Tagovi

Godina 1941. za nas još nije završila, dok je za svijet godina 2050. već započela

Zbivanja godine 1941. nažalost su u Hrvatskoj, 76 godina kasnije, važno političko pitanje.

Prije nekoliko godina, na netu sam našao četiri knjige, koje je četnička emigracija objavila prije 30-50 godina, o ustanku u Lici 1941..

Svi oni tvrde da je ustanak bio potpuno četnički i da komunista nigdje nije bilo, nego su se tek naknadno infiltrirali u četničke jedinice. U načelu, dobro je čuti i drugu (ili treću) stranu, da se dobije multiperspektivan uvid u prošle događaje.

Ipak, nijedan od njih (koji 99% opisuju svoje naknadne frustrirane fantazije, jer su ih partizani razbili kao balavce već 1942.), za razliku od Zvonimira Despota koji povremeno nastupa kao povjesničar a češće kao pseudopovjesničar (iz političkih ili komercijalnih razloga: knjige o Titu, koje je napisao zajedno sa srpskim četnikom Perom Simićem, prodaju se zato, jer se sve što ima Tita u naslovu dobro prodaje), nije utvrdio da su to bili "četnici Draže Mihailovića"; jer za njega tada još nitko u tom kraju nije čuo.

Naši "anti-antifašisti" bezrezervno preuzimaju četničke teze. Ali ne preuzimaju njihovu tvrdnju, da su komunisti od početka i tijekom cijeloga rata djelovali u suradnji s ustaškim vlastima i da je mržnja prema Srbima bila u osnovi djelovanja jugoslavenskih komunista i tada i kasnije.

Imaju također problem objasniti kako se dogodilo, da su nakon pola godine komunisti postali toliko jaki, da su u ožujku 1942. osvojili Donji Lapac i Srb, pritom razbili ne samo četnike, nego i Talijane, te držali cijelo područje sve do velike ofanzive u siečnju 1943..

U dijelovima kad su (spomenuti četnički pisci) iskreniji i koliko-toliko realistični, priznaju da su komunisti imali odličan management (učinkovito centralno zapovijedanje, dok su četnički odredi djelovali svaki za sebe; orijentacija na stalnu aktivnost dok su četnici bili zadovoljni da se zavuku u jazbine i prespavaju zimu) i marketing (zastupanje borbe protiv okupatora, parole protiv "gospode" koje eksploatiraju i hrvatske i srpske seljake, te zajedništvo Hrvata i Srba - što su i tada i danas nacionalisti na obje strane intepretirali kao zavjeru protiv njihove nacije; ustaše i četnici su se slagali da je prirodan odnos bespoštedni rat "do istrage vaše ili naše").

Tako su privukli ljude, koji su postajali partizani pa i članovi KP, te se ujedinjavali s Hrvatima koji su dolazili iz Siska, Zagreba, Dalmacije, Gorskog Kotara idr., i sa muslimanima.

Ustanak nije bio ni četnički ni komunistički, nego neposredna reakcija srpskih seljačkih masa na masovne pokolje, koje su počinili ustaše prethodnih tjedana.

Npr. seljaci iz srpskoga sela Suvaje su 27. srpnja poubijali 37 članova hrvatskoga roda ivezić iz obližnjeg sela Brotinje. Prije toga, 1. srpnja, ustaška jedinica pod zapovjedništvom Maxa Luburića poubijala je u Suvaji 161 osobu, uključujući starce, žene i djecu (o čemu postoje izvještaji oružništva NDH i izjava samog Luburića). To nije opravdanje - samo objašnjenje. Povijest bi nas trebala učiti, da lošu povijest ne ponavljamo - i da zbog nje ne jadikujemo u beskraj.

Ustaše su u takve akcije uspjeli mobilizirati tek mali dio lokalnih Hrvata i muslimana. Autohtono, moglo je doći do pojedinih sukoba u mutna vremena, ali nikako takvog obima.

Nakon desetina takvih akcija, plus masovna hapšenja i upućivanje u logore gdje su većina likvidirana, na području tzv. NDH stotine tisuća Srba našli su se u zbjegovima u šumama i planinama. Tamo su se postepeno organizirali i povezivali sa zbjegovima u susjednim krajevima.

Ustaše su tada najednom shvatili da su na velikom dijelu teritorije svoje pseudodržave slabiji, jer ne mogu kontrolirati široke prostore kojima su se domoroci slobodno kretali, te kad su se jednom organizirali mogli su iznenada napasti na mjestu i u vrijeme koje sami izaberu, te uništavati razbacane manje neprijateljske snage i dolaziti do oružja i drugog plijena.

Glavni čimbenik u prvim tjednima bila je stihija masovnog seljačkog ustanka, koju ad-hoc zapovjednici često nisu mogli kontrolirati.

Vođe ustanika se ubrzo počinju cijepati na dvije struje, koje će do sredine 1942. postati međusobno smrtni neprijatelji.

Partizani, na čelu s komunističkom partijom, su odličnim menadžmentom i marketingom maksimalno koristili stratešku prednost terena i ljudstva. U zapadnom dijelu tzv. NDH do sredine 1942. znatno su nadjačali četnike, tako da ovi već u svibnju 1942. sklapaju ugovore s ustašama o borbi protiv zajedničkog neprijatelja.

Iz Zagreba su stizali kovčezi s novcem, oružje i oprema onim četničkim vođama u Sjevernoj Dalmaciji, Lici i Bosni koji su sudjelovali u pokoljima lokalnoga hrvatskog i muslimanskog stanovništva.

Tzv. NDH nikad nije imala vojnu silu sposobnu da uništi partizane, pa su tu ulogu preuzeli Talijani i Nijemci, ali ni oni nisu uspjeli.

Međutim, proslava u Srbu jest problematična. To odlično izražava naslov jednog teksta, objavljenog prošle godine u Slobodnoj Dalmaciji: Ustanak zbog ustaških klanja nastavio se klanjem Hrvata; također i muslimana.

Kad se moglo početi slobodnije govoriti, od početka 1980-ih do početka 1990-ih, na vidjelo su izašle mnoge sramne stvari koje su činili partizani i komunisti, ali ništa slavno o ustašama i o četnicima. Ono što su nam o njima govorili tih 45 godina, bilo je točno.

Tako je nažalost bilo, ali se na sreću nije na tome stalo.

Krajnji rezultat tih tragičnih zbivanja bila je pobjeda najboljih sinova i kćeri Hrvata i Srba koji su se našli udruženi u partzanima, te su kao disciplinirana vojska i kao bolji vojnici pobijedili četničke i ustaške huligane.

To je za Hrvatsku bilo izrazito pozitivno, te je anulirana sramota koju su nam nanijeli ustaški idioti; isto vrijedi za Srbe.

Zahvaljujući tome, danas imamo državu; koju međutim uništavamo i narod propada.

Uspeli smo se na nivo svjetske povjesti, takve kakva je tada bila, tragična u doba velikoga raskola, te krenuli putem napretka. Nažalost je to bilo zaustavljeno 1970-ih. Nastupila je stagnacija, a onda i regresija. To se i nastavilo do danas, bez obzira na raspad Jugoslavije i promjenu političkog sustava.

I danas se vrtimo u tom začaranom krugu, borimo se za "bolju" prošlost i ne možemo uspostaviti priključak s globalnim kretanjima današnjice, koja su usmjerena željama za bolju budućnost. Pretekle su nas skoro sve zemlje istočne i jugoistočne Europe, koje su tavorile pod verzijom komunizma puno gorom od naše i pod stranom okupacijom, zemlje za koje smo 1970-ih i 1980-ih bili "Amerika".

Trunemo i propadamo, kako se onda dogodilo i ustašama i četnicima.

Partizana i komunista danas nema, niti bi ih moglo i trebalo biti. Trebaju nam, da bismo kao narod i država napredovali, nenasilni, a ne ratnički vođe i pokreti, koji bi nas mogli povesti - ne u svjetlu budućnost, nego u sadašnjost naprednoga svijeta, od Švedske do Kine.

Jedan je od uzroka naše današnje truleži (ne tragedije!) moralni poraz i osobni slom, koji je u godinama Drugog svjetskog rata doživio Vladko Maček. tako je i taj potencijalni put naprijed zatvoren. Odbacujući partizane, a kako većina ipak ne može prihvatiti ustaše, zvrjimo okolo kao muha bez glave.

Svaka nacija u svijetu može naći dovoljno razloga da se ljuti na svoje susjede i u beskraj im predbacuje zla, koja su im u povijesti počinili. Mi se eto, u kaljuži zapadnoga Balkana, vrtimo u tom jadnom durenju kako smo MI uvijek žrtve i kako nas nitko ne razumije; sami sebe stalno održavamo u ulozi žrtve. I čekamo slijedeći rat - to razumijemo bolje od mira.

Evo, sad kupujemo vojne avione, bit ćemo frajerčine; čak i libertarijanci se vesele kad država troši na oružje.

Kad oružje govori, muze šute. Ipak tu i tamo pojedinci siju sjeme za moguću bolju budućnost - za moguću povijesnu katarzu.

Jedan povratnik iz Latinske Amerike, odgajan u ustaškom duhu i nekadašnji tjelohranitelj Ante Pavelića, ovih je dana došao u Hrvatsku i zahvaljujući svojem sinu shvatio: Ne možeš biti kršćanin i ustaša. Jasno je. Bili smo ludi.

Nažalost, hrvatski biskupi, nakon Franje Kuharića (koji je svojedobno upozoravao da je načelo osvete pagansko, a tadašnji vođa Hercegovaca mu je odgovorio "ajde pope ne seri"), nikad ne stoje na stajalištu krćanskoga personalizma i univerzalizma, nego propovijedaju nacionalističke mitove i raspiruju kolektivističke poganske strasti.

Pravi kršćani u doba tzv. NDH bili su župnik Franjo Žužek (koji je spašavao Srbe na Baniji) i časna sestra Monika Štampalija (aktivna antifašistkinja), ali sjećanje na takve uzore hrvatska "katolička" crkva zatire.

Komentari

Blizu istine

Realno govoreći Ciglenečki je blizu istine:

Zločinac Tito bio za Hrvate ipak najbolja opcija

iako se s njim baš i ne mogu složiti jer naginjem kineskom rješenju. Za one koji ne znaju kinesko rješenje je da se ne govori da je netko bio dobar ili loš nego da ga se gleda u postotcima. Toliko posto je napravio dobrih stvari, a toliko posto loših.

Tko je glasao

Nisam znao za to gledište, a baš me zanima

Dakle posototci...

Kako se točno mjeri sve u postotcima? Koliko posto boli kad čovjek umire u mukama? Koliko posto boli dijete od godinu dana kad ga ubajaju u odnosu na odraslu trudnicu Ivanku Novak, primjerice? Koliko je dobro u postotcima desetkovati neki narod, a onda živjeti kao Haileselasije na njegov račun? Koliko je posto dobro dignuti milijarde kredita napraviti stotine/tisuće bezveznih i besmislenih tvornica sa stotinama tisuća zaposlenih i na kraju kad sve propadne, jer ne vrijedi ni pet para, optužiti druge da su uništili ono što nikad nije ni imalo život osim kao pijavica, parazit, lišaj, tumor.

Daj mi molim te neki primjer postotaka dobrog i postotaka lošeg, kako se to mjeri? Vjerujem da ćemo posljedično moći izmjeriti i naše duše, naime to je jedna od posljedica mjerljivog svijeta.

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

dugovi

Do 1975 godine dug Jugoslavije je iznosio 6 milijardi dolara.
1980 godine dug Jugoslavije je iznosio 15 milijardi dolara. To je posljedica svjetske ekonomske krize, ali i novog ustava po kojemu su se republike mogle lakše zaduživati za svoje faraonske projekte.
1990 je dug Jugoslavije bio 16 milijardi dolara (to je nakon mjera štednje).

2015 je dug Hrvatske iznosi 50 milijardi dolara ili tri puta više nego što je 1990 godine bio dug Jugoslavije.

Nitko razuman kao Titov zločin ne navodi dug Jugoslavije, jer ako je Tito bio zločinac zbog tog duga što ćemo reći za doba samostalne Hrvatske ?

Da li se u Jugoslaviji živelo na račun budućih generacija?

Bolje ti meni kaži kako napreduje tvoja analiza broja ubijenih Hrvata u Drugom svjetskom ratu ?

Tko je glasao

Polako druže, ljeto je, ne da se po ovim vrućinama ozbiljno

raditi, to ovo oko analize. Ne kužim baš najbolje što ti točno i koga braniš, no izgledaš mi kao da braniš Trotterovo carstvo i dokazuješ da su Only Fools and Horses samo žrtve okolnosti, a ne i svog načina razmišljanja. To ako se zaebavamo i potpuno zanemarimo tragediju tamnice naroda, ako pričamo ozbiljno onda upadaš u tragediju vlastitih zabluda, braniš neobranjivo.

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

podaci

Samo navodim podatke o javnom dugu Jugoslavije i javnom dugu Hrvatske koji mene osobno bacaju u totalnu depresiju

Tko je glasao

Da, da Jugoslaviju niko nije

Da, da Jugoslaviju niko nije porušio i opljačkao kao Srbijanci Hrvatsku.

Tko je glasao

Koliko

Danas kada se govori o dizel skandalu, moje pitanje bi ti glasilo koliko ljudi su ubili Europska unija i Njemačka forsirajući dizel da zaštite europske proizvođače vozila ?

Kada je bila donesena ta odluka svi su znali da je dizel kancerogeniji od benzina. Što reći ljudima koji su umrli od tumora pluća zbog te odluke ?

Što reći ljudima kojima današnje države zabranjuju stupanje u radni odnos. Da li to predstavlja državno ubojstvo u pokušaju ?

Što reći Grcima koji su umrli zbog mjera štednje. To je bilo dobro ?

Po pitanju onih koji su ubijeni da li postoji ikakva razlika u tome da ih je ubio Tito ili neka današnja država ? Točan odgovor je negativan.

Tko je glasao

Treba biti osobito malouman, krvavi zločinac ili

apsolutno neobrazovan da se izjavi ovako nešto:

Imaju također problem objasniti kako se dogodilo, da su nakon pola godine komunisti postali toliko jaki, da su u ožujku 1942. osvojili Donji Lapac i Srb, pritom razbili ne samo četnike, nego i Talijane, te držali cijelo područje sve do velike ofanzive u siečnju 1943..

Ti sam biraj što si. Gdje su ti dokazi koga su to komunisti razbili? Koja je to bitka u kojoj su komunisti porazili četnike? Koji su četnici i četnički vođe poginuli u tim razbijanjima od strane komunista? Koji je to narod istrijebljen u potpunosti sa tih prostora? Koji su sve kolovođe apsolutnog genocida samo zamjenili kokarde zvezdama, a genocidni zločin tim zamjenama kapa kao poništen?

Ja razumijem da ti amenuješ četnički genocid i da si zadovoljan što su se zločinci dosjetili genocid opravdati tako da su kao krivci poraženi i kažnjeni komunističkim pokrivanjem genocidom od Hrvata očišćenih područja, koji su to krivci poraženi i kažnjeni? Ti si fašist u najstravičnijem obliku i ja maštam o tome dda me tužiš i da ti javno dokažem što si. Da je ovo normalna država ti bi sad zbog nacizma, fašizma i opravdavanja genocida nad Hrvatima ležao u samici, dok čekaš suđenje međunarodne zajednice.

Sad zarolaj ovo jer odgovor niti jedan nemaš, a ako nastaviš dokazivati psihopatsku i nakaznu teoriju o genocidu koji ja kažnjem zamjenom kapa, na vidjelo će izaći sva nakaza tvoje neljudske duše koja opravdava potpuni genpcid nad Hrvatima.

Sram te može biti!!!

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci