Tagovi

Griješnik ste? Vatikan objavljuje novi spisak smrtnih grijehova.

Dosad je, prema učenju Rimokatoličke crkve, postojalo sedam smrtnih grijehova . Za sve, koji jih dosad niste vidjeli nabrojanih na jednom mjestu, odnosno niste vidjeli izvrsni film Se7en sa Bradom Pittom i Morganom Freemanom, evo ih nabrojanih:

• Oholost
• Škrtost
• Bludnost
• Zavist
• Neumjerenost u jelu i piću
• Srditost
• Lijenost

Lista je to, koja postoji već veoma dugo i koju djeca danas uče na vjeronauku.

No, kako je najavio biskup Gianfranco Girotti, predstojnik Apostolske penitenciarije, vatikanskog suda za unutarnje sakramentalno područje u svom intervjuu datom prošle nedjelje, 09.03.2008, polu - službenim vatkanskom dnevniku L'Osservatore Romano , ta će lista biti proširena za novih sedam, "modernih" smrtnih grijehova :

• Ugrožavanje okoliša,
• Genetska manipulacija,
• Akumulacija pretjeranog bogatstva,
• Izazivanje siromaštva,
• Distribucija i konzumiranje droge,
• Moralno dvojbeno eksperimentiranje,
• Kršenje temeljnih prava ljudske naravi.

Na prvi pogled očito je, da se time Crkva sa razine pojedinca diže na davanje moralnog kompasa zajednici. Grijeh više nije samo individualan, on očito po novom može biti i kolektivan. Istovremeno, kako upozoravaju neki teolozi s ljubljanskog teološkog fakulteta, za grijeh je odlučujuča namjera, a ne sam čin per se. Neki i upozoravaju, da su svi "novi" grijesi zahvaćeni u "starima", dakle da se kod "novih" radi samo o modernim aplikacijama "starih".

Bilo kako bilo, iako je za našu zapadnu civilizaciju karakteristično razdvajanje religije i javnog života, Crkva je značajna snaga Civilnog društva i kao takva ima veoma velik uticaj na društvo u cjelini. S tog stajališta treba možda i procjenjivati taj "novi" spisak. Zato i zbog tog uticaja, na kraju krajeva i ovaj dnevnik.

Komentari

Istina je da sama crkva

Istina je da sama crkva krši svih sedam smrtnih grijeha, naj veći je što služi idolima, kipovima,slikama i.t.d. provjereno od riječi Božije : Izlazak 20.1-5 i biblija (riječ Božija ) govori o samim zapovjedima koje crkva krši. Stoga tko ste vi da čete suditi samome čovjeku,bolje bi vam bilo griješnici da se pokajete i ispravite nepravdu koju činite čovjeku vodeči ga u pakao. Ostavite sud Bogu Isusu i da vas blagoslovi Svemoguči vječni Otac,SiniDuh Sveti. Molit ču se za vas bračo i sestre .Brat iprijatelj u Kristu Isusu . Goran.

Tko je glasao

Goran neponizni brat

Sto ti pises pred svima da ces se moliti. Sto se ne molis u srcu poniznom molitvom izades pred Boga. A ne pred ljudima to kazivat. Prva greska. Duh neponiznosti hara u vasim srcima da tude grijehe gledate ispod mikroskopa a slijep sam si pred svojim . Jos neznanje sto ti mozak i duh zagada nisi svjestan. Ciji si ti sluga pitaj se. Pitaj se. Ja necu da se molis za nebe tom svom bogu svom gospodaru jer ja ga ne priznajem i ne pozbajem svog Boga u tebi nit u tvojim rijecima duha svetog.

Tko je glasao

Da, sve im treba platiti, a

Da, sve im treba platiti, a ako dijete ne siliš da ide u crkvu i na sve sakramente onda si loš i to ne samo loš vjernik nego i obilježen u društvu, sjajno su oni to izveli. A s druge strane, nema razvoda, nego samo dopuštaju drugi put se vjenčati u crkvi, tako da ta osoba koja se 2 puta vjenčala u crkvi ima ustvari 2 žene ili 2 muža, ovisno je li muško ili žensko!! To je dakle, bigamija u praksi, koju Crkva službeno kao zabranjuje! Fuj, bljuje mi se od svega toga.

Tko je glasao

• Ugrožavanje

• Ugrožavanje okoliša,
• Genetska manipulacija,
• Akumulacija pretjeranog bogatstva,
• Izazivanje siromaštva,
• Distribucija i konzumiranje droge,
• Moralno dvojbeno eksperimentiranje,
• Kršenje temeljnih prava ljudske naravi.
A ja bih dodao bar još dva koja će nas na kraju jako skupo stajati:
- Manipulacije informacijama -
- Građanski kukavičluk -

.... jer su oni prethodno navedeni posljedica ovih dvaju.......

Tko je glasao

Nova lista je bila apsolutno

Nova lista je bila apsolutno nepotrebna. Meni izgleda da ovih novih 7 možemo sve staviti pod oholost jer svih 7 "modernih" i proizlazi iz ljudske oholosti. I ugrožavanje okoliša, i genetska manipulacija, i akumulacija pretjeranog bogatstva itd.
Možda bi bilo bolje da se napravila razrada da se definira što sve spada pod poznatih 7 smrtnih grijeha.
Napravi se lista svih grijeha i za svaki se kaže pod koji od ovih 7 spada.

Istovremeno, kako upozoravaju neki teolozi s ljubljanskog teološkog fakulteta, za grijeh je odlučujuča namjera, a ne sam čin per se.
Heh, neki drugi teolozi bi rekli da se može griješiti mišlju, riječju, djelom i propustom. Kako za propust dokazati namjeru?

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

hit&run, klasika propusta s

hit&run, klasika propusta s namjerom
ili jednostavno, vidiš nekog ozlijeđenog i veselo nastaviš putem jer ti se ne da bakćat s tim. to je propust s namjerom.
konkretan primjer na "novokomponovanom" grijehu - propustiš staviti filtere na dimnjak svoje tvornice jer želiš da ti ispušni plinovi odlaze u atmosferu zato da napokon pokrepaju mouhe koje ti idu na živce ili propustiš staviti filtere na isti taj dimnjak jer misliš da ti plinovi i nisu tak strašni, iako znaš da mogu izazvati teške posljedice za okoliš.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Recycle or go to hell, warns

Recycle or go to hell, warns Vatican!
Seven new deadly sins: are you guilty?

Zanimljivo je kako pomiriti nove grijehe sa doktrinom katoličke crkve. Ugrožavanje okoliša posljedica je rasta stanovništva, a kontracepcija je nepoželjna po katoličkoj doktrini. Akumulacija pretjeranog bogatstva prilično je problmatična jer je najveći i pretjerano bogati kapitalist upravo katolička crkva.

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

Ugrožavanje okoliša

Ugrožavanje okoliša posljedica je rasta stanovništva, a kontracepcija je nepoželjna po katoličkoj doktrini.

Osim kontracepcijim broj stanovništva se uz glad može smanjivati ratovima.
U Iraku je, uz svesrdnu američku, pomoć ubijeno milion ljudi.

Ubistva pojedinaca u organiziranom kriminalu rade se po ugovoru.
Za ubijanja pod okriljem država donose se rezolucije.

Tko je glasao

Popisu sredstava i metoda

Popisu sredstava i metoda kontrole populacije može se dodati i farmaceutska industrija koja proizvodnjom "lijekova" koji zapravo ne liječe nego polagano (ali sigurno) ubijaju zapravo radi na kreiranju bolesti, a ne zdravlja ljudi.

Inače, ne vjerujem da će ovaj annex zabrinuti ikoga (a pogotovo ne glavne protagoniste i propagatore) iz jednostavnog razloga što svaki grijeh, kao što znamo, može biti oprošten, ako se počinitelj iskreno pokaje. RKC-u je osobno dragi Bog ovlastio da odrješuje grešnike. Jedino što ovdje ne vidim kakva će biti pokora i hoće li biti novih indulgencija.

http://www.knowledgeofhealth.com/report.asp?story=The%20Roots%20of%20Pha...

grgo

grgo

Tko je glasao

Malo mi je preduga

Malo mi je preduga definicija svakog od novih grijeha, moglo je to i jednostavnije. U svakom slučaju je propust što nisu uvrstili 8 smrtni grijeh (licemjerje).

Tko je glasao

gle, kako su se ateisti

gle, kako su se ateisti zabrinuli zbog novih grijeha. čovjek bi pomislio da su sve redom vjernici. možda jesu vjernici, ali ne smiju priznati, kako ne bi bili pozvani na partijsku odgovornost?! mislim da predsednik partije zoki milanović neće blagonaklono gledati na ovakvo udubljeno proučavanje katoličke vjere. a unutarstranački izbori se bliže.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

The troll is back. Please

The troll is back.

Please do not feed the troll. / Molim ne hraniti trolla.

Opinioiuris

Tko je glasao

abbies, grgo i madona, nikad

abbies, grgo i madona, nikad čula za vas. na temelju čega bazirate svoje ocjene? ili se bojite drugog mišljenja?

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

abbies, grgo i madona, nikad

abbies, grgo i madona, nikad čula za vas
Kako ne znaš tko su to?

To su Franjo, Gojko i Ankica (ova prva dvojica se javljaju iz stoljeća sedmog).

leddevet

leddevet

Tko je glasao

Navodno je vojni ordinarij

Navodno je vojni ordinarij Jezerinac u svom amandmanu tražio da kao smrtni grijeh uđe i glasanje za SDP.

leddevet

leddevet

Tko je glasao

A jel' ima grijeh:

A jel' ima grijeh: spaljivanje na lomači i križarski ratovi?

Tko je glasao

nema onih na koje bi se

nema onih na koje bi se oprost mogao primjeniti

Tko je glasao

Vatikansko glasilo

Vatikansko glasilo L'Osservatore Romano, broj 2, objavljuje intervju u kome, osim novih smrtnih grijeha, nadbiskup Gianfranco Girotti govori kako je loše što sve manje i manje katolika ide na ispovijed. Navodi da to pokazuje istraživanje Milanskog katoličkog sveučilišta prema kojem je oko 60% uvjerenih vjernika u Italiji prestalo ići na ispovijed.

Možda je upravo taj gubitak neposrednog kontakta s vjernicima ponukao Crkvu da proširi mogući uticaj na kolektiv/zajednicu. Nešto me to podsjeća na „zajednički poduhvat“ i „odgovornost“ iz haških optužnica.

Tko je glasao

• Akumulacija pretjeranog

• Akumulacija pretjeranog bogatstva,

Ne spada li i sama Crkva pod ovaj "clan Zakona o grijesima"?

Tko je glasao

ne spada...ona je malo do

ne spada...ona je malo do umjereno bogata... doduše evo opet neka spadala pišu gluposti...

Tko je glasao

Iako vjerujem da je tvoj

Iako vjerujem da je tvoj komentar zapravo ironija, ali za mene je istinska glupost upravo ovo na tvome linku, pogotovo ako to kazu clanovi jedne "Akademske udruge", i jos to "veleumno" potvrdjuje cuveni(!?) hrvatski "ekonomist" : •• Ja kao vjernica znam da milodari moraju postojati, to nije sporno, jer se i crkveni službenici moraju uzdržavati, ali mislim da je postojanje cjenika nekih duhovnih usluga nedopustivo, a naplata misa apsurdna - kaže nam dr. Mirjana Nazor iz Hrvatske akademske udruge. Poznati ekonomist Dražen Kalođera drži pak da je Katoličkoj crkvi, nažalost, komercijalna djelatnost postala primarna, uz evidentnu želju za gomilanjem bogatstva. “Crkva je uz sve navedeno i monopolist jer je jedini prodavatelj takvih usluga i nema konkurencije”, kaže Kalođera.

Zar je tim "hrvatskim akademicima" tako tesko malko razmisliti i zakljuciti da nitko nije prisiljen koristiti te usluge ??.

Mora li netko biti krsten i krizman ?.

Mora li se netko crkveno vjencati ?.

Moze li se pogreb uciniti i bez svecenika, itd... ?.

Ako netko dobrovoljno trazi i prima te usluge, neka sam i odluci koliko i zeli li ih uopce platiti !. Kad potraznja za tim uslugama bude mala ili nikakava - zakon trzista ce smanjiti njihovu cijenu, zar ne ?.

Barem to bi moralo biti jasno jednom "ekonomistu", pa bio on cak i hrvatski.

Cjenik barem sluzi trasparentnosti, i bio bi suvisan kad bi i "vjernici" bili toliko moralni i ne bi nastojali te usluge dobiti (skoro) besplatno.

Sto bi sada trebalo uciniti ?. Da drzava odredjuje cijene crkvenih usluga, ili ih cak, kao "nemoralne", ukida ?.

Monopol postoji i na pravne usluge, a odvjetnika se MORA uzeti ( barem ako se zeli steci kolika-tolika sansa u nekom sudskom postupku ), cijene njihovih usluga su neusporedivo vece.
A uostalom, tko bi to mogao ugroziti monopol Crkve kao "jedinog prodavatelja takvih usluga" ?.

Ne dao vam Bog vecih problema nego sto je taj !...

Tko je glasao

Šta će milodari kad

Šta će milodari kad dobijaju plaću iz proračuna. Ako im je možda malo lošije na ovom svijetu, možda će im biti bolje na drugom.

Tko je glasao

Nije mi jasno zašto

Nije mi jasno zašto kompliciraju.
Trećenavedeni grijeh "Akumulacija pretjeranog bogatstva" je tzv. krovni grijeh i pokriva sve ove ostale grijehove koji su čista "dječja igra" (Ugrožavanje okoliša, Genetska manipulacija, Izazivanje siromaštva, Distribucija i konzumiranje droge, Moralno dvojbeno eksperimentiranje, Kršenje temeljnih prava ljudske naravi).

leddevet

leddevet

Tko je glasao

Nego što će nego

Nego što će nego komplicirati. Pa oni su zagovornici anglosaksonskoga neoliberalističkog kapitala koji je i proizveo novih sedam smrtnih grijeha. Ljudi samo brane svoje stajalište.

cogito ergo sum

Tko je glasao

Neoliberalizam je zakon.

Neoliberalizam je zakon.

Tko je glasao

Hvala. Popravljeno. Pozdrav

Hvala. Popravljeno.

Pozdrav iz Ljubljane.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci