Tagovi

Globus grupa u Americi!

Čitatelje Pollitike vjerojatno neće osobito uzbuditi informacija da je nakon još jednog vikenda teških pregovora američka adimistracija donijela novu odluku kojom novcem poreznih obveznika (306 milijardi dolara jamstava za šuplje kredite) spašava bankarskog giganta Citigroup, u čiji je kapital već investirano dvadesetak milijardi dolara od onih Paulsonih sedamsto milijardi za stabilizaciju financijskog sustava.

Naravno, država će i za ovu akciju ponovo dobiti preferencijalne dionice. Usput, prošli je tijedan dionica Citigroup pala za pedeset posto, a u odnosu na cijenu od prije dvije godine vrijednost kapitala skliznula je s oko 220 milijardi na nešto više od 20 milijardi dolara (svi podaci iz New York Timesa).

Ono na što medjutim želim podsjetiti cijenjeno čitateljstvo je zanimljivi paralelizam. Prije nešto više od godinu dana, točnije u srpnju 2007 godine Charles Prince, tadašnji CEO (predsjednik uprave ) Citigroup, u povodu prvih znakova krize na tržištu sub-primarnih kredita dao je zanimljiv i ekskluzivni intervju Financial Timesu, iz kojeg je cijeli svijet zapamtio rečenicu: "As long as the music is playing, you’ve got to get up and dance. We’re still dancing." Odnosno, dok god glazba svira valja plesati. Mi još plešemo, rekao je Charles Prince.
Istini za volju, ispred ove rečenice stajalo je: "When the music stops, in terms of liquidity, things will be complicated." Kad glazba stane, u smislu likvidnosti (kad ne bude novca), stvari će se zakomplicirati.

Podsjeća li vas ovo na nešto. Mene, s malo dužim pamćenjem, podsjeća.
Prije desetak godina, u osvit hrvatske financijske krize, Miroslav Kutle, vlasnik tada najvećeg privatnog konglomerata u Hrvatskoj, usporedio je poslovanje s vožnjoim bicikla u kojoj se pedale (dizanje kredita) moraju neprestano okretati te zaključio sloganom: Ako stanem, padam!

Nije trenutak za raspravu o teoriji destruktivne kompeticije. Zaista, ako se ne uključiš u natjecanje, a čija regulacija omogućuje samoubilačke rizike, kompetitor će s lakoćom pobrati vrhnje, iskoristiti povlašteni položaj i preživjeti. Ako se ubaciš u igru, koja nije adekvatno regulirana, obojica možete stradati, a i cijeli sustav.

Želim ovu kratku informaciju za dugo podsjećanje završiti podatkom da je Charles Prince smijenjen potkraj prošle godine. Nedugo poslije glazba je stala i stvari su se toliko zakomplicirale da ni stotine milijardi dolara nisu dovoljne. Nema ni Globus grupe, za koju ni sud nije sa sigurnošću bio u stanju ustanoviti sastoji li se od 125 ili više od 200 poduzeća.

Komentari

ZABA je puno bliža

ZABA je puno bliža Citigroup, samo opet za više klasa iznad toga. ZABA kod nas ne samo fantastično posluje (zadnji rast dobiti 50 %) nego i non stop ima tako fantastičan odnos prema državi svom zajedničkom novcu koji to omogućuje.

Globus grupa je imala bezbroj tvrtki i transakcija jer nije mogla prodrijeti u glavne hramove i morala je sitničariti i svaštariti i još k tome servisirati šta sve ne, pa i redovne plaće zaposlenika u tvrtkama koje su godinama u minusu.

Tko je glasao

Dobro da si napravio ovu

Dobro da si napravio ovu paralelu...
Jer to samo pokazuje da biznis u cijelom svijetu ima istu logiku i da baljezganja po hrvatskim medijima o našim poduzetnicima i kontinuirano negiranje i vrijeđanje istih su bile čiste novinarske gluposti.... Stalno se sve negira i vrijeđa, spoređujući valjda s nekim idelima u nekim drugim dijelovima svijeta svijeta, pretpostavljam s Amerikom kao koljevkom slobodnog trišta

youtube.com/bijesdrugi | 4hdz.com
Preporučam: youtube.com/maxprvi | Lion Queen

Tko je glasao

eto, barem smo u nečemu

eto, barem smo u nečemu ispred razvijenog svijeta. tada smo zbog jednog partijskog tajkuna i jednog od servisera njegovog propalog poslovnog poduhvata umalo dobili kao rezultat skoro urušavanje bankarskog sustava. laza b. lazarević je rekao: sve će to narod pozlatiti. i bi tako. zahvalni punitelji proračuna su sa radošću isplatili 2 milijarde kuna za spas Dubrovačke banke. peti ortak danas gradi urbane vile, DB nije hrvatska banka. ljetos je nizozemski ministar financija tražio strožu kontrolu menadžerskih ugovora i nadzor na trgovanju rizičnih dionica pa su nizozemske banke najavile seljenje u drugu državu. danas sve te banke bez ikakvih sustezanja koriste proračunski novac za saniranje štete neodgovornim poslovanjem i nitko ne spominje selenje u druge države.

nadam se kako će svijet naučiti nešto na primjeru kutleraja.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci