Tagovi

Građevinska mafija? Podrška politike ili nesposobnost?

Još jedna prožvakana tema, ovaj puta kroz moje oči. Stanogradnja! Svjedoci smo divljačkih cjena, zagrebački prosjek 2.000 EUR/m2. Iako nisam ekonomista, ako se izuzme računanje mjesečnih prihoda i rashoda moje obitelji, neke stvari mi tu ne štimaju. Tim više kaj u familiji ima građevinare. Jedan član gradi apartmane na moru. Kaže mi da ga m2 kvadratni, sa zemljištem, svim pristojbama i ključem u ruke košta maksimalno 600 EUR. Gradi apartmane srednje kvalitete kaj se završne opreme tice. Drugi gradi stanove u Varaždinu i kaže da ga, izuzevši zemljište, a uključivši pristojbe i ključ u ruke m2 košta oko 400 EUR.

Kako bi što jednostavnije dočarao svoje razmišljanje, uzimo u razmatranje da prosječna obitelj kupuje stan od 50 m2. Kupuje ga na tržištu u Zagrebu. Za stan treba 100.000 EUR. Diže kredit sa EKS 6% na 30 godina. Rata kredita je 600 EUR. Pretpostavimo da im je to prva nekretnina pa ne placaju porez te placaju samo PDV drzavi:
100.000 x 0.1803 (rekurzivno) = 18.302 EUR PDV-a drzava zaradi od takve prodaje.

Svi znamo da drzava i lokalna samouprava imaju puuuuno zemljista. Da se odluce graditi stanove na svojem gruntu, trebaju samo platiti izvođače radova. Sukaladno informacijama iz bližnje rodbine m2 ih kosta, uzmimo vecu cifru 500 EUR. Nek zarade 30% to je 650 EUR. Nek drzava zaradi 30% to je 845 EUR. Dakle drzava bi mogla gradjanima omoguciti da 50 m2 kupe za 42.250 EUR. Rata kredita s 6% na 30 godina tad bi iznosila 254 EUR.

Ajmo sad s usporedbom koristi za drzavu. Drzava ubire PDV.

42.250 x 0.1803 = 7.617 EUR. To je jednokratna korist i iznosi 10.685 EUR manje nego kad netko kupi stan po trzisnoj cijeni. Uracunamo li zaradu drzave od 195 EUR/m2 (845-650) na teoretskom stanu drzava je zaradila 9.750 EUR. Dakle, gotovo se anulira iznos koji drzava dobije kad se stan kupuje trzisno. No ne zanemarimo da istom kupcu mjesecno ostane 346 EUR (600 - 254) koje moze potrositi na veceru u restoranu, na vikend na ekoloskom imanju u Baranji, na klima uredjaj, na kazalisne predstave, na voce i povrce, na janjetinu, teletinu i zecetinu. Dakle, gradjanu ove zemlje ostane mjesecno 346 EUR vise, godisnje 4.152 EUR, a u 30-godina koliko traje kredit 124.560 EUR. Poidrazumijevamo da ce se ti novci potrositi na hranu, turizam, kuluturu, sve ono sto podize BDP a na sto se placa PDV 22%. On iznosi 22.485 EUR. Kad se tome pridoda PDV od stanova koje je sagradila drzava, zarada drzave, dodjemo do omjera 18.302:39.877. Ispada da drzava zaradi puno vise ako sama gradi stanove, a da ne govorimo koji vjetar u ledja dobiva gospodarstvo kad su gradjani opterecni sa 2.5 x manjom ratom kredita.

U trenutacnoj situaciji vrhnje pobiru banke, a u mojem teoretskom primjeru bi drzava. Pitanje koje se samo po sebi namece je da li banke kontrolijaru politicare svojim izdasnim donacijama ili su politicari toliko nesposobni da bi uvidjeli ono sto ja ko obican ekonosmki laik vidim iz aviona?

Jos kda se ova kvadratura pomnozi sa 30.000 stanova koji samo fale u Zagrebu, dobije se prava slika ovog biznisa.

Komentari

Ako je RH kapitalistička

Ako je RH kapitalistička država zašto bi uopće država trebala investirati u stanogradnju? Takav komunistički pristup problemu producira korupcijsku tvorevinu kao npr. Zagrebački Holding.
Cijene su velike zbog potražnje.Nitko nas obične građane ne sprečava da mi sami budemo investitori u stanogradnji i sukladno tome cijenu stana plačamo po proizvodnoj cijeni.To je uobičajena praksa vani a i kod nas postoji zakonski okvir za taj model izgradnje"Stambeno kreditna zadruga". Kod nas taj model udruživanja kapitala sa ciljem izgradnje danas koristi samo mafija i na taj način efikasno pere novce.Naravno još i zaradi 100% po kvadratu jer stan proda po tržišnoj cijeni prosječnom hrvatskom građaninu koji voli doći na gotovo.E pa doći na gotovo i košta.

Tko je glasao

Država bi uvijek trebala

Država bi uvijek trebala reagirati na anomalije koje prijece razvitak drustva, rast standarda, gospodarske aktivnosti... Ne vidim zato bi bio komunisticki pristup ako se drzava plati izvodjacima i stan proda gradjanima. Dakle proda, a ne daje.

Na taj nacin bi drzava zaradila vise nego zaradjuje sada, a gradjani ne bi bili toliko kreditno optereceni sljedecih 30 godina (mnogima to znaci do kraja zivota) te bi visak sredstava mogli trositi na dobra i usluge u zemlji te tako biti zamasnjak gospodarstvu. 300 EUR mjesecno u razlici koliko bi ljudima vise ostalo * 12 mjeseci * 30 godina * 30.000 obitelji je dodatnih 3.240.000.000 EUR koji bi bili na raspolaganju za potrosnju. Bilo cega, od vecere u restoranu, novih cipela, kazalisne predstave, nove knjige, koncerta, Croata kravate. I na taj nacin bi drzava opet imala korist jer bi dobila vise PDV-a a da ne pricam koliki bi to bio poticaj za gospodarstvo.

Kaj se stambenog zdruzivanja tice, sve 5. Ali daj mi reci jel moguce dogovoriti se sa jos 8 frendova i ici graditi zgradu. Odnosno koja banka ce dati kredit da bi mogao financirati izgradnju, kupit zemljiste i slicno kad nemas nista za zalozit pod hipoteku.???

Tko je glasao

Zašto komunistički...jer

Zašto komunistički...jer je država (odnosno neka elita HDZ,SDP... i njihovi lobiji=korupcija) u tom slučaju investitor koji ulaže naš novac poreznih obveznika.
Što je država?Firma
Upravo takovo shvačanje organizacije države nas svakim danom vodi u minus.Ni jedan proračun do sada nije bio profitabilan a porezi su ogromni.Zašto? Zato što se političari igraju biznismena.Uostalom takav pristup ekonomiji uništio je SSSR i Yugu...
Moderna politika definira okvire (cilj,sustav,pravila i kontrolu) a financiranje i realizaciju prepušta privatnom sektoru.
Danas ako nemaš hipoteku banka kao element osiguranja kredita traži jamca,životno osiguranje....Znači imaš samo svoju plaču i životno osiguranje i banka ti da kredit na 30 g.
Zašto ti na osnovu toga ne bi dala i upola manji kredit (jer ako ideš u proizvodnju plačaš duplo manje kredit).
Što se tiče prijatelja...za to postoji ugovor.A tko će sve to napravit i organizirat?
Za to postoji hrpa firmi.
Po mojem mišljenju država bi mogla pomoći na naćin da podrži ovaj model i da ga kontrolira.

Tko je glasao

Upravo to, zašto mi ne bi

Upravo to, zašto mi ne bi dala upola manji kredit? A druga stvar je sto ga ne daje. Nisu ludi otkidati si od vlastite pogace.

Tko je glasao

Ma ako ti banka da puno

Ma ako ti banka da puno manje love za auto dat ce ti i za takav stan....Normalna je stvar da banka financira izgradnju...
Ja mislim da ljudi u ovoj državi od šume ne vide drvo
Kao što sam rekao ta stvar realno funkcionira i na tom modelu okreću se veliki novci..Prošeći se gradilištima i vidjet češ na tablama pod stavkom investitor:"Stambena zadruga ta i ta"

Tko je glasao

Ajde OK, bas cu malo baciti

Ajde OK, bas cu malo baciti oko....

Tko je glasao

Pitanje koje se samo po sebi

Pitanje koje se samo po sebi namece je da li banke kontrolijaru politicare svojim izdasnim donacijama ili su politicari toliko nesposobni da bi uvidjeli ono sto ja ko obican ekonosmki laik vidim iz aviona?
Ni jedno ni drugo... mnogi političari su i građevinari.

Tko je glasao

Ne samo da su mnogi

Ne samo da su mnogi političari građevinari. I država od sedamdesetih i te kako sudjeluje, ona je kapo. Samo na puno iskusniji način i sa puno većim zaradama nego što je to svjetska praksa. Ekipa iz Chicaga za doba prohibicije (mafijaši imaju svoga gradonačelnika) ili iz susjedne Italije pred gužvu zvanu "čiste ruke" (kakvih 11-12 % politika i mafija) nisu mogli niti sanjati takve igre i zarade (bez love i rizika drmneš cca 1.000 EUR-a po m2 u još usputno na pratećem (ceste, komunalije ... te igrama oko naslijeđene društveno/državne imovine i dugova), sve skupa ekvivalent 1.000 EUR-a po m2 svega što postoji i što će postojati.

Ključ je u velikom proširenju platforme, naglom prijelazu avangarde na širi krug sedamdesetih (jesu krali al su i nama dali) i velikim otkrićima (Amerike) da se veliki rezultati mogu postizati velikim dugovima. Sada npr. dodatak JPP. Alternative već odavno nema. Na platformi je cca pola društva, po inerciji se obaraju svjestki rekordi kao od šale i sve okrenuto ka uspjesima.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci