Tagovi

Groznica subotnje večeri - AUSCHWITZ, prva i druga epizoda

Red krajnje iritirajućeg svjedočenja naciste o ubijanju ukrajinskih Židova („Osjećao nisam ništa, mislio sam samo na to kako da što bolje ciljam i pogodim!“) red Bloka smrti 11, red sovjetskih ratnih zarobljenika, red likvidacija osoba s mentalnim hendikepima, a onda ono najveselije (ili najtužnije?) red promidžbenih poruka: SUPERBINGO!,Konzumova roba po povoljnim cijenama…
Čudno, ali u dilemi sam ima li uopće smisla prikazivati TV seriju Auschwitz čiju prvu epizodu smo imali prilike vidjeti u subotu, 21. srpnja, na HRT, prvi program, a drugu imamo priliku pogledati večeras, opet u subotu, 28. srpnja 2012.
DA MI JE ZNATI ZAŠTO BAŠ U SUBOTU?
Đelo Hadžiselimović je, sudeći po prvoj epizodi, izabrao kvalitetnu seriju, ali da mi je znati tko je odredio da se ima emitirati u subotu, u 20 sati, u udarnom terminu i udarnom danu za TV, u vremenu koje je oduvijek i na svim TV stanicama svijeta (uz tek pokoji, rijetki izuzetak) namijenjen zabavi odnosno pjesmi, plesu, humoru. Nekada, u Ex Yu, ako se još netko toga sjeća, Loli Đukiću i Čkalji te Miji Aleksiću kada su ulice u zamalo svim mjestima one zemlje koja je potonula u tektonskim poremećajima odnosno potresima visoko na skali Richtera, bukvalno, opustjele. Jedino bi nas spoj s prvim ljubavima tada mogao udaljiti od TV subotnje večeri koju je poslije simbolički predstavljao John Travolta, da bi kasnije i subotnje večeri provodili s draganama, pred TV ekranima, gledajući svašta, ali nikada – epizode Auschwitz serije. No, kao i u životu, sve mora jednom biti prvi put!
Možda će me i „moji“ čerečiti zbog ove tvrdnje, ali da sam urednik na HRT NIKADA ne bih dopustio da se sveti subotnji termin zabave popuni povijesno-edukativnom serijom, ma bila ona i vrhunske kvalitete.
Jer, onima kojima se ta prva epizoda nije baš gledala, a novčanik opustio od kuna i drugih novčanica, i nije se moglo izaći, kako bi danas rekli, partijati, ta subotnja večer mora da je bila – ČISTA MORA!?
EVO ŠTO MOĆNI ŽIDOVI MOGU!
I međuzaključak: „Eto, što moćni Židovi mogu: natjerati nas da u svetom subotnjem terminu gledamo njihovu propagandu, od koje se eto, i 67 godina nakon Auschwitza nisu umorili. I pitanje: do kada će nas opterećivati Holokaustom, do kada će nam naguravati svoje patnje i poniženja, kao da se poslije Auschwitza nisu dogodili novi Auschwitzi, pa i oni u „našem“ ratu 1991—1995.?? Slike stradanja stanovništva Poljske, SSSR-a i slične, trebaju samo kamuflirati „cionističku propagandu“ koju smo ionako vidjeli u stotinama filmova i serija od IIWW na ovamo.“
Ne kao znak suglasja s ovim nerazboritim razmišljanjima, već samo zbog poštovanja „groznice subotnje večeri“, ovu TV seriju valjalo bi emitirati u nedjelju ili petak navečer, a subotnji prime time termin ostavio bih, za, primjerice Jadranske susrete odnosno takmičenja „malih mista“, ili što ne, za promjenu, večer sevdalinki, jer ako smo išta zaslužili na kraju tjedna, iscrpljeni bombardmanom loših vijesti, onda su to ta dva moguća sata odmora i TV zabave. Pa čak bilo to i zborno pjevanje do posljednjeg daha!
A OKRUGLI STOLOVI O AUSCHWITZU?
I što bi bilo poželjno u vezi emitiranja TV serije„Auschwitz“?
Nakon emitiranja epizode okupiti bar četvero do šestoro povjesničara, po mogućnosti i jednog njemačkog, američkog i ruskog, ostala mjesta prepustiti domaćim povjesničarima - antifašistima, uz oprez da na okrugli stol kojim slučajem, uvažavajući sav pluralizam mišljenja, ne zalutaju – Slaven Letica i Ivan Zvonimir Čičak, pa i Yale profesor dr. Ivo Banac, jer se uglavnom zna što bi govorili. Sasvim ozbiljno – da se ne bi kojim slučajem rasprava pretvorila u monotona naklapanja, za okruglim stolom volio bih vidjeti dr. Žarka Puhovskog, mog starog „ratnog druga“, čije sve opservacije, nisam siguran, ova okolina razumije. I po mom sudu diskutabilna je njegova teza da bi na komemoracija žrtvama Križnog puta sudionici mogli obući ustaške odore, a u Jasenovcu bi trebalo zabraniti izvođenje hrvatske himne, no što učiniti kada su na jednom okruglom stolu o Bleiburgu neki branitelji protestirali toliko da nije mogao objasniti što je zapravo htio poručiti!? Stoga, i ne samo stoga, na takvim okruglim stolovima o Auschwitzu trebao bi sudjelovati bar jedan branitelj, pa bio to i ministar Predrag Matić Fred. Zapravo, idealno bi bilo okupiti dvije ekipe diskutanata, dva puta po sat i po, a u ovoj drugoj ekipi (ne manje važnoj!) vidjeti i predstavnika Kaptola, predstavnika Roma i najmanje jednog vrsnog psihijatra specijaliziranog za teme kao što su, primjerice,“ djeca holokausta“. Da li će židovsku zajednicu Hrvatske predstavljati dr. Ivo Goldstein, solidan povjesničar, ili dr. Ognjen Kraus, solidan urolog, ostavio bih izvlačenju iz šešira. Slavko Goldstein, nezgodan svjedok i znalac judaističkih (i drugih tema) napisao je i rekao manje - više sve što je trebalo reći, ali, bojim se, i njegova upozorenja i političko – kulturna promišljanja pala su, i padaju, na neplodno tlo u kojem je manifestnog hrvatskog antisemitizma (antijudaizma) relativno malo, ali latentnog podosta, što bi se narodski reklo, „i za izvoz“. Uz napomenu: nema tog izbora gostiju u studiju, koji bi zadovoljio sve TV gledatelje, kao što nema šire prihvaćene ocjene o stupnju antjudaizma u Hrvatskoj, jer znanstvenih istraživanja te vrste u nas nema!
Grdo se varate ako mislite da bih se rado našao među diskutantima: prvo, gotovo sve što sam imao reći ili napisati o Auschwitzu, učinio sam u zamalo 40 godina pisanja i objavljivanja, počevši se baviti temom Holokausta negdje u proljeće 1973. kada sam objavio veći članak o Varšavskom getu, objavljen u Studentskom listu u Zagrebu, a drugo, odrastajući u sjeni preživjelog Auschwitz - Birkenaua, ne vjerujem da bih o toj temi govorio, a da mi glas ne drhti. Jer, možda bih govorio o „crvenom antisemitizmu“- nažalost, toga je itekako bilo jer su se Židovi i nakon Auschwitza, kao ipak bolje stojeći sloj društva, našli na meti Partije kao kulaci, buržuji itd. Možda bih govorio o Tuđmanovu antisemitizmu, možda bih čak svjedočio o zadnjim godinama Simona Wiesenthala, ojađenog i ogorčenog, uvjerenog da je zamalo sav njegov trud u „lovu na naciste“, posebno prenošenje poruka na mlade, bio diskutabilan, ali uvjerenog, da i pored svega, naša je zadaća posredovati mladima opet, opet i opet vrijednosti o pravu, prije svega na život, o pravu na slobodu te težnju ka miru i toleranciji različitih, kao preduvjeta bez kojih se ne može.
JUTARNJI, ŽIDOVI, IZRAELCI...
Na kraju bih možda u TV studiju otvorio Jutarnji list, u kojem sam čak imao priliku jedno vrijeme objavljivati, i pogledati naslovnicu broja od 23. srpnja 2012. i tamo naslov SANADEROV NAJVEĆI POSAO – Prodavao je Berlusconijev Milan bogatim Židovima iz L.A.
BOGATIM Židovima, BOGATIM Židovima, BOGATIM Židovima…??? U istom broju, iz kojeg se cijedi žuta boja, pišu i očešavaju Židove i Izraelce Vanja Nezirović i Antonija Handabaka. Ova prva ne navodi imena Židova Los Angelesa, da bi se provjerilo da li su uistinu toliko bogati da kupe Milan, a vezati Ivu Sanadera (mada još nije pala presuda) sa Židovima je nekorektno skretanje pažnje, u njegovu slučaju, na ipak posve sporedno. Drugi tekst vrvi od momaka Mossada koji vire iza svakog londonskog ugla, očekujući fanfare otvaranja Olimpijskih igara (srećom, sve je prošlo normalno, i za nadati se je da će tako ostati do kraja OI). Ono malo preostalog ugleda jednog od najtiražnijeg dnevnog lista Hrvatske, spašava Nenad Polimac u članku „Subotnje suočenje s holokaustom“.
Sve što je predrasuda ili ima tendenciju ka predrasudi, valja otklanjati iz medija, cijeli naš obrazovni sustav, posebno nastavu povijesti organizirati tako da mladi ljudi, rasu, vjeru, svjetonazor... doživljavaju prirodno, nešto što se u velikoj većini slučajeva ne bira nego se nasljeđuje. Stereotipi razaraju društveno tkivo, i ako se su u mladima ne pobuđuje osjećaj za nevine žrtve bez obzira na "krvna zrnca", mladi neće postati odgovorni građani i uvijek biti na strani nevinih žrtava kakve su, primjerice, bile žrtve Auschwitza!
POUKE O DIKTATURAMA
Treba nam TV serija Auschwitz, eto, samo u nekom drugom danu, i u 20 sati, bez prekidanja konzumentskim promidžbenim porukama, uz popratne razgovore znalaca teme, jer ma koliko pisali i govorili, valja učiti mladost smislu života, prepoznavanju malog zla da se ne bi razvilo u VELIKO ZLO; učiti treba što su diktature, totalitarni sustavi, naspram demokratskim sustavima, bez pojednostavljenog izjednačavanja komunizma i naci-fašizma, uz poučke i elaboraciju o podlogama na kojima izrasta naci-fašizam: na nezaposlenosti, gladi, raznovrsnim nevoljama - frustracijama koje donosi naša svakodnevica, na svekolikom duhovnom i materijalnom siromaštvu, koje uzrokuje neizdržive boli. Na kraju, stotine tisuća ljudi (iz)gubi se u „bespućima povijesnih zbiljnosti“, a suočavanje s povijesnim činjenicama događa se s velikim zakašnjenjem.
Nacifašizam je bio i ostao sustav zabluda i tiranije prije svega, vlastitog naroda koji se u stvarnosti ogleda u gebelsovske difamaciji drugačijih, zatim logorima s pronalaženjem najjeftinijeg načina ubijanja, uključujući strijeljanja gdje je najvažnije misliti samo na to kako ciljati i pogoditi drugog čovjeka.
Čovjeka poput nas jučer, danas i sutra, kojeg je mržnja pretvorila (ili će pretvoriti) u metu, u ime čiste krvi, samo našeg tla i u ime jednog jedinog vođe!
Stoga Auschwitz TV seriju i kao simbol sustava zabluda i tiranije, valja strpljivo gledati, ali eto, samo neka to ne bude u subotu navečer kada započinje groznica subotnje večeri!

Komentari

@Ljubo Ruben Weiss kako te

@Ljubo Ruben Weiss kako te nije sram i stid kao neki tobožnji veliki i priznati novinar sam sebi davati pluseve.

To je toliko ljigavo, podlo, i bolesno da boli glava! Fuj, evo ti prosjače plus od mene!

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Kuki

Mogao bi Mrak uvesti i pravilo za Ljubu da može sebi davati i pluseve za komentare.):):)

Tko je glasao
Tko je glasao

LOGIČNO

Sasvim je očekujuće i logično da će i ovu stvar kao što je prikazivanje emisije u 20 h o AUSCHWITZ-u (oni koji nas mrze) prokomentarisati na isti način..Znamo već sve te priče o tome da smo sami sebe ubili,spalili,proterali,Masoni,Iluminati i sve to..Samo jedna stvar im je trn u oku,a to je da smo bogati!A čekaj biti bogat to je grešno?Nema drugih koji su bogati??I treba da se daje u tom terminu,i treba da im dosadi..Jer ako je njima dosadno da samo to gledaju,kako je bilo mojoj rodbini koja je u tome ne svojom voljom učestvovala..A što se tiče onih u Kambodži i sve to,to opet ne kreiramo mi ,nego bajni hrišćanski svet..Sve mi ovo smrdi baš na te koji su nam kopali jame,da namerno daju emisiju da bi nas opet optužili..Lukavost latina mi je poznata!

novi sad

Tko je glasao

vispren komentar, nema

vispren komentar, nema šta

hvala vam što ste otvorili profil na pollitici te nas blagodarili svojom mudrošću koja ostavlja bez teksta

Tko je glasao

Što se tiče termina sve se

Što se tiče termina sve se može gledati i sa duge strane, ili bolje rečeno iz kuta dosadašnje prakse hrvatske maloumnice. 20:00 sati je ekskluzivni termin na svim svjetskim televizijama pa je tako i ta serija po meni potpuno nezasluženo dobila taj ekskluzivni termni.

Koliko znam i "Gruntovčani" su emitirani u istom terminu i plijenili su veliku poznornost i naravno gledanost, a isto je polučila i repriza serije, što je samo dokaz da gledatelji sami odlučuju što ime zanimljivo, a što ne, pa tako sjede uz televizor i gledaju, ili mu vrte po programima i stave program po svom, a ne po "odabrao Đelo Hadžiselimović " Ljubo Ruben Weiss, ili jednostavno za kojekakva sranja pritisnu onaj najpametniji gumb na televizoru.

Prema tome oni kojima je serija zanimljiva, ili koji nisu imali pametnijeg posla gledali su seriju, a oni drugi koji znaju što žele gledati, ili kojima je pun kufer takvih i sličnih serija okrenuli su program po svom čefu, ili jednostavno proveli subotnju večer i noć u svojoj osobnoj režiji. Naravno to su učinili i oni koji ne robuju nikakvim opsesijama i boleštinama rodoslovlja i plemenskih tradicija.

S druge strane pitam se zašto prisavska maloumnica ne izrađuje i prikazuje serije na temu nezaposlenosti, socijalne neosjetljivosti poslodavaca i vlasti, nesposobnosti sindikata, Domovinskog rata, branitelja, prevarenih penzionera, obespravljenih i opljačkanih građanki i građana hrvatske, devastaciji svega i svačega, a što bi u ta dva ternima u kojima je prikazivana serija "AUSCHWITZ, prva i druga epizoda" stavljam ruku u vatru izazvalo ogromno zanimane gledatelja, i bilo sigurno svrrsishodnije od prikazivanje spomenute serije. Na kraju krajeva 20:00 sati je termin ekskluzive, a tema holokaust je ako čemo biti iskreni sve drugo do zanimljivost kojom će široke mase gledatelja tračiti svoje subotnje, ili bilo koje drugo slobodno vrijeme.

PS: mrak je u zadnih godinu dana zapostavio pollitika.com pa se možda nakotilo onih koji obožavaju štancati duple, troduple, četverostruke i punostruke ascounte. Mislim da mala provjera nebi škodila.

Inače po pitanju komentara luiza75 mislim sve je jasno, da ne kažem viđeno, sada u reprizi. lajkanje Ljuboji, plusevi Ljuboji na ostale teme nula bodova. Naravno to je početak, a samo je pitanje trenutka kada će usljediti i podjela minusa, zna se i kome.
Prema tome nebi me čudilo da Danimir ponovno jaše pollitika.com!

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

@Luiza 75 Dosada??

Ne vjerujem da je ikome dosadno gledajući kvalitetnu TV seriju Auschwitz!
Ključnim držim ovu Tvoju rečenicu:
-----------
Jer ako je njima dosadno da samo to gledaju,kako je bilo mojoj rodbini koja je u tome ne svojom voljom učestvovala...
--------------------------------
To nekima nikako da uđe u glavu - da postoje potomci desetkovanog naroda i da valja se suočiti s povijesnim činjenicama. Nažalost, na ovim prostorima nije postojala i još ne postoji volja suočiti se s genocidom koji je izazvao prolom krvi jednog naroda ne samo što smo bili bogatiji od prosjeka ( a i to je za raspravu, jer ti znaš dobro koliko je i gdje bilo židovske sirotinje do 1938. godine) nego prije svega zato što smo bili DRUGAČIJI i okolina nije bila tolerantna prema nama!
Ta nevoljkost hrvatske, srpske pa čak, primjerice i nizozemske sredine, suočiti se s povijesnim istinama boli nas, i bolit će nas dok smo živi.
I moj je dnevnik prije svega poziv na toleranciju drugačijih, ma koje oni nacije, vjere i rase bili!
I hvala ti što si se javila iz Novoga Sada, nemamo baš puno članova pollitike iz Vojvodine, nemamo ni Židova (Jevreja), ili imamo, ali se ne javljaju ovako direktno kao ti!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

A sto cemo s istinom o

A sto cemo s istinom o Palestini? Zasto je ona zabranjena? Zasto je taj narod manje vrijedan? Kako je to moguce u 21. stoljecu?

Tko je glasao

@Arowan

Tko ti brani napisati dnevnik o arapsko - izraelskom sukobu koji traje više od sto godina, pa i o Izraelu i Palestincima??? Oproban je to i već pohaban trik - kada se gleda, piše ili govori o Holokaustu skrene se tema na delegitimiranje Izraela...
Izvoli napisati, ponavljam, poseban dnevnik o Izraelu i Palestincima, ako si sposoban za to??

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Necu nikakav dnevnik pisati,

Necu nikakav dnevnik pisati, eventualno mogu napisati dnevnik u kojem cu plakati zasto nasa televizija
ne prikaze ovaj, visestruko nagradjivani, film:

http://www.imdb.com/title/tt0807956/

http://www.balkan-express.org/videomen/viewvideo/1711/dokumentarni-film/...

Tko je glasao

@Arowan tko želi može

@Arowan tko želi može pogledati film na francuskom jeziku http://www.youtube.com/watch?v=8twvXHUNrXY ili engleskom jeziku http://www.youtube.com/watch?v=mOOw76UdRnw

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

@Arowan Licemjerje hrvatske pseudoelite!!!

Hoćeš li se založiti na HRT da se prikaže i film "Neđo od Ljubuškog"???
Inače da imam vremena i volje objasnio bih ti - ako je to moguće, tebi i uspaljenim glavama što je to "delegitimiranje Izraela". Najkraće, to je fenomen da kada se progovori o Holokaustu, oni koji nemaju snage suočiti se s pogromom XX stoljeća, pokušajem uništenja cijelog jednog naroda, na najbestijalniji način, u čemu su USTAŠE imale neslavnu ulogu (o čemu će vjerojatno biti riječi u jednoj od slijedećih epizoda TV serije o Auschwitzu) otvara se pitanje ponašanja Izraelaca spram Palestinaca, kao da to ima neke izravne veze!?? I to ne izraelske vlade, ili izraelske vojske, ili pojedinaca i grupica te vojske, nego ukupnog Izraela i Izraelaca kojem se može prijetiti iz Teherana da će biti zbrisan s karte zemaljske.Dokle to ide svjedoči i činjenica da ex-predsjednik RH Stipe Mesić ide uskoro u Teheran na "konferenciju nesvrstanih"!???
Taj isti predsjednik koji je posjećivao Izrael i tamo govorio nešto drugo! Halo, halo, o čemu mi raspravljamo!????
Ma,,.. pun mi je nos kojekakvog licemjerja ove hrvatske pseudoelite!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Itekako ima veze, ti isti

Itekako ima veze, ti isti ljudi, skrivajuci se iza Holokausta, sada proganjaju neke druge ljude, skrivajuci se iza Holokausta.
I sto sad, ako nema plinskih komora, i nema sustavnog ubijanja, onda je to u redu?

I postoji jedna bitna stvar, i nije mi jasno kako jedan ozbiljan i pametan covjek kao ti ne moze biti nimalo objektivan.
Holokaust ne prijeti nikome, ali nevini ljudi u Palestini desetljecima neopravdano pate, i ipak mi je malo logicnije da se o tome vise pise i trazi pravo rjesenje, jer tamo su ljudi kojima se moze nekako i pomoci. Holokaust je proslo svrseno vrijeme, a sadasnjoj patnji Palestinaca se ne vidi kraj.

Tko je glasao

ima li razlike u politici apartheid-režima i izraelske vlade????

@Arowan Ljubo očigledno ima strašno nakaradna i neumjesna mjerila s kojima rasuđuje i razmišlja o genocidu i Holokaustu. Očigledno je da za Ljubu gdje nema plinskih komora nema ni sustavnog sustavnog ubijanja!

Nebi sada širio temu spominjući Fredericka Forsytha, koji je 1969. napisao knjigu "Priča o Biafri", niti spominjao genocid ruandskih Hutua 1990-ih u DR Kongu, niti tisuće i tisuće drugih žrtava plemenskih i rasnih sukoba, ili žrtva latinsko-američkih režima, a da ne govorim o ostalim žrtvama interesa i kapitala koji ne bira sredstva i ne broji žrtva svojih apetita, ma kakvi oni bili. Nebi sada ni postavljao tezu da nijedne žrtve nemaju tako financijski i utjecajno jak lobi kao što ga imaju Židovi, jer je sve to nebitno ako nam je misao vodilja da je svaka žrtva

Sjetimo se da je južnoafrički apartheid-režim širom svijeta postao sinonim za nepravednost i kršenje ljudskih prava i ne ignorirajmo činjenicu da postoje mnoge paralele koje povezuju politiku apartheid-režima i politiku izraelske vlade. Znamo koji je bio cilj, svrha i najveći grijeh apartheid-režim. Došli divlji da istjeraju pitome kako bi to narod svojim jednostavnim rječima jasno definirao, a nije li upravo to bio kamen temeljac za stvaranja izraelske države. Stvaranje države prema planu posebne komisija UN, a koji se plan usvaja usvaja rezolucijom 181. od 29. studenog 1947. i predlaže slijedeći plan podjele:
Palestina se dijeli na dvije države, arapsku i židovsku, povezane ekonomskom unijom te područje Jeruzalema pod međunarodnim nadzorom.
židovska država bi obuhvaćala 55% zemlje (uključujući pustinju Negev) sa 498 000 Židova i navodno samo 497 000 nežidova.
Određeni demografski podaci pokazuju još gori odnos po židove i UN pošto su arapi po njima trebali činiti 51 % stanovništva Izraela.
Arapska država bi obuhvaćala 45% zemlje sa 807 000 nežidova i 10 000 Židova
Jeruzalemsko područje imalo bi 105 000 nežidova i 100 000 Židova.
Dok su Židovi u Palestini prihvatili Plan, palestinski Arapi su ga potpuno odbacili, jer su smatrali da cijeli teritorij pripada njima. Da bi shvatili ispravnost njihovog pogleda ne smijemo zaboraviti da su židovi činili većinu samo na području grada Jaffe dok su u svih drugih 15 teritorijalnih područja arapi bili većina po popisu stanovništva iz 1945 godine.

Mislim da nitko razuman ne odbija prihvatiti kao fakt i gotovu stvar da je plan Ujedinjenih naroda iz 1947. po kojem je u Palestini stvoren dom židovskom narodu, zajamčen javnim pravom proveden i da je 14. svibnja 1948. proglašena država Izrael.

Smatram da u traženju odgovora na pitanje tko su najveće žrtve stvaranje Izraela, čije pravo na opstojnost i egzistenciju kao države židovskog naroda niti jednog trenutka ne dovodim u pitanje, nema potrebe ulaziti u elaborciju događanja od 1948 do sada, već jednostavno objasniti i dati odgovor na pitanje koja je razlika između žrtava apartheida i žrtava stvaranje države Izrael i politike koju ta država vodi prema Palestincima.

Volio bi da Ljubo sa stanovišta žrtava tih režima, objasni ima li genocida i Holokausta i bez plinske komore, a ne da stalno negira činjenicu da nije samo židovski narod taj koji je proživio Holokaust., genocid, ili egzoduse protjerivanja i oduzimanja ne samo imovine, već i života, a sve pog suludim pravdanjima opstojnosti, sigurnosti i prava na život jednih, na uštrb, štetu i ugrožavanje ljudskih prava drugih.

Naravno ovo sam mogao postaviti kao posebni dnevnik i pisanjem možda stotog dnevnika, razvodnjavati probleme i tematiku oko koje se uvijek iznova lome koplja. Naravno da sam to mogao učiniti i radi onih pluseva i minusa koje dnevnik donosi, i radi toga da bi mogao usmjeravato raspravu gdje ja hoću, a ne onako kako to javna, demokratska rasprava i iznošenje osobnih mišljenja bez brnjice i tabu mišljenja zahtjeva.

Naravno da sam mogao zlorabiti alat kojim bi vodio medvjeda na uzici i povlačio ga za gubicu, a onda kada bi se osjećao ugroženim pucketao bićem i vikao ja sam ovdje gazda i molim lijepo ili tancajte kako ja sviram, ili ću vaše mišljenje proglasiti spamom.

Naravno da sam sve to mogao učiniti, ali onda bi bio isti kao Ljubo Ruben Weiss i pisao dnevnike po naruđbi, a ne zato da otvaram široku raspravu u kojoj nema zabranjenih pitanja i komentara.

No to nisam niti ću učiniti, jer kao što je kolega Arowan napisao: "Holokaust ne prijeti nikome, ali nevini ljudi u Palestini desetljecima neopravdano pate, i ipak mi je malo logičnije da se o tome više piše i traži pravo rješenje, jer tamo su ljudi kojima se može nekako i pomoći. Holokaust je prošlo svršeno vrijeme, a sadašnjoj patnji Palestinaca se ne vidi kraj.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

@Arowan

Naravno da nema opravdanja za ekscese izraelske vojske, kao što nema ekscesa za teške ratne zločine koje su počinili pojedinci i grupe u ratu 1991. - 1995,. s raznih strana. Ti ili ne poznaješ Holokaust, ili preuveličavaš ekscese u Izraelu.
Primjerice, Izrael se povukao iz Gaze 2005., ona je pod kontrolom Hamasa, ali i danas čitam na portalima HITLERE DOVRŠI POSAO, ili HITLERU, GOOD BLESS!!
Izarel se optužuje i za APARTHEJD, čega nema: Palestinci su članovi Knesseta-izarelskog parlamenta, Palestinci su i diplomati, Palestinci studiraju na izraelskim sveučilištima, Palestinci se voze u istim autobusima s ostalima, Palestinke rađaju djecu pored Židovki...
Moj Arowan,tebi je stao sat tko zna koje godine kada se gebelsvski ponavljalo da je izrael AGRESOR, IZRAEL AGRESOR...
Proputovao si svijeta, ali nisi bio u Izraelu, na licu mjesta??? Da li si vidio bar fotke Gaze, tržnice u Gazi, hotele, vile.. Plaestinaca???
Ima problema, svjetski mediji se trude izvještavati o svakom incidentu na Zapadnoj obali, čak prenoseći najodvratnije namještaljke ii falsifikate iz radonice Hamasa!
I dok je već 15 000 mrtvih u Siriji, od klike Bšara el sada, svi vi slobodoljubivi i pravedni niste napisali jedan jedini dnevnik u korist pobunjenika i masakriranog sirijskog naroda!??
Ali relativizirati Auschwitz, posebno neki pojedinci, znate i radite to uporno, ali mi znamo ISTINU o Auschwitzu i nikada, baš nikada nećete oživjeti:
1.Adolfa Weissa, jednog od najuspješnijih veletrgovaca i najbogatijih ljudi virovitičkog kraja (ubijen kraj Buchenwalda),
2.Katarinu Weiss, ubijenu u Auschwitzu,
3.Ljubomira Rubena Weissa, ubijen kao dijete u Auschwitzu, plinska komora
4.Božuliju Singer, staricu ubijenu u Auschwitzu, plinska komora
5.Lotiku Beck, rođaku Weissovih, koja se sklonila iz Osijeka k Weissovima, i s njima deportirana u logor Aschwitz i ubijena!
Pored njih logore su prošli brojni rođaci - od Jasenovca do Dacahau, blizu 90 % završili su u dimu Auschwitza, mnogi ostavili kosti tko zna gdje. Pno što se sigurno zna - NISU SE VRATILI!
Od svih u grupi koja je deportirana u Auschwitz - Birkenau, uz pomoć ustaša, Wehrmachta i folksdojčera, preživio je sada već moj pokojni otac, koji mi je, zajedno s majkom, podario život, da pored ostalog, svjedočim, kao i na stotine tisuća "djece holokausta" što je Auschwitz i svaka nepravda bilo kada i bilo gdje!
I samo usput: potomak Weissovih, živeći i u Hrvatskoj, danas, uskoro, će postati - židovska sirotinja!
Ali, nitko i nikada NEĆE ZAVRŠITI HITLEROV POSAO, jasno!!!!??

SHALOM, dragi Arowan!

PS: i molim te ne sipaj dalje sol na još otvoren rane, poštedi me daljnje rasprave!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@Arowan

Toliko se nerviram pišući ovaj upis, pitam se što je s tobom, što je s jednom grupicom ovdje koja opsesivno blati čovjeka iznoseći najgnjusnije laži koje mogu nastati samou obavještajno-političkom podzemlju, Ljubu Ruben Weissa! Toliko se nerviram što je malo onih koji razumiju dnevnik i poruke njega, da griješim u pisanju. No, toliko sam prošao u svom životu, i dobroga i lošega, da ipak, u krajnjoj konzekvenci, sve to doživljavam kao - zujanje mušica!
A sada evo ponovo upisa(s malim dopunama), bez, nadam se, lapsus calami:
----------------
@Arowan
Naravno da nema opravdanja za ekscese izraelske vojske, kao što nema ekscesa za teške ratne zločine koje su počinili pojedinci i grupe u ratu 1991. - 1995,. s raznih strana. Ti ili ne poznaješ Holokaust, ili preuveličavaš incidente u Izraelu. I ne spominješ podmukle teroriste koji ulaze u autobuse s djecom ili u autobuse s turistima i ubijaju nedužne ljude!!!
Idemo dalje: Izrael se povukao iz Gaze 2005., ona je pod kontrolom agresivnog Hamasa, ali i danas čitam na hrvatskim i drugim portalima HITLERE, DOVRŠI POSAO, ili HITLERU, GOOD BLESS!!
Izrael se optužuje i za APARTHEJD, čega nema: Palestinci su članovi Knesseta-izarelskog parlamenta, Palestinci su i izraelski diplomati, Palestinci studiraju na izraelskim sveučilištima, Palestinci se voze u istim autobusima s ostalima, Palestinke rađaju djecu pored Židovki...
Moj Arowan,tebi je stao sat tko zna koje godine kada se gebelsvski ponavljalo da je izrael AGRESOR, IZRAEL AGRESOR...
Proputovao si svijeta, ali nisi bio u Izraelu, na licu mjesta??? Da li si vidio bar fotke Gaze, tržnice u Gazi, hotele, vile... Plaestinaca???
Ima problema, priznaju ih i izraelske vlasti, svjetski mediji se trude izvještavati o svakom incidentu na Zapadnoj obali, čak prenoseći najodvratnije namještaljke ii falsifikate iz radionica Hamasa pa i Al Fataha!
I dok je već 15 000 mrtvih u Siriji, od klike Bašara el Asada, svi vi slobodoljubivi i pravedni niste napisali jedan jedini dnevnik u godinu dana u korist pobunjenika i masakriranog sirijskog naroda!??
Ali relativizirati Auschwitz, posebno neki pojedinci, znate i radite to uporno, ali mi znamo ISTINU o Auschwitzu, ona je istražena, zapisana i dokumentirana.
I nikada, baš nikada, nećete oživjeti:
1.Adolfa Weissa, jednog od najuspješnijih veletrgovaca i najbogatijih ljudi virovitičkog kraja (ubijen kraj Buchenwalda),
2.Katarinu Weiss, ubijenu u Auschwitzu,
3.Ljubomira Rubena Weissa, ubijen kao dijete u Auschwitzu, plinska komora
4.Božuliju Singer, staricu ubijenu u Auschwitzu, plinska komora
5.Lotiku Beck, rođaku Weissovih, koja se sklonila iz Osijeka k Weissovima, i s njima deportirana u logor Aschwitz i ubijena!
Pored njih logore su prošli brojni rođaci - od Jasenovca do Dachau, blizu 90 % završili su u dimu Auschwitza, mnogi ostavili kosti tko zna gdje u Trećem Rajhu! Zamalo svaka današnja židovska obitelj ima u prošlosti žrtvu Holokuasta! Ono što se sigurno zna - MILIJUNI ŽIDOVA NISU SE VRATILI!
Od svih u grupi koja je deportirana u Auschwitz - Birkenau, uz pomoć ustaša, Wehrmachta i folksdojčera, preživio je sada već moj pokojni otac, logoraški broj Auschwitz - Birkenau 121 729, koji mi je, zajedno s majkom, podario život, da pored ostalog, svjedočim, kao i na stotine tisuća "djece holokausta" što je Auschwitz i svaka nepravda, bilo kada i bilo gdje!
I samo usput: potomak Weissovih, živeći i u Hrvatskoj, danas, uskoro, će postati - židovska sirotinja, završit će u siromaštvu (materijalnom, ali ne i duhovnom), po tko zna koji puta uzrokovanog od bezdušnih vlasti koja ne uništava samo druge i drugačije, već i svoj vlastiti narod. A vi, što vi poduzimate - strančarite, dok u toj "diktauiri" Izraelu zbog socijalnih tenzija, stotine tisuća građana u više gradova je protestiralo i tražilo socijalne reforme!
No, kako bilo da bilo, Izrael će opstati, kao što opstoji od 1948. i - nitko i nikada NEĆE ZAVRŠITI HITLEROV POSAO, jasno!!!!??
I molim te ne sipaj dalje sol na još otvoren rane, ništa nije prošlo svršeno vrijeme, i o tragediji Holokausta pisat ćemo i govoriti, kao je rekao jednom predsjednik Izraela u njemačkom Bundestagu - još najmanje 1000 godina!I pitat ćemo koliko je nekomponirane glazbe, nenaslikanih slika i sl., a mogle su biti komponirane i naslikane?? I nećemo zaboraviti naše mrtve, jer znamo što je pijetet, ali okrenuti budućnosti u Izraelu, i svugdje gdje radi i živi židovski narod, znajući što je rad, inovacija, izum, sposobnost, plaćanje poreza... znajući prije svega da bez pijeteta i kvalitetnog rada, i demokratskog organiziranja države Izrael, i drugih država,, nema budućnosti!
Stojim pred tobom i drugima s punim imenom i prezimenom, svjedočim kao "spomen svijeća", voljan sam i raspravljati s onima koji imaju drugačije mišljenje, ali poštedi me ti, ali i neki drugi, iako sam već podosta oguglao - gnjusnih laži i insinuacija!!
l daljnje rasprave!
SHALOM, dragi Arowan!
Lj.R.Weiss

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ovo je moj zadnji post na

Ovo je moj zadnji post na ovoj temi.
Uzasno je to sto si morao proziviti, ali ipak bi ti onda prvi morao reci stop bilo kakvom nasilju, jer ti najbolje razumijes kako je to izgubiti najblize, i boriti se da se nista slicno nikome nikada vise ne dogodi. A grozne se stvari dogadjaju i dalje, po cijelom svijetu.

Tko je glasao

Sory Ljubo tko je tu lud, a tko magareći tvrdoglav!?

@Ljubo Ruben Weiss čudno mi je ti bez obzira na svu tu tvoju nervozu nije promaklo spominjati "teške ratne zločine koje su počinili pojedinci i grupe u ratu 1991. - 1995,. s raznih strana" i time nabaciti ljagu na Domovinski rat i usporediti ga sa ekscesima izraelske vojske!

Upravo si ti Ljubo taj koji pod krinkom Holokausta ignorira i bagatelizira činidbu izraelskih vlasti i izraelske vojske te incidente u Izraelu. Ubacuješ u igru "podmukle teroriste koji ulaze u autobuse s djecom ili u autobuse s turistima i ubijaju nedužne ljude!!!", što je naravno za svaku osudu, ali ignoriraš i pokazuješ toliko malo, ili gotovoda nemaš razumjevanja za drugu stranu medalje i patnju onih kojma je taj sukob kao i tebi odnio najmilije i najdraže.
http://www.youtube.com/watch?v=mOOw76UdRnw

Puno je toga Ljubo što ti ne želiš vidjeti kroz tvoju krivu dioptriju. Dioptriju moj Ljubo koju ne može ispraviti nikakav okulista i zato je bolje da prestaneš pisati o onome što ti vidiš sa tvojeg vidikovca i trezveno razmisliš o tome imaš li podršku za ono što pišeš i koliko si podrške dobio, te na temelju toga ocijeni želiš li nastaviti grlom u jagode, ili ćeš prihvatiti kritike i mišljenja ove zajednice na pollitika.com za koju nadam se pišeš tvoje dnevnike i do čijeg ti je mišljenja stalo. Ili je tebi svejedno što pišaš uz vjetar, a za popišane nogavice optužuješ sve i svakoga, samo ne sebe i svoje tvrdoglavo nastojanje da prodaš neke tvoje priče, neku tvoju istinu, neka tvoja viđenja koje ova zajednica ne honorira onako kako bi ti htio, ali problem ne vidiš u sebi pojedincu, već ga uporno želiš prišiti većini, tj. zajednici pollitike.com.

Sory Ljubo tko je tu lud, a tko magareći tvrdoglav!?

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Halo, halo, Ljubo Rubenu Weissu, o čemu mi raspravljamo!????

@Ljubo Ruben Weiss ostavimo sada na stranu broj žrtava i držimo se zaključka da je svaka nevina žrtva zločin za koji nam opravdanja.

E pa sada Ljubo Rubenu Weissu, polazeći od tog stajališta daj pojasni ti nama u čemu je razlika između onih koji su odgovorni za holokaust, i diktatora čvrstih, krvavih ruku, te svih onih totalitarnih totalitarnih režima kčije je glavna odlika ubijanje nevinih, i onoga što svojom osvajačkom, naseljeničkom i okupatorskom politikom već desetcima godina rade izraelske vlade, ili izraelske vojske, ili pojedinci i grupica te vojske.

Dakle Ljubo Rubenu Weissu, kratko i jasno po kojoj ti to logici nevine žrtve, progon i egzodu palestinskog naroda ne vidiš istim pokušajem uništenja cijelog jednog naroda, na najbestijalniji način, ili su samo plinske komore i sve one nacističke strahote počinjene nad nevinim žrtvama po tebi jedino mjerilo za pokušaj genocida i Holokausta!?

Halo, halo, Ljubo Rubenu Weissu, o čemu mi raspravljamo!???? Nebi li trebali kao temeljno načelo rasprave držati se onog početnog načela da je svaka nevina žrtva zločin za koji nam opravdanja.

Sve one žrtve koje su pale me možemo nikakvim sterilni ponavljanjem svih strahota Holokausta ponovno oživjeti, ali zato možeemo ustrajati na jasnim osudama onih koji iz dana u dan ubijaju i svojom politikom gomilaju nove žrtve.

Da Ljubo Rubenu Weissu treba imati snage suočiti se sa svakim zločinom, a ne kao što si u jednom od predhodnih komentara napisao: " Ne radi se toliko o kriteriju protekla vremena od događaja, koliko o dimenzijama ratnih zločina s jedne strane i pokušaja likvidacije cijelog jednog naroda, na najbestijalniji način, što je Hitler s naci-fašistima pokušao, s druge strane. I radi se o tome da i danas znamo prepoznati takve pokušaje, kako se oni ne bi ponavljali. Jer, ako ne znamo prošlost, bit ćemo osuđeni ponovitti je! (Santayana)"

I još nešto si lijepo napisao, ali se toga upravo ti Ljubo Rubenu Weissu ne držiš i bježiš kao vrag od tamjana. Citiram te Ljubo Rubenu Weissu: " ako se su u mladima ne pobuđuje osjećaj za nevine žrtve bez obzira na "krvna zrnca", mladi neće postati odgovorni građani i uvijek biti na strani nevinih žrtava kakve su, primjerice, bile žrtve Auschwitza!

A ja bi Ljubo Rubenu Weissu dodao i svih drugih žrtava uključujući i Palestinski narod koji su evidentne žrtve izraelske vlade, i izraelske vojske, i pojedinca i grupica te vojske!

Zar ne Ljubo Rubenu Weissu!?

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

@Arowan

Tko ti brani napisati dnevnik o arapsko - izraelskom sukobu koji traje više od sto godina, pa i o Izraelu i Palestincima??? Oproban je to i već pohaban trik - kada se gleda, piše ili govori o Holokaustu skrene se tema na delegitimiranje Izraela...
Izvoli napisati, ponavljam, poseban dnevnik o Izraelu i Palestincima, ako si sposoban za to??

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Sorry...

Sorry, duplić....

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@Ljubo Ruben Weiss nije

@Ljubo Ruben Weiss nije "Sorry, duplić....", već kao što samo ti to znaš, triplić!

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

IPAK NEŠTO!

Jedna verzija ovog teksta objavljena je prije nekoliko dana na www.tacno.net i čini se da je ipak netko s HRT-a pročitao taj prvi tekst: naime, sinoć, u drugoj epizodi Auschwitza nisu se pojavile one degutantne reklame, kao u prvoj epizodi!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Kako tebi nije jasno da svi

Kako tebi nije jasno da svi normalni ljudi osudjuju bilo kakav zlocin, i da je i jedna nevina zrtva previse.

Ali jedanko tako je i previse forsiranje spominjanja holokausta svakodnevno, cak bi rekao da se i kod nas manje prica o zlocinima koji su se dogodili za vrijeme naseg rata, koji je tek nedavno bio, kao i rata u Bosni, zlocinima u Srebrenici, koji su se tek nedavno dogodili. Sve je to strasno i za osudu.

Ali za osudu je i sto se u ime holokausta vrsi vec desetljecima tortura prema Palestini, ljudi tamo pate, i nema nikakve osude od 'naprednog i kulturnog razvijenog svijeta'.

I jos jedan primjer. U Kambođi (predivna zemlja, predivni ljudi, ko god ima priliku otici, svakako preporucam), se ne tako davno, od 1975. do 1979. dogodio uzasan genocid, oko 2/3 svih stanovnika je ubijeno (vise milijuna ljudi, nemoguce je utvrditi tocan broj), i ustvari se jako malo zna kod nas da se to dogodilo. Nema emisija o tome svako malo na televiziji, nitko se nece buniti sto je emisija o Kambodji bila u 6 ujutro, ili 6 navecer, jer nema je kada vidjeti. Da nisam bio tamo, ni ja ne bi imao pojma sto se tamo dogodilo. A najodgovorniji za taj zlocin, Pol Pot, je bio podrzavan od SAD-a, UN-a i ostalih 'velesila' nevjerojatnih 20-ak godina nakon svih zlocina koje je pocinio.

Nijedan zlocin se ne moze usporedjivati sa bilo kojim drugim, svaka, samo jedna nevina zrtva je previse, a i to je jedan od razloga sto mi je lagano zlo od stalnog spominjanja holokausta, zidova i svega sto se dogadjalo, jer se zlocini dogadjaju i jucer, i danas i sutra, i i tome se pise malo i nista, ali o holokaustu skoro svakodnevno. I ja cu to iskreno reci, i nije me briga sto ti mislio o meni, dosta mi je dokumentaraca o Zidovima, njih vise nitko ne ugrozava desetljecima, ali ima ko zna koliko miliona drugih ljudi koji svakodnevno zive u strahu, ratu, gladi (medju njima su i palestinci), i o tome se ne prica, pise, nema emisija na televiziji, tj, ima ih puno manje nego o stvarima koje su se dogodile prije mnogo desetljeca.

Tko je glasao

I moram dodati kako mi sada

I moram dodati kako mi sada ne znamo pravu istinu o Kubi, Venecueli, Bjelorusiji, Libiji, Siriji. U Venecueli npr. samo su bogati ljudi protiv Chaveza, jer radi puno dobrih stvari za obicne ljude, koji su svugdje vecina. Ali, s druge strane, ta je zemlja u totalnom kaosu, nakon Iraka, jedna od najopasnijih na svijetu, jako je opasno setati se tamo, u bilo koje doba dana. Na Kubi cak i obicni ljudi jedva cekaju da se otvore prema svijetu, ali jako sam siguran da ce, kad se to dogodi, plakati ko i mi. U Bjelorusiji nisam bio, ali znam iz prve ruke kako je situacija slicna ko u Venecueli, bogati su protiv Lukashenka, ali obicni ljudi su kolko tolko zadovoljni, rekao bi opet vise nego mi. Vijetnam je komunisticka zemlja, ali ljudi su tamo postali robovi i rade za smijesne novce da bi mi ovdje kupovali stvari bolesno skupe, a proizvedene tamo za sitne pare. Isto i u Kambodzi. Trebao sam napisati dnevnik, ali nema veze. Htio sam reci da se dogadjaju grozne stvari, o kojima smo nikako ili krivo informirani. Zasto?

Tko je glasao

I moram dodati jos nesto u

I moram dodati jos nesto u raspravi sam sa sobom :)
Prije 10-ak godina se dogodio puc u Venecueli, protiv Chaveza, kidnapirali su ga,i nakon par dana, nakon sto su milioni venecuelanaca izasli na ulice kao podrska Chavezu, on je bio oslobodjen, i sad je trn u oku vlasti SAD-a. Vjerojatno cete me proglasiti ludim, ali prilicno sam siguran da su ameri tada naucili lekciju, i nisu napravili istu gresku u Iraku i Libiji, pa su po kratkom postupku naredili ubojstva Saddama i Gadafija.

Sigurno da ti ljudi nisu savrseni, ali sigurno nisu losiji od vlasti SAD-a i ostalih velesila.
Ali o tome nece biti emisije u subotu u 20:00.

Tko je glasao

@Arowan

Pollitika com je otvoren portal, imaš sloobodne stranice i tko te spriječava da napišeš dnevnike o Kambodži, Bjelorusiiji, Izraelu i Palestincima, sve do Chavesa i Venecule??
Zašto tako dugo o Holokaustu?? Zato što se i danas ne shvaćaju u mnogim glavama razmjeri tog genocidnog zločina! Ne znam da li si gledao drugu epizodu AUSCHWITZA, ali u njoj, kao i cijeloj seriji, pokušava se dokumentirati razmjere genocida, metode likvidacije kao i prikazati idejna pozadina naci-fašizma!
Inače, svako uspoređivanje zločina iz rata 1991. - do 1995. s Holokaustom ne vodi nas u pametnu diskusiju pa se suzdržavam dalje objašnjavati zašto trebamo i dalje objašnjavati zločine iz IIWW, iako je od njega proteklo 67 godina. Ne radi se toliko o kriteriju protekla vremena od događaja, koliko o dimenzijama ratnih zločina s jedne strane i pokušaja likvidacije cijelog jednog naroda, na najbestijalniji način, što je Hitler s naci-fašistima pokušao, s druge strane. I radi se o tome da i danas znamo prepoznati takve pokušaje, kako se oni ne bi ponavljali. Jer, ako ne znamo prošlost, bit ćemo osuđeni ponovitti je! (Santayana)
Zato, izvoli pisati, baš nitko ti ne brani!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

I to su gluposti da treba

I to su gluposti da treba znati prepoznavati takve pokušaje ponavljanjem proslosti.
Koliko moras biti glup da ne znas da je bacanje kamenja na pedere loše, da je ubijanje loše.
Ko to ne zna od rodjenja, nikakvo podsjecanje na bilo koji zlocin ga nece promjeniti.

Tko je glasao

@Arowan

Previše vjeruješ u genetiku, a premalo u odgoj!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

kad nam dodju neki

kad nam dodju neki izvanzemaljci :), nakon par dana ce misliti da je na našoj zemlji sve skoro savršeno, osim zločina u 2. svjetskom ratu se skoro ništa strašno nikad nigdje nije dogodilo

Tko je glasao

Nesrazmjer

Legitiman stav, zato "+". No u tome je po meni problem;
dokumentarci o holokaustu prikazuju se u udarnim terminima, dok o genocidima nad drugim narodima (Armenci mi padaju na pamet) nemamo emisije na HRTu kojeg svi plaćamo, nema Hollywoodske Superprodukcije... Eventualno možemo napisati dnevnik na pollitika.com
Glede WWII, smeta me što je Židovima pripisana uloga exkluzivne žrtve, no zaboravlja se da ima naroda koji su u aposlutnom iznosu (npr Poljaci) i relativnom (sve pribaltičke zemlje, neke skupine Kozaka potpuno su nestale) više stradali, a o njima nisu snimljeni nikakvi dokumentarci.
Također i danas postoje narodi koji nemaju svoju suverenu državu (npr Kurdi) i koje drugi istrebljuju, zatvaraju, raseljavaju i potlačuju

Iz svega navedenog smatram da je tema holokausta nesrazmjerno zastupljena prema drugim genocidima koji su izvršeni ili su u tijeku.
Znam da ti je to crvena krpa no danas Židovi imaju svoju državu i njoj najnajblaže rečeno nejedoliko tretiraju svoje stanovnike
http://www.vijesti.ba/vijesti/svijet/94993-Izraelski-vojnik-nogom-udara-...
tako da ih teže stavljam u poziciju žrtve.

Lijep pozdrav, Pointer

http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/206361/Ocekujem-dobivanje-azila-u-H...

http://minber.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=7867:sirij...

->Pointer

Tko je glasao

@Pointer

Tema nije Izrael, nego Auschwitz! Napiši argumentiran dnevnik o rješavanju arapsko-izraelskog sukoba koji traje više od jednog stoljeća, uključujući i pitanje stvaranja palestinske države, pa ćemo i o tome raspravljati.
Biti žrtva, u takvim razmjerima kao Židovi u Holokaustu, nije nikakva ekskluziva, to je tragedija. Biti žrtva, neeksluzivna ili ekskluzivna, nije sreća za jedan narod - to je bio pokušaj genocida koji, srećom, nije uspio!
Zaboravio si Rome kao velike stradalnike Drugog svjetskog rata i naci-fašizma!
Inače posebno se slažem da su Kurdi velike žrtve danas u međunarodnoj zajednici, i da zaslužuju samostalnu državu!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@Ljubo Ruben Weiss minus i

@Ljubo Ruben Weiss minus i uvijek isponova minus zbog tvojih tvrdoglavih pokušaja kanalizacije rasprave u smjeru koji ti želiš, a ne na temu dnevnika koja se bez obzira što ti želiš u žižu diskusije baciti samo židovstvo i židovske žrtva, ali ne i sve ostale žrtve koje su uvijek i u svakoj prilici vrijedne spomena.

Ljubo pozivaš kolegu @Pointer: Napiši argumentiran dnevnik ......čime otvaraš i daješ prostora raspravi dali si ti napisao i dali je ovaj tvoj dnevnik, kao i ostalom 99 posto tvojih uradaka, "argumentiran dnevnik ", ili samo dnevnik sa povodom i tvojom opsesivnom opsjednutošću da uvjek u svakoj prilici, koristeći svaki povod, pa makar i stotine puta pišeš, ma što znači pišeš, namećeš i siluješ auditorij temama koje sa problemima današnjeg društa i zajednice nemaju ništa zajedničkog i od takvog su javnog interesa kao da osiromašenom i gladnom puku besplatno dijeliš narodnu kuharicu!

Ljubo ne piši dnevnike, ako nisi spreman tolerirati široku raspravu. Pollitika.com nije nikada bila mjesto na kojem galopiraju konji sa ormom na glavi, već portal na kojem raspravljaju osobe kojima nikakav Ljubotina ne može stavljati brnjice i putokaze i voditi ih kroz klance svojih uskotračnih usmjerenja.

Pokaži sposobnost usmjeriti raspravu u željenom pravcu, ali to ne činiti prijetnjema i spriječavajući druge da čine ono što ti činiš, odgovaraš na komentare, a braniš drugima da čine to isto.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

nije strogo vezanu uz

nije strogo vezanu uz dnevnik, ali ima veze s fašizmom, medijima i reklamama.

zadnje vrijeme mise na fejsbuk oglasima pojavljuje oglas za kupnju sata s ustaškim simbolima. link vodi na ovu stranicu http://www.evozoreevodana.com/

vidim da se oglasi mogu blokirati što ću i učiniti, a zanima me je li se tako nešto može reklamirati. kakav bi stav gazdi fejsbuka trebao biti o tome, kakav židovske zajednice u hrvatskoj. treba li se to zabraniti i prijaviti fejsbuku.
je li u Njemačkoj možda reklamiraju naci satove i upaljače.

Tko je glasao

da i mene je to iznenadilo,

da i mene je to iznenadilo, tek nedavno sam na FB-u i nisam mogao vjerovati, možda ima neka rupa u zakonu pa to ide pod "suvenire" ili nešto slično, naime Lemmy iz Motorheada je strastveni kolekcionar predmeta iz WW2 (i replika isto) Wermachta, pa je jedno vrijeme bio na udaru kritika da je Nazi, ali ispostavilo se da nije...ne pravdam ove upaljače i zna se tko to kupuje, oni sa minusom mozga ali valjda dok nitko ne reagira...

by the way kad već spamam

http://www.ronhillklub.net/blog/blog-ante-tomica-kad-poceti-pusiti/

mašala, eto nam veleštovanog Ante - jebiga mora se i kruha kupiti pa makar i pod cijenu obraza

Tko je glasao

teško da ima neke veze s

teško da ima neke veze s kolekcionarstvom kad se stranica zove po onoj pjesmi evo zore evo dana, mislim da time šalju jasnu poruku.

Tko je glasao

zbunj

Velepoštovani Ante već mjesecima, možda i godinama ima ovu kolumnu na tdr-ovim stranicama. Dotični gospodin Ante je inače poznat kao strastveni pušač pa mu na promociji vlastitih knjiga uvijek trebaju posebne prostorije, jer po novom ne smiješ pušiti ispred novinara.

Po meni ti primjedba baš i nije na mjestu, niti reklamira njihove cigarete niti išta sličnog, on je izjavio da je jako sretan što su mu dali prostor da piše o svom omiljenom poroku :)

Tko je glasao

niti reklamira njihove

niti reklamira njihove cigarete niti išta sličnog

jašta

ANTE TOMIĆ - KAKO POČETI PUŠITI, RONHILL KLUB

valjda nije bilo nigdje drugdje na netu mjesta pa ga udomio Ronhill :)

Tko je glasao

KAD - ne kako sorry

KAD - ne kako

sorry

Tko je glasao

hm...

Bilo je to u jeku ne znam koje anti-pušačke kampanje, prije godinu i nešto - pa je Tomić imao zapaženi tekst u Jutarnjem, ovi iz TDRa ga pozvali da piše kod njih, da će mu dati "pušački prostor" (naravno da ga plaćaju za to, uopće to ne krije - ali niti u jednom blogu niti tekstu nije nikada spomenuo niti ime njihove tvrtke niti cigarete):

http://www.ronhillklub.net/blog

Tako da baš ne kužim žaoku, to želim reći - ono, fakat nije da nešto piše iza busije niti da se ne zna tko ga plaća. Inače javni mediji (pa i elektronski) ne bi smjeli imati ništa što propagira pušenje bez onih groznih oznaka, pa tako ni njegova kolumna o pušenju. Blog je privatna stvar pa se ne treba pridržavati zakona koji vrijede za medije.

Tko je glasao

ma sve 5, nisam znao do sada

ma sve 5, nisam znao do sada pa me iznenadilo, ništa više a ni manje

Tko je glasao

Kontradikcija

Sam si sebe pobio. Napisao si:
"Lemmy iz Motorheada je strastveni kolekcionar predmeta iz WW2 "
i
"zna se tko to kupuje, oni sa minusom mozga"

dakle možda je netko kolekcionar!? Možda Lemmy nema minus u mozgu... Postoji još nekoliko mogućnosti.

->Pointer

Tko je glasao

nisam ja nikoga pobio - Lemmy

nisam ja nikoga pobio - Lemmy je odveo novinare u prostor gdje je sve to izloženo i između ostalog čest je gost na aukcijama i poznaju ga kolekcionari

a nekog nedojebca od 28 g (jednog takvog znam) sa tetoviranim Pavelićem na listu noge sigurno Zippo (ili takav nekakav) upaljač sa U znakom ne zanima iz kolekcionarskih poriva premda je diskutabilno koliko je to uopće kolekcionarstvo s obzirom da ustaše vjerojatno nisu imale takve upaljače, e taj nedojebac je sa minusuom mozga kao i većina onih koji to kupuju

Tko je glasao

Spin

Sada radiš spin i pišeš ono što ljudi žele pročitati (irelevantno osobno iskustvo) no ne vidim kako time možeš potkrijepiti prvotnu tvrdnju:
"zna se tko to kupuje, oni sa minusom mozga"
kolekcionarstvo sam naveo kao jedan od mogućih razloga ima ih još naravno, no odmaknuli smo od teme i Ljubo mi prijeti spamom pa neću više po ovom pitanju.

->Pointer

Tko je glasao

spin je "to" prodavati pod

spin je "to" prodavati pod kapom kolekcionarstva a znati da to kupuju ljudi iz sasvim drugih razloga

Tko je glasao

PS ovo o Anti se isto vrti na

PS ovo o Anti se isto vrti na FB-u pokraj upaljača - zbog toga link :)

Tko je glasao

@magarac

Da, reklamiraju odnosno pokušavaju prodati, ali ILEGALNO, PROTUZAKONITO! Postoji tzv. Verbotgesetz koji reklamiranje naci - satova i upaljača i sl. teretira kao kažnjivo djelo!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Nadležnost?

@LRW
Jeste li sigurni da je protuzakonito? Protiv čijeg zakona? Tko je nadležan?
Po meni (dakle nisam stručan) budući da se radi o američkom serveru, ako se primjeni američki zakon, koji koliko znam dopušta apsolutnu slobodu izražavanja onda nije kažnjivo djelo.
Lijep pozdrav, Pointer

->Pointer

Tko je glasao

Rebel, zaphod, Pointer...

Sada, da ne bi morao označavati vaše komentare kao spam, molim vas sve vratite se temi dnevnika: Koliko vidim, nisam pisao o duhanu, cigaretama, pušenju (upaljači i sl.), nego o TV seriji Auschwitz i njenom emitiranju na HRT! Odoh gledati drugu epizodu - nadam se da ćete i vi to učiniti, ako i ne učinite, neće svijet propasti!
Subotnja je večer, bez obzira na povijest, valja je provesti po vlastitom izboru! No, svakodnevno dobro je imati u vidu latinsku poslovicu: historia est magistra vitae (povijest je učiteljica života).

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Nadležnost?

@LRW
Jeste li sigurni da je protuzakonito? Protiv čijeg zakona? Tko je nadležan?
Po meni (dakle nisam stručan) budući da se radi o američkom serveru, ako se primjeni američki zakon, koji koliko znam dopušta apsolutnu slobodu izražavanja onda nije kažnjivo djelo.
Lijep pozdrav, Pointer

->Pointer

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci