Tagovi

Grčki bankrot

Vrijeme je pretpostavljam da nešto napišem o grčkoj "histeriji" i kako je do nje došlo.

Nakon što su se još osamdesetih godina dvadesetog stoljeća počele provoditi reforme s ciljem financijske liberalizacije bankama i drugim financijskim instuticijama je dano dopuštenje za praktički neograničeno davanje krediti.

Za primjer ću navesti tradicionalni sistem bankarstva koji je teoretski počivao na modelu 3-6-3 ili u prijevodu:
Banke su davale kamate na račune od 3 %,a kada su one posuđivale novac naplaćivale su kamate od 6 %. Na kraju radnog dana (u 15:00) bi se bankari našli na igralištu za golf.

Držeći se ovog principa banke nisu mogle "pretjerano" ulagati, zarađivati, a niti bankrotirati.

Pa današnjem modernom principu financiranja banke na svaki dolar koji imaju na računu izdaju 20 dolara kredita. Osim ogromne ranjivosti banaka i drugih financijskih institucija došlo je do situacije da su oni imali ogromnu količinu novca za ulaganje,a koje nisu mogli uložiti u ekonomiju.

Služeći se mudrosti koje imamo svi mi koliko god da bili pismeni financijske institucije su govoreći o Europskoj uniji imali mogućnost kupovati državne obveznice Njemačke koje donose 1 % kamata ili državne obveznice Grčke koje donose 3 % kamata (primjer). Što mislite što su kupovali ?

Tehnički govoreći Grčka je bankrotirala 2010. godine što je kao nuspojavu trebalo imati totalni bankrot Europske unije. Te 2010 godine Francuske banke su trebale izgubiti 79 milijardi eura, Švicarske isto 79 milijardi eura, a Njemačke 43 milijarde eura.

France and Switzerland most exposed to Greece's debt crisis, say analysts

Kako ne bi došlo do tih bankrota "siromašnih bankara" i vrlo vjerovatno ozbiljnih negativnih posljedica po ekonomiju članica Europske unije (Njemačka, Francuska, Italija itd) su pojednostavljeno govoreći iz svojih proračuna isplatili 230 milijardi eura svojim bankama tako da Grčka više nije bila dužna bankama, nego je postala dužna drugim europskim državama.

To "spašavanje" Grčke 2010 se dogodilo u suradnji s MMF-om. Čitajući zapisnik s tog zasjedanja postaje očito da su sve države koje nisu članice NATO saveza (Argentina, Brazil, Egipat, Kina, Indija, Iran, Švicarska) usprotivile spašavanju banaka i navele da će to spašavanje dovesti do Grčke katastrofe + da su projekcije rasta grčkog BDP-a čista laž.

3 godine kasnije (2013) MMF se službeno izvinio radi događaja u Grčkoj pošto oni nisu znali da će se dogoditi ono što se tamo dogodilo. Zapisnik iz 2010. godine jasno govori da su znali !!

Sada smo u 2015. godini i Grčka je navodno pred bankrotom. Ako sada Grčka bankrotira banke neće propast, ali će Njemačka ostati bez 56 milijardi eura, Francuska bez 42 milijarde, Italija bez 37, MMF bez 32 milijarde, Španjolska bez 25 milijardi dok će druge članice EU zajedno izgubiti 34 milijarde eura.

Sve u svemu bankari su spašeni pa budimo realni i priznajmo sebi i drugima da danas Grčka slobodno može i bankrotirati. To što će namjesto Grka ili bankara koji su krivi za dug njega otplaćivati nevažni Francuzi, Njemci itd je nevažno.

Nemojmo zaboraviti jednu stvar. "Nezahvalne" Grke nisu europljani spašavali 2010. godine. Oni su tada spašavali bankare

Komentari

Zapadni bankarski sustav čeka "glogov kolac" 1.1.2016.

Zemlje BRICS-a tog datuma izbacuju $ (US dollar) kao rezervnu valutu i prelaze na domicilne valute i fizičko zlato. A obzirom da te zemlje pokrivaju 75% stanovništva jasne su posljedice za sve one koji petrodolar koriste kao sredstvo globalne prijevare u korist onih 1%.

Tko je glasao

Temeljna potka je pogođena

Današnji bankarski sustav je temeljen na nepostojećem fizičkom novcu odn ukupna svjetska "aktiva" je zapravo manja od ukupnog svjetskog duga kojim se trguje - a trgovanje dugom je nezakonito.

Bacanje Grčke u dužničko ropstvo (bankrot je topla vodica) je projektiran i pažljivo (namjerno) vođen proces!

Čitajući zapisnik s tog zasjedanja postaje očito da su sve države koje nisu članice NATO saveza (Argentina, Brazil, Egipat, Kina, Indija, Iran, Švicarska) usprotivile spašavanju banaka i navele da će to spašavanje dovesti do Grčke katastrofe + da su projekcije rasta grčkog BDP-a čista laž.

Smatram da ova konstatacija da su navedene države znale da proces vodi Grčku u ambis nije validan jer tada nitko nije doveo u pitanje MMF-ovo napuhavanje stanje grćkog BDP-a a temeljem kojeg su moćnici i dalje kupovali grčke obveznice jer je to kao bila garancija potentnosti grčkog gospodarstva. U pitanju je bila globalna i kriminalna operacija doktrine šoka predvođena MMF-om za koju do danas nitko nije odgovarao. Posebno kad su Grčku prisiljavali da uzima takve aranžmane kredita za koje je bila obvezna posle kupovati francusko i američko oružje.

Siriza je u načelu u pravu, pitanje je samo ima li snage suprotstaviti se globalnoj režiji hapača resursa kako to recimo čini trenutno Rusija spram istih igrača na zapadu kojima količina žrtvovanih ljudskih tjelesa u ostvarenju hapačkih ciljeva nije nikakav ni moralan i tehnički problem - to je običan nevažni kolateral...

Isti obrazac čeka Hrvatsku koja je praktično bankrotirala onog trenutka od kada više nije mogla servisirati ne dug već kamatu na taj dug bez dodatnog zaduživanja novcem kojeg FED stvara tipkanjem na računalu...

Tko je glasao

znali su

Smatram da ova konstatacija da su navedene države znale da proces vodi Grčku u ambis nije validan jer tada nitko nije doveo u pitanje MMF-ovo napuhavanje stanje grćkog BDP-a

Pozicije država po pitanju "spašavanja" Grčke 2010. godine (službeni zapisnik MMF-a):

Švicarska:"Mi sumnjamo da će program spašavanja Grčke funkcionirati. Mi sumnjamo da će Grčki BDP rasti kao što se prognozira u programu spašavanja. Zašto banke i financijske instutitucije ne sudjeluju u ovom programu ?"

Brazil:"Rizik programa je prevelik. Ovo izgleda nije spašavanje Grčke nego spašavanje europskih financijskih institucija."

Argentina:"Program spašavanja Grčke ne rješava Grčke financijske probleme. Vrlo vjerovatno je da će Grčka završit u gorem stanju nego danas nakon provedbe tog programa"

Indija:"Posljedice ovog programa za Grčku će biti takve da slične još prije nisu viđene. Grčka ekonomija neće moći podnesti posljedice ovog programa. Čak i ako program bude uspješan što je teško za vjerovati on će dovesti do deflacije, pada zaposlenosti, pada poreznih prihoda. Grčka će na kraju krajeva morati bankrotirat."

Što misliš zašto dokumenti MMF-a imaju oznaku tajnosti ?
Po pitanju Grčke nekome iz MMF je puko film pa je tamo još 2013. godine pustio u javnost pozicije država po ovom pitanju.

Kada mi razmišljamo o toj odluci o spašavanju bankara, htio sam reći Grčke 2010 mi možemo misliti da su oni koji o tom odlučuju ili nesposobni ili su točno znali što će se dogoditi. Nemoj zaboraviti da je predsjednik MMF tada bio Francuz, a francuske banke su trebale izgubiti 79 milijardi eura. To meni liči na 79 milijardi motiva za spašavanje bankara.

Tko je glasao

Grčkoj treba posuditi

našeg Matu ( "serem vam se na Bleiburg") Kapovića.

sve dobro...

Tko je glasao

alexis tsipras

a koji će im on qrac?! imaju oni već svog kapovića...koji je sposoban grčku izvesti iz kolapsa, otprilike isto kao što bi kapović s radničkom frontom spasio hrvatsku...

uglavnom, tko god preuzme upravljanje ovom našom sjebanom zemljom, učinak će biti jednak onome u grčkoj...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Država novcem poreznih

Država novcem poreznih obveznika spašava privatne banke, to je valjda to famozno slobodno tržište o kojem nam stalnog govore.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci