Tagovi

Grčka drama bliži se raspletu

Danas definitivno nije poželjno i lako biti Grk. Prvo si lijen, zatim si korumpiran, rastrošan i neodgovoran a uza sve to ne poštuješ velikodušnost i ruku spasa takvih dama kao što su Njemačka kancelarka Angela Merkel i šefica MMF-a vrsna ekonomistica Christin Lagarde.
Što su tu može, izgleda da brdoviti balkanci nisu naučeni na uglađene i fine dame poput Merkel i Lagarde.

U Grčkoj se trenutačno odvija velika drama koja polako pred očima cijelog svijeta prerasta u tragediju. Drame i tragedije dio su slavne Grčke povijesti i mitologije. Ali za razliku od povijesti Grci sada ne režiraju dramu već su sami postali drama na velikoj svjetskog pozornici.
Publicitet je ogroman gotovo nezamisliv. Kao u kazalištu ili teatru što je drama napetija i neizvjesnija što je veća mogućnost da drama preraste u tragediju i kaos to je i veća zainteresiranost javnosti i publike za samu dramu.

Grčka drama tako se nalazi na naslovnicama svih medija širom svijeta. Publiku u teatru zamijenila je publika za tastaturama. Rasprave oko drame su ostale iste. Svi sa zanimanjem prate tko će pobijediti a tko izgubiti, tko će postati novi heroj a tko će ispasti kukavica i zadnja budala. Preko tastatura i interneta milijuni daju svoja mišljenja i aktivno raspravljaju o potencijalnom raspletu napete drame.
Po gledanosti i količini komentara drama je odavno oborila sve moguće rekorde.

U takvim napetim okolnostima, pred očima cijelog svijeta danas se u Grčkoj održava referendum. Jedan je to od najneizvjesniji i najnapetiji činova cijele drame.
Prvo do samog referenduma došlo je iznenada i neočekivano, drugo nitko ne zna oko čega se točno tu glasa, treće nitko ne zna kakve će posljedice nastupiti u slučaju pobjede jedne ili druge opcije i četvrto ankete daju podjednake izglede za pobjedu jednoj i drugoj strani.
Zaplet je dakle tu drama je na svom vrhuncu, nakon referenduma drama se kreće prema svom konačnom raspletu.
Otuda i toliko zanimanje medija i javnost, pa nitko nije lud da propusti vrhunac i rasplet velike Grčke drame.

Što će se dogoditi poslije referenduma. Treba postaviti nekoliko pitanja?
Hoće li obitelj oprostiti dugove glavnom junaku ili će obitelj jednostavno glavnog junaka izbaciti na ulicu zbog ne pridržavanja obiteljskih pravila?
Hoće li naš glavni junak čvrsto ostati pri svojim stavovima, ili će se pak brzo slomiti te ponizno na koljenima moliti obitelj da ga vrati natrag, obećavajući biblijski da će se popraviti i da više neće griješiti?
Hoće li neke druge strane obitelji prihvatiti našeg junaka i ponuditi mu pomoć da preživi teška vremena, onako čisto iz pakosti i inata kako bi naudio moćnoj Europskoj obitelji.
Hoćemo li na kraju kao i svakoj pravoj drami svjedočiti dramatičnom završetku, znate onaj scenariji, junak kreće da napusti obitelj, mati ga zaustavlja da još jednom razgovaraju, svatko priznaje svoj dio krivice a naš glavni junak se ponovo sretan vraća u svoju obitelj.

Vidite u sami kako ima puno mogućih scenarija za završetak naše drame. Zato se ja ne usudim prognozirati ishod. Uz to moja prognoza ništa ne bi vrijedila jer kako vidim svi nešto prognoziraju.

Ali ja bih samo još dodao da svaka drama ima svoje organizatore i režisere. Organizatori su što svojom namjerom, što nepažnjom i lošim kalkuliranjem dramu doveli do ovako napetih, neizvjesnih pa i opasnih činova. Stoga organizatori imaju moć i ključeve razrješenja Grčke drame. Samo imaju organizatori i svoje interese te će opet trebati kalkulirati kako zadovoljiti interese i uspješno okončati dramu.
Hoće li se to sve moći uskladiti, o tome trenutačno neću nagađati.

U međuvremenu ja ću kao i svi drugi nezaposleni jebivjetri preko interneta i medija pratiti zaplet i rasplet Grčke drame.
Što ne bih kada je gledanje i praćenje besplatno.
I potpuno mi je svejedno kako će drama na kraju završiti.
Znam da je to cinično, u pitanju su ljudske sudbine uz to znam da i postoji mogućnost da već sutra mi budemo junaci neke nove Hrvatske dužničke drame.
Tada će se drugi smijati nama, govoriti nam da smo lijeni i neodgovorni, a mi ćemo biti zbunjeni i jadni baš kao što su sada Grci.
Izvucimo pouku,
Najgori u drami nisu režiseri ni igrači, već publika, ti kreteni što se iza tastatura naslađuju s patnjama i problemima drugih ljudi, a kako vidim po internet portalima i forumima puna ih Hrvatska.

Tekst je izvorno objavljen na blogu
http://www.strijela.info/

Komentari

Mario121

Ispričavam se i molim za info; odakle ova mudrost
Psihologija, drama, obitelj
Skidam kapu
Ako ste mlađi od mene
moj naklon
iako Bube na savjetuje klanjanje
Uživao sam čitajući
I nadam se ne prvi put
tj ne zadnji put
a put je tipkovnica
čarobna riječ
Hvala

Tko je glasao

Moj glas je peti

O Bože
Hrvatska zar si oslijepila i ogluvila
I ne možeš oprostiti Bori Čorbi
Pišanje uz Vetar
Hvala Borisave, hvala Đorđeviću
ili da bolje razumijete
Борисаву Ђорђевићу

Киш
Енциклопедија мртвих

Tko je glasao

Javili jutros

Riješena Grčka Drama
Čestitam Mario

Tko je glasao

Pogrešno g. Rošiću

Grčka drama tek sada i službeno počinje u svoj svojoj bljutavosti i nepravdi...

Tko je glasao
Tko je glasao

Variable

Kut nagiba, snaga svakog iza i težina svakog u kolicima

Tko je glasao

pitanje je

tko će plaćati grčke račune....sada i danas...ja sam svoju djecu učio da love ribu...a nisam ima davao ribu koju ja upecam....kupovao sam im štapove i role..udice i strunu..ali doma smo uvijek nosili svaki u svojoj mrežici ribu..da bi se slikali i da bi se klinci hvalili..mami i u susjedstvu..sjećam se kako je najmlađi kad je imao cca 9 godina..plakao..kad mu se ogromni amur otkinuo a već ga je imao na pijesku.....kad im je bilo lijeno..očistiti ribu..pa čekaju da ja to napravim..pustim da se usmrdi..neka mačke i psi pojedu...

stariji..kad sam mu prvi put dao duplonku da puca u bekasinu u letu..i kad ju je pogodio....plakao je...ljubio je u kljun i govorio...jadna ptica..poslije je očvrsnuo...i danas karabinom pogodi vepra u trećem skoku....

Što hoću reći...Grcima su davali ribu..i oni zaboravili loviti ribu...vidim takve tendencije i kod Hrvata...zbog čega nisam sretan.

Grci se trebaju obračunati sa svojima..ponajprije...tako budemo morali i mi Hrvati...osnovati skupinu od stotinjak stručnjaka i izvršitelja ..koji će loviti po svijetu naše ...hrvate..koji su bezočno krali...dopremati ih ovamo i suditi im...a po potrebi i radikalnije...

sve dobro...

Tko je glasao

Istina je da se Grci trebaju

Istina je da se Grci trebaju obračunati prvo sa svojima , da nije bilo raširene korupcije i klijentizma ne bi bilo ni ovolikog duga.
Ali dug već postoji on je tu i za Grčke prilike je ogroman. Čak i da suzbiju korupciju, kriminal i klijentizam opet ne bi mogli vratiti sav dug.
Jednostavno će Europa morati otpisati Grčkoj dio duga ili u protivnom Grčkoj se više isplati napustiti eurozonu i odbiti vraćanje dugova.

Tko je glasao

Bailout

Samo Citigroup je svojevremeno dobio otpis od 2,5 trilijuna dolara ...

Popis "the best of bailouts" uključuje daljnje trilijarde i bilijarde i slične nepojmljive svote za institucije tipa Morgan Stanley, Merill Linch,, Bank of America, Barclays PLC itd ...

Više je nego očigledno da se tu jednostavno radi o brisanju piksela na ekranu.

Hitno se čovječanstvo mora riješiti religije duga, koje je još i štetnije od "normalnih" religija.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

da, samo da bi se riješili

da, samo da bi se riješili religije duga najprije se moramo riješiti nerealnih očekivanja.
Nitko ne želi biti siromašan, a još manje želi da se na njega gleda kao na siromašnog...tu je početak religije duga. Ljudi nisu racionalna sorta...
kad se na to nadoda shvaćanje da je tvoj dug moja imovina, čarobni krug se zatvara i izlaza nema više. Zato, po mom mišljenju, nemoguće je dug jednostavno obrisati...on mora ostati uknjižen u knjigama kreditora kao njihova nedirnuta imovina, samo se rokovi plaćanja moraju rastegnuti unedogled, a kamate svesti u normalu, onoliko kolio dužnici realno mogu platiti. Drugim riječima, to se to zove dužničko ropstvo, ali krivice, i to mnogo, ima i na onima koji uzimali kredite. Najbolji lijek je zapravo kontrolirana inflacija, ona jede imovinu ali smanjuje i ukupni dužnički teret.

Tko je glasao

Možeš ti knjižit što hoće

Možeš ti knjižit što hoće tako i dug, ali sve se vraća na realni odnos snaga to jest golu silu. Pitanje je dakle da li ti možeš prisiliti dužnika da vraća svoj dug. U slučaju pojedinaca i banke tu prisilu ima država preko monopola legalne fizičke prisile.
U slučaju državnog duga takva prisila ne postoji. Dakle ostaje samo ona indirektna prisila ( prijetnje izolacijom i sl ) a takva indirektna prisila ovisi isključivo o razini moći samih kreditora i vjerovnika.
Moć vjerovnika u ovom slučaju pada a sa time i izgledi da naplate svoj dug. Ako Grci procjene da mogu živjeti, funkcionirati i razvijati se bez EU-a mogu jednostavno otpiliti Europu i odbiti vraćanje svih dugova.
Što im Europa u tom slučaju može????

Tko je glasao

dvije glavne grane grčke

dvije glavne grane grčke ekonomije su turizam i brodarstvo. Ni jedna ni druga se ne mogu zamisliti u izoliranoj ekonomiji i državi koja ne vraća svoje dugove. Vjerovnici u grčkom slučaju su najmoćnije institucije Europske unije, E-centralna banka i Europski mehanizam za stabilnost, institucije najveće i u svjetskim razmjerima sa 3A rejtingom i velikim utjecajem na međunarodna kapitalna tržišta. Čak i ako uvedu drahmu, drahma će vjerojatno biti usidrena prema euru, a to se ne može bez Europske centralne banke. "Europa" može svakoga izolirati u sportu, kulturi, međunarodnom transportu, međunarodnom avionskom prometom, pošti i telekomunikacijama, internetu,i td, kako ti to misliš "da im Europa ništa ne može".
Kreditorima je najveći problem brisanje potraživanja po osnovi kreditnih plasmana jer im se onda aktiviraju buferi u obliku dioničkog kapitala i rezervi, koji onda izazivaju potrese u samoj korporativnoj strukturi banke, dioničarima banke i odnosima sa centralnim bankama i politikom.
Kod institucionalnih investitora tipa europskuih fondova problem je još veći jer države kreditori solidarno jamče za plasmane i centralne banke i European stability mechanism, a nisu svi imali jednaku korist u refinanciranju grčkih suverenih obveznica.
Zato kreditori najteže prihvaćaju pregovore o otpisu duga. Restrukturiranje duga može, samo da se dug (plasmani) ne brišu iz knjiga.
O tome će i Grci morati voditi računa, bez obzira na vlast, a zato je i Varoufakis uvijek govorio o "debt relief", što ne znači nužno i otpis duga.

Tko je glasao

@hlad

bankrot grčke u okviru eu se može gledati kao bankrot lehman brothersa u americi kada je kalifornija izdala neku formu valute 2009, samo što u americi nezaposlen može otići iz floride u kaliforniju ili colorado, no nezaposleni grk ne može tako lako u dansku ili francusku. zagovaračima euro-raja mogla bi biti zanimljiva ova tablica ekonomija prije i poslije eura...
http://www.marketwatch.com/story/europe-knows-greece-will-be-better-off-...
prema deutsche bank četri su scenarija, soft-omekšavanje zahtjeva kreditora,
drugi ostaje euro, banke kreditori rekapitaliziraju, grcima ostaju domaći resursi za krpanje proračuna, znači ukratko bosanski grb.
treća, syrizu miču, dovode druge i nova partija pokera sa kreditorima,
četvrta, grexit, pozdrav europi, štampanje neke divlje valute i monetarni kaos...

Tko je glasao

Prema ovome

http://www.index.hr/vijesti/clanak/slijedi-li-otpis-duga-pogledajte-tko-...

najveći vjerovnici su banke, prije svega njemačke, francuste i talijanske, pa tek onda EU i svjetske monetarne institucije. Doduše, te banke su njihove države prethodno bailoutali, pa onda ispada da Grci duguju građanima EU.

90% kredita MMF-a poslužilo je isključivo za isplatu duga.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

mala primjedba...

...privatni investitori su od 2010te izbjegli Grčku,

...ostavljajući poreske obveznike eurozone kroz nekad ESFS a poslije kroz ESM, Luksemburšku korporaciju u vlasništvu 19 država eurozone kao vjerovnike posljednje instance.

...stranih privatnih držitelja Grčkog suverenog duga je ostalo malo, oni nisu spoticanje u pregovorima osim kao fingirani tržišni argument.

Tko je glasao

OK, privatni kreditori su čak

OK, privatni kreditori su čak djelomično i ošišani za određenu sumu. Kod institucionalnih kreditora u uvjetima 18 država eurozone (+dužnik Grčka) problem otpisa je još i veći, jer direktno utječe na kompoziciju vlade i onih garnitura koji su pod njemačkom prisilom solidarno donosili odluke o direktnom ili indirektnom kreditiranju Grčke. Za malu Slovačku, Sloveniju ili Finsku, njihove kvote u promašenom projektu spašavanje Grčke predstavljaju velike obveze za njihove proračune, zato i pružaju najveći otpor otpisu dugova.

Tko je glasao

...možda je to stoga što

...možda je to stoga što npr., te tri zemlje nemaju rezerve da taj otpis nadoknade.
Sve tri imaju prosječni realni rast bruto proizvoda u zadnjih deset godina ispod 1% godišnje.
(Finska 0,52%, Slovenija 0,63%, Slovačka 0,92%) i s time ne mogu bogznašto biti generozni.
...i s tim rastom su i same prisiljene na zaduživanje....
...ne treba zaboraviti da je u wellfare sustavima u nedostatku rasta zaduživanje taj supstitut za privredni rast. U osnovi se to i desilo, i Grcima i Talijanima i Španjolcima itd
...te razlike euro kao valuta nije razaznavao jer je bio neelastično projektiran za bogata društva...i eto ti ga na, iznenađenja, svi su se osjećali bogatima i u skladu s time trošili i širili bazu nosioca prava. I njihovi političari su veselo potpisivali bailoute s argumentom solidarnosti. A tu riječ svatko normalan voli čuti...ostalo je povijest, u ovom slučaju, računovodstvo...

Tko je glasao

Kasno

Te su države trebale pružati otpor kad su Njemačka, Francuska, Italija.... sanirali svoje banke sredstvima EU.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Može im izmisliti

krizu s Turcima.

Npr.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Dakle

pokrenuti "UDBU", pa temeljito detuđmanizirati. Dobra ideja.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

i detuđmanizirati i detitoizirati...

stvar je jednostavna..od kud ti pare...ako je sve u redu..čestitke..ako nije..idemo..ovo s Mamićima mi se sviđa..a nezadovoljan sam što je Sanaderova kćerka u američkom stanu... ..ok..ako ga je Sanki zaradio prodajom pornografije ili što već...Lukicu Rajića priupitati za zdravlje junačko ili primjeniti Putinov poučak...Austrijanci zatvaraju one koji su poslovali s Jakovčićem i Sanaderom..a kod nas..kažeš..ja sam antifašist i nitko ne smije pitati za porijeklo imovine...ili ja sam branitelj..isti kur.c...

naime..naše elite nisu elite nego skorojevići...da dvojica trojica najebu...generalna prevencija...

prema nekim procjenama..više od 50% posuđenog novca je ukradeno...kao pod fol..zakonito...kad Grkljani pomlate svojih stotinjak lopina..onda mi ih bude žao...

sve dobro...

Tko je glasao

Eno ti Nataša Srdoč

Nitko ju ne *ebe ni pol posto, a posebno vi od ognjištarske vrste.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

jebala te ognjištarska vrsta..ono redom

upravo sam na nju i slične mislio kad sam napisao gornji post....

ne treba nam Srdočica...okreneš se oko sebe i pogledaš...

upravo zahvaljujući tebi i takvima poput tebe mogu činiti to što čine....ubace malo ustaša i partizana ..magle poput veličanja Prvog Predsjednika...gdje se eno Zoki otima za primat..i to je to...

društvo je denacificirano...još ga treba dekomunizirati i detitoizirati...i onda možemo polako...jahati prema zalasku sunca...

sve dobro...

Tko je glasao

Natašu Srdoč biste barem trebali podržati, vi tuđmanizatori

Naime, ona se orijentirala na razotkrivanje pljački tek od 2001 nadalje.

Dakako, trebalo bi početi ispočetka...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

ja je podržavam, tu Natašu

upravo sam radio na lokalnom nivou ...dok sam radio...nudili su mi mito..npr....dobiješ marke ( još su bili DM)...a pisat ćemo da su krave šerolajn - lemosin iz Nizozemske..i sl... kojekakve problemčiće sam imao s onima zbog kojih Nataša ima što pisati..

...upoznao sam i horizontalni i vertikalni mobing...znam iznutra kako je sustav trul...i to nema veze sa strankama i stranačkim programima...ni s Tuđmanom ni s Titom....samo sam se znao nositi s time...

hadezeovci su koristili metode cosa nostre a esdepeovci mrežu udbe...isti kurko...onakvih kao Kutle ..ili Mamić..ima svaka općina i županija...

No dobro..ja sam domoljub i konzervativac....pa ispada da odmah podržavam hadezove lopine...ne, ne podržavam ih...samo im dajem šansu sada kad smo u EU...jer su ovi nesposobni...a isto lopine...usput su ucijenjeni pa štite udbaške ubojice...

sve dobro...

Tko je glasao

daješ

im šansu nakon šta su dvadeset godina dokazivali da im baš ne ide najbolje vođenje države, unatoč busanju u domoljubna prsa. lijepo od tebe drvce, samo pomalo naivno za jednog takvog pragmatičara i realpolitičara. kažu da samo budale rade (biraju) uvijek jedno te isto i uporno očekuju drugačije rezultate.

Tko je glasao

pa ovi ne valjaju

a treće opcije a da je relevantna nema... ljevica nam je pederoliberalna i jugošljamerska..a desnica ...jebajga...svjetonazorski su mi bliži....

da..desnica je bila na vlasti dok smo se pripremali za EU..baš me zanima kako će biti sad kad jesmo u EU...

usput..pamtim kad su lijevi prvi put onomadne došli na vlast...ništa ni onda ni sada nisu dobro učinili...umjesto da završe ideološke sukobe ...oni su ih otvorili...

za spomenuti je da je ministar MUP-a bio Karamarko kada je Sanader uhićen----a Sanader je ipak krupnija zvijerka od nakupca Mamića...

sve dobro...

Tko je glasao

Vasin žeton komentator ...jebajga..

Nije bitno o kojoj se temi radi, šema ti je ista ...jebajga... Možeš ga pristaviti baš svagdje:

"a treće opcije a da je relevantna nema... ljevica nam je pederoliberalna i jugošljamerska..a desnica ...jebajga...svjetonazorski su mi bliži...."

Predstavljaš se k'o narajcani nerast a pišeš kao crna rasplodna krmača. I prasići joj crni.

Vasin žeton komentator.

(prilagođeno i omaštovljeno s komentara: Ivica Grgurić Visinski u Jutarnjem)

Tko je glasao

Problem je u tome

što ti i takvi koji se drže za sisu dok svira himna smatraš tek u najgorem slučaju snalažljivcima. Ne bi ti niti protiv Sanadera ništa imao (što sad i hadezenjare glumataju), da se nije malo otvorio prema svijetu, regiji i hristosu.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

nisi u pravu

al tko si ti da ti se opravdavam @ Bigi...samo ću podsijetiti da sam opisao u dnevniku gdje komentiram Šolu

http://pollitika.com/simpatican-covac-taj-sola

kako sam iznutra znao kakav je Sanki i njegovi...postoje ljudi koji imaju informacije i prije nego što iste izađu u medije....onda..postoje načini da nekog političara provjeriš stres-test pitanjima...

ni ti i masu jugošljamerskih medija ne bi ga dizali u zvijezde da nije provodio proces detuđmanizacije..kao što se danas pozivaju na Tuđmana..ali samo na njegov antifašistički dio...a to što mu je dva puta suđeno za Juge..se prešućuje....prozirno...

što se tiče otvaranja Hrvatske prema svijetu..pa mi koji smo rušili Jugu na čelu s Franjom smo oduvijek bili za euroatlanske integracije...Tuđman ih je imao u programu...a floskula Hristos se rodi..ja je privatno koristim kada i gdje i prema kome treba....a ekumenizam spriječava i sukob na toj razini
potiču baš komunistički kopilani i profesionalni Srbi..koje zapravo boli đon i za Krista i za Hristosa..

..što se tiče regije...ma molim te..zar s Vučićem, Vulinom i ostalim četnicima koji ne priznaju svoje greške...nego i dalje mitomane i zlorabe hrvatske Srbe..treba surađivati...dok Srbija ne prođe katarzu..dok se ne pogledaju u oči ..odreknu Garašanina i memorandumašenja...treba im uvesti vize , a diplomatske odnose svesti na - otpravnike poslova.

Zbog Sanadera sam se posvađao s pola rodbine..ne jednom..uvjeravajući ih ..kakav je to mućak....

sve dobro...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci