Tagovi

Gilad Shalit - i stotine Palestinaca - vratilo se u život

Vijest o razmjeni više od pet godina zarobljenog izraelskog vojnika Gilada Shalita (25) za 1027 zatvorenika - Palestinaca odjeknula je svijetom kao svojevrsna medijska bomba. Cijeli utorak, 18. listopada 2011. Izrael je bio na nogama, povratak Gilada Shalita doživljen je kao obiteljski događaj, praćen je u medijima iz minute u minutu, a poruke dobrodošlice zračile su televizijskim kanalima, portalima, dnevnim listovima: WELCOME BACK, MAZEL TOV, HVALA HAŠEMU…Ključna poruka glasila je: „Dobro došao natrag u život!“ Istovremeno već se slavilo na Zapadnoj obali i u Gazi kamo je pristigao dio oslobođenih Palestinaca.

DOK GA NE VIDIMO MEĐU NAMA…?
„Dok ga ne vidimo među nama - ništa nije sigurno!“ poručivali su mi prijatelji iz Izraela prije nekoliko dana kada je izraelska vlada objavila sporazum s Hamasom. No i interes Palestinaca je bio i ostao veliki – više od 1000 zatvorenika-, pa je bilo logično da se cijela akcija okonča uspješno. „Predajem vam vašeg sina!“ obratio se Netanyahu roditeljima Noam i Aviva Shalit u vojnoj bazi kraj Tel Aviva u koju je sletio vojni helikopter s povratnikom. Izraelska televizija izvještava da je u vrijeme leta helikoptera od graničnog prijelaza Rafah (Egipat – pojas Gaze/Izrael) do baze, pao u nesvijest, ali se brzo oporavio.
No, manje je poznato da je u Izraelu od vremena teške odluke premijera, buknula žestoka rasprava o potezu vlade Benjamina Netanyahua. S jedne strane su mnogi građani vrlo zadovoljni da se država brine za svog vojnika –građana, pod svaku cijenu, a s druge strane ne jenjavaju glasovi skepse i podozrenja pa se cijeli događaj promatra kao sjajan populistički potez Bibija, kako izraelskog premijera oslovljavaju i pristalice, ali i protivnici, potez koji ima u krajnjem, nesagledive posljedice za sigurnost Izraela pa i židovskog svijeta. Naime, Vlada Izraela i sam premijer trebali su sporazumom s Hamasom relativizirati načelo kojeg se desetljećima drže: oko za oko, zub za zub, neki bi dodali, život za život. Tri ministra u Vladi nisu to mogla učiniti i glasovali su protiv predložene odluke premijera.

Mnogi roditelji - rođaci čija su rodbina ubijena od strane Palestinaca koji se oslobođeni ili će biti, ne osjećaju se ugodno. Naime, među oslobođenima ima i veći broj onih koji su osuđeni na višestruke doživotne kazne zatvora, primjerice oslobođena je i Amna Muna(1976.), Palestinka koja je domamila putem Interneta u Ramallah jednog izraelskog tinejdžera koji je izlet na Zapadnu obalu platio glavom. Da ti ubojica sina bude oslobođen - što bi ti rekao?? često je pitanje nezadovoljnika razmjenom. Dalje - statistika govori da se blizu 60% oslobođenih (pouzdane analize izraelskih kriminologa) vraća teroru - što znači oko 600 terorista, narednih će godina ubiti nekoliko stotina Izraelaca!? Jer, malo je vjerojatno da će „recidivisti“ imati na umu upozorenje izraelskog premijera: „Svaki oslobođeni koji se vrati teroru, platit će to svojim životom!“
To su razmišljanja premijera, ali i prosječnog Izraelca u vrijeme dok svijet bruji o „razmjeni zarobljenika“ na Bliskom istoku, novosti koja ipak ukazuje da su pregovori mogući i naizgled smrtno zavađenih strana – Hamasa i izraelske vlade.

Benjamin Netanyahu i izraelski mediji zahvaljuju se posebno kancelarki Njemačke Angeli Merkel koja je posredovala u pregovorima kao i egipatskim službama sigurnosti.
I tako, Gilad Shalit, koji u pet godina nije zaboravljen u Izraelu ali ni u židovskom svijetu (nije bilo mjeseca u proteklom razdoblju a da na mail adresu nisam dobio apel iz Izraela ili židovskih organizacija u svijetu, apel za oslobođenje Gilada Shalita) blijed, nesigurna koraka, sa dobrim znanjem arapskog, u vojnoj uniformi, dočekan je kao izraelski heroj. Jednako kao on i njegovi roditelji postali su zanimljivi medijima, bilježila se i najmanja sitnica vezana za sudbinu vojnika za kojeg su jedni držali da je zarobljenik, a neki opet da je talac Hamasa, terorističke organizacije. Mjesecima se nije znalo da li je Gilad Shalit uopće živ, iako je bilo molbi, nije udovoljeno želji da ga posjeti Crveni križ – tek pokoja video kazeta stigla bi do njegovih roditelja i izraelske javnosti.

PREVISOKA CIJENA, RIZICI RAZMJENE..?
Naravno, česta su i pitanja nije li za Gilada plaćena previsoka cijena i neće li njegova razmjena pod ovim uvjetima – jedan za tisuću –ohrabriti ekstremne palestinske militante da i dalje kidnapiraju izraelske vojnike unaprijed znajući da je moguća, za njih, povoljna razmjena. I dok jedni u ovoj razmjeni vide veće šanse za postizanje dugoročnog mira na užarenom Blistoku, drugi naglašavaju da takve akcije samo otežavaju postizanje mira jer je za mnoge Palestince izraelski zatvor samo jedna od postaja „u karijeri terorista“. Tako je i izjava njemačkog ministarstva vanjskih poslova tj. Guida Westerwellea (početak mirovnog procesa) u dijelu medija primljena kao neodmjerena, i usprkos pozitivne uloge Njemačke, nailazi na žestoke kritike.
Malo se spominje da je Gilad Shalit imao i francusko državljanstvo pa je i Francuskoj bilo u interesu Giladovo oslobođenje. Ranije se posredovanje očekivalo od SAD, a kako to u ovakvim trilersko-političkim misijama biva, stiglo je s manje očekivane strane.
Rasplet slučaja potvrdio je visoku razinu solidarnosti židovske dijaspore sa Izraelom, pokazao je da može objediniti židovski svijet koji je s velikom strepnjom pratio sudbinu Gilada Shalita.
U cijelom slučaju ima i onih koji se pitaju kako je dugo zarobljeništvo odrazilo se na psihičko stanje vojnika Shalita, kao i kako će se postaviti nekoliko zemalja (Katar, Turska,, Sirija) prema oslobođenim Palestincima, koje su odlučile prihvatiti ih, s obzirom da se svi ne vraćaju na Zapadnu obalu i u Gazu. Naime, pretpostavlja se da su oni ipak i činilac nesigurnosti za te zemlje pa ima i onih koji zagovaraju njihovo uhićenje kada stignu u te zemlje!? Inače, prve zdravstvene pretrage pokazale su dobro zdravstveno stanje oslobođenog vojnika.

ZASAĐENE TRI MASLINE
Slučaj razmjene ima i vojno-moralnu dimenziju – radi se o srži moralnog kodeksa izraelske vojske i odustajanjem od oslobođenja Shalita ovaj bi kodeks došao u pitanje. Naime, svaki izraelski vojnik može biti siguran da ukoliko padne u palestinsko zarobljeništvo, može računati na pomoć izraelske vlade, da će, kao i u ovom slučaju, štab za oslobođenje raditi, ako treba, godinama kako bi se zarobljenika vratilo u izraelski dom.
„Najsretniji ću biti kada se ponovo nađem u svom zavičaju, sa roditeljima, prijateljima i susjedima!“ bile su riječi izgovorene u prvom intervju egipatskoj državnoj televiziji.
Vojni helikopter Izraelskih obrambenih snaga već je odvezao Gilada Shalita iz baze Tel Nof u njegov zavičaj, mjesto Mitzpah Hila u Galileji. Mještani su ga dočekali cvijećem, pjesmom, plesom na ulicama. Njegova obitelj darovala je mjestu tri masline koje su, povodom povratka njihova sina, već zasađene.
Jedan vojnik vratio se kući, na stotine oslobođenih Palestinaca među svojim je najbližima - ratovi, po tko zna koji put, pokazuju svoje loše, a povremeno i, bojim se, privremeno, njegove epizode završavaju sretnim završetkom.
Vjerujem da na moju mail adresu bar idućih nekoliko godina neće stizati poruke iste ili slične koje su stizale u vezi Gilada Shalita. On je slobodan jer, pored ostaloga, vjerovao je da će kao sin Izraela biti kad-tad oslobođen. Jer, rekli bi religiozni Židovi i Izraelci:
„Ljepota i snaga, i bogatstvo, i čast i mudrost, i starost. i sjedine i sinovi – priliče pravedniku, a priliče i svijetu!"

Napomena: Ovo je šira verzija komentara objavljenog u Jutarnjem listu, Zagreb, u četvrtak, 20.10.2011.

Komentari

Mir....

Kad tad će morati prekinuti rat. Koliko je do sada izgubljeno Gilada ?! Što prije to bolje.
http://www.youtube.com/watch?v=-9PFD7RrXhc&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=MkZqescoDV8&feature=related

Tko je glasao

nece .. SAD Administraciju-Kongres je izgleda jeftina

ovo je samo za utjehu, tek toliko da shvatimo kako su nasi politicari ipak vredniji tj. skuplji makar ipak imaju manje love od kongresmanova na privatnim zalihama

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@lunoprof

Ne znam što želiš kazatu ovim videom? Lobiraš za AIPAC, američko-židovsku lobističku organizaciju koja odlično radi za Izrael, legalnim lobističkim metodama. Naši zastupnici u Saboru?? Ne spominji većinu prodanih duša, bar ne ovu noć! Šemso, Čehok, Adlešič...Bebić, Šeks?? Umjesto u Izrael, poslao bih ih u - Sibir, najozbiljnije...

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

samo pricam na koji nacin se

samo pricam na koji nacin se dobijaju subvencije i pogodovanje USA prema Izraelu..

I kako je sve ovo sto se dogada sa razmjenom strogo povezano sa Americkim interesima na Bliskom istoku i onom malo daljem..

Na zalost, ovakvi dogadaji uvijek imaju neciji interes u pozadini, a ne oslobadanje zarobljenika i prekid sukoba. stvarno na zalost, ali je tako.

Ovaj dogadaj je mozda samo uvod u velike sukobe koji se ocekuju na tom podrucju i okolici

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

palestinci najbolji pregovarači

Ovi palestinci su bolji pregovarači od partizana . Partizani su za oca i mater našeg dotura andrije hdz dali njemcima jednog ustačkog krilnika i njemačkog natporučnika ,ono dva za dva . Palestinci jednog običnog vojaka zaminiše za sto svojih. To su pregovarači. Te je tribalo poslat umisto jandrokovića i pusićke u brisel na pregovore .

Tko je glasao

Korak ispred

@LJ.R.W.
Razlozi za ovakovu razmjenu su mnogobrojni. No činjenica je da za jednog mladića Izraelci puste 1000 i nešto Palestinaca govori slijedeće; ( tumačiti kako kome odgovara )
1. Briga o svakom čovjeku
2. Pokušaj stvaranja boljih pozicija u svijetu u odnosu na Palestince.
3. Po meni ono najvažnije. Izrael je prije svih shvatio ozbiljnost islamskih revolucija, koje mogu odvesti islamski svijet u poželjnom ili nepoželjnom smjeru za sam Izrael. Amerika koja posjeduje i previše podataka a premalo pravih rješenja, još uvijek nema viziju što i kako nakon arapsko - islamskih revolucija. Uporno će nastojati instalirati sebi pogodne režime. To se može vratiti kao bumerang. Obamina administracija našla se u neugodnoj situaciji kada više ne smije glasno podržavati Izrael. Izrael je na vrijeme shvatio ozbiljnost situacije. Nitko ne može jamčiti da među Palestincima ne dođe do revolucije. Njihovo nejedinstvo opće je poznata stvar a pitanje je samo koja strana će prevagnuti. Tu se naravno javljaju Iran i Sirija kao dva najveća kamena smutnje.
S pravom se bojiš da su sretni završeci na ovom području samo privremeni.

Tko je glasao

@boltek

Suglasan sam s tvojim tezama - Izrael je išao u taj deal s Palestincima da bi , pored ostalog,pokazao i arapskom svijetu i svijetu općenito da je voljan pregovarati i ići na ono što Izraelci označavaju "bolni ustupci". Također, ovim potezom popravljaju image u arapskom svijetu i kod Palestinaca, posebno, kod Hamasa, "smrtnog neprijatelja".

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Suglasan sam s tvojim tezama

Suglasan sam s tvojim tezama - Izrael je išao u taj deal s Palestincima da bi , pored ostalog,pokazao i arapskom svijetu i svijetu općenito da je voljan pregovarati i ići na ono što Izraelci označavaju "bolni ustupci". Također, ovim potezom popravljaju image u arapskom svijetu i kod Palestinaca, posebno, kod Hamasa, "smrtnog neprijatelja".

Da je voljan pregovarati priznao bi Palestinu za koju je brdo Izraelaca potpisalo priznanje. Iskreno za tog vojnika me boli briga , čovjek je uzeo pušku u ruke i bio zatvoren. Koliko je nevinih zatvoreno bolje ne pričati.

Što je smješno citiraš Jutarnji koji je bolja duža verzija 24 sata , novinarstvo ala baklava...

Justice for all !

Tko je glasao

@Busola Pišeš jednostrano...

A da li te boli briga i za 1027 Palestinaca od kojih je veći dio uzeo u ruke također puške, kalašnjikove, bombe... Zatvorenima u izraelske zatvore je prije toga suđeno, ili su za mali dio bili u toku istrage, Ako pozivaš da Izrael prizna Palestinu (što je zapravo učinio priznavši Palestonsku autonomiju) onda je red pozvati Palestince da priznaju državu Izrael, nastalu odlukom Ujedinjenih naroda...I ne samo da je izrael voljan pregovarati, voljan je pregovarati i s onima koji negiraju njegovu opstojnost!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

A da li te boli briga i za

A da li te boli briga i za 1027 Palestinaca od kojih je veći dio uzeo u ruke također puške, kalašnjikove, bombe... Zatvorenima u izraelske zatvore je prije toga suđeno, ili su za mali dio bili u toku istrage, Ako pozivaš da Izrael prizna Palestinu (što je zapravo učinio priznavši Palestonsku autonomiju) onda je red pozvati Palestince da priznaju državu Izrael, nastalu odlukom Ujedinjenih naroda...I ne samo da je izrael voljan pregovarati, voljan je pregovarati i s onima koji negiraju njegovu opstojnost!

Da boli me briga , jer za razliku od Izraelaca u vojsci , Palestinci se usprostavljaju npr. građenju kuća i nastambi na njihovom teritoriju koji priznaje i svijet. Da su Palestinci u Tel-Avivu gradili npr. zgrade i nasilno iseljavali Izraelce normalno da bi stao na stranu Izraelaca , ali nisu nego je suprtono pa nema smisla pričati o nekakvoj volji Izraelom za pregovorima kada svaki dan sustavno sruše sve što su prije ispregovarali...

Justice for all !

Tko je glasao

@Busola

Pitao sam te zašto većidio Palestinaca ne priznaje izrael??

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

IRAN i danasnji polozaj u svijetu

ajmo ispocetka i razmislimo o sirim razlozima ove razmjene

For his part, Israeli journalist Alex Fishman, reputed to have close ties to Israeli security chiefs, in an op-ed last week said the Shalit deal is designed to "clear the desk" of the Israeli government for a strike against Iran's alleged nuclear bomb facilities. "The Europeans will be applauding us, and no less importantly it will boost the national consensus and the prime minister's image ahead of the next challenge [Iran]," he wrote.

US President Barack Obama at the UN general assembly in September gave Israel carte blanche for action against security threats. The US and the EU have upped anti-Iran rhetoric by accusing it of helping Syria to kill protesters and by exposing an alleged plot to assassinate a Saudi diplomat in Washington. They have also backed the rebellion against Syrian leader Bashar Assad, Iran's main ally.

http://euobserver.com/24/113964

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@lunoprof

Da, postoje i širi razlozi za ovu razmjenu a sada nakon smrti Gadafija i povlačenja NATO-a iz Libije usmjerit će USA i EU svoje reflektore prema Siriji i Iranu. U tom slučaju bliskoistočno -izraelski stol stol mora biti očišćen od problema, koliko god je moguće.

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

eh kad bi bilo to.. ali ne

eh kad bi bilo to.. ali ne cini mi se tako

ja mislim da se sprema napad na iran i skupljaju saveznici

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ova razmjena je cista

Ova razmjena je cista demonstracija sile po principu Šicera iz Salasa u Malom ritu - "za svakog Njemca streljati 100 domacih". Jedino je ovdje olakotna okolnost jer se ne radi o streljanju vec o oslobadanju (no oslobadanje je podrazumjevalo i prethodno utamnicenje). Koliko je samo jak taj Izrael kad moze za jednog svog osloboditi 1000 ljutih terorista! I ne samo to vec i kakav samo opravdani gnjev moze izazavati kakav novi palestinski teroristicki napad nakon ovoga? U jednu ruku mudar potez, no ujedno i vrlo dvojben kako je i primjeceno.

Tko je glasao

@obaladaleka

Ne bih rekao demonstracija sile, više ipak želja da se pokrenu stvari s mrtve točke.. Kojim će se smjerom razvijati procesi dalje, nije lako predvidjeti...

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

vazno a preskoceno

nigdje nisi napisao onog njemackog spijuna koji je vodio pregovore.. kako se ono zove.. to ti je velika rupa u prici.. kao i da je on jedini koji je je tu razmjenu bio sposoban ispregovarati.

koliko je meni poznato da nije bilo njega ne bi bilo ni razmjene.. ovi navedeni njemacki lideri su u biti nebitni u citavoj prici. preskocio si glavnog covjeka.

preskocio si i razlog zbog kojeg se krenulo u ovu akciju i pitanje zasto je izraelski vojnik toliko bitan (francusko drzavljanstvo i kojesta)

kao sto je u vecini prica preskoceno da u razmjenu nije ukljuceno ni jedno dijete i da izraelci u zatvoru drze danas oko 270 palestinske djece.. za koje se ne predvida skorasnje pustanje.. ne kuzim kaj djeca rade u zatvoru, ni kako sui tamo zavrsila no znam da su tamo ostali i dalje.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@lunoprof Gerhard? Tajnoviti Gerhard Conrad, na njega misliš?

Ti bi, baš kao prosječni čitatelj, htjela junaka (mit) o nekom tko je najviše zaslužan za uspjeh pregovora, Vidiš, ne mislim da je taj Conrad bio presudan jer u pregovorima i u akciji je sudjelovalo bar stotinjak ljudi. Naime, trebalo je organiziirati pregovore po desetak linija kao i samu razmjenu. Tu su bili uključeni izraelski, egipatski, palestinski, njemački, američki, francuski, turski i tko zna koji još ljudi. No, oni su svi manje-više izvršitelji onog što je zaključivano u izraelskom i palestinskom štabu koji su paralelno radili. A i taj Conrad bio je samo godinama dobar diplomat u Siriji i sada, izaslanik Angele Merkel.. Nakon jedne distance, od 15-tak godina znat će se tko su stvarno bili ključni ljudi organizatori pregovora i razmjene. Prava imena se ionako sada ne objavljuju jer se računa da bi njihove usluge mogle još zatrebati.
Nisu to palestinska djeca, to su uglavnom stariji maloljetnici, a zašto nisu razmjenjeni trebaš pitati palestinsko vodstvo - da su inzistirali, mogli su ih osloboditi, ali očito umjesto maloljetnika zanimljiviji su im bili stariji i iskusniji Palestinci.

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

da na njega mislim, samo ja

da na njega mislim, samo ja zaboravljam imena.. jucer sam citala jako zanimljiv clanak o ovome i ne mogu ga naci vise...

ako nadem dajem link.. zbog procitanog imas ova pitanja

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

evo samo malo objasnjenja o

evo samo malo objasnjenja o pregovaracu:

The hero of this story is Gerhard Conrad, a legendary agent from the German secret service, the Bundesnachrichtendienst (BND). Known in intelligence circles as "Mr Hezbollah" after brokering a successful prisoner exchange between the Israelis and the Lebanese organisation in 2008, Conrad has more than a decade's experience working at the sharpest end of Middle East negotiations.

http://www.guardian.co.uk/world/2011/oct/12/gerhard-conrad-german-gilad-...

no clanak koji sam citala jos nisam nasla

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Teško je...

... tu biti pametan.
S jedne strane je život tog dečka, s druge ogorčenje ljudi koji su izgubili nekog dragog i puštanja na slobodu njihovih ubojica.
Ova razmjena će nesumnjivo potaknuti pokušaje otmice izraelskih vojnika, ali u principu to i nije nešto novo.
Sve to spada u rizik čovjeka koji nosi uniformu.

Palestinci neće prestati sa terorističkim napadima, pa ako je nešto dobro u puštanju terorista, barem će izraelske službe sigurnosti znati s kim imaju "posla" i imati ih na oku.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci