Tagovi

Glazbeni studio Cerovac

Ponukan neobično povoljnim komentarima mog prvog doprinosa ovim stranicama, objavljujem ovdje sve podatke o mojem najnovijem projektu. On naravno nema dimenziju mojih nekadašnjih projekata, ali pokazuje da se može i danas, ako se hoće, učiniti nešto pozitivno. I to, da sam koristan, to me drži na životu.

Osnivanje Glazbenog studija

Glazbeni studio Cerovac (GSC) registrirana je glazbeno- scenska udruga. Studio je osnovan u prosincu 2006.g. GSC polazi od stajališta da je umjetnički, glazbeni i scenski razvoj osobe također jedno od temeljnih ljudskih prava koja su često u malim sredinama ugrožena ili ih nije moguće ostvariti.

Povod osnivanju GSC-a bila je činjenica da ni u Dugom Selu kao ni u bližoj okolici ne postoji mogućnost kulturno-umjetničkog obrazovanja na instrumentima – a niti scenskog obrazovanja, u prvomu redu za mlade. Pri tome treba imati na umu da Dugo Selo ima najveću Osmogodišnju školu u Hrvatskoj (1500 učenika) i Srednjoškolski centar s 870 učenika. U neposrednoj blizini (3 - 5 km) su mjesta Sesvetski Kraljevec, Rugvica i Brckovljani s velikim osmogodišnjim školama. Broj stanovnika Dugog Sela raste godišnje za 1000 stanovnika a Sesvetski Kraljevec je jedino mjesto u Hrvatskoj gdje je prirodni prirast stanovništva daleko veći od smrtnosti.

GSC ima na raspolaganju prostor od 100 m2 – tj. četverosobni novouređeni stan u prizemlju obiteljske kuće, koji je uređen posebno za potrebe GSC-a (4 učionice, 2 wc-a).

Situacija

GSC je započeo s eksperimentalnim radom u prosincu prošle godine te nudi radionice i tečajeve za razne instrumente. Budući da je teško objasniti ljudima što je to „radionica“ mi smo osnovali za svaki instrument osnovnu radionicu koja se dijeli u četri tečaja i naprednu radionicu(koje još nemamo jer su svi naši polaznici početnici). Ova eksperimentalna faza je bila potrebna da se vidi kolika i kakva potražnja za umjetničkim odgojem uopće postoji u Dugom Selu i okolici.
Momentalno osnovnu radionicu tj. prve tečajeve pohađa 35 polaznika i to

violina 3
glasovir 5
sintesajzerr 18
el. i klas. gitara 9

Treba naglasiti da zbog oskudnih financijskih sredstava propaganda u Dugom Selu i okolici nije bila niti velika niti opsežna tako da je ovaj broj polaznika tečajeva u stvari veliki uspjeh (za početak). Tečajeve vodi za sada troje volontera ( od kojih je jedna kolegica upravo odustala zbog komplicirane trudnoće).

Programi

Posebnu pažnju posvetili smo izradi programa nastave za pojedine instrumente, kao i izradi cijelokupnog plana rada GSC-a. Pri tome smo morali uzeti u obzir sastav mladih u Dugom Selu, njihovo socijalno porijeklo i obiteljsku situaciju.
Iz toga smo stvorili koncept radionice (dvogodišnjeg osnovnog učenja instrumenata) koja je podjeljenog u četri tečaja. Jedan tečaj odgovara otprilike jednom školskom polugodištu. Radionice a time i tečaj se kod nas može upisati tijekom cijele godine i u nas ne postoje besmislena pravila o dobnim ograničenjima za upise (koja postoje na glazbenim školama). Prve dvije godine posvećene su upoznavanju i učenju sviranja instrumenta. Teorije polaznici naših radionica uče samo toliko koliko im je potrebno da bi svladali gradivo koje upravo uče na instrumentu. Nakon prve osnovne radionice, djeca se mogu odlučiti – nastaviti učenje instrumenta usmjereno na zabavnu glazbu, jazz, rock i sl. ili se usmjeriti na ozbiljnu glazbu s ciljem upisa u Srednju muzičku školu. No kako smo tek počeli takvih slučajeva još nismo imali. Raspolažemo i s programom za radionice za odrasle.

Starosni sastav polaznika naših radionica

3 polaznika radionice su 6 godina i još ne polaze Osmogodišnju školu.
5 polaznika polaze 1.razred OŠ.
3 polaze 3. razred OŠ
4 polaze 4. razred OŠ
1 polazi 5. razred OŠ
7 polaze 6. razred OŠ
4 polaze 7 razred OŠ
5 polazi 8.razred OŠ
1 polazi 3 razred Zanatske škole
1 polazi 2 razred Gimnazije
1 polazi 3 razred Gimnazije.

Dramski studio

Osnivamo i dramski studio u suradnji s iskusnim voditeljicama dramskih tečajeva Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM). Ovaj projekt je u eksperimentalnoj fazi i tražimo sredstva za financiranje propagande u Dugom Selu i okolici. Krajnji cilj ovog projekta je osnivanje amaterskog kazališta u Dugom Selu.

Sad je kraj školske godine a time i naših tečajeva. Počinjemo opet od 17.09.

Komentari

Vidim da je na tom blogu

Vidim da je na tom blogu prisutna Zanina Bilic. Bilo bi vrijedno onda spomenuti i njezinu akciju:
http://www.pianinozapakrac.com/
Jedna hvale vrijedna akcija. Da li Zanina predaje u vasoj skoli?

Tko je glasao

Nadam se da nije protiv

Nadam se da nije protiv pravila. Pišući o Glazbenom studiju, zaboravio sam navesti adresu bloga tog studija na kojem sakupljam znanstvene tekstove o utjecaju glazbe, učenju instrumenata na razvoj mladih, na mozak itd.
http://glazbenistudiocerovac.blog.hr

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci