Tagovi

Gosti koji su višak

Ovih dana smo čitali po mnogim raznim medijima o aferi koju je podigao članak objavljen u lokalnom listu "Makarsko primorje", a kojeg financira grad Makarska.
Izvršni direktor "Makarskog primorja" je ujedno autor članka pod naslovom "Gosti koji su višak" ili "Turistička stvarnost koju moramo mjenjati. Zove se Ivan Ćurković o kojem ćemo kasnije kroz komentare iznijeti više podataka.

Na linku "Makarskog primorja" više se ne može otvoriti taj članak bez registracije.
Dakle uredništvo je uvelo i tu obavezu da čitati mogu samo registrirani posjetitelji tog portala.
Do jučer pristup svim člancima je bio slobodan za čitanje.
To me baš i ne čudi jer je napisano toliko negativnih komentara.
Šteta koju su napravili neće umanjiti takvo ponašanje ovog lokalnog lista.
No da ne duljim previše donosim prvo u cijelosti članak da se ne morate registrirati:
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
" Nedjeljno jutro, između 6 i 6,30 sati uz jednu od najprometnijih bosanskohercegovačkih prometnica, onu koja iz središnje Bosne vodi prema GP
Kamensko pokazala je gdje se nalazi makarski turizam. Samo u tih pola sata prema našim plažama otišlo je oko pedesetak autobusa punih jednodnevnih izletnika. Već sam izgled autobusa pokazivao je da se tu ne radi o gostima koji su spremni nešto i potrošiti na izletu. Njihov cilj je dočepati se dijela plaže, sunčati se i kupati te navečer natrag kući.

Sve se svodi na to da su ovakvi gosti opterećenje bez ikakve koristi lokalnoj zajednici ili onima koji se bave turizmom. S druge strane problem je teško rješiv. Svatko može doći bilo autobusom, bilo osobnim automobilima i boraviti dio dana ili cijeli dan tamo gdje želi.
Za 30 DEM cijeli dan
Putujući jednim od tih autobusa, svašta se može saznati. Tako i podatak da ovakav jednodnevni izlet najviše košta 30 DEM ili oko 15 eura. Cijena povratne karte od Bugojna do Makarske je 17 DEM ili 8,5 eura. Ostatak se potroši za voće koje se u Bosni može kupiti za jednu marku, osim grožđa koje košta tri marke za kilogram. Naravno da se u Bosni kupuju i ledeni čajevi i mineralne ili obične vode koje su također vrlo jeftine.

Sendviči se naprave u kućnoj radinosti kao i kava koja se donosi u termosicama. To sve košta desetak DEM ili pet eura što u konačnici daje cijenu od 25 do 30 DEM. Takvi gosti dođu, zauzmu mjesto na plaži, kupaju se i ugodno provedu dan. Eventualno se tuširaju što košta dvije kune u Makarskoj dok na našim ostalim plažama to je besplatno. Mokrenje obavljaju u moru, a WC koriste samo u krajnjoj potrebi. Vjerojatno nema jeftinijeg načina kako provesti ugodan dan na moru. U toj nepreglednoj koloni autobusa i vozila može se primijetiti da ih ima iz gotovo svih krajeva BiH, od Banjaluke i Bosanske Gradiške pa do Čitluka, Ljubuškog i Mostara.

Pogrešna slika o turizmu
Svatko neupućen mogao bi prema izgledu naših plaža tijekom vikenda zaključiti kako se radi o velikom broju gostiju i uspješnom turizmu. Situacija nije takva. Veliki broj gostiju koji dolaze vikendom nisu sastavni dio turizma. Oni dođu tuđim prijevozom, donesu sve što im je potrebno za piti i jesti, ne idu niti na kakve zabavne ili kulturne događaje niti ih trebaju, opterećuju komunalni sustav od parkiranja pa do prometa i kanalizacije i to sve besplatno.

Sve se svodi na to da su ovakvi gosti opterećenje bez ikakve koristi lokalnoj zajednici ili onima koji se bave turizmom. S druge strane problem je teško rješiv. Svatko može doći bilo autobusom, bilo osobnim automobilima i boraviti dio dana ili cijeli dan tamo gdje želi. Naravno da može koristiti sve javno dostupne sadržaje, kao što su to plaže, bez ikakve naknade. To što takvi posjetitelji smetaju gostima koji su u hotelima ili privatnom smještaju nije njihov problem.

To je hrvatski problem i problem turizma uopće. Takav turizam izgleda kada se mjeri samo brojem onih koji su došli ili brojem noćenja, a u zadnje vrijeme i dužinom kolona u Lučkom ili graničnim prijelazima. To su mali sastavni dijelovi turističke ponude. To sigurno nije turizam. Bolji je jedan gost koji će dnevno ostaviti 500 eura nego njih deset koji će ostaviti po 30 eura ili njih nekoliko stotina ili tisuća koji vikendom dolaze iz BiH na jednodnevne izlete.

Mi ne znamo što s ovakvim gostima
Teško da se za ovakvo stanje mogu optuživati gosti koji nam dolaze. Naš problem je bolja organizacija kojom bi se i od ovih gostiju naplatilo bar dio činjenice što koriste naše plaže i naše more. O kakvim mogućnostima se radi trebali bi odgovoriti sami turistički radnici. Ovakvo stanje sigurno nikome ne ide na ruku. Turizam je na ovaj način u problemima. Radi se o kampanjskim gostima koji smetaju, ali koje se ne može izbjeći i eliminirati. Zato se moraju smisliti načini njihova prihvata i stavljanja u okvire gostiju koji su na dužem boravku.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nakon toga teksta dolazi do reakcija u svim relevantnim hrvatskim medijima.
Reagirao je i sam Predsjednik Ivo Josipović te Ministarstvo turizma na čelu sa Damirom Bajsom.
Reakcije su uslijedile i od strane BiH medija, Srpskih, Slovenskih pa i nekih stranih.
Reagiralo je svojim priopćenjem i Veleposlanstvo BiH.
I Hrvatsko novinarsko društvo je izašlo sa svojim priopćenjem o samom novinaru.
Cijeli slučaj je preuzeo i DORH da vidi ima li kakvih elemenata za sankcije prema samom autoru.
Evo nekoliko linkova koje sam izdvojio.
http://cro.time.mk/read/b96b0af022/da09292f85/index.html
http://cro.time.mk/read/b96b0af022/ca51434e6c/index.html
Ovaj je dobar:(Martina Mlinarević-Sopta):
http://www.index.hr/vijesti/clanak/ivo-curkovic--hitler-s-plaze/563549.aspx

Ovdje na linku na "Makarsku kroniku" (to nije "Makarsko primorje") možete pronači reakcije glavne urednice "Makarskog primorja", te reakciju HND-a i ostale člake vezane za ovu aferu
link:
http://www.kronika.hr/

Dakako da treba ćuti i izjavu Ive Ćurkovića jednom portalu.
Obavezno pročitati:
link:
http://www.depo.ba/front/moj-tekst-nije-rasisticki-govorim-o-jednodnevni...
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A onda slijedi i moja reakcija:

BiH-Novine „Kuprešak“

SELIDBA DALMACIJE NA KUPRES

Turistička stvarnost koju moramo mjenjati

Nedjeljno jutro, između 6 i 6,30 sati uz jednu od najprometnijih prometnica, onu koja iz Dalmacije vodi do GP Kamensko pokazala je gdje se nalazi kupreški turizam. Samo u tih pola sata prema našim skijalištima otišlo je 50 što autobusa što kombija punih jednodnevnih izletnika.
Već sam izgled autobusa pokazivao je da se tu ne radi o gostima koji su spremni nešto potrošiti na izletu. VeĆinu su činila djeca u pratnji svojih roditelja. Gepeci autobusa su bili puni sanjki, skija, pancerica, ruksaka sa hranom i ostalom skijaškom opremom. Dakako tu su bile i pljoske sa domaćom lozom kao i termosice u kojima se nalazio domaći čaj napravljen od biljaka ubranih po Mosoru i Biokovu. Uz to primijetio sam i par demižana (šapnuli su mi putnici da se tu nalazi pravi pošip ili dingač). Neki gosti su sa sobom nosili mala plinska kuhala na kojima će pogrijati gotova jela kad ogladne. A biti će i dobrog kuhanog vina sa klinčićima i ostalim mirodijama. Primijećene su i gradele te par vreća maslinovih drva (nema bolje žerave od maslinovih drva) na kojima će se peći domaća riba ili panceta. Dakako da je sva roba iz Hrvatske. To sve košta vrlo malo novaca. U autobusu putuju i instruktori skijanja koji drže skijašku školu, dakako bez radne dozvole.
Takvi gosti dođu, zauzmu mjesto na skijalištu, švercaju sa kartama za vučnicu te jednu kartu koristi više njih. Neki su se snašli pa prodaju i svoju polovnu opremu koju su prerasli ili im više nije u modi jer se zna da dalmatinci koriste uvijek najbolju opremu. Mokrenje i veliku nuždu obavljaju u restoranima te tresu pancerice o pločice koje vlasnici restorana moraju mjenjati skoro svake godine zbog pucanja istih. O stalnom čišćenju mokrih pločica da ne govorimo.
Vjerojatno nema boljeg načina kako provesti ugodan dan na prekrasnom Kupresu suncem okupanom. U toj nepreglednoj koloni autobusa i drugih vozila može se primijetiti da ih ima iz gotovo svih krajeva Hrvatske, a najviše od Šibenika do Dubrovnika. Sve su to većinom fetivi Splićani, negostoljubivi Makarani Dubrovački gospari.
POGREŠNA SLIKA O TURIZMU
Svakom neupućenom mogao bi prema izgledu naših skijališta tijekom vikenda zaključiti kako se radi o velikom broju gostiju i uspješnom turizmu. Situacija nije takva. Veliki broj gostiju koji dolazi vikendom nisu sastavni dio turizma. Oni dođu tuđim prijevozom, donesu sve što im je potrebno za piti i jesti, ne idu niti na kakve zabavne ili kulturne događaje niti ih trebaju (znaju zapjevati "sa ponistre se vidi Šolta), opterećuju komunalni sustav od parkiranja pa do prometa i septičkih jama koje zagađuju naše podzemne vode, a koje mi koristimo za piće i to sve besplatno. Sve se svodi na to da su ovakvi gosti opterećenje bez ikakve koristi lokalnoj zajednici ili onima koji se bave turizmom.

S druge strane problem je teško rješiv. Svatko može doći bilo autobusom, bilo osobnim automobilom i boraviti dio dana ili cijeli dan tamo gdje želi. Naravno da može koristiti sve javno dostupne sadržaje.
To što takvi posjetitelji smetaju gostima koji su u hotelima ili privatnom smještaju nije njihov problem.
Upravo takvi gosti najviše smetaju dalmatincima koji su ovdje kupili jeftino zemljište i sagradili prekrasne kuće sa više apartmana koje iznajmljuju (dakako na crno jer je to sve njihova rodbina).
Takav turizam izgleda kada se mjeri samo brojem onih koji su došli ili brojem nočenja, a u zadnje vrijeme i dužinom kolona na graničnim prijelazima.
To sigurno nije turizam kakvog želimo.
Bolji je jedan gost koji će dnevno ostaviti 1000 konvertibilnih maraka ili bar 500 ejura nego njih desetak koji će ostaviti po 30-tak eura ili njih nekoliko stotina ili tisuća koji vikendom dolaze iz R.H. na jednodnevne izlete.

MI NE ZNAM0O ŠTO S OVAKVIM GOSTIMA

Teško da se za ovakvo stanje mogu optuživati gosti koji nam dolaze. Naš problem je bolja organizacija kojom bi se i od ovih gostiju naplatilo bar dio činjenice što koriste naša skijališta i naš prekrasan snijeg. O kakvim mogućnostima se radi trebali bi odgovoriti sami turistički radnici. Ovakvo stanje sigurno nikome ne ide na ruku. Turizam je na ovaj način u problemima. Radi se o kampanjskim gostima koji smetaju, ali koje se ne može izbjeći i eliminirati. Zato se moraju smisliti načini njihova prihvata i stavljanja u okvire gostiju koji su na dužem boravku.

Nešto slično se događa i u Međugorju (Svetište Kraljice Mira) u koji također dolaze gosti iz npr. makarskih hotela sa lunch paketima dobivenima već u hotelu za tu svrhu. U autobusima kojima putuju imaju i svoje barove koji izvrsno hlade piće te je potreba za nekom kupovinom u prodavaonicama skoro pa nikakva. O praznim restoranima da i ne govorimo.

Kuprešak,

grd & lin

Komentari

Index

Ovi iz "Indexa" stvarno nisu normalni sa ovim dvodnevnim prenošenjem Mitrovićevih prijetnji.
http://www.index.hr/vijesti/clanak/ekskluzivno--mitrovic-nakon-prospavan...
Da imaju principa napisali bi da je VEĆ ratovao protiv Hrvatske sa svojim bossom Miloševićem koji mu je omogućio da se enormno obogati i širi svoju istinu preko "Pink" televizije.
Kako mi je žao što se moram baviti gostima i nemam vremena za tekst "Milošević, Mitrović, turbofolk i rat".
Evo naslov poklanjam pa ako netko zna sve činjenice neka "dere".

Tko je glasao

Elitna ljubavna ponuda

Naj se jaditi ali imam još jedan link s mirisom na Ukrajinu - ili me nos vara. I da, mislim da je ovo pozitiva!

http://www.index.hr/vijesti/clanak/drzavno-odvjetnistvo-istrazuje-makars...

Tko je glasao

golgota

niže sam ja stavio link na fotografiju i kad je skloniš pojavi se taj članak.
U vezi teme niže ti je i dosta komentara.
Bilo danas na radiju.
pročitaj niže komentare

grdilin — Čet, 04/08/2011 - 09:25.
Jadre
Nije mi jasno kad su stavili Jadrankinu fotografiju kad im je Sanader bio ljubimac.
Uša strah u kost:):):)
http://www.google.com/imgres?imgurl=http://www.index.hr/images2/hdz_maka...

Tko je glasao

Pozitiva

definitivno. Čitao sam i originalni uradak i čuo smušene Bebekove demantije. No novinari su tu legalno bili i izgleda snimili sve.
Bebek je bio direktor "Biokovke" dalmatinskih toplica specijaliziranih za "koščane" probleme. Izgleda da mu je link za prostitutke trebao biti direktor koga je on instalirao dok je gradonačelnik.
Cijela sprdnja "Večernjakovih" novinara je izuzetno uspjela i kao šala i kao ozbiljna kritika stanja.
To je, po meni, konstruktivno a ne cipelarenje građana ili regije na osnovu ispada marginalnih pojedinaca.

Tko je glasao

splica

"Da imaju principa napisali bi da je VEĆ ratovao protiv Hrvatske sa svojim bossom Miloševićem koji mu je omogućio da se enormno obogati i širi svoju istinu preko "Pink" televizije."

Što se tiče načina, na koji se obogatio, nije sporno da si u pravu. Bio je član JULA (stranke MIrjane Marković- žene Sl.Milpševića) i to iskoristio za veliko bogaćenje u najtežim trenucima za Srbiju.

Platio je veliki porez (taksu) za tu zaradu i sada radi, čist kao suza.

Najveća je štetočina (TV PINK), kao što sam više puta pisao, na medijskoj sceni u okolini.(turbo folk i promovisanje svakojakog neukusa).

Ako ga niko nije tužio za učestvovanje u ratnim igrama. Čemu ovakva pljačka !

Pre će biti, da je nečija velika imovinska korist u pitanju (alavost).

A eventualno, miniranje, poboljšanja odnosa izmedju Hrvatske i Srbije nema cenu !

Taj dogadjaj je u sferi perverzije u sadašnjoj situaciji.

Tko je glasao

Čudno dosta toga izgleda

pogotovo kad je on u pitanju. Ovdje se radi o par miliona eura a on je pokušavao dobiti kocesiju na skoro sve lokalne tv-stanice kada nije dobio hrvatsku nacionalnu koncesiju na "Pink". Što jest, ta televizija nam stvarno ne treba.
Mene zanima tu uloga "Indexa". Todorić i Tedesschi su dobili u Srbiji kazne u destinama milona eura zbog problema u tržišnom nadmetanju (rabati oko cijena koji su iz Hrvatske preneseni u Srbiju).
http://danas.net.hr/novac/page/2011/06/03/0675006.html
Todorić je i vlasnik "Tiska". Mogao je krenuti u sličan obračun sa Srbijom zbog enormne kazne, plus povući srpsku robu iz svih prodavaonica u Hrvatskoj i Srbiji (Mitrović ukinuo već plačene hrvatske reklame!) Umjesto da plati novinare nekoga portala i prijeti kako će Srbiji smanjiti BDP za 10% on se ponaša legalistički i žali se srpskim pravnim tijelima.
Zamisli kada bi i kako on mogao priijetiti Srbiji i Tadiću da će ih osobno uništiti na naslovnoj strani srpskih medija?!
Kako bi reagirali na takav potez građani Srbije? Isto kao i građani Hrvatske. Bojkotirati će Mitrovićevu robu.

Tko je glasao

Splića i ostali

evo jednog komentara iz Srbije na Jutarnjem koji mnogo govori. Tu i Bane pogađa.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Djordje Stanic

Evo sad je bio dnevnik TV Pnk. Traje 30 minuta, a 15 minuta je bilo posvećeno HRVATSKOJ. Udarna vest je sinoć prebijeni Kragujevčanin u Splitu, ali onda je usledila priča o oduzetim vikendicama, razbijenim automobilima, napadima na Bosance... Na kraju je sve začinjeno nabrajanjem otkazivanja koncerata Lepe Brene, Nede Ukraden, Ane Nikolić, privođenja Seke Aleksić i postavljanja bombe na zid lokala u kojem pre neki dan trabalo da peva Nikola Rokvić. Sve se završilo obećanjem Željka Mitrovića da će za jahtu da se bori u Strasburu, a da ĆE U NAREDNIM GODINAMA DA SE POSVETI ELIMINISANJU TRGOVINSKOG DIBALANSA IZMEŠU HRVATSKE I SRBIJE (POSLEDNJIH 8 GODINA MNOGO VIŠE SE UVOZI IZ HRVATSKE NEGO ŠTO SE IZ SRBIJE IZVEZE U HRVATSKU, IAKO SRBIJA IMA VEĆI IZVOZ U EU OD HRVATSKE, ŠTO ZNAČI DA IMA BOLJE PROIZVODE). Naravno, ova ljutnja Mitrović...a nije samo zbog jahte, već i zbog smicalica koje su osujetile njegovu kupovinu TV Nove pre koju godinu. Hrvatska je jedina zemlja gde je srpskim privrednicima onemogućeno da rade. Tako npr. Mitrović ima televizije i u BIH i u Sloveniji, Makedoniji i Crnoj Gori, a ima i međunarodnu saradnju sa kompanijama iz Monaka i Holivuda. Drugi srpski privrednik je pre neki dan kupio slovenački Fruktal. Delta je godinama bila onemogućena da otvori i jednu prodavnicu u Hrvatskoj doj je Idea otvorila desetine u Srbiji. NA KRAJU, VAŠA GLUPA VLAST NEMA POJMA KOLIKO ĆE HRVATSKA IMATI ŠTETE, JER JE MITROVIĆ POVEZAN I SA NEKIM POLITIČKIM STRANKAMA KOJE ČINE VLADU SRBIJE PA NEĆE MOĆI TADIĆ VIŠE NA ŠTETU SRBIJE DA ŠIRI BRATSTVO I JEDINSTVO. TAKOĐE, MITROVIĆ IMA LICENCU ZA FASHION TV ZA ZEMLJE BIVŠE JUGOSLAVIJE I SUPER ODNOSE SA VLASNIKOM PA ĆETE VAŠ TURIZAM I MODU MORATI DA REKLAMIRATE NA NEKIM DRUGIM SVETSKIM TELEVIZIJAMA. Red je da naši odnosi budu uređeni na bazi RECIPROCITETA!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Samo znam da mi ove dane ništa pokvariti neće.

http://www.youtube.com/watch?v=Rr8VPJk_D_A

Malo sam se zaželio poslušat ovu pismu

Tko je glasao

splica

Taj čovek je uvek pravno, dobro, pokrivena štetočina.

Zato mislim, da je takav slučaj i u ovom dogadjaju u Hrvatskoj.

"Zamisli kada bi i kako on mogao priijetiti Srbiji i Tadiću da će ih osobno uništiti na naslovnoj strani srpskih medija?!
Kako bi reagirali na takav potez građani Srbije? Isto kao i građani Hrvatske. Bojkotirati će Mitrovićevu robu."

Svašta nešto, se već dogadjalo u prošlosti. Uvek se skot izvlačio.

Gradjani Srbije, nikad - nažalost, neće bojkotovati TV PINK, jer je dobar deo programa vlasništvo "Grand produkcije" - vlasništvo Lepe Brene, koja kao da živi u bogatom Teksasu i pravi glamurozne šou-emisije sa seljačkim turbo folkom.

To se nažalost, svidja mnogima a po meni, su to ostaci, najgoreg, prelivenog primitivizma iz ratova.

Čist, ničim pokriven Nešvil u Srbiji !

Tko je glasao

Baba vračara

koja mu baca uroke i truje ga nam je jedini spas. B92 je imao fenomenalnu emisiju o raru i razvoju turbo-folka. Ajde da Grdom ne kvarimo temu i vratimo se na Bosance i Šeike.
Makar i ovo ima veze sa svim što me iziritiralo u posljednje vrijeme. Kada smo kod Seke Aleksić ona se tu toliko dobro osjeća, kao kod kuće tako da nije tražila niti radnu dozvolu.
Partibrejkesri, prije mjesec dana, imali su dozvolu za Split ali nisu izvadili na vrijeme za Makarsku. Nisu htjeli ništa riskirati, prešli su još jednom cca 2 000km i došli nakon mjesec dana ovdje svirati.
Mora se poštovati legislative svake zemlje. Isto se odnosi na tajkune Todorića, Tedeschia ili Mitrovića i na pevaljku Seku Aleksić. Ovaj Mitrović je izgubio kontrolu i mislim da će mu se ovi potezi lupiti o glavu i biti kontraproduktivni. Zavikati će i druga, pozitivna strana u Srbiji i rezultati su dosta neizvjesni. Čak se može desiti da ne budu štetni za Hrvatsku i Srbiju jer ako pretjera biti će žestoka reakcija sa vrha Srbije, Hrvatske i EU. On misli da je mali Napoleon, Mislio je to i Mišković pa sve rasprodao. Ajmo prekinuti o njemu na ovome dnevniku.

Tko je glasao

Mitrović

Pokazao je interese za "ulaganja" u Hrvatsku.
Bacio oko tamoo gdje se nalaze jači igrači.
Dobio po prstima iako je ovo sa oduzimanjem jahte i njena prodaja na licitaciji čista namještena igra i glupost.

Tko je glasao

Splica

Ovo je puno važnije.
HDZ se uskočoperio.
Ne znaju di će od muke zbog šeika.
link:
http://www.index.hr/vijesti/clanak/drzavno-odvjetnistvo-istrazuje-makars...

Tko je glasao

Ante Roso

Prije nego što je Bebek postao gradonačelnik bio je ravnatelj rehabilitacijskog centra 2Biokovka".
Na njegovo mjesto dolazi jaki HDZ-ov makarski kadar. Dakako ekonomist. Jebeš doktore kojih je bilo.
E ali Rosu će biti puno lakše smijeniti kad gradonačelnik prestane to biti i poželi povratak u bolnicu.
O privatnim stvarima ne bih.
Neki bi se zacrvenili od stida.

"Ante Roso kaže da se nikako nije mogao prepoznati u riječima gradonačelnika Ožić Bebeka. "Ma dajte, što vam je. Ja sam preozbiljan čovjek da bi se bavio takvim stvarima. Te Ukrajinke, koje spominjete, sigurno bi morale biti registrirane da su bile u Biokovki", kategorički se Roso ogradio od priče da ima išta sa organizacijom koju je šeiku spomenuo Ožić Bebek.

Ne godi mu, kaže, medijska pažnja, već je imao neka neugodna iskustva pa ne bi želio da mu od stresa proradi PTSP."

Je preozbiljan je čovjek. Makaska je malo misto sve se sazna.
I ovako mi ne prestaju zvoniti telefoni za davanje izjava.
Katastrofa , politička za gradonačelnika.
Ali imaju debeli obraz, ne odustaju ti lako.

Ovo im neće dopustiti Jadranka Kosor.
Neće imati mislosti jer su joj se već debelo zamjerili i mislim da je jedva čekala još jedan ovakav gaf gradonačelnika i njegovih prirepaka.

Tko je glasao

bilo van sa sricom da su se

bilo van sa sricom da su se Jaci zamirili... imate sansu da zavrse i na sudu...

ali valjalo bi ipak pazit ko ce ih zaminit, i da li ce ona reskirat da zamina odnese glasove..

zamina je ka promina, ali ne znaci da se opet nece u*išat

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

lunaprof

Neće Jadranka njega micati sa gradonačeličkog mista.
Nebi joj pasalo radi izbora.
Ali je bez daljnjega politički mrtvac.
Rezerva za njega već postoji i vode se žestoke bitke.

heheehe

A tko kome ovdje smišta začudili bi se svi. :):):)

Tko je glasao
Tko je glasao

hehe

Dobar je Srečko Puntarić.
Tako naše ministarstvo turizma zna reči npr da je povečan posjet Kineza za 100% kojih je možda bilo prošle godine 100, a ove 200.

Tko je glasao

... à propos

"...Već sljedeće godine, ako Bog poživi našega Koncesionara, svjedočit ćemo tako veselim prizorima na Nezavisnoj rivijeri Makarskoj i diljem našeg malog turističkog rajha, “stavljat će se do znanja” simpatičnim plakatima i obaviestima na miestnom krugovalu kako se gostima bez bankovnog jamstva strogo zabranjuje prilaz plažama i ograničava kretanje gradom, provjeravat će Gostapo nose li gosti svoju hranu i piće, ležaljke, suncobrane i ostale zabranjene predmete, strogi čuvar plaže provjeravat će na ulazu ausvajse izdane od Turističke zajednice, pa odvajati nekvalitetne goste od kvalitetnih, a na palmama duž rive veselo će se na maestralu njihati cijela ona bosanska obitelj što je u Makarsku naumila s pet kilograma ćevapa kupljenih kod Mujanovića u Blažuju."

http://www.jutarnji.hr/boris-dezulovic--ekonomski-nacizam-u-turistickom-...

Tko je glasao

Pozitiva

Žao mi je što ljudi ne pišu o pozitivnim stvarima u hrvatskome turizmu. Što netko ne ode na splitski aeorodrom koji je veličine zg. autobusnog kolodvora i ne vidi kako se bez trenutka zastoja, bez ikakvoga zakašnjenja distribuira 25 000 ljudi dnevno na svoja odradišta. Na +50 na asfaltu svi trče, prebacuju tone kofera kako bi putnici što prije stigli na svoje odredište. Nema pritužbi, nema vijesti. A bogme niti pohvala
Što nitko ne napravi prilog o splitskoj luci gdje djelatnici ovih dana, bez novčane nadoknade, voze cijelu noć trajekte umjesto 12 sati. Ne do Bog da netko zaviče na nervoznoga vozača. Odmah bi bilo prime news.
90 000 privatnih iznajmljivača, tako rečeno bez ikakve pomoći države, ugosti 5 miliona turista. Pomaže se i subvenconira svakoga i svašta a nama se gleda bilo kakav ispad pojedinca da budemo na naslovnim stranicama.
Zbog par rečenica jednoga idiota razapinje se kompletan hrvatski turizam a sa druge strane svi broje u ovoj zemlji svakog turista i računaju kako će im to omogučiti još malo vremena i plaća na račun države.
Nema pozitivnih članaka o našem najvećem izvoznom produktu ali kada je prilika za pljuvanje javili su se svi. Zbog Čurkovića je napisano na desetke negativnih članaka a nitko nije, sem časnih iznimaka, stao uz nas, poštene turističke djelatnike koji radimo 180 dana u komadu, bez subote, nedelje ili praznika po 14 sati dnevno.
Trebali bi mi jedan dan prestati raditi u sezoni kada to mogu seljaci, profesori, studenti pa bi novinari dobili "čunu" od plaće.
Pretjeralo se sa rušenjem hrvatskog turizma i traženju dlake u jajetu. Ne dobijamo kune od države a puno više joj dajemo i čutimo u interesu ove države. 50 000 Hrvata je našlo slamku spasa, ovoga ljeta, u sezonskome poslu u Dalmaciji.
A skoro svi čekaju samo povoljan trenutak da pljuju po nama i ruše nas trud.
Super Borise Dežulovići, Martina Sopta i ostali. Zaradili ste još 100 eura po kartici teksta rušenje hrvatskoga turizma, Isto se mogli zaraditi pokušavajući ga promovirat, Pa Borise Dežuloviću pišeš za banja lučke novine i dosta srpskih. Ovdje, na Makarskoj Rivijeri ljetuje masa Srba iz tih krajeva i nitko ih niti poprijeko ne gleda.
Ah da. To nije vijest i sa time se teže sprda. Možda se i ne objavi i plati 100 eura po kartici. Ovo su ipak sigurniji novci.

Tko je glasao

Mogu ja prenjeti

kako je vlasnik kafića prebijen od drogiranih gostiju iz Srbije.
I što ću time postići? Jesi sretan sa tom vješču?
Prenio sam kako su Partibrejkersi ovdje bili danima i svirali bez ikakve zaštite, kako Seka Aleksić i ostale cajke sviraju svako veće a ti i "Index" prenosite pojedine incidente.
Valjda vam se opet ratuje a još nisi završio ni sa svjedočenjem o ovome ratu o kome, kako kažeš i Haagu bi svašta bilo interesantno.

Tko je glasao

Naslovna strana Indexa

Pet glavnih vijesti:
Prva vijest, 3 kartice teksta kako Miloševićev pionir Mitrović prijeti hrvatskoj državi zbog svoga carinskoga prekšaja. Čovjek mentol, srpski rečeno ,koji je sa Miloševićevim novcem raširio turbo folk, ucjenjuje hrvatsku državu, ukida joj reklame, ponižava državne dužnosnike, prijeti krahom hrvatskog turizma.
Druga vijest Čurković.
Treća vijest koju si ti prenio, prebijen mladić ali Srbin na mjestu gdje se godišnje prebije, izbode ili ubije dvadesetak ljudi, splitske Bačvice, carstvo Mitrovićeve muzike. U dobrome djelu toga krvavoga pira učestvovali su i još učestvuju splitski "zakon braće" od kojih je dosta Srba, muslimana (palestinaca) i logično Hrvata.
Da li to "Index" reketira kao nekada "Nacional" državu prenoseći kvazi vijesti i namečući svoju sliku u ime drugih (Mitrovića)?
Ti si to prenio na ovome dnevniku kao bitnu stvar? Po čemu?
Gledam "Index" i gledam ulice Makarske Rivijere večeras. Ovdje svi nasmijani i nitko nikome ne broji krvna zrnca. Sluša se rock i srpske cajke i bosanske sevdalinke. Nigdje zle krvi.
A naslovna stranica "Indexa" prikazuje kako su određene nacije u najmanju ruku nepoželjne kako to Mitrović sa vrha prijeti.
Netko tu nekoga zajebava i truje ljude. Znamo svi da se bliže izbori i u Hrvatskoj i u Srbiji. Treba naći vanjskog neprijatelja ili unutrašnjeg. Dobitna izborna karta. Ako ne možemo zbog EU mi i Srbi da se "kačimo" uvijek nam ostaje BIH.
Zar ne vidiš da sve smrdi na već viđeno i jeftine trikove. Krenulo je od nepoželjnih Bosanaca a ti si iz "Indexa" dodao kako i Srbe tučemo.
Pa idemo se onda svi tuči. Jebeš turizam i ekonomiju. Ubij, zakolji to smo mi Hrvati a ni oni drugi nisu bolji.
Ljudi kome odgovara ovakva priča? Ti bar, Golgota, to dobro znaš.

Tko je glasao

Javni angažman s licem i naličjem

Žalostan sam zbog tvog komentara, na tvoju opservaciju o pozitivi ja sam samo kao ilustraciju količine negative dao link još jedne negativne pizdarije koja nije imala pokazati vrijednosni kriterij već količinski kriterij ali ti si reagirao kako si reagirao. Da je bilo pozitivnih linkova ja bih njih linkao, ali nije ih bilo jer u agresivnom novinarstvu pozitivna vijest i nije vijest. Ja samo ogoljujem činjenice i ne samo na ovoj temi s namjerom osvješćivanja populusa. Da u toj nakani povremeno i fasujem - naravno!

Tko je glasao

Izvinuh se svima

pa i tebi zbog moje pretjerane reakcije. Rekao sam već da sam pukao. U kratkom vremenu sam postao ured za ozbiljne demantije vijesti iz medija. Ljut sam i na sebi jer nisam imao vremena za naći linkove i informacije za koncizne odgovore. Sve se dešava u kratkim trenutcima kada dođem do kompjutera i tjera me da odgovorim a u suštini nemam vremena.
Mea culpa.

Tko je glasao

splićo prijatelju

malo ti je žestoka reakcija, vidi se da emocionalno pogođen. Kako veli Grdilin -da, Dežulović zna pretjerivati ali to mu je i posao. On je uvijek isticao, karikirao i ironizirao negativne pojave u našem društvu, ponekad za rata riskirajući i glavu.

Iako on parodira problem (što je i njegov stil i zaštitni znak) ne mislim da je zaslužio titulu plaćenika za 100 € i sl. Potrebno nam je svima da se ponekad sagledamo i u našim negativnim stranama - nismo baš toliko savršeni i bez grijeha. Pa sjeti se blama na gay pridu u Splitu. Ili Čuljak- Šelebaj HRT novinarke u nacionalnom dnevniku na ovu istu temu.

Iako imamo mnogo razloga za biti ponosni, ne bismo trebali zatvoriti oči na negativne aspekte nas samih, prijalo nam ili ne. Osobno se Ti ne bi smio osjetiti ničim prozvan (kao ni Grdi uostalom) dapače, mislim da o vašoj etici i čovjekoljublju najviše govori beš osjećaj srama i nelagode koju osjećate zbog ovog šovinističkog ispada. To je samo prirodna reakcija normalnih ljudi.

A vas dvojicu smatram ljudinama u najboljem smislu te riječi ;)

Tko je glasao

Draga prijateljice

već mjesec dana pokušavam braniti hrvatski turizam od niskih udaraca. Ima u turizmu puno problema, crnog tržišta, nekulture itd. No ima puno više pozitivnoga a nitko o tome ne piše sem suhoparnih brojki ulazaka i izlazaka u zemlju. Soptu i "Index" spominjem jer sam im osobno pisao u pokušaju da ublažimo političku sramotu koju nam je nanio Čurković.
Ali koga to zanima!? Pljuvanje je i dalje u modi.
Dežulovića jako cijenim. Ali brate ako je već 100 ljudi napisalo sličan članak, napravljena stranica na Facu za ismijavanje Makarana itd koji češ ti još kurac pisati o tome?
Nikome ne pada napamet napraviti neki pozitivni, promotivni korak. Što ne dođe na Kačićev Trg i održi sa Feralovcima program uživo i pomogne? Ne, sere po Pavićevim novinama za njegove novce koje su baš oni odavno proglasili mafijaškim. Izgleda kako je prodaja svega i svačega u modi.
Oprosti, znaš da mi živci nisu pukli na tebi ali 10 dana su svi čutali a onda su se SVI javili. Pa gdje im je mašta? Neka odu malo do Biševa, Kornata, Mljeta i zajebavaju se kako mogu još uživati, prenjeti zajebanciji mještana kao njihov idol Smoje koji je obožavao zajebanciju ali ne i ponižavanje.
Ovo je već preraslo u ponižavanje zbog izjave jednoga potpuno nebitnoga idiota.

Tko je glasao

Spilćo, Krivi ti je način

Spilćo,
Krivi ti je način borbe za hrvatski turizam. Probleme vani na seciranje, na sva zvona. Sa prijedlozima kako dalje, jedina je ispravna borba. U svakoj riječi koju spomeneš teški problemi postoje (I Kornati, i Mljet, i gradska luka,...). Tragedija je da o lošim stvarima na Kornatima nema nijednog dnevnika, tragedija je i da ja nepisah dnevnik o Mljetu, o mojim iskustvima koje sam ja tamo imao u kolonoskopiji nakon koje sam se zarekao ne vratiti se na Mljet bar desetak godina, tragedija je da sam ja onoga gosp. Mrvicu toliko puta do sada vidio na Tv da ga mogu osjećati kao brata, a da nijedan problem vezan za luku nije ni u jednom mediju ni na pollitici prezentiran, tragedija je i da ti ljudi na aerodromu trče na + 51 kad bi puno bolje trčali u hladu na +32 stupnja samo nitko nije posadio drveće. Od mene si pročitao i mišljenje da je i sam rast ovakav kakvog imamo i onakav kakav nam slijedi tragedija.
Naravno da će u seciranju i zvonjenju biti prekoračenja, to nije moguće spriječiti. Ali puno lošije od toga je šutiti i gurati stvari pod tepih, pričati o krasotama krajobraza i bezgrešnom turizmu.

Tko je glasao

Rješenja

Kritika bez nuđenja rješenja je obično palamuđenje. Na to se odnose moje misli. Za Čurkovića i marginalnu tiskovinu koju čita par stotina ljudi je potrošeno par stotina stranica(bez pretjerivanja) što članaka, blogova, komentara a na rješavanje problema i demantije samo i to po obavezi jedan dan pola stranice u novinama (izjave Predsjednika i Premijerke).
Turizam nema nikakav plan niti strategiju razvoja i koliko mu država posvećuje vremena postiže odlične rezultate. Ne postoji niti krovna udruga iznajmljivača a Obrtnička Komora nas ne ferma ni 2%.
Već mjesecima tražim i pitam na ovim stranicama da se stranke i pojedinci izjasne pred predstojeće izbore o ljudima i strategiji koju će sprovoditi u turizmu. Nema niti jednoga slova u programu stranaka. Masa zakona je u dirketnom sukobu 4 ministarstva (građevine, turizma, financija, uprave) čime se blokira turistički razvoj. O tome niti riječi. Prijedloga i riješenja nema ali kritike kao u priči.
Nešto što se radi tako stihiski i ne planski mora imati gomilu prroblema koji se. izgleda, trudimo još uvećati. Prošle godine sam na ovim stranicama pisao par konkretnih prijedloga i akcija koje su primljene na znanje kod mjerodavnih (Bajs) ali potpuno iskrivljene i propale u praksi. Zbog nedostatka sugovornika djeliuem i ja pragmatično. Čutim i radim svoj posao kao što će svi začutati za nekih mjesec dana i problematika turizma će se gurnuti pod tepih do sljedeće sezone. A jedna od sljedećih će biti katastrofa i onda će nastati problemi na državnoj razini.
Evo jedan primjer normalne komunikacije makar to u naslovu tako baš i ne izgleda. No bolje i takav naslov nego "Vojska uništila Bosancima odmor" kakav se redovito prakticira.
http://www.jutarnji.hr/slucaj-helikopter--turist-iz-bosne-emir-akvic-pit...
Kada bi se vodili primjerom marginalnog novinara i novinice koju čita par stotina ljudi onda bi svaki dan mogli imati puno dramatičnije tekstove kada bi , recimo, mišljenje nekoga novinara "Hrvatskog slova" priljeplivali cijelom nacionalnom korpusu kao što je učinjeno u ovom primjeru građanima Makarskoga Primorja. Pa više čitatelja imaju neki profašistički fanzini i portali u Hrvatskoj pa to svi stavljaju u maligni društveni izuzetak a ne kao stanje hrvatskoga društva.

Tko je glasao

Oba dva su pala

Obojica ste u pravu.
Problemi u turizmu su zaista veliki.
Pokušavaju se riješavati stihijski.
Zaostajemo za ostalim turističkim državama u mnogo ćemu.
I ne samo to nego smo za iste usluge i dosta skuplji.U ministarstvu turizma radi čudo ljudi.
Evo link o unutarnjem ustrostvu ministarstva turizma:

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2008_03_34_1114.html

Mislim da je veliki problem upravo u Ministarstvu i njegovom ustroju.
Kad se sve pročita i vidi kako je ustrojeno ministarstvo otvoreno se pitam koliko gore ljudi radi, a koji ne rade svoj posao.
I znam da to ministarstvo svake izbore dobiva sve više zaposlenih.

O Bajsu ne treba previše trošiti vremena osim reči da se nikada nije imao veze sa turizmom, a ne govori ni jedan strani jezik.
A slovi kao jedan od uspješnih ministara. Ma možeš mislit.

Tko je glasao

Rješenja 2

I o ovome političkome i ljudskome problemu sam dao konkretno i kulturno rješenje godinu prije nego je jedan bosanski doseljenik napao svoje sunarodnjake.
Sa realizacijom te moje inicijative makar i ove zime neutralizirati će se riječi ovoga marginalca. Prenijeti će to dosta portala i novina ali sigurno niti 1% u ovoj količini kada se napravi nešto negativno i da prilika za pljuvačinu
Sada mi ti reci kako je to moja borba kriva? Tako što pokušavam nešto konkretno i pozitivno uraditi?
A pljuvači koji ništa ne pokušavaju uraditi vode pravu borbu koja će nam donijeti neki boljitak? Ništa nam neće dobro donijeti. Što ne dovedu kamere i porazgovaraju sa bosanskim turistima ovdje, objektivno, kako se osjećaju i provode? Da li ih netko diskriminira? Da je to tako, da im se dešavaju ružne stvari već bi sve televizije bile ovdje.

Tko je glasao

Više manje sve potpisujem i

Više manje sve potpisujem i kao novi mogu ti obećati da ću biti sugovornik u tvojim budućim dnevnicima, a rado ću ti pomoć i oko table. Čini mi se da svaki prigovor hrvatskom turizmu osjećaš kao napad na njega, zatim i na tvoj biznis, na tvoj angažmau u turizmu i politici. Takav ostaje utisak.

U nas se pljuvači ne trebaju mučiti s kamerama kad im je dovoljno pogledati taj helikopterski link da prepoznaju još jednog Čurkovića skrivenog u peru novinara. Inače bi naslov bio: Što je Morh odgovorio ljutitom gostu?

Problem Ćurkovića hrvatskog turizma nema rješenje. Rješenje je samo što više reda, što treba rezultirati sa što manje konflikata, svih vrsta na svim razinama. I vrijeme. I recimo da se slažem, vezano za probleme sa Ćurkovićima hrvatskog turizma korisnije bi bilo to medijski ne prezentirati. Ali to je nemoguće.

Što se tiče konkretnih problema kao što je i taj helikopter o kome bi se tri dnevnika dala napisati, tom "gostu iz Bosne" trebalo bi poslati zahvalu što nam ispod tepiha vadi naše probleme.

Tko je glasao

Pukoh malo

priznajem ali se skupilo nekih pet lažnih i polulažnih objava na naslovnim stranicama portala i novina u posljednje vrijeme
. Prijatelja , ugostitelja, su prebili drogirani gosti a objavljeno je u 3 novine i portala kako je on njih tukao uz grozne naslove i komentare pogotovo na T-potralu
Kada je on nakon 3 dana u potpunosti oslobođen a oni dobili masu kazni i protjerani na duže iz Hrvatske jer su još tukli policajce i medicinske djelatnike samo je "Slobodna" objavila mali demantij.
Zapravo istina nikoga ne zanima. Ovo je već prešlo u cipelarenje.
Etiketiraju se turistički djelatnici divljacima koji tuku goste (prvi slučaj).
Domaćini , Makarani, koji mrze svoje goste i jedva čekaju da ih se riješe (drugi slučaj).
Prvi je potpuna laž a drugi daleko od istine.
Nedavno je Dejan Kožulj na net.hr objavio svoj članak o turizmu Hr i Srbije na kome su uslijedili nevjerojatno ogavni komentarii pitao se poslije na Facu : Šta se dešava. Da li su svi normalni na odmoru jer nije bilo normalnog komentara na njegov članak.
Kao da je počela hajka bez ikakvih normi i pravila. Žao mi je što nemamo vremena zasjesti sa odvjetnicima i natjerati sve da objave desetak demantija po zakonu o tisku.
U punoj sezoni svakih par dana me netko moli da mu pomognem jer su ga neopravdano ocrnili.
O ovom Čurkoviću nema novinara koji nije napisao svoj uradak. Kao da je Sanader. Pa zar to nije već malo pretjerano.
Rekoh, radi se o komadu papira koji čita par stotina ljudi, pretežno stranačkih kolega i familije. I o tome pišu sve novine danima i sva novinarska pera Hrvatske i regiona.
Znam da je "sezona kiselih krastavaca" u novinarstvu ali rekoh, ovo mi već liči na cipekarenje.
Izvinjavam se na stavu, inače tako ne nastupam ali mi se stvarno skupilo.

Tko je glasao

ex šelebajka je prošlo ljeto

instalirala u Makarskoj novi gromobran
koji nas čuva od raznih udara gromova

Makrska i okolica je zgodno mještasce,
koljevka ne samo naše dalekovidnice

od tuda stižu razni maštoviti režiserski uratci
sve oči i uši su uprti u Makarsku

ostala zbivanja (izuzev onih u Istri koja je pomoćni gromobran) su potpuno postala nebitna
mislim one sitnice tipa nezaposlenost, krediti u švicarcima i ostali, visokoškolstvo, remetinec....

do vrhunca je dorađen spekulantski i prevarantski model
široko prihvaćene kulture zvane Pokondirena tikva

Inače se tako nešto nekad pripisivalo Goebbelsu - nakon sto puta što slažeš, to postaje istina
Utješno je samo što to kada dospije do ovog stadija zapravo više nema kud dalje

Tko je glasao

Evo predragi ;)

Malo pozitive za naše vrijedne turističke pregalace ;)

http://danas.net.hr/hrvatska/page/2011/08/03/0549006.html

p.s. očekujem da će naš dragi Grdilin objaviti link na originalan članak

Tko je glasao

nausikaya

Novi broj Makarske kronike te Makarskog primorja izlazi svaki utorak.
Do sada nisu sredili internet stranicu sa zadnjim brojem.
Ne da mi se skenirati pa slati.
Ne da mi se ni fotografirati pa slati.
Pričeajmo do sutra.
Valjda će ažurirati stranice.
Inaće evo ti linkovi na obje novine pa ih stavi u favoite da možeš čitati.
Makarsko Primorje:
http://makarsko-primorje.com/index.php

Makarska kronika:
http://www.kronika.hr/

Ćurković i dalje ostaje pri svome stavu te napada i SDP, Kroniku, HND na čelu sa Dukom pa skoro i sve ostale medije.
Vodi se skoro mali rat između tih dviju novina.

Interesantno je da ni jedna nije objavila moj tekst koji je izašao ovdje i na Poskok.info (nemam pojma ko ga je tamo stavio)
Izgleda da im je moj tekst zauzimao previše prostora.

Ali dobro su Večernjakovi novinari navukli Bebeka (gradonačelnika).
Ćim je ćuo za šeika dojurio je kao pašće kad mu zvizneš ili pokažeš kost.
Do tada je bio nedostupan za mnoge osim za one koje je sam naručio da kaže svoju istinu.

Ta naslovnica i članak na koji si linkala valjda znaš i sama da se moraju sada braniti na sve moguće načine.

Šeik je zakon i legenda hehehehheehe.

Tko je glasao

Pokušala sam malo razmišljati

Pokušala sam malo razmišljati koji bi sve mogli biti razlozi za ovakav medijski tretman turizma i turističkih radnika. Osim standardnog napuhavanja vijesti i senzacionalizma u sezoni kiselih krastavaca, mislim da se u određenoj mjeri radi i o loše suspregnutoj zavisti i/ili zlobi u situaciji kad je ostatak privrednih aktivnosti praktički blokiran. Pa tako na jednoj strani imaš vladu koja će stvari prikazivati nerealno povoljno, a na drugoj strani su zlobnici svake vrste i podrijetla kojima medijski šljam podilazi na sve moguće načine. Svega ima, osim zdrave pameti i brige za zajedničko dobro. Koliko god se slažem da loše stvari ne treba gurati pod tepih, toliko razumijem tvoj stav i ljutnju zbog medijskog bezumlja i nesposobnosti politike. I stvarno se čovjek pita gdje je granica toj auto-destrukciji. Zar treba i turizam uništiti, kao što smo uništili industriju, pa da nam srce bude na mjestu kad nas sutra za bagatelu kupe pravi, a ne maskirani, "šeici"?

nemesis

Tko je glasao

Turizam je na koljenima

Citat Lukovića na Croatia Bussnes Open:

“Istodobno, baš u turizmu banka ima rubno profitabilne klijente koji nisu u stanju vraćati kredite, velike teškoće da mnoge zadržimo u sektoru. Premalo je profitnih projekata i imamo premalo individualnih klijenata iz turističkog sektora koji su kreditno sposobni,“ kaže Luković.
Evo i cijeli članak koga zanima.
http://www.poslovni.hr/vijesti/lukovic-sad-je-najbolji-trenutak-za-redef...
Ova sezona je samo produžila agoniju. Sa padom od 10% ,vrlo mogućim u nekoj od sljedeće 2 sezone, biti će u nock.outu a onda i cijela država.
Potpisujem da ćemo imati jako mali financijski rast ove godine, niti 5% što je još 20% manje nego rekordne 2 007.
Trik ili privid koji HDZ radi o moćnom turizmu će se jako brzo rasplinuti. U sljedećih 3-5 godina bankrotirati će ogroman broj hotelskih poduzeća a nitko ih neće, zbog prevelikih dugova, moći kupiti.
Zbog toga jeftinoga predizbornoga trika digla se frka i sada su krenule predizborne igre po Dalmaciji preko leđa turizma.
To je to o čemu Grdi neće pričati do kraja jer se šteta može samo povećati.
. Politička pobjeda je bitnija nego li urušavanje jednog od posljednjeg našega konstantnoga prihoda.

Tko je glasao

Splića i ostali

Pokušajte se sjetiti prošle godine i kako je Ministartvo turizma te inspektorati i sama Vlada najavila oštar obračun sa iznajmljivačima na crno.
Bili su počeli donekle dobro. Je da su greške nalazili samo kod onih koji su prijavljeni za iznajmljivanje.
Kod onih koji nisu prijavljeni a koji su bili puni gostiju nisu ni ulazili.

E sad ove godine dali je itko primjetio ikakvu najavu obračuna sa iznajmljivačima na crno?
Ja nisam.
Zato što su brzo izbori.
Rezultati koji se prikazuju u turizmu nisu istiniti.
Garantirano frizirani.

Zamislite (to sam vć pisao) da u Makarskoj ove godine ima prijavljenih dvije tisuće kreveta manje nego prijašnjih godina, a smještajni kapaciteti su višestruko uvečani.

Tu odgovornost snosi Vlada (ministarstvo, MUP, Te razne inspekcije).
Jedino rade nešto inspekcije za red i mir te mjere razinu buke te zatvaraju kafiće koji su glasni ili koji su stavili zvučnike vani..

Blago mojima gostima. U jutro ih budi pivac (pjetao) ili crkvena zvona.
Po noči im može smetati samo pjev kosića ili slavuja.
Po danu su glavni vladari cvrčci.

Tko je glasao

Deja vu ili sve već viđeno.

Deja vu ili sve već viđeno. Model upropasti (kako god znaš) da bi se kasnije prodalo/kupilo za jeftine pare, a poslije skupo preprodalo koristi se bez prekida od kad je HDZ na vlasti. Ovo što Luković javno govori je prava prilika da se otvori pitanje uloge financijskog sektora u poslovanju po navedenom modelu. Pa on direktno najavljuje sječu malih i srednjih turističkih poduzetnika i poduzeća! Dosad su išli na javna i zajednička dobra, a sad (očito je i njih kriza načela) otvoreno nastupaju i protiv privatnog sektora.

nemesis

Tko je glasao

ne mislim da bi bilo korisnije

medijski ne prezentirati šovinističke ispade bilo koje vrste - pravi se turizam gradi na iskrenom gostoprimstvu (kakva daje Splićo ili Grdilin i mnogi drugi) ali ignoriranje i zatvaranje očiju pred ksenofobičnim i šovinističkim pojavama, posebice od strane glavnog urednika novina GRADA KOJI ŽIVI OD TURIZMA - bilo bi kontraporduktivno i baš bi nalikovalo skrivanju neugodnih činjenica pod tepih.

Nama treba to ogledalo koje će nam pokazati i dobro i loše, jer još uvijek kao društvo patimo od mitskih zabluda o svojoj savršenosti. Dapače, napokon počinjemo nalikovati na uređene i civilizirane zemlje (barem po tome) da ovakvi ispadi izazivanju uglavnom opću osudu javnosti. To ukazuje da je javnost svjesna problema, da se s njime suočava, da je senzibilizirana i po mom mišljenju to je samo pohvalno i dobro za nas kao društvo. Ljudi se napokon oslobađaju nametnutih projekcija o tome kakav je pravi hrvat, dobar građanin i domoljub (a priori nekritičan prema bilo kojoj pojavi koja mu ne laska) - svakim danom u svakom pogledu (ipak) kao društvo sve više napredujemo ;)

A tome doprinosi baš ovakovo razobličavanje po nas neugodnih činjenica. Na stranu što mediji u sezoni kiselih krastavaca to sad muzu do besvijesti, po nas sve dugoročno je puno bolje da se o tome piše i govori, nego da se stvar marginalizira. Ne govorim sad o turističkoj sezoni kojoj ovo neće naškoditi, govorim o društvu kojeg sad njegujemo za svoju djecu. I između ostalog baš i osudom ovakvog negostoljubivog i (ako hoćete) anti-turističkog ponašanja.

Zdrav razum nalaže - ne reži granu na kojoj sjediš.

Tko je glasao

nausikaya, Potpuno je

nausikaya,
Potpuno je bespredmetna rasprava o tome što bi mi željeli jer su mediji vani i jedva čekaju ovakve šovinističke ispade da odmah udare na sva zvona. I konačno dignu takvu halabuku da se treba zapitati da li će se, kao posljedica te halabuke, iz redova te djece za koju njegujemo društvo, regrutirati nekoliko novih šovinista, ksenofoba,... Ima li halabuka pozitivan ili negativan rezultat? Ne zna se odgovor, niti se može izmjeriti u kolikoj mjeri je javnost osudila ovaj ispad.
Da živimo u nekoj zemlji utopiji ja bih ipak u ovom teškom pitanju bio protiv. To se odnosi na prezentaciju šovinističkih ispada u medijima, ali samo u medijima, na na pollitici,....

Tko je glasao

Ops, prvi dan

Prvi dan dolaska Šeika od Katara:

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Novinar Večernjeg lista testirao hrvatske ugostitelje
A kada Šeik dođe u Makarsku...

Lažni šeik; FOTO: Večernji list
Novinar Večernjeg lista Hassan Haidar Diab obukao se kao šeik i u pratnji svojih kolega prošetao Makarskom kako bi provjerio kako Makarani nakon natpisa u „Makarskom primorju“ reagiraju na bogatog šeika.

„Prvo što sam pomislio kad sam neki dan u sedmičniku 'Makarsko primorje' pročitao da im više ne trebaju siromašni gosti iz Bosne i Hercegovine koji na plaži podgrijavaju sarmu jest - kako bi oni reagirali kad bi im se pojavio bogati šeik. I odmah sam se prepustio živom eksperimentu u kojem ću glumiti bezobrazno bogatog katarskog šeika, čija je pozlaćena stometarska jahta usidrena u Crnoj Gori, dok on sa 100 miliona dolara u svakom džepu pokušava kupiti nekretninu na Makarskoj rivijeri.

U nestašluku, u kojem je nad makarskom turističkom blagajnom barem na trenutak trebalo zasjati sunce, pomogli su mi kolege Zdenko Jurilj i Ljiljana Sremić koji su glumili novinara i prevoditeljicu.

Prije nego što sam se susreo s njihovim mukotrpnim suzdržavanjem od smijeha, na izlazu s naplatnih kućica i sâm sam se suočio s istim mukama. Slušam šokiranog službenika naplate, koji svom kolegi u nevjerici dovikuje: - J…e, pa ovdje imam šeika! Pravog šeika! Na što mu je ovaj uzvratio: - Ma tko ga j..e, samo nek’ potroši što više!

Nastavljam dalje i napokon dolazim pred hotel u kojem su me čekali kolege. I priča počinje...

Naime, ni šeik nije cijepljen protiv bolesti našeg turizma, pa već na samom susretu s recepcijom doživljava šok.

– Daj, molim te, nazovi šefa - kazala je vidno uznemirena recepcionarka hotela Meteor dok je drhtavim rukama pretraživala gomilu papira tražeći rezervaciju na ime šeik Hassan.

– Ja vam se ispričavam – ponavljala je gospođa s čijeg lica crvenilo nije nikako bježalo, dok je šeik Hassan na čistom arapskom sipao kritike na račun njihove nesposobnosti.

– Novac nije problem, novca ima, ali nam treba najkvalitetnija soba – uvjeravala je prevoditeljica Ljiljana službenike recepcije koji su se panično bacili u traženje šeikove rezervacije.

Koliko je cijela ekipa bila zbunjena svjedoči činjenica da im je šeik Hassan dao svoju hrvatsku osobnu iskaznicu, što zbog uzbuđenosti nisu ni primijetili.
Praćen radoznalim pogledima stranih turista iz hotela Meteor šeik Hasan se u pratnji novinara i službene prevoditeljice spustio na makarsku rivu. Iz radoznale publike probio se mokar 50-godišnjak koji se zbog oduševljenja šeikovom pojavom nije uspio ni obrisati.

– Selam alejkum, brate šeik – uskliknuo je i gotovo klečeći počeo ljubiti jeftini pečatnjak na šeikovoj ruci.

– Molim vas, može li jedna pikčer s gospodinom? – pružajući drhtavima rukama svoj mobitel pitao je oduševljeni kupač.

Kad ga je katarski naftni mogul upitao odakle je, oduševljeno je na nekoj čudnoj mješavini njemačko-engleskog jezika uzviknuo: – Iz Bosnie, ali liv on Dojčland. Ljubeći šeiku ruke, kazao je da mu je ime Haris, da voli Katar, Arabiju, Kuvajt... i da je jednom ondje čak i bio.

– Prevedite, molim vas, prevedite mu – ljubopitljivo je molio Ljiljanu da mu pomogne u razgovoru. Oduševljeni Haris ne bi šeika Hassana pustio da se nije pojavila ostala ekipa znatiželjnih turista koja je željela imati fotografiju sa živopisnim katarskim bogatunom, i to baš u Makarskoj.

– Selam, mister, selam, pliz mitju – pružajući ruku neobičnom gostu rekao je Zoran koji je prekinuo s masiranjem gostiju na plaži kad je vidio tko se po njoj šeće.

– Ako gospodin hoće, mogu mu srediti susret s gradonačelnikom. Dobri smo prijatelji. Evo, zvat ću ga da ste stigli. Pliz, mister, samo sekundu... – nervozno je po tipkama počeo tražiti broj gradonačelnikova mobitela, ali mu je od silne uzbuđenosti zaboravio ime.

– Bože dragi, što mi je Bebek..., Bebek, stalno mi je na umu oni Željko Bebek. Majko moja mila, kako san mu ime zaboravio – govorio je Zoran žurno listajući imenik s brojevima mobitela.

– O.K., bit ćemo u hotelu, vi ga nazovite i recite mu da ga čekamo – dobacila je šeikova prevoditeljica, s čime se, uz riječi O.K., O.K., složio i Zoran.

Nekoliko metara dalje, katarski šeik nije skrivao oduševljenje kad je ugledao tek postavljeni komad kebaba koji se lagano okretao.

– Kebab, Kebab, bjutiful – mirisao je oduševljeno izloženu deliciju čije podrijetlo vuče upravo s istoka. Zbunjeni mladi konobar, s crvenilom u licu, samo je zurio u živopisnoga gosta, ne vjerujući svojim očima što vidi.

– Koliko košta kebab? – pitao je šeik Hassan, što je konobaru prenijela službena prevoditeljica. Kad je mladi konobar kazao da je jedna porcija 25 kuna, šeik je uzviknuo: “All, all”.

– Kaže da mu daš sve – pomogla mu je prevoditeljica, na što je mladić zbunjeno uzvratio:

– E, zbog toga moram zvati gazdaricu.

I dok se bogati Arapin fotografirao s brojnim znatiželjnicima, mladi konobar dobio je informaciju od svoje gazdarice da za cijeli kebab traži 2500 kuna.

– U što staviti toliko veliki komad mesa?! – pitao se konobar.

– O.K., ti nađi kutiju, a mi ćemo meso pokupiti na povratku – rekla mu je prevoditeljica, dok je konobar zabrinuto razmišljao gdje naći toliku kutiju.

Do hotela Dalmacija morali smo stati još 20-ak puta. Četiri zgodne Banjalučanke željele su zajedničku fotografiju s Hassanom, koji im je sa zadovoljstvom ispunio želju. Kad je na “tvrdom” engleskom kazao da su jako lijepe i da on ima 30 žena, samo su uskliknule “Uuuu”.

U hotelu Dalmacija pokušali smo od konobara dobiti podatak koliko košta hotel.

– How much hotel? How much money? – raspitivao se šeik za kupnju hotela.

Pozorno servirajući piće za stolom, gospođa se pohvalila kako u hotelu radi već više od 30 godina.

– A biste li voljeli da ga kupi ovaj bogati šeik? – uslijedilo je naše pitanje. Uz ogradu kako se nju ništa ne pita, ipak je dodala:

– A, Bože moj, ako bi čovik investira, a on ima para, volila bi, što ne bi volila. Nego, recite mi, odakle je on? – prešla je konobarica s teme.

– Katar – odgovaramo.

– A iz Katara, i pretpostavila sam – naglo se udaljila zadužujući svog kolegu da pozorno motri naš stol koji je samo zbog šeikove nazočnosti na terasi hotela bio jedini prekriven stolnjakom. U međuvremenu, mobitelom nas je pozvao Zoran s plaže, dobar gradonačelnikov prijatelj, galameći u slušalicu kako je stupio u kontakt s gradonačelnikom, te da je gradonačelnik na putu, ali da moli šeika da ga nazove. Nazivamo makarskog gradskog poglavara predstavljajući mu se kako smo novinari i da pratimo bogatog katarskog šeika koji želi razgovor s prvim čovjekom grada.

– Ja nisam – ljubazno je kazao gradonačelnik Bebek – danas u gradu, ali ako treba, doći ću. Bilo bi bolje da se sretnemo sutra u bilo koje doba, kad god šeiku odgovora. Recite mu da bi to bilo najbolje.

Šeik Hassan složio se s time i sutra je priređen i taj susret...

Objavljeno: 02.08.2011. u 15:33
Link:
http://www.sutra.ba/m/novost/38417

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tko je glasao

Ovdje

Ovdje je članak sa više fotografija.
Ovo je nevjerojatno:):):):):):):):)

http://depo.ba/mediji/jeote-pa-ovdje-imam-seika-pravog-seika-ma-tko-ga-j...

Tko je glasao

grdilin

Kako fenomenalno zezanje sa gradonačelnikom, prva liga ! Svaka čast novinarima !

Mogao mu je i decu napraviti, onako usput.

Tko je glasao

3103 hehehheh

heheheehe
Šeik od Qatara.
Katar:
http://www.zdravstveni.com/katar.php

Dobro će Bebeka stajati ovaj šeik.

Vidio sam ga na ulazu u hotel.
Nemam ništa sa tim . heheheehehe

brojček teba ovo ovdje zalijepiti.
Znaš da dosta nas ne otvara baš linkove:

Evo ga:
Makarski gradonačelnik Marko Ožić Bebek (HDZ) nudio je novinaru Večernjeg lista Hassanu Haidaru Diabu, koji mu se predstavio kao bogati katarski šeik i suvlasnik Al Jazeere, brojne projekte u koje bi vrijedilo uložiti te hotel Dalmaciju, da bi na koncu obećao srediti i prostitutke, ali mu se nije ponudio platiti kavu. Uz sve to, gradonačelnik je javno prozvao predsjednicu svoje stranke Jadranku Kosor da se uopće ne brine o makarskom turizmu

'Šeik' je zajedno s prevoditeljicom odsjeo u hotelu Meteor i iako nije imao ni veliku jahtu ni bogatu pratnju, tek je bio obučen u tradicionalnu arapsku odjeću, lakovjerni Makarani, prije svih gradonačelnik, uistinu su pomislili da je riječ o imućnom Kataraninu koji je spreman investirati oko sto milijuna dolara.

Ožić Bebek: Podmeću mi i izmišljaju
'Dobar im je štos. Ali devedeset posto toga u tekstu je izmišljeno. Prevarili su me. Kakav je to novinar koji se lažno predstavlja. Vidi se da je bio dobro instruiran, ali ne i informiran', kazao nam je Ožić Bebek, u čijem se glasu osjetila nelagoda kada smo ga nazvali da nam prokomentira članak u Večernjem listu. Upitan da pojasni tko je instruirao i informirao novinara, odgovorio je 'ma znate vi to dobro'. Na pitanje je li uobičajena praksa to da gradonačelnik nudi investitorima usluge prostitutki, Ožić Bebek odgovara 'da ne može nuditi nešto što u Makarskoj ne postoji'. O eventualnoj tužbi protiv novinara, koji je, kako reče, puno toga izmislio, zasad ne razmišlja, ali žali zbog toga što nije sve snimio da bi se vidjela prava istina. Također vjeruje da nikakvih sankcija iz HDZ-a neće biti jer je sve laž. (V.Brkulj)
'E, to bi nas spasilo. Znate, naša vlada ništa ne radi kad je makarski turizam u pitanju. Evo, ja bih ponudio nekoliko projekata šeiku, kojima bi brzo vratio novac', kazao je Ožić Bebek Večernjakovu novinaru.

Ponudio mu je tako gradnju žičare, za koju je pripremljen projekt, za deset milijuna dolara, proširenje sportskog centra na kojem bi niknuli novi tereni za košarku, rukomet, odbojku i bazen, kupnju hotela Dalmacija za 40 milijuna dolara, ali i 'odličan komad zemlje tik do plaže na kojem se može sagraditi turistički centar s hotelima'.

Kada se razgovor bližio kraju, šeik je prvog čovjeka grada pod Biokovom upitao gdje bi se sa svojom svitom mogao neometano kupati i zabavljati kad dođe s jahtom, a gradonačelnik mu je spremno ponudio plažu u zapadnom dijelu grada na koju ne dolazi puno turista.

'Plažu ćemo prilagoditi šeiku i njegovim potrebama', pojasnio je Ožić Bebek prevoditeljici, a na koncu je šeik odlučio zatražiti i nešto samo za sebe.

Gradonačelniku je nabacio da su Hrvatice lijepe žene i upitao ga može li se što srediti po tom pitanju.

'Ma naravno. Idući put kad dođe sve će biti sređeno. Moj prijatelj, ravnatelj jedne bolnice, ima sve pod kontrolom. On zna kako i kada se može što nabaviti. Preko njega ćemo srediti sve što voli. Naravno, uz zajamčenu diskreciju', zaključio je Ožić Bebek.

Čitav tekst možete pronaći u tiskanom izdanju Večernjeg lista.

-------------------------------------------------------------------------
Negdje sam na nekom linku pročitao i ostatak ali sam zaboravio koji je link.

sve u svemu za sve ovo je optužio i oporbu.
heheheheh

Tko je glasao

Fotografija šeika u Makarskoj

Fotografija preuzeta sa portala Pogled.ba tako da ne znam autora.
Valjda neće zamjeriti.

http://i53.tinypic.com/20ig8lf.jpg

Tko je glasao

vidim da su udareni temelji Abu DhaMakarska


eto mene dole za kapo di urbanizam (nadam se da imaš toliko moći i dobre odnose sa gradonačelnikom)

Tko je glasao

brojček

Ma možda bi ti bolji bio barba (dogradonačelnik) Ante Novak (hloverkin pape).
Znaš da on to sve prvo gradi., a tek kasnije riješava papire ako ih ikad i riješi.

Ali brojček možemo spomenik koji god hočeš i di god hočeš.

p.s. Iz pouzdanih izvora doznajem da su gradonačelniku do daljnjeg zabranjene davati izjave.

Imam bubu u njihovim krugovima:):):)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci