Tagovi

Građanski i drugi "odgoji"!

Famozna i takozvana rekonstrukcija Vlade donijela nam je, tko za kojega po redu, ministra obrazovanja i sporta. Njegova prva izjava da će mu prvi potez biti razgovor s kardinalom Bozanićem, dočekana je na nož. Kao, što ima ministar na noge ići na Kaptol.
To je za one koji čitaju u crno-bijeloj varijanti, užas jedan. Za one koji tako ne čitaju, siroti je Mornar morao to onda dalje stalno pojašnjavati, riječ je o simboličkoj gesti uspostavljanja dijaloga tamo gdje je prethodni ministar, zvani buldožer, dokidao i potaracao svaku mogućnost dijaloga i komunikacije.
Upravo nemogućnost suvisle komunikacije, prihvaćanje mogućnosti da postoje drugačija mišljenja i da se ne mora odgojno-obrazovni sustav uređivati sjekirom, proizvele su strahovite štete koje ćemo još dugo osjećati. Treba podsjetiti da je nasilno uvođenje zdravstvenog odgoja imalo za direktnu posljedicu provođenje referenduma u organizacije U ime obitelji, a to je onda direktno utjecalo na status LGBT zajednice i kršenje njihovih prava. Popravci u vidu posebnog zakona o istospolnom partnerstvu ( koje je opet na svojevrstan način diskriminatoran) samo su pokušaj spašavanja onoga što se spasiti dade.
Za razliku od zdravstvenog odgoja, građanski se odgoj uvodio kao pilot projekt u nekoliko škola ( zašto se to nije moglo i sa zdravstvenim odgojem posebno je pitanje) i sada bi i on trebao biti uveden u škole.
Novi ministar, vjerojatno poučen iskustvom zdravstvenog odgoja, ali i svjestan neodrživosti gomilanja razno-raznih predmeta koji povećavaju opterećenje učenika, dvoji o tome kako bi trebalo to učiniti. istovremeno, želi vidjeti rezultate provođenje u pilot školama kao i rezultate javne rasprave. Konačno!
Naime, javne su se rasprave uvijek provodile reda radi i nikada nismo imali uvida u to što je bilo na kraju priče. S pilot projektima bilo je isto. Eventualno bi se naručilo neko istraživanje koje je trebalo pokazati da je sve super nakon provođenja u eksperimentalnoj fazi i to je, uglavnom, bilo to!
Kao što su Crkva i udruga U ime obitelji, vrisnule oko uvođenja zdravstvenog odgoja, tako sada onaj drugi civilni spektar, grakće na dvojbe oko uvođenja građanskog odgoja. Sazivaju se konferencije za medije, a jedna od autorica prijeti da će se iseliti iz Hrvatske ako se građanski odgoj ne uvede. što je najgore, pozivajući se na djecu, zapravo, nitko o njima i ne misli.
Pitanje koje Mornar ostavlja više je nego razumno. Što će se dogoditi ako se baš ove jeseni ne uvede građanski odgoj?
Baš ništa! E, ali ljudskopravaši misle da hoće. Propast će nacija u mrkli mrak ignorancije po tom pitanju, misle oni!
E pa neće! Osim pitanja što će se dogoditi, važno je i pitanje tko će to predavati i kako će se to odraziti na djecu.
Prvo, o ljudskim pravim, slobodama, građanstvu, prepoznavanju diktatora i slično, najmanje su u stanju govoriti i predavati učitelji i nastavnici koji su i sami zastrašeni, bezglasni, poltronski uškopljeni i nesposobni da se izbore za vlastit autonomiju i prava.
Druga zabluda u kojoj pliva čitav naš odgojno obrazovni sustav je vjera u to da ako klinci nešto nauče u činjeničnom smislu onda to, valjda automatizmom, prelazi u njihove navike stavove i činjenje.
Da nam klinci ne izrastaju u moralne veličine ni nakon 20 godina vjeronauka u školama više je nego jasno. Niti će biti zdraviji i imati bolje prehrambene navike, niti će se znati zalagati za svoja i tuđa prava nakon sata građanskog odgoja.
Paradigma je ovdje sasvim drugačija. Ne uči se plivanje iz udžbenika nego plivajući! Tako vam je i s našim odgojima.
Zato novi ministar Mornar u tome ima potpuno pravo. Prvo i osnovno je naučiti se razgovarati ( i to je dio odgoja, raznih). To znati čuti one druge i naći konsenzus, a pritom ne izgubiti iz vida ono što je najvažnije - djeca!
I zato larma civilnih udruga i prijetnja o iseljavanju naše stručnjakinje, nije u osnovi ništa drugačija od larme s Kaptola i ekipe U ime obitelji. Dvije strane priče ili spektra, dvije, na dijalog nespremne opcije i nesretni ministar u sredini.
Neka larmaju i neka se iseljavaju. Ni u tom se slučaju ništa bitno neće dogoditi. Svi oni vole sebe, a klincima - kako bude!

Komentari

Dakako da je SDP-u i sljedbi

Dakako da je SDP-u i sljedbi krucijalno vazno zaposjesti brigu oko gradanskog odgoja iz prozaicnih razloga uhljeba i birokratskog prosirenja poslova (sto ukljucjuje gomilu toga od predavaca do famoznih udzbenika i sl.), no zaboravlja se da je reformiranim komunistima aka SDPu neopisivo vazno i nasusno potrebno iskupiti svoj istocni grijeh.
U svom proslom zivotu trijebili su burzoaziju (u stvarnosti zatrli ono malo gradanske ostavstine koju smo imali), a sada bi predvodenjem gradasnkog zeljeli da im se ta necasna dionica iz povijesti zaboravi i izbrise.
Zapravo rijec je o debelom falisfikatu i to je anomalija naseg danasnjeg aktivistickog gradanstva, pociva na sustavno provedenoj i u punini razvijenoj proleterskoj revoluciji i umlacivanju kontrarevolucionarnih burzoaskih snaga.
Sada bi to radili uvodenjem gradanskog odgoja, sto je paradoks na kvadrat i zato kao pojava smijesna do boli, medutim oni misle ozbiljno, oni voze, mi placamo, a nasa djeca moraju prolaziti to maltretiranje, pa nije ni malo smijeno nego bolno tragicno.

Tko je glasao

Ne postoji nikakav

"istočni grijeh"!

Ili, drugim riječima: ne postoji nitko tko na leđima ne nosi teret svog "istočnog grijeha"!

Pa mu onda sve to dođe na isto.....

To jest, ako ćemo o "istočnim grijesima", onda ovi što danas uvode građanski odgoj itekako imaju svog "konja za jahanje" pred kojim bi se oni drugi imali pokriti po ušima i malo zašutjeti.....

Ne postoji ni "svoj prošli život"! - osim ako ne vjerujemo u reinkarnaciju! Unuci jesu zaista nečiji unuci - ali zaista je glupo misliti i očekivati da od A do Ž žive živote svojih djedova!

Uvođenje građanskog odgoja nije ni u tragovima rezultat želje "da im se ta nečasna dionica iz povijesti zaboravi i izbriše"! Uvođenje građanskog odgoja nije ni u tragovima "falsifikat", ili "paradoks" neke posramljene "revolucije"!

Uvođenje građanskog odgoja je apsolutno na tragu neoliberalnog moderniteta, te nema nikakve veze s "istočnim grijehom revolucije" !

Revolucija je odavno mrtva, i odavno je odustala od same sebe! S revolucijom nemaju pojma što bi niti izravni potomci revolucionara iz prošlih vremena!

(Ako netko ne nosi na leđima nikakav "istočni grijeh", niti ima nekakav "prošli život" - onda je to Zoran Milanović! Autistima to, naime, nije svojstveno! Oni se ničega ne sjećaju, i ništa s ničim ne povezuju!)

Tko je glasao

He, he,

kao što se nekidan moglo čuti, autistična mašta dopire samo dotle da se "sjeća" puknute cijevi u svom stanu i da je nju sposobna "povezati" na nenadmašno kreativan način..... :)

Tko je glasao

Fomo, nisam ja, nego pazljivo

Fomo, nisam ja, nego pazljivo oko kolega libertarijanaca pronaslo je smijesne marksisticke elemente u go http://katkapital.com/2014/06/29/gradanski-odgoj-i-trashmarksizam/. Uopce ne treba niti sumnjati kakav go moze uopce biti koji se na ovaj nacin i od ove ekipe uvodi. Posve je izvjesno da to sa go nema veze, vec je rijec o lakrdiji i sprdnji. Rijec je o preodgoju i indoktrinaciji bez ikakve sumnje. Ja ne zelim da mi djeca to slusaju.

Gradanski odgoj treba demonstrirati. Ucenje nije samo ono sto se eventualno uci u skoli vec i ono sto se uci iz okoline i odnosa koji u njoj vladaju. Bivsi misnistar resornog misnistrstva kak ose to voli reci osvjedoceno je i vise puta donosio odluke u suprotnosti sa Ustavom i na silu.
Prije bilo kakvog go treba se prvo usuglasiti sto to zapravo jest. Bez toga ovo je Marksizam 2.0 u svoj svojoj punoci (nasilno uvedenje, i sadrzanjo, i nadam se kratkog vijeka kao i 1.0).
Moja konstrukcija sa istocnim grijehom jest simbolicka i molim da se na to tako gleda.
Revolucija i kontrarevolucija nisu mrtvi. Ta retorika se pritajila, ovo sto vidimo, kako se namecu ideoloske teme i ideolsoka sidrista po drustvu to je revolucija koja se doduse za sebe srami to tako reci, ali je to defacto to. Ozivjeli su fasisticko/antifasisticku retoriku, jer ovaj tip modernih revolucionara sve svoje protivnike smatra fasistima jer je to medunarodno kompatibilno i prihvatljivo. Ekipa svako malo dobije svojih 5 minuta (nakon sto suprotna termitska ekipa opasno zglajza http://lh3.ggpht.com/_LWPSf1_ugFI/S5ee1cZGMtI/AAAAAAAAEY0/l3xefkC1dbo/s8...) i zaspe nas trash Marksizmom 2.0 na sto je prirodna reakcija za novu turu jos gorjih (Sanader-Karamarko-).

Tko je glasao

Potpuno se slažem da

građanski odgoj treba demonstrirati. Kao što je rečeno: jahati se ne nauči čitanjem knjiga, nego jahanjem.....

I ja sam protiv ideološkog silovanja putem GO. Ali - libertarijanskog još više nego marksističkog! :)

Tko je glasao

Inače, pročitala sam

ovo što si gore linkao, i premda se ne slažem s nekim zaključcima autora, ipak sam jednako zaprepaštena onim citiranim odlomcima iz GO.

Nadam se da su osim takvih mudrovanja predvidjeli da djeci naprosto izrecitiraju što je to trodioba vlasti, kakvih sve izbornih sustava ima, što je to mjesna i lokalna samouprava, koja su temeljna načela našeg Ustava, što je to "statut", što moraju učiniti žele li osnovati bilo kakvu udrugu, kako se čitaju zakoni i zašto ih je ponekad potrebno i korisno pročitati, itd, itd...... Nadam se....

Tko je glasao

Kad je vec tako, zamisli samo

Kad je vec tako, zamisli samo da netko nadobudan pomisli liberterijanske ideje tako spakirati u nacionalni go i to kao obavezno i uz prisilu, a to je de facto to. (neovisno sto se ne radi o libertarijanizmu ili sl. vec o marksizmu)

Tko je glasao

Ha, čuj....

Onaj slavni zadatak što su ga postavili LGBT: "Homoseksualizam mora ući u škole, na bilo koji način!" - a koji se uz veće ili manje otpore i provodi - to mi baš ne zvuči kao sastavnica marksističke ideologije..... :)

Tko je glasao

Oni gore citirani su pronasli

Oni gore citirani su pronasli marksisticke fore pa sam ja u vjeri samo prenio (sto ces imam povjerenja u te ljude i). Niti ja u njih previse ne vjerujem, niti da je nekome zdrave pameti stalo ili uopce moguce stvarno provoditi marksisticke fore i smicalice kakve smo imali i vidjeli. On marksizam se moze provoditi samo uz silu i prisilu, a to smo vidjeli uz sve to i puno vise nije nigdje uspjelo.
Problem je zapravo drugdje, a ovo sa markszimom je samo zvaka.
Problem je ovdje pravo uocen: http://usporedbe.wordpress.com/2013/03/17/dugi-mars-u-djelomicno-ropstvo...

svakako procitaj i izvorni clanak, a ne samo ovaj komentar kojeg sam izdvojio (ako procitas i link na kraju - mashala - http://usporedbe.wordpress.com/2013/03/15/popis-popularnih-ekonomskih-id... ).

Problem je u aktivisticoj vladi koja vrlo planirano provodi aktivisticke interese povezanih skupina. U te skupine uvezala se cijela nomenklatura aktivistickih interesa. One su u vremenima kad nisu sudjelovale izravno u vlasti bile NGO, sada su u sustavu (vidi se po tome sto je odumrla ili otupila njihova aktivisticka uloga) i pokusavaju se svim mogucim silama uvuci u sve moguce supljine i prostore koji postoje ili koje su svojim djelovanjem postigle. Da li to ima smisla, koga ce pri tome istisnuti, stetu koju ce prouzrociti,... to ovu ekipu uopce nije briga. to zapravo nikog nije briga jer nitko o tome ne brine niti zeli brinuti. Oni koji se protive ne protive se zbog toga vec zbog toga sto oni nisu u toje poziciji i to je cijela i tuzna istina.

Tko je glasao

Hvala!

Ima mnogo materijala za čitanje, treba mi malo vremena.

Tko je glasao

Hrpa gluposti

Već dugo ne pročitah toliku hrpu gluposti na jednom mjestu kao u ovoj dretvi tebe i dalekomuobale...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

demonstracije...

... tako je. Tako i zdravstveni odgoj nećemo uvesti da promijenimo neke stvari, smanjimo maloljetnu trudnoću, bolesti i slično - sve dok sami građani sve to ne izdemonstriraju. Prvo da vidimo da znaju, a TEK ONDA ćemo ih učiti to u školi.

Po toj teoriji nikada ne bismo postali pismeni uopće...

Tko je glasao

Dobra vijest za tebe:

Pismenost se ne svladava jahanjem, nego pisanjem i čitanjem!

Tko je glasao

zanimljivo

A ne - demonstracijom pismenosti, kao što tražiš za građanski odgoj?

Previše tražite od jednoga novog predmeta...

Tko je glasao

Ako se od

novog predmeta ne "traži previše", onda je taj predmet uglavnom - nepotreban! Djeca su preopterećena, to svi ponavljaju! Zašto bi se onda na njima, nevinima, trenirala gospođa Vedrana, i dokazivala da je baš ona pobjednica u nadyebavanju oko toga što je to "domoljublje" - je li to "prazan pojam" kao što ona tvrdi, ili je to "puni pojam" kao što tvrde konzervativci?!

Što su tebi u školi rekli o domoljublju? Ako nisu ništa - osjećaš li se jako zakinuto u životu? Jel te stid što nisi domoljub? Ili te je sram što jesi domoljub?

Tko je glasao

Problem i je u tome sto u

Problem i je u tome sto u Hrvatskoj mnogo toga svi znaju, a onda jednostavna usporedba s ostalim zemljama u europskom okruzenju pokaze da prica niti malo ne drzi vodu.
Prije par dana si na ovom dnevniku napisala da svi znaju da je natalitet u cijeloj Europi negativan i onda si nabrojala razloge- te taj tehnoloski razvoj, pa liberalizam, pa pederi, pa lezbijke, pa trovanje medikamentima, pa trovanje hranom itd itd. Problem nije u tome sto ti baratas potpuno pogresnim informacijama, problem jest u tome da je to mit koji je prisutan i hrvatskim medijima. Medjutim, za par minuta svatko (i ti i novinar koji obradjuje temu) moze doci do tocne informacije- a tocna informacije jest da je u vecini Europe natalitet debelo pozitivan i da je stanovnistvo u vecini Europe daleko od odumiranja, vec, nasuprot onome sto svi u Hrvatskoj vrlo dobro znaju, raste vrlo lijepim brojkama, si zuzetkom par balkanskih drzava.
I sad ides potpuno istim putem- svi u Hrvatskoj znaju da su hrvatska djeca preopterecena. I to je opet mit koji se povlaci godinama. A tako lako je doci do informacije koja ce pokazati da je Hrvatska medju onim zemljama u kojima djeca provode najmanje vremena u skoli u Europi i da je Hrvatska ona drzava u kojoj se djeca vec godinama uvrstavaju na najniza mjesta prilikom usporedbe osvojenog znanja i vjestina europske djece. Usprkos tome sto Foma Fomic zna da su hrvatska djeca preopterecena.
Sto se domoljublja tice, naravno da se radi o apstraktnom pojmu o kojemu se moze razgovarati i samo kao o takvom, Za tebe domoljublje moze znaciti cin kamenovanja lezbijki, za nekog drugog skakutanje po mjestu sa zastavom, za nekog treceg kupovanje rezanog kiselog kupusa u embalazi s bojama hrvatske nogometne reprezentacije, a za nekog cetvrtog moze znaciti i npr. povecanje proracunskog izdvajanja za skolstvo, a za mene npr. znaci obavezno uvodjenje osnova logike u skolske programe od prvog razreda osnovne skole da bi bili postedjeni ovoga svi znamo, svi znaju isl.

Tko je glasao

Koliko se ja sjećam

tog komentara - napisala sam nešto o zabrinutosti Japanaca zbog pada nataliteta, i to na temelju članka kojeg sam pročitala u jednom časopisu - koji nije, dakle, ni hrvatski dnevni ili tjedni list, ni hrvatski portal, čak, što je veoma čudno, niti Arena.

To da "svi znaju da je natalitet u cijeloj Europi negativan" - daj mi to, molim te, nađi gdje sam napisala! Kao i obično, pričinja ti se!

Kraj.

Tko je glasao

Ne, vec si napisala ovo: Na

Ne, vec si napisala ovo:

Na kraju, ali ne i najmanje važno: tako što nam hranom, medikamentima, načinom života itd. , ubijaju libido! Zato nas nastoje, na društveno-propagandnom planu, učiniti u što većoj mjeri pederima i lezbijkama - da bismo sa što manje poteškoća zaboravili na prostu reprodukciju, koja se sastoji od prostog hebanja!

Mogu samo na kraju reci ovo - mislim da je u tvom slucaju tesko pripisati gubitak libida (neki s tim vidis nemamo problema usprkos tvojoj stalnoj uporabi mnozine) hrani, medikamentima i cinjenici sto te hrvatska drzava na drustveno-propagandnom planu zeli uciniti lezbijkom, vec staroj dobroj mrznji. Jer kao sto SVI ZNAJU:) ljudi koji mrze, ne hebu.

Tko je glasao

A

"svi znaju da je natalitet u cijeloj Europi negativan" - gdje je to, mrave? Bljak!

Tko je glasao

Moram li te

podsjećati na tvoje bljutave voajerske insinuacije u PP? Nisi shvatio da si na crnoj listi zauvijek, i da bi te trebalo biti sram da mi se ikada ikako više obratiš? Veliki bljak!

Tko je glasao

Ne, vec si napisala ovo: Na

Ne, vec si napisala ovo:

Na kraju, ali ne i najmanje važno: tako što nam hranom, medikamentima, načinom života itd. , ubijaju libido! Zato nas nastoje, na društveno-propagandnom planu, učiniti u što većoj mjeri pederima i lezbijkama - da bismo sa što manje poteškoća zaboravili na prostu reprodukciju, koja se sastoji od prostog hebanja!

Mogu samo na kraju reci ovo - mislim da je u tvom slucaju tesko pripisati gubitak libida (neki s tim vidis nemamo problema usprkos tvojoj stalnoj uporabi mnozine) hrani, medikamentima i cinjenici sto te hrvatska drzava na drustveno-propagandnom planu zeli uciniti lezbijkom, vec staroj dobroj mrznji. Jer kao sto SVI ZNAJU:) ljudi koji mrze, ne hebu.

Tko je glasao

domoljubnost (tuđa)

... ja ti to ne znam ocijeniti... kada smo kao država i građani bili ugroženi... znam u koji sam se ured prijavio i gdje sam bio... kada mi se činilo da stupanjem po ulici mogu nešto promijeniti, i tada znam gdje sam bio. Nemam pojma jesam li domoljub, vjerojatno - nisam.

Ne erektiram na nogometne uspjehe, ne mogu podnijeti rečenice tipa "kako smo zguzili Bugare", "jesi vidio kako SMO razvalili Talijane u rukometu", uglavnom imam veliki problem sa rječju "mi". Od rečenica "Mi Hrvati smo kulturni", "Mi Hrvati razvaljujemo na matematičkim olimpijadama" i slično mi se bljuje.

Evo, pa ti ocijeni jesam li domoljub ili nisam.

Prema posljednjim istraživanjima - samo mi i još jedna zemlja (zaboravio sam koja) kao članice EU-a imamo osnovnu školu od osam godina (svi ostali devet), i prosječna opterećenost učenika u RH je 25% MANJA od prosječne opterećenosti učenika u EU.

(Valjda zbog toga jednom članu ovog portala dolazi na instrukcije student (!) koji traži poduke iz... numerologije.)

Tko je glasao

Pogrešno si shvatio (opet!) -

mene uopće ne zanima jesi li ti domoljub ili nisi! Zanima me koliko si (po vlastitoj procjeni) zakinut, da ne kažem: "invalidan" građanin - zato jer u školi nisi slušao građanski odgoj!

S obzirom da ga nismo slušali, ni ti, ni ja, ni uopće nitko do sada (osim ako TIPS ne računamo pod "građanski odgoj"), ne misliš li da bismo svi to morali nekako nadoknaditi? Recimo: večernji tečajevi građanskog odgoja za odrasle u Radničkom sveučilištu "Moša Pijade"!?

Ja bih predložila da diploma tog tečaja bude obavezan dokument prilikom javljanja na natječaje za radna mjesta !

A glede tvojih poteškoća sa zamjenicom "mi" - pokušaj sa: "mi, metroseksualci"! Možda se nešto pomakne s mrtve točke!

Tko je glasao

Koliko sam zakinut? Puno...

Da sam imao građanski odgoj možda bih znao da smijem napisati prigovor svakom državnom tijelu i da mi moraju odgovoriti u roku 30 dana. Možda bih znao da demokracija nije samo izlazak na izbore, bio bih svjesniji svojih građanskih prava.

Bio bi bolje educiran o državnim tijelima u susjednim državama i EU pa ne bih pisao (novinarske) gluposti gdje se često proziva neko tijelo koje veze nema s problemom. Poznavao bih strukturu lokalne uprave pa bih kada nešto radim (projekt, udruga, bilošto) znao kome se trebam obratiti.

Puno više bih znao o mogućnostima građanskih inicijativa, ljudskih prava, manjina, diskriminiranih itd., itd. Upravo zato jer smo bili pod "indoktriniranim predmetima" tipa MISS, TIPS i sl., smatram se zakinutim za neka znanja, koja sam morao sam (na teži način) sam naučiti (kao i mnogi). Baš ovakvim zemljama kao što smo mi - to treba.

I ako ja nisam imao takav predmet - ne znači da sada iz čiste zlobe želim da ga niti drugi nemaju.

Tko je glasao

sjesti i plakati

Kako je naivni narod lako zapaliti.

Pošto je ministar je najavio razgovor s Bozanićem on je odmah postao domoljubni junak. U ovih 19 godina nakon završetka rata koliko smo imali tih "pravih Hrvata" koji su na temeljito "sredili" (da me netko ne bi tužio).

Vi naivci možete slaviti ili napadati novog ministra zbog toga, dok za nas ostale on je još jedan od onih koje samo zanima novac.

Još Mornar nije bio sjeo u fotelju, a rekao je da bi mu plaća trebala biti 5 puta veća nego što je danas.

U prijevodu Mornarova plaća iznosi 32.549,42 kune bruto, pa ako to uvećamo 5 puta dobijemo mjesečnu bruto plaću od 162.747.1 kune

Sada je vrijeme da mi kažete što mislite o Mornaru ??

Tko je glasao

u ovoj zemlji prvenstveno

u ovoj zemlji prvenstveno nedostaje kucnog odgoja...

ona neka pravila cije se osnovice nikad nisu ucile u skoli vec kod kuce.. posebno je primjetno kako je taj nedostajuci kucni (gradanski) odgoj preovladao politickim i inim strukturama..
napr. dobar dan.. znam neke na samom vrhu drzave ili lokalne zajednice koji tako banalne rijeci izgovaraju tek kad im netko kaze da bi im to moglo donijeti politicke bodove.... no vjerujem da naklon sefu ipak nisu zaboravili, jer kako inace objasniti te silne uspone u karijeri a bez "tablice mnozenja"?

mozemo pricati i o oblacenju, urednosti i prikladnom ponasanju prilici..
mozemo pricati i o postivanju "malih" zakona, od "bajinog sina" koji vozi motor po pjesackoj zoni do bucnog ometanja okoline na koju drzava ne reagira ako .. ma svi znate.

sve to spada u kucni odgoj..

ministar mornar je u pravu, potpuno je svejedno kada ce se uvesti gradanski odgoj, jer kucni ne moze uvoditi drzava, on naprosto ide "iz kuce".. a u drustvu onemogucava uspon svih tih neodgojenih na neka sefovska mjesta, drzave, politike, poduzeca, lokalnih celnika ili cak lokalnih mocnika..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Da parafraziram

Nina Raspudića, čiji sam tekst netom pročitala:

Građanski odgoj nam je veoma potreban - ali izvan škole! :)

(Jer u školi su ipak samo djeca! A odrasli, to jest, oni koji sustavno ovu zemlju guraju u provaliju - nalaze se izvan škole!)

:)

Tko je glasao

foma

brate, sestro, druze. Ti ko da si preuzela stafetu od ppetre, ona je neki godisnji uzela izgleda. Daj nam malo da uzivamo, nema potrebe za spominjanjem raspudica.

Tko je glasao

Još malo i nestalo-vas s vlasti

Još malo uživajte- do ovih prvih izbora, a onda drugih- parlamentarnih, i onda ćete početi o demokraciji, kao nekada dok ste bili bolji.

Vezani za kukuriku, sada ste najgori- pristalice crvene diktature, (..., nagrađivanja zločina, tiranije srpske manjine nad većinom, kontroliranih medija, nasilja nad vjernicima, ....) - umjesto demokracije!

Tko je glasao

bilo

je dobro dok je trajalo.

Tko je glasao

Tako će pričati ovi , nakon

Tako će pričati ovi , nakon što ih narod pomete na političko smetište. Malo Hrvati kasne, zbog rata, jer su drugi narodi svoje već tamo odložili!

Tko je glasao

eee

moja ppetrunjela, rvati ne kasne vec su dapace napredni. Mi ne odlazemo na smetliste vec recikliramo.

Tko je glasao

GONG uletava po narudžbi političkoga smeća-i GONG je za na smeće

Uplašila ih je najava referenduma o izbornome zakonu i sada vodu skreću na svoj mlin kako bismo nastavili s reciklažom (slažem se s tobom, ne baš u potpunosti, da se velikim dijelom radi o reciklaži), pa sada pokušavaju preko svoje ekspoziture za reciklažu - GONGA i Zalića, te Sabora, osigurati pravnu osnovu za nastavak reciklaže uz najmanju cijenu:
http://www.index.hr/vijesti/clanak/u-saboru-okrugli-stol-gonga-o-izmjena...
GONG pokušava preoteti i promijeniti biranje osoba u biranje iz recikliranoga dvorišta SDP-HDZ-a po starim pravilima, ali samo uz malo kozmetike.

GONG pod hitno treba objesiti na financiranje iz sredstava Kukuriku koalicije jer stalno kukuruču po njihovim notama. Svakako da to odgovara i političkome smeću iz HDZ-a , koje je odavno trebalo biti u spalionici političkoga smeća(stilska figura, a ne nešto drugo). Što on traži u Saboru? Ta inisijativu za promjenu izbornoga zakona dala je UIO, a ne oni?

GONG uletava po narudžbama staroga političkoga smeća koje iako pripada na smetište, još bi nam smrdilo po Saboru, Vladi i Pantovčaku!

Tko je glasao

uživajte, djeco, dok je rata...

... jer mir će biti strašan.

Tko je glasao

Strašni mir s nagradom zločinaca- rađa još strašniji rat

Iza strašnoga mira dolazi samo još strašniji rat i zato je potrebno kazniti zločince, a ne ih još pokušavati nagrađivati za zločine ( u Vukovaru- ako ti nije jasno)!

Tko je glasao

jao pobijeđenima!

Tako je - držimo se ove divne latinske poslovice - kako bi bili sigurni da se povijest vrti u krug...

Tko je glasao

Htjeli"jao pobjednicima"-nad najmonstruoznijim zločincima od ww2

Uz tvoju pomoć i dobroga dijela ekipe koja je gradila ZZP, htjeli ste stvoriti stvarnost- "jao pobjednicima" nad najsvirepijim ubojicama- od kraja ww2 u Europi, jer ste pokušali zločince i genocidne ubojice pretvoriti u žrtve- baš njihovih žrtava- što je toliko gnjusno i nepravedno.

Toliko ste nepravde i zla htjeli "uvaliti" Hrvatima i RH, da to graniči s najgorom blasfemijom i podudara se s moralom lažljivaca koji se ponose i slave svoju lažljivost i pokvarenost!

Tko je glasao

blasfemija

Dakle, jednog nevjernika za blasfemiju može optužiti samo... ppetra :)

Jok, dušice, htjeli smo procesuirati onih 100 debila tako da mi ostali pripadnici ispadnemo najplemenitija vojska na svijetu.

Nažalost, svi ovi koji tada NISU bili nigdje su bili glasniji (kao i uvijek u povijesti), te se svi skupa valjamo u jednoj nedorečenoj kaljuži.

Zato danas nemamo nijednog "narodnog heroja Domovinskog rata", skoro nijednu pjesmu i definitivno nijedan film. Jer smo skaljužani. A ti uživaj u kaljuži, velika braniteljice.

Tko je glasao

Narod stvara i pamti junake, a ne objave onih koji plaču za SFRJ

100 debila, i među njima Gotovina i Markač, te ostali najvažniji u obrani i političkome vodstvu RH!
Lijepo ste si to zamislili!

U ratu takvih razmjera ti o 100 debila!?
Ta nismobili na natječaju za svece, već u ratu za opstanak i svoju državu, a protiv zločinaqčke žgadije!

Nažalost, svi ovi koji tada NISU bili nigdje su bili glasniji (kao i uvijek u povijesti), te se svi skupa valjamo u jednoj nedorečenoj kaljuži.Bili su tamo gdje su ih njemački pritvorenici pospremili, a onda oživjeli svojim prljavoćama!

Zato danas nemamo nijednog "narodnog heroja Domovinskog rata", skoro nijednu pjesmu i definitivno nijedan film. Jer smo skaljužani. A ti uživaj u kaljuži, velika braniteljice.Ne laži i ne maži! Toga svega nemamo jer su na svim mjestima na kojima se o tome odlučuje ožalošćeni za pokojnicom (SFRJ ili makar Srboslavijom).

Imamo mi pjesama, ali ih oni proglašavaju zločinačkima, kao što su zbog, nikada manje kolaterale u svim ratovima svijeta, pokušali proglasiti DR. Tu imaš nečasnu ulogu, o kojoj svjedoče tvoji komentari prije haaške presude našim generalima.:
https://www.youtube.com/watch?v=uqQf_92dgHM

Ne samo da su ZZP-aši, među kojima imaš počasno mjesto pokušavali ozločiniziranti DR, HR, ..., nego su pokušali toliko diskriminirati Hrvate namećući samo i jedino njiima uvjeti papskiji od onih za Papu što se tiče ratnoga djelovanja, a daleko blažih za neprijatelje od onih za psetoubojice i zlostavljače životinja- tako da danas perfidno namećete čak i nagrađivanje ubojica, silovatelja, protjerivača, odvoditelja u logore smrti i mučenja, nestanaka Hrvata,....

Bešćutnost i podlost je ono što krasi takve koji nam nameću nemoguće ostvarivanje u ratnim uvjetima presvetost života teških zločinaca i kolateralu od 0%, dok istodobno nameću bezvrijednost hrvatskih života i nagrađivanje ubojica i genocidnih zločinaca upravo za rezultate tih zlodjela.
Sramota je što smo od srpske manjine, odgovorne za najgore zločine, umjesto iskrene isprike, dobili zahtjeve za naplaćivanje krvarine, zločinarine i genocidarine njihovih zločinaca u obliku zahtjeva za dvojezičnošću po uvjetima stjecanja prava na ubojstvima koja su vršili u ime širenja njihova Lebensrauma.

Nikada veće sramote nismo imali u RH, od vlasti koja pokušava nasiljem i terorizmom kroz pravne manipulacije nagraditi najveće zločince nad hrvatskim narodom i hrvatskim gradom Vukovarom.
Zločinci nisu najgore što nam se dogodilo, nego je to vlast koja pokušava nagraditi te zločince. Da srpska manjina ima u sebi, makar dio onoga što imaju Hrvati, a ne ono što opisuje Dobrica Ćosić, ne bi im palo na pamet izvoditi sve ove blasfemije koje izvode.

Sramota je što rade po Hrvatskome saboru- odriču pravo hrvatskome narodu da odlučuje o pitanjima svoga jezika, jer bi nam nametali svoje, zločinima im osvastičenim pismo, kao nagradu za dovoljno brojno ubijanje i protjerivanje Hrvata iz Vukvoara, podmećući nam floskule o demokraciji koju vide samo kao slobodno ostvarivanje velikosrpskih interesa.

Po iskustvu, puno su gori od onih koji "NISU nigdje bili"- upravo oni oni koji JESU bili u hrvatskim redovima, ali stvarno i zauvijek na suprotnoj strani!, a pogotovo podli ZZP-aši koji iznose kao svoj argument to da su BILI ovdje.

Važno je što su radili i rade, a ne gdje su bili.

Imamo mi svoje junake, ali ih graditelji ZZP-a, i oni koji su nedostojni da komemoriraju s narodom hrvatskim junacima, nisu formalno proglasili junacima. Takvi su dr. F. Tuđman, Blago Zadro, M. Babić,.... Međutim, narod stvara i pamti junake, a ne objave onih koji još plaču za državom koju su ti junaci pobijedili.

Dakle , imamo svojih junaka, a kaljužaju se ZZP-aši, čirilićni svastikaši,... ma gdje bili.

Narod to pokazuje i u Vukovaru, i u Borovu Selu, u Kninu- miče se od kaljuže i slavi svoje pobjednike i junake- bez njih!

Stil ti je sličan onome u priči o "Barbiki"!,(((

Tko je glasao

daj popij tabletu...

... opet si postala tumač "narodne volje" i "glas naroda".

Pokaži neki dokument da te narod ovlastio, pa možemo pričati dalje. Do tada - pij tablete.

Tko je glasao

mučko-đubretarski zapisi o ZZP-u

Narod je dočekao Markača i Gotovinu, kao svoje junake, a ostavio je Josipoviča i ostale u Vukovaru, te ih ostavlja i u Kninu (osim onih koji silom protokola moraju tamo biti) !

Što će mi ovlaštenje- to su činjenice poput aksioma- ne treba ih dokazivati, samo ukazati na njih!

Pročitaj si svoje ZZP-aške zapise da se podsjetiš što si sve "mučko-đubretarski",((( napisao

Tko je glasao

papir trpi sve...

Ja ne znam koliko je naroda koga dočekalo, ali znam da je narod odabrao Josipovića za predsjednika.

Šteta što internet nije postojao za vrijeme Domovinskog rata... uz pomoć tebe i sličnih pobijedili bi za mjesec dana uz pomoć lupanja po tipkovnici...

Tko je glasao

Pobjedu još očekujemo, izvan bojnoga polja!

Onda ga odabrao, a onda shvatio da ga je debelo nalagao sa svojom pravdom i zato ga sada ostavljaju na suprotnoj strani vukovarske ulice, na suprotnoj strani kod slavljenja Bljeska i Oluje.

Narodu nije rekao da njegova Pravda znači i ljubljenje s četničkim vojvodom i vjerojatnim ubojicom 15-ak građana RH, te protivljenje volji hrvatskih građana za unošenjem definicije o braku u Ustav, ....

Isplivao je na krilima koja su mu dali prosvakakvi osim prohrvatski mediji.
Sada su mu ta krila nedovoljna jer je njegova nikakva Pravednost potonula u dodvoravanju Srbiji i regiji, te zanemarivanju hrvatskih interesa i najgore u napdima na Vukovar u koji je dovero Pupovca za Dan sjećanja kako bi ovaj likovao sa srpskim svastikama.

Budući da se nije ponašao kao Predsjednik Hrvata, nego prije svih ostalih osim Hrvata, Hrvati su mu okrenuli i okreću leđa, iako ih nije smetao niti njegov agnosticizam, niti veza s komunističkom sredinom, niti još puno toga- samo da je bio ono za što im se prodavao u predizbornoj kampanji!

A i ljudi s kojima se okružio nisu baš po volji Hrvatima, jer su ga očito pogrješno savjetovali u mnogim situacijama!
Neka odradio svoje, ja bih, kao što sam već napisala stoput radije za predsjednicu Markić, ali uvijek postoji i glasovanje protiv, ako se Markić ne pojavi na izborima!

Pobjeda će biti tek kada ode stara jugoslavenska nomenklatura političara i ukine se negativna diskriminacija Hrvata!

Tko je glasao

Hahaha,

a što mu fali? Bolji je od Butkovića i Jergovića! :)

Tko je glasao

a

jesi nasla konkurenciju :)

Tko je glasao

Veliki, veliki, golemi

plus za ovaj dnevnik! Od riječi do riječi bih napisala to isto, kad me pisanje dnevnika ne bi koštalo previše vremena, kojega nemam, ili točnije: previše cigareta koje uvijek imam i konzumiram dok pišem neku malčice veću cjelinu....

Snažno me se dojmila upravo ta koja je uzbuđeno zaprijetila da "razmišlja o tome da se odseli iz Hrvatske".... Pa, odseli se, ženo! Odseli se ako na prigovor druge strane da u programu građanskog odgoja nisi predvidjela riječ "domoljublje", uzvraćaš da je "domoljublje" za tebe - stručnjakinju! - isprazan pojam bez ikakvog značenja!

Ako je to tako za tebe - stručnjakinju! - onda ni tvoje iseljenje iz Hrvatske nema nikakvog značenja, i zašto onda to koristiš kao argument i metaforu za svoje uzbuđenje zbog neuvođenja građanskog odgoja u škole od rujna 2014.? Besmislica!

A mnogima i premnogima to "domoljublje" nešto znači!

Umjesto da svojom "stručnjačkom" gumicom izbrišeš pojam domoljublja iz programa građanskog odgoja, trebala si, gospođo stručnjakinjo, razmisliti o tome kako da kroz tihi i dugotrajni rad, kroz tko zna koliko budućih generacija, dakle: strateški! - REDEFINIRAŠ POJAM HRVATSKOG DOMOLJUBLJA, tako da ga od rigidnih budnica i davorija 19-og stoljeća dovedeš u neko stanje koje je prikladno za novi vijek koji živimo!

Pročitavši reakciju te žene, i shvativši da se na rigidnost s jedne strane uspijeva odgovarati samo rigidnošću s druge strane - osjetila sam kako je duboko naše glavinjanje bez ikakvog smisla!

Strašno i duboko porazno!

Tko je glasao

tako je i Tesla otišao

Da, osjećaj domoljublja je krucijalan... ako ga nemaš - iseli. Nevjerojatno koje nazadne gluposti ovdje čovjek može pročitati. Dakle - nije bitno koliko osoba može doprinijeti društvu - već je bitan osjećaj domoljublja.

Pretpostavljam da pričaš o gđi Vedrani Spajić Vrkaš, inače redovitoj profesorici na FF-u. Nisu te zasmetali njezini nalazi o tome kako naši učenici (vjerovali ili ne) imaju 25% manje nastave od svojih EU vršnjaka, kao i to da su nam u većini slučajeva načini i ono što se predaje - katastrofalni. To domoljube ne smeta. Čak ni činjenica da samo Srbija, Albanija i Hrvatska imaju osnovnu školu od osam godina.

Ženu godinama taj isto MZOŠ navlači - te napiši kurikulum, te ga uvedi eksperimentalno, te napiši udžbenike, te nemoj napisati udžbenike - normalno da je žena popizdila, mislila je da radi s državnim tijelom koje ima neku strategiju - pogotovo što smo jedina zemlja članica EU-a bez tog predmeta.

Tko je glasao

Da, mislila sam na

gospođu Vedranu.

Inače, osjećaj domoljublja uopće nije "krucijalan" - kao i obično čitaš stvari koje ne pišu!

Krucijalno je to da se pripremaju programi nekakvog "odgoja" djece, a bez trunke potrebe da se to učini u atmosferi kakvog-takvog društvenog konsenzusa, te se onda u rezultatu dobivaju ovakvi idiotski društveni konflikti.

Krucijalno je to da je gospođa Vedrana, na novinarsku primjedbu: "Druga strana vam zamjera što u programu niste predvidjeli da se djeci išta kaže o domoljublju", odgovorila da je ona "stručnjakinja", te da kao "stručnjakinja" ona ne rabi "prazne riječi" bez značenja.

Krucijalno je to da bi gospođa stručnjakinja morala znati da u ljudskom jeziku uglavnom ne postoje prazne riječi bez ikakvog značenja, te da se jako- puno- previše ljudi slaže oko toga da "domoljublje" ima neko značenje! Da se samo svojim stručnim okom osvrnula na nogomet mogla je zapaziti jako čudnu pojavu, te je malo istražiti svojim stručnim umom: "Gle, bogati, ogromna masa hrvatskih građana se uzbuđuje oko tog nogometa, i svi kao za vraga navijaju za hrvatsku reprezentaciju! Kako je to moguće? Zašto ih 10% ne navija za Brazil, 13% za Italiju, 6% za Englesku, 28% za Meksiko.....? Nego svi za Hrvatsku? Jel to neka "znanstveno utemeljena" odluka Hrvata? Neko ponašanje koje proizlazi iz "stručnog" sagledavanja kompleksne nogometne teorije i prakse? "

"Jesemti bigulicu!", mogla bi zaključiti gospođa Vedrana, "pa tu se radi o nekom kolektivnom osjećaju! To ne dolazi iz racija i strogih, neosobnih matematičkih izračuna! To je puka emocija, ali u mnogim trenucima života tog subjekta zvanog "narod" - veoma snažna emocija! Da možda tu emociju nazovem "domoljubljem", pa da djeci u školi kažem o tome nekoliko riječi? Moglo bi biti zanimljivo, jer ta pojava zasigurno ima i neke aspekte, koji bi se mogli sagledati s raznih strana......? Evo, baš je obljetnica Prvog svjetskog rata - moglo bi se s djecom porazgovarati o stanju duhova, o toj kolektivnoj svijesti što je u ljeto 1914. obuzela građane diljem Europe, o toj zanimljivoj emociji koja je rezultirala time da se ideja "internacionale" raspala u prah i pepeo, i da su milijuni ljudi domoljubno pojurili u blatne rovove da se uzajamno ubijaju......! Hm, možda bismo mogli reći djeci i da je poznavanje Ustava svoje zemlje zasigurno - domoljubno!?.....Kao i učenje povijesti svoga naroda, kao i znanje svog jezika, svoje kulture.....!?"

Do svakakvih nalaza je mogla doći stručnjakinja Vedrana, da je samo imala volje da se prilikom rada na tom programu ponaša zaista stručno, zaista objektivno, zaista ideološki nezadrto!

Potpuno je razumljivo da je Mornarova izjava da će "razgovarati s Bozanićem" tako zastrašujuće zaškripala u ušima ideologijom inficiranih mrava, kojima je u svakoj prilici potrebno prije svega to da pažljivo njeguju vlastite ideološke neprijatelje - budući da od njih i po njima jedino i jesu "netko i nešto".

Tko je glasao

cilj je bio i jest

da se izlobira novi predmet pa da se kao kvalificirani uhljebe ova studentarija od Zakošeka i Stulhofera , kojekakvi politolozi, seksolozi i ostali prodavatelji magle po mogućnosti od 1.r oš do zadnje godine faxa

e sad..tko to more platit... da ne govorimo o tome da je to potpuno nepotrebno .......

sve dobro...

Tko je glasao

EK 2010.

Prema izvještaju Europske komisije iz 2010 - RH je jedina zemlja članica EU koja nema takav odgoj. Građanski odgoj naime ne priča samo o pederima - već o građanskim vrijednostima, izbornim procesima, načinima odlučivanja i slično - upravo stvarima o kojima se godinama raspravlja upravo na ovoj stranici.

Dakle - vrlo potrebno, po meni. A gledanje na obrazovanje vlastitih mladih kao na - trošak. A što reći. Je, trošak je. Srušimo sve škole, sve je to trošak.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci