Tagovi

Gospodarski rast za bolji život

Ne znam kako vas, ali mene ova formulacija “gospodarski rast za bolji život” strašno podsjeća na tv seriju koja se svojevremeno stalno vrtila po televiziji, a čim je ova SDPova inicijativa najavljena, prilično je žestoko bila popraćena u medijima pa eto još jedne paralele.

SDPovi ciljevi gospodarske strategije bili su predstavljeni prekjučer, no danas u 12:30 dogodila se (dosada) neviđena stvar. SDPovci su kreirali sasvim novi web site http://gospodarstvo.sdp.hr na kojem su objavili sve dokumente vezane za predstavljanje, ali i nekoliko prezentacija i desetak video isječaka. Video isječke je na jubito postavio korisnik koji se zove SDPhrvatske - dakle, ako niste primjetili, politička stranka je otvorila account na youtubeu!!! Politička stranka - jubito - aktivno sudjeluje. Paradigm shift!

Anyway, primjetio sam kako se puno pisalo i komentiralo o tome po novinama pa neću previše dodavati, no mislim da je važno istaknuti dvije stvari. Prvo, zamjerka koja se može čuti je da su prijedlozi i dalje previše okvirni i neodređeni te da nedostaje popis konkretnih mjera. To je totalno točno, no ako ste pročitali sve dostupne tekstove, tada ste mogli uočiti da je SDP postavio ciljeve gospodarske strategije, a ciljevi su upravo to - ciljevi. Nakon ciljeva slijede politike (po industrijama, regionalne, globalne), a tamo negdje početkom predizborne kampanje biti će predstavljene i vrlo konkretne mjere.

Drugo, ono što je u stvari meni najzanimljivije a što čini se nitko nije uočio, je da je SDP predstavljanjem ovih ciljeva vrlo jasno brojkom izrazio mjeru uspješnosti njegove vlade. Ne govorimo sada o situaciji Sanaderove jamstvene kartice (jedina meni poznata internet manifestacija te kartice se nalazi na newtime.bloger.hr pa bacite pogled da se podsjetite). Čisto da vas podsjetim, Sanaderova kartica ima kao ciljeve smanjenje poreza (nije se desilo, dapače, porezne olakšice su uglavnom ukinute), gospodarski rast (koji je manji nego u razdoblju prethodne vlade i to za poprilični postotak), bolji standard (najbolje da za to pitate umirovljenike kojima je mirovina s 42% prosjećne plaće pala na 39% odnosno u nekom apsolutnom iznosu praktički su im 10% manje), te naravno članstvo u EU i NATOu (o čemu smo jučer čuli da možda dobijemo prvi službeni znak od EU tijekom ove godine).

I ono što je najbolje, ako imate pitanja, njih možete postaviti i vidjeti što će vam Jurčić odgovoriti. Trenutno ima tridesetak pitanja i što se mene tiče, postavite mu najteže i najnezgodnije pitanje koje možete smisliti; što su pitanja teža to bolje.

I za kraj, najviše je polemika izazvao prijedlog oporezivanja kapitalne dobiti. Kapitalna dobit dolazi u različitim oblicima (kamate, dividende, rast cijene dionica a vjerojatno ima još oblika) i treba vidjeti kako se to točno misli napraviti - a kroz odgovore na do sada postavljena pitanja može se dobiti okvirna slika što se očekuje. Uostalom, ne vjerujte meni nego pogledajte video, a ako vam i dalje nije jasno, kliknite na gospodarstvo.sdp.hr i postavite čovjeku pitanje.

 

p.s. kasnije ću uploadati i Otvoreno od prekjučer gdje je Jurčić malo duže o tome govorio i pritom bio rešetan od Mislav aka. predator Bage, Miodraga Šajatovića i novpečene HDZovke (”stranačka knjižica nije bitna ali će mi pomoći u karijeri”) Martine Dalić.

Komentari

Ad gospodarskog rasta za

Ad gospodarskog rasta za bolji život, za potpuniju sliku oečkivanja može poslužiti rubni slučaj, koji ukazuje na global. Na Kanarima su zajedno jedrili rio trio Goranko Fižulić Magma, Damir Kuštrak Medika, Ronald Žuvanić Optima, Radimir Čačić razno i Zlatko Mateša razno, dakle okosnica HNS i širih gospodarskih lokomotiva. Radi pitanja o mogućem sukobu interesa je odgvoreno da je to uobičajeno i da nema mogućnosti jer su svi veoma situirani (Čačić), da su pretežno HNS (Vesna Pusić) itd.

Male rubne karakteristike govore da su to, iako veliki genijalci i kreatori, ipak osobe kojima su vjetar u jedra bili obitelj i supruge. Mateša je radio u čuvenoj INA Trgovina, gdje su sinovi Špiljaka, Mamule i drugih razvili poslovanja na svjetskoj razini. Tu je usput uspješno apsolvirao 3 braka i dočeako 4. najuspješniji, sa kćerkom dr Franje Gregurića. Kad je grupacija Koalicije narodnog sporazuma, kojoj je Čačić bio kandidat za premijera a Nikica Valentić šef izbornog štaba za Zagreb, nakon osvojenog 4. mjesta na izborima 1990.g., preuzela vlast koja im po tim rezultatima pripada nad Zagrebom, INA-om. Zagrebačkom bankom, Plivom, djelovima Vlade, prehrambenim sektorom, robnim rezervama i drugim socrealističkim tvorevinama gdje sposobnost već afirmiranih mladih tehnomenadžerskih snaga iz redova te koalicije može doći do izražaja, Mateši je dodjeljena minorna Agencija za restruktuiranje i razvoj, kroz koju su se razvili pojmovi kao u naslovu te pretvorbe i privatizacije. Iako su p and p kasnije više naglašavani, sada je očigledno da su stupovi gospodarstva prošli ipak tretmane restruktuiranje i razvoj, na čemu su osim nabrojanih bitnih djelova izrasli i sustavi Agrokor, TDR i drugi, a Mateša nakon asistiranja Vladi tasta i Nikice Valentića i sam morao preuzeti Vladu.
Čačić je poslove razvio u zavičaju supruge, gdje je supruga ambiciozna a njezina obitelj ugledna, ali bitno osamdesetih posredstvom tadašnje republičke vlade gdje su pak njegova obitelj i on imali dobre pzicije, te nešto oscilatorno nastavio valjda uz pomoć ovih prijatelja.
Rio trio su građevinski inženjeri, od kojih je iz doba studija i kasnije Kuštrak sin ministra poljoprivrede i obiteljski prijatelj s Todorićima s kojima radi u doba razvoja Agrokora i biva potom zamjenik ministra financija i direktor Medike, a lider grupe Fižulić. Fižulić je oženio kolegicu sa studija Biserku, čiji otac je imao obrt i trgovinu, na čijim osonovama je razvijena trgovina Magma, čiji je većinski dioničar i gazda njegova supruga. Žuvanić je prijetelj prethodnih, najprije zamjenik minsitra a potom ministar i Optima. Sudjelovanje tria u Vladi 2000.-2003.g. je po svima bilo neupitno, osim što je HSLS smjenio Fižulića, ali to je bio Budiša i ne treba trošiti riječi. Fižulić je davao inicijativnost, brzinu i rezultate (turizam, trgovina, brodogradnja, prehrambeni sektor itd.), financ Kuštrak je na najgenijalniji način jednim potezom rješavao i najveće zavrzlame a i Žuvanić je obavio ogroman posao bez ikakvog konflikta, osim blagih zamjerki Čačiću što i njega ne spomene oko zasluga u vezi autocesta

Čačić za premijera najavljuje Kuštraka, kao najvećeg genijalca, Fižulića kao čovjeka bez kojeg se ne može, i druge (Valentić, ako pristane Škegro...) kao osnovu za provedbu svog programa gospodarskog rasta, dakle sadašnji HNS i bivši HDZ, a zapravo KNS i HSLS a zapravo tehnomenadžerski krugovi SKH razvijeni na političkim frakcijama. Osnove programa su izložene.
Obzirom na reputaciju ponuđača programa, da su u raznim razdobljima i u nepovoljnim okolnostima bili akteri, pa i bitni, većih gospodarskih realizacija, oni su sigurno program i team sa najviše gospodarskih rezultata za sobom.
Sadašnji HDZ nema ni blizu osoba sa gospodarskom reputacijom za sobom.
Sadašnji SDP i ostale manje stranke također nemaju ni blizu gospodarskog iskustva kao Čačićev team. Ljubo Jurčić je radio nabave i akademsku karijeru. Željka Antunović je financijsko-računovodstveni savjetnik.

Iz navedenog proizilazi da će, bilo kako bilo, Čačićev team igrati bitnu ulogu u gospodarskom rastu, da su Kanari slične točkice nešto značajniji nego što izgledaju te da zainteresirani za teme politike i gospodarskog rasta i razvoja to ne mogu izbjeći. Rio trio i slični izrazi su samo stil izražavanja.

Tko je glasao

u jeee, prvo su se obračali

u jeee, prvo su se obračali urbanoj ekipi preko severine,bareta jea, na mladima svijet ostaje.sada su i tehnološki osviješteni,jubito,bloging, evo još jedan prijedlog neka si u igri second life otvore predstavništvo,još samo kad bi ih tamo mogao virtualno nabiti u glavu ili dati vritnjak ili sa railgunom dezintegrirati.piši kući propalo jurčiću, ali na svu sreću hrvati imaju slabo pamćenje, ako dođeš na vlast vidjet ćemo kako če iči, imate još i onu samozadovoljnu *urvu željku, bolest je primorala onog politikanta sa vlasti sdp-a inače sa njegovom taštinom bi bio doživotno predsjednik sdp-a. sdp-hdz isti qurac drugo pakovanje ili bolje dvije strane istog novčića, žongliranje vlasti a stoka i dalje tu gdje je.usput imali su 2000-te vlast, što ih je onda sprečavalo sa ovakvim projektima? ima jedna stvar, puno lažnih ratnih invalida koji srću državni novac a usput i dosta radno sposobnih umirovljenika,siva ekonomija, lopovski mentalitet, nema šanse, oni koji imaju šanse odlaze van, dal bi neko pametan imao svu tu gamad na svojim leđima kao radnik?sve je to lijepo, nada umire zadnja, bwuahahahaha, kako je lijepo biti optimist, manje problema sa srcem i zdravljem, preporučam svima.

Tko je glasao

Poštujući tvoje pravo na

Poštujući tvoje pravo na mišljenje i stav, želim ti skrenuti pažnju da do sad nismo psovali na ovim stranicama, pa bi bilo dobro da se taj lijepi običaj očuva.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

ispricavam se na

ispricavam se na vulgarizmima koje sam ionako rebuski zakamuflirao kolega :) ako cemo po tome, tako se izrazava narod,raja,volk u redu. nasi vlastodrsci su prevrsili svaku mjeru,klin se klinom izbija.tako da proste rijeci drze vodu, jel šuker na onoj jubito montaži koristio vulgarne rijeci?nekad izgovaranje rijeci u rukavicama nemaju dovoljan doseg i znacaj,ali nema veze, dizacemo pamflete i "povreda poslovnika" i "krivi navod" i ostalo.sve 5, uzivajte, tako su i francuska gospoda vodila ratove protiv engleza.

Tko je glasao

Nivo kulture si uspješno

Nivo kulture si uspješno pokazao i dokazao. Hvala likovima poput tebe što imamo ovakvu KVAZI državu.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci