesu li povukli nagradu koju su joj dodjelili?)
Je li itko ikad čuo da se HAU zauzela za nekog pojedinca čija su prava ugrožena? Je li se za nju čulo barem kad se obnavljala splitska riva?
A što se don Ivana tiče, on je postao "medijska osoba" - ponekad mi se čini da se naprosto i sveo samo na taj vid svojega postojanja. Predstavlja ga se kao znanstvenika, no nitko ne zna ni za kakav njegov znanstveni rad (ja sam čuo samo za neko njegovo istraživanje religioznih navika u Hrvata, i to još pred kojih 20-ak godina - prije i nakon toga ništa više).
Sjećam se i da je svojedobno stupio i na političku arenu, ne baš s nekim prepoznatljivim uspjehom. Uistinu, da nema novinara kojima "don Ivani" trebaju, naprosto zato da o nekoj crkvenoj temi izvuku i "drugu stranu" (onu koja ne brani crkvenjake i njihove stavove), čini mi se da za don Ivana Grubišića nitko i ne bi čuo. A to da ima i štovatelje - to mi je stvarno prvi glas.
Protiv don Ivana Grubišića stvarno nemam ništa. Ne smetaju mi njegovi stavovi; dapače vrlo se često s njima i slažem. No, moj je dojam da se njegova "veličina" pomalo precjenjuje. A ono što me najviše "brine", čini mi se da su njegovi "štovatelji", a prije svega novinari koji ga "trebaju", i njega samoga uspjeli uvjeriti u tu "veličinu".
I, za kraj - vjerujem da je don Ivan dobar čovjek, i žao mi je što u svojoj crkvenoj zajednici, kako tvrdi, ima neugodnosti. To svakako zaslužuje osudu.

Tko je glasao

znatiželjni, ipak ima u

znatiželjni, ipak ima u tebi iskrica dvoličnosti, nevješto je skrivaš...evo što o Ivanu kaže Damir Pilić

Tko je glasao

Zahvaljujem ti na kritici,

Zahvaljujem ti na kritici, premda ju nisam do kraja razumio.
Što je to točno dvolično u mojemu komentaru? To da Ivana Grubišića, kao i sve osobe i pojave o kojima razmišljam, pokušavam sagledati što cjelovitije - s njhovim POZITIVNIM ali i NEGATIVNIM stranama? To ja ne zovem dvoličnošću, već zdravom kritikom. I, ako si na to mislio, onda kod mene toga nema samo "iskrica", već puno, puno više od toga.
Pokušat ću biti jasniji: meni ne smeta don Ivan Grubišić. Ne smetaju mi ni njegovi stavovi. Mislim da su oni dobro došli kako bi naš javni prostori bio što raznovrsniji i bogatiji. Ali mi smeta, bolje rečeno, ne mogu se načuditi!, NEKRITIČNOME GLORIFICIRANJU bilo koga i bilo čega, pa tako ni don Ivana Grubišića.
Naravno, žao mi je ako sam svojim komentarom (odnosno pitanjima koje sam u tome komentaru postavio, a na njih nisam dobio niti jedan odgovor) povrijedio "vjerske osjećaje" štovatelja don Ivana Grubišića.

Tko je glasao

Poznajem puno dobrih,

Poznajem puno dobrih, pametnih i sposobnih ljudi kojima nedostaje sposobnost djelovanja u javnosti. Nemaju smisla za PR.

Tko je glasao

Don Ivan Grubišić je

Don Ivan Grubišić je zbilja ok čovjek i svećenik. Potpisujem svaku riječ.

Tko je glasao

Upravo tako. Međutim, on

Upravo tako. Međutim, on ima jaku 'oporbu' u Crkvi. Izabrao je težak put - kao svećenik djeluje u javnosti u skladu s izazovima vremena - za što uživa simpatije demokratske javnosti. Međutim, njegovi stavovi su u suprotnosti s prevladavajućim mišljenjem crkvenih ljudi. Ne mogu ga toliko napadati javno, jer znaju da ima pravo, ali - nimalo mu nije lako.

ragusa

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci