Tagovi

Gmiže li Hrvatskom još zmija ustaštva?

Kada se ustaško znakovlje pojavljuje na pučkoj veselici koja se u povodu Dana pobjede odvija u Čavoglavama ili u ljetnim danaima na beliburškom polju, prigodom obilježavanja partizanskih zločina nad ustašama i domobranima , ili pak kada masa na koncertima ili utakmicama skandira ustaški pozdrav „Za dom spremni“, „U-sta-nak! U-sta-nak!“, „U boj, u boj za narod svoj“, ili kad navijači formiraju svojim tijelima kukasti križ - sramite li se i vi? Sramite li se zato jer to rade unatoč tomu što time krše odredbe zakona koji zabranjuje nositi obilježja koja pozivaju na bilo koji oblik nesnošljivosti? Ili se sramite zbog njihova neznanja o zločinima na kojima je zasnovana ideologija kojoj se klanjaju i zbog njihove zablude da su u pravu, budući da ovo ukazuje da je zakazala politička socijalizacija koje su škola i mediji glavni mehanizmi? Ili smatrate da je osuda takvog ideološkog izražavanja stavova isforsirana, jer su takvo ponašanje i stavovi dio vrijednosno-ideološkog koda pravih patriota?

Ja se sramim, i još sam više nego ranije uvjerena da je u hrvatskom društvu previše onih koji smatraju da se radi o nepotrebnoj osudi ustaške ikonografije nakon niza kritičnih komentara na nedavnu ponovljenu ispriku predsjednika Josipovića u izraelskom parlamentu Knessetu prilikom njegova državničkog posjeta Izraelu. Šteta je što hrvatski mediji nisu prenjeli sadržaj predsjednikova govora, nego su se uglavnom kačili oko toga je li bila potrebna ponovljena isprika židovkom narodu budući se i je prethodni hrvatski predsjednik izrazio "duboko i iskreno žaljenje zbog zločina nad Židovima počinjenim u II. svjetskom ratu na području kvislinške tvorevine koja se zvala Nezavisna država Hrvatska, a koja nije bila ni nezavisna, ni hrvatska". Drugi sporni dio, medijski iskasapljen, odnosi se na činjenicu da Hrvatskom još uvijek gmiže zmija ustaštva. Ja se pak slažem s predsjednikom Josipovićem kako je potrebno „zagledati u svoje srce i pomiriti se s najtamnijom mrljom u svojoj povijesti i političkoj kulturi.“ A još više se slažem s medijskim najosporovanijim dijelom govora koji ističe da je „zmija [nacizma u Hrvatskoj] sad oslabljena, ali je još uvijek tu. Tu je, duboko u našim srcima, tamo gdje počinje stvarna pomirba.“ Zašto sam u to uvjerena?

Pa zbog činjenice da diljem Hrvatske na javnim površinama vrište ne samo uvredljive, nego i zakonom zabranjene poruke i simboli nacističkog režima i da to hrvatsku javnost uglavnom ne uznemiruje. Policija i Državno odvjetništvo djeluju po službenoj dužnosti. Pretraga interneta omogućuje mi da se osvrnem na nekoliko recentnijih primjera, no dovoljno je prošetati bilo kojim hrvatskim imalo većim mjestom i naići na grafit kojem je slovo U sastavni dio poruke i sadržaja. Stoga je Žarko Puhovski dobro primjetio da je Josipovićevo ponavljanje važno više za nas same nego zbog podilaaženja međunarodnoj javnosti.

U Karlovcu su na primjer skoro dva desetljeća opstajali grafiti "Srbi go home", "Ustaška mladež" i "Srbe na vrbe".

Ustaška ikonografija ostavlja se i onda kada se žele intimidirati pripadnici neke nacionalne manjine, ali tek pod okriljem mraka i bez identiteta onoga koji mržnju i prijetnju ostavlja. Tako je NN krajem 2009. godine na pročelju pravoslavne crkve Svetog Ilije u Zadru iscrtao dva grafita ustaškog znakovlja.

Nedavno je pak u Mirkovcima, naselju kraj Vinkovaca, u kojem uglavnom žive pripadnici srpske nacionalne manjine, osvanule poruke "Srbe na vrbe", "Opet će se gusta magla spustiti", "Ovo je upozorenje, ovo je Hrvatska" i "Dolazimo u Mirkovce". Ti koji dolaze u Mirkovce vole veliko slovo U jer ga imaju potrebu istaknuti, i veličinom i bojom i specifičnim oblikom u toj svojoj najavi skorog posjeta.

Spomenici antifašizma su osobito česte mete obračuna s ideološkim neistomišljenicma suvremenih pobornika fašizma. Evo primjera iz Korčule, od prije nekoliko godina. Tamo je na spomeniku palim borcima NOB-a NN crnim sprejem nacrto lik ustaškog poglavnika Ante Pavelića, uokvirivši ga slovom U. Početkom ove pak godine NN je onako usput na spomeniku borcima NOB-a u Parku dr. Franje Tuđmana u Dugoj Resi ostavio nekoliko ustaških simbola i znakova neke desničarske organizacije koja se naziva Hrvatski nacionalni front. Taj isti spomenik već je godinama mjesto gdje desničari koji očito podržavaju nacizam ostavljaju svoje poruke.

Ispričavam se stoga i sama za sve ove ustaško-nacističke neukusne poruke. Nije im mjesto u glavama i srcima hrvatskih građana, a kamo li u javnom prostoru. No, dokle god zmija ustaštva bude postojala i ne bude ju se sistematično istrebljivalo učenjem, javnim raspravama, osvjetljivanjem stvarnih brojeva stradalnika u ratovima, postojat će dvije podjeljene Hrvatske: desna i lijeva, crna i crvena, čije političke elite podjelu instrumentaliziraju i kojima zapravo idealističke zablude dobro dolaze prilikom mobiliziranja glasača. No, čini mi se da bi njegovanje kultura sjećanja dugoročno moglo objediniti te dvije podijeljene Hrvatske. No,da bi ovaj mehanizam suočavanja sa zločinima ideoloških heroja uopće zaživio u hrvatskoj javnosti, o kulturi sjećanja treba u javnosti govoriti mnogo jasnijim jezikom nego onim kojim se npr. služi knjiga „Povijesni lomovi: 1941. u sjećanju nacija“ koju su uredili Sulejman Bosto, Tihomir Cipek, Olivera Milosavljević. Praktično-pragmatični pristup Docuemnte, koja na temu "Razmjena iskustava i znanja o sjećanju na holokaust i ratne zločine" uskoro organizira međunarodnu škola kulture sjećanja u kojoj će okupiti aktiviste civilnog društva, novinare, muzejske kustose, povjesničare, studente te
istraživače čini mi se da potencijalno ima širi doseg utjecaja i širenja ideje.

Komentari

Što mislite savjetnice

o današnjoj emisiji
Nu2.

Da li je sranje o zmiji koja puže u ustaškoj uniformi samo spin,da se Vlasi ne dosjete,pitati za lovu od ZAMP-a.

Što mislite savjetnice o tužbi Johnia Štulića.

Odgovorite ili zauvijek šutite.

sve dobro...

Tko je glasao

Prekasno drvo na Pollitiku stiže...

Nekad je ovim portalom odzvanjalo - isti, isti.... A gosp ZAMP iliti gosp ŠKZ Zlatica je samo jedan od primjera kolaterala projekta dokidanja i zadnjeg ostatka ostataka agende "naoružanog naroda".
A iz najhumanijih i miroljubivih pobuda sam agitirao na apstinenciju izbora koji to nisu! Posljedično otrežnjenje slijedi u idućih nekoliko mjeseci - jako će boljeti, posebno djecu i unuke koji luk jeli ni mirisali. Ali to je tako, ne voli puk gledati gole careve...

Tko je glasao

Mislim da sam mu

prvi dao nadimak "svileni".

Ne brini se ,kod Hrvata će se jako iznenaditi.

Hrvati baš ne vole ni svoje vladare,a da bi voljeli tuđe.

Hrvati mogu biti i podmukli,ono : vidimo mi da vi kradete,ali dajte i nama.

Poznata je ona"Komunisti su krali ali su i nama dali,ovi kradu a nama ne dadu"

Davali su,podmićivali glasače,zaduživali se vani,prodavali,ali sada je netko zavrnuo pipu,pa je frka.

Zato volim krize,tada isplivaju govna.

Netko reče,kriza može biti šansa.

sve dobro...

Tko je glasao

危機, 機遇

...nda, netko tko zna mi je rekao da u Mandarinsko Kineskom jeziku
pojam kriza i pojam prilike funkcioniraju kao sinonimi.
...ali to su Kinezi, sve što ih zadesi je prirodno stanje.

Tko je glasao

A što bi radili

vi "lovci na ustaše" da ih nema.

Naravno,ako ih nema treba ih izmisliti.

Propagandna akcija na pacifiziranju Hrvata.
No pasaran.

Tvrdim ti savjetnice,kao obični mali čovjek , u slučaju potrebe začas bi se diglo stotinjak tisuća,pa makar ih vi nazivali i ustašama.

Devedesetih su nas svejedno zvali ustašama. Pa što.

Komunjare presvučene i umivene su rasprodale Hrvatsku strancima. Eto,onaj gospodarski sluga francuskog okupatora iz Dukata nešto kenjka na TV-u,e da li su sada seljaci koji spominju stranog vlasnika- ustaše.

Nisu,ali su se organizirali i ustali su jer se moraju boriti,doslovce za životni prostor,kada ih je eto ajmo reć,antifašistička vlast prodala i predala.

Poštovani tvoj šef nas je osramotio u Izraelu.Ajd dobro,tko je hapsio i slao na Goli otok Hrvate partizane koji su tražili više Hrvatske u Hrvatskoj,tko je 1971 i nadalje hapsio djecu partizana kada su tražili više Hrvatske u Hrvatskoj,Tko pitam.

Tko je od ustaša preuzeo židovsku imovinu,vile,kuće i stanove i čija djeca danas žive i koriste tu imovinu. Jel ustaška. Partizanska? Čija?

Ovi sedamdesetih nisu bili ustaše (kao ni Hebrang,jel) pa su svejedno imali problema. U Hrvatskoj.

Svejedno su ih napravili ustašama,jel.

Danas nema ustaša,ali ih je lako stvoriti. Po potrebi i izmisliti.

Imamo svoju državu. Svoju vojsku,policiju , svog predsjednika i svoju vladu.

Da sam ustaša JA bih bio zadovoljan .

Neke glupe folklorne,navijačke ,huliganske ispade (možda čak i podmetnute-sjetimo se Labradora) dizati na nivo postojeće ideje,na nivo predsjednika države jest u najmanju ruku-infantilno.

Zašto se nije ovaj put izvinio za ,eto što su tamo neki ostaci jugoslavenskog KOS-a nešto minirali u Zagrebu, gledano povjesno-nedavno.

sve dobro...

Tko je glasao

Devedesetih su nas svejedno

Devedesetih su nas svejedno zvali ustašama. Pa što.

Krivo, nisu vas zvali, vi ste se sami tako zvali, onako "okićeni" ustaškim znakovljem.

Tko je glasao

Ustaškim znacima se kitio

Ustaškim znacima se kitio HOS, a ne ZNG, niti kasnije HV.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

@MKn

Paravojska jedno, paravojska drugo!

A da, "međugorci" su imali krunicu ... to su valjda bili oni "branitelji" što su puštebi iz zatvora.

Tko je glasao

Nije važno koje je boje

krava,važno je da daje dosta mlijeka . (Može i ona o mački;))

@Feniks

Čuj,dok su se mnogi tzv. antifašisti ili njihovi potomci još kolebali između Pokreta za Jugoslaviju i SDS-a,netko je trebao četnicima stati na put. Da li su to tada bile ustaše,kvaziustaše,poluustaše,
hrvatski partizani ili potomci hrvatskih partizana-svejedno.

USTALI smo svi,čak si i ti,veliš,bio u nekakvoj Zaštiti.

"U dobru je lako dobar biti,na muci se poznaju junaci"

Zaozbiljno,bilo je tu zaista i puno glume i fingiranja (devedesetih).

Kada su ih već njihovi godinama plašili ustašama,morali smo prihvatiti igru-radi zastrašivanja.
Blef.

sve dobro...

Tko je glasao

Gmižem danju, gmižem noću...

Bogami, izgleda da je neuništiva "ustaška zmija" dogmizala čak do Japana:

http://www.youtube.com/watch?v=uKYRPzc_3M8

I još:

http://www.youtube.com/watch?v=uqQf_92dgHM

Odma' zvat' Centar Simon Wiesenthal, nek' ide 'apsit' :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Etiketiranja

E da nam se oslobodit tih etiketiranja.
Ako si livo onda si komunjara, a malo desno onda si ustaša.
Kad sam bio dite ćesto smo se znali igrati kauboja i indijanaca.
Ako ne to onda bi se igrali ustaša i partizana.
Rijetko kad Njemaca i partizana.
Nikada fašista i komunista.
Isto tako nikada ništa oko četnika. Sad kad o tome razmišljam ispada i te kako ozbiljno.
Valjda nam je ono "ustaša i partizana bolje leglo".
Kako niko otvoreno nije tio biti ustaša, a svi bi bili partizani, morali smo izvlačiti grančice (dužine su odlučivale tko će biti tko).
Pucalo se iz onih drvenih pušaka, a baja je bio onaj ko je imao kakvu plastičnu pušku koja imitira zvuk pucanja, Ono trrrrrrrrrrrr, trrr, trrrrrrrrrrrrr. Znalo bi se popucati i stinama i pračkama te doći kuči krvavih glava.
Žestoke su to borbe bile.
I onda dođeš kući pa pričaš ćaći i materi da si ubija sve partizane ( i obrnuto)
Dica bili.
Gledali ratne filmove.
Slušali priće i tako nas učilo.
Hrvatskog proljeća se sićam kroz muziku i Vicu Vukova.
Jedno vrime se na ulici iz stanova mogla ćuti njegova pisma.
Svi smo pivali ćale moj.
I odjednom je to pristalo.
Niko više nije piva nego mi dica dok i nama doma nisu to zabranili pivat.
Ali dica ka dica kad im nešto zabraniš to je još slađe.
Moj k.... smo mi shvačali da se to više ne smi pivat.
Pivali smo i gotovo.
A nacionalno pitanje?
Vraga sam zna da sam Hrvat.
Pa ni kasnije me nije za to bilo ništa briga.
Sve do fakuteta.
Sve do primječivanja grupiranja ljudi po nekoj nacionalnoj osnovi.
Tako su me zbog mog prezimena i nadimka Srbi smatrali svojim, a Hrvati njihovim.
Počele nacionalne podjele te nacionalističke velikosrpske težnje (osamdesete godine).
Dođu i te devedesete.
E "brate " srbine neš name ni na naše.

Ustaša?
Jesam li koga takvog upoznao?
Možda kojeg.
Ali ni toga ne bi ubrojio u Ustaše.
Pa pobili bi se među sobom.
A jel bilo gluposti?
Je.
Uvijek će ih i biti.
Ali malo ih je da bi se tome pridavao neki posebni značaj.

A evi nešto i za MKN-a.

"Japanci s Rive u Banja Luku - s kapama "za dom spremni"
U turističkom gradu kao što je Split, kroz koji godišnje prođe više od pet milijuna posjetitelja, građani su navikli vidjeti mnogo toga različitog i neobičnog, ali je ipak prizor sa skupinom Japanaca s neobičnim kapicama koji su se šetali Rivom prije koji dan, a o kojemu pričaju očevici, bio u najmanju ruku - neobičniji od ostalih.

U dnevnoj vrevi brojnih skupina turista koje opsjedaju Rivu, Palaču i povijesnu jezgru našla se i skupina gostiju iz Azije, vjerojatno Japanaca, koja je uredno posložena u parove i disciplinirano slijedeći svojega vodiča hrabro kročila Dioklecijanovim gradom s crnim šeširićima na glavi.

Simpatični gosti sitnije tjelesne građe mahom izazivaju simpatije kod domaćina dok znatiželjno zagledaju sve oko sebe i dive se svježem voću i povrću na tržnici, ali ova grupa plijenila je pažnju crnim kapicama s natpisom “Za dom spremni”!

Tko im je, gdje i pošto uvalio crne šeširiće, ne zna se, jer legalno se takav “zaštitni faktor” ne smije naći na tržištu. Tek, grupu japanskih turista netko je, čini se, uspio uvjeriti kako će im te kapice najbolje pomoći u zaštiti od dalmatinskog sunca kojega se jako plaše, pa su ih spremno kolektivno stavili na glavu.

Prolaznici su ih gledali u čuđenju, kod nekih je taj prizor izazivao i smijeh jer je bilo jasno kako oni nemaju pojma što nose na glavi, dok su se Japanci zaštićeni od UV zračenja nevjerojatnim pokrivalima šetali sigurni da im sunce neće naškoditi.

Zagledanje domaćina vjerojatno su ocijenili kao dodatnu simpatiju prema njima i produžili su tako “opremljeni” na svoju turističku turu koja je, kaže priča, nastavljala put preko Međugorja do - Banje Luke...

ružica mikačić

grd & lin

Tko je glasao

Hmm. Zadnji put kad sam

Hmm. Zadnji put kad sam gledao, na vlasti su nam bili "lijevi", u Saboru su "lijevi" imali apsolutnu većinu, predsjednik države nam je bio "lijevi", prethodni predsjednik države nam je isto tako bio "lijevi", čak zadrigli boljševik, predsjednik Vrhovnog suda nam je bivši član SKH, ustavni suci su nam bivši članovi SKH, obični suci su redom isto takvi, sve najveće novine u državi su nam "lijeve", golema većina najpoznatijih novinara su nam javno deklarirani "lijevi"... istovremeno, jedina "desna" stranka u državi koja dobija veći broj glasova, cijelo zadnje desetljeće živa se pokidala da se odrekne same sebe i ugura u centar, a prave deklarirane "desne" stranke, njih jedno 6-7, na izborima skupa dobijaju oko 10% glasova.

Pa te moam pitati: o čemu ti to pričaš? Možda zlorabiš stanovite halucinativne supstancije? Šmrčeš bijelo? Ručaš lude gljive? Da ti nije frend šaman Hodak..? :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Izraziti problem je sto se

Izraziti problem je sto se poratni zlocini uporno izbjegavaju nedvosmisleno osuditi.
To onemogucava pravilan odnos spram ustastva kao i antifasizma.
Realno gledano zbog te nerazrijesene povijesti mi smo imali i Domovinski rat.
A ovo pak sto radi EPH je bolesno. Svaki dan feljton jedan http://www.jutarnji.hr/sve_teme/Tito

Tko je glasao

Realno gledano zbog te

Realno gledano zbog te nerazrijesene povijesti mi smo imali i Domovinski rat.

Radi nikad provedemne deustašizacije i potrebee ustaša da promijene rezultate 2. Svjetskog rata.

Tko je glasao

Radi nikad provedemne

Radi nikad provedemne deustašizacije i potrebee ustaša da promijene rezultate 2. Svjetskog rata.

Ustaše su fizički istrijebljeni - poubijani, poklani, zajedno s hrpom domobrana, civila i svih drugih koji nisu htjeli Titovu boljševičku diktaturu - u razdoblju 1945. do otprilike 1948. Ono što ti i tebi slični nazivate "deustašizacijom", zapravo znači da Hrvati odustanu od svojih narodnih interesa, prvenstveno od svoje neovisne države, svoga jezika, svoje kulture, povijesti i identiteta, i ponovo pristanu na odnarođivanje i srpsku majorizaciju i vladavinu u nekoj novoj Jugoslaviji/Velikoj Srbiji.

Upravo to je i bio osnovni "rezultat Drugog svjetskog rata" u Hrvatskoj, pa nije ni čudo što smo ga 1990. "promijenili". Sava je ipak potekla uzvodno.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Među zmijama

Pretjerali su s tom fizičkom "deustašizacijom" nakon rata, tako da sada moraju sami zbog svojih potreba stvarati "papirnate ustaše".

Toliko su jadni zbog toga što nemaju živih ustaša da im omoguće "deustašizaciju širokih razmjera"- nešto slično onome nakon ww2, što bi im srpske snage omogućile ostvariti, da su pobijedile u DR (to pokazuje odnos prema Vukovarcima i "hrabrost" pri smaknućima u Srebrenici), da lovaju glupe balavce ili šalju svoje manekene da se prošetavaju na koncertima s novinarima zaduženima da se nacrtaju točno tamo gdje je dogovoreno da se manekeni prošetaju.

Manjak ustaša je toliki da ih čak traže među zmijama.

U Hrvatskoj nema niti jednoga političara koji zastupa bilo što od "ustašluka", dok se u Srbiji u samom Parlamentu šetaju pravi četnici.
Neki kažu da se takvi šetaju i u samome Saboru.

Ima nešto budala, koji se bave time iz hobija, da bi @feniks imao smisla živjeti.

Tko je glasao

Veliko i usporedivo zlo (neka

Veliko i usporedivo zlo (neka mi nitko ne zamjeri ako pomislim jos i vece) u usporedbi sa stvarnim ratnim i poratnim stradanjima je to sto su ljudi da bi zivjeli i prezivjeli u komunistickom sustavu morali ne samo razviti nego i prakticirati dvostruko misljenje i dvostruki govor, jednom rijecju dvostruki moral. "doublethink" Orwell (1984 str 16 http://www.huzheng.org/geniusreligion/1984.pdf)

Sto je to dvostruki moral i sposobnost dvostrukog misljenja?
To je sposobnost posjedovanja u istom vremenu dviju medusobno potpuno i krajnje kontradiktorinih i suprostavljenih ideja i slika o svijetu, te potpuno i stvarno vjerovanje u obje od njih istovremeno. To je rijetka sposobnost pricanja onoga sto je ocigledna laz uz potpuno vjerovanje da se govori potpuna istina (puno detaljnije i zivopisnije u Orwelovoj 1984).

Ovjde se to ocituje o nevidenoj sposobnosti i zauzetosti za otporom protiv zlocinackog ustastva iz kojeg bi netko normalan, ali naivan pomislio da je to motivirano humanoscu i zauzetsocu za prava covjeka, ljudskoscu,.., istovremeno sa potpuno jednakom zauzetoscu za potpuno istovrsnim zlocinackim cinima, te pricanje i izricanje potpunih lazi kao da se radi o stvarnim istinama.
Da Orwellova slika bude upotpunjena ova jadna Hrvatska potpuno je premrezena Ministarstvom istine i ljubavi (EPH) i tragikomicnim karikaturama tzv hrvatske kulture, gdje se retusira i kontorlira povijest http://www.jutarnji.hr/tito-je-pepcu-nagovarao-na-m-nage---trois--sto-je... kako bi se u rukama imao utjecaj na buducnost (a taj je da su u potpunosti na vlasti i u HDZu kao naj* vladaju teske komunjare i komunisticki dinosaurusi 20 godina od ground zeroa).

Tko je glasao

Gmižu zmije, ali velikosrpstva i prikrivenoga četništva

Gmiže li Hrvatskom još zmija ustaštva? Ne gmiže odavno, ali gmižu zmije velikosrpstva i četništva .
Upravo te gmizalice, željele bi oživjeti "stare neprijatelje", ali im baš ne ide.

Dok se po Srbiji četništvo nalazi i u samome Parlamentu, ovdje se vodi "izmišljena borba protiv vještica", kojih nigdje na vidiku, pa se okomljuju na dječja šaranja ili vlastita podmetanja i proizvodnju u starim laboratorijima, koji su služili već znanoj svrsi.

Tko je glasao

Jošuvijek mislim

da bi Josipovićeva poruka bila puno jača da se ograničila na osudu i sankcioniranje derneka za Pavelića neposredno pred odlazak u Izrael, nego da žmiri na kurentne zmije i zmijice, pogleda vizionarski usmjerenog u daleku prošlost...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao
Tko je glasao

@Golgota

Je, je, samo treba li se itko u ovoj zemlji nekome ispričavati radi svojih antifašista, treba li se radi radi svojih antifašista sramiti pred svijetom?
Ali kako bi vi da ne izjenačite fašiste s antifašistima, a potom sve izrelativizirate?

Tko je glasao

Pa mogli su "antifašisti"

Pa mogli su "antifašisti" nakon II. svj. rata postupiti, recimo, kao Tuđman prema domaćim Srbima i četnicima nakon Domovinskog rata - suditi zločincima, ostalima udijeliti aboliciju, a civile pustiti na miru. Provoditi slobodne izbore, postati dijelom civiliziranog svijeta. Onda ih se ne bismo sramili.

Nažalost, ti tvoji "antifašisti" su pobili i istrijebili sve živo što je zemljom hodalo bez crvene petokrake, a potom preživjelima priredili 45 godina boljševičke diktature. Bez osnovnih ljudskih prava, s klasnim zakonima, uz fizički teror i eliminaciju svih političkih i inih oporbenjaka. Toga se srami svaki normalan čovjek, znaš.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

@MKn

Već samo tvoje postojanje ukazuje da su bili diletanti i da posao nisu obavili temeljito kako su trebali.

A "boljševička dikttura" je ljudima tako "teško padala" da bi da su imali putovnice svi pobjegli iz te "tamnice naroda".
A imali su putovnice?
Čudo Božje!

Tko je glasao

.

„U-sta-nak! U-sta-nak!“

Ma hajde, a gdje se to skandira? Pričekajte ti i Ivo proljeće pa tražite zmije, dotad mirujte na sisi državnog proračuna.

Tko je glasao

Skandiranje?

Ne idem na utakmice,
pa neznam što skandiraju,
ali evo linka na članak kako to radi Hrvatska Wikipedija

http://www.h-alter.org/vijesti/mediji/nezavisna-wikipedija-hrvatska

Pozdrav
Mirtaflora

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci