Tagovi

Geostrategija, zlato i dolar, buducnost moje djece

Sta se desava u svijetu i moje INDIVIDUALNO vidjenje buducih dogadjaja.

Sa makro-stajalista danasnju vrijednost zlata nije moguce kvantificirati. Cijena zlata, bazirana na USD, je vec sada cisto fiktivna i odrzana samo kroz pretpostavku dolara kao globalne rezervne valute. Naznake raspada koje pokazuje petrodolar stoje u suprotnosti sa tom tezom. Daljnji pokazatelj koji upucuje na snazan gubitak vaznosti dolara u globalnim tokovima jest cinjenica da su BRIC-ovci – narocito u aziji - poceli jedan dio svog platnog prometa odvijati mimo dolara. To je izúzetno snazan indikator koji ukazuje na krupno restrukturiranje monetarnog sustava. I to najveceg u posljednjih pola stoljeca. Pored toga je i Iran pocinio „smrtni grijeh“ sa najavom da ima namjeru prihvatiti zlato kao platezno sredstvo za svoju naftu. Pretpostavlja se da su SAD takvo ponasanje vec pred nekoliko godina direktno pokusale sankcionirati atentatom na Hugo Chaveza nakon takve najave. Da se to u ovom slucaju ne moze dogoditi tako jednostavno proizlazi i razloga koje cu spomenuti nize.

Dakle, smatrati da sadasnja relativna snaga dolara – ili eventualno kratkorocno daljnje jacanje - stoji na stabilnim temeljima je fundamentalno pogresna. Napuhavanje US bilance nije nimalo bezopasno i ne prolazi ni najmanje neopazeno. Stanje americkog deficita i ponasanje US administracije dramaticno smanjuje povjerenje u mogucnost i zelju povrata tih dugov. To je svima jasno samo, stvar je perspektive, odnosno “investicijskog horizonta” (predvidjeno trajanje angazmana). Dok se drzave i velike “financijske korporacije” vec pripremaju na te promjene, svi ostali, narocito u fazi sadasnje “europske financijske krize”, na samom trzistu novca jos uvijek vide u dolaru (obveznicama) “sigurnu luku”. To dovodi do jacanja dolara i time jos pojacava efekat percepcije “sigurne luke”. No pored svih objektivnih pokazatelja koji upucuju na propast dolara – koja bi kod svih drugih valuta pod takvim uvijetima se odvijala brzinom kao u Simbabwe-u – to u ovom slucaju nije ni priblizno za ocekivati. Nagla propast svijetske rezervne valute na deviznim trzistima se nece i ne smije dozvoliti. Vise je vjerovatno da ce, kako ga ja zadnje vrijeme volim nazvati, “zombie-dolar” biti odrzavan na zivotu u nekom prihvatljivom rasponu dok – uglavnom najveci vjerovnici – se ne sporazume oko jedne prihvatljive “exit-strategije” i u odnosu na nju sto bezbolniji tecaj dolara. Za sada se spominju otvoreno “currency/commodity basket” ili SDR (Special Drawing Right) ali koje su kombinacije u igri iza zatvorenih vrata vjerovatno malo tko zna.

Geopoliticki/strateski su SAD-u ionako ruke vezane i oni odavno vise nemaju ni najmanjeg utjecaja na rasplet oko vlastite valute. Bez odobrenja kineza, naravno ne javno, doslovno vise ne smiju ni na WC. Ukoliko bi Kina, kao najveci neto-vjerovnik bacila samo dio americkih zaduznica na trziste koje ima u svom posjedu, to bi znacilo katastrofu za sve segmente americkog zivota. Od ekonomije, preko socijale do naglog rasta ionako visokog stupnja siromastva gradjana. U stvari, to nije niti potrebno. Dovoljno bi bilo da vjerovnici nisu spremni vise refinancirati dospjela dugovanja. Uzgred receno, to se i desava, samo ne u kriticnoj kolicini pa FED vec duze vremena financira sve veci obim drzavnog deficita. Opce priznato pravilo kaze da situacija postaje kriticna kada centralna banka pocne financirati 30% na vise drzavnog deficita. Ta stopa je u americi vec dostignuta (point of no return). Pored toga, ako me pamcenje ne vara, americi je potrebno ca. 6$ duga da bi proizveli 1$ vrijednosti. Da to ne moze funkcionirati u nedogled, mislim da je jasno.

Svakako i da americi dobro dodje prolongiranje tzv. „krize“ u europi. Kazem tzv. jer u usporedbi sa americkim ekonomskim i drugim izgledima za buducnost europska kriza nije vrijedna ni zadatka za rijesavanje u okviru diplomskog rada na faksu (karikiram, ne shvatite doslovno). Svaki zabrinuti komentar na racun europske krize spusta ili drzi na niskim razinama kamatne stope na americki deficit. „Helicopter-Ben“ je zajedno sa svojim prethodnikom i njegovim poznatim instrumentom „Greenspan-Put“ vec odavno presao granicu koja je jos mogla omoguciti bilo kakav utjecaj ili upravljanje financijskim tokovima. Smijesno je gledati kako se stvara novi balon „asset buble“ na financijskim trzistima. Problem je u tome da to vecina ljudi ne bi to tako nazvala jer ima kvantitativni pristup analizi umjesto kvalitativni. Ako se pored klasicne fundamentalne analize uzme u obzir koliki problem imaju US gradjani kroz pad kupovne moci (devaluiranje imovine i gubitak penzionih fondova) i stihijski porast rizika na trzistu rada, koji se odvija vec barem dva desetljeca kroz masovni trasfer iz industrijskih grana u usluzne djelatnosti, onda je jasno da su evaluacije americkih tvrtki vec sad daleko previsoke iako jos nisu dostigli nekadasnje top vrijednosti posto njihova proizvodnja ide mahom na domace trziste. To umjetno odrzavanje asset-cijena ima debeli utjecaj na inflaciju, za koju kazu da je izuzetno niska (haha) jer gledaju na, predivno izmanipulirani, CPI koji „opravdava“ nastavak pumpanja novca u financijsko trziste. Dobra ilustracija spekulativnog ponasanja aktera na US trzistu kapitala, kojima takvi aspekti vise nisu ni vazni, je, da indeksi cesto kod donekle pozitivnih fundamentalnih pokazatelja padaju a kod losih rastu. Jednstavno svi samo ocekuju QE3. Jos vise novca za jos manje vrijednosti.

Kako se to dakle odnosi na nacionalnu valutu? Centralna banka se uzalud bori protiv tzv. “bloodless recovery”. Svaki potez koji poduzima je ko dimna bomba po jakoj buri. Kratko zamagli situaciju i onda im se punom snagom vrati u lice. Koliko je bezizlazna situacija pokazuje cinjenica da se QE ponavlja - opet. Na kraju, nisu ni tamo odgovorne osobe ni slijepe ni glupe pa je tim vise upecatljivo koliko nema izlaza iz te klopke. Jedina nada koja im preostaje jest da se gradjani i privreda uspiju toliko razduziti na racun drzavnog deficita da pocnu opet trositi i investirati prije nego se savezna bilanca toliko napuse da im svima eksplodira ravno u lice. Ako kamate na US obveznice samo minimalno porastu ta eksplozija ce doci brzo i zestoko. Bez da idem jos dalje u detalj, neke od najvecih saveznih drzava ili jesu ili ce uskoro biti u bankrotu pa i to dodatno otezava “balansiranje” deficita.
Mnostvo podataka po toj temi : http://www.shadowstats.com/

Dakle, interna problematika tjera FED na odluke koje u stvari ne zeli donositi.
Da ne idem previse u detalje (koje naravno u okviru rasprave mozemo osvijetliti), vratio bih se na geostrategiju koja naravno ima ponajvecu ulogu u dogadjajima vezanim uz dolar.
Koliko je jaka kineska financijska moc nad amerikom i pored toga nova osovina Kina – Rusija, pokazuje izuzetno upecatljivo njihovo samopouzdanje u UN po pitanju Sirije. Ja sam uvjeren da tu nije od nikakve vaznosti sta se stvarno dogadja u Siriji, vec je to idealna prilika da se pokaze svijetu tko je vec sada gazda u kuci pri cemu je Rusija naravno „junior-partner“ u toj alianci. Mi svi moramo biti jako svijesni tih korijenitih promjena jer one imaju utjecaj sve, do najnizih struktura u svim globalnim drustvima.

Sve veca kolicina robe u globalnoj razmjeni zaobilazi „filter“ zvani USD. To i dalje produbljuje ionako izuzetno tesku internu situaciju u SAD-u, kako ekonomsku, tako socijalnu a na kraju i kolektivno psiholosku.

Iz svih ranije navedenih razloga, povlacenje konopa izmedju jakog i slabog dolara ce se nastaviti jos dosta vremena jer se radi o odmjeravanju snaga izmedju investitora sa dugim i kratkim „investicijskim horizontom“ pri cemu svaki od njih u odnosu na trajanje svog angazmana moze biti u pravu. Dobar indikator na brzinu i pravac tog razvoja svakako predstavlja proces oko petrodolara. Ako isti nastavi gubiti na prevlasti/monopolu, onda ce to naglo ubrzati rasplet situacije na deviznim trzistima kroz sekundarne ucinke. Da sve ide u tom pravcu pokazuje i slabljenje utjecaja Amerike na Saudijsku Arabiju, odnosno na njen odabir novih poslovnih partnera. Medjusobna ljubav americkih vladajucih struktura i obitelji Saud je oduvijek bila bazirana na balansu koristi s obje strane. No taj balans je poceo naginjati samo na jednu stranu. Dugogodisnja zastita i cementiranje stanja unutar te drzave, americi pada sve teze zbog financijskih problema koje ima. To ni tamo ne prolazi neprimjeceno i time se pocinju stvarati nove aliance koje geostrateski i dalje slabe USA na svim podrucjima. Ekonomski a i politicki, posto im je to do sada bio najblizi saveznik u regiji.

Na tim razinama se odlucuje kojim putem ide USD a ne na samom deviznom trzistu.

I tu se vracamo na zlato. Zlato moze i hoce u relativno kratkom roku, zbog pomanjkanja odgovarajucih instrumenata placanja, prvenstveno zbog elementarne potrebe za energentima snazno “dobiti na vrijednosti”. Ovo sta smo vidjeli do sada je bio samo jedan aspekt cjelokupne situacije koji je nasao implementaciju u cijeni. A to su fiskalna i monetarna dogadjanja. Svakako tu ima kratkorocnih spekulanata, kako se vidjelo na primjeru srebra I njegovog pada vrijednosti nakon podizanja “margin” minimalnog pologa, ali oni su svakako marginalni na duzi rok. Sljedeci input ce vjerovatno biti jos snaznij kada se pocne uzimati u obzir razvoj u platnom prometu za energente.

Gore koristena fraza – “dobiti na vrijednosti”, je pomno i oprezno birana i odnosi se na “univerzalnu” vrijednost kupovne moci. Apsolutnu vrijednost vjerovatno ni Nostradamus ne bi bio u stanju procijeniti jer promjene koje predstoje u “paper money” sistemu su toliko nesagledive da je vrednovanje zlata u, kao ni medjusobni odnosi izmedju, pojedinih valuta u potpunosti nemoguc. “paper money” nece propasti ni nestati jer je to samo nastavak sistema robne razmjene koja se od prve kovanice pokazala kao najefikasnijom. Kako stoljecima unazad tako i danas dolazi dolazi do svjesnog, namjernog i konstantnog smanjivanja vrijednosti po novcanoj jedinici. Takodjer kao i ranije doci ce do reforme na stetu malog covjeka i igra ce krenuti iznova. Ovaj puta je svakako stvar daleko slozenija jer se ne radi o revalorizaciji samo jedne valute nego zbog globalizacije i “dolar filtera” o revalorizaciji svih novcanih jedinica na kugli zemaljskoj. Sad bi netko pomislio, evo nam nazad zlatnog standard. Ali nece ici. U tom procesu je povratak na zlatni standard kvazi nemoguc jer bi izazvao “instantnu” depresiju i to globalno. Po danasnjim procjenama bi sada vec, prema stanju US bilanze i ostalim faktorima, unca zlata, izrazena u USD trebala biti na razini preko 7.000,- USD. Ali kao sta sam vec napisao, doci ce svakako do novog odredjivanja medjusobnih odnosa i to ce se debelo koristiti za osiromasenje vecine globalnog stanovnistva kao i u svim monetarnim reformama koje su do sada bile u pojedinacnim drzavama. Upucujem samo na pad kupovne moci kroz prelaz na Euro sa nacionalnih valuta.

Zasto je obrazac kroz stoljeca po tom pitanju uvijek isti i zasto redovito dolazi do monetarnih reformi?

Odgovor je toliko jednostavan i banalan da je skoro nemoguce ga prihvatiti. Vladarima svih vremena (bilo pojedinacno ili u obliku „demokratskih“ drzavnih struktura) je uvijek trebalo vise novca nego sto su imali na raspolaganju. Da li je to bilo za financiranje ratova, vlastiti luksuz ili, kao u danasnja vremen obicaj, kupovinu dobre volje na izborima, ili pak sve zajedno. Bez obzira koliko novca imali, uvijek je trebalo vise. Od rimskih imperatora pa nadalje se je konstantno smanjivala kolicina materjala koja je bila podloga jedinici placanja. To je islo do trenutka kada nitko nije vise prihvacao to platezno sredtsvo i time vladajuca struktura izgubila ono najvaznije. Kontrolu nad cirkulacijom roba i platnog prometa i time svoje prihode. U tom trenutku se uvodi reforma koja ima dvostruku korist. Dekretom se odredjuje losija vrijednost za zamjenu postojeceg plateznog sredstva za novo a represivnim aparatom osigurava provedba i „prihvacanje“. Na taj nacin dolazi do razduzivanja mocnih direktno preko ledja siromasnih. Divan primjer je kad je US vlada ( ali ne samo ona, takvih postupaka je bilo nebrojeno) preko noci zabranila privatno posjedovanje zlata – Executive Order 6102 5.4.1933. Konfiskacija je provedena, a da bi se zamaglila to kao otkup, po dekretom odredjenoj cijeni od 20,64 USD po unci se vrsio „otkup“. Kad je nakon ca. osam mjeseci – 31.1.1934. ta zabrana ukinuta, drzava je odredila cijenu od 35,- USD po unci !!!!!!!!!!!!!!!! To se zove „deleverage“ u velikom smislu. A zanimljivo je pored toga da formulacija koja opravdava takav postupak u “Executive Order 6102” je doslovno ista kao ona koja to omogucuje danas u EU !!!!!
Pored ranije navednih kovanica je “heroj” danasnjice, “izumitelj” nama danas jos jedinog poznatog sistema, papirnatog novca. John Law (zanimljivo i ironicno prezime za prevaranta, spekulanta i kockara), koji je dosao sa “otoka” da spasi petnaestog po redu “bozanskih” francuza je takodjer kao prvo u svom nastojanju da razduzi kralja, ediktom od 27.2.1720. zabranio posjedovanje zlata i srebra, kao i prisilnu upotrebu novcanica (u nedostatku drugih mogucnosti placanja to nije bilo potrebno izravno formulirati). Sa katastrofalnim ishodom.
To su samo dva od mnogih, mnogih primjera da ovo sta nas ceka nije nikakav unikat niti propast svijeta iako to mnogi tako dozivljavaju.

Posto su to procesi koji se mogu samo u startu sprijeciti a ne na kraju, svijet iz toga vise ne moze izaci u pogledu novca. U kulminaciji tih prevrata nas, sa relativnom sigurnoscu ponovno ceka zabrana privatnog posjedovanja zlata a mozda i srebra. Iako je kod srebra to danas vec malo teze zbog silne rasprostranjenosti u industriji i raznim predmetima kucne uporabe, ali nije nemoguce. Najgoru gresku cine oni koji kazu : “…. Ali danas je sve drugacije. To se sada ne moze dogoditi.“ Ja kazem, mozda nece ali vjerovatnost je daleko veca da hoce.

Koje su alternative za malog covjeka koji ce definitivno ispastati za sve grijehe ?

Citajuci vlastiti tekst, rekao bi da nema izlaza. Pa i nema !! Ali razmislite. Sta je nama najvaznije ??

Nema gore stvari za covjeka od gladi. Jedini superlativ tome je gledati kako vlastita djeca gladuju. Sama pomisao na to mi stvara grc u zelucu. Dakle osnovno pitanje je kako to sprijeciti. Meni nije vazno u takvoj situaciji hocu li izgubiti auto, kucu, novac……….. Vazno je jedino kako svojoj djeci NE skinuti osmjeh s lica.

To elementarno nacelo me vodi sa analize na opcije i moguce postupke. Ako “novac” u nepredvidivom obimu gubi kupovnu moc a zlato i mozda srebro budu zabranjeni sta ciniti? Za mene vazi sljedece, a cijenjeni citatelji nek prosude po svojim nacelima.

1. Manje kolicine fizickog zlata u najmanjim apoenim na dobro skrivenom mjestu. Ne u kojekakvim bankama, trezorima ili po kuci.
2. Komadic obradive zemlje u mom vlasnistvu jer ce najvise patiti ljudi po gradovima zbog nemogucnosti pristupu hrani.
3. I najvaznije. Sto bolji odnosi unutar uze i sire obitelji i po mogucnosti cijelog socijalnog okruzenja. Nitko ne moze opstati sam !

Zlato sam gore naveo ne kao kakvu “investiciju” vec zbog toga jer ne mozemo proizvesti sve sami vec nam treba nesto, drugima prihvatljivo, za sta bi nam ustupili robu koja nam treba.

Zbog svega toga sam u raznim postovima napominjao da ce sve te promjene imati veci utjecaj na moju/nasu djecu i njihovu buducnost nego na moju.

Zvuci poznato ??? Naravno. Sve ide ispocetka.

Eto osim gore navedena, jednostavna nacela, za mene vazi samo :

“Sit and wait. Don’t worry, be happy! “

Pozz

P.S. : Ako netko stvarno ima pored toga jos nesto para i vjeruje u nastavak svega kao dosad, nek si u svrhu “zarade” – papirnate, malo pogleda vrijednosti “gold-miners-a” (proizvodjaca). Taj omjer je u odnosu na samu cijenu zlata historijski nevjerovatan. Ali imajte na umu, oni su u konacnici u medju prvima na tapetu za nacionalizaciju. Dakle ni tu rizici nisu bas mali. Kome padne na pamet i pod pretpostavkom da dodje u priliku naci “jeftinu” nekretninu ( o tome sam vec pisao ), neka takodjer promisli dva puta. Na ranijim primjerima i sada posljednjem u Grckoj se vidi da drzave na tom podrucju imaju najbolju mogucnost praznjenja dzepova pucanstva posebnim nametima kad im zagusti. Nekretninu ne mozete sakriti, odnijeti, ni na bilo koji drugi nacin maknuti iz vidokruga. A ako ne platite ode na bubanj. Drzava se naplati a oni koji si to mogu priustiti dobiju nekretninu za smijesne novce. I time opet preraspodjela od dole na gore. HAHA koja farsa.

Ali sta se brinete, to je samo novac ;-)

'
'
'

Komentari

Izvanredna diskusija koja se razvila !!

Zao mi je da sam zapustio dnevnik pa se nisam ukljucio na vrijeme.

. Hvala svima.

.................

" Onaj koji se zeli obogatiti u danu, bit ce objesen za godinu."

Leonardo Da Vinci

Tko je glasao

analiza stanja americke

analiza stanja americke ekonomije super, al su mi zakljucci mrvicu nategnuti.

dok je naravno danas (bolno) ocito da je americki BDP prenapuhan (zahvaljujuci prvenstveno financijskom sektoru), cak i kad se ispuse daleko je (i to svjetlosnim godinama) od macjeg kaslja, tako da o "propasti" dolara nema ni govora. ono do cega ce realno doci je postavljanje vrijednosti na realne okvire, kao i zavrsetka hegemonije dolara kao plateznog sredstva za naftu. hebiga, treba platiti za 30 godina mismanagementa. fed kupuje vrijeme (a sto bi drugo) jer obami ne pada na pamet reci amerima da zive malkice iznad svojih mogucnosti. ali i ne mora, reci ce im se samo (uostalom, kao i hrvatima) - pitanje je samo koliko ce se love u konacnici upucat. ono sto je definitvno zbogom je ideja safe haven valute (ukljucujuci i zlato) - ne znam bolji nacin da se popusi lova od sva jaja u istu kosaricu, sad ce to valjda biti jasno i najbedastijim investitorima. hedge or die.

ne vidim razloga za strasenje kineskom ekonomijom. svatko moze radit za manje, a mogu vala i ameri. to sto ja smatram da za godinu dana svog rada zasluzujem ljetovanje, sega-mega zdravstvenu njegu, 5 kvadrata stana i sl. to je actually moj problem, a ne monetarnog sustava ili geopolitike. s obzirom da kinezi najvise izvoze u sad, prodaja dolara bi bila cisti autogol (u trenutku prodaje, a za 20 godina bi tukli glavom u zid). imali su rezerve i 2003. pa je bush mladji uredno poslao vojsku na ljetovanje u irak (uz katastrofalno idiotski nastup collina powella u un-u). neke stvari se doduse i jesu promjenile, pa mi se ovo sa sirijom vise cini kao diskretno opipavanje terena svih strana, daleko od "drzanja za jaja". i uostalom, na globalnoj razini "drzanje za jaja" je dosta nategnut (hehe) pojam - tesko ti nekog drzis ukoliko on ne drzi i tebe (osim ako nisi mikrodrzavica).

daklem, krah globalne ekonomije apsolutno nikom nije u interesu. ni bogatima ni sitnoj boraniji. sitna boranija ce patiti puno, bogati jako malo - sanse da zadrze svoj bazen zlata (od tri moguca) i glavu na ramenima je nula. jos malo (njeznijeg) drmusanja i svodjenje dolara na realnu vrijednost.

Tko je glasao

"We cannot afford to fail"

Naziv dokumenta: Sustaining U.S. Global Leadership: Priorities for 21st Century
www.defense.gov/news/Defense_Strategic_Guidance.pdf
Datum: siječanj 2012.g.

Amerika ne želi živjeti malkice iznad svojih mogućnosti (beskonačna potrošnja je imperativ) već toliko iznad mogućnosti koliko su u stanju osigurati nosačima aviona.
Vojna doktrina - prigodno prerušena u "humanitarne intervencije" - legitimira vojnu intervenciju USA u zaštiti interesa (kontrole ograničenih svjetskih resursa) na bilo kojoj točki planete. Naravno, štiti se "demokracija" a humanitarno priskače u pomoć svakoj nacionalnoj bandi lopovskoj koja je spremna prodati svoju zemlju za tajni bankovni račun, vilu na Havajima i sl.

Bilo bi "dobro" kada bi globalni kolaps završio samo "poravnanjem". Mislim da je ovo opasna američka igra na sve ili ništa kao što je to i njemačka igra sa Federativnom EU.

Dok god je dolar svjetska rezervna valuta dotle Kina sa 40 posto vlasništva američkog duga drži USA na kratkoj špagi. Jajca su donekle ipak u ladici, makar obostrano.

Tko je glasao

sorry,

poduze nisam pogledao komentare ovdje, ali ...........

. pun pogodak !!

" Onaj koji se zeli obogatiti u danu, bit ce objesen za godinu."

Leonardo Da Vinci

Tko je glasao

termin koji bih upotrebio je

termin koji bih upotrebio je "ophodjenje u rukavicama", sto vise leveragea imas, to finije rukavice - a vrijedi za obje strane.

za predvidjeti zaokrete u americkoj vanjskoj politici mislim da treba gledati sto se desava unutra. gunboat diplomacy im je okosnica vanjske politike vec 50 godina, i ne vidim razlog da se to mijenja dok se stvari ne promjene iznutra. vecina amera se ne zamara s vanjskom politikom po principu "nasi znaju sto rade" dogod imaju povjerenja u institucije i jeftin benzin. u zadnjih 10tak godina zadani su jako teski udarci tom povjerenju, kao i argumentaciji koja je dozvoljavala gunboat diplomacy. kriza povjerenja (politickog i ekonomskog) koja trenutno drma svijetom posebno je tesko pogodila amere.
fortress america (iliti ne moze nam nitko nista, jaci smo od sudbine) nakon 9/11 je otislo u ropotarnicu povjesti. cak je i najglupljem bedaku u sad jasno da su tsa prepipavanja potpuno neefektna u zaustavljanju terorizma i da je jedini nacin da to izvedu a zadrze trenutnu vanjsku politiku pretvaranje u policijsku drzavu sto im je blasfemija.
americki san (iliti mi smo number one) nakon financijske krize takodjer otpada - o gubitku povjerenja prema regulatornim institucijama da ne pricamo. fijasko u iraku je doveo do toga da se ni u vojno-obavjestajne institucije apsolutno vise nema povjerenja.

nakon pada berlinskog zida ameri su potpuno dezorijentirani gubitkom vanjskog neprijatelja, i najgluplje sto kina-rusija moze sad napraviti je da im ponudi jednog. stanovnistvo ce se u sekundi mobilizirati i sve ovo gore biti ce zaboravljeno dok si rekao keks. treba primjetiti da se od kine (u trenutnoj varijanti) prakticno ne moze napraviti neprijatelj, jer su ih dobili u njihovoj igri - napravili su jeftinije proizvode. ukoliko kina krene javno zveckati dolarskim rezervama (nosace aviona nema), to je vec drugi par rukava. zec i kornjaca - kornjaca je vec pred ciljem, zec je hvatao zjake i sad vise nema sanse stici do cilja, e sad ce kornjaca stati malo da likuje - cisto sumnjam.

sto se tice proxy ratova, to je standardni detalj geopolitickog prepucavanja velesila, i doglegod postoji plausible deniability (po principu pomazemo im da svrgnu diktatora i sl.) nije se za zabrinjavat (ako se stvari zakompliciraju, imas izlaz u sekundi). pritom je vijetnam sad vec dio americkog folklora, tako da direktno zezanje s bilo kim tko bi mogao pruziti iole ozbiljniji otpor ne dolazi u obzir (osim ako se ne naprave kardinalne greske ala irak - procjena otpora je bila dobra, ali su zeznuli kasnije).

Tko je glasao

Nova Jalta

Odlična analiza!

Mislim da je leverage već u zajedničkoj košarici IMF-a što bi moglo za neko vrijeme produžiti igru golih sila relativno mirnim putem.
Mislim da je policijska država prešla kritičnu granicu podnošljive sile - svemoćna je. Svaki napad na sustav iznutra - čak i kada bi bio ozbiljniji od egzotike Symbionese Liberation Army i sl. (iako su natjerali Hearsta na ponižavajuću podjelu hrane sirotinji) suočava se sa "nerazumnim suprotstavljanjem" beskrajno jačoj sili. Ameri nisu Vijetkong, a ni Islanđani. Radije izaberu grad šatora ili kanalizaciju ispod Las Vegasa.
Prošlo je čak i vrijeme Ginsberga i '60-ih:
http://www.youtube.com/watch?v=ewn14BTNnGg

(nisam pronašao necenzuriranu verziju, nedostaje My psychoanalyst thinks I'm perfectly right.
I won't say the Lord's Prayer).

Teorija međunarodnih odnosa danas počiva na digitronu s par tipki: postotak, kamate...
Kada to zakaže - ako je "netko" mogao ubiti Kinga, dva Kennedya, i to u vrijeme najliberalnije Amerike, što znači provesti bilo koju količinu represije danas i sutra u ime obrane "američkog sna"? Previše je onih kojima je važno da "naši znaju šta rade" a trude se da jeftinog benzina ima dovoljno.

Tko je glasao

pretpostavljam da prosjecan

pretpostavljam da prosjecan amer smatra da su hrvati amorfna masa neofasista, brdo mediteranskih ljencina ili wannabe europljani. hebiga, kad imas malo informacija, mozak upotpuni sliku po svom nahodjenju. valjda je jasno da je takvo zaokruzivanje svjetlosnim godinama daleko od istine - imamo 4,5 milje razlicitih misljenja i otprilike isto toliko interesnih skupina (neke manje, neke vise organizirane). i onda ako dajes prognoze na osnovu takvih zaokruzivanja dodjes do vrlo krivih rezultata.

al zaista nije potrebno (mada je korisno) skupljat i pratit tako enorman broj informacija - imas ih za hrvatsku (jer to pratis), primjeni ih na druge. evo ja cu sad biti prosjecan amer, a ti mi reci koja od sljedecih izjava ti nije za krepat od smjeha:
- hrvatska vlast i politicari su gradjanima nedodirljivi
- hrvatska vanjska politika izuzetno dobro oslikava volju gradjana hrvatske
- hrvatski politicari izuzetno dobro brane interese gradjana hrvatske
- gradjani hrvatske pojma nemaju kolike su im elite gamad
- gradjani hrvatske su svi kao jedan i slazu se oko vecine stvari
- gradjani hrvatske nisu u stanju nista promjeniti jer zive u policijskoj drzavi

samoorganizacija gradjana je dugotrajan i mukotrpan posao, i u hrvatskoj i u americi. sve ozbiljnije stvari koliko modernija povjest demokracije prati nisu se mijenjale s jednim, dva ili tri prosvjeda, vec konstantnim i organiziranim pritiskom. i nijednom se jos nije desilo da takve stvari nisu uspjele, kad se stvar zalaufa.

Tko je glasao

Žao mi je 2

Žao mi je što imam naočale Filozofskog fakulteta iz ZG iz vremena kada je obrazovanje imalo humanistički a ne robni karakter. Dakle, potpuni amater. Priznajem da "skupljam i pratim" enormni broj informacija, kad god stignem bacim se na rss i potrošim 15 minuta vremena.
Priznajem, ništ koristi sam, trudim se ne biti krvožedno odan rušenju svjetskog poretka.

Tko je glasao

zao mi je ako se dalo

zao mi je ako se dalo iscitati da ti nemas informacija, a ja imam. i ja sam amater i niskorist :) mi gradjani nazalost nemamo pristup diplomatskim analizama (osim kad iscure) vec je maksimum informacija koje mozemo skupiti iz sredstava informiranja, takvih kakvi su, nikakvih, i radit svoje. samo sam mislio da ne treba radit gresku i svodit amere, eu, njemacku, sjevernu koreju ili bilo koga drugog na amorfnu masu jednoumlja, kad znamo da se nas ne moze svesti na to. onda cijela geopolitika izgleda kao nesto iz anticke grcke - borba titana ili david protiv golijata i sl.

Tko je glasao
Tko je glasao

lik je malo mutan

lik je malo mutan

Tko je glasao

možda malo mutan...

... ali je apsolutno politički korektan!

Tko je glasao

apsolutno

poput apsolut vodke pada na žedna usta

Tko je glasao

Pored toga, ako me pamcenje

Pored toga, ako me pamcenje ne vara, americi je potrebno ca. 6$ duga da bi proizveli 1$ vrijednosti. Da to ne moze funkcionirati u nedogled, mislim da je jasno.

Ako je toliko potrebno americi koja ima super niske kamatne stope na taj dug, koliko je tek potrebno hrvatskoj s višestruko većim kamatama...možda i 20$ za 1$ndv?!
Ako amerika i europa s tako niskim kamatnim stopama ne mogu izaći iz krize, kako će jadna hrvatska? a neki tvrde da mi imamo nedopustivo male kamatne stope i da ih treba još povećati.

I da, kako nakon ovoga što si napisao možeš kriviti one koji su se zaduživali (pa makar i u švicarcima) jer ako dođe do deregulacije i prelaska na neku novu valutu, svi dužnici bi time trebali profitirati ili možda ne?

Tko je glasao

niko nece profitirati a najmanje duznici

Duznici nikada nisu profitirali koliko ja znam, osim na kraju stare Juge kada je rata kredita za izgradnju kuce vrijedila koliko kutija sibica. Samo tada nam je "majka drzava" odredjivala sve pa i snosila odgovornost za to. (Ne zamjerite polemicki pristup ali jednostavno ne zelim se zavlaciti u te vode).

JA NE KRIVIM NIKOGA ZA NISTA !!

Dole nize sam vec napisao koju rijec o "svicarcima" povodom kolektivne odgovornosti i nema potrebe to u okviru ovog dnevnika produbljivati jer smo to raspravljali vec pod drugim naslovom.

Ja nisam ni rekao da ce hrvatska izaci iz krize. Dapace, kroz razne komentare tvrdim da ce kod nas biti jos daleko gore nego sta je.

Kamatne stope nisu nikakav izbor duznika niti kakvih domacih ili stranih "analiticara". Jedino investitori odredjuju uz koju kamatnu stopu su spremni preuzeti rizik da izgube svoje novce. Zato svaki duznik vrsi "stratesku" propagandu da bi prikazao svoje stanje u sto boljem svijetlu. (To se sad sve odnosi na drzave a ne na privatne kredite). Zato to sta neki tvrde da treba povecati kamate, je jedna vrsta anti-propagande (sa pozicije drzave duznika). Povuci - potegni.

" Onaj koji se zeli obogatiti u danu, bit ce objesen za godinu."

Leonardo Da Vinci

Tko je glasao
Tko je glasao

eto, sve je jasno.

Ali kriticna masa se jos skuplja i to ne ide nikad/malo kad na brzinu. Promjene stizu a sta donose to cemo vidjeti. Najcesce, a vjerujem i ovaj put, ce doci do jednostavne rotacije. Oni gore ce doci dole, a oni dole ce doci gore. Podjednako ce se i njihovo ponasanje i njihovi stavovi promjeniti (odnosno ne promjeniti jer bi to dalo priliku za nesto novo nego zamjeniti). U toj prilici ce neki doci malo vise gore od svojih "suboraca za pravdu", a neki od gore ce pasti malo nize od svojih "suboraca za zastitu demokracije".

Siromah salje svoje dijete da uci svirati klavir kako bi sviralo kod bogatasa. Da bi mu bilo lakse u zivotu. Dijete odraste dobro naplati svoje umijece i obogati se. No njegovo dijete ne uci svirati klavir da bi sviralo kod bogatih jer mu roditelj smatra da mu to nije potrebno. Da bi njegovom dijetetu bilo lakse u zivotu placa siromasno dijete da mu svira i time potrosi sav novac..............

Sve je ciklicno !! ;-)

" Onaj koji se zeli obogatiti u danu, bit ce objesen za godinu."

Leonardo Da Vinci

Tko je glasao
Tko je glasao

katastrofično, pa onda pomalo i neuvjerljivo

dobro, detaljno, ali može li se osim definitivnog pesimizma
malo jasnije prikazati veza, kauzalnost,
ovako ostaje kao nepotpuna priča, a mnoštvo detalja
ne pomaže
i dalje ostaje nejasno koja je veza između promjene odnosa snaga
između kine i amerike
i tvojeg straha od lokalne i opće gladi

očigledno da barataš sa puno podataka
ali nekako izgledaju zbrkani, poslagani jedan preko drugog
pomoglo bi kad bi ih bolje povezao
jer onda bi se moglo i razgovarati
iznijeti i neki protivargument

nemoj se ljutiti, ali dobra geostrategija
bilo kakva strategija
mora se moći ispričati u desetak rečenica
daj tih deset pa da možemo početi

luka

Tko je glasao

@luka

stvarno izgleda malo zbrkano. Moj osnovni problem je bio i ostao da ima toliko faktora koji se medjusobno uvjetuju da bi trebao napisati "Sport-Billy" dnevnik. Tekst od stotinjak stranica pakiran u jedan relativno kratki dnevnik. I ovaj je vec "poduzi", a kako i sam kazes, ispada "malo" kaotican. Jednostavno nisam bio u stanju donekle pratiti neke povezanosti a da ih ne pokusam bar u naznakama obrazloziti. S druge strane, da sam to izveo jos krace bilo bi komentara poput "pa to svi znaju", "reci nesto novo",.....
Medjutim, ne radi se o tome da ljudi ovo ne znaju, nego uglavnom ne znaju zasto je to tako o cemu znaju da je tako. Time malo tko ima mogucnost izvuci zakljucke iz cinjenica koje znaju.

Nazalost ne razumijem pitanje: "..... i dalje ostaje nejasno koja je veza između promjene odnosa snaga između kine i amerike i tvojeg straha od lokalne i opće gladi..."

Pokusat cu ovako. Promjena odnosa snaga ima direktan i najveci utjecaj na razvoj dogadjaja sa globalnom rezervnom valutom. Time i na razvoj cijena u globalnoj robnoj razmjeni kao i na sve nacionalne ekonomije. Posto te promjene nisu paritetno pracene na deviznim trzistima - jer su devizna trzista uvijetovana uglavnom drugim faktorima (internim i eksternim) - dolazi do teskih iskrivljenja i time do srednjerocnih opterecenja nacionalnih ekonomija. Ovo je sad fakat ukratko. Samo sada je problem da mi ili "moras vjerovati na rijec", ili moram obrazlagati detaljnije pa smo opet na pocetku o obimu postova. Nitko nema na kraju nista od toga ako "meni vjeruje na rijec". To nije ni bitno. Jer se ne stvara niti razumijevanje, niti se meni daje prilika, ako netko tko je razumio moje vidjenje a ima drugacije, meni da priliku da argumentirano revidiram svoje.

Samo jos jedno. Ja se nadam da me citatelji stvarno ne razumiju kao pesimistu. Nisam nikako. Bio bih kada bi jedino vidio spas u sto duzem cementiranju stanja koje imamo ("spasavanje" kako ga nazivaju politicari i njima slicni). Strah od promjena je nesto sto duboko lezi u ljudskoj psihi i intuitivno rade svasta (ponajvise kontraproduktivno) da zadrze status quo iako se sve nalazi u vjecnim promjenama od magnetnog polariteta zemje, preko klime do ekonomije i moralnih nacela. Ja sam za sebe ustanovio nadolazece promjene na koje se treba adaptirati. Svaka promjena daje priliku da se nesto promjeni na bolje ako postoji razumijevanje za procese koje do njih dovode.
Uvijek je bilo i biti ce dobitnika i gubitnika kod promjena ali uglavnom zbog toga jer su interesi, ocekivanja, razumijevanje i startne pozicije razlicite. Prema tome nije promjena a priori losa. Ona je uvijek neutralna jer je samo posljedica odredjenih dogadjanja. Nasa individualna percepcija iste je cini dobrom ili losom. (Haha evo nas kod Emanuel Kanta).

" Onaj koji se zeli obogatiti u danu, bit ce objesen za godinu."

Leonardo Da Vinci

Tko je glasao

Za razumijevanje je potreban

Za razumijevanje je potreban napor i druge strane koji dolazi "iznutra" a ne samo kroz lijevak "odozgo".

Tko je glasao

Za razumjevanje je potrebna

Za razumjevanje je potrebna inteligencija onog koji želi nešto objasniti široj masi. Ako samo par njih razumije, onda je sav trud uzaludan. No u večini slučaja se sa puno riječi ili teksta, zamagljuje stvarno stanje.

Tko je glasao

paradoxon

Za razumijevanje je potrebna informacija. Sve van toga je spekulacija. Izvodjenje zakljucaka iz prezentiranih informacija bazira na interpretaciji istih, sto moze dovesti do prave ili krive interpretacije, ali je svakako dijeli od spekulacije. Kvalitativna interpretacija uveliko ovisi o kolicini, ispravnosti i aktualnosti informacija. Posto ljudi uglavnom ne raspolazu istom kolicinom i aktualnoscu informacija (kao ni ja uostalom u usporedbi sa drugima) zelim podijeliti, koliko je u okviru jednog dnevnika moguce, svoje informacije, svoju interpretaciju i na kraju zbog zelje nekakve potpunosti i svoje zakljucke iz istih.

Iz tih razloga je kolicina teksta po mom vidjenju vise problematicna ako je previse kratka nego previse duga. Ljudi nisu u stanju objektivno reagirati ako ne raspolazu bar "istom" kolicinom informacija - ukoliko je to zbog obima moguce - kao pisac teksta. Ne mogu nadopuniti ni svoje znanje, a ni znanje pisca, vec se samo mogu prikloniti misljenju pisca ili ne iz kojekakvih trecih razloga ali nikako argumentirano u odnosu na njegov stav, analizu, zakljucak ili rijesenje.

P.S.: O cemu sam gore pisao naziva se a-sinkrona raspolozivost informacijama koja ima izuzetno vazan status u ekonomskim teorijama. Teoretski po svojim ucincima i djelovanju stoji u suprotnosti tezama A. Smitha o "nevidljivoj ruci", a u praksi stvara temelje za arbitraznu trgovinu.

Eto u kratko. Samo da li je to sada pomoglo vise ljudi ili manje ? Oni koji zadnju recenicu razumiju su to znali i ranije i tu mozemo polemizirati bez veze. Ali vjerovatno nisam nikom drugom bio na usluzi da prosiri svoje vidike jer ako to do sada nije znao onda mu ni sada ne znaci puno.

pozz

" Onaj koji se zeli obogatiti u danu, bit ce objesen za godinu."

Leonardo Da Vinci

Tko je glasao

Sluge i gospodari kroz tisuće godina

Dao si si truda oko ove teme i zato zavređuje pohvalu. Malo si ga detaljizirao te stoga ne očekuj plodnu raspravu jer je ljudima tema prekomplicirana. Inače je ovdje već u par navrata bila tema manipulacija novcem, derivatima i zlatom te ulogom privatnog FED-a u čitavoj priči.

http://pollitika.com/kamata-je-djelo-vraga

http://pollitika.com/ekonomski-magovi-kao-projektanti-holograma

Osobno smatram da je globalni sustav u kolapsu, 1% populacije je izmjestilo svu vrijednost svijeta u "svoje dvorište" - uostalom u tome i je svrha petrodolara i novca generiranog kao skup brojki na ekranu. U čitavom tom monopoliju jedino nisam siguran da zlato fizički odlazi van planete Zemlje...

Tko je glasao

hvala na pohvali

postove cu procitati cim budem imao vremena. Mutno se sjecam da sam, nekad, 2009. ili 2010. i sam napisao nekoliko komentara kojima sa pokusao na saljivi i jednostavan nacin objasniti nacin funkcioniranja derivata ali bez ozbiljnijih pozadinskih objasnjenja. Eto samo tehnicku stranu.

Ja mozda ne bih koristio izraz "kolaps" jer vrlo brzo asocira na terminiranje/kraj/zavrsetak... Previse negativnih emocija lezi u toj rijeci. Ja radije koristim promjena/restrukturiranje i sl. jer upucuje na zamjenu a ne kraj. U sta sam ionako uvjeren jer zivot nece stati ili prestati nego jedino sta propada su nade onih koji zbog straha od promjene na svu silu zele zadrzati staro.

Zivot ide dalje.

Cinjenica da je preraspodjela vrijednosti takodjer dostigla visoki stupanj - a "visoki" je samo kvalifikacija a ne kvantifikacija jer za neki dogadjaj u svrhu promjene stanja je potreban tzv "trigger". Ilustrativno, casa se i dalje puni iako bi svako pojedinacno rekao da je odavno puna i da je svaka daljnja kap ta koja ce je preliti. Ali kao da netko stalno razvlaci tu cudnu casu pa nikako da se prelije. Vidi kod nas primjera pustog. Koliko dugo je narod u banani a nista se ne dogadja efektivno iako je sve teze. To je za mene dobra ilustracija da vec dugo i jos uvijek nema inicijalnog dogajaja/postupka, stanja, da promjene krenu. Znaci, sama preraspodjela nije, i nije bila u povjesti, kriticna po samoj pojavi. Vec redovita i normalna jer to lezi u prirodi covjeka "homo homini lupus est". Potreban je dogadjaj i/ili postizanje tzv. kriticne mase. Dok se ljudi "snalaze" jos nisu spremni na, za jedne legitimne a za druge nelegitimne, poteze. Ovisno o tome na kojoj strani promatrac stoji. Kriticna masa je uostalom i jedino bitna za ocijenu legitimnosti. O tome sam vec pisao u jednom nedavnom postu.
U grckoj su takvi potezi krenuli ali se jos smatraju ilegitimnim. Postizanje kriticne mase ce dokazati jesu li ili nisu.

'

" Onaj koji se zeli obogatiti u danu, bit ce objesen za godinu."

Leonardo Da Vinci

Tko je glasao

procitaj ovo..

procitaj ovo..

http://pollitika.com/fiat-money

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

procitao.......

ali kako se to odnosi na moj tekst dnevnika ili komentara. U odnosu na tekst dnevnika ja to vidim komplementarno. Puno detaljnija izvedba tehnicke strane aktualnih dogadjanja. Tim putem meni naravno daje priliku da umjesto da ponovno pisem "kojekakve romane", koje bi vjerovatno daleko slabije konceptualno slozio, linkam na taj tekst.
Po tom pitanju HVALA.

Ako se odnosi na negativne konotacije koje se daju iscitati po pitanju nivoa standarda/zivotnih okolnosti/prihoda primjerice penzica i radnog naroda, onda bi covjek iz "zavisti" rekao mozda, pa neka im je kad su zivjeli iznad svojih mogucnosti. Priznam kad sam te stvari, davno, po prvi puta cuo je i mene instinktivno spopala takva pomisao. Ali to je opet van konteksta cijele price.
Zamisli - i to sad bez uvrede ljudskoj vrsti. Ako "gazda" izvede svoje stado ovaca na ispasu na livadu od susjeda jer je tamo trava socnija i bogatija. Susjed to gleda i ne kaze nista dok se skoro sve ne pojede.
Kakva je situacija ?
Super. Ovce vole gazdu, gazda sretan jer su ovce site, a susjed flegma.
Dalje.....
Sada susjed iz bilo kog razloga (recimo, jer mu je nenadano neko sjeno strunulo pa ga brine zima a nema vise sta za pokositi), od naseg "gazde" trazi kompenzaciju za tu ispasu. Ovaj naravno nema cime kompenzirati jer bi inace vodio svoje ovce na vlastitu livadu da je bila jednako kvalitetna. Eto svadje. Gazda, da ne bi stao na zulj susjedu, jer je susjed bogat i sigurno ce mu trebati u buducnosti opet, "mora" zrtvovati nekoliko svojih ovaca ili osisati sve pomalo da "podmiri" dug koji je ionako upitan u ovom slucaju.

Sad je pitanje. Tko je ovdje kriv ? Jesu li ovce krive ? Niti su znale da se radi o susjedovoj travi, niti ih je bilo briga. Je li gazda kriv kojem je nonsalantnost susjeda bar trebala biti znak za oprez ? Ili je susjed kriv koji nije mogao predvidjeti da ce mu sjeno strunuti ?????????

Ja bih rekao da su ovce najmanje krive ali ce sisanje morati podnijeti bez obzira.

Samo jedna stvar van konteksta. Sad bi mogli neki doci na ideju da na isti nacin neznanje pali i kod nas po pitanju "franaka" i da pricam suprotno prethodnom stavu po tom pitanju.

NE.

Molim Vas unaprijed da ne brkate delegiranu odgovornost i odgovornost po osobnom postupku. To su dva para rukava !!!!!!!!!!! (Ako treba opsirnije cu rado pojasniti)

U grckoj se ovce sisaju ali promjene koje su nastupile su upecatljive. Razmjena roba i usluga preko neke kvazi valute je vec pocela i to mimo drzave. Na internet-portalima se nudi i potrazuje direktna razmjena itd........
Kako sam u mom dnevniku naveo, oduzimanjem ili sakacenjem jedinog nenasilnog upravljackog instrumenta drzave/vladara je "najveci cavao u njihovom lijesu".

Zasto je to u tzv. "demokratskim" drzavama tako kad imamo izbore na kojima vladajucima mozemo iskazati nepovjerenje ?

Pa zato jer su, kako je netko vec kao odgvor na jedan moj post pisao, A-B pitalice. Daje se narodu izbor izmedju los i losiji - zasto je to tako je stvar spekulacije, da li u narodu ne postoje bolji, da li postoje ali ih nije volja, da li boljima postojece strukture de dopustaju ulazak u to podrucje, da li narod ne raspoznaje dobro i lose, ........... sve mogucnosti koje ja ne mogu ni ne zelim procijenjivati/ocijenjivati.

I tu se vracam sa politike (koju ne volim) na ekonomiju i delegiranu odgovornost.
Delegirana odgovornost daje vladi legitimaciju da u nase ime provodi odredjene postupke za koje smo mi kolektivno i u cijelini odgovorni. Narod je taj koji bira vladu kao svog zastupnika i time predstoji istoj po odgovornosti. To sta se nakon toga desava je u ekonomskoj teoriji poznato pod " principal-agent problem". Preneseno na drzavu to znaci da narod koji je glavni po odgovornosti ne raspolaze znanjem ni informacijama, niti saznanjima o dijelu postupaka svog agenta/vlade. Vidi samo lose rezultate bez mogucnosti direktnog utjecaja a odgovara za njih. Isti problem postoji u privredi. Dionicari snose materijalnu odgovornost za postupke uprave. Iako vide uglavnom samo rezultate tih uprava i ponesto informacija na kapaljku. Uprava vidi samo brojke nakon proizvodnog procesa ali uglavnom ne upravlja njime s tehnickog aspekta, itd. itd.
Zbog zakona/korzeta koje se je stvorilo za djeovanje vlade unutar strukture drustva (koje je uostalom stvarao "agent" a ne "principal") samom nadredjenom su vezane ruke za brzo djelovanje (haha treba cekati nove izbore), neki puta agent/vlada toliko natjera mak na konac da se principal/narod odluci na postupke koje je njegov agent zacementirao kroz zakon kao nekorektne. Opet apsurd. Zato ja pravo (po pitanju zakona) nikad ne poistovjecujem sa pravdom. I zato dolazi u "demokratskim" drustvima do takvih, nazovimo, "ispada".

Ali ionako jos uvijek neznam u kojem kontekstu je tvoj link.

Sorry.

" Onaj koji se zeli obogatiti u danu, bit ce objesen za godinu."

Leonardo Da Vinci

Tko je glasao

Par pitanja

Što je sa odnosom realne ekonomije - stvarne proizvodnje, 1 cigla=1$ - prema svinjariji 1$=10 izmišljenih $ (multiple hipoteke, osiguranja drugih osiguranja i druge financijske egzotike)?
Zlato je također samo "valuta".

Kako je moguće da banke emitiraju electronic money (sistem fractional reserve) i time provode vlastitu monetarnu politiku?

Slažem se sa predviđanjima - ulaganje u proizvodnju hrane (bilo bi dobro kada bi svatko mogao spasiti bar još 50 ljudi) je najbolje osiguranje vrlo bliske budućnosti.

Tko je glasao

evo nasao sam.......

........... po pitanju financijske egzozike, jedan moj post iz 2010. koji je pokusao slikovito prikazati nastanak, razlog postojanja i osnovnu tehnicku strukturu CDO-a.
Ja mislim i danas do oni nisu nikakva egzotika, vec proizvod potrebe i straha.

Ako ti se da baci oko :-))

http://pollitika.com/zasto-jos-nemamo-deflaciju#comment-262144 , naslov komentara "koliko god zvuci lijepo toliko je i nemoguce"

" Onaj koji se zeli obogatiti u danu, bit ce objesen za godinu."

Leonardo Da Vinci

Tko je glasao

pokusat cu takodjer ukratko jer .......

............su neki vec komentirali da sam pre dug, pa cak da time mozda zamagljujem situaciju.

Kao posljedica promjene u gledanje na financijsko trziste i njegovo razumjevanje je doslo do odvajanja novca od realne ekonomije. Financijsko trziste je kroz svoju dugogodisnju transformaciju postalo sastavnim dijelom ekonomije kao zasebna privredna grana. To je dovelo do situacije da monetarni sustavi nisu vise "skoro neutralni pratioci" realne ekonomije vec dio nje i time podljeze drugim elementima koji ih pokrecu. Dok je jos za bankare vazilo pravilo 3-6-3 (uzmi novac za 3 posto, izdaj ga za 6 i u 3 popodne kreni na golf), je svijet jos bio u redu. Financije su pratile, donekle, stanje realne ekonomije i bankarstvo se nazivalo dosadnim. Privreda se mogla osloniti predvidivo ponasanje financijskog sustava. Medjutim, derivati i drugi financijski instrumenti su promijenili takav polozaj. Velika greska, po mom misljenju, u opcem razmisljanju jest, da su ti instrumenti pocetak propasti. Na samom trzistu novca i jesu. ALI , ti instrumenti su "samo" posljedica djelovanja drugih dogadjanja. Pocetak se moze sagledati negdje u doba kada je FED prvi puta pocela sa ekspanzivnom monetarnom politikom a da je propustila povremeno se vratiti na neku "normalu". Jeftinog novca je bilo sve vise u opticaju koji je trazio priliku za "oplodnju". Posto, ponovno napominjem, ljudi u toj bransi nisu blesavi (iako su skloni velikom riziku posto barataju tudjim novcem a ne svojim - sta bi bila tema za sebe oko strukture), a bili su prisiljeni da taj visak novca "gurnu" negdje, izmislili su nesto, da oni koji su pod pritiskom investicije (od strane investitora), a svjesni rizika ili manje skloni riziku od drugih, za odredjenu naknadu prebace odgovornost na druge koji taj rizik ne vide ili ga smatraju nizim.

Kako sam ranije pisao, ponovno dijelom ucinak asinkronsti u raspolaganju informacijama koja onemogucava uravnotezenost bilo kojeg trzista i ponovno po glavi A. Smithu. Tu nema nikakve carobne ruke koja bi taj defekt poravnala.

Dakle, razlozi nisu nimalo cudni ni apstraktni ni slucajni. Niti je nekome slucajno palo na pamet kako dodatno zaraditi jer u biti nije bilo pitanje "dodatne" zarade nego transfer rizika koji je direktan proizvod FED.

Zlato se moze nazvati valutom jer je sve sta se koristi kao mediator u robnoj razmjeni jest valuta. Medjutim, kolicinska ogranicenost i njegova povijest stvaraju stabilnu percepciju/povjerenje ( a povjerenje je osnova svake valute ) oko stabilne vrijednosti. Kolika je vrijednost ili protuvrijednost neke valute nije toliko vazno. Jedino vazno je da se ta vrijednost ne mijenja (na losije) dok je kao mediator u nasem posjedu.

Sljedece samo kroz jedan citat : ".... Dajte mi kontrolu nad valutom jedne drzave onda me nije briga tko radi zakone. " (Nagradno pitanje: Tko je to rekao ?)

'
'

" Onaj koji se zeli obogatiti u danu, bit ce objesen za godinu."

Leonardo Da Vinci

Tko je glasao

Dakle, propast

Gradonačelnik Asnierea, jednog od 5500 francuskih gradova koji su sudjelovali u rastu balona nekretnina na nagovor Dexie i blizu su bankrota izjavio je kako "nismo razumjeli komplicirane financijske intrumente". Ako sam dobro shvatio prema Stiglitzu bi to bio primjer asimetrije/asinkronije raspoloživosti informacija?
Asniere sad tuži Dexiu zbog prijevare,Dexia tuži Deutsche bank AG i JP Morgan zbog prijevare a US tuži na saveznom sudu Dexiu - zbog prijevare. Bailout plaća EU/Bundesbank pustošenjem ekonomija EU periferije a Barak Obama urgira da se ta stvar sa EU krizom "što prije riješi" jer prijeti US ekonomiji. Pljačkanje se otelo kontroli? Realna ekonomija/sva materijalna imovina očito ne mogu u krvi i znoju namiriti toliko računa (izmišljenih dolara) koliko ih pljačkaši stignu ispostaviti (proizvesti) a nemaju namjeru stati.

Šta vrijedi Paretov optimum takvoj ekipi? Ideja kako se distribucija dobara može obaviti tako da uvijek jedan prođe bolje od drugih s time da drugi ne prođu lošije (za razliku od ideje kako jedan uvijek mora proći bolje od drugih na štetu drugih) može dobiti Nobelovu nagradu ali ni dolara od JP Morgan.

Tko je glasao

savrseno ispravno

medjutim, tanka je linija, ako uopce vidljiva, izmedju asimetrije i prijevare. Ta balans dijeli regularno trovanje od insiderskog primjerice. To ce biti i osnovno pitanje kod rijesavanja tih tuzbi. Dok su, kako kazes, Dexia i DB svoju tuzbu bazirale na definiranom deliktu, Asnierea to bazira u najboljem slucaju na nemoralnom postupku. Bar po terminologiji koju koristis. U prvom slucaju je stvar jasna ako je dokazni postupak uredan. U drugom slucaju vjerujem da nema sanse ukoliko u postupku nije moguce dokazati da su svjesno presucene, zamagljene ili u zloj namjeri krivo prikazane cinjenice. Sta na kraju opet svrsava na prijevari. Strateski je, za sam postupak, bilo sigurno bolje u tom slucaju odmah ici na sve ili nista ali pretpostavljam da u tom trenutku sam tuzitelj nije vidio velike sanse za takav dokaz.

Ja sam osobno nikad nisam vjerovao u mogucnost stvarne win/win situacije ako se ne koriste retoricki trikovi.

" Onaj koji se zeli obogatiti u danu, bit ce objesen za godinu."

Leonardo Da Vinci

Tko je glasao

Ako francuzi nisu razumjeli

Ako francuzi nisu razumjeli "komplicirane financijske proizvode" pa su uletili u investicije i sad su pred bankrotom, zašto su hrvatski građani koji su uzimali "povoljne" stambene kredite u švicarcima morali razumjeti jednako složene medjuvalutarne odnose i ne uzimati takve proizvode koje su im btw. prodali stručnjaci koji o tome puno više znaju?
Možda i nisu namjerno ( u što sumnjam jer tada bi se radilo o čistoj prevari), no svakako bi i oni trebali snositi dio odgovornosti za bjesomučnu medijsku kampanju i dilanje tih svojih proizvoda.

Tko je glasao

Ovo je točno. Asnieres je

Ovo je točno. Asnieres je jedan od 6 francuskih gradova (za sada toliko) koji su tužili Dexiu zbog "prijevarnog oglašavanja svojih usluga". U prijevodu, ugovorili su kredit u švicarcima po niskoj kamatnoj stopi a zbog "kompliciranih financijskih instrumenata" previdjeli "polugu" koja u kasnijoj fazi realizacije kredita omogućuje varijabilnu kamatnu stopu koja je sada dvoznamenkasta. Gradonačelnik Asnierea je Sébastien Pietrasanta,socijalist, doktorirao na suvremenoj povijesti.

Ako sam dobro shvatio, slično glasi i tužba građana RH.
Ako Franzuci dobiju spor - pravac Brussels.

Tko je glasao

Sam proces u hr. će navodno

Sam proces u hr. će navodno pratiti drugovi iz EK pa možda ne budemo morali u Brussel po pravdu.

Tužbu zaduženih u švicarcima nadgledat će Europska komisija?
http://www.business.hr/dogadjaji/tuzbu-zaduzenih-u-svicarcima-nadgledat-...
++++++++++++++
Tužbom će se pokušati dokazati nedopuštena i nepoštena primjena valutne klauzule u CHF, kao i nedopuštena i nepoštena primjena ugovorene odredbe o promjenjivoj kamatnoj stopi iz svih ugovora o kreditima s valutnom klauzulom, i to za sve ugovore sklopljene do 31. prosinca 2010. godine. Tužba se temelji na kršenju odredaba iz Zakona o obveznim odnosima i Zakona o zaštiti potrošača, koji su vrijedili u vrijeme sklapanja pojedinih ugovora o kreditima. Za ugovore od 1. siječnja 2011. razmatra se mogućnost podizanja posebne tužbe vezane samo uz varijabilnu kamatnu stopu, jer se na te ugovore nije primjenjivala valutna klauzula u CHF pa se na njih primjenjuje novi Zakon o potrošačkom kreditiranju.
Proces će, kako doznajemo, pratiti predstavnici Europske komisije i delegacije Europske unije u Hrvatskoj.
+++++++++++

Prijevarno oglašavanje "povoljnih kredita u chf-ima" je jedan od elemenata koji će biti iskorišten u tužbi. Glavni cilj je dokazati nepoštenu primjenu VK i promjenjive kamatne stope.

Tko je glasao

jao,

i ovdje gresaka ko u prici. Naravno ne:
Ta balans nego taj balans
trovanja nego trgovanja

Bas sam grozan :-(

" Onaj koji se zeli obogatiti u danu, bit ce objesen za godinu."

Leonardo Da Vinci

Tko je glasao

Da je samo monetarizam problem!

Ako dobro njušim tvoj zaključak - ti misliš da je problem segmentne prirode iliti devijacije posebice u sferi monetarizma.
Ja smatram da je takovo promišljanje uljuljkivanje u nadi mogućeg popravka sustava, a sustav je koncipiran generalno hapački u smjeru etalona 1 :99.
A to se neda popraviti!

Tko je glasao

I Friedman je dobio Nobela

"Uljuljkivanje u nadi mogućeg popravka sustava" - ovo mi se čini razumnim objašnjenjem kako je nakon Friedmana i Stiglitz dobio Nobela (s time da je Stiglitz zaslužio) - "samo neka priča..."

Naravno da je hapački sustav, banda lopovska je skontala kako je cijeđenje profita iz rada sirotinjska igra (1:1), profit je na štampanju novca (10:1).

Tko je glasao

po pitanju Stiglitza

vidi malo moj kometar da ga ne pisem ponovno. Za mene super lik.

http://pollitika.com/kraj-francusko-njemackog-saveza-eura-i-eu#comment-3...

" Onaj koji se zeli obogatiti u danu, bit ce objesen za godinu."

Leonardo Da Vinci

Tko je glasao

Globalni dugoročni projekt izrabljivanja

banda lopovska je skontala kako je cijeđenje profita iz rada sirotinjska igra (1:1), profit je na štampanju novca (10:1).
Nisam mislio poentirati napuhavanje derivata i fiat money već opredjeljenje "svijeta" o uvođenju svete religije profita ne poradi potrebe već gole potrošnje tj hapanja resursa.
Ukupni novac u optjecaju daleko je manji od uk svjetskog duga bez obzira na generiranje istog tipkom miša - dakle usmjeravam zaključak na konzekvencu "generalnog bankrota" jer se dugovi realno samo multipliciraju i nemoguće ih je vratiti u realnoj vrijednosti iz čega slijedi zaključak da slijedi inplozivni big bang tj urušavanje civilizacije. Naravno da to znaju globalni makroi, znaju to i državne elite. Moje promišljanje i pitanje;
Zakaj elite narodu prodaju muda pod bubrege stoljećima...!?

Tko je glasao

generalno.....

........ na sve novije komentare koji se bave pitanjem ZASTO...

uputio bih na jedan moj post u obliku komentara pod slijedecim linkom iz 2009. pod naslovom "postovani gospodine...."

http://pollitika.com/sedam-pitanja-o-krizi-traze-odgovore#comment-136116

Tu sam pokusao prikazati MOJE vidjenje utjecaja ljudse prirode na sve te dogadjaje.

I danas ponovno zakljucujem da iz tamo navedenih razloga ne radi danas o kraju price vec o spinu. O ciklusu u kojem ce, figurativno receno, neki bivsi proleteri postati kapitalisti a neki bivsi kapitalisti postati proleteri. Sustinski se ne mijenja nista.

Zato nema brige !! ;-))

Zakaj prodaju muda pod bubrege ? Pa zato da bi ostvarili prihod koji ne ostvaruju. A kako bivsi tako ce i buduci....
To nece urusiti civilizaciju bez brige, samo promijeniti red sjedenja za okruglim stolom koji ce i dalje ostati isti.

Don't worry, be happy !

" Onaj koji se zeli obogatiti u danu, bit ce objesen za godinu."

Leonardo Da Vinci

Tko je glasao

Odustajem zbog "cikličkog mira"

I danas ponovno zakljucujem da iz tamo navedenih razloga ne radi danas o kraju price vec o spinu. O ciklusu u kojem ce, figurativno receno, neki bivsi proleteri postati kapitalisti a neki bivsi kapitalisti postati proleteri. Sustinski se ne mijenja nista.

Sorry, nonšalantno prilaziš ovoj polemici na bazi školskih udžbenika, nisi pročitao one linkove te stoga zakljućujem da si i ti vojnik doktrine ciklične evolucije koju su skuhali mozgovi isti oni koji hrane sustav 1 :99. Ja nisam dio te priče i zato odustajem od daljnje prepiske...

Tko je glasao

bas bi mi bilo zao

Zasto? 1:99 stoji. U potpunosti je ispravno. Ja samo kazem da su kroz povijest uvijek revolucionari postajali aristokrati jer se nisu uspijeli suprostaviti svojoj prirodi i time vecinom zaboravili svoja osnovna nacela s pocetka price. Ni najmanje ne mislim da je to fer ili korektno. Niposto. I jos manje sam za to da ako, ja ili bilo tko drugi, smatra da se nece promijeniti nista, ne treba mijenjati nista.

Mislim da si me potpuno krivo shvatio !! Ja jesam za promjene. Itekako. Inace ne bih svakom rijecju bio protiv EU i njenih struktura i nacela. Ja samo zelim, a tu mozda lezi problem u razumijevanju, dati na znanje da ovo sve nije nikakva apokalipsa. Da unatoc velikim poteskocama koje nas jos ocekuju i iskrenom nadanju promjenama na bolje u smislu medjuljudske tolerancije i empatije - koje su i osnova za stvaranje postenog ekonomskog sustava - ti procesi nisu novi ni terminirajuci. Zato zelim poruciti da nema potrebe za strah i paniku vec samo za sto sire sagledavanje stanja i priprema, koliko je to moguce, na nadolazecu oluju.

Stvarno bi mi bilo zao da se povuces iz rasprave.

pozz

'

" Onaj koji se zeli obogatiti u danu, bit ce objesen za godinu."

Leonardo Da Vinci

Tko je glasao

sorry,

brzo sam pisao pa se potkralo podosta gresaka :-((

" Onaj koji se zeli obogatiti u danu, bit ce objesen za godinu."

Leonardo Da Vinci

Tko je glasao

...kronologija "kako u

...kronologija "kako u Španjolskoj nisu znali..."
Vrijedno svake minute čitanja...
http://www.golemxiv.co.uk/2012/06/the-eurofiscal-corruption-contest-the-...

Tko je glasao

Sado-monetarizam

Zanimljiv komentar na temu:
http://www.fpif.org/blog/the_pain_in_spain_falls_mainly_on_the_plain_folk

Zašto to rade: "because they are making out like bandits"

Tko je glasao

they're doing it becaus they

they're doing it becaus they can !!

As simple as that.

" Onaj koji se zeli obogatiti u danu, bit ce objesen za godinu."

Leonardo Da Vinci

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci