Tagovi

Grčka: Plan B

Po svim svetskim finansijskim centrima u toku su obimne operacije simulacije svih poznatih i zamislivih scenarija koje bi mogao da proizvede default Grčke. Zvanično vlada oprezni optimizam, koji iz dana u dan postaje sve oprezniji. Plan A, koji razmatraju17 ministara finansija u Luksemburgu, je gorki lek koji bolesnik ne želi da popije: peta tranša pomoći će možda pristići jula meseca – 12 miliardi € (8,7 mlrd iz EU i 3,3. mlrd od MMF), a ostalo od semptembra 2011 do polovine 2013 god. Ukupan iznos spasavanja Grčke od defaulta se kreće u rasponu do 110 do 120 mlrd €, ali samo pod uslovom da se prihvati petogodišnji program radikalnog reza po svim linijama budžetske potrošnje i uz prihvatanje privatizacija.
Prošle nedelje popodne četiri evropske prestonice su ponovo preplavili „indignados“: Atinu, Madrid, Brisel i Berlin. Video-hronika nereda i protesta je obišla svet. U Berlinu protestvuju protiv pete tranše od 12 mlrd evra koja pada na teret EU-zemalja i njenih građana, poreskih obveznika. Ostalima je dosta rezanja po budžetu i žrtvovanja mladih generacija na koje pada teret otplate sopstvenih i tuđih dugova. Princip EU solidarnosti i subsidijarnosti sve teže drži vodu.
Dakle, negde ispod zvanične, patinirane površine kominikea „čuči“ rezervni, alternativni plan. U slučaju defaulta Grčke, spreman je sanitarno-finansijski kordon koji će izolovati Grčke banke od zapadnoevropskih i američkih banaka. Plan (dogovoreni) podrazumeva da će vlada svake zemlje (preko nadležnog Ministarstva finansija u EU i Treasury u SAD) intervenisati da rekapitalizira sopstvene banke, naročito one koje su se najviše izložile riziku Cds (credit default swaps) u slučaju defaulta Grčke. Nije mala stvar, ako se zna da se isti kreditni rizik može nebrojeno puta osigurati, čak i u slučaju u kojem se obveznice i ne poseduju, te ne postoji ni realna izloženost riziku. Ovi finansijski derivati su već dobro uzdrmali globalno finansijsko tržište 2008. godine, a da niko nije ozbiljnije razmislio o mogućim socijalnim, društvenim i političkim posledicama u sopstvenoj kući. U slučaju defaulta zahtevi za naplatu osiguranog rizika obrušili bi se na banke - kladionice (evropske i američke), a sa ovih na države i građanstvo, preko novih poreskih nameta i budžetskog rezanja.
Za slučaj da nacionalne vlade zemalja članica EU nisu u stanju da rekapitaliziraju svoje banke, intervenisaće BCE jakom inekcijom likvidnosti u sistem. Kako ga ono nazivaju u Americi – quantitative easing? Ja tu vidim inflaciju neizvesnih razmera, kao što je neizvestan iznos Cds na Grčke obveznice. A bojim se da to ne znaju ni finansijski ministri okupljeni u Luksemburgu.
Plan B bi ogolio najunosniji špekulativni biznis zapadnog finansijskog tržišta, kako ga još zovu, iako su Cds, koji čine većinu potraživanja na tržištu derivata, najzastupljeniji proizvod privatnih kladionica koje žive i cvetaju na netransparentnosti finansijskog tržišta. Izgleda da su Grci ovo dobro razumeli i ne žure sa usvajanjem drakonskih mera. Na ispitu u EU i SAD je veliko pitanje: koje zlo je gore, plan A ili plan B, ili možda neki C, koji će svu prašinu definitivno pomesti i smestiti pod tepih.
I konačno, moderni koncept novca je odavno prevazišao svoj klasični ekonomsko- liberalni sadržaj i preselio svoje stanište u strateške sfere kojim tržište odavno više ne upravlja. Tu i tamo tržište se sveti, ali to je tek neki krizni „dip“, ili „double dip“. Strateški gledano tek manje poklizice na kojima „sitnozubi“ (dopada mi se ovaj izraz koji se koristi u Hrvatskoj) oderu kolena.

Komentari

Grčka, EU, IMF i privatni

Grčka, EU, IMF i privatni kreditori Grčke moraju tražiti rješenje na dva fronta:

1. Problem visokih kamata uz koje se Grčka zadužuje dok joj BDP istovremeno pada. Ta negativna spirala je neodrživa i može, ako se ne prekine samo završiti defaultom uz velike gubitke i neslućene posljedice zbog prelijevanja problema na druge zemlje. Realno je rješenje jedino moguće uz odlučnu akciju EU da na jedan ili drugi način preuzme garanciju i tako priskrbi Grčkoj potrebni novac uz kamate koje vrijede za prosjek EU.

2. Rješenje kroničnog deficita javnih finacija (koji je prisutan i bez povećanih kamata). To je jedino moguće ozbiljnim "stezanjem remena" cijelog grčkog društva, što neće ići lako jer se ne osjećaju svi jednako odgovorni za nastalu situaciju.

Ja mislim da će se rješenje prvog problema nekako pronaći, jer su ulozi previsoki da bi se dozvolila propast.

Veći je i puno opasniji problem s ovim drugim, jer se rješenje već sada traži "na ulici". Neće ići lako, jer svi indikatori upozoravaju na loše stanje:

- prema indeksu efiksnosti javne uprave, Grčka je na samom dnu OECD grupe zemalja
- prema indexu korupcije, samo su Latvija, Grčka i Bugarska od EU i ostalig zapadnih zemalja lošije plasirani od Grčke
- stupanj povjerenja u političku klasu je na jako niskim granama ( slično kao u Portugalu i Italiji).
- po nejednakosti prihoda stanovništva, Grčka je medju OECD zemljama u samom vrhu.

Grčkom se je loše upravljalo već jako dugo i ne postoji jedinstvena svijest u stanovništvu o potrebi osobne žrtve da kolektivno dobro. Mjere koje donosi vlada, u ovakvim uvjetima kao što opisuju gore navedeni pokazatelji, nemaju puno šanse, jer će vjerojatno dovesti do još većih nejednakosti. Potrebna je velika politička kreativnost da se iznadje pravedno rješenje.

Npr., Danska se je izvukla iz slične krize 80ih godina (uz konzervativnu vladu) i u 90ete ušla s manjom socijalnom nejdenakošću nego što je imal ranije. Glavni faktor uspjeha bili su socijalno pravedna struktura reformi i visoki stupnaj povjerenja stanovništva u političku klasu.

The Observer

Tko je glasao

Potrebna je velika politička

Potrebna je velika politička kreativnost da se iznadje pravedno rješenje.

Rješenje je u oporezovanju i oduzimanju imovine bogatih koju su stekli utajom poreza. U Grčakoj je slično kao i kod nas utaja poreza nacionalni sport dok siva ekonomija cvjeta. BDP Grčke je cca 270 milijardi˘$, a procjenjuju da je siva ekonomija teška trećinu BDP-a. Samo da ovo svedu na prihvatljive iznose punjenje proračuna bi doživjelo procvat i svi njihovi problemi bili bi vrlo brzo rješeni.

Tko je glasao

Novo zaduženje Grčke

S 155 glasova ZA (dakle jedva) u grčkom je parlamentu upravo izglasano novo zaduženje...

"1606 GMT 2. The new bailout was voted in parliament by 155 MPs. This means war."

(http://www.occupiedlondon.org/ - stranicu na kojoj sam našla vijest iz nekog razloga ne mogu linkati)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao
Tko je glasao

Mislim da je sve zajedno

Mislim da je sve zajedno prilično mali iznos u odnosu na cijelu eurozonu. Pa Grčka je mala država s malom ekonomijom. Njihov ukupni dug u apsolutnom iznosu nije toliko ogroman. I konačno ne bi propao cijeli dug.

Mnogo me više muče Španjolska i Italija.

Tko je glasao
Tko je glasao

@bet, da, ali…

Ova ekipa, koja je uzgredbudirečeno jasno bila protiv ulaska u EU, http://www.monitor.hr/clanci/potvrden-sporazum-o-stabilizaciji-i-pridruz...
baš iz tog razloga kontinuirane pljačke , I sada ovim ad hoc donošenim zakonima sebi osigurava osim utjecaja I dobara koje je nakupila još I čast I ulazak u eu structure. EU nije jednoznačna, ona ima koliko gledamo velike slabosti koje tresu tu vječnu I neminovnu ideju ujedinjenja.
Baš tu sada članice koje još u njoj nisu, su u položaju mogućeg blagog kormilara. Ovakvi kakvi jesmo samo smo još dodatni uteg oko vrata I lako moguća kap koja preljeva tu čašu.
EU nije uvjetovala izgradnju pelješkog mosta kako su nam vladajući pokušali to prikazati, ona takođe nije inicijator legalizacije svega lako ruševnog I koje je zaposjelo opće (pomorsko) dobro. http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/132815/Okolis-je-nas-interes-i-tr...
Nigdje ne stoji da se NAŠ zakon o prostornom planiran ju I gradnji treba tako na najgluplji I najhapatorskiji način mijenjati. Ni jedna zemlja članica nema u istoj vreći zakon o prostornom planiranju I gradnji.
Takođe ona ne diktira kakva će biti politika visokog obrazovanja I sveučilišta, a ovi zakoni samo će utvrditi I ozakoniti ovo:
http://www.portaloko.hr/clanak/fakulteti-studentima-naplacivali-nepostoj...
a ovo sve se sada ad-hoc izglašava pod krinkom ulaska u eu. A takoav ulazak u eu stvorit će zabetonirano stanje I građane koji ne deset, nego pedeset godina neće biti ravnopravni građanima eu
lihvarenje je glavna gospodarska grana u ovom prollupalom društvu ali ne možeš reči da I dobar dio evrope I svijeta nije prolupao. Iniciraju se nebuloza gradnje, nadnice za rad su sve manje, a pranje love je prenormalna pojava svuda. Znam da je pitanje mjere, ali baš mi koji smo doktori nauka na evropskom tlu toga zanata I koji smo zajedno sa braćom srbima prešli sve mjere, mi imamo dragocijeno iskustvo I izgleda nemguća misija, ali nije – mogli pomoći sebi I eu da ne potone.
SAD je trenutak za promjenu toga
Ide se u štrajk povodom izglašavanja ova tri zakona o znanosti, sveučilištu I v. obrazovanju. Mislim da je minimalno potrebno da UHA I HKA pozovu na generalni štrajk zaposlenike u ministarstvu I gradovima, bez obzira na zao trenutak manjka posla, otkaza I drugog, a povodom izglasavanja Zakona o postupanju sa nelegalnim zgradama i Izmjenama ZOPUIG-a

Tko je glasao

i dalje mislim da nam nedostaje kvalitetna politička novina

SAD je trenutak
trenutak je termin, izraz za pravo vrijeme
pravo vrijeme za promjene je vrijeme kada je većina građana svjesna problema
i spremna podržati realne snage i realna rješenja
realne snage, to bi bili otprilike ona manjina koja radi, i na čijem radu počiva funkcioniranje društva
realna rješenja bila bi ona koja nas vode ka popravljanju stanja uz ispravljanje temelja
mislim da taj trenutak još nije stigao
čini mi se da se niti ovdje većina radnih pametnih poštenih
međusobno ne prepoznaje
vrijeme je da se ozbiljno raspravlja o svakom problemu
i dalje mislim da nam nedostaje medij u kojem bi se artikulirale, testirale, ideje o načinu rješavanja problema
misaone vježbe i rasprave nisu uzaludno potrošeno vrijeme
nego priprema za kvalitetnu intervenciju u sadašnje stanje

naprimjer, rasprava o tome kakav bi zakon o školstvu, od vrha do dna
od izvora financiranja do obaveza pojedinog studenta, asistenta, profesora
predložili oni koji ne prihvaćaju fuchsove zakone

kakav bi zakon o uređenju prostora ...

i nakon rasprave stav,
stav koji podržava redakcija, ugledna jer je čine osobe, ljudi, koji kao što povijest portala/novine pokazuje ne lažu, ne podilaze, ne izbjegavaju istinu, ne izbjegavaju raspravu, ne mogu se potkupiti, jesu principijelni ali nisu svadljivi,
iz stava
proizlaze pitanja koja se postavljaju političarima
iz odgovora
proizlaze komentari koji vrednuju političke programe, stranke i političare

luka

Tko je glasao

i još nešto,

- začuđujuće dobro je reagirala HKA i UHA, svi smo slali svoje primjedbe, znači sama struka je argumentirano možda prvi out u životu ovako jasno i nedvosmisleno, nakon dosta rasprave (u nepristojno kratko vremena koliko je ministarstvo to dalo a da zadovolji Zakon o pravu na informiranje) dalo svoj jasan dopis (nemam link, ali imam file pa koga zanima mogu mu sa pp poslati). Samo iz novinskih članaka:
http://www.nacional.hr/clanak/110321/otvoreni-bunt-arhitekata-i-urbanist...
Predsjednik Udruženja arhitekata Hrvatske Hrvoje Hrabak je dodao "nije još pljačka, ali su stvoreni uvjeti za pljačku" apelirajući na Sabor da ipak ne prihvati navedene izmjene zakona u predloženom obliku, ali i da se odbaci tzv. Zakon o legalizaciji kao potpuno neprihvatljiv

- takođe su studenti FF vrlo promptno digli uzbunu, star se dugo raspravljala, jasno je na koncu ususglašeno da su ova tri zakona vrlo štetna, dali su prijedlog - ali ništa, sada idu u štrajk
http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/134813/Krecu-strajkovi-na-fakulte...

Tko je glasao

bez obzira na nerazumijevanje (na žalost) trenutak je sada

prije samog ulaska u uniju,
naime nemamo drugog
"inteligencija" je još gluplja nego u doba ex yu, kako opisuje Slavenka Drakulić - jeftino smo se prodali - Intelligent look (outlook) http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/42641/Slavenka-Drakulic-Kako-smo-se...
Nismo daleko od onakovog stanja kako opisuje Srbiju Vesna Pešić kroz izraz "nova fora". Ali taj bijeg od neumitne stvarnosti neće nikome pomoći. Ni aktivnim akterima ove politike. http://pescanik.net/content/view/7081/97/

Primjećujem znake šireg buđenja. Do sada su to bili neki čudaci sa ff, pa besposličari u varšavskoj ... sada stižu neka stručna priopćenja, buni se sveučilište, docenti, profesori....onda su počeli oni koji su zadnji na redu - arhitekti (sadašnji predsjednik HKA je jednom ovako rekao: "pa ne očekujete valjda da će arhitekti biti moralna vertikala društva" - hoće reći, zna se što je ovim majstorima za lijepo zadatak: da sve lijepo izgleda).

Potpuno se slažem s tobom, ali ni rat onomad nije čekao pamet da razglaba, ako je i bilo - ignorirana je upravo ovako kako ova vlada, oporba, predsjednik, mediji... ignoriraju. Rat je išao ignorantima na ruku. Sada ne ulazimo u rat, ulazimo u eu.
http://www.h-alter.org/vijesti/ljudska-prava/studenti-pronasli-inovativn...
Tko bi mogao izvršiti pritisak na evropske institucije da zahtijevaju barem dio socijalnih prava koje su izborili evropski radnici? Sindikati, novi društveni forumi, studenti?
Mogle su to, kao uvjet ulaska u Uniju postaviti i tzv. nove evropske članice, na primjer Hrvatska u pristupnim pregovorima. (smijeh)
Zašto Slovenija to nije postavila kao uvjet?
To je dobro pitanje, pogotovo što su sve vrijeme pristupne pregovore vodile nominalno lijeve stranke koje su tada bile na vlasti. I naravno, ušle su u Evropu na koljenima, nisu postavljale nikakve uvjete.

Danas su ove države periferne kapitalističke zemlje u kojima elite nužno postaju „kompradorske", zavisne od vanjskih gospodara. I argentinska kriza bila je prouzrokovana ponašanjem lokalne buržoazije koja je izvlačila profit iz argentinskog gospodarstva i nije investirala u zemlju, nego na burzama u SAD-u. Argentinska kriza nije bila rezultat samo američkog imperijalizma, koji je u Latinskoj Americi cijelo vrijeme prisutan, nego i ponašanja lokalne elite. I naše lokalne elita rade po istoj logici i zato su nas izbacili na periferiju Evrope.

Tko je glasao

Ah Luka, iz tvojih usta u

Ah Luka, iz tvojih usta u Bozije usi.
Jednom je u Businessu (novine) vjecno pitanje o politici tecaja u Hrvatskoj komentirao Ratko Boskovic.
Na jednoj stranici analizirao je komentare sugovornika koji su za, a na drugoj komentare onih protiv i to tako da nije ganjao neke apologetske visine vec naprosto prikazao najjace argumente i jednih i drugih. Nije on zudio prikazati sebe kao relevantnog vec prikazati temu sa najvaznijih strana i prema mom misljenju vise nego sjajno sazeo u nekoliko kljucnih argumenata.

Bio sam toliko odusveljen, premda doista i izrazito ne volim spomenute novine i tada i danas.
Danas demonstrativno ne kupujem niti jedne novine osim Majstor http://www.majstor.hr/. Cak i u tim novinama glavni urednik totalno maltretira citateljstvo i ja ga na jedvite jade trpim u njegovom beskonacnom kukanju i budalesanju.
Covjek konstatno omalovazava sve sto stigne. Mislim razumijem ja rezignaciju, ali sto je previse previse, a sam je prvi urednik potpuno povrsnog i pretpotopnog casopisa. Vidjeti npr ovo http://makezine.com/

Ono do cega ja polako dolazim jeste da ce to na sto aludiras biti vise pokazatelj normalizacije stanja, nego neki uzrok normalizacije, premda je posve logicno da bi moglo biti i uzrokom.

PS Zamisljam novine da nakon radnog dana (jer sam zaposlen) i zauzetosti mogu sa pouzdanjem procitati o bilo cemu sto me zanima bez bojazni da ce me naprosto prevariti. Nase novine ono najvaznije previde, najbezveznije pojacaju na potenciju, a svojom zauzetoscu stvore takve apsurdne situacije da se iz njih ne da izvuci godinama. Ja za takve budalastine nemam vremena niti zelim biti sudionik takvih budalastina. Recimo ne mogu pobjeci od konstantne obuzetosti da je cijela stvar sa EPH, Jutarnjim i sl. samo zbog besprizornog postojanja par dva tih vrsnih lopova i njihovih hranidbenih lanaca u smislu bolje ili losije kamuflaze pred normalnim ljudima (koji su ni krivi ni duzni na neki nacin sudionici takvih poduhvata).

Tko je glasao

moment za trenutak

Trenutak je dobar, slažem se. No, mislim da se ta radna manjina poprilično umorila - a sada i financijski potpuno iscrpila.

Ali zato se jučer mogao gledati pregovor sa sindikatima i njihovim - i dalje - totalnim nepoimanjem realnosti. Smoždilo me to.

Tko je glasao

Nema čovjeka u igri monopoly

Korektan upis Julija,
naravno da je point na slijedećem a kaj ekonomska akademska mantra nikako da uvaži.

I konačno, moderni koncept novca je odavno prevazišao svoj klasični ekonomsko- liberalni sadržaj i preselio svoje stanište u strateške sfere kojim tržište odavno više ne upravlja.
A te strateške sfere su priznajmo to - globalni klasteri manipulativne oligarhije kao napr ovi jebivjetri...

Tko je glasao

Bilderberg

Možda si u pravu golgota možda i jest u pitanju urota grupa koje nisu demokratski izabrane međutim dozvoli mogućnost
da ti jebivjetri više ne kontroliraju sustav koji je prekompleksan i nepredvidljiv tako da ne mogu više "jahati zvijer".

Možda je Grčka zaista prva pukotina u brani prije nego što postojeća monetarna paradigma centralnog bankarstva i frakcijskih
rezervi ode dovraga.

http://www.youtube.com/watch?v=GdRA04iIFtI

http://www.youtube.com/watch?v=qawPPSxbrYw&feature=related

Reanimator

Tko je glasao

Novi svjetski poredak - nema slučajno

Reanimator,
prvo - dobro je kaj se uopće o toj temi razgovara bez obzira koliko se sugovornici slagali ili ne oko nekih obrazaca doživljaja svijeta ciljano nametnutih obrazovnim sustavom i medijskom halabukom. "Zvijer" kako ju nazivaš je previše vrijedna da bi ju se samo tako pustilo u "slobodni pad" i tu dolazimo do perverzije zvane zavjerom. Ne teorije - kako to voli nazivati indoktrinirani obrazovni sustav, već surove prakse koja hoće nadzor nad i posljednjom jedinkom.
Današnjim globalnim društvom, uz jebivjetre Bilderberg, naftne i farmaceutske kartele, prehrambene megakorporacije i druge korporativne elemente, - dominira elitni kartel vlasnika monetarnog i financijskog sustava kojeg sačinjavaju nacionalne središnje banke, nadnacionalne središnje banke kao što je Europska središnja banka, Banka za međunarodna poravnanja (BIS), Međunarodni monetarni fond (MMF), Svjetska banka i Svjetska trgovačka organizacija (WTO).
Usponi i padovi u svjetskom gospodarstvu nisu rezultat nikakvih ciklusa, periodičnih ponavljanja i sličnih bakraća. Navedena elita mehanizmom beskonačnog duga (sav je novac zapravo dug) čovječanstvu oduzima kupovnu moć kontrolom količine novca u opticaju i kontrolom kamatnih stopa. Tako se krize ne događaju slučajno, već elita namjerno izaziva naizmjenične gospodarske uzlete i krize, kako bi prisilili tvrtke, države i štediše na rasprodaju njihove imovine po niskim cijenama i tako zagospodarili realnom ekonomijom, nametnuli ekonomske i socijalne reforme radi ostvarenja konačne zamisli, prisilili države na zaduživanje kako bi ih učinili ovisnim o bankarskom sustavu te destabilizirali vlade koje se protive ovakvoj njihovoj politici. Priča je poznata kao Novi svjetski poredak. E sad, kako ti globalni jebivjetri na primjeru EU i Hrvatske provode lokalni "plan"!
Novim Zakonom o trošarinama (čl. 53. i dalje), donijetim pod utjecajem Europske unije, seljak naš svagdašnji, iako ne namjerava prodavati svoj proizvod, proglašen je malim proizvođačem šljivovice i morat će platiti trošarinu Carinskoj upravi na “proizvodnju” rakije, odluči li ispeći rakiju za potrebe svoje obitelji, od vlastitih šljiva ubranih s osam stabala koja rastu u njegovom vlastitom dvorištu. Izričito su propisali da se trošarina plaća na sve i ako se proizvodnja odnosi na isključivo osobne potrebe. Ako se takva “proizvodnja” ne prijavi, slijedi globa do 10.000 kuna. I kotao za pečenje rakije mora se – uz plaćanje paušala – prijaviti, pod prijetnjom oduzimanja istog. Dodatno, prijavi li ta žena svoju “proizvodnju”, morat će navesti i porijeklo kotla u kojem je ispekla rakiju i tako posljedično usositi svoju susjedu od koje ga već godinama posuđuje.
Na ovaj način dolazi do brisanja kulturoloških i običajnih značajki naroda s ciljem kompliciranja života “malih proizvođača za osobne potrebe” koji će tako biti natjerani da čak ni za svoje potrebe nikada ništa ne proizvedu, nego da kupuju u trgovinama, što u konačnici i jest interes globalne države (i Unije i članice), interes velikih proizvođača i uvoznika. Drugim riječima, ovakvi su potezi EU u funkciji ekonomske okupacije (kolonizacije) zemlje članice i njezinih stanovnika te u funkciji pogodovanja multinacionalnim koncernima (korporatistima). Ako Unija misli na svaku šljivu, što li nam je još ispekla u pregovorima a da i ne znamo!??

Tko je glasao

seljak naš svagdašnji, iako

seljak naš svagdašnji, iako ne namjerava prodavati svoj proizvod, proglašen je malim proizvođačem šljivovice i morat će platiti trošarinu Carinskoj upravi na “proizvodnju” rakije, odluči li ispeći rakiju za potrebe svoje obitelji, od vlastitih šljiva ubranih s osam stabala koja rastu u njegovom vlastitom dvorištu. Izričito su propisali da se trošarina plaća na sve i ako se proizvodnja odnosi na isključivo osobne potrebe.

Zašto imaš potrebu izmišljati i podmetati neistine? Ili ti to ovakvim lažnim argumentima lukavo potkopovaš vjerodostojnost euroskeptične opcije?

U zakonu ne stoji da se trošarina mora plaćati na sve. Do količine 20 l čistog alkohola godišnje (oko 50 l rakije), ne plaća se nikakva trošarina, osim ako je dotični proizvodjač vlasnik kotla . U tome slučaju trošarina je 100 kuna godišnje (2 kn/l rakije).

I nije li 50 l rakije po domaćinstvu dovoljno da se održi tradicija? Zakon pogadja one koji proizvode na veliko i prodaju, a to i treba dovesti pod kontrolu.

The Observer

Tko je glasao

Obzirom da ne znam ništa o ispregovaranom

potpuno ostavljam mogućnost da griješim, ali ako nekome vjerujem onda su to obični, pošteni ljudi koje osobno poznajem, a oni su u jednom ličkom selu izraćunali da bi godišnje morali platit cca 3500kn ukoliko misle proizvodit za osobne potrebe ( malo rakije, malo sira i slično ).
Pa sad ti meni reci kome će se to ne isplatiti nego tko će to uopće biti u mogućnosti. Dakle Golgota je u pravu again :)
Ja razumijem ( ne opravdavam ) da se s npr. Iblerovog Trga treba nagnuti kroz prozor pa pogledati stvaran život, a to se ne čini već se srlja Velikom Bratu kako bi se ugrabilo mrvice za sebe i pritom se ne libi niti dokrajčiti vlastiti narod i "vlastitu" Državu.
Moš mislit kako će se "mladi lavovi" Lepog Zoke boriti za sirotinju i kako su velike rvatine najveće nam Jace ispregovarali za sirotinju, a s mislima na briselske apanažice od po nekoliko somića ojrića u njihovim vlastitim džepovima... Dajte najte...

Provinciopolis

Tko je glasao

imas ti neke detalje oko tog

imas ti neke detalje oko tog izracuna? s obzirom da ne znas nista o ispregovaranom (a ni ja, a ni ovi u lickom selu). ne sumnjam u njihovo postenje, ali dopustam mogucnost da se uz polu-informacije dobijaju polu-izracuni.

usput, ne vidim bas kako su politicari zamislili uzivat u apanazici ako nas prodaju u roblje, kad ostanu bez glave na ramenima? toliko glupi nisu.

Tko je glasao

Ti i ja ne znamo, ali "ovi" u ličkom selu znaju

http://www.ladica.net/pecenje-rakije.aspx

nekih detalja nemam osim podatka koji sam prethodno iznio, a koji je napravio moj punac sa suseljanima, a taj podatak kao i ostali, vezan je uz količinu pečenja rakije ili pak proizvodnje sira, meda i sl...
Znam da ti ljudi znaju itekako i zbrajati i množiti i oduzimati i dijeliti pa ne sumnjam u njihove izračune... Probaj nazvati nekoga od svojih na selu pa se raspitaj na licu mjesta...

Provinciopolis

Tko je glasao

nazvao. a i pogledao zakon.

nazvao. a i pogledao zakon. moji na selu rade vino, a vidi vraga, za vino i pivo se ne placa nista. zaista ne vidim problem da se doda ista konstrukcija i za rakiju, osim naravno sto se nece pojaviti sama od sebe. iz linka gore lako je iscitati rezigniranost autora u stilu "a sto cu ja sad", imam i razumijevanja (nije lako jednoj osobi promjeniti zakon) - ali ako mu je to maksimum, onda demokracija i nije za njega. (inace, autoru je ispalo 20tak kuna po litri rakije trosarina - ok, ne znam za sir i ostalo, al mi onda 3500 malo cudna brojka).

a i kad smo vec kod trosarina: placamo ih svi u RH, ne vidim zasto bi proizvodnja za osobne potrebe specificno bila izuzeta.

Tko je glasao

Kakva glava na ramenima...?!

Čovječe, ovaj narod nije u stanju izboriti niti referendum, niti Varšavsku, niti...

Šansa postoji jedino ako se stvar zapakira u neki prigodni nacionalističko-vjerski paketić...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

znam biga, al onda je

znam biga, al onda je rasprava debilna. kako je onda narod u stanju da odlucuje bilo sto? mislim da nacionalno-vjersko nece proci ako ljudi budu gladni (kako se iz contra-EU argumentacije cini).

meni se nekako u glavi vrti sljedeci scenarij (da si i ja malo oduska dam s teorijama zavjere): HDZu apsolutno nije u interesu (i njihovoj birackoj bazi) ulazak u EU (apanazice ne drze vodu, jer biracka baza + clanovi bez apanazice ipak debelo premasuju broj ljudi koji ce je dobit). mi jos uvijek nemamo pojma sto smo potpisali, a ja, bez obzira na svoj pro-EU stav nisam toliki debil da potpisujem nesto sto nisam ni procitao. politicari, cini mi se namjerno, odrzavaju ovo mutno stanje gdje svi baratamo polu-informacijama (a nije da nisu dosad mogli to rascistiti), s ciljem da rezulat referenduma bude ne ulazak. i onda komentar "a mi smo ucinili sve sto smo mogli, ali narod je rekao svoje" i hapacina nastavalja po starom - s tim da smo zakone vec uskladili i necemo ih mijenjati (dakle jos veca hapacina za krupni kapital, bez ikakve zastite koje institucije EU pruzaju).

Tko je glasao

Debilna rasprava o debilnom izboru

Jako sam zbunjena nad ovom "mogućnošću izbora" - ili ću ostati na brodu luđaka koji tone (NE EU), ili ću se pridružiti uljuđenom velikom brodu koji tone (DA EU)... Fakat dilema...

Bila sam nedavno u Lonjskom polju i popričala s domorocima, što je i inače meni najbitniji dio mojih tuzemnih i inozemnih putovanja. U razgovoru ugodnom doznala sam razne zanimljivosti, npr.:

- brojni posavski konji koji slobodno pasu ne služe baš ničemu, ali se drže jer država za njih daje dobre poticaje. Ne zna se dokle će ti poticaji trajati, a kad prestanu, krdo ide u Italiju za mortadele
- otkupna cijena mlijeka je 1 kuna i 14 lipa, niti po toj cijeni ne prolazi jer je otkup loše organiziran, mljekarstvo se ubrzano gasi
- u park prirode baš nedavno je iskrcan otpad u vidu velike količine željeznih krhotina, koji je plitko prekriven šoderom. Nitko ne zna odakle je otpad došao i zašto je iskrcan baš u parku prirode.
- regija je odsječena od obližnje Kutine jer nikako da se napravi cesta kojom bi do nje stizali za desetak minuta, umjesto sadašnjih skoro 2 sata
- djece ima malo a razvoze se po školama u raspadajućem autobusu koji vozi lokalni vozač. Kad prolazi pored svoje kuće, stane i ode na ručak, a djeca ga čekaju i po sat vremena...

Svima je to pitoreskno i tako "naše" i s dušom (svi su mahom protiv EU), a meni je eto od takvih stvari zlo...

Onda mi dođe zlo i od ovih što spominju kako nam je EU dala male kvote za mlijeko, pa spominju i ZERP, a ne vide raspadnutu ribarsku flotu i opustošene tvornice za preradu ribe od kojih su nekad živjela razna mala mjesta duž obale...

Brod luđaka, kažem ti... Onda radije idem tonuti uz orkestar, kao oni na Titaniku...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

selo moje malo...

Iskreno se nadam da će neki koji vole linkati tenkiće pročitati ovaj tvoj upis, Bigulice.

Ljudi često (iz ureda ili fotelje) bulazniti o "Hrvatskoj kao regionalnoj mljekarskoj / pekarskoj / tiskarskoj / brodogradilišnoj... sili" a da pritom stvarno pojma nemaju o čemu pričaju.

Ponekad je dovoljno pogledati i popularnije emisije (tipa ugasli Poslovni klub ili Polodovi zemlje) da bi se shvatilo da nešto ne štima i od dna, a ne samo od vrha.

Sjećam se kako u Plodovima jedna mljekara objašnjava da je njima nemoguće otkupljivati mlijeko od seljaka koji imaju po tri i pol krave i kojima pri mužnji (budući krave nisu dobro oprane) uvijek u kantu upadne i gnoj s poda... jer takvo mlijeko nikada ne prođe analizu.

Tako da to busanje u prsa "našom poljoprivredom, našom flotom, našim ovim i onim" sve češće počinjem shvaćati ili kao znak totalne neinformiranosti ili kao znak zlobe.

Tko je glasao

Mi se nemamo čime busati

Mi jedino možemo žaliti nad propuštenom šansom i potencijalom, koji je zahvaljujući kontinuiranom upropaštavanju iz godine u godinu sve manji i manji.

Upropaštava se suština - prostor, prirodna bogatstva, školstvo, zdravstvo, sve nas je manje, ali smo zato i sve siromašniji, sve zaduženiji, svjedočimo moralnoj i materijalnoj devastaciji društva...

Ne prepoznajem niti jednu snagu koja bi mogla napraviti preokret.

Scenarij Grčke isto tako nije moguć (po mom sudu), jer je ovo zemlja zombija, neosviještenih ljudi u stanju tupaste depresije...

Tja...bolje da prestanem...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Nevjerojatno kako su naši

Nevjerojatno kako su naši ljudi protiv plaćanja bilo kakvih poreza. 2 kn po litri šljivovice koja košta 80-100 kn u trgovini. Ništa ne bismo plaćali, a sve bi koristili.

E pa tako to ne ide kad imaš svoju državu. U koju se navodno kuneš i za koju bi poginuo. Ali ne bi dao 2 kn.

Uveo bih ja porez na sve, na povrće na tržnici, na SVE. Level field. Država košta i to treba svakom biti jasno.

Tko je glasao

PS

Kako taj obrazac izgleda na primjeru Hrvatske može se iščitati - ovdje!

Tko je glasao

Sada nam se nudi EU kao

Sada nam se nudi EU kao završni udarac, u kojemu će se ozakoniti neokolonijalni položaj Hrvatske. Hoće li sadašnja vlast i oporba odgovarati za novi zločin gurajući nas u tu asocijaciju, veći od otimačine? Determinirani kaos potiču i vlasnici medija koji ne dopuštaju da se suprotstavimo tim europoltronima, kojima je jedini cilj ulaska u eoroparlament, s primanjima od šest tisuća eura mjesečno

Ovaj citat je grand finale teksta kojeg si linkao. Pročitavši to, sve što je iznad toga napisano gubi na težini kao predložak za ozbiljinju raspravu, jer je ovaj završetak školski primjer populističkog podilaženja razočaranom narodu odapetog s (u osnovi) ultranacionalističkog, antieuropskog stajališta.

Priključenje EU se predstavlja kao "završni udarac" i ozakonjenje neokolonijanog položaja Hrvatske. Pridruživanje se naziva "novim zločinom" (pače većim od pljačke i otimačine) i "determiniranim kaosom", a one koji se zalažu za pridruživanje i žele da se ostvari etiketira se europoltronstvom, i optužuje da im je jedini cilj plaća of 6 tisuća Eura i članstvo u EU parlamentu.

Btw. treba podsjetiti da takvih "europoltrona" ima barem polovina medju hrvatskim stanovništvom (ovisno tko i kao mjeri). Osim toga, u EU parlamentu završiti će tek desetak, od naroda izabranih političara, a plaća od 6 tisuća EUR je nešto što u firmi gdje radim ima prosječan inženjer.

Ukratko, previše velikih riječi u malo teksta a da bi ih se moglo iole ozbiljno uzeti i oduprijeti se dojmu o propagandno-indoktrinirajućem karakteru teksta serviranom sve zbunjenijem narodu.

The Observer

Tko je glasao

g. Miliša je profesor

g. Miliša je profesor pedagogije i česti gost Branimira Bilića. Citira Ickea, koristi sintagmu "determinirani kaos" (nekad se to zvalo "specijalni rat") i piše pridjev europski velikim slovom.

Po svemu se radi o nekom istomišljeniku dr Slavka Kulića, s tim da se Miliši ipak treba uzeti u obzir da nije ekonomist pa se ne može očekivati neka dublja ekonomska analiza.

U njegovom životopisu piše i ovo:

Imao je preko dvije stotine razgovora ili izjava o aktualnim pitanjima iz oblasti školstva, znanosti, problema i potreba mladih za brojne tiskovine i druge medije. Bio je gost na svim važnijim obrazovnim i informativnim emisijama HTV-a: Znakovi vremena, Latinica, Hrvatska uživo, Znanstvena sučeljavanja, Riječ i život, Među nama, Dobro jutro Hrvatska, Lica nacije…

Dakle, Znakovi vremena, Latinica, Hrvatska uživo, Riječ i život... su važnije "obrazovne i informativne emisije"...

Tko je glasao

@bet, na žalost tako je kako piše u članku

mi smo se trebali ravnopravno PRIKLJUČITI evropi
a ne da je evropa slamka spasa od kriminala u kojem smo do guše

nije se uspjela nametnuti stvarna ugrožena neregistrirana manjina, ona koja je sposobna, koja nije klijentelistička, nije pokondirena, pohlepna, isključivo lobistička po kojoj god liniji - nacionalnoj, rodnoj, starosnoj ..... a vidi se preko zakona koji se na silu izglašavaju (o legalizaciji, Izmjena zakona o gradnji i pp, zakoni o znanosti, sveučilištu i visokom školstvu....) bez suglasnosti struke i bez stvarne podrške široke društvene zajednice, da je cilj staviti sve na švedski stol. Tome su do daske kumovali evropski lobiji kojima su naši jebivjetri uspjelu za pinku pokloniti naše i uz put razjebali sve što se razjebati da uz sakrament svetog trojstva: vlade, guvernera i banaka

Tko je glasao

Nitko pametan ne poriče da se

Nitko pametan ne poriče da se Hrvatska Europi trebala priključivati kao ravnopravan partner, a ne kao manje-više protektorat nesposoban da organizira modernu državu zasnovanu na vladavini prava.

Ali, to se nažalost nije dogodilo, i priključenje se dogadja ovako kako ide - u mnogo čemu i ponižavajuće. A koja je alternativa? Tko to tvrdi da će ulaskom takve Hrvatske u EU Hrvatska biti u gorem položaju nego da ostane vani? Jer ostajanje vani ne znači vraćanje svih ovih objektivno nepovoljnih odnosa na početak, nego nastavak bjesomučne pljačke domaćih mahera u sprezi sa stranim pohlepnicima i daljnje potonuće prema moralnom dnu. S druge strane ulazak, koji je i uvjetovan nastavkom raščišćavanja vrha korupcije, kao jednog od temeljnih razloga neuspjeha, šansa je da se odmaknemo od ruba provalije.

Treba jasno razlikovati "europske lobije" koji su zdušno učestvovali i učestvuju u perušanju Hrvatske, od EU kao političke zajednice. Upravo nepostojanje EU i slabost (odnosno korumpiranost) političkog i represivnog aparata na teritoriju Hrvatske privuklo je takve lešinare umjesto solidnih investitora. Stranci nisu imuni na korupciju, i često se ponašaju onako kako to "domaćini" diktiraju, pa radilo se to i o renomiranim igračima. Zato nije nikakvo iznenadjenje niti razlog za zgražanje (a još manje za ocjenu EU kao izvora svega zla) nepovoljni aranžmani oko prodaje inih dragulja iz hrvatske gospodarske ogrlice u kojima su učestvovali i stranci. Tu treba odgovornost smjestiti kod ovih iz Hrvatske koji su in to omogućili. Skretanje krivice na EU i proglašavanje iste univerzalnim krivcem za nedaće koje su snašle Hrvatsku perfidan je pokušaj amnestije domaćih mangupa koji su nesentimentalno oderali kožu s Hrvatske, uglavnom pod okriljem tzv. državotvorne politike.

Pametnije bi se bilo pitati tko je takvima to dopustio i svojim glasovima već 20 godina legitimirao evidentno štetočinsku politiku.

The Observer

Tko je glasao
Tko je glasao

Greška

bar kod mene je ovdje neka greška sa komentarima i mala su slova
Po svemu sudeći greška nastaje jer je kod ubacivanja fotografije uz link uletilo je i links"="" što je poremetilo izgled stranice.

leddevet

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci