Tagovi

Godišnja inventura

Vrijeme je lagano za zatvaranje godine i obaveznu inventuru. Dugo sam razmišljao oko toga što bi ovaj tekst morao sadržavati no nakon što sam prebrojao ovogodišnje dnevnike kojih je bilo impresivnih 2692 (s ovime 2693) shvatio sam da jedino što mogu napraviti je napraviti presjek i nekakvu statističku sliku što se to točno događalo na pollitici u posljednjih godinu dana.

Pollitika u ovome času ima registriranih 1.315 članova koji su u prošloj godini napisali gore spomenutih 2.692 dnevnika (iako je njih svega 1700 dospjelo do naslovnice) i impresivnih 44.930 komentara. Obzirom na činjenicu da su mnogi komentari na pollitici nerijetko prava mala literarna djela red je odmah i pohvaliti ne samo autore dnevnika nego i vrijedne komentatore koji svakoga dana ostavljaju (po prosjeku mog google readera) 170 komentara. Mislim da je što se tiče kvalitete i relevantnosti sadržaja kao i discipline i truda autora pollitika.com jedno od rijetko kvalitetnih mjesta na hrvatskom internetu. Iznimno sam ponosan na ove brojeve.

U tih godinu dana pollitika.com je ugostila ukupno 551.938 posjetitelja, prikazala 2.004.033 stranica različitog sadržaja - a ono što je posebno zanimljivo je i to da se prosječni posjetitelj na stranicama pollitike zadržava impresivnih 11 minuta (ovo je godišnji prosjek, prosjek u proteklih 30 dana kao uostalom i u proteklih nekoliko mjeseci je cca. 20 minuta po posjetitelju). Nije stoga niti čudo da je pollitika.com 29ti najposjećeniji site u Hrvatskoj u studenom (po Gemiusu).

Pollitika je u proteklih godinu dana prerasla u pravi mali rudnik informacija o politici i političarima. O pollitici i njezinim članovima su se pisali tekstovi po novinama i snimali prilozi na televiziji, palo je nekoliko intervjua što za domaće a što za strane medije, a znamo da je i nekoliko afera o kojima se puno pisalo i pričalo poteklo upravo s pollitika.com.

Ako bacite pogled na stranicu s popularnim sadržajima možete dobiti i sliku koji su najznačajniji tekstovi u proteklih godinu dana. A da ste bili na pollitika.com meetingu prije petnaestak dana znali bi i da je "mix" pollitičara vrlo širok i da doista okupljamo autore iz svih dobnih skupina ali da nam i zastupljenost autoricama nije ništa čemu se treba posramiti, dapače. Ima nas i lijevih i desnih (iako cijelo vrijeme optužuju da je pollitika.com lijevi site, gledam sada naslove u posljednjih nekoliko dana pa mi je teško donijeti takav zaključak), a ima nas i iz dijaspore.

Teško mi je izdvojiti teme koje su označile prošlu godinu, pa ću to učiniti s temama koje ja smatram važnima. Novu godinu smo počeli pričom o Sanaderovim satovima - ovo smatram iznimno važnom pričom jer ona govori o tome kako osoba koja vodi vladu i najjaču političku stranku u zemlji nema stvarnog objašnjenja za porijeklo svoje vlastite imovine. Nizom manevara, zamagljivanjem situacije, izbjegavanjem novinara ali i sučeljavanja tijekom prošle godine Sanader apsolutno nijednom nije došao u poziciju da odgovori na to jednostavno pitanje.

Tema Sunčanog Hvara otvorena je svega nekoliko dana kasnije i ukazala je na jednu od uvjerljivo najvećih obmana hrvatske javnosti gdje je kroz krinku javno privatnog partnerstva prodan Hvarski hotelski lanac. Pratili smo i ispratili Ivicu Račana, dopratili i u detalje analizirali novo lice hrvatske politike Zorana Milanovića. Do u detalje smo pratili sve što se događalo s kolegom blogerom Željkom Peratovićem. Nakon izbora nastale su desetine tekstova o analizi SDPovog izbornog (ne)uspjeha, a u posljednje vrijeme bavimo se i institucionalnom krizom koja je nastala nakon što se uvidio raskorak između ustava, zakona o ozboru zastupnika i zakona o izbornim jedinicama. I da se pohvalimo na kraju, imamo i pravog člana manjina koji je odlučio iskoristiti upravo pollitika.com da pokaže i objasni probleme svoje manjine. Eh i zadnje, jedna od meni najdražih akcija (koja, da budem iskren, nije baš pokupila konsenzus podrške) je i zabranjeni TV spot pollitika.com-a.

Bilo bi sjajno da kroz komentare navedete neke od vama najdražih tekstova u protekloj godini.

Komentari

Zadivio me i ovaj

Zadivio me i ovaj dnevnik/uradak s naslovom Gordisnja Inventura, kako je sazeto napisan o tolikim kilometrima predjenog puta.
Hvala Mraku za osvjetljenje, a moglo bi se reci i prosvjetljenje. Zaista je bilo pravo zadovoljstvo, za mene anonimnog lutalice po internetu, otkriti toliko zanimljivih tekstova i razmisljanja. I uciti, uciti, uciti! Ova virtuelna zajednica komunicira, informira, motivira i djeluje poucno. Osjecam da je to dobrotvorno kako za autore tekstova, tako i za citatelje, a narocito kad smognu snage i ukljuce se svojim komentarima.
Zelim svima koji u prolazu bace pogled i na ovaj komentar, Uspjeh, Srecu i Zadovoljstvo u Novoj godini.
ABG

Tko je glasao

Vjerovatno je netko već

Vjerovatno je netko već obavjestio prije mene, ali evo i ja ću jer sam se ugodno iznenadio, članak u sječanjskom BUG-u Online poduzetništvo posvećen upravo pollitika.com. Dokaz da je ispred pollitika.com stvarno svjetla budućnost. Čestitke svim autorima i Mraku.

Tko je glasao

nije potrebno naglašavati

nije potrebno naglašavati da mislim da je pollitika.com jedna od najboljih ideja/projekata u hrvatskoj politici uopće. Možda je negdje i postojala želja da se utječe na izbore 2007., i možda se nekome čini da taj učinak nije dovoljno jak ili dramatičan, ali moja je procjena da je mrak pokrenuo proces koji će završiti čišćenjem Augijevih štala hrvatske politike

luka

Tko je glasao

Na pollitika.com sam skoro

Na pollitika.com sam skoro od samog početka. Ko prvo sam s vrjemena na vrjeme navratil i pogledal jel je još živ( :-))) ) virtualni poznanik iz jednih dnevnih novina. No aktivno sam se uključil prije skoro 40 tjedana, na nagovor te osobe.
Mora se priznat da je komunikacija bila u redu i moglo se je bez provokatora razgovarat.
No kak je uvijek u životu ono kaj je dobro privuče i razne ljude koji su uvijereni da imaju licencu za odgoj odraslih ljudi. No jedan kvalitetan blog može to bez problema podnjet.
Mrak,
Ja sam ti zahvalan na dobrom vođenju i na debelim živcima s takvom ekipom.
Kak se ono veli:Idemo dalje

Tko je glasao

na pollitiku sam došla kao

na pollitiku sam došla kao izbjeglica sa jutarnji.hr gdje je nemoguće voditi bilo kakvu raspravu, bez obzira na to radi li se o politici i na kojoj si strani.
došla sam na pollitiku i oduševila se kako je to civilizirano i "uređeno" mjesto. prosjek je malo kvario bijes2, ali to je valjda ona iznimka koja potvrđuje pravilo.
sastanak je bio vrhunac priče (neću reći "šlag na torti jer ne volim šlag ;)).
moram priznati da mi se pollitika u zadnje vrijeme mrvicu "pokvarila" jer ima sve više i više dnevnika tako da se kraće zadržavaju na listi novih dnevnika, s time da je veći problem od broja dnevnika to što ima dosta dnevnika koji su prekratki, koji nisu dovoljno kvalitetni, koji se previše bave uvredama... možda sam previše kritična jer je to ipak onaj mnogo manji dio dnevnika, ali nažalost vidim da toga ima sve više.
osim toga, moju trenutnu ljubav prema pollitici kvari i to što me jedan član zlostavlja, ali ja ne odlazim nikuda nego ostajem i nadam se da će se ispucati u dogledno vrijeme.
dnevnik ne mogu izdvojiti koji mi je najdraži, ali dnevnike mraka, opinioiurisa, esperanze, sm (i vjerojatno sam nekoga zaboravila) uvijek čitam "preko reda".
sve u svemu, drago mi je što sam na pollitici jer tu skupim više informacija nego svim drugim web stranicama ukupno, ali ajviše zato što je ovo jedino mjesto na netu na kojem se može voditi civilizirana i argumentirana rasprava.
sve u svemu - pollitika od mene dobiva 4 zvjezdice.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Činjenica da su mediji

Činjenica da su mediji poput dnevnih novina, tv-a, uključujući (nažalost) i "javnu" TV, postali samo dio "mašinerije" koja, često mi se čini, ima misiju zaglupiti narod koji to guta, pollitika.com mi došla kao osvježenje---

čestitam svima onima koji su pisali, pogotovo onima koji su dali pogled iz nekog drugog kuta, koji su "odspinali" ono što su spin doktori "zaspinali" u mainstream medijima...

Tko je glasao

Sad sam nekih 36 tjedana na

Sad sam nekih 36 tjedana na stranicama pollitika.com. U to vrijeme bilo je mnogo dobrih tekstova pa je teško izdvojiti jedan ili dva. Meni se čini da je veliki uspjeh već samo postojanje jedne ovako demokratske internetske platforme. Koja je, zahvaljujući piscima dnevnika, uspjela zadobiti politički profil. Dovoljno je pogledati koliko na nekim blogovima bljuju mržnje protiv nas pa shvatiti koliko smetamo jednom nedemokratskom i nasilničkom načinu razmišljanja o politici i oko nje. Iako je jasno da se moja politička razmišljanja bitno razlikuju od razmišljanja mnogih članova pollitika.com, ipak sam mogao slobodno pisati i nitko mi nije ograničavao teme. To sve što sad pišem imao sam 1970 u Studentskom listu i 1971 u Hrvatskom tjedniku ali danas to u medijima nije samo po sebi razumljivo. Nadam se da razumijete što želim reći. I u tome vidim najveću vrijednost pollitika.com.

Tko je glasao

Smijali se vi koliko

Smijali se vi koliko hoćete, a ljutila se ona koliko želi, Pollitika.com ima i svoje "disidentske" klonove - zato sam onom malom "diverzijom" (s onim balvanima - mislim na LionQueen) poželio na to ukazati.

A možda nije jedini klon! tko zna gdje su se te brazde proširile!

Tko je glasao

lionqueen je samo "sin

lionqueen je samo "sin razmetni", oba iz nekog razloga vjeruje da joj je netko (vjerojatno ja) pobrisao njezine komentare i dnevnike pa je odlučila otići u ilegalu

jednoga dana kada shvati da su svi njezini dnevnici i komentari i dalje ovdje nadam se da će se vratiti, ima ovdje mjesta i za nje (osobito sada kada nam bijesdrugi najavljuje završetak svojeg zadatka)

Tko je glasao

Bilo je jako puno dobrih

Bilo je jako puno dobrih tekstova iz svih područja, od prava, građevine, ekonomije, politike.... Općenito je za mene apsolutni pobjednik sama pollitika. com.
Meni se između mnoštva kvalitetnih postova svidio Siva eminencija PR-a i http://pollitika.com/5-smrtnih-grijeha-sdp-ove-kampanje. Od kvalitetnih postova Opinioiurisa, Frederika, Pellegrin Falcona, Griotte, te Mraka et al. imam šta naučiti i zatvoriti rupe u znanju kojih ima puno. Ispričavam se ako sam koga zaboravio, ali moram reći: Hvala svima na pollitici i veselim se daljnjim druženjima iu elektronskom obliku, ali i in vivo.

Tko je glasao

Čestitke na izvrsnoj

Čestitke na izvrsnoj godini, zanima me u kojem smjeru se želiš širiti u 2008., privlačit više "običnih" korisnika po cijenu većeg broja LOL i ROFL, ili ćeš nam dovuć neko elitno ime, npr. nekog profesionalnog novinara od kalibra, ako ih korporacije puštaju...

Tko je glasao

ima među nama dosta

ima među nama dosta profesionalnih novinara, pa i onih od kalibra, samo su malo sramežljivi :)

potrudio bih se pridobiti još kojeg saborskog zastupnika da aktivno prati i sudjeluje na pollitici

probati ću istjerati i neke konkretnije akcije s pollitika.com "brandom"...

mimo toga, svaka druga nova ideja je dobrodošla

Tko je glasao

gle, mrače, ak nam ne

gle, mrače, ak nam ne dofuraš Sankija i Zokija osobno, nisi niš' napravil' :)) organiziraj njihovo sučeljavanje samo za oči pollitičara :))

btw. nemoj zaboravit' pripremit pitanja za Zokija, jer on se, kako stvari stoje, neće znati maknuti dalje od : Sanki, di su ti računi za satove? " hehe. A ja ću sa svoje strane Sankiju - ne zato što mi je nešto simpatičan, ali Zoki mi je još manje simpatičan, jer je očito zabrinjavajuće glup kad je mogao onako porauhat' skoro dobivene izbore - osigurati privatnog revizora da mu malo "isfrizira knjige" :))

CC

Tko je glasao

jel se razmisljalo o

jel se razmisljalo o politika.hr domeni?
moram priznati da me ovo dvostruko l vec par puta navuklo


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

postupak za dobijanje .hr

postupak za dobijanje .hr domene je iznimno kompliciran ako nemaš pravnu osobnost i to je bitka s hijerarhijom koju nije lagano dobiti a ja osobno ne smatram da bi to bilo osobito važno

Tko je glasao

Samo visak birokracije,

Samo visak birokracije, nista dobroga.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

carnet i hrvatski dns servis

carnet i hrvatski dns servis je jedno nevjerojatno birokratizirano tijelo koje ima vrlo čudnu politiku oko dodjele nacionalnih domena; držim ih na promatranju već jedno 13 godina i prije ili kasnije se to mora riješiti jer oni nanose veliku štetu razvoja hrvatskog interneta iako to nažalost malo tko uviđa

Tko je glasao

Bez obzira na štetu,

Bez obzira na štetu, nefleksibilnost i na višegodišnji zimski san ipak su nas te restrikcije zaštitile od prostitucije domenama. Svako zlo na neko dobro.

Tko je glasao

da, a kad su pozivali na

da, a kad su pozivali na javnu diskusiju oko novog pravilinka (kojemu je cilj biti da bude fleksibilniji) nije baš bilo reakcije javnosti...

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Ja imam dobra iskustva sa

Ja imam dobra iskustva sa dodjeljivanjem hr domena (bolju nego u americi, gdje su mi jednu com naprasno ukrali). Ako želiš pollitika.hr (iako ni po meni to nije bitno) važno je samo zaštititi ime pollitika, a to ide brzo. To ti inače nebi bilo loše, jer se teoretski može dogoditi da ti neko otvori domenu pollitika.hr (i to sa lošim namjerama).

Tko je glasao

Bilo bi sjajno da kroz

Bilo bi sjajno da kroz komentare navedete neke od vama najdražih tekstova u protekloj godini.
Bez lažne skromnosti, meni su ipak najdraži moji tekstovi. :-)

Jedan od dražih mi tekstova je tvoj Šprajc je uzvinkuo “Car je gol!” (i to u dnevniku). Naravno, to je bilo prije Hloverkina dolaska.
I opinioiurisov Što je to argumentirana rasprava? koji je bio iznimno poučan.
A razveselila me i vesna tekstom Uvrede Polančeca i rasprava o povjerenju Vladi Ive Sanadera. Nakon tog posta sam odlučio biti kandidat za Sabor na idućim parlamentarnim izborima. Ove godine bi bila previše dva nova lica na hrvatskoj političkoj sceni.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao
Tko je glasao

Bilo je i komicnih

Bilo je i komicnih dnevnika.Nije pollitika tako ozbiljna.Npr:
Dnevnik SDP 74, HDZ 46 bruslji prije 6 weeks 3 dana

Tko je glasao

Ne mogu se ovaj trenutak

Ne mogu se ovaj trenutak sjetiti nekog najdražeg teksta iz prostog razloga što ih je zbilja bilo jako puno. Mnogi su, svaki na svoj način, posebni jer govore o različitim temama. Ono, međutim, što svakako mogu istaknuti, jest da je meni pollitica otvorila vrata u sasvim novi svijet. Svijet novih informacija u kojem se, neovisno o tome jesmo li lijevo ili desno orijentirani, civilizirano raspravlja. Dobro, ponekad ima izuzetaka, pa i prijetnji koje su mi zadnjih dana upućene. No ti koji prijete, time više govore o samima sebi nego o nama koji ovdje pokušavamo normalno raspravljati o svakoj temi.
A normalan razgovor o bitnim temama je nešto što Hrvatskoj jako, jako nedostaje. Pollitica je dokaz da se neovisno o političkim opredijeljenjima ipak može civilizirano komunicirati. U svakom slučaju, pollitica je i pravo osvježenje u medijskom prostoru jer nas potiče da razmišljamo o vlastitim stavovima, za razliku od onih gdje nam se, ponekad i vrlo grubo, nameću stavovi za koje znamo da nisu u redu. Hvala ti Mrače!

Tko je glasao

Da bi istražila kako

Da bi istražila kako funkcionira blogosfera sama sam napravila blog,ostavljala komentare na drugim blogovima,naučila ponešto iz raznih područja.Na Pollitiku sam stigla preko blogova g Cerovca. Rado čitam njegove zapise o vremenima,ljudima i događajima koji su i meni djelomično poznati. Ne propuštam tekstove Frederika,a i Raguse,radi moje povezanosti sa Dubrovnikom. Posebno cijenim sve tekstove opinioiurisa . Meni značajan tekst koji želim izdvojiti i koji mi je zaista koristio je bio:Što je to argumentirana rasprava? .

cvjetići

Tko je glasao

Puno dobrih tekstova, puno

Puno dobrih tekstova,
puno vrijednih članova, a pobjednik je ... pollitika.com. svima sve najbolje u 2008.
šarli

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci