Tagovi

Glavinjanje

Kada je prije par godina zabludjelim “hrvatskim vitezovima“ – Oreškoviću, Norcu i Grandiću – na Županijskom sudu u Rijeci sletila “povijesna presuda“ od redom 15, 12 i 10 godina zbog likvidacije pedesetak civila, hrvatsko pravosuđe je “pokazalo kako se samo može nositi i s najtežim slučajevima“. Osnovnoškolska matematika, pak, pokazala je kako hrvatskom pravosuđu najbrutalnije ubojstvo vrijedi 8-9 mjeseci zatvora.

Nešto kasnije, Ostoja Babić je na Općinskom sudu u Vrbovcu osuđen na pet mjeseci bezuvjetnog zatvora “zbog mučenja i ubojstva psa“. Analogija je bila jasna: civili koje su “hrvatski vitezovi“ likvidirali nisu baš psi, ali nisu ni puno više od toga.

A da nisu puno više od običnog psa, mogli su naučiti i svjedoci koje je Branimir Glavaš - uživajući u uzbudljivom pravosudnom ping-pongu na hrvatski način - kontinuirano zastrašivao, pljuvao i difamirao posljednjih mjeseci, ne skidajući s lica široki osmijeh. Da, Glavaš je optužen za stravična mučenja i ubojstva osječkih civila; da, u pitanju su nekakva sumporna kiselina, induktorski telefon, metak u potiljak i plutanje Dravom; i, da, Glavaš je pritvoren već iz trećeg pokušaja. Zahvaljujući takvoj efikasnosti hrvatskog pravosudnog sustava, treba li Glavašev nekontrolirani smijeh zapravo ikoga čuditi? Ili, brate, tko je ovdje lud?

Tko se zadnji smije, kažu, najslađe se smije. A možda: Tko se zadnji smije, nije skužio vic.

Komentari

ZoomPolitikON:::... Nije

ZoomPolitikON:::...

Nije isto počiniti ratni zločin i zločin u miru, očito ne poznaješ pravo uopće. Da su trojica vitezova počinila 50-ak ubojstava u miru, zasigurno bi dobili maksimalne kazne, svaki dakle po 40 godina, no počiniti ubojstvo u ratnim zbivanjima ima niz olakotnih okolnosti koje se uzimaju u obzir.

U svojoj računici nisi do kraja slijedio logiku, jer nakon što si zbrojio, pomnožio i podijelio, zaboravio si još jednom podijeliti sa tri, jer nisu sva trojica počinila jedno te isti zločin - logika, ne, tek tada bi dobio pravu brojku, onu koja po tvom proračunu ocijenjuje koliko za HR pravosuđe vrijedi ubojstvo, tada bi ono vrijedilo 2-3 mjeseca, naime, što želim reći, svojim besmislenim i glupim izračunima nisi praktički dokazao ništa realnog, osim što si posredno izrazio svoje minimalizirajuće mišljenje, tj. svoje minimalizirajuće mišljenje potkrijepio si besmislenim izračunom.

Da je izračun besmislen govori i sljedeće, da su u mirnodopskom razdoblju trojica vitezova počinila navedene zločine ubojstava 50-ak ljudi, po tvojoj formuli i tada bi za HR pravosuđe jedan život vrijedio pišljivih 9 godina, a vjerujem da se možemo složiti da je 9 godina za brutalno ubojstvo premalo, govorimo o brutalnom ubojstvu u miru!

Pozdrav!

ZoomPolitikON:::...

Tko je glasao

Ta "fina" razlika koja za

Ta "fina" razlika koja za bešćutnu likvidaciju "u ratu", za razliku od bešćutne likvidacije "u miru", nalazi seriju "olakotnih okolnosti", upravo je i bit teksta. Kao što je i matematika koja se koristi namjerno potpuno elementarna, sramotno elementarna, upravo toliko sramotno elementarna koliko je sramotno ono što računa i pokazuje.

Tko je glasao

f-blef, nisam stručnjak no

f-blef,
nisam stručnjak no hrvatsko zakonodavstvo je takvo da ne zbraja pojedinačne kazne (kao što to rade amerikanci), tako da je matematika koju si demonstrirao samo donekle točna

a da su kazne koje daje naše pravosuđe vrlo često smiješne, a ponekada i totalno nerazumljive i neproporcionalne počinjenom djelu to je također istina

Tko je glasao

Pa razlika je u tome što da

Pa razlika je u tome što da vlast nije zatvorila Oreškovića, Grandića i Norca (dva tjedna kasnije nego je zakonski morala) ista ta vlast bila bi srušena od raznih Stožera za zaštitu identiteta Domovinskog rata među kojima je jako glasan bio i Ivo Sanader.
Vladimir Šeks (sada predsjednik Sabora) je čak optuživao Račanovu vlast za smrt Milana Levara. Darko Milinović (sada potpredsjednik Sabora) se vezao lancima u Gospiću prosvjedujući protiv uhićenja vitezova s Lipove Glavice i Pazarišta.
Slučaj Glavaš (istrage o mučenjima, ubijanjima kiselinom, metkom u potiljak na obali Drave) dogodio se nakon unutar HDZ-ovskog obračuna Sanadera i Glavaša. Na početku se nije znalo hoće li se ići do kraja, odnosno do situacije pred kojom smo sada da pritvoreni Glavaš otvori priču o Šeksu. Sada smo na toj poziciji da je i policijski načelnik Vladimir Faber dobio zeleno svjetlo od Ive Sanadera da istupi intervjuom u Jutarnjem i pobjednički ustvrdi kako je Glavaševu taktiku blaćenja upotrijebio protiv samog Glavaša.
Taj proces je od početka kontroliran i sada su se policija i državno odvjetništvo našli pred neodlučnim i iskvarenim pravosuđem koje gura od sebe ovaj problem.
Pa pogledaj samo kako je sudac Ivan Turudić dozvolio da se suđenje Petraču za otmicu malodobnog mladića pretvori u javni linč oštećenikova oca. Zar Turudić nije trebao dati barem javnu opomenu predsjedniku Stjepanu Mesiću zbog vansudskog uplitanja u proces Hrvoju Petraču? Zar Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić trebao dati ukor predsjedniku Stjepanu Mesiću zbog vaninstitucionalnog uplitanja u istragu o tajnim računima?

Tko je glasao

ZoomPolitikON:::... 45Line,

ZoomPolitikON:::...

45Line, slažem se s tobom.. da nije došlo do sukoba unutar HDZ-a, slučaj Glavaš sigurno bi ostao mrtvo slovo na papiru, no sada kada je Pandorina kutijetina otvorena, vjerujem da će se u određenom trenutku naglo zatvoriti, osim ako ne dođe do novog političkog okršaja unutarstranačkih oponenata.

Što se tiče Petrača, dotični, njegov pravni tim, pričom o tajnim računima bacili su kost medijima, javnosti, čak i političarima i skrenuli prvotnu pažnju istih sa konkretne stvari, njegova suđenje, vjerujem da će to utjecati i na presudu, mođda će čak biti i oslobađajuća.

ZoomPolitikON:::...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci