Tagovi

„Gubitnici“ i „dobitnici“.

Kao i obično, pripremim mali odgovor (na raspravu između sm-a i mraka) a onda naraste do razmjera samostalnog posta. Kako u njemu ima malo drugačijih, pa možda i neobičnijih sagledavanja dajem ga sudu javnosti bez nekih zadnjih namjera:

Koalicijsaki pregovori iza vrata su samo jedna dimenzija ove naoko i realno pat situacije, jer postoje sasvim logično i dubinski poremećaji na koje treba računati. Radi se sada još samo o jednom mandatu koji svi očekuju (ciganskom) da poremeti ravnoteža snaga (a da je US bio više Sud a manje izborni inženjering stvar bi već bila riješena). Zašto tako mislim?

Pa zato što mi samo mislimo da su pregovaračke strane kompaktne , a one to nisu niti mogu biti. Budimo realni: dok su u HDZ-u donekle zaista kompaktni (jer se više boje gubitka vlasti i procesa koji poslije toga slijede), Čehok predstavlja uski privatni krug oko Đurđe, a veliko je pitanje koga uopće predstavlja Pankretić.

Ustvari da budem precizniji, Friščićevu strategiju (mogućeg dogovora sa Sanaderom) nije moguće prevesti u discipliniranu stranačku stegu, koja bi garantirala da se netko neće otrgnuti na odlučujućem glasovanju za povjerenje novoj vladi. I to je normalno kad je ravnoteža svedena na jedan ili dva mandata - onda je sve moguće.

Mislim da je Sanaderova pregovaračka demonstracija s pregovaračima Polančec-Kalmeta ustvari bila velika taktička pogreška, posve kontraproduktivna za uspješne pregovore, jer njihov image i simboličko značenje drugu stranu stavlja u posve transparentnu perspektivu glede funkcioniranja takve koalicije, no i stranačke „deputate“ u Saboru u nepredvidivu situaciju prema svojim strankama. Tako bi se lako moglo dogoditi da će Sanaderu ustvari glave doći "mangupi u njegovim redovima", a Friščića privesti rasapu njegove stranke mnogo bliže nego se to trenutno u javnosti može osjetiti (radi nametnute obveze šutnje u kojoj vjerojatno mnogi drže „fige“ u džepu).

Po svemu izgleda da je Friščić ipak čovjek daleko manjih dometa od očekivanja onih koji su mu povjerili vođenje stranke u kritičnom silaznom razdoblju (kad ionako više nije bilo dobrih kadrova na raspolaganju). Njegovo slijepo zalijetanje k HDZ-u u namjeri da uzme malo vlasti i time ojača stranku - je račun bez pokrića. Jer, što će se dogoditi s HSS-om u hipotetskoj situaciji da povjerenje vladi u Saboru ne prođe. Njemu zaista nimalo nije lako ni ugodno. Jer da bi takav projekt uspio treba imati kompaktno stranačko tijelo, ujedinjeno osim interesno i ideološki, a to HSS već odavna nije (sve od Čička pa do Tomčića). Moglo bi se lako dogoditi da Friščić bude posljednji pazikuća raspukle kuće prije njenog potpunog urušavanja; nešto slično Đurđa - što ih vjerojatno još uvijek drži skupa ali labavim nitima.

Mada ću se možda još nekom zgodom vratiti ovoj temi (imam u kompjuteru nekih pripremljenih materijala - ali mi mar ne ide glatko ovih dana), budimo realni i sagledajmo na ovim izborima bez pobjednika realnu raspodjelu gubitnika i dobitnika. Jedino tako možemo shvatiti svu fluidnost političkog trenutka (bez obzira na vanjsku naoko građanski stabilnu situaciju stranaka i pregovora, koja je varava ako to sagledavamo samo iz mehaničkog zbrajanja mandata i koalicija):

Izrazito dobitničke pozicije:
SDP i Milanović (radi ogromnog povećanja glasova i mandata), HDSSB i Glavaš (jer su od HDZ-a definitivno otrgli Slavoniju, a Glavaševo već izvjesno oslobađanje rezultirati će s jačanjem tendencija daljeg urušavanja snage i utjecaja HDZ-a u Slavoniji - ali i općenito), SDSS i Pupovac (koji su prvi put brojem glasova čvrsto osvojili svoje mandate a ne više saborskom fiksnom kvotom), te manjine (koje su se ovaj put uz asistenciju Pupovca definitivno se otrgle mentalitetu golog sluganstva onima na vlasti), te na kraju Jambo (koji je svoj mandat sam osvojio, što njega stavlja u iznimno kompleksnu situaciju u odnosu prema HSS-u, ali i HSS u odnosu prema njemu).

Ambivalentne pozicije:
HNS i Pusićka s Čačićem (koji su radi svoje prevelike samouvjerenosti izgubili nekoliko ključnih mandata, a koji su mogli biti prevaga u ovoj pat poziciji što ih stavlja u vrlo nezgodnu situaciju u odnosu na svoje prirodne partnere), te IDS Jakovčić i Kajin (koji recikliraju svoju stabilnu regionalnu poziciju naklonjenu lijevom centru). Ovdje bi trebalo ubrojiti i dijasporu (koja je ipak vjerojatno najprije gubitnik u dosadašnjem obliku, jer je opet poslužila gubitničkoj tendenciji održavanja HDZ-a na Vlasti što će definitivne imati reperkusije na reprogramiranje njihove buduće uloge, koja mora ostati ali u kojoj više nikada neće odlučivati o unutarnjim stvarima jedne suverene države).

Izrazito gubitničke pozicije:
Sanader i HDZ (jer su ostvarili daleko manji broj glasova i mandata i to skrećući drastično u desni dio glasačkog tijela, dakle na račun svojih prirodnih saveznika što im dodatno otežava ukupnu situaciju), HSS i Friščić (koji nisu zaustavili daljnji pad snage i ugleda stranke), HSLS i Đurđa ( koji su došli do zadnjeg praga održivosti i vjerojatnog utapanja u HDZ – održava ih jedino to što zasada Sanaderu oni slažem kao smokvin list krajnje desničarskog imagea), HSP i Džapić (koji su se posve rastopili u Sanaderovom zaokretu na njihov teren), HSU (kojeg su bili osvojili HDZ-ovi „trojanci“ koji su dozvolili Šukeru alkemiju podmirivanja dugova umirovljenicima tako da državne dugove vraćaju sami sebi što nije ostalo neprimijećeno u više od četvrtine ukupnog hrvatskog glasačkog tijela, koje većinski ipak nije naklonjeno HDZ-ovim bravurama).

Eto kako izgledaju stvari kad se poslože po svojim realnim i suptilnim vrijednostima. A pred hrvatskim biračima se trenutno odvija neuvjerljiva predstava stranaka s realnim gubitničkim obilježjima koji pokušavaju sastaviti vladu. Taj gubitnički mentalitet im otežava situaciju i čini neizvjesnim sve što bi se eventualno trebalo dogoditi. Naime gubitništvo ima i svoje povratne efekte na stranke, ali naročito na nositelje saborskih mandata (bez kojih se Vlada ne može sastaviti). Ukratko, ne radi se o eventualnim koalicijskim partnerima koji čvrsto drže kormila u svojim rukama, pa čak kad se eventualno potpiše prezentni koalicijski sporazum (a čekaju se samo izbori u ciganskoj četvrti i konačno konstituiranje Sabora uz potvrđivanje saborskih mandata) treba očekivati potpuno novo preslagivanje, u kojem nitko živ neće biti siguran, niti imati garancija da će glasovanje o povjerenju vladi glatko proći. Da je uvedeno i da se zna da će glasovanje u Saboru biti tajno bio bih mnogo sigurniji. Ovako treba pričekati i vidjeti.

To u konačnici znači još jedan pokušaj uz davanje mandata, ali onima drugima a takav razvoj prilika bi značio potpuno gašenje HSS-a ili barem Friščičeve ionako neuvjerljive karijere. Ili novi izbori što bi opet vodilo istom rezultatu, mada se ne može posve predvidjeti što je kome bolje bilo, pogotovo ako smo svjedoci skidanja zastora s hrvatskih prilika koje nisu ni približno onakve kakve nam je Sanader u izbornoj kampanji prikazivao. Tako me sve ovo vraća ponovno k u javnosti često (od njegovih neprijatelja) neopravdano podcjenjivanom Mesiću, odnosno njegovom prijedlogu „Velike koalicije“. On je očito (naoko iznenađujuće) „vispreno“ osjetio ambivalenciju hrvatske političke scene. No mogućnost „velike koalicije“ je prokockao sam HDZ sa svojim oštrim zaokretom u desno, pa je nastala pomalo tragikomična situacija, u kojoj se i Glavašev HDSSB čini barem „ružičastim“ ako već ne „crvenim“.

Mesić je svojim nedavanjem mandata relativnom pobjedniku onemogućio Sanadera da pregovara s pozicija sile, što je u krajnjoj liniji ipak bio mudar potez, u kojem se razgolitila raspolućenost hrvatske političke scene, pa za Hrvatsku zaista ne bi bila dobrodošla nikakva silom ostvarena koalicija u ovakvim prilikama. No to je potpuno ogolilo i Sanadera, jer ga je onemogućilo ne samo u koalicijskim pregovorima nego najvjerojatnije u kasnijem vladanju na njegov „suveren“ (čitaj silovit) način kojeg on nažalost jedino zna. Uz nesigurnu koaliciju i nikada jaču oporbu to više jednostavno nije moguće. Po meni Sanader i njegov stil nisu više uopće dobar izbor za hrvatsku političku scenu, čak kad bi se i dogovorio ovakav koalicijski rasplet. On je bio produktivan u ono vrijeme sukoba s Hagom (čvor kojeg pokojni Račan nije smio ni zamisliti a kamoli rješavati). No sve drugo nije bilo na nekoj razini, pa je za njega nastupila najgora situacija u kojoj se on ne može tako lako mijenjati bez posljedica za HDZ (uz previše razvijeni kult ličnosti), ali ni za sam HDZ kad unutar njega narastu snage nezadovoljne gubitkom vlasti, koja je već tu – ne treba ni čekati koalicijski sporazum. Možete li zamisliti Friščiča pognute glave (kao Đurđu), ili okoprčne Vesne (koju je Sanader kao zadnju fukaru iz raja istjerao). Ja ne! Ali ni drugačijeg Sanadera.

Nekako sam najbliži zaključcima iz mog posprdnog komentara o "neregularnoj utakmici“(http://pollitika.com/neregularna-utakmica), što sve ovo u osnovi i jest bilo. Jer, mandati su ipak samo rezultat ovakvog ili onakvog inženjeringa (od što znamo tj. od d'Hondta do Ustavnog suda, ali i svega onog što je ostalo skriveno ispod površine) a jedinom objektivnom činjenicom ostaje glas naroda, koja se definitivno ogleda u stvarnoj raspodjeli glasova, uključujući i one koji su apstinirali (unatoč nikada glasnijom i agresivnijom medijskom kampanji što je više nego znakovito samo po sebi).

Komentari

Ključni su novac, koji nije

Ključni su novac, koji nije imovina, imovina i naprednost (više od pameti i religije, s onu stranu toga, to je prevladano)

Obzirom da Švicarska i razne zemlje EU već beskonačno dugo provode koncepciju urvanoteženog razvitka svih područja i svega, u SFRJ su slovenski boljševici po uzoru na Lenjina i to igrali dvostruku igru i razvijali sve uravnoteženo.

Hrvatska je, bez dvostruke igre, ostala na kolosjeku gradovi s industrijom i svim + spavaonice + 1/3 za vikendice i ostalo, male i srednje tvrtke su nebitne, samo velika svjestka igra.

Ni danas HDZ i SDP nisu stigli pripremiti šta drugo, ili ono što su malo (SDP Grčić) drže negdje da ne bi bilo nezgodno u novom valu "antifašističke borbe", sada kada je fašizam rehabilitiran (Grass Mesiću - zločini su nacizam, komunizam i fojbe, o tome se više ne raspravlja). Ujedno je ostao koncept središnje avangarde, sada smještene na dvije lokacije udaljene cca 100 m.

Napredni ne zna se šta Čačić se je sjetio da su i škole i ceste po selima odlične, valjda nakon što je vidio nparednog srpskog magistra Velju Ilića koji asfaltira gdje stigne. Jambo je naravno također iskusan i HDZ i SDP mu objektivno ne mogu parirati po "primitivnom" dubrovačkom području, gdje su zaostali u razmišljanju ne samo preživjeli po brdima, otocima i Konavlima nego i u samom gradu (u glasilu naprednih snaga Nacionalu se tako više puta moglo čuti, ne samo od Barača nego i raznih, kao i sada u vezi štakornjačke zaostalosti i primitivizma u Zagrebu).

U supernaprednom Splitu su dugo sve frakcije na vlasti, po načelu Tuđmanove pomiridbe, koje ne smeta niti Jurjevića i slične, nasljednike Baje. To područje su, gle čuda, obilježili Dugopolje i Lećevica, krajnje retrogradne pojave, gdje se za Lećevicu kači i najnaprednija ljevica, ona iz 68., sada zeleni i razno.

Kako to objasniti, taj primitivizam i tako neprirodne ideologijeke smjernice ? Uz ostalo zamorom, sve te nazovi struje i frakcije su više od 30 godina u igri a već sedamdesetih su prešle kvotu podnošljivosti, postale su prezamorne matičnim strujanjima i praksi. To što jašu do danas, snažno je otvorilo vožnju po paralelnom kolosjeku. razni iz osnovne kompozicije probaju se, kao u vestrenu, držati i jedne i druge kompozicije. Međutim, obzirom da vlakovi voze odavnije, to je sve teže, to su beskrajne akrobacije i većina vidi da su zadnje šanse. Mafijaši su također dovedeni u situaciju da moraju davati prioritete jednoj ili drugoj kompoziciji.

Kompozicija dugog napretka vozi sa puno vođa i strojovođa, koji ne znaju točno kuda se i kako vozi a guranje čini stvar još nestabilinijom. Druga kompozicija je još amorfnija, ali je boli kofer jer nema šta izgubiti nego samo dobiti. Krenuli su dugo odgađani dramatični razvoji događaja. Jambo, koji nije sam nego ima uz sebe narod kojem je bar podjelio sadnica, ribe, povrća i nešto posla, neće mirno stajati kako Sanader, Luka Bebić, Marina MD, slični Čačić, Milanović ili netko drugi, pokušavaju i dalje sa 30 manjinskih glasova moderirati bitno. Ni drugi neće stajati mirno, ni napredni IDS ni Mesić ni itko drugi tu više ne igra igru, šta bi oni značili Varaždincima koji su dali glas Čehoku i Osječanima koji su dali glas ...

Tko je glasao

Rezultati izbora su jasni.

Rezultati izbora su jasni. Kao i do sada su birači najprimjerenije birali za vrijeme i prostor, ali sada su usput doskočili hrvatskoj profesionalnoj politici i pobjedili je. Bilo kako se bude sastavljalo, to će stalno visiti nad glavom.

Uzev ši u obzir da velika količina ljudi nije glasala a i volja onih što su glasali, skoro 3/4 nisu za dosadašnji politički kontiniutet. Obzirom da je još pobjeđen, on je završen i krenulo je nešto drugo, bitno složenije, i stranke i mandati plutaju u toj promjeni.

HDZ je zadržan u igri zbog rezultata velikog naslijeđa i spremnosti konkurencije, Mesićevim uplitanjima a i uz to zadržavanje u igri je opet rezultat da takav HDZ nema uporište za nastavak vlasti - približno ovdje.

SDP nema niz toga za vlast, njegovi redovi nisu homogeni a samo rijetki iz SDP-a se sjećaju kako je SDP došao na vlast u siječnju 2000.g. te zašto su izgubili vlast i dobio eliminirani HDZ. SDP-u i drugima je Mesićev aktivizam u kampanji oduzeo ključnih 5-6 mandata a u igri SDP drži isključivo koalicija HSS-HSLS, što od SDP-a zna nešto malo ljudi - ovdje, a ugrožava SK/SFRJ nostalgija i pjesme "Od Vardara pa do Triglava", "Druže Tito mi ti se kunemo".

HNS-LD Čačić i nešto mandata je objektivno bitno bliži HDZ-u i zato Čačić ne dovodi u pitanje da je potpredsjednik SDP Vlade za gospodarstvo ukupno, ili alternativno za razvoj. Taj razvoj naravno uključuje cca 20 mlrd kuna godišnje i isključuje HSS-HSLS, koji je skup (vidjeti Grčić SDP i ovdje).

SDSS će ozbiljno pregovarati. U pitanju su ozbiljni iznosi.

HSS-HSLS razvojem događaja svakim danom objektivno postaje koalicija koja se, kao HSLS stalno prethodno gura iz vlasti, što znači da to postaje stabilnija i opcija izvan vlasti, koja će se sve više ponašati kao superjaki i supernapredni IDS sa 2-3 glasa. Oni će tako biti 2 x jači i napredniji, to već jesu. Prilaziti će im zeleni, žene, manji regionalci (oko Tadića ...) i razni drugi. Vlast će činiti HDZ ili SDP sa neprimjerenim kaolicijama, kao i prije samo još izrazitije, i svaka saborska odluka će ovisiti o HSS-HSLS koaliciji. Imaju i sa tako reduciranom ulogom najviše političara, iznenađujuće profiliran Friščić, Adlešić, Čehok a i Jambo koji normalno parira Čačiću, Sanaderu, Liniću, Bandiću a još više Luki Bebiću, Marini MD itd. To je približno kao SDP, više nego HDZ a dvostruko više od HNS-LD.

Izbori kod romske i češke manjine će dodatno potvrditi stvar. Obzirom da je sporna predimenzionirana dijaspora, gdje treba uzeti u obzir da je sve u vezi BiH od velikog značaja za RH, naravno da je još spornije kako bi ključnu ulogu igralo cca 30 glasova Roma i Čeha.

EU, NATO. Mesić je definitivno izgubio kredibilitet i kod vlastitih simpatizera. Velika koalicija bi također izgubila. Nakon Tuđmanove, Mesićeve, Račanove i Sanaderove vanjske politike "na pootpunoj usluzi", RH nema izbora nego minimalno unutarnje sređivanje uz ulazak u EU i NATO, što uključuje nepremostive probleme po sadašnju pripremeljenost poltičkih opcija, njihove planove te probleme sa EU i NATO-om.

Novi stari premijer Sanader je u velikoj gužvi, nepripremljen za takav razvoj situacije. Trebao bi ovih dana izbaciti iz igre cca 2/3 toga.

Sanaderov pandan karijerni Milanović je također u velikoj gužvi, nepripremljen za takav razvoj situacije. Trebao je već obaviti niz toga.

To je sve prilično sporedno. Veliko je pitanje tko će osigurati cca 50 mlrd kuna godišnje ekstra, ono što za zemlje slične veličine (npr. Danska) nije potrebno. Od toga cca 10 mlrd kuna godišnje za biznise sa stanovima, 10 za elaborate, 20 za inženjering i 10 za mog brata i kumicu, tako drage hrvatskoj politici.

Tko je glasao

Zgodne kombinacije i

Zgodne kombinacije i iskreno, nadopuna mojim razmišljanjima na mnogim detaljima osim individualnim odnosima. Citirat ću sam sebe

Možete li zamisliti Friščiča pognute glave (kao Đurđu), ili okoprčne Vesne (koju je Sanader kao zadnju fukaru iz raja istjerao). Ja ne! Ali ni drugačijeg Sanadera.

Umjesto Friščiča postavi samo Pusićku i dobit ćeš još nespojivije legure. Čačić bi se uklopio ali ne Pusićla, jer i jedan drugome bi potpuno uništili imagee onog na suprotnoj strani, oni su građeni na potpuno drugim temeljima i krajevima konopca. U nekakvoj tehničkoj vladi da, ali to bi bila Mesićeva a ne Sanaderova.

Ovo (šola, Grčić- SDpa, Hns isll) su kombinacije kao balončići koji bi trebali srušiti Friščićeve strahove a probuditi apetit koji je nekako usahnuo - nešto mu je stalo u grlu a ja mislim da je to Jambo, koji nije Friščićev poslušnik, on nije ničiji, on je uzurpator po vokaciji a gusar po ponašanju i Robin Hood po karakteru, no sve u svemu bomba pod temeljima HSS-a. No na tu temu ću se vratiti možda do sutra, dok posložim svoje notice.

ja sam ti rekao da su manjine ključ a n HSS pa se sam sebi divim, ali mislim samo kratko jer pomalo uviđam, što i iz tvog teksta proizlazi, ustvari je ukupno narod pobiojedio, pa bi možda ipak najbolje ponoviti zbor, jer smo svi nešto jako veliko naučili.

Tko je glasao

Izrazito gubitničke

Izrazito gubitničke pozicije:
Sanader i HDZ (jer su ostvarili daleko manji broj glasova i mandata i to skrećući drastično u desni dio glasačkog tijela, dakle na račun svojih prirodnih saveznika što im dodatno otežava ukupnu situaciju), HSS i Friščić (koji nisu zaustavili daljnji pad snage i ugleda stranke), HSLS i Đurđa ( koji su došli do zadnjeg praga održivosti i vjerojatnog utapanja u HDZ – održava ih jedino to što zasada Sanaderu oni slažem kao smokvin list krajnje desničarskog imagea), HSP i Džapić (koji su se posve rastopili u Sanaderovom zaokretu na njihov teren), HSU (kojeg su bili osvojili HDZ-ovi „trojanci“ koji su dozvolili Šukeru alkemiju podmirivanja dugova umirovljenicima tako da državne dugove vraćaju sami sebi što nije ostalo neprimijećeno u više od četvrtine ukupnog hrvatskog glasačkog tijela, koje većinski ipak nije naklonjeno HDZ-ovim bravurama).

Nekako mi se čini da si ipak pogriješio svrstavajući sve navedene stranke u gubitničke jer...... OK je ako kažeš da je HNS izgubio dio briača jer doista jeste imao manje za skoro 40 tisuća u odnosu na prije četiri godine dakle trend padanja popularnosti ili preciznije sa cca 200 tisuća su došli sada na cca 160 tisuća.
I kod HSS i HSLS koalicije je slično jer su prije četiri godine imali zajedno cca 270 tisuća glasova a sada "samo" 160 tisuća što je drastičan pad popularnosti i jasan silazni trend.
HSP ima isti problem jer je sa preko 100 tisuća glasova skoro prepolovio podršku biraća,....
No kada je u pitanju HSU onda ej tu stvar ipak ne malo drukčija jer je jedino HSU imao rat popularnosti odnosno broja glasova u odnosu na prije četiri godine, ili jasnije 98 tisuća glasova prije, a sada 101 tisuća što je svakako rast po broju glsova, a ako tome sa pravom pribrojimo i onoh 23 tisuće što su greškom išli SU-u onda je to već značajan rast popularnosti što ovako i onako značu da će već na slijedećim lokalnim izborima to biti potvrđeno pa tko god sada skolopio koalicju. Uz naime male modifikacije u pristupu prema biračima i oštrije postavljanje prema ostalim strankama HSU može samo rasti, i rasti će, to je sasvim sigurno. Činjenica je da su svve stranke centra u padu iz čega bi se dalo zaključiti da je jedan dio biračkog tijela napustio i HSU, no onda jeisto tako HSU priodobio neko novo biračko tijelo koje je u ukupnom zbiru veće ,..... i raste što svakako nije osobina gubitnika.....
No to što je SDP-i i HDZ-u za jedan mandat trebalo tek oko 15 tisuća glasova, a HSU jedan platio sa oko 100 tisuća jasno govori koliko su tu nijanse odlučivale o većem broju mandata..... o čemu će se naravno slijedeći put voditi puno, puuuuuno više računa jer udruženi već sa nekim od grupe bliske po broju glsova dolazimo do zanimljivih brojki i slova, no o tom potom.
HSU se ne smatra gubitnikom i nema razloga plakati za mandatima,.... počinju naime već za nekoliko dana pripreme za lokalne izbore.....

Tko je glasao

Kako sam ovakvo sagledavanje

Kako sam ovakvo sagledavanje stvari ubacio čisto kao predmet razmišljanja onda je legitimno o tome diskutirati. Nije mi ni na kraj pameti izbacivati kategoričke tvrdnje, jer ionako ništa još nije jasno. Katkada je i ljepše i shatljivije razgovarati u alegorijama kao dolje s Mućke u nogometaškim terminina.

Mislim da ono gdje se kod nas dosta griješi jest shvaćanje da je konačni cilj osvajanje vlasti i sastavljanjem vlade, a to ni u bogatoj Belgiji ne ide tako lako (još nisu sastavili Vladu) a kamoli u Hrvatskoj koja je temeljito osiromašena. Vlada koja ne daje nego samo uzima nije vlada i mora nestati.

Također vladaju zbrke tamo oko stranačkih "raison d'etrei" . U njima mora postojati nekakva ideologija (građanskog društve) kao odraz potreba građanskih slojeva. Nedostatak ideologije bio je donedavno jako prisutan u HDZ-u koji je bio pokret i - HSU koji ujedinjuje ljude samo u jednom pragmatičnom cilju - problema s mirovinama, ali oni su ideologijski podijeljeni. U razvijenim demokracijama se penzioneri ne udružuju u stranke mego samo u sindikate i udruge, ali pripadaju različiti ideološkim opcijama u skladu s onim idealima u kojima su živjeli. Kod nas od milijun umirovljenika njih cca 100.000 je glasovalo za HSU što predstavlja "sektorskuapsitenciju" od 90 % koja je dakle mnogo veća od realne društvene apstinencije (38 %). Podijelili su dakle glasove ili većinom po drugim strankama, ili su najvećim dijelom apstinirali?! Malo neobična kalkulacija, ali dobro objašnjava fenomen Stranke umirovljenika.

Mislmi da je revizija političkog sustava više nego potrebna. Ovo s listama je najobičniji inženjering prema vani, a prema unutra držanje vlastite stranke u pokornosti ucjenjivanjem mjesta na listama. Time se koče kreativniji kapaciteti u društvi jer kbalitetniji kadrovi nemaju prolaza.

To dokazuju i oni sami unutzar SDP-a koji bi sada rušili osobu koja im je donijela nikad više mandata u svježijoj povijesti jer im nije dodijelio vlast, a vlast je sredstvo a ne cilj - ciljevi su ono što mi želimo.

Tko je glasao

U srijedu je Dinamo igrao sa

U srijedu je Dinamo igrao sa njemcima nogometnu utakmicu. Dinamo nije zabio niti jedan gol dok su njemci zabili dva. Možda bi vi mogli napisati jedan dnevnik i uvjeriti nas kako je Dinamo iz utakmice izašao kao dobitnik a njemci kao gubitnici.
Dinamov Mamić bit će Vam zahvalan.

Tko je glasao

Budući da ništa ne znam o

Budući da ništa ne znam o nogometu, javljam se dobrovoljno ako treba napisati takav tekst. Samo da Mamić bude sretan:)))))

Tko je glasao

Ako si mislio na ono što ja

Ako si mislio na ono što ja mislim da jesi, onda se nogometnom terminologojom saborski mandati mogu smatrati tek postavljanjem momčadi, formiranje vlade šansom, a utakmica se procjenjuje kakva je bila, tj. koliko je golova zabila. A momćadi se još sastavljaju i prema očitim oklijevanjima nije jasna barem do sada koje momačadi će istrćati, niti tko će koju momčad voditi. Ne vjerujem da bi Mamić bio sretan ovakvim komparacijama.

Formiranje vlade je tek početak utakmice, koja može najduže trajati 4 godine ali ni to nije izvjesno, jer može završiti i ranije. Toj činjenici mi mnogo robujemo, a u svijetu je česta pojava nestabilna vlast. Evo u Belgiji se vež skoro 6 mjeseci nije formirala, a Italija prosjeku svaki 6 mjeseci mijenja vlade, pa je ipak među najrazvijenijima u svijetu. Ja sam samo htio naglasiti da formiranjem vlade nije postignut nikakac konačni cilj, a to vidimo svugdje okolo nas. Polarizacija koja je kod nas se dogodila je samo stvorila nestabilniju situaciju, i mi ulazimo u razdoblje nestabilnih vlada.

Drugo što sam htio naglasiti jest da je Mesič intervenciom čekanja izbo adute i jednoj i drugoj strani da sastavljaju momčadi silom, upotrebom državne moći, nego osobnim uzjecajem i imagepom, i tu je nastala zbrka za koju ne znamo koliko će trajati i kako će završiti, Ali ovo je jedan kvalitativni skok naprijed -jer ubuduće će ostati da ako hoćeš vlast trebaš biti osoba u autoritet koji će se nametnuti državi i naciji, a nadam se nikada više da državu upotrebljavaš za svoju promociju.

To je velika razlika!

Tko je glasao

Drugo što sam htio

Drugo što sam htio naglasiti jest da je Mesič intervenciom čekanja izbo adute i jednoj i drugoj strani da sastavljaju momčadi silom, upotrebom državne moći, nego osobnim uzjecajem i imagepom, i tu je nastala zbrka za koju ne znamo koliko će trajati i kako će završiti, Ali ovo je jedan kvalitativni skok naprijed -jer ubuduće će ostati da ako hoćeš vlast trebaš biti osoba u autoritet koji će se nametnuti državi i naciji, a nadam se nikada više da državu upotrebljavaš za svoju promociju.

Nebi se složil s tima da je Mesić upotrijebil nekakvu intervenciju čekanja. Mesić se je odma na početku umiješal u rezultate izbora i napravil zbrku.
Drugo mi nije jasno kakva je to upotrijeba sile. Ljudi su izašli na izbore dali svoj glas i po zakonima demokracije ima onaj s najviše rukica pravo u izvjesnom roku na miru nači si koalicijske partnere. Ako mu to u određenom roku ne uspije onda ima druga po snazi tu istu đansu. No niko ne brani svima tražit svoje partnere i ak onaj drugi po tiho skupi večinu onda ju onaj prvi nemre dobit i stvar je riješena.
Mesić je napravil zbrku i posvadil sve sa svakim. To se je vidlo i na njegovom licu kad je objašnjaval svoje poteze da uživa.

Tko je glasao

Nema zakona demokracije. U

Nema zakona demokracije. U RH postoji Ustav koji je jedino mjerilo za zakonito postupanje Predsjednika države u ovakovim prilikama. Druga je stvar u tome što je ovakav Ustav krojen od Šeksa&co za Državnog Poglavara ( Zna se kojega ) pa nisu računali da bi na to mjesto mogao sjesti neki demokratski orjentiran političar. Sviđalo se to nekome ili ne ( ja osobno navijam za soluciju davanja manadata relativnom pobjedniku, pa tko god to bio ), Mesićeva dužnost je da se drži Ustava i on se do danas o njega nije ogriješio. Pozivanje na bilo koju drugu soluciju je kršenje Ustava i poziv na anarhiju. Kome to treba i zašto, nije mi jasno, ali je itekako vidljivo tko to radi. Bilo bi zanimljivo doznati - i po čijim uputstvima?

Tko je glasao

Kak ne razmeš - da je već

Kak ne razmeš - da je već sčužbeno dobio manmdat za sastavljanje včlade sastavili bi je lako i jedni i drugi, jer ni imali izglednu vlast u rzkama i oni manji bi se priključivli,
Ovako, kad ih je natjerao da pregovaraj i ravnopravnim pregovorima nađu partnere, nema još rješenja, a možda se i udaljavaju od rješenja.
Silom to unači dati im vlas a oni manji uz vlast se uvijek prilegnu.

Tko je glasao

Ovako, kad ih je natjerao da

Ovako, kad ih je natjerao da pregovaraj i ravnopravnim pregovorima nađu partnere, nema još rješenja, a možda se i udaljavaju od rješenja.

...... bravo, a još neki od "velikih pregovaraća" nisu skužili kakvu im je paštašutu skuva Mesić......

Tko je glasao

he, he, Sviđa mi se ovakav

he, he,
Sviđa mi se ovakav razgovor u prenenom značenju.

Stavimo ovaj razgovor u kontekst reprezentacije. Naša momčad u proteklom prednatjecanju nije loše igrala, bilo je i efektnih pogodaka, ali nije prošla u viši rang natjecanja i to je to. U našoj grupi su se plasirali realno gori od nas (Ruminjska, Bugarska da one druge ne nabrajam), a ostali smo u nižem razredu natjecanja s Albanijom Srbijoim, Bosnom, Moldavijom (Cefta).

Čak ni kvaliteta igre se ne ocjenjuje baš najboljom (ljestvice koruprivnosti, konkurntnosti i tako dalje).

Kako onda može ostati ista momčad i isti trener???

Tko je glasao

vrlo zanimljivo

vrlo zanimljivo razmišljanje,

teoretski, iako je vlada HDZa u ovome času izvjesna, moglo bi se dogoditi da su sutrašnji izbori prekretnica u tome i ako ovaj doista izgubi dva mandata na koja može računati...

p.s. glede broja glasova za HDZ nisam siguran, ali što je s brojem mandata, koliko je HDZ imao u prethodnom sazivu?

Tko je glasao

Imao ih je 66 (62 bez

Imao ih je 66 (62 bez dijaspore). Ta činjenica pokazuje jednu za pollitiku čestu karakteristiku, da njezini blogeri moraju pošto poto izvući planirane zaključke, a ako se fakti s tim ne slažu, to gore po fakte.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci