Tagovi

“Glupo” shvaćanje Liberalizma - Hrvatska na Raskrižju

Martina Dalić je nedavno ponovo bila u vijestima, i to ne na pozitivan način. Prije sam još i imao nekog stručnijeg respekta za nju, činila se mladom, obrazovanijom od većine političara i energičnom u vezi gospodarskog programa i strategije razvoja. Kao državna tajnica za fondove EU i puno bitnije, ureda za Strategiju Razvoja, imala je šansu sve ove godine akcentirati temeljne probleme nekonkurentnosti i slabosti Hrvatskog gospodarstva, predložiti riješenja i time poentirati. Osim inicijalno prvog dijela, prepoznavanje problema, Dalićka i HDZ nisu napravili više išta. A sada još kao da dodaje i sol na ranu hrvatskog gospodarstva. I to, ako je istina, na ili sramotan ili glup način za nekoga koji je zadužen za Strategiju Razvoja Hrvatske.

Nedavno su mrak i CNN“ prigodno” komentirali na vijest, objavljena na vijest.net, da je Martina Dalić samo tako olako i zanemarivo reagirala na komentar i upozorenje Joel Anand Samy-a da bi investicije i kompanije mogle otići u susjedne države koje provode strukturalne i porezne reforme prijateljske investitorima u odnosu na Hrvatsku gdje se te teme ni ne načimu pošteno. To so zemlje kao BiH, Srbija, a možda i Albanije koja je sada uvela Flat-Tax od 10%, najniži u jugoistočnoj Europi. Po Martini Dalić, ako investitori žele ići u neku od tih zemalja, umjesto u Hrvatsku, trebali bi ih “pustiti.” Nitko ne drži te investitore da odu naravno, slobodni su ići tamo gdje bi povećali (maksimizirali) dobit. No Hrvatska bi ih trebala držati, a ne “pustiti”! Držati ih sa zdravom, poticajnom i neopterečujućom poslovnom klimom. Izgleda da je Dalić krivo shvatila riječ i pojam liberalizma, za koji se retorikom HDZ zalaže, koji NE znači da se slobodno puštaju investitori iz zemlje, već da investitori slobodno dolaze i ostaju. Eh….

Gospodin Samy je dobro upozorio na opasnost da investitori počnu odlaziti ili zaobilaziti ako se poslovna klima u RH ne poboljša. Rekao je to Martini Dalić, na što je ona tako glupo reagirala, za vrijeme posjeta Hrvatskoj Roger Helmer-a, člana Europskog Parlamenta iz Ujedinjenog Kraljevstva. Na svojim web stranicama, kako je Mrak već pisao, gosp. Helmer je napisao “notu” o svome posjetu Hrvatskoj i nevjerovanju o ispadu Dalićke koja je u potpunom denial modu što se tiče problema gospodarstva. Njegov posjet je organizirao Adriatic Institute for Public Policy iz Rijeke, onaj koji se zalaže za temeljnije i strukturalnije reforme u našem gospodarstvu, najznačajnije i medijski najeksponiranije je uvođenje Flat Tax-a. Na njihovim web stranicama je najava da će se 6. Srpnja, 2007 u Londonu održati konferencija u suradnji sa gosp. Helmer-om, Croatia at the Crossroads na kojoj bi trebali govoriti Vesna Škare Ožbolt, Nataša Srdoč i Anand Samy, Robert Maričak i sam gospodin.

No, ono što možda niste znali jer nije bilo u medijima je da se ta konferencija već jednom održala. Početkom Svibnja (Maja ako je netkome draže) oko 40 ljudi je prisustvovalo konferenciji pod istim nazivom, isto u organizaciji Adriatic Instituta, u Washingtonu, u sjedištu Heritage Foundation. I Srdoč i Samy su bili dio panela, kao i gosp. Tim Kane, jedan od autora poznatog “Index of Economic Freedom.” Razlog zašto ova konferencija nije dospijela u medije, iako su novinari bili pozvani i prisustvovali, je da je dio konferencije bio off record i Heritage je tražio da se ništa ne objavi sa diskusije. Srećom ja nisam novinar. ;) Gospodin Kane je nakon službene off record diskusije panela stručnjaka primio par pitanja i odgovorio on record.

Razlog zašto je Hrvatska rangirana drastična 54 mjesta niže u 2007. u donosu na 2006. godinu u Indexu je djelomično zbog promjena metodologije izračuna bodova rekao je gospodin Kane. Ali djelomično jer u Hrvatskoj “vidimo mješanu vreću” visokih poreza i visoke nezaposlenosti, pogotovo za mlade koja je oko 25%. Ekonomska politika koja nikako nema smisla ako se želi osloboditi ekonomija i smanjiti nezaposlenost. Nakon njega je on record govorio Anand Samy, upravo o problemima zašto stranci ne investiraju u Hrvatsku unatoč njenim potencijalima, misleći pogotovo na Greenfield FDI investicije. Upravo u njima, kao najpotrebnijim, Hrvatska je iza svojih konkurenata na istoku. Nije bilo samo riječ o poreznoj politici, već o korupciji (koja je i sama djelomično posljedica porezne politike) prevelikoj državi u gospodarskim sektorima koji su na Zapadu u privatnim rukama i naravno pravosuđu. “Investitori odlaze tamo gdje je vladavina zakona i zaštita vlasništva” kaže Samy, nastavljajući da sa ovom izmješanom ekonomskom politikom gdje “država bira ekonomske pobjednike i gubitnike” umjesto slobodnog tržišta “Hrvatska ekonomija će se udvostručiti tek za 20 godina.” Mislim da je to neprihvatiljivo i ako ne volite Adriatic Institute. U svojim objašnjenjima o ovom blogu sam naveo da je status quo u Hrvatskoj posljedica tog crony kapitalizma i beneficira samo povlaštene, one na vlasti. Samy kaže isto, “status quo beneficira privilegirane. Dio je crony kapitalizma.”

Ispravno je istaknuo da je najisplativija i najsigurnija investicija u Hrvatskoj ona u velike shopping centre, cash-and-carry, zato jer ima najmanje dodira sa državom. Sve investicije proizvodnog i infrastrukturalnog tipa zahtjevaju previše interakcije sa državom, što u ovom našem sistemu samo još više cementira instituciju korupcije. Infrastrukturalne investicije su ovisne o “plaćanju često nepouzdane Hrvatske države” tako da se investitori okreću tamo gdje je krajnji platiša privatni kupac. Tipičan primjer problema sa investiranjem u Hrvatskoj je Američki Hrvat Matt Sertić koji je prisustvovao na konferenciji. Matt je predsjednik i direktor Applied Ceramics Inc. kompanije u Kaliforniji i jedan od donora Adriatic Institutu. Govorio je malo o svom projektu i problemima na koje nailazi o otvaranju high-tech pogona u Hrvatskoj te obajsnio da je njegova investicija primarno zbog emocija i ljubavi prema domovini. “Američki Hrvati uglavnom ne ulažu u Hrvatsku sa svojim glavama, vec sa srcem.” To su naši “strani” investitori koji unatoč problemima ulažu u Hrvatskoj. Ali stranci, koji bi mogli biti većina ulagaća, ne ulažu srcem u “svoju domovinu” već glavom, a eto Dalićka bi ih velikodušno puštala da odu. I ona je na mjestu državne tajnice za strategiju razvoja? Svašta.

Uglavnom, vidjeti ćemo što će se u Londonu 6.7. pričati, tko će sve još biti prisutan i da li će doprijeti do političara da ne budu u denial modu.

Cronomy

Komentari

Koliko samo puta treba

Koliko samo puta treba reagirati na ponavljanje totalne nebuloze.
Neka netko pita "buduceg" premijera Jurcica o Atlantic institutu i nacinima na koji se ekipa oko njega odnosi spram hrvatske vlasti. Neka pita i Cacica sto misli o flat taxu.

Tko je glasao

Who the fuck is Roger Helmer

Who the fuck is Roger Helmer da sve što on kaže je DOBRO ZA NAS?

Možda investitori odalze u srbiju zato jer tamo imaju veće tržšite. Kaj predlažete da se jebemo više da dosegnemo srbe po broju stanovnika? Ili da zamolimo Kosovare da nam osim pekara i slastičarni daj i jebače?

Ali da ne ispadnem tako okrutan, ja predlažem da se od sutra pomogne investitorima, da se ukine bilo kakav porez na dobit koja se isplaćuje, da se svi doprinosi na plaće svedu na 10% ukupno i da država plaća investitorima marketinške kampanje.

A onda ćemo nedostatak novaca u budžetu namaknuti Jurčićevim porezom na kaptialnu dobit.

Tko je glasao

mene uopće ne brine tko je

mene uopće ne brine tko je Roger Holmer nego tko je Martina Dalić, tj. još me više brine zašto je izjavila što je izjavila

onaj dio "she lives in denial"

od bedaka jedina opasnija stvar je neinformirani bedak

Tko je glasao

Nije Roger Helmer rekao to

Nije Roger Helmer rekao to već Samy iz Adriatic Inst.
Tvoj komentar manje više pokazuje taj denial mindset - "koga briga šta investitori i perspektivna nova radna mjesta odlaze u druge zemlja, naše konkurente. Ako hoće neka idu, mi ih ne trebamo."
Na kraju krajeva, nebitno je "tko" je to rekao, već da to je istina i da se to mora uzeti u obzir ako želimo privući investicije i podići naš životni standard. Sve drugo od toga je čisto ignoriranje i zanemarivanje problema.

Tko je glasao

Razvojna strategija Dalićke

Razvojna strategija Dalićke i ekipe nas je između ostalog dovela do toga da krajem travnja 23.146 pravnih osoba ima nepodmirenih naloga za plaćanje u izosu od 12,7 milijardi kuna.
U odnosu na travanj 2006. to je za 1,4 milijardu kuna više nepodmirenih naloga i još 2016 blokiranih pravnih osoba.
Od 2005. na ovamo broj blokiranih i iznos nepodmirenih naloga uredno je u uzlaznom trendu.
Bitno da je uzlazno, već ćemo nekako smuljati što je to zapravo - Sanader kao da je uvjeren u to.

MasterMind - NeverMind

Tko je glasao

Sanader je u međuvremenu

Sanader je u međuvremenu izvalio novo obećanje:

"Moj će cilj biti, za razliku od SDP-a, a to ću naglašavati i u izbornoj kampanji, da već potkraj druge godine idućeg mandata, a najkasnije u trećoj, deficit bude sveden na nulu. Pritom nećemo smanjivati socijalna prava. Duboko vjerujem da će Hrvatska 15 godina nakon rata, dakle oko 2010., biti sposobna riješiti se deficita.

Obzirom da državne financije iz godine u godinu HDZ-ovog mandata tonu kao brod od papira, polako ali sigurno, ovakva se obećanja mogu smatrati čak i kao drskost prema biračima jer vrijeđaju inteligenciju svih koji je imaju.

Dakle, premijer nam otkriva da će kampanju zasnivati na novim obećanjima, a iz citiranog se vidi koliko će obećanja biti realna.

B-52

Tko je glasao

Sanader se uhvatio tog

Sanader se uhvatio tog deficita kao Caussescu rumunjskog duga kojeg je riješio tako da je rasprodao sve što je mogao. Krajnji rezultat je bio Rumunjska bez dugova i s najsiromašnijim stanovništvom u Europi. Nešto slično čeka i nas...

Tko je glasao

Dalicka je jedan veliki

Dalicka je jedan veliki problem ove drzave, ne ona vec gro odredjenih struktura. ona je s jos malo vecom nakupinom raznih drzavnih tajnika, savjetnika i kaj ja znam cega sve ne utracla u HDZ. utrcali su s jednom, najblaze receno, nespretnom parolom da im jedino to uclanjenje u HDZ moze pomoci u napredovanju u karijeri, sigurnosti na poslu, te je tek negdje pri kraju bilo navedeno, da jedino tako mogu doprinjeti drzavi kao takvoj....

pametnom dosta o pamati i sposobnosti....

--->
photopublika.blog.hr

--->
photopublika.blog.hr

Tko je glasao

Dalićka bi mogla biti, kako

Dalićka bi mogla biti, kako javlja Nova TV, nova ministrica financija. Tako da nas čeka vesela budućnost. Ali je pravi HDZ, ili bolje Sanaderov kadar. Problem najbolje riješi tako da kažeš da problema uopće nema.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci