Tagovi

Glavašev intervju i Mesić

Seks_Glavas

Ne bih se začudio da su premijer Sanader ili predsjednik Sabora Vladimir Šeks intervenirali kod Večernjakovih menagera da se intervju s Glavašem zabrani.
Osim što uistinu vrijeđa Sanadera i Šeksa, Glavaš je nedvojbeno najavio da bi kod istražnog suca Zdenka Posavca mogao progovoriti o konkretnoj odgovornosti današnjeg predsjednika Sabora za ratne zločine iz 1991.

Takav rasplet dogđaja više sam puta predviđao:

Time su se potvrdile i moje najave da Branimira Glavaša, Vladimira Šeksa i Josipa Perkovića vežu zajedničke uspomene na ubojstvo Marka Bezera, bivšeg Perkovićeva šefa u osječkoj Udbi koji je pronađen mrtav na zagrebačkom smetlištu Jakuševac u jesen 1991. Josip Boljkovac, prvi hrvatski ministra policije dobio je informaciju o naručitelju Bezerova ubojstva, ali istraga nije odmakla s mrtve točke.

Perković u korist Glavaša, 45 lines.blog.hr, 25.11.2006.

Naslovom "ISKLJUČEN SAM IZ SK ZBOG KARIJERIZMA, A NE NACIONALIZMA" Glavaš se ruga na Šeksov račun koji se branio da nije nacionalist. Šeks smatra da mu cje cijeli slučaj napakiran jer se zamjerio moćnicima još prije deset godina (1971.) kad je kao zamjenik okružnog javnog tužitelja u Osijeku pokrenuo postupak protiv UDBA-e optuživši ju da nezakonito otvara pisma građanima Osijeka. I tu je zapravo pritajena kvaka objavljivanja Šeksove žalbe. U vrijeme kad je Šeks nasrnuo na Udbu u tzv PTT aferi njen osječki šef bio je Marko Bezer, osoba koju žalitelj navodi kao zadnju (15-u) na popisu institucija i osoba kojima upućuje žalbu. Bezer je u trenutku Šeksovog žaljenja obnašao dužnost člana IK CK SKH u Zagrebu. Isti je kao umirovljenik 1991. pronađen ubijen na zagrebačkom smetlištu Jakuševac. Najpoznatija kroničarka djelovanja Udbe novinarka Slobodne Dalmacije Jasna Babić spominje ubojstvo Bezera u kontekstu "političkih likvidacija u podzemnom ratu frakcija zaostalih tajnih službi bivše Jugoslavije" na stranici 105 svoje knjige "Zagrebačka mafija".

Branimir Glavaš aktualizirao ubojstvo bivšeg osječkog udbaša Marka Bezera, 45lines.blog.hr

Ima toga još... Nema sumnje da je postojao politički razlog za zabranu Glavaševa inervjua u Večenjaku. Svejedno, malo mi je licemjerno od onih koji su do juče pljuvali po "Bezgrešnjaku" da se danomice, degutantno stavlja na stranu Branimira Glavaša, sada tim istim novinama prigovaraju što nisu objavile ova razgovor.

Cenzurirani intervju otkriva još jednu bitnu činjenicu, najavljivanu na mom blogu. Glavaš ni u kojem kontekstu ne spominje predsjednika Mesića, što je po meni jasna potvrda da je s istim u nekovrsnom dealu.

Ukazivao sam na to pišući o prošlotjednoj kolumni Mesićeva prijatelja Ive Pukanića. Zatim je potvrda stigla i od Jasmine Popović, izvjstiteljice Večernjeg lista s Pantovčaka koja je također napala Sanadera zbog ne puštanja Glavaša na slobodu. Pa je onda opet ovaj tjedan Ivo Pukanić raspalio po Sanaderu i Šeksu zbog nepricipijelnosti oko Glavaševa izlaska iz pritvora.

A ključna karika u lancu ovih indicija došla je od Radija 101:

U cijeloj priči je zanimljivo i da su jučer poslijepodne Glavaševi odvjetnici navodno pohodili Pantovčak gdje su razgovarali s predsjednikom Stipom Mesićem. Koja je njegova uloga u cijeloj priči nije nam poznato jer iz Ureda predsjednika nam nisu željeli potvrditi čak ni da se taj sastanak održao.

Radio 101, 28. studenoga 2006.

Bez obrzira na sve primjedbe da je glavna urednica Radija 101, Zrinka Vrabec Mojzeš bezgranično odana predsjedniku Mesiću, ipak je njen radio jedini medij u zemlji koji je donio gornju informaciju, čime se još jednom ozbiljno dovodi u pitanje načelnost i moralna veličina predsjednika RH.

Komentari

ok, sad je ukinut pritvor i

ok, sad je ukinut pritvor i što sad?

slušao sam jutros Puhovskog na 101 i slažem se s njime,
nije li ovo sada malo opasni presedan, da svatko može izići iz pritvora samo ako je dovoljno uporan?

Tko je glasao

Sad će nova runda

Sad će nova runda zafrkancija krenuti u slučaju selotejp. Raznorazne petljancije oko Ane Getoš-Magdić, njena oca, pa opet Šeksa. Ovo sa Fehirom je unaprijed bilo osuđeno na propast. Osim Fehira, nitko, pa ni Vjenceslav Bill nije teretio Glavaša vezano za garaže, a Fehir je bio osumnjičenik koji se branio sa slobode. Getošica je ipak u pritvoru.

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Ne samo pritvor nego je

Ne samo pritvor nego je obustavljena i istraga. To mi je malo čudno. Istraga je mogla teći uz nazočnost odvjetnika, a ovako ....

Mislim da je i ovdje politika malko prišapnula. I sad će opet, ovaj put unutar stranke, nastupiti "superheroj" koji će Šeksa poučiti kako se to radi, a ne onako nespretno i po stranku štetno kako je krenuo Šeks onomad u Saboru.

I učvrstit će još više položaj u stranci. A računa i na amnestiju nezadovoljnika iz Slavonije. E da, Šeksa će im ponuditi kao krivca jer nije znao kako postići da Glavaš izađe, a on je uspio tako da ne bude sumnjivo.

B-52

Tko je glasao

Da, gadna situacija za

Da, gadna situacija za pravosuđe.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Što bi Siva eminencija PR-a

Što bi Siva eminencija PR-a rekla na govor tijela sa slike uz članak (ove gdje razgledavaju karte)?

Mislim da je on nešto glasniji od Šeksovih tvrdnji kako se je on kao šef kriznog štaba bavio politikom, a Glavaš vojskom, odnosno da je Glavaš bio glavni kad je obrana u pitanju.

Hajde Eminencijo, molim analizu. Mogla bi biti zanimljiva.

B-52

Tko je glasao

sada sam se sjetio jednog

sada sam se sjetio jednog youtube uratka, taman na liniji ove borbe glavaš/šeks

Tko je glasao

Povezuje ih i zajednička

Povezuje ih i zajednička tajnica, Gordana Getoš Magdić, optuženica-svjedokinja u tzv slučaju "selotejp". Glavaš podsjeća da su njen otac Andrija i Vlado stari prijatelji. Getoš je bio SIS-vac, podređen Perkoviću. A u nadležnosti SIS-a (kao u slučaju Lora) su bili kosovci, "petokolonaši". Bit će tu još veselja.

Tko je glasao

Mrak, care!

Mrak, care!

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

da, nemreš belivit za taj

da, nemreš belivit za taj video; a što je najbolje taj video je već dugo na youtubeu i vidio sam ga ja svojevremeno i zaboravio na njega

mislim ako postoji exhibit A za vezu Šeks-Glavaš, eto ga

Tko je glasao

A kad bi se moglo uć u

A kad bi se moglo uć u arhivu HTV-a. Kolko bi tamo materijala bilo. Ali valjda DORH nema vremena kopati ili tada nije imao vremena gledati TV.

B-52

Tko je glasao

Da li je onda Manjkas dao

Da li je onda Manjkas dao ili dobio otkaz zbog tog intervjua?

Tko je glasao

Ako uzmemo u obzir sudionike

Ako uzmemo u obzir sudionike i način privatizacije tog dnevnog lista, njegovu dosadašnju uredničku politiku i činjenicu da se puno "talasanja" oko Glavaša nikako ne isplati konkretnim osobama i konkretnoj političkoj stranci, duboko sam uvjeren da mu je ideja o prelasku na novu dužnost naprasno (dakle preko noći) pala na pamet.

Dobio brate, dobio.

B-52

Tko je glasao

Svejedno. Manjaks ga je

Svejedno. Manjaks ga je zasigurno odobrio, možda i naručio. Ode on u više rangirane managere u Styriji. U svakom slučaju na veću lovu. Moji austrijski izvori su se još pred pola godine čudili u kojoj je mjeri
Večernjak otišao "desno", obzirom da Styrija u Koruškoj u zadnje vrijeme podupire "ljevičare" SPÖ-a.
Ne bih se začudio da meni ponude Manjkasovo
mjesto. Hehe, ovo zadnje je ipak samo šala. :)

Tko je glasao

U ovom se slučaju ja ne bih

U ovom se slučaju ja ne bih čudio ničemu što potječe od premijera Sanadera, a posebice Vlade Šeksa. Sanader nastoji (i mora) pomiriti mnoge interese, uključno one izvana, a Šeks je već duže u kampanji da promijeni percepciju javnosti o svojoj ulozi u ratnom Osijeku.

Gade mi se ljudi koji su karijere izgradili na percepciji o vlastitim zaslugama u ratu, a ovih ih se godina (najviše ove) odriču. Vrlo je mučno slušati Šeksa koji će uskoro ustvrditi da je tek tu i tamo navratio u Osijek, a da Glavaša samo površno poznaje.

Od nekoga tko u Saboru za samo nekoliko sati promijeni mišljenje, sve se može očekivati.

B-52

Tko je glasao

Bojim se situacija sve više

Bojim se situacija sve više sliči na posljedice brodoloma. Na moru je ostala plutati samo jedna daska na koju se se natiskali svi štakori i grizu jedan drugoga ne bi li imali više mjesta za svoj spas.

Tko je glasao

pa ja ne vidim baš da je

pa ja ne vidim baš da je neki brod potonuo? ili sam možda nešto totalno propustio? ili brod tone otkako ja znam za njega pa je onda teško skužiti razliku od dana do dana?

Tko je glasao

@mrak, jesi gledao Dnevnik

@mrak, jesi gledao Dnevnik +? jesi u Dnevniku idio prilog iz kojeg e potpuno jasno da je naš vojnik u Afganistanu ranjen u borbenoj akciji? To je rekao taj vojnik, a potpredsjednica SDP-a i bivša ministrica obrane Željka Antunović kazala je da će tražiti saborsku istragu. Na sve to, Mesić kao vrhovni zapovjednik OS, kaže da je vojnik ranjen u napadu talibana, a ne u borbenoj akciji. Dakle, Mesić lažući štiti sebe kao vrhovnog zapovjednika i Sanadera, čiji je ministar trenutno u Afganistanu. Brod je potonuo. Samo je jedna daska ostala na površini. Sad se sklapaju petminutni savezi tko će s kim protiv koga, samo da se što duže ostane plutati na toj dasci.

Tko je glasao

Ne bi me cudilo da se u modu

Ne bi me cudilo da se u modu uskoro vrate dobre stare demonstracije kao oblik masovnog bunta. Previse je sranja isplivalo na povrsinu u prekratko vremena, da bi se preko toga moglo preci.

Slucaj Glavas je cini se prebrzo povisio temperaturu vode tijekom kuhanja malih zabica.

Tko je glasao

danas nisam vidio dnevnik,

danas nisam vidio dnevnik, ali to treba dignuti na youtube pod hitno

Tko je glasao

Čitao sam ja i izjavu

Čitao sam ja i izjavu ministra Rončevića u kojoj je banalizirao okolnosti u kojima se ranjavanje dogodilo, a težinu rane je umanjivao na način da se eto radi "samo o debelom mesu".

Nadalje, gledao sam i jednu emisiju Otvoreno u kojoj su se taj isti ministar i ministrica Kolinda upinjali objasniti da to što naši vojnici idu na jug Afganistana nije nešto o čemu bi se trebala izvještavati javnost s obrazloženjem da se ne mijenja karakter misije.

Podsjećam, išli su u misiju održavanja mira. Misija je očito prerasla u onu za nametanje mira, a to je velika razlika.

Na teletekstu htv-a (str.120) trenutno se nalazi izjava ranjenog vojnika, ali i navod kako ga je ministar "trznuo laktom" da ne opisuje detalje akcije u kojoj je sudjelovao. Ratnici znaju što je akcija "čišćenje sela".

Sve što smo napisali zapravo znači da se javnost laže cijelo vrijeme. Ne mogu se ne zapitati: nije li promjena vrste misije naših vojnika cijena na koju je aktuelna vlast svjesno pristala ne bi li dobili kakvo tapšanje po ramenu iz inozemstva ili možda topliji odnos prezidenta Busha?

B-52

Tko je glasao

Ma vidilo se jasno u

Ma vidilo se jasno u HTV-ovom priogu da ončević laktom zapovjeda stožerniku da prekine s otkrivanjem istine. Vidi je to i Mesić, pa nam je opet lagao u oči.Ako je tko zaboravio, Rončević je bio Glavašev kadidat za ministra obrane. Glavašev svjedok obrane i njegov vojnik u BOB-u 1991., ravnatelj VSOA-e, general bojnik Gordan Čačić je na putu (najvjerojatije u Afganistanu) i još ne može sjedočiti istrazi protiv Glavaša. Pred par tjedana Večeranjak je objavio da VSOA istražuje vojnika koji je iz Afganistana medijima slao informacije o stvarnom položaju naših vojnika tamo. Pa daj da vidimo sad nae antiglobaliste i SDP-ove PR-a ala redpen što misle o slanju naših vojnika u Afganistanu i odgovornosti čitavog zapovjednog lanca. Vrhovni zapovjednik Mesić, premijer Sanader, ministar obrane Rončević, načelnik Glavnog stožera Lucić, šef VSOA-e Čačić.

Tko je glasao

SDP-ov PR? Ne znam otkuda

SDP-ov PR? Ne znam otkuda to, ali je zanimljivo da sam svoj stav objasnio i prije nego sam ovdje vidio raspravu i poziv da se deklariram. Uvijek ću bobu reći bob, a popu pop i to bez obzira na eventualne stranačke i političke preferencije.

Tko je glasao

Tvrdim da je bit problema u

Tvrdim da je bit problema u laganju hrvatskoj javnosti. Ista nikada ne bi pristala da naši vojnici "nameću mir" u tuđoj zemlji. Srdim se na Sanadera (za Mesićev eventualni udio ne znam) što je neovlašteno pristao na promjenu karaktera vojne misije u inozemstvu. Istovremeno mi je jasnije zatopljavanje odnosa s Amerikom, a i izjave američke lobistice Zdenke Gast o tome da u Americi sve ima svoju cijenu.

Podsjetit ću i da je Sabor dao pristanak za misiju "očuvanja mira" koja je predviđala vojno-policijski posao u Kabulu. Nečijim čarobnim štapićem je misija pretvorena u "nametanje mira".

Pitam, zašto?

B-52

Tko je glasao

Čitam u današnjem tisku da

Čitam u današnjem tisku da je Šekson prilikom uručivanja mu peticije iz Osijeka Glavaša označavao izrazom "taj čovjek" ili "onaj čovjek".

Prestrašno od suborca i starog ratnog druga.

B-52

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci