Tagovi

HANUKA, Hanuka...židovski blagdan SVJETLA

Blagdan Hanuku smo obilježavali i prije Beča, najčešće u Židovskoj općini u Zagrebu, no za mene je počela predstavljati istinski događaj tek u Beču, poslije 1991. Tada bi se, najčeće po hladnom vremenu okupila veća grupa Židova Beča, uz veliku HANUKIJU, oko dva metra visoku, kod Stephanplatza,na početku Kaertnerstrasse, blagdan bi nam čestitao gradonačelnik Beča Michael Hauepl (SDP) zatim bi se plesalo oko hanukije, na kojoj je bila upaljena prva svijeća (velika žarulja), a gorio je i "šameš"". Mi Židovi bi zatim jedan drugom čestitali Hanuku, a našao bi se i poneki Austrijanac koji bi to učinio. Primijetilo se da među stotinjak okupljenih smo većinom mi Židovi došli zadnjih godina u Beč, s dosta ruskih Židova i ponešto Izraelaca. Diskretno nas je čuvala austrijska policija i "naši" dečki u civilu - nikada se nije dogodio ni najmanji incident!
Inače, u kući, u mladosti nije se previše držalo do židovskih blagdana, i prvi susret s njima dogodio se za vrijeme ljetovanja židovske omladine Jugoslavije, koja su se organizirala najčešće u različitim mjestima na Jadranu, po grupama tj. po uzrastu. Sudjelovao sam na oko 12 ljetovanja po 14 dana -, a započeo sam s 11 godina u hotelu "Šator" na Jahorini. Uz odmor se družilo i učilo o židovskim običajima, povijesti, Izraelu...- svi smo bili podijeljeni po grupama i imali "madrih" (odgajatelja, vaspitača) te kulturnog referenta. U moje vrijeme referent je bila Miriam Steiner, koja danas kao Miriam Steiner Aviezer, nekada zaposlena u Yad Vashemu, autorica više knjiga, živi u Izraelu (pored ostalih, autorica knjige "Hrvatski pravednici"). Odvijalo se to u Titovo vrijeme, usprkos Brozove antiizraelske politike, a ponekad uz goste predavače iz inozemstva i Izraela i pretpostavljam da je to omogućeno dogovorom Svjetskog židovskog kongresa i jugoslavenske vlade, odnosno Tita i Nahuma Goldmanna, predsjednika Svjetskog židovskog kongresa, koje je vezivalo višedesetljetno prijateljstvo, i što tajno i što javno sastajali su se zamalo svake godine.
ŠTO ZNAČI HANUKA?
Blagdan Hanuka se slavi kao sjećanje na pobjedonosnu oslobodilačku borbu židovskog naroda na tlu drevnog Izraela protiv helenističkog (grčkog) osvajača u vrijeme vladavine Antioha IV.Epifanija.
Povezan je blagdan sa ČUDOM koje se dogodilo kada su Grci ušavši u Hram oskvrnavili ga i kada se obnavljao nakon oslobođenja koje su izvojevali Makabejci - ulje u hramu trebalo je biti dostatno za plamen obrednih svjetiljki u trajanju jednog dana. Iako se radilo o zapečačenoj posudi s uljem, ulje je gorjelo punih osam dana. Blagdan Hanuka naziva se i blagdanom svjetlosti – središnji ritualni predmet je hanukija, deveterokraki svijećnjak, na kojem se, posebnim redoslijedom pale svjećice: prvi dan jedna, a sve vrijeme blagdana gori svijeća zvana poslužitelj – šamaš, deveta svijeća koja služi za paljenje onih ostalih, koje se pale svakog dana po jedna više. Tradicionalisti paze na redoslijed paljenja svijeća, smjer, a samo znalci znaju da se svaku večer ispočetka pale svijeće ovisno koji je dan Hanuke. Dakle, petog dana, npr. pale se četiri prethodne svijeće i dodaje još jedna, peta, i izgovara blagoslov. Ovo je veseli blagdan, pjeva se i pleše, a u blagdanu je dozvoljena igra drajdlom (zvrkom), zvanim i sevivon. Sve dane blagdana služe se krafne (latkes).
Inače, novokomponirane Židove ćete najlakše prepoznati po tome što ne razlikuju MENORU - svijećnjak sa sedam krakova, ujedno i grb Izraela, od HANUKIJE sa osam krakova plus šameš. Inače, postoje razne vrste hanukija, izrađene od raznih materijala i raznih dizajna, i zapravo su često prava mala umjetnička remek djela. I naravno, najbogatiji su obično u kući imali srebrne, a superbogati i zlatne hanukije, no ni s tim se nije smjelo pretjerivati, jer hanukija je ipak ritualni predmet. Kao otpor prenaglašavanju židovstva stvorila se i izreka odnosno mišljenje - što veća hanukija u nekoj obitelji, to manji osjećaj izvornog judaizma. Posebno su bile vrijedne hanukije u sinagogama, a smatra se i danas sramotom da židovska obitelj nema hanukiju u kući ili stanu. Zanimljivo, najmanje hanukija po kućama i stanovima vidio sam u Izraelu, posebno u kibucu u kojem sam svojevremeno radio i učio, uz objašanjenje - mi smo kibuc kojem je osnivač socijalistička stranka, i drugo, naglašavati židovstvo u Izraelu nema potrebe - naglašavaju ga oni koji su u galutu (dijaspori).
BLAGDAN POSEBNO ZANIMLJIV DJECI
Blagdan je posebno zanimljiv djeci koja su fascinirana svjetlom, a u kućama i stanovima vrtio bi se drajdl ili sevivon, drveni zvrk na kojem su kratice na hebrejskom u značenju - daj jedan, uzmi jedan... Naravno, najljepše je kada bi se okrenuulo UZMI SVE...To je inače, jedini oblik kockanja koji je Židovima dozvoljen. Hanuka pada u kalendarski kratke dane i duge noći, i svojom vedrinom stvara dobro raspoloženje, jer, vrijeme je to kada smo obično, zbog manjka dnevnog svjetla, "u bedu". Išlo bi se nakon manifestacije na Stephansplazu kući,u stanove i partijalo se do kasno u noć, uz dobro posluženje i odabranu židovsku glazbu, a omiljena je bila "klezmer" glazba.
Nadrabin Hajim Paul Eisenberg, poznat i po svom humoru, u Centralnoj sinagogi u Seitensttenngasse, kod Schwedenplatza, za "službe božje" u danima Hanuke držao je inspirativne govore, obaćao se posebno nadahnuto nama vjernicima naglašavajući koliko je SVJETLO važno bukvalno, ali i u prenesenom značenju. Svjetlo je, nasuprot mraku i tmini, znak nade, znak vjere i znak jasnoće koja nas ima pratiti u budućnosti!
Erev Hanuka - večer uoči Hanuke - kada se pali prva svijeća je u srijedu navečer, 27. studenog 2013. i svake godine pada na drugi datum jer je židovska godina obilježena lunarnim, a ne Sunčevim kretanjem. Tako židovska godina ima dvanaest mjeseci, a svaki mjesec 29 ili 30 dana, što je ukupno 354 ili 355 dana.
Happy Hanukkah! Sretna Hanuka!
----------------
http://youtu.be/BeS46weU4ZI (Flory Jagoda,porijeklom uz Sarajeva, nenadmašna u sefardskoj glazbi!)

Komentari

LJUBI

SVE NAJ U HANUKI OD LEUTARA

ZAGOR

Tko je glasao

Mala iskrica za veliko svjetlo - kao kap za veliki slap!

Hvala na poučavanju, a evo moga doprinosa tome svjetlu, jer su mi gasitelji izbrisali dnevnik -iskricu: "Željka Markić i Adolf Eichmann najpoznatiji inicijatori referenduma- o potrebi hitne isprike za blasfemiju nad holokaustom", u kojemu je bačeno svjetlo na najveće zamračenje holokausta u RH i EU.
.....
Ali se mora, on,(Nikša Bratić ispred Kukuriku koalicije u EU Parlamentu), njegova Partija, cijela Kukuriku-koalicija ispričati Židovima, i cijeloj RH, jer vrijeđaju Židove u naše ime - budući da u EU predstavljaju nas, dok Židovima istodobno podvaljuju hrvatsko "neprijateljstvo", da bi mogli opravdati svoje bacanje svastika po Vukovaru ( i Hrvatima, i Židovima, i cijelome svijetu) s floskulom o "poštivanju zakona". Međutim, nagledali su se Židovi osoba koje su ih istrebljivale- pod parolom "poštivanja zakona" (Trećega Reicha"), pa ne vjerujem da ne znaju kakvu blasfemiju Kukurikavci rade Vukovaru i Hrvatima
Moraju se javno ispričati svim Židovima, što su se, u svojoj poltikantskoj igri i suradnji s homofašistima, dotaknuli Židove, na tako besraman način da se zbog toga stidim i osobno ispričavam svim Židovima svijeta - što nas predstavljaju takve budale koje se usuđuju usporediti provođenje plana masovnoga istrebljenja Židova s jednakim zlom kao...
što je"zlo" osoba koja je doprinijela da se u RH prvi puta nakon referenduma o osamostaljnju, održi narodni referendum o "braku kao zajednici muškarca i žene".

Potrebno je baciti svjetlo na osobe kojima je Adolf Eichmann "nedužna beba" poput jedne "referendumašice", a još više je potrebno osvijetliti one koji ŠUTE o tome a predstavljaju RH.

To su svjetlo pogasili oni kojima ne smeta takvo izjednačavanje čovjeka koji je bio glavni osmišljavač postupaka istrebljenja Židova, pa posljedično i u NDH, s običnom građankom koja se aktivirala oko referenduma, da bi pred svjetlo stavili narod koji u svojoj obrani od obilježavanja Vukovara svastikama pod kojima su radili zlodjela kakva su radili Židovima (razdvajanja obitelji, protjerivanja, ubijanja, zakapanja u masovne grobnice, odvođenja u logore u druge države,...) pokazuje spremnost za obranu od takve blasfemije (slučajno je Šimuniću dodan mikrofon(?)), umjesto da u svjetlu bude ovo:

taj neki Nikša Bratić- kojega je SDP-poslao u EU -parlament, u svojoj agresivnosti, omalovažava brak kao civilizacijsku tekovinu, isto kao što, taj Nikša, omalovažava patnje Židova i uspoređuje ih s bahatim nekorištenjem prava koje mu nitko ne brani koristiti, nego ih osobno ne želi, budući je zbunjen u mozgu po pitanju nagona za razmnožavanjem. Uz to još je i toliko agresivan i nepristojan, bahat i blasfemičan da svima koji znaju značenje braka, i onima koji znaju značenje Adolfa Eichmannna za nesreće Židova , nameće svoje floskule o jednakosti između rada Željke Markić i Adolfa Eichmanna.
Nije to čudo jer Kukurikavci su ti koji tako razumiju holokaust i imaju takav pijetet prema žrtvama.
i ovo:

Računaju da će Židovi odmah navaliti na Hrvate-narod, zbog fašizma i medijske halabuke, bez gledanja političke pozadine, a da će istovremeno prijeći preko najveće uvrede koju je netko njima mogao izreći- samo zato što bi trebali shvatiti da to hrvatskoj vlasti treba za dnevnopolitičke ciljeve.Računaju da će Židovi odmah navaliti na Hrvate-narod, zbog fašizma i medijske halabuke, bez gledanja političke pozadine, a da će istovremeno prijeći preko najveće uvrede koju je netko njima mogao izreći- samo zato što bi trebali shvatiti da to hrvatskoj vlasti treba za dnevnopolitičke ciljeve.

Nadam se da sam pomogla svojim malim svjetlom pomoći da gori veće svjetlo, da mala iskrica bude za svjetlo, kao kap za veliki slap!

Sretna ti Hanuka!

Tko je glasao

@ppetra

Hvala na čestitki. Ovaj dnevnik nije pisan u namjeri da otvara dnevno-političke teme, ma koliko one tebi (ili nekome drugome u hrvatskom društvu), bile važne. Želim samo baciti zraku svjetla na jedan od židovskih blagdana, a rasprave koje potićeš ostavimo za druge dnevnike i druge prilike!
Duhovno sam u ozračju Hanuke, i nadam se da ćeš to razumjeti!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Duhovno sam u ozračju Hanuke,

Duhovno sam u ozračju Hanuke, i nadam se da ćeš to razumjeti!Shvaćam i zahvaljujem što si mi (kao i svima drugima) opisao tako lijepe običaje, koji me u načinu slavljenja dijelom podsjećaju na naš Božić, na naše svjetlo i na obitelji koje u te dane posebno uživaju u zajedništvu.

I moja iskrica (komentar preostao od dnevnika), pridružuje se toj svjetlosti koju promičete (Židovi) svojim sjećanjima na vlastitu prošlost (ne samo ovu iz ww2) i čuvanjem tradicije.

Ovo je nešto zbog čega treba slušati i učiti od Židova: (Rabbi Bernheim o -pročitaj komentar-
http://pollitika.com/referendum-o-umjetnoj-inteligenciji#comment-447863

Nadam se da ti nitko neće svojim napadima na Židove i židovstvo, ni tebi , ni svima ostalima, zagađivati taj lijepi židovski blagdan, kao što nama mnogi ( i s pollitike), rade za Božić, i to u našoj državi s oko 90%, a ne 9% katolika!?

Pričekat ću dok se za Božić "raspištolje" sa svim negativnim po KC i katolicima.

Tada imaju posebnu inspiraciju ( a neki i zadatak) podsjećati nas na naše loše strane koje kao i svi ljudi imamo.

Tko je glasao

@ppetra

Jedno su želje, a drugo je realnost.
Navikao sam već na svakojake provokacije, ali zaista nemam vremena baviti se time da li je slučajno ili nije: jučer sam IN BOX dobio ponovo jednu ružnu poruku od izvjesne M.P. koja mi se ranije javila u dva-tri navrata ružnim porukama, i jednom prijetećom. Zbog te prijeteče poruke sam je prijavio Policijskoj upravi VPŽ, prijava je zaprimljena i savjetovano mi je da tu osobu tuži zbog klevete i povrede časti i ugleda. To nisam učinio i jučer je vrijeđala, baš ružno! Tumačim to ukupnom atmosferom u društvu, i to me već počinje brinuti.
Zar zaista visoki američki dužnosnik u State Departmantu treba upozoravati JAVNO svjetsku javnost na određene obveze koje je Hrvatska preuzela kao država prema nacionalnim manjinama i koje je dužna ispunjavati?? Ne radi se tu toliko o Židovima, mislim da je to poruk HDZ-u, Karamarku pa i Josiću da trebaju smirivati tenzije. Dodao bih, i poruka vladi da radi najbolje kako zna, jer stanje u Hrvatskoj, iz tjedna i tjedan, postaje ZA SVE, nepodnošljivije!
Spustiti loptu na zemlju, smirivati tenzije, omogućiti ljudima da rade - ako nema prihoda od rada, ako je toliko nezaposlenih, ako živimo od proizvodnje MRŽNJE, - za nikoga "lijepa naša" neće biti "lijepa naša"!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Promašaj

Komentar ti je posve neprimjeren za ovu temu.

Tko je glasao

Primjeren je

Primjeren je primjeren., za ovu temu, a to što ti ne vidiš to je razlog što te ne obasjava naše svjetlo, kao što Ljubu obasjava Hanuka.

Iz Ljubinoga dnevnika: Blagdan Hanuka se slavi kao sjećanje na pobjedonosnu oslobodilačku borbu židovskog naroda na tlu drevnog Izraela
I Vukovar je sjećanje na pobjedonosnu oslobodilačku borbu, (ali hrvatskoga naroda na tlu "drevne" Hrvatske) !

Iz Ljubinoga dnevnika:
Povezan je blagdan sa ČUDOM koje se dogodilo kada su Grci ušavši u Hram oskvrnavili ga i kada se obnavljao nakon oslobođenja koje su izvojevali Makabejci - ulje u hramu trebalo je biti dostatno za plamen obrednih svjetiljki u trajanju jednog dana. Iako se radilo o zapečačenoj posudi s uljem, ulje je gorjelo punih osam dana. U Vukovaru "ulje" je trebalo biti dostatno (po prognozama onih koji su ga napadali- ne Grci, nego Srbi-velikosrbi) za nekoliko dana , a ono je ČUDOM gorjelo TRI MJESECA.

Erev Hanuka - večer uoči Hanuke - kada se pali prva svijeća17.11. pale se prve svijeće za Vukovar, a onda tisuće svijeća širom Hrvatske, ali i šire -gdje god žive Hrvati, jer je plamen Vukovara gorio tri mjeseca i svojim ČUDOM spasio sve Hrvate!

Ti to ne vidiš, kao što i mnogi neŽidovi ne vide svjetlost Hanuke!

Komentar je i primjeren i predstavlja "iskricu" za židovsku Hanuku!

Tko je glasao

Nisu riječi opeke

Petra, umjesto da lupaš minuse, mogla bi promisliti o onome što ti pišem. Stvar je kulture i osjećaja za mjeru, pa i nekakve pismenosti, ne ulijetati kao tele. O Vukovaru možemo na drugim temama.

Tko je glasao

Sasvim je uravnotežen osjećaj za mjeru

Stvar je kulture i osjećaja za mjeru, pa i nekakve pismenosti, ne ulijetati kao tele. O Vukovaru možemo na drugim temama.Stvar je mjere, ovih na pollitici kojima je Božić najbolji dan za istresanje vlastite mržnje po katolicima i KC!?

Ma pusti te fore, doprinijeti svjetlu možeš na više načina, pa i upozoravanjem na omalovažavanje nacističkih zlodjela. Najnovija blasfemija je hrvatska državna zastava s kukastim križem od crveno-bijelih kockica. To je uvreda za sve Hrvate i građane RH, ali i sve Židove u RH.

Gdje je kraj blasfemiji kojom se vrijeđaju građani RH i koristi Židovstvo da bi jedna fašistička manjina (homofašisti) opravdala svoj fašizam nad različitima od njih - u stalnoj usporedbi s patnjama Židova u ww2 i izjednačavanju obiočnoga državnoga demokratskoga izjašnjavanja -referenduma, s nacifašistima koji su provodili program istrebljenja Židova i i u omalovažavanju holokausta, svođenjem A.Eichmanna na "referendumaša", a ne ubojicu i izumitelja istrebljivanja Židovskoga naroda?

E, na toj granici su ti oni koji gase i svjetlo Hanuke, pa je neprimjereno ne djelovati na to.

Vukovar je naše svjetlo i naše čudo- svjetlo koje se održalo tri mjeseca i kojega bi gasili sada u vlastitoj nam državi- neće jer naša "Hanuka" je vukovarska muka i njeno svjetlo koje su gasili tri mjeseca, a gorjet će zauvijek, kao i žiodovska Hanuka- u čast njihovim osloboditeljima, od Grka,....
Sasvim je uravnotežen osjećaj za mjeru, inače bi kometari bili sasvim drugačiji.

I moja mala iskrica pomaže svjetlo Hanuke, kao što i mala kap, pomaže veliki slap!.)))

Tko je glasao

Loša reklama

Petra, nedostaje ti elementarne kulture. Iako to ne vidiš, jednako difamiraš i sebe i one koje navodno zastupaš. Jao Vukovaru i Vukovarcima ako si im ti jedini čuvar.

Tko je glasao

Prvo 100 00 čuvara, pa preko pola milijuna, pa cijela RH

Vukovar i Vukovarce difamiraju samo oni koji im nameću svastike njihovih ubojica!
Ti difamiraju cijelu RH!
Ako kome nedostaje elementarne kulture, ali i civilizacijskoga ponašanja to nedostaje napadačima na Vukovar koji bi nagrađivali za genocid.

Jao Vukovaru i Vukovarcima ako si im ti jedini čuvar.
Čuvara Vukovara u Vukovaru bilo je preko 100 000, a ja sam bila samo jedna od njih.

Oko pola milijuna ih se i potpisalo, a čak su navijači na svoj način pokazuju da će braniti Vukovar, da zakopavaju navijačke sjekire i zbog toga!

Vukovar je naše svijetlo koje je gorjelo tri mjeseca za sve nas i spasilo nas.

Uvijek Hrvatima nameću pravila (kao i kod pokušaja konstrukcije ZZP-a, svetija pravila nego za Papu), pa bi isto i ti meni nametao.

Tvoje mišljenje mi nije mjerodavno u ovoj državi od oko 90% katolika, u kojoj si "svaka šuša" uzima za pravo vrijeđati te katolike.

Nikoga ne vrijeđam, već suprotno: židovsko svjetlo koje im svijetli stoljećima u sjećanju uspoređujem sa svjetlom našega Vukovara, koje nama svijetli preko 20 godina, uprkos agresivnim i podmuklim gasiteljima.

Tvoje mišljenje o mojoj kulturi- ništa bolje o mome mišljenju prema tvojoj!
Prvo 100 00 čuvara Vukovara, pa preko pola milijuna, pa cijela RH , a na drugoj strani pijetlovi i kokoške!

Tko je glasao

ajd probaj ono kao za 1.

ajd probaj ono kao za 1. maj...
cisto za opustanje

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Sve u svoje vrijeme- dok Vukovar gori-nije vrijeme

Za 1.maj, kao za 1.maj.)))

Dok Vukovar gori, nije vrijeme za opuštanje!

Može i o berbi grožđa, čvarcima, ...

Uskoro o Tuđmanu, pa o Božiću!

Tko je glasao

...jupi

Unaprijed se radujemo.

A možeš i o tome kako je na ovom referendumu Narod pokazao Volju, a na EU-referendumu Narod nije pokazao Volju.

Tko je glasao

Bjesnilom pokazuju da je narod pokazao svoju volju

A možeš i o tome kako je na ovom referendumu Narod pokazao Volju, a na EU-referendumu Pokazao je, jer je zahtijevao referendum, jer su svi mediji, i gotovo svi političari bili protiv toga.

A da je pokazao, jasno je svima koji bjesne i dalje po medijima!

Bjesnilom medija i političara, pokazuju da je narod pokazao svoju volju uprkos svim ujedinjenim "pederima" svijeta.

Tko je glasao

shvaćam

Dakle, na jednom referendmu narod ne pokazuje svoju volju, a na drugom pokazuje.

Nisam od tebe ništa pametnije niti očekivao.

Tko je glasao
Tko je glasao

Za referendum o pristupanju u

Za referendum o pristupanju u zajednicu s drugim državama bilo je potrebno preko 50%. I to je bila odrednica koja je štitila građane od samovolje birača. Promijenili su je i iz,manipulirali preavila.

Da su ostavili 50% na referendum o obitelji izašlo bi ih preko 50%, a za EU izašlo bi još manje posto od onoga što je izašlo!
To je svakome jasno, ali ti si s posebnim potrebama!

Tko je glasao

Demidović

Da su ostavili 50% na referendum o obitelji izašlo bi ih preko 50%, a za EU izašlo bi još manje posto od onoga što je izašlo!

Čovječe, što je fora imati ovakav mozak, hoćeš ga ostaviti medicini?

Tko je glasao

Oko 10% homo-ovih onih i oko 25% jugosai ovih onih, ostalo naši)

Jasno je da su građani bili protiv EU. Ta to je bilo jasno i vlasti i zato su prijetili, mijenjali Ustav,...

Dakle referendum ne bi prošao i sada ne bi imali ništa s EUN.

Budući da su građani postali svjesni da sada nije nužan neki postotak izašlih na referendum da bi se usvojilo "Brak je zajednica muškarca i žene" -kao dio teksta Ustava, ljudi su jednostavno kalkulirali i obavljali svoje poslove- kolinjje- ta znaš da se to radilo oko 29.11. u SFRJ!
i što je tu čudno?
Svi znaju da je oko 10-tak posto i manje "pedera", Jugoslavena i ovih drugih oko 25 % (to je još rekao Tuđman), i da će ih biti oko 35%, naprema 65%.

I tako je i bilo!

Tko je glasao

matematiko, borba te stvorila

Ti još nisi skontala da je izlaznost za ovaj referendum bila MANJA od izlaznosti za EUreferendum?

Da po tvojim kriterijima taj referendum uopće ne važi?

Fantastično si licemjerna - jesi li razmišljala o državnoj karijeri? Ili pucaš na rad u udrugama za zaštitu pojmova?

Tko je glasao

Samo za ilustraciju gornje

Samo za ilustraciju gornje tvrdnje i likovanje nad opisom "jadan" ... EU referenduma, naravno..
bravo @zappy... kao i uvijek, znas sto pricas.. i nadsve zasto..

http://pollitika.com/draga-ne-budi-peder#comment-448537

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Bengalka u oko, a ne iskrica

Kao što ti upropaštavaš ovaj dnevnik i zloupotrebljavaš Hanuku, tako se zahvaljujući stožerašima svjetlost pijeteta i sjećanja pretvorila u mrak.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

tako se zahvaljujući

tako se zahvaljujući stožerašima svjetlost pijeteta i sjećanja pretvorila u mrak.Zahvaljujući njima "svjetlost" tvoga ZZP-a pretvorila se u mrak.

Bili su neki takvi i oni koji su bili židovski osloboditelji od nekih Grka, tako je Ljubo napisao!

Daj "skuliraj se"!

Znam da pošteđuješ vjerske blagdane drugih da bi sačuvala "naboje" za katoličke blagdane!.)))

A, @Ljubo, neka slavi, a moja mala iskrica je pomogla da se vidi kako bi neki usporedbama A.Eichmanna sa Ž. Markić, prave sprdnju od holokausta, dok partija kojoj pripada i Koalicija lagodno šute na takvu blasfemiju!

Pa tvoje i vaše drečanje u Dane sjećanja u Vukovaru, pa "Vukovar je izdan" Šprajca i odbora za "svečano odavanje pijeteta" , kao i ovogodišnje uz Pupovca kao počasnoga gosta za likovanje na obilejžavanju grada svastikama velikosrpskih genocidnih zločinaca, pa opet i opet dok ne shvate da je Vukovar- njihov kraj (samo simbolično-kraj njihove politike) jer narod ih je otvoreno i jasno napustio, vjerojatno zauvijek!

Tko je glasao

A je ti iskrica...

A je ti iskrica...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Kroz tamu iskrice

Probila se kroz tamu 12 gasitelja svjetla, među kojima ne vjerujem da nisi, pa od svoga svjetla ostala samo iskrica!

Tko je glasao

(seljača...)

(seljača...)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci