Tagovi

Glasujte slobodno i bez straha

[Slika]

"U tom smislu, referendum je besmislen, dakle nema smisla." (Zoran Monty Python Milanović, 24. studenog 2013.)

Kako ublažiti strahotne posljedice invalidnog, manjkavog poimanja demokracije? Kako izliječiti ideološku indoktrinaciju i zablude? Nikako, nego upornim, strpljivim objašnjavanjem i uz mnogo nade. Vidim da je prof. dr. Slaven Letica već lijepo popisao i opisao neke od najvažnijih trenutaka u tom nevjerojatnom antidemokratskom Kukuriku zastranjenju oko referenduma o definiciji braka. Donosim prvo cijeli njegov tekst, a potom i svoj komentar.

"Slaven Letica: Kome je potreban mit o istospolnom raju i bračnom paklu

Zašto i kako strasni, zagriženi i ratoborni protivnici referenduma o ustavnoj definiciji braka prakticiraju poznatu maksimu Niccoloa Machiavellija “Cilj opravdava sredstvo”, omiljenu svim despotima, satrapima i drugim političkim ljudožderima?

Moralni i politički gubavci

Što se više približava dan referenduma o ustavnoj definiciji braka (1. prosinca 2013), to su odnosi njegovih ZAgovornika i PROTIVnika sve napetiji, ratoborniji, nesnošljiviji, da ne kažem krvožedniji. Zanimljivo je, ali i zabrinjavajuće to što je nesnošljivost PROTIVnika poprimila osobine masovne jednoumne histerije i verbalnog terora koji u javnom sramoćenju ZAgovornika referenduma ne preže od bilo čega: laži, poluistina, etiketiranja, javnih uvreda i prokazivanja.

Ravnajući se, očito, prema poznatoj starorimskoj maksimi "Cilj opravdava (sva) sredstva" (Finis santificat media) koju je proslavio, citirajući je u svom "Vladaru", Niccolo Machiavelli, PROTIVnici referenduma ne biraju sredstva kako bi organizatore prikupljanja potpisa, njihove simpatizere, ali i svih 749.316 potpisnika zahtjeva za referendumom, javnosti predočili kao moralne i političke gubavce: intelektualne džepare (kradljivce tuđeg intelektualnog vlasništva; primjerice loga i plakata koje koristi udruga "U ime obitelji"), zatucane primitivce, nazadnjačku rulju, ništarije najgore društveno i za napredak društva i države opasne fele. Gotovo svi „liberalni“ mediji otvorili su svoje tiskane i mrežne stranice PROTIVnicima referenduma, kojima je sve dopušteno.

PROTIVnici

Urednici, novinari i gostujući pisci spomenutih medija (prednjače: Jutarnji list, Novi list, Slobodna Dalmacija, Index.hr, T-portal.hr, Srpske Novosti) ZAgovornike referenduma etiketiraju kao: „obiteljaše“, „talibane“, „desničare“, „klerikalce“, „nacionaliste“, „fašiste“, „loše ljude koji bi naudili bližnjemu“, „homofobnu sektu“, „sulude ljude“, „glupane“, „opasne ljude“, „klerikalce“, „antisemite“, „teroriste“, „ksenofobe“, „ontološke fašiste“, pripadnike „prljavog pokreta“ itd.

Te im etikete dodjeljuju, jer navodno žele „drugim i drukčijim“ i „spolnim manjinama“, pa i svim manjinama, uskratiti temeljna ljudska prava, pa i „pravo na sreću“ i „pravo na ljubav“. Jutarnji list je vlastitu promidžbenu kampanju kojom, ne birajući sredstva, kani pobijediti „konzervativnu revoluciju“, nazvao socrealistički „Naprijed“ (uz slogan: „Ne možete nas tjerati nazad, koliko mi želimo naprijed!“), računajući na podsvjesni psihološki učinak Nazorove budnice „Titov naprijed“.

Broj elitnih verbalnih ratnika, onih koji se bore protiv imaginarne rulje koja bi, misle „naprednjaci“, morala nastupati pod logom „Nazad“, svakim je danom sve veći, iako je broj onih koji su polajkali Facebook stranicu „Naprijed“ i dalje vrlo skroman: 9.256. Prvi je u ime elitne gardijske brigade „Naprijed“ svoj glas protiv konzervativne revolucije, objavivši joj rat do konačne pobjede, dignuo neslužbeni maršal anti-konzervativne revolucije Davor Butković Bule, znameniti hedonist, enolog i politički kuhar. Ubrzo su se oglasila četvorica pukovnika „naše idejne fronte“: dr. Jurica Pavičić, Jelena Lovrić, Milijenko Jergović i Ante Tomić. Nije trebalo dugo čekati, a svoj su glas protiv ugroze manjinskih prava dali i državni vrhovnici: Ivo Josipović, Zoran Milanović i Josip Leko. Slijedili su dr. Vesna Pusić, Milanka Opačić, Šime Lučin, Jozo Radoš, Peđa Grbin, Goran Beus Richembergh, dr. Željko Jovanović, Nenad Stazić, Igor Kolam i cijela plejada „liberalnih“ političara.

Pokret otpora „konzervativnoj revoluciji“ zatim se, poput šumskog požara, proširio papirnatim i virtualnim medijima. Neke su novine i portali, što je sasvim uobičajeno, objavili da su njihova uredništva kao cjelina „PROTIV“: Jutarnji list, Novi list, Index.hr, T-portal.hr, H-alter.org i drugi. Nabrojit ću tek dio stvarno i takozvano uglednih i slavnih osoba koje su u medijima obećale svoj glas PROTIV i iznijele argumente zbog kojih će tako glasovati: povjesničari i teoretičari umjetnosti dr. Zvonko Maković i Igor Zidić, spisateljica i glumica Jelena Veljača, televizijska voditeljica Danijela Trbović, televizijski voditelj Aleksandar Stanković, pisac trivijalne psihologijske lektire Bruno Šimleša, pjevačice Severina Vučković i Josipa Lisac, televizijska voditeljica Nevena Rendeli, urednici i novinari Branko Mijić, Siniša Pavić, Tihomir Ponoš i Branimir Pofuk, glumac Rade Šerbedžije, pjevač i skladatelj Arsen Dedić, režiser Oliver Frljić, književnica Slavenka Drakulić, estetičarka dr. Nadežda Puhovski, filozof i Facebook buntovnik Srećko Horvat, režiser Vinko Brešan, glumice Nataša Janjić Lokas i Barbara Nola, televizijska voditeljica Antonija Blaće, odvjetnica Vesna Alaburić, permanentni revolucionar Srđan Dvornik, pjevač Mile Kekin, glumac Mislav Čavajda, profesorica ustavnog prava dr. Sanja Barić, rabin Luciano Moše Prelević, feministička i civilna aktivistica Sanja Sarnavka, psihologinja i autorica dr. Mirjana Krizmanić, zadarski sudac Željko Rogić, GONG-ovci Dragan Zelić, Jelena Berković i Vanja Škorić itd.

Nakon što su „hrabro“ izišli iz ormara uz poklič „PROTIV“ brojni pojedinci i uredništva, uslijedile su i druge protestne akcije protiv „zatucanosti“ i „nazadnjaštva“ pristaša i zagovarača referenduma. Portal Index.hr pokrenuo je anketu o referendumu u kojoj je do završetka ovog članaka sudjelovalo oko 70.000 „klikova“, a odnos je onih koji su „glasovali“: 65% PROTIV (referenduma) prema 35% ZA (referendum). (Uz omogućeno višestruko glasovanje s istog IP-a, op. MKn.) Preko 35 nevladinih udruga pokrenulo je prije par dana promidžbeni projekt “Građani glasaju protiv” kojem je svrha motiviranje birača za izlazak na referendum i za glasovanje „PROTIV“. Iako se ZAgovornici ustavne definicije braka zalažu za definiciju koja se, da apsurd bude potpun, odavno nalazi u postojećem Obiteljskom zakonu, i prema kojoj smo svi mi vjenčani i prema kojoj se ljudi vjenčavaju barem 2.000 godina, krajnje nesnošljivi i agresivni PROTIVnici te definicije pokušavaju ih/nas prikazati kao moralne gubavce i potencijalne masovne nacističke ubojice.

Taj radikalni stav najjasnije je javno izložio poznati novinar i romanopisac Miljenko Jergović. Nakon što je dr. Željku Markić proglasio „ajatolahinjom križarske revolucije“, taj majstor pera piše: „Neprirodno je, propovijedaju oni (zagovornici ustavne definicije braka, ali i dr. Jasna Omejec i svi oni koji se ne slažu s osobnim mišljenjem pisca – op. S.L.), biti homoseksualac. To je bolest, kažu. Ta bolest se, sjećamo se, najefikasnije liječila u nacističkim logorima. Ništa kao nacizam, nitko kao Hitler, nije tako uznastojao za idealom prirodnoga.“ ("Iza Željke Markić ne stoje vjerska učenja, stoje razni poglavari", Jutarnji list, 19. 11. 2013).

Dakako, Miljenko Jergović samo je nastavio tamo gdje je dan ranije, na svom Facebook profilu, u besanoj noći, oko jedan sat poslije ponoći, zastao (ne i stao) potpredsjednik Sabora Nenad Stazić. Komentirajući televizijsku izjavu dr. Željke Markić kako bi vlastito dijete radije dala u dobro organizirani dječji dom, nego li homoseksualnom paru, poznati je saborski provokator napisao: “Očekujem da ova Markićka i njezina Udruga za obitelj zatraži da se Ustavom zabrane jedno-roditeljske obitelji. Djecu iz takvih obitelji pokupit će po kućama, strpati u kamione i odvesti u dom. A dom će osnovati u Jasenovcu.”

Zastrašujuće povezivanje narodnog, ustavo-tvornog referenduma o definiciji braka s poviješću nacizma, koncentracijskim logorima, Jasenovcem i genocidom, dalo se nazrijeti i iz saborskog istupa zastupnika Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata, Igora Kolmana koji je još 6. studenoga 2013. građansku inicijativu U ime obitelji nazvao „prljavim pokretom“. Naime, ideja prljavosti neke društvene skupine – „Čifuta“, Srba, „Cigana“, „Balija“, „ustaša“ – polazna je točka pogroma koji se provode pod parolom čišćenja zajednice i države od te skupine.

ZAgovornici

I dok su na čelo i na stranu PROTIVnika referenduma stali svi svjetovni (državni, medijski i društveni) vrhovnici – predsjednici Republike, Sabora i Vlade, sve ministrice i ministri, pučke pravobraniteljice i pravobranitelji, glavni urednici i njihovi zamjenici – dobar glas o ZAgovornicima referenduma javno se usudilo braniti tek nekolicina javnosnika. Među prvima se oglasio romanopisac Slobodan Novak, ali se na njega već slijedećeg dana obrušio Branimir Pofuk, a nakon toga cijela bojna specijalne duhovne policije, predvođena Davorom Butkovićem i dr. Juricom Pavičićem.

Javnu potporu pravu organizatora na pokretanje narodnog referenduma pružili su i rijetki stavotvoritelji i ini umnici: Ivan Aralica, Milan Ivkošić, Nino Raspudić, Darko Pavičić i još nekolicina, pa i moja malenkost. Potporu su im, očekivano, dali i predstavnici gotovo svih vjerskih zajednica, a Hrvatska biskupska konferencija je 19. studenog 2013. pozvala sve vjernike i ljude dobre volje da 1. prosinca izađu na ustavotvorni referendum. Pozivajući se na „općeljudske i evanđeoske vrijednosti, te tisućljetnu tradiciju i kulturu hrvatskoga naroda i većine drugih hrvatskih građana“ i tvrdeći kako se “potvrdnim odgovorom na referendumsko pitanje ne ugrožavaju drugačija osobna opredjeljenja”, biskupi vape: “Mi, biskupi Hrvatske biskupske konferencije pozivamo sve vjernike, kao i sve ljude dobre volje, da izađu na referendum te na pitanje – Jeste li za to da se u Ustav unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca? – odgovore ‘ZA'."

Put do obaviještenog (informiranog) stava i referendumske odluke

Europska povjerenstvo (komisija) za demokraciju temeljenu na zakonu (European Commission for Democracy Through Law) poznatije kao „Venecijsko povjerenstvo/komisija“ (the Venice Commision), savjetodavno tijelo Vijeća Europe sastavljeno od neovisnih eksperata ustavnog prava, bivših ustavnih sudaca, uglednih pravnika i parlamentaraca, predložila je, a Savjet za demokratske izbore je u Veneciji u ožujku 2007 usvojio, „Kodeks dobre referendumske prakse“ (Code of Good Practice on Referendums). To povjerenstvo, utemeljeno 1990. u Veneciji, inače ima savjetodavnu ulogu u stvaranju demokratskih ustava i rješavanju ustavnih sukoba, pa je trenutno vrlo aktivno uključeno i u pokušaje reforme ustavnog poretka Bosne i Hercegovine.

"Kodeks dobre referendumske prakse" sadrži smjernice ili preporuke za organiziranje uzornih/dobrih referenduma u zemljama-članicama Vijeća Europe. Kodeks kojeg su pripremila trojica eksperata – Nizozemac Pieter van Dijk, Andoranin François Luchaire i Švicarac Giorgio Malinverni – ima 15 stranica normi i još 9 stranica priloga i objašnjenja, na kojima su izneseni rezultati istraživanja postojeće referendumske prakse. Za hrvatski referendum o braku, izjave političara s njim u vezi i publicitet koji ga prati, važno je istaknuti nekoliko posebno važnih odredaba - preporuka:

Prvo: potpuno je legitimno da državni dužnosnici javno iznesu svoj stav ZA ili PROTIV pitanja o kojem se organizira referendum, ali svoj položaj ne smiju koristiti kako bi agitirali za ZA ili PROTIV.

Drugo: nadležno državno tijelo (logično bi bilo da u našem slučaju to učini Državno izborno povjerenstvo ili Sabor) bi birače moralo unaprijed OBJEKTIVNO obavijestiti, posebnim izviješćem, o stajalištima zagovornika i protivnika referenduma – uravnoteženo i nepristrano.

Treće: tijela državne vlasti morala bi osigurati vrijednosnu neutralnost i jednakost šansi pristaša i protivnika referenduma: na pristup medijima, sredstvima, oglašavanju i javnom istupanju, posebice u javnim medijima.

Četvrto: krajnji bi cilj informiranja građana morao biti njihovo osposobljavanje za donošenje obaviještene odluke o glasovanju ZA ili PROTIV.

Kako su protivnici našeg referenduma o braku karikirali tezu o „trojici birača koji mogu mijenjati Ustav“, svakako treba spomenuti da se "Kodeks" zalaže protiv odredbi o kvorumu ili minimalnom postotku birača koji trebaju izići na referendum, uz objašnjenje da kvorum dovodi do konfuzije, jer se jednako broje oni koji glasuju NE i koji ne izlaze na referendum. Dosadašnji istupi i postupci hrvatske političke elite – koja se strastveno i gorljivo uključila u kampanju na strani onih koji su PROTIV – dovodi u pitanje te odredbe Kodeksa o njenoj neutralnosti i objektivnosti.

Nakon što su jasno iznijeli stav kako su oni osobno PROTIV, na što imaju puno pravo, predsjednici Republike, Sabora, Vlade, ministri i ini trebali bi do 1. prosinca o referendumu uglavnom – šutjeti. Umjesto svakodnevnih zgražanja nad navodnim pokušajima inicijatora referenduma da „zemlju vrate unazad“, vlastodršci bi se morali potruditi da građani dobiju objektivne informacije o argumentima pristaša i protivnika referenduma. A da to u Lijepoj našoj nipošto nije slučaj, pokazat ću na dva primjera nedopustive pristranosti protivnika referenduma koja je ostala bez ikakve reakcije.

Željka Markić i Mirjana Krizmanić

Koliko su tvorci javnog mišljenja neskloni objektivnom informiranju građana možda najbolje pokazuju dva primjera: (1) bujica napada na jednu izjavu dr. Željke Markić, organizatoricu prikupljanja potpisa za referendum i (2) zavjera šutnje kojom je popraćena jedna zastrašujuća javna izjava gorljive protivnice referenduma, psihologinje dr. Mirjane Krizmanić. Navest ću i kratko prokomentirati obje izjave.

Na pitanje televizijske novinarke što bi radije učinila, dala vlastito dijete u dječji dom ili homoseksualnom paru, dr. Željka Markić je ovako odgovorila: „Ja bih sigurno djecu radije ostavila u dobro organiziranom domu koji vode ljudi ispunjeni ljubavi i koji nastoje nadoknaditi im obitelj do onog trenutka kada će ih dat muškarcu i ženi koji ih žele posvojiti, nego ih dala homoseksualnom paru.”

Nakon toga na nju se javno obrušila cijela takozvana liberalna javnost, a građanska udruga „Roda – roditelji u akciji” javnosti se obratila posebnom izjavom: „Reakcija udruge RODA na izjave o obitelji gospođe Željke Markić”. Izjava počinje dramatičnim rečenicama: „Udruga Roda – Roditelji u akciji užasnuta je posljednjim u nizu nastupa Željke Markić, ovoga puta u emisiji Veto. Posebno pri tome mislimo na njezinu izjavu da bi djeci bilo bolje u domu za nezbrinutu djecu, nego s gay parom te na izjavu da su obitelji sa samohranim roditeljima također jedno “neprirodno okruženje”. Cjelovita „Reakcija” Rode dostupna je ovdje. (Prof. Letica zapravo navodi samo manji dio histeričnih reakcija na izmišljotinu o "neprirodnom okruženju", op. MKn.)

Pogledajmo sada izjavu dr. Mirjane Krizmanić, objavljenu u Večernjem listu: „Poznato je da djeca koja rastu u domovima do treće godine postanu mentalno zaostala jer im se mozak slabije razvija zato što nemaju prave emocionalne potpore, topline i komunikacije. A djeca koju odgajaju homoseksualni parovi odrastaju u posve normalne ljude koja stupaju u heteroseksualne brakove i imaju djece. Nema sumnje da je bolje dijete dati homoseksualnom paru, nego ga ostaviti u domu jer tamo postaje emocionalno oštećeno.” (Večernji list, 14. studenog 2013.)

Na tu doista zastrašujuću i stigmatizirajuću tvrdnju o mentalnom zaostajanju i slabijem razvoju mozga djece u dječjim domovima nije – do trenutka kad pišem ovaj osvrt, u srijedu 20. studenog 2013. – nitko reagirao.

A to je podjednako veliki politički i kulturni skandal. Osobno sam nazvao kabinet potpredsjednice Vlade i ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić (nije bila u uredu, ali sam vrlo jasnu poruku – da naprosto mora osuditi izjavu dr. Mirjane Krizmanić – ostavio njenoj osobnoj tajnici). Iako je osobno posvojila dijete iz doma, nije se oglasila. Nije se oglasila ni pravobraniteljica za djecu, a ni ministar dr. Mirando Mrsić koji je, sa suprugom, posvojio dva domska dječaka. Šute i „Rode”, „Babe”, GONG i još oko 25.000 građanskih i civilnih udruga koje se bave – ljudskim pravima.

Autorica knjiga samopomoći „Tkanje života“, „Život s različitima“, „A sad radost i veselje“ dr. Mirjana Krizmanić javno tvrdi da su domska djeca mentalno zaostala i da im se ne razvija mozak. Odrastanje u dječjem domu, to svatko zna, nipošto nije lako i nitko ga ne bi poželio vlastitom ili tuđem djetetu, ali izjava da su djeca u domovima „mentalno zaostala” i da ime se „mozak slabije razvija” sramota su za dr. Mirjanu Krizmanić koja je to izrekla, ali i za pristranu „liberalnu” javnost koja šutke prelazi preko te izjave.

Iva Žegura i „kreativna“ homoseksualna statistika

I dok se psihologinja u miru dr. Mirjana Krizmanić, nepozvana i bezdušna, pokušala uvući u mozgove nedužne domske djece, njena mlađa kolegica mr. sci. Iva Žegura, klinička psihologinja iz Klinike za psihijatriju Vrapče, pozabavila se „kreativnim“ korištenjem homoseksualne statistike. Evo što je izjavila u Jutarnjem listu: „Prema navodima nekih istraživanja, smatra se da je 7 do 15 % odraslih osoba homoseksualne orijentacije. Društvo u kojemu živimo počiva na patrijarhalnim i heteroseksualnim normama koje favoriziraju seksualne odnose u svrhu reprodukcije, zanemarujući pritom činjenicu da su i tijekom povijesti ljudske civilizacije, kao i kod različitih vrsta životinja prisutne i ostale varijacije seksualne orijentacije...", bla, bla, bla (op. ur).

Naravno, ponovno se radi o namjernom pogrešnom informiranju javnosti, što je suprotno težnjama i Kodeksu Venecijske komisije. Naime, iako je vjerojatno moguće pronaći i „neka (pristrana) istraživanja“ prema kojima je postotak homoseksualnog usmjerenja „između 7 i 15 %“, ozbiljna istraživanja pokazuju suprotno: da je takvih između 1 i 4 %. Najnovija istraživanja koja su ozbiljni istraživači proveli na velikim uzorcima pokazala su ove postotke: Australija 2,5%, Danska 2,7%, Francuska 3,1%, Irska 1,6%, Kanada 2,1%, Novi Zeland 3,3%, Norveška 3,4%, SAD 3,8% itd. Još je apsurdnija tvrdnja Ive Žegure da baš ni jedno od pola milijuna „ispitane“ djece koja žive u istospolnim obiteljima, baš ni jedno, nije imalo problem sa spolnim identitetom.

Od ideološkog jednoumlja prema istinskom političkom i kulturnom pluralizmu

Moralna panika koju su „liberalni“ stavotvoritelji stvorili uoči referenduma o definiciji braka rudiment je ideologije i kulture jednostranačja, jednoumlja i političkog monizma koji ne priznaje i ne dopušta raznolikosti, različitosti i pluralizam: uvjerenja, mišljenja, vjerovanja, čak ni ukusa i mirisa. Širenje straha i moralne panike od navodne „konzervativne revolucije“ koje je Davor Butković Bule potaknuo programskim člankom „Činjenice govore o privremenom trijumfu hrvatske konzervativne revolucije. Ključno pitanje glasi: kako tu revoluciju prevladati i pobijediti?“, objavljenom u Jutarnjem listu 6. studenog 2013, nepunih mjesec dana prije referenduma, usmjerilo je plamteću mržnju Kukuriku političara i „liberalnih“ civilnih aktivista prema inicijatorima prvog narodnog referenduma u suvremenoj hrvatskoj povijesti. I da apsurd bude potpun, inkarnacija i utjelovljenje „narodne vražice“ postala je moja bivša studentica, uspješna poduzetnica, aktivna vjernica i brižna majka četvoro djece dr. Željka Markić.

Zastrašujući medijski linč kojem je izložena svoje korijene, nažalost, ima u praksi pogroma i čistki koje baštinimo, a da toga najčešće nismo svjesni, iz doba komunizma. Demonske etikete koje su na početku spomenuti „liberalni“ moćnici i umnici dodijelili i podijelili dr. Željki Markić nesvjesno su posuđene iz po zlu poznatog Staljinova "Kratkog kursa SKPb-a" (puni naziv knjige: "Istorija Svesavezne komunističke partije (boljševika) – kratki kurs", Kultura, Beograd, 1945), kojeg vjerojatno neki od mladih verbalnih bojovnika protiv „konzervativne (kontra)revolucije“ – tipa Peđe Grbina i Igora Kolomana – vjerojatno nikad nisu vidjeli, nekmoli čitali.

U tom priručniku svih staljinističkih i komunističkih čistki, progona, pogroma i terora, veleizdajnici „revolucionarne“, „avangardne“ i „bezgrešne“ partije boljševika, prije izbacivanja iz partije, osuđene na smrt i likvidacije, ovako se etiketiraju: "banda neprijatelja naroda", "ništavni fašistički lakeji", "zločinci", "trockistički ološ", "bjelogardejski pigmeji", "ništavne mušice", "nepotrebne prnje", "talog ljudskog roda", "prišipetlje", "stjenice", "svekoliki ljudski ološ" itd. Iako je oduzimanje pozitivnih ljudskih vrlina zajedničko lijevom i desnom totalitarnom umu i teroru, maštovitost je komunističkih – staljinističkih i maoističkih – etiketa, ipak, teško nadmašiti.

Primjerice, u kineskoj "Kulturnoj revoluciji" smijenjeno je i poniženo oko trideset milijuna ljudi. Broj ubijenih do danas nije precizno određen. Znanstvenici, intelektualci i umjetnici proglašeni su pogubnim ljudskim pošastima koje su stajale uz bok četirima službenim pošastima iz sitno-životinjskog svijeta: komarci, muhe, vrapci i štakori. Izbor tih imena za takozvanu "Bandu četvorice" povezan je tako s nazivom kampanje za uništavanje stvarnih komaraca, muha, vrabaca i štakora, koju je Mao Ce Tung pokrenuo u okviru kampanje "Veliki skok naprijed" od 1958. do 1962. godine. (Naziv zvuči poznato? op. MKn)

Što kazati u zaključku

Ništa naročito, osim ovoga što bi svakom istinskom liberalnom, slobodarskom umu moralo biti bjelodano. Sva, a posebno suvremena društva, trebala bi biti i jesu raskošna „carstva“ različitosti i raznolikosti. Te različitosti i raznolikosti trebalo bi shvaćati kao društveno i kulturno bogatstvo, a ne kao razlog za plašenje naroda kako bi TRADICIONALNA (a ne "konzervativna") definicija braka kao zajednice žene i muškarca, unesena u Ustav Republike Hrvatske, zapravo značila povratak u nacizam i fašizam.

Zašto ne i komunizam, koji je imao podjednako represivan odnos prema „tubašima“ (tako ih nazivaju u Dubrovniku), „pederima“ i „toploj braći“, kao i fašizam i nacizam? Ako se, dakle, dogodi da većina sudionika narodnog referenduma odluči da u Ustavu mora stajati da je brak životna zajednica žene i muškarca, to nipošto neće i ne smije značiti uskratu bilo kojeg ljudskog prava i/ili slobode koje međunarodne konvencije i hrvatski zakoni jamče svim građanima, pa i onima koji imaju istospolno i srodna usmjerenja.

Glasujte slobodno i bez straha, bez obzira jeste li ZA ili PROTIV!" (dr. Slaven Letica/Obzor)

Odista, nema se još mnogo reći. Kukuriku režim i u njihov jaram upregnuti mediji ponašaju se kao da ovo nije referendum, pobogu, nego rat - ponašaju se kao "novinari" srpskih Miloševićevih medija 1991, urlaju kao sumanuti pijanci u birtiji, koriste najgore uvrjede, potiču najniže strasti, i zapravo otvoreno huškaju ljude na fizičke sukobe. Da, upravo tako. Što drugo slijedi kada 700.000 potpisnika i malobrojne osobe koje se uopće usude zagovarati referendumsku inicijativu javno nazivate "prljavcima", "fašistima", "teroristima"..? :-(

U svemu tome osobito prednjače "novinari", suradnici i uopće krug osoba koje su "detuđmanizatorska" sljedba i "škola" nekadašnjeg Feral Tribunea, nakon propasti raspoređeni po raznim medijima, te bezbrojnim "ljudskopravaškim" udrugama. Oni oduvijek ne prezaju od najniže pogromaške ekstremističke retorike, sirovog, primitivnog etiketiranja i izravnog vrijeđanja, i time konstantno - danas se bez sumnje može reći namjerno - katastrofalno srozavaju razinu javnog dijaloga i uništavaju ionako krhku kulturu javne riječi i javne komunikacije u Hrvatskoj.

Svi smo pod njihovim utjecajem, čak i mi koji ih proziremo od početka. I sam nekada pišem u sličnome stilu. Što mogu? To je valjda neka prirodna ljudska reakcija - začuđenost, nevjerica, pa ljutnja. Kako mogu tako lupetati? Zbog čega je netko, tko želi da brak bude definiran samo kao zajednica žene i muškarca, fašist!? To je jedna potpuno iracionalna, ničim utemeljena tvrdnja. Evo, ja mislim da o tome pitanju treba odlučiti narodna većina, uz uvažavanje argumenata za i protiv, slobodno, demokratski, na referendumu, pa što bude. Molim? I ja sam fašist!? :-)

Znate što, gonite se od mene sto kilometara, i vi i vaša licemjerna, izmišljena, "politički korektna", orwellovska, "detuđmanizatorska", načertanijska "ljudska prava". Kako je moguće izjednačiti borbu za rasnu ili spolnu jednakost, s borbom za prava onih koji "ponosno" prakticiraju jednu varijantu seksa? I zašto su oni koji se s time ne slažu - fašisti!? Uspoređujete Markićku s Eichmannom? Zar su se nacisti zalagali za slobodno odlučivanje naroda na referendumu!? Oni koji tako govore i pišu ili su indoktrinirani idioti, pomodarski repetitivni kreteni (da, znam, stil copyright (c) Feral Tribune/Jutarnji list, nema frke, plaćam prava) koji baš ništa ne znaju ni o fašizmu, ni o bilo čemu... ili to čine namjerno, zbog motiva koji s homo pravima imaju sveze kao Miloševićevo ratovanje s borbom za prava "ugroženih" hrvatskih Srba.

Ono, moš' mislit'.

A kada se u to očito programirano masovno ludilo uključe i bukvalno svi predstavnici Kukuriku vlasti, kao sada, ponavljam, zamislite, što se tu uopće može dogoditi i očekivati? Eno SDP-a, "zagovaraju jednakost svih obitelji". Mrtvi hladni, jednostavno ignoriraju da se na referendumu odlučuje o braku, a ne o obitelji. Zanemaruju da to nije isto, jer se obitelj notorno može imati i izvan braka, svejedno jeste li hetero ili homo.

No, unatoč zdravom razumu, unatoč pravorijecima i presudama domaćih i europskih sudišta, eno npr. i razvikane "nevladine udruge" GONG - agitira "protiv" na gotovo isti način. Što, pobogu, jedna organizacija koja bi trebala nadgledati slobodu i pravilnost glasovanja samog po sebi, ima tražiti u referendumu na bilo čijoj strani? I kako takva organizacija može ignorirati europske pravne standarde i norme, iako se na njih u svakoj drugoj prilici poziva!?

Da tu nešto debelo nije u redu, jasno je i malome djetetu, i rekao bih da uopće ne trebate biti ni pravnik, ni naročito obrazovan, da to razumijete. Dakle SDP sve to zna, i GONG sve to zna, svi oni to znaju - moraju znati - ali hej, jebe se njima. Ni stvarnost ni elementarni razum ih očito uopće ne zanimaju, nego kao pokvarene ploče i dalje ponavljaju i tupe svoje, propagandno, autistično, zaluđeno, zakrvljeno, škrip, krc, ljudska prava, škrip, krc, prljavi fašisti, škrip, krc... :-(

Sjetite se još jednog zlokobnog primjera toga općepoznatog balkanskog stila: "Do istrage naše, ili vaše". S "prljavim" "fašistima" i "teroristima" se ne raspravlja, zar ne? Oni su zločinci, s njima nema razgovora, njih se uhićuje, zatvara, pa i ubija. Zbog čega? Zbog toga što misle da je brak zajednica samo žene i muškarca... :-(

Jedini je "sitni" Feralni i Kukuriku problem što tih strašnih zločinaca, "prljavih" "fašista" i "terorista," u Hrvatskoj ima prilično - debele stotine tisuća - pa bi se čak moglo dogoditi, o užasa i jezive reakcionarne, kontrarevolucionarne kataklizme, da se i u Ustavu zapiše ono što već desetljećima, stoljećima, tisućljećima stoji u zakonu. A najgore od svega, da taj bezvezni, glupi, nazadni, "genocidni", "ustaški" narod o tome odluči samostalno, bez očinske pripomoći, sufliranja i milostivog vodstva svojih voljenih vođa i naprednih prosvjetitelja, svoje moderne "avangarde radničke klase", svoje neizostavne, nezamjenjive, neprikosnovene "političke elite".

Grozota jedna, e, pravi prljavi fašizam.

Kako ću ja glasovati? Dvoumica više nema - za. Iako sam posve siguran da brak nije ljudsko pravo, pa ga ne treba stavljati u Ustav. Zašto, onda? Pa jednostavno, jer su Kukuriku referendum o braku na ovaj sramotni, totalitarni, antidemokratski, anticivilizacijski način pretvorili u referendum o svome režimu, o svojim medijima i svojoj vladavini. A tu više nema nikakve sumnje, ni mrvica, kako im valja odgovoriti.

I na kraju. Ako referendum uspije, kako će "nenaoružana nejač" Feralovci i Kukurikavci nastaviti živjeti u tome nazadnom, retrogradnom, regresivnom paklu, najgoroj zemlji na svijetu, "katotalibanskoj džamahiriji" Hrvatskoj, u kojoj vladaju "prljavi" "fašisti" i "teroristi"?

Pretpostavljam nikako, jer su ovakvim ponašanjem, otvorenim masovnim javnim svrstavanjem, proizvodnjom, poticanjem i podržavanjem ekstremističkih stavova, izjava i ponašanja, sami sebi odsjekli sve odstupnice. Koliko je to pametna politika, može li se to uopće nazvati politikom, prosudite sami.

Da, moja štovana i ostala gospodo i drugovi - Kukuriku si nisu ostavili baš nikakvu pričuvnu varijantu, ogradu, kompromis ni izlaz. Slično kao kvislinško "krajinsko" srpsko vodstvo 1995. kad je odbilo "Plan Z4", slično kao haaško tužiteljstvo kad je sve svoje karte stavilo na "zajednički zločinački poduhvat protjerivanja Srba", i Kukurikavci se danas kockaju na sve, ili ništa. Ako pobijede, okej, ali ako ne uspiju i izgube... što im još preostaje? Da upale traktore i pobjegnu za Beograd? Uh, ne, tamo je homiće mlatiti na ulici dopušteno, a ni "zečeve" prečane baš ne vole naročito. Hm, onda za Nizozemsku? Veliku Britaniju? Kanadu? :-)

Što ćete, tako to ide - Sanaderov HDZ nam je ukrao lovu, a Kukuriku nam žele ukrasti i demokraciju. Red je da svatko dobije svoje, po zasluzi.

Zato 01. prosinca izađite na referendum i glasujte bez straha, slobodno, prema svojoj savjesti, znajući da je sva ta ideološka halabuka kojom vam politička i medijska "elita" svakodnevno pokušava prati mozgove samo obična primitivna, bezvezna balkanska šarena laža. Nije rat. Zapravo ne glasujete ni o čemu naročito važnom. Oba odgovora su legitimna. Odluka narodne većine, kakva god bila, bit će savršeno demokratska i njome ćemo se svi moći ponositi, jer će to biti svega treći put u povijesti hrvatske slobode i neovisnosti da odista odlučujemo.

Samim tim što ćemo izaći i glasovati, svi smo već pobijedili. Pa čak i oni koji su nam referendum htjeli zabraniti, samo to još ne razumiju.

[Izvornik]

Komentari

Kako su 1969. znali da ćemo se baviti Referendumom

Zanimljiv članak. Možda spada u tzv. teorije zavjere ali svakako zanimljivo.

http://www.hrsvijet.net/index.php?option=com_content&view=article&id=303...

Elnino

Tko je glasao

mi i svicarska... ufff kako

mi i svicarska... ufff kako znakovito...
to je valjda zato sto je francuska zaboravila na predskazanja..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

E ovo mi je genijalno

E ovo mi je genijalno...
Pogledaj molim te ovaj razgovor i raspravu.
Nekako me način rasprave i argumentacije podsjeća na rasprave ovdje.
Samo si ovdje ti Raos a sa druge strane je netko sa pollitike koji je protiv (sama izaberi tko ti najviše vuče na gay aktivista).

http://mreza.tv/ni-mi-je-jasno-2/

Vjerojatno je Raos nakon ovakve argumentacije i rasprave pukao....

Elnino

Tko je glasao

Obožavam ga,

i jako mi je žao što je pukao! Sad ga je jadan nagrabusio.... No, s obzirom da je lud ko kupus, to mu neće biti ni prvi, ni posljednji puta, pa će se valjda iščupati iz gabule..... Još jači i još luđi. :)

"Vi idete u knjižnicu, a ja idem u birtiju...." Hahahaaa.....

Tko je glasao

mnogo divan čovek...

... probaj zapaliti u njegovom društvu pa ćeš vidjeti što je... fašizam

Tko je glasao

Opet razbacivanje fašizmom...

Opet razbacivanje fašizmom... Zadnjih godina su u SAD-u pušači diskriminiraniji od crnaca pedesetih godina. To je jedini pravi fašizam, onaj društveno-državni.

A ovo što je Raos učinio u društvu književnika, ako je sukladno kako se protivi pušenju, nemam što reći nego da bi nam država postala azil za Švicarce da nam je kod političara 20% njegove principijelnosti i odgovornosti oko političkih pitanja.

Hamed i Raos, jedina dva čovjeka u državi što misle svojom glavom.

Tko je glasao

Hamed i Raos, jedina dva čovjeka u državi što misle svojom glavo

to tvrdiš jer mene osobno ne poznaješ, hehe

sve dobro...

Tko je glasao
Tko je glasao
Tko je glasao
Tko je glasao
Tko je glasao

sve što moš zamislit

oni koji vole sa životinjama aktivno i pasivno

pa i oni koji ga rado gurnu u

https://www.google.hr/search?q=ko%C5%A1nica&espv=210&es_sm=122&tbm=isch&...

e sad to je tzv. pravo za koju se zalaže tkz. ljevičarska politika

sve dobro...

Tko je glasao

????

http://www.jutarnji.hr/rock-zvijezda-priznala--da--pokusao-sam-silovati-...

Kako se sad OVO omaklo Jutarnjem? Nije valjda da pokušavaju reterirati? Ili je netko iskoristio trenutak kad su urednici i kolumnističke zvijezde otišli odspavati, da podvali malo subverzije?

Hahaha, duhovito!

(Dakako, nije duhovito ni u tragovima! Na duhovitost smo prisiljeni, jer nam ništa drugo ne preostaje!)

Tko je glasao

Omaklo se i nekakvom Sandi-ju

Omaklo se i nekakvom Sandi-ju jučer u www.dnevnik.hr (Mislav Bago i Željka Markić) kada je rekao kako u USA pedersko/lezbački brakovi iskazuju poseban senzibilitet prema teško bolesnoj djeci te usvajaju i do 80% teško bolesne djece ( Down sindrom i sl.).

Meni je poprilično jasno i zašto:
Ta djeca nisu u stanju ispričati u kakve ih sve orgije uključuju ekstra "senzibilni" pederčine i lezbače.
Zato ih i usvajaju.
Može li osoba koja živi u istopolnoj zajednici voljeti dijete i željeti dijete? Nikako i ni slučajno jer tada ne bi bila gay. To jedno drugo poništava što je potuno logično.
Razmislite malo....

Tko je glasao

Sandi je u tom nastupu

izgovorio poviše gluposti..... Meni je osobno najzabavnije bilo vidjeti osobu koja se zalaže za homoseksualni brak kao nekakvo sveto "pravo", a istovremeno lamentira o "problemu preljuba"! Hahahaa....

Međutim, da: propaganda nezaustavljivo melje! Sve "homo" se sustavno vezuje uz epitete ljubavi, brige, osjetljivosti, blagosti, ljepote, slobode..... A "hetero" se sve brutalnije ukrašava epitetima nasilja, nesposobnosti, licemjerja, promašenosti, zaostalosti, fašistoidnosti.....

I kako to fino i glatko prolazi! Kao nož kroz omekšali maslac!

Eto: muškarac koji seksualno zlostavlja muško dijete nije pedofil-peder, nego pedofil-heteroseksualac! (Nije čak ni biseksualac!!!) I svi to znaju, samo ja ne znam, pa me Bigulica kori da sam glupača!

Peder koji se skrasio u crkvi nije peder koji se skrasio u crkvi! Ne: on je pokvareni pop koji dokazuje da je crkva pokvarena institucija! Ali, taj pokvareni pop ništa ne dokazuje o eventualno pokvarenom pederu! Bože sačuvaj!

I to pomicanje fokusa sa "peder" (= prihvatljivo, lijepo, jednakovrijedno) na "pop" (= odvratno, licemjerno, pokvareno), to također ide glatko kao nož kroz rastopljeni maslac....

Tko je glasao

Ne glupača, nego pokvarena lažljiva glupača

U svojoj sladostrasnoj izopačenosti, presretna što ti se posrećilo naići na takvu gadariju, propustila si uopće pročitati članak, a u kojem se navodi:

"Majka, "žena A", priznala je pomaganje Watkinsu u pokušaju silovanja vlastitog sinčića, te seksualno zlostavljanje koje je fotografirala, a kasnije fotografije slala Watkinsu.

Watkins je također priznao pokušaj silovanja druge bebe, male djevojčice. Majku, "ženu B", je preko Skypea nagovarao da dira svoje dijete dok on gleda.

Osim pokušaja silovanja dvije bebe, na saslušanju u Cardiffu iznesen je i slučaj seksualnog čina s maloljetnicom iz Bostona. Pjevač je snimio seks s maloljetnom obožavateljicom u jednom njujorškom hotelu, gdje je djevojka doputovala iz rodnog grada.

Watkinsa je kontaktirala preko interneta, rekla mu da je još djevica, te da je spremna s njime izgubiti nevinost.

Videosnimka prikazuje spolni odnos za vrijeme kojeg Watkins pita djevojku: "Sviđa li ti se biti moja maloljetna drolja?"
(kraj citata)

Dakle, u svojoj perverznoj gnjusnosti, u maniru pederasta i muške šovinističke svinje drvosjeka, zapelo ti je za oko samo iživljavanje nad muškom bebom, ali ne i nad ženskom, dok je valjda iskorištavanje maloljetnice u domeni "fomine" normale.

Stvarno, rijetko je koji lik na ovom portalu toliko oduran kao ti.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

To te ja pitam

osoba koja se zalaže za prava manjina a posebno "seksualnih manjina", naša Biguljača koja BTW pati za Yugom i dobije čir kad Hag oslobodi naše generale, a obrambeni domovinski rat joj je bio samo OLUJA ....

- naziva osobu koja se zalaže za tradicionalno poimanje braka onim što on jest, institucija za ženu i muškarca, zakonom uređena....

""""""""""Ne glupača, nego pokvarena lažljiva glupača

U svojoj sladostrasnoj izopačenosti, presretna što ti se posrećilo naići na takvu gadariju, """"""""

Eto, esencijalni primjer tolerancije kakvu ZAHTJEVAJU i na kojoj insistiraju ti čuvari prava manjina.
Najljepše od svega je to što se radi o udanoj ženi, majci koja zapravo ide usred ispranosti mozga i tzv. političke korektnosti protiv svojih potomaka.

Ona bi svoju djecu i unuke ponudila na pladnju nekom pederu ili pedofilu e da bi bila srednjestrujaška i ohhhhh tako IN i tako na liniji jer kao i u svakoj revoluciji tako i u gender revoluciju- žrtve se podrazumijevaju.

Bigi... Biguljačo...gubiš kriterije i stabilnost.

ps. pozdravlja te " muška šovinistička svinja" s razmeđa Posavine i Banovine, željama se pridružuje i pastuh Samson kojeg si eto mogla upoznati da smo se dogovorili

sve dobro...

Tko je glasao

Kolegice, smirite

strast, već smo dobro naučili da vrijeđati znate!

S obzirom da sam stavila link, svatko je imao prilike da pročita članak, zar ne?

U nekom normalnom svijetu zaista ne bi bilo važno uopće napinjati vijuge oko pitanja kojoj podvrsti pripada jedan takav nakazni zlikovac i perverznjak. Bilo bi dovoljno konstatirati da je zlikovac, perverznjak, monstrum i gad koji zaslužuje doživotni zatvor za svoja zlodjela.

Međutim, daleko smo od normalnog svijeta.

Živimo u svijetu u kojemu se ne naziva "gadom", nego štoviše, naziva se "znanstvenikom", čovjek koji na temelju pedofilske gnjusne rabote izvodi "znanstvene zaključke" da bebe stare godinu dana imaju "seksualni život", da "doživljavaju orgazme" itd.

Živimo u svijetu u kojemu takvi poput tebe ne nalaze ništa sporno u činjenici da program obuke naše djece u školama dajemo da piše promotor pornografije i suradnik likova koji pišu za pedofilske časopise, a nazivamo ga "znanstvenikom", umjesto "promotorom pornografije".

Živimo u svijetu u kojemu perverznog gada koji ne bira objekte svoga nakaznog zlostavljanja nazivamo "heteroseksualcem po spolnoj orijentaciji", a ti s ponosom ističeš kako "to svi znaju", osim mene "glupače", "kokoši" i sl.

Po mojoj kokošjoj pameti, taj gad može biti , ako uopće treba biti išta osim monstruma, samo gadljiva "dvocijevka", međutim, ni to nije dobro, jer kako biste onda, ti i takvi kao ti, tu gadljivu "dvocijevku" označili "normalnim čovjekom sa normalnim pravom na ljubav", i kako biste tu pojavu mogli svrstati u onaj sretni ljubavni niz LGBTQŽLJ.....?

Živimo u svijetu u kojemu će Predrag Raos biti sankcioniran (s pravom zbog onog suzavca), ali taj Predrag Raos je počinio nasilje zato da kaže nešto što je vrlo normalno: naime, da jedna cehovska udruga ne bi smjela biti poligon za bezočnu hajku na neistomišljenike, jer joj to nije statutarno određenje i misija. Jedna cehovska udruga, ako želi biti ono što joj statut govori, mora jednako pripadati i ljudima koji će na referendumu reći PROTIV, i onima koji će reći ZA!

Pročitaj još jednom svoj komentar i pokušaj zamisliti da nije tvoj: imat ćeš dobru priliku vidjeti što je to: hajka, nekultura, ostrašćenost, jednoumlje,..... a onu posljednju, najljepšu riječ koju tako volite izgovarati ovih dana - neću izgovoriti! Pogodit ćeš je i sama!

Ljudi koji su do jučer izgledali normalno, danas urlaju kao pomahnitali da ćemo poslije nedjelje, ako prođe ZA, moći samo očekivati žute vrpce na rukavima, zabranu razvoda braka, ustavnu diskriminaciju nad nižima rastom itd. itd...... I ti spadaš među takve!

Vi to zovete pameću? To što ovih dana činite pred očima cijelog društva?

Tko je glasao

znanost

Jesi li ikada išta pročitala o ranoj seksualnosti? O tome kako se razvija?

Ili barem otišla na forume tipa Roda ili Mameibebe gdje roditelji vrlo iskreno opisuju neka dječja ponašanja te njihovu zbunjenost u tim situacijama (pogotovo ako se događaju u većem društvu).

Te onda odgovore dječjih psihologa, pedijatara i slično? Što misliš, humanistice, kako znanost uopće funkcionira? Ako želiš nešto naučiti o gubavcima - onda ih diraš i družiš se s njima. Ako želiš naučiti zašto trogodišnja djevojčica pred gostima dođe do stola i počne se "trljati" o njega - onda to moraš proučiti. Ili ako ti sinčić na plaži počne trčati s penisom u rukama (ajmo to tako nazvati) od ručnika do ručnika i svima ga pokazivati - onda to proučiš.

Seksualnost je jedna od osnova ljudskog ponašanja i vrlo se očito manifestira od najranijih godina. Zadaća znanosti je da ta ponašanja prouči i objasni i pomogne u tim situacijama.

Licemjerko. Koristila bi znanstvene rezultate, a ne bi dozvolila saznavanje istih.

Tko je glasao

"znanost" moš si mislit

pa o tome se i radi

preranu seksualnost treba suzbijati a ne poticati

rodna ideologija potiče ranu seksualnost ( štulhofer je naziva " intimnost")

sve dobro...

Tko je glasao

"Koristila bih

znanstvene rezultate" - kaže to stvorenje!

Za kakve bih svrhe, dovraga, "koristila znanstvene rezultate" nastale na temelju pomno vođenog dnevnika pedofilskog monstruma, a koji me obavještavaju o tome koliko "orgazama" može doživjeti beba stara par mjeseci?

"Koristila bih znanstvene rezultate"!!!! Je li to stvorenje normalno?

Nije - ali to već znamo, pa se ne treba čuditi!

Tko je glasao

licemjerko

Kako će ti pedijatar, kada dođeš sa svojom trogodišnjom kćerkom i nemušto kažeš "trlja se o rub stola, pred gostima, i još se smije" očekivati da čuješ nešto pametno od istoga - ako se to istraživanje zabrani?

Pretpostavljam da u 21. stoljeću ne očekuješ reakciju doktora tipa "Isuse i Marijo, nikad nisam čuo za to, vaše dijete je opsjednuto Vragom! Spalimo ga!" A takvu bi reakciju dobila ako ne bi postojala saznanja o dječjoj seksualnosti (ne, drvo, to nisu djeca u pubertetu).

Da li je navedeni pedofilski monstrum ili ne - neka kaže sud, ja govorim općenito o znanstvenom pristupu.

A tvoj licemjeran stav prema znanosti je smiješan. Svaka kremica koju imaš u kupaonici je testirana na tisućama životinja, svaki lijek koji si ikada popila je testiran na sirotinji za pare (pročitaj si njemačku knjigu Na samom dnu - o Nijemcu koji se prerušio u Turčina i tri godine tako živio, među ostalim testirao lijekove na sebi).

Ako promrzneš na skijanju na tebi će koristiti saznanja stečena u mučenjima u konc logorima u Njemačkoj i iz japanskih osvajanja... prema tome, ne laskaj si svojom šatro-humanošću. I pričekaj da ti ponude savršenu kremu za lice s matičnim stanicama... pa ću te onda pitati, licemjerko :P

Tko je glasao

suzbijati?

Helou - djeca se RAĐAJU s tim. Što ti znači - suzbijati. Curici zviznuti šamar, dječaku kupiti gaćice koje ne može skinuti?

Takvu reakciju bi dobio od tebe možda - jer nemaš pojma ni o čemu. Od onoga tko nešto nauči o tome - dobio bih objašnjenje zašto to radim, malo obuke o društveno prihvatljivom ponašanju i slično.

Govorimo o malenoj djecu, gdje ne možeš ništa poticati, jer djeca pokazuju samo ono što osjećaju.

Nikada ne bih htio da si mi ti roditelj.

Tko je glasao

"Nikada ne bih htio da si mi ti roditelj."

Znam @zap, razumijem te i sažalijevam s tobom. Eto, nisi imao sreće u životu i sad igraš s kartama koje su ti dodijeljene.

Tako to ide kad se od običnih bioloških funkcija, krvotoka i prirodnih reakcija čini nauka i kad se toga prihvate pederopedofilski šegrti koji su prošli skraćene kurseve na kojekakvim pedofilskim akademijama pa sad figuriraju kao veliki stručnjaci koji nama neukima objašnjavaju...
..zašto pas liže jaja.

Curici kažeš da je još premala za minicu , a dečkiću kažeš da je još mali i ubaciš malo humora u priču, promijeniš temu, uputiš ga u sport i mali milion načina razvijenih i potvrđenih iskustveno tijekom milenijuma.

Jednostavno. To se smije a to se ne smije. To je poželjno a ovo nepoželjno ponašanje.

Klinci u pubertetu skloni su istraživanjima i izletima u nepoznato, ali PRAVILNIM odgojem usmjerava ih se na pravi put, a zapravo samoodgojem i promatranjem najbliže okoline ( obitelj, mama i tata) djeca uče i grade uzore, tj. prihvatljive obrasce ponašanja.

Djeca usvojena od homoseksualaca i podvrgnuta homoseksualnoj propagandi dobivaju krive poruke, štetne i neprirodne, nepoželjne i potencijalno rizične.

sve dobro...

Tko je glasao

minica? pubertet?

O čemu ti pričaš?? Pričamo o ranoj seksualnosti.... kakav pubertet, o čemu ti? Ajd guglaj malo i ne sramoti se neprestano, ne moraš biti svakom loncu poklopac i to pogrešne veličine...

p.s. Pravilni odgoj, jel to onaj zbog kojeg su svi homoseksualci nastali u heteroseksualnim brakovima? :)

Tko je glasao

Prema tome:

ispričavam se svekolikom općinstvu što sam samo stavila link, a nisam se pobrinula napisati da nije riječ o jednostavnom pedofilu-pederu, nego o jednoj složenijoj pojavi o kojoj valjda znanost još nije izrekla svoju posljednju: naime, da je riječ o dvocijevnom pedofilu koji u svojoj gadnoj perverziji ne bira objekte zlostavljanja.

Taj pojam je dovoljno širok i složen da u sebe jednim dijelom obavezno uključuje i - pedera. Ako ne prije i ne poslije, onda svakako u trenutku kada se ustremi na žrtvu svojega spola.

Tko je glasao

milozvučje

Postoji ogromna razlika između osobe koja se (više-manje) javno deklarira kao homoseksualac - od osobe koja je svećenik/liječnik/član obitelji - te koristi poziciju/privilegiju za seksualni čin s djetetom.

Tu je ono "pedofil" 100x bitnije od toga je li navedeni pritom homoseksualac ili heteroseksualac. ALi to je očito teško za shvatiti...

Osoba koja prođe kroz dosta težih životnih situacija je senzibilnija, što te sad tu čudi. Inače, ima dobar filmić na jubitjubiju (koji ti nećeš pogledati) pod nazivom - Kako bi izgledao svijet kada bi homoseksualnost bila normalna a biti "straight" nenormalno. Fora je... kada se djevojčica osjeti zbunjeno jer se kao klinka zagleda u dječačića...

http://www.youtube.com/watch?v=CnOJgDW0gPI

Tko je glasao

???

Ta djeca nisu u stanju ispričati u kakve ih sve orgije uključuju ekstra "senzibilni" pederčine i lezbače.

Dugo nisam pročitao ovako zloban i pokvaren komentar.

Može li osoba koja živi u istopolnoj zajednici voljeti dijete i željeti dijete? Nikako i ni slučajno jer tada ne bi bila gay. To jedno drugo poništava što je potuno logično.

A da se odrediš? Ako je homoseksualnost "bolest" - onda zaslužuje liječenje. Ako je urođena - zašto te onda čude i urođene ljudske sklonosti - ljubav prema djeci i želja za prokreacijom.

Kako to da te ne čude heteroseksualni parovi koji nemaju djece - kako je to logično u tvom skučenom, ružnom i prljavom svijetu?

I ti i drvosjek bi jednom trebali posjetiti neki Pride - da vidiš koliko su ti ljudi pozitivni, nasmijani i otvoreni - totalna suprotnost vama "zdravim heteroseksualcima" punim mržnje.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/istrazivanje-istospolni-parovi-odgaja...

Tko je glasao

Ajde @zap naj se praviti

Ajde @zap naj se praviti bedast i lupati bedarije.

Prouči malo bolje što piše u ovim mojim rečenicama koje si i sam citirao.
Ja nemam potreba ništa ni dodati ni oduzeti a ti razmisli.

P.S.Hvala za poziv Pride; - neeem došel.
I nikoga ne mrzim, odveć sam star za takva što i stekao sam dovoljno godina i mudrosti te sam potpuno svjestan da mržnja razara onog koji mrzi. U tom segmentu se itekako dobro znam čuvati.
Ja žalim te koji su prisiljeni paradirati na Pride. Iskreno ih žalim!

Tko je glasao

zrnce za razmišljanje pred spavanje

Znaš - homoseksualci ne mogu imati djecu. Da, to znamo.

Odakle su onda potekle sve homoseksualne osobe na svijetu?

Iz heteroseksualnih brakova :)

p.s. Nemam pojma tko mora paradirati, osim nešto državnog vrha, nešto vrha udruga i policije. Ostali su tamo dobrovoljno. I vrijedi pogledati - kao promatrač ili kao sudionik. Rijetko iskustvo, ma što ti mislio o tome.

Tko je glasao

Odakle su onda potekle sve

Odakle su onda potekle sve homoseksualne osobe na svijetu?
Eh, to je pitanje za 1.000.000 $!

MOraju paradirati svi koje si nabrojio plus ti jadnici da bi pokazali kako ih ima jaaaako puno. To što ide od grada do grada jedna te ista ekipa..; - manje je važno zar ne?
Zato ih je i veleumna profesorica (dase zbljuješ) Pusić htjela pojačati i umnožiti sa silovanim ženama iz Vukovara ....

Bogami, daleko smo dogurali.

Tko je glasao

zaphod

"dugo nisam procitao ovako zloban i pokavren komentar"
jos si ti "mlad" na pollitici.gospodin pomocnik ministra je svojevremeno ovdje napisao (moze se pronaci jos uvijek)da su oficiri JNA (valjda je mislio na Srbe)namjerno pravili djecu Hrvaticama da bi bilo sto vise Jugoslavena.a da ne spominjem komentare na racun Zidova.neznam samo zasto ga Mrak trpi.otjerao je sa pollitike toliko kvalitetnih clanova da to nije normalno.a zamisli samo njegovu izjavu da je skviki sjajan politicki analiticar.):):);

Tko je glasao

@tenor, jel ti držiš do svoje

@tenor, jel ti držiš do svoje riječi?
Vidim! :):):):)
I daj molim te nađi tu moju rečenicu o JNA oficirima. Ili lupetaš kao i obično?

Tko je glasao

"punim mržnje"

animozitet i odbojnost koje ti krstiš mržnjom javlja se jer ste se osilili podržani od trendovske politike,

pa eto morate ući u škole među djecu

još kad prepoznaš kod pedera da je i jugonostalgičar

normalno je da ga nazoveš jugopeder

kad skužiš da se radi o četniku koji u Hrvatskoj podržava i zalaže se za to zlo logično je da ga ocijeniš kao velikosrpskog pederčinu ili mladokomunjarskog dupedavaoca ili haenesovog dupeprimaoca

kako drugačije

moraš braniti DOM, DOMOVINU i OBITELJ

Dom smo obranili, domovinu stvorili i obranili . Sad smo eto prisiljeni da branimo od udruženih pederopedofila obitelj.

Pokušavamo demokratski.

međutim što reče vaš predšasnik " ni druge bitke nisu isključene"

sve dobro...

Tko je glasao

moraš braniti DOM, DOMOVINU i OBITELJ

Doveli ste do prekomjernog iseljavanja mladih, gurnuli zemlju u NATO bez referenduma, razveli svaki treći brak, dopustili rad nedjeljom, obogatili KC, u školama se ruše stropovi, učenici su među najgorima na PISA-testovima obrazovanosti, doveli do odnosa zaposleni:umirovljenik 1,2 : 1 ...

... a da nas više ne "branite"?

Tko je glasao

U pravu si @zap! Nismo

U pravu si @zap! Nismo dovoljno dobro branili obitelj, dom i Domovinu! Trebali smo učiniti od kolovoza 1995. ono što je Tile učinio od svibnja 1945. pa kroz slijedeće 2 godine.

To nam je najveća pogreška pa je danas i plaćamo.
I tako vas nismo obranili..., za sva vremena.

Tko je glasao

ne srećo...

Pa zar nismo naučili da je to bila jedna od najvećih pogreški komunizma - koji je okaljao i samu ideju komunizma i cijeli antifašistički otpor?

Trebalo je obraniti (što jesmo) i onda ne pasti na jeftine nacionalističke štoseve i pljuvanje po svemu dobrome što je izgrađeno za Juge. Prvog tko zezne u pretvorbi - oduzeti mu sve i prognati. Napraviti strategiju. Objasniti ljudima da se domovina voli - porezima. Objasniti političarima da su smjenjivi i u službi naroda. Poštivati i poticati različitosti.

Tko je glasao

Odgovor sa zadrškom

@zaphod, kada ovaj komentar bude imao 750.000 pluseva - odgovoriti ću na tvoj gornji komentar što smo i kada trebali.
Pazzzz boldano: http://pollitika.com/glasujte-slobodno-i-bez-straha#comment-447628

Tko je glasao

"Doveli ste do ......."

što je sada muho bez glave, kucaš na otvorena vrata

pa bar si ti uvijek bio protiv " množine" u izričaju

uostalom, kakve veze to što drobiš ima s homoseksualnom propagandom

misliš da će biti bolje ako se djeca prerano seksualiziraju

isprani mozgu

sve dobro...

Tko je glasao

množina

Dom smo obranili, domovinu stvorili i obranili . Sad smo eto prisiljeni da branimo od udruženih pederopedofila obitelj.

Govorim o množini koja je dom obranila, domovinu stvorila i obranila. Govorim o množini koja mi stalno govori da pederi udaraju na temelje hrvatskog katoličkog društva - gdje "vas" ima 87%. O toj množini govorim, o državi kojom vladate 16 godina i "vašim rezultatima".

Što je, čas bi bio većina i frajer, a kad dođe do odgovornosti onda su krivi - pederi?

Tko je glasao

Kako se zove higijenski uložak

kojeg koristi peder dupedavalac.

Nehigijenski uložak.

Zapi, homoseksualci su raširili sidu i još neke boleštine po kugli zemaljskoj.

Ma koliko mi šutjeli o tome.

sve dobro...

Tko je glasao

sida by Politikin zabavnik

Nismo li pričali o tome kako ste obranili Dom, Domovinu i Obitelj?

Tko je glasao

pasionirana čitateljica crne kronike

jutarnjem se omaklo? pokušavaju reterirati na - što? kao da je ovo prvi puta da jutarnji piše o pedofiliji i monstrumima takovog tipa...i u kakvoj je korelaciji taj članak iz jutarnjeg s temom dnevnika i referndumom!?

evo ti još par linkova od jutarnjeg s istom tematikom, nadam se da će ti i to biti duhovito...

http://www.jutarnji.hr/cudoviste-iz-seattlea-pedofil-uhvacen-nakon-sto-s...

http://www.jutarnji.hr/direktor-skole-silovao-djecaka-dok-su-roditelji-c...

http://www.jutarnji.hr/dozivotni-zatvor-za-serijskog-pedofila-zrtve-poli...

http://www.jutarnji.hr/ngo-se-predstavio-kao-djevojcica--odgovorili-dese...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Vidiš kako

ti to pratiš pasioniranije od mene!

Tko je glasao

Bože, Foma, koja si ti glupača!

Pa idiotkinjo jedna, frajer nije peder, a bebe je zlostavljao uz asistenciju njihovih majki!

Isssussse, pucaj si u koljeno!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Uf, to da je

zlostavljao muško dijete uz asistenciju majke - to mi je promaklo! Pucam si u koljeno! Zbilja nije peder! On je mnogo više od pedera.

Pucam si i u drugo koljeno: nije mi palo na pamet da Jutarnji misli jednako kao ti.

Tko je glasao

Pucam si i u oba

lakta! Kakvo vražje "reteriranje"? Poznato je da pedofilski pervertiti što zlostavljaju djecu muškog spola nisu homoseksualne, nego heteroseksualne spolne orijentacije!

Tko je glasao

Pa da, poznato je

da pedofilski pervertiti što zlostavljaju djecu muškog spola nisu homoseksualne, nego heteroseksualne spolne orijentacije!

To nije poznato jedino kokošima poput tebe.

Mislim da je koljeno bilo preblag izraz.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Pravim pedofilima je

bitno da je dijete.
pederasti hoće muško dijete.

međutim, u širokoj paleti tih sexualnih devijacija imaš i onih koji idu od krajnosti do krajnosti jer..

- se traže.

Stoga imaš i paletu njihovih udruga: LGBTKZNJIGHB itd.

Tebi je to Biguljačo sve poznato pa je jedino pitanje da li želiš da u Hrvatskoj bude:

što gore to bolje

ili si angažirana da sereš tako kako sereš

iako mislim da si samo povodljiva i ispranog mozga- ono privat to mislim

nisi imala u životu valjda sreće

sve dobro...

Tko je glasao

- ono privat to mislim

Ono kad nisi plaćen za denuciranje i trolanje?

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci