Tagovi

Generacija Y

Iskreno me iznenadila spontanost srednjoškolskog prosvjeda, a još više me impresionirala brzina kojom je državna matura odgođena. Očito je da je Dragan Primorac, kojeg iz nekog razloga svi smatraju najuspješnijim ministrom u Sanaderovoj vladi više stvar dobrog marketinga nego stvarnih potignuća, a nekako si mislim ako je već pokupio sve lovorike na temu školstva (ili barem percipiranog napretka koji se navodno dogodio ali ga nitko nije vidio) onda bi morao prihvatiti i odgovornost za cijelu priču.

Iako mi se bolonjski proces konceptualno dopada (unatoč tome što implementacija značajno kaska i organizacijski ali i konceptualno za originalnom idejom, tj. dobrim se dijelom sve svodi na istu priču kao i ranije samo s novim imenom), činjenica je da je bolonja donijela ogromni stres u sustav s kojim se svi još uvijek bore. Priča o državnoj maturi, koliko se god činila sjajnom idejom očito kaska u provedbi, osobito ako znamo da su temelji za topostavljeni još u vrijeme koalicijske vlade, a provedbeni dokumenti koji su trebali biti poznati još 2006 godine do današnjeg dana nisu napravljeni. Pitanje je stoga što će se odgodom od godinu dana postići, jer proces za kojeg je predviđeno tri godine teško da možete sabiti u godinu dana.

Dakle, neovisno o ispravnosti koncepta državne mature, baš kao i s bolonjom; moglo bi se dogoditi da naglo uvođenje i "preko koljena" označi Primorca na isti način na koji je i Stipe Šuvar bio označeno i u stvari sinonim za jedan veliki promašaj u pkolstvu prije trideset godina (iako, ja se nikako ne bih složio da je Šuvarov koncept loš). Svaka promjena je teška i nailazi na ogromni i organizirani otpor, pa tako i ova inicijativa. Pitanje je samo da li je uloženo dovoljno truda da se ti otpori uklone ili barem otupe, ili se išlo sjekirom raditi po finoj mehanici. HDZ kao organizacija nikada nije bila poznata po suptilnim i dobro odmjerenim potezima, već im je brute_force metoda daleko bliža.

No, nije ovo dnevnik o školstvu, nego o ljudima koji su prosvjed istjerali. Kažu novine kako je riječ o ljudima koji su se spontano organizirali i to putem alata poput SMSa, Facebooka i interneta općenito; zajednički nazivnik za ovu generaciju klinaca koji dolaze je generacija Y - ukratko oni kojima su računala, internet i mobilni telefoni sastavni dio života od samoga početka (u odnosu na primjerice generaciju X, tj. one s kraja šezdesetih do početka osamdesetih koji u stvari stvaraju platformu koju generacija Y koristi). Generacija Y je dosada najškolovanija, američka statistika kaže:

  • 97% posjeduje računalo
  • 94% posjeduje mobilni telefon
  • 76% koristi instant messaging
  • 15% IM korinika su logirani 24 sata dnevno, 7 dana tjedno
  • 34% koristi web kao primarni izvor vijesti
  • 28% posjeduje blog, a 44% čita blogove
  • 49% downloada muziku putem p2p servisa
  • 75% studenata ima Facebook račun
  • 60% posjeduje neku vrst portabl audio/video uređaja (iPod i slično)

Naravno, hrvatska Y generacija nešto kasni (zbog zakašnjenja uvođenja interneta, broadbanda, nižeg standarda, manje ponude sadržaja i ostalih faktora) cca. desetak godina, no osnovni elementi Y generacije su ovdje. I ono što je u stvar jedna od zanimljivijih obzervacija, je to što su voditelji "bunta" bili vrlo televizični, uspjeli su u svojih petnaestak sekundi odaslati svoju poruku. Dakle imaju spsobnost formulirati svoj problem u televizičnom formatu jedne ili dvije rečenice, čemu je najvjerojatnije uzrok korištenje SMSa gdje u malo prostora morate iskomunicirati ono što želite.

Čini mi se da ovo nije posljednji puta da se ova skupina ljudi obraća i rješava probleme koji ih muče.

Misao dana:
We're the middle children of history.... no purpose or place. We have no Great War, no Great Depression. Our great war is a spiritual war. Our great depression is our lives.

Komentari

Meni je simptomatično kako

Meni je simptomatično kako Primorac brzo poentira, a klinci zakucavaju SDP - svaka čast na spinu. Naravno kada imaju nekritičku pomoć HRT-a

"Zašto bismo se mi dizali za neku stranku, ako ta stranka o našim problemima pojma nema?"

Rafaela Tripalo iz Virovitice, grada u kojem je sve počelo, inače učenica 3. razreda Opće gimnazije, oštro je osudila povezivanje politike s učeničkim prosvjedom. "Nije u redu da neka stranka sad ubire naše zasluge, a prije prosvjeda nisu ništa poduzimale. Zašto bismo se mi dizali za neku stranku, ako ta stranka o našim problemima pojma nema?", izjavila je Tripalo.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/primorac-neupucen-u-probleme-srednjos...

Tko je glasao

Meni je simptomatično kako

Meni je simptomatično kako Primorac brzo poentira, a klinci zakucavaju SDP - svaka čast na spinu. Naravno kada imaju nekritičku pomoć HRT-a Da to je i meni odmah upalo u vizir... jer povezali su tu njenu izjavu, pa onda studenta Krešimira Bašića i na kraju začinili sa izjavom Ropka Rumore koji e "ograđuje" od studenata ... Ostao sam paf.

Tko je glasao

Ja se DEMOS toplo nadam da

Ja se DEMOS toplo nadam da ekipa iz Studentskog zbora neće pasti u iskušenje da govore u ime studenata...u protivnom, spalit ću indeks iste sekunde.

Tko je glasao

Ja se DEMOS toplo nadam da

Ja se DEMOS toplo nadam da ekipa iz Studentskog zbora neće pasti u iskušenje da govore u ime studenata...u protivnom, spalit ću indeks iste sekunde.
Ne ulazeći sada u ne/opravdanost vašeg prosvjeda ili tko će i u čije ime govoriti ili neće, moj će vam savjet biti da ga (index) svi spalite ako vam prosvjed ne uspije....

Tko je glasao

lijepo ti podučavaš

lijepo ti podučavaš studente, nema što. demonstracije, palež...
umjesto da ih pozoveš da indeks napune peticama.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

lijepo ti podučavaš

lijepo ti podučavaš studente, nema što. demonstracije, palež...
umjesto da ih pozoveš da indeks napune peticama.
Daj daj, LQ, samo bez panike molim. Nije meni ni do kakvog paleža, već je meni da vidim kako nam mladež imma "muda" nešto sama napraviti. Ako će i pogriješiti u nećemu, opet je sve OK jer i sami im kažemo kako je životna (osobna) škola najbolja učiteljica, ali i najskuplja ( i najefikasnija) jer se temelji na vlastitim greškama ... pa i ovaj puta (naravno ako ih bude).

PS. A petice u indexu, hm..... meni moje (+ ostalo) baš i nisu nešto pomogle, a tebi ???

Tko je glasao

Nemaju muda, jer preskaču

Nemaju muda, jer preskaču procedure koje su im stavljene na raspolaganje. Vrijeme ulice je odavno prošlo. Meni se čini prihvatljivijim koristiti se okruglim stolovima i pregovaračkim umijećem. A oni to ne znaju i ne mogu. Dakle, nemaju muda. Pogotovo ne, jer će biti iskroišteni u političke svrhe, a da toga ni sami neće biti svjesni. SDP-ovi novinari i promotori već sjede u zasjedi i veselo trljaju ruke. No dobro. Mene to puno ne tangira. Svake vijesti tri dana dosta.

A što se tiče indeksa, upravo punim treći, ako zanemarimo srednjoškolski i večernjoškolski (hmmm to je ukupno pet....za sada). Što sam starija, pada sve više petica :):) Već su mi se rođeni klinci počeli podsmijavati da planiram s indeksom u ruci dočekati stotu. A što ću, to me održava mladom i poletnom:):). Inače, taj impozantni broj indeksa u odnosu na mlađe kolege na poslu, daje mi ipak neku prednost u pristupu svim mogućim usavršavanjima u struci, pa držim da se dugoročno isplati. Ako ništa, veseli me!

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Nemaju muda, jer preskaču

Nemaju muda, jer preskaču procedure koje su im stavljene na raspolaganje.

O kakvim procedurama pričaš? Ma daj, molim te, studenti se vrlo vrlo često blokiraju uopće u pokušaju sudjelovanja u tim "procedurama" , onemogućava ih se na sve moguće načine, što mogu potvrditi iz vlastitog iskustva.

Tko je glasao

Vrijeme ulice je odavno

Vrijeme ulice je odavno prošlo Hm hm, meni se čini da je upravo obrnuto što potvrđuje i vaš ministar Primorac koji je tek sa prosvjedima učenika odjednom nešto čuo i odmah progledao. E sad kako je u lijepoj našoj (a bogme i u njihovoj) problema puno... ili preciznije, svaki dan sve više , a niko ne čuje pa ne čuje ..... ,...ministara kao u priči ....
A možda i nema druge no ponoviti (više puta) akciju: "Pomozimo im da čuju"

Tko je glasao

ministara kao u priči, ali

ministara kao u priči, ali ipak manje nego za trećejanuarske diktature :):) i bar se ne bave promjenom tapecirunga na namještaju :)

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

haha, a zato imamo nekoliko

haha,
a zato imamo nekoliko desetaka tisuća novih podobnih birokrata, ili primjerice samo u vladi sada sjedi nekih 60ak državnih tajnika

nemoj pričati o tome jer HDZ je uvijek igrao na velike brojeve, pa u bilo čemu

Tko je glasao

i bar se ne bave promjenom

i bar se ne bave promjenom tapecirunga na namještaju :) Molim te lipo, ništa kontra našeg Šime :):):) .... jer bi te moglo napast onih 10%... :):):)

Tko je glasao

Ma ja sam ipak malo stariji

Ma ja sam ipak malo stariji student, predzadnja generacija po starom programu pa ne mogu suditi o Bolonji, a i tako, moje studentovanje je pri kraju - 1 more to go. Ono što o tom procesu znam, znam iz priča mlađih kolega i kolegica. Onako generalno (jer to je sasvim ozbiljna tema, o kojoj ću kad uhvatim vremena napisati dnevnik), dojam je da Bolonja kao takva ima i dobrih i loših strana, ali da je ključni problem u tome što kako Ministarstvo, tako i Rektorat (govorim o Zagrebu, ne znam situaciju na drugim sveučilištima) podcijenilo dubinu ove reforme. Njom bi kompletno visoko obrazovanje bilo okrenuto naglavačke. Ključni element je stvarni upliv studenata koji bi postali u kreiranju programa i kadrovske politike. Konkretno, zamisli kakav je šok nekom prdonji sa Prava da popije packu ili možda čak i otkaz ako ima prolaznost ispod 50%, negativno bude ocijenjen u anketama ili zato što eksplicitno vrijeđa studente.
To je potrebno reformirati, a to je upravo ono protiv čega se konzervativna struja bori. Nisam siguran da sve to skupa ima veze s Bolonjom - mislim da se to moglo provesti i bez pretvaranja fakulteta u srednju školu (zapisivanje studenata, domaći radovi - jebote, jedva sam dočekao kad sam se riješio tog tlačenja u srednjoj i dobio slobodu). Ako će se protestirati radi toga, imaju me, ali za svaku pizdariju se neću blamirati.
Nažalost, u jedno sam siguran, a to je da ako Studentski zbor bude ovo organizirao, to će biti kaos. Ovaj lik, njihov predsjednik, koliko čujem od ljudi koji ga poznaju, student je već 7 godina na PMF -u, dakle (ako je istina, jel, ne znam čovjeka osobno, ali rekoše mi ljudi kojim vjerujem), čovjek je profesionalni student, najgore od starog sustava, kojeg on nema interesa mijenjati. Osim toga, poznato je da je ta ekipa spizdila grde pare na putovanja i najrazličitije druge "aktivnosti"...govorimo o stotinama tisuća kuna. Sumnjam da će njih itko ozbiljan slijediti, potrebni su jači vođe. Makar, da sitacija jest zrela, to svakako.

Tko je glasao

Ovaj lik, njihov

Ovaj lik, njihov predsjednik, koliko čujem od ljudi koji ga poznaju, student je već 7 godina na PMF -u,

Nije to taj :-) Taj je smijenjen, još prije 3 godine...(možeš pogledati i moj osvrt ovdje.
al još uvijek ima dovoljno ljudi u SZ-u koji se ponašaju neodgovorno...

Tko je glasao

E hvala ti na intervenciji,

E hvala ti na intervenciji, zamalo sam čovjeka popljuvao ni krivog ni dužnog :). Moj bed, slabo pratim sveučilišnu politiku.
Čini li ti se da ima nade s novom ekipom...ili treba jos pričekati pa vidjeti?

Tko je glasao

samo pričekati pa

samo pričekati pa vidjeti...

al ovo što si rekao o toj ekipi iz SZa je nažalost točno..

Tko je glasao

Pa nije bas da smo o

Pa nije bas da smo o problemu drzavne mature sutili i nismo nista poduzimali do prosvjeda. Dva dokaza (a ima i ih i vise):

1. Link na članak iz Jutarnjeg od 23.10. prošle godine gdje sve problematiziramo ukljucivo i moja izjava koja kaze da sam za odgodu drzavne mature

2. 17.3. ove godine smo trazili hitnu sjednicu Odbora za obrazovanje Sabora na temu drzavne mature sa zahtjevom da dođu ljudi iz Ministarstva i sve objasne kako to oni misle i da se izjasne o problemima i otvorenim pitanjima. Zahtjev se ignorirao.

Tko je glasao

Koliko se sjećam, ti si se

Koliko se sjećam, ti si se u svom predizbornom programu zalagala protiv uvođenja obvezne srednje škole. To govori o razini tvog intelekta i zalaganja za Hrvatsku kao društvo znanja! Tvoj moto bi mogao glasiti: "što nepismeniji, to bolji".

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Baš je ta Lugarićka

Baš je ta Lugarićka grozna:
20.06.2007.
Sabor je danas raspravljao i o prijedlogu Nacionalnog programa za uvođenje obaveznog srednjoškolskog obrazovanja. U ime Kluba SDP-a govorila je Marija Lugarić, istaknuvši kako je upravo SDP i predložio produljenje obaveznog obrazovanja do prvog zanimanja. SDP podržava sve ciljeve istaknute u programu, ali to je samo operativni program mjera loš i ne jamči njihovu provedbu. Stječe se dojam da je program mjera rađen kao rezervni odgovor na nepromišljene najave ministra Primorca da će od 1. rujna 2007. srednja škola biti obavezna. Istaknula je da prijedlog nudi samo djelomična rješenja, a nama je potreban efikasan i konkretan operativni program s jasnim financijskim pokazateljima koji neće obilovati nedostacima i nedorečenostima, frazama i deklaracijama. Poručuje da je potrebno malo više planiranja, a malo manje samohvale.

Prvo si to nacrtaj, a onda probaj shvatiti što je Lugarićka rekla.

http://www.sdp.hr/layout/set/print/content/view/full/15640 (to je SDP-ov link, fuj, i to je sigurno laž).

Tko je glasao

Što o reformama školstva

Što o reformama školstva misli Marija Lugarić, koja te reforme uopće ne bi ni provodila, jer joj je sve to skupa užasno teško, neizvedivo, nema novaca, bla, bla, bla, ...rekla je odavno na svom blogu:

http://www.marijalugaric.bloger.hr/default.aspx?date=1.8.2007

Na što sam joj odgovorila sljedećim postom na mom blogu:

http://lionqueen.blog.hr/2007/08/1622998362/kad-se-djeca-bave-politikom....

Kad se djeca bave politikom

Čitajući Jutarnji List, nabasah na link koji vodi na blog SDP-ovke Marije Lugarić.

Čitam i ne mogu vjerovati. Odličan epp-blog za HDZ. Marija Lugarić u njemu iznosi sva dostignuća koja je HDZ na području obrazovanja učinio za svoga mandata, a o kojim dostignućima SDP može samo sanjati.

No, idemo redom:
"ZEMLJI ZNANJA" po uzoru na Irsku koja je danas upravo zbog toga jedna od najbogatijih zemalja Europe. No, naše ministarstvo je očito zaboravilo na to da je Irska takvo društvo gradila desetak godina, a našem ministru Primorcu i Vladi je očito stalo do toga da Hrvatska (barem prividno) postane "ZEMLJA ZNANJA" do idućih parlamentarnih izbora.
Marija, Marija, važno je početi. Vi niste ni počeli, niti ste imali namjeru. A HDZ je odavno počeo, pa tempo kojim juri prema izborima, skratit će irsko vrijeme bar za pola, što je za 1000% bolji rezultat od SDP-ovog, koji nije ništa ni počeo.

Ali idemo dalje:

Prvo su još prošle godine svim hrvatskim učenicima obećani besplatni udžbenici. Još se sad sjećam kako je ministar progutao knedlu u grlu kad je to izgovorio. Po riječima ministra Primorca za njih bi se trebalo izdvojiti čak 267 milijuna kuna iz proračuna, odnosno iz programa populacijske politike.

A onda na blogu Marije Lugarić što SDP misli o besplatnim udžbenicima:

Meni se čini da je cijela ta priča s besplatnim udžbenicima definitivno nepotrebna.

Pa naravno da su Mariji Lugarić, uz saborsku plaću, koju joj je omogućio hrvatski narod, nepotrebni besplatni udžbenici, ona će svojoj djeci kad ih bude imala, plaćati udžbenike od novca hrvatskog naroda, koji neka plaća i njene i svoje udžbenike.

Dalje, veli SDP:

Od ove godine je u osnovne škole došao HNOS, u srednje škole je došla državna matura, a na sveučilišta prije par godina Bolonjski proces.

Da, prije dvije godine HDZ je pokrenuo Bolonjski proces, od ove godine je u školu došao HNOS, a uvodi se i državna matura. Sve je to postigao HDZ u vrlo kratkom vremenu. Za razliku od SDP-a koji u vrijeme svoga mandata na području obrazovanja nije napravio NIŠTA.

A tek ovaj biser na Marijinom blogu:

paradoksalna i sama činjenica da nas država tjera u visoko obrazovanje

Pa Marijice, dušo, država nas tjera na visoko obrazovanje kako bismo se što lakše uključili u globalizacijske tijekove. Ova država nas TJERA NA VISOKO OBRAZOVANJE, za razliku od SDP-ove Jugoslavije koja je Hrvate tjerala u radničku klasu!

Dalje piše na Marijinom blogu:

Najnovija izmišljotina ili bolje reći dekret našeg ministra Primorca je obavezna srednja škola.

SDP bi najradije da svi Hrvati ostanu na razini pučke škole, kako bi mogao lakše manipulirati narodnim masama, kako je naviknut u vrijeme mračnjaštva. Za razliku od SDP-a, HDZ je shvatio važnost obrazovanja, pa tako ljude sa srednjom školom tjera na visoko obrazovanje, a ljude s pučkom školom tjera na srednjoškolsko obrazovanje. Da li time Hrvatska gubi ili dobiva, zaključite sami!

A što reći na ovo:

Ministar očito misli da se njegovim silnim potpisima i zakonima može naglo izgraditi cijela zemlja znanja.
Kako bi se cijela ta ideja o obaveznom srednjem školstvu temeljito obradila i integrirala u postojeći sustav, trebaju proći mnoge godine i treba se investirati silan novac.

Dakle, za ono za što HDZ zna kako će financirati, SDP ne zna i SDP ne želi investirati SILAN NOVAC kako bi Hrvatska postala zemlja znanja. SDP očito želi Hrvatsku kao zemlju neznanja, a investirati u znanje SDP-u očito znači uludo bacati SILAN novac.

Odličan post, kao da je pisan za predizbornu promidžbu HDZ-a. Marija, samo tako naprijed. HDZ uopće ne treba trošiti novac na svoju kampanju.

P.S. Što narod misli o Lugarićkinom i SDP-ovom sustavu obrazovanja, pokazao je na izborima u studenom 2007. godine.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Što o reformama školstva

Što o reformama školstva misli Marija Lugarić, koja te reforme uopće ne bi ni provodila, jer joj je sve to skupa užasno teško, neizvedivo, nema novaca, bla, bla, bla, ...rekla je odavno na svom blogu:

http://www.marijalugaric.bloger.hr/default.aspx?date=1.8.2007

A neki ocito ne znaju citati jer je tamo jasno napisano da to nije moj tekst... To je jedan od gostujucih postova, među kojima su objavljeni i oni s kojima se osobno ne slažem.

Nauči čitati što piše prije nego što se baviš analizama koje nisu nista drugo nego (prozirne) političke manipulacije.

Tko je glasao

ti si urednik svog bloga i

ti si urednik svog bloga i ako si stavila taj tekst tamo, znači da je to tvoj tekst i da se kao urednik slažeš s njim. dakle, ne izvlači se sad. vrijeme je da se političari nauče preuzimati odgovornost za svoje stavove. pogotovo ti mlada. političara demagoga nam je pun kufer.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

zanimljivo tumacenje. tim

zanimljivo tumacenje. tim vise sto sam vrlo jasno stavila da to nije moj tekst. čak i ako prihvatimo tezu da kao "urednica" potpisujem sve tekstove (i na neki način odgovaram za njih), mislim da to u demokratskim i iviliziranim medijima ne znači da se moram nužno slagati sa svime napisanim nego da samo smatram da je temeljem ovog ili onog kriterija (a kriterije sam objasnila u postu ranije) nešto vrijedno objavljivanja.

po toj tvojoj teoriji bi svaki novinarski tekst ili prilog autmatizmom bilo i stajalište urednika. Što onda u tom slučaju s novinarskoom slobodom, neovisnošću i autonomijom u koju se svi zaklinjemo kao jednog od temeljnih uvjeta demokracije?

Meni je puno problematičnije da ti u oja usta stavljas recenice koje isu moje (neovisno slazem li se sa njima ili ne) a jako dobro znas da to moje recenice nisu. Ali od tebe je tesko ista drugo ocekivati osim manipulacije...

Tko je glasao

da, tom analogijom bi mogli

da, tom analogijom bi mogli reći i da sve što se napiše na pollitici je moje mišljenje, a to definitivno nije...

loš argument

Tko je glasao

Lijepo je što si si dala

Lijepo je što si si dala toliko truda ... no poanta je u tome što si Lugarićku vrlo jasno i bez ikakvih ograda optužila za odbacivanje ideje o obveznom srednjem školovanju što jednostavno nije istina. Kritički osvrt na način provedbe je nešto sasvim drugo. No, ne želim biti njezin odvjetnik niti mi je to bila prvobitna namjera ... htio sam samo ukazati na neistinu u tvojoj tvrdnji.

Kad se već u ovoj cijeloj demagoškoj priči pozivaš se na velika dostignuća HDZ-a:
Da, prije dvije godine HDZ je pokrenuo Bolonjski proces, od ove godine je u školu došao HNOS, a uvodi se i državna matura.
Spominješ državnu maturu ... ma što reći ... fenomenalan uspjeh HDZ-a i ministra Primorca!!!
Što se tiče Bolonje: na Stojedinici sam čuo (a u vezi s najavljenim prosjedima) kako ministarstvo odbija bilo kakvu odgovornost jer su oni samo donijeli zakon, a sveučilišta su trebala obaviti ostalo. Ako odbija odgovornost, onda valjda nema ni tako velebne zasluge ... ili je u pitanju strah što će se dogoditi pa se peru unaprijed.

A što se tiče ove rečenice:
SDP bi najradije da svi Hrvati ostanu na razini pučke škole...
pogledaj malo što kažu ankete o strukturi biračkog tijela pojedinih stranaka.

I daj više prestani pisati kao da si još uvijek u SKH - samo si promijenila stranu, a rečenične konstrukcije i frazetine su ti manje - više iste.

Tko je glasao

I daj više prestani

I daj više prestani pisati

prijetiš li ti to meni?! ako je ovdje zabranjeno pisati, onda dobro. odlazim. uživaj u jednoumlju.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Evo, sada si upravo izvela

Evo, sada si upravo izvela ono što stalno činiš: riječ - dvije si izvadila iz konteksta, izvrnula i protumačila kako ti odgovara ... i evo nam jednoumnog ruperta. Ma bravo! Klap, klap, pljesk, pljesk!
A kada smo već kod jednoumlja - pogledaj što si pisala o HDZ-ovim stranačkim izborima. To je valjda bila obrana "višeumlja" ... a, ne, u slučaju HDZ-a radi se o stranci u kojoj su svi zadovoljni i složni, u kojoj vođa zastupa interese svih članova ... ma daaaaj, izgleda kao da si predavala TIPSS, a ne samo bila odlikašica. Pa shvaćanje demokracije: ona se ne odvija na ulici, ne, ne (eto, imamo uzorne demokracije u Mianmaru, Kubi, Sjevernoj Koreji, tamo se ne prosvjeduje na ulicama). Naravno, kao i komunjare, zaboravit ćemo da je prije dolaska na vlast sve bilo demokratski i dopušteno.
Hoćeš li otići ili ne s Pollitike, to je tvoja stvar. Ja te ovamo nisam niti zvao, a da sam baš nešto jako pametno od tebe naučio, iako imaš pet indeksa, pa iskreno rečeno baš i nisam.

Tko je glasao

pa nisi se valjda poveselio

pa nisi se valjda poveselio da ću stvarno otić s politike..e jesi naivan... a samo sam otišla na službeni put.....i vratila se, kao što vidiš. a ti odmah nulu, ccccccccccccc

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

tom logikom razmišlljanja,

tom logikom razmišlljanja, trebalo bi uvesti obvezan i fakultet. kvragu, neka bude obvezan i doktorat! uf al ćemo bit društvo znanja, sve će se pušit za nama.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Ma najbolje da Ustavom

Ma najbolje da Ustavom uvedemo obavezu da nam svi građani odmah budu redovni sveučilišni profesori.
Akademiju opet ne možemo dirati, ipak su oni elita.

Tko je glasao

odlična ideja. kad se ja

odlična ideja. kad se ja uhvatim politike, uvest ću to.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Da, možda i jeste, imate i

Da, možda i jeste, imate i politiku za mlade koja nije loša. No, rekla bih, da kao i u slučaju Pukanić, reagirate na razini i na način koji ne dopire do onih na koje se odnosi, dakle do javnosti. Treba valjda i analizirati postojeće politike, govoriti o konkretnim stvarima, podržati, pridružiti se prosvjednicima i organizacijama CD-a, čak i kad (bilo koja) stranka nije nositelj i inicijator.

"Slučaj P." mi je poznatiji, pa ću ilustrirati na njemu. Koga je uopće bilo briga za onu prvu SDP-ovu interpElaciju za smjenu Milinovića, odnosno hoće li, u tom trenutku, SDP rušiti ministra? Ljude su zanimala prava Mirjane Pukanić, njena obrana i zaštita, uvjerljivi rezultati istražnih postupaka, transgresija u institucijama, a ne još jedno traćenje vremena na ionako beznadna prepucavanja u Saboru. Ako se istrage u institucijama provedu do kraja, ne jedan ministar, nego pola vlade moglo bi pasti ko zrela kruška. Ova druga interpelacija bi i mogla imati smisla, ali uglavnom zato što su javnost postavljala prava pitanja.

Tko je glasao

Iskreno me iznenadila

Iskreno me iznenadila spontanost srednjoškolskog prosvjeda, a još više me impresionirala brzina kojom je državna matura odgođena. Očito je da je Dragan Primorac, kojeg iz nekog razloga svi smatraju najuspješnijim ministrom u Sanaderovoj vladi više stvar dobrog marketinga nego stvarnih potignuća, a nekako si mislim ako je već pokupio sve lovorike na temu školstva (ili barem percipiranog napretka koji se navodno dogodio ali ga nitko nije vidio) onda bi morao prihvatiti i odgovornost za cijelu priču.

Da je ministar Primorac uspješan ministar mogu znati samo mudri ljudi. Oni koji to nisu, oni ništa ne shvaćaju, pa izlaze na demonstracije, ili ih podržavaju. Mladi nisu mudri, jer se mudrost stječe s godinama i iskustvom. Ali vi stariji, zašto niste mudri, ja ne znam. Začudio me čak i Demos.
Potkrijepit ću svoju tvrdnju samo s dva citata istog čovjeka:

Mudrost je sposobnost percipiranja i vednovanja dugoročnih posljedica nekog ponašanja. Često se povezuje sa spremnošću na kratkoročne žrtve u korist dugoročnih dobitaka.
Često je bolje loše napraviti dobru stvar, nego dobro napraviti lošu stvar.
R.L. Ackoff
http://www.quantum21.net/?id=670&PHPSESSID=d06937b358d53314d608e9a88be1fdc9

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Da je ministar Primorac

Da je ministar Primorac uspješan ministar mogu znati samo mudri ljudi.

Ne samo da je uspjesan, nego daleko vise od toga!
On je zapravo dalekovidni vizonar.Sto bi se na primjer dogodilo kad bi on naprasno dao ostavku, jer je eto slucajno ministar obrazovanja, a samo zato jer ono ocito "radi" lose?!
To bi bio presedan na drzavnoj razini!
I kad bi se takvo sto slucajno dogodilo, onda bi mi izgubili onaj fini pythonovski sarm koji nas krasi i daje prepoznatljivost, brand i trade mark, koji je tako rijedak u vecini predosadnih europskih drzava.Oni nas bas zbog te sarmantne neodgovornosti na svim razinama i drze sasvim ispravno dijelom egzoticnog Balkana.
Sto vise, urodjena snalazljivost je proizvela i odredjeni ad hoc improvizirani dojam ( skec kojim bi se rado zakitio i John Cleese) "korisne suradnje ministra i prosvjednika".
Oni su mozda ovo zajedno izveli, a da bi razotkrili ulizice koje ultrahipersposobnog ministra tako uporno farbaju & vuku za nos.Za sto on takodjer i nikako nije odgovoran! Da se razumijemo:
Pa gdje je to molim vas ministar odgovoran za los rad ministarstva ili za ljude u ministarstvu koji prikrivaju pravo stanje?!
Od takvog su se cjepidlacenja japancima sasvim sigurno i istanjile oci.

Tko je glasao

On je zapravo dalekovidni

On je zapravo dalekovidni vizonar.Sto bi se na primjer dogodilo kad bi on naprasno dao ostavku, jer je eto slucajno ministar obrazovanja, a samo zato jer ono ocito "radi" lose?! To bi bio presedan na drzavnoj razini!

Fenomenalna mi je ova opsjednutost otkazima kao rješenjem svih problema. Kao da imamo 20 sposobnijih od Primorca (ili koga god) koji čekaju da se otvori prilika za ministarsko mjesta u ministarstvu znanosti...

Je, kužim za ameriku da to vrijedi, oni ipak imaju pool kandidata 300.000.000 vs nas niti 5 milijuna....ali nije mi jasno što bi u hrvatskoj postigli osim malo PR-a....

Problem ministarstva znanosti i državne mature/bolonje je višeslojni, primarno se radi o otporu prema reformama.... Taj otpor treba skršiti bez milosti i nadam se da će Primorac iskostiti javnu potporu koju su mu osigurali srednjoškolci za projekt državne mature i opustiti sve ravnatelje škola koji nisu izvršili potrebno informiranje nastavika i učenika...

Istina, Primorac snosi svoj dio odgovornosti ali mislim da je to minorno u slučaju jer reformu ne koči Primorac već sustav ispod njega...

p.s.
Vidim da se i SDP bacio u pisanje interpolacija, sljedeći drLesara koji bez stranačke potpore jedino što može raditi je baviti se najnižim aktivnostima koju narod voli slušati pa se nada da će mu to dati potpuru na sljedećim izborima...

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Vidim da se i SDP bacio u

Vidim da se i SDP bacio u pisanje interpolacija

interpelacija, a ne interpolacija

to su full razlicite stvari

ali neki ocito znaju najbolje

Tko je glasao

a ti očito nemaš pojma

a ti očito nemaš pojma što bi to bilo "tipfeler"

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

a "o" i "e" se nalaze jedni

a "o" i "e" se nalaze jedni pored drugih na tipkovnici pa je tako lako tu napraviti tipfeler... Ma, uostalom kaj ja znam, lavica je najpametnija...

Tko je glasao

Fenomenalna mi je ova

Fenomenalna mi je ova opsjednutost otkazima kao rješenjem svih problema.

E, bijesni, nije problem u tome što ti ne razlikuješ pojmove "otkaz" i "ostavka", a pojam političke odgovornosti ne postoji u tvom vokabularu ... nevolja je u tome što takve probleme imaju i ministri u ovoj vladi.

Klauški je napisao zgodan komentar :
...ministar Primorac već idućeg jutra odustaje od svega onoga na čemu je radio punih pet godina. Tolika je razina kompetencije: njegove, ali i ministarstva kojemu je na čelu već dva mandata. I već za par dana ministar se ne posipa pepelom zbog toga što je učenike i nastavnike izložio lošem i nedorečenom projektu državne mature, već panično po hodnicima ministarstva traži odgovorne. Kao da se radi o propustu nižerangiranog službenika u nekom odjelu "zadnja vrata desno", a ne o kapitalnom projektu Ministarstva prosvjete.

To, nažalost, nije obrazac ponašanja samo ministra Primorca, već čitave Sanaderove vlade. Desetine odluka povučene su kad se javnost digla protiv njih, što dovoljno govori o kompetenciji ljudi koji ih donose. Sjetimo se samo prodaje Liburnije, pa prodaje KIM-a anonimnom HDZ-ovcu, pa naplate PDV-a od Hrvatske radiotelevizije kojeg je Ivan Šuker ujutro najavio, a Sanader popodne obustavio.

Za Sanaderovu Vladu vrijedi novi aksiom Murphyjeva zakona: što je veća odluka, to ju je lakše srušiti.

A istina je samo jedna: Primorac je na čelu Ministarstva prosvjete već petu godinu, cijelo vrijeme projekt državne mature u njegovim je rukama, on za njega odgovara i treba kontrolirati svaki djelić njegove provedbe, on zna koji su mu suradnici jer ih je sam tako postavio i trebao bi odmah znati na kojoj razini je "zaškripalo" - ako već nije na najvišoj. Ako za to nije sposoban, ako ne drži pod kontrolom velike projekte, ako ne zna gdje je "sustav mogao zakazati" i ako se najbolje informira s ulice, onda možda nije za taj posao.

Tko je glasao

On je zapravo

On je zapravo dalekovidni..... Pa čovik očito ima problema sa vidom, a to onda nije za ovaj portal ... ima tamo neki drugi..... pliva zdravlje ili tako nekako....

Tko je glasao

G-news, konačno uviđaaš

G-news, konačno uviđaaš velike izvozne potencijale naših poslovanja.

Imamo živog materijala više nego što BBC izvozi stalno. Da plasiramo na svjetska tržišta samo 1/10 te izvozne robe, u vidu dokumentarnih serijala i slično, to bi vjerojatno premašilo 3-4 mlrd EUR-a čiste zarade godišnje. naravno, koristeći Tita kao svjetski brand. Samo Zagreb bi mogao biti brand koji bi se mogao 10-tak godina uspješno tržiti, non stop, čak i sadašnji planovi razvitka, a ono u tijeku i prije je prima roba.

A onda u vezi s tim turizam i financijski poslovi, koji su grane kojima smo vični i držimo tip top (finacijski poslovi stalni rast dobiti više od 20 % godišnje), samo malo vještije i primjerenije. Npr. ukupna prezentacija bolnice Blato, stadiona, sanacije Jakuševca a naročito pročistača bi privukle najrecentnije poslvno-tehničke snage, radi iznimnog spoja dobiti sa znanjem i tehnologijama, zapravo ukupni uspješni razvitak grada (Zagreba), ono što se po svijetu jako jako traži. Itd.

Tko je glasao

Da je ministar Primorac

Da je ministar Primorac uspješan ministar mogu znati samo mudri ljudi.

Ovisi šta je nekome definicija uspješnog ministra.
Ako se gleda slijepo izvršavanje naredbi svoga gazde, onda je uspješan.
Ako se gleda da može lagati naciji u prime time terminu tv-a, onda je uspješan,
ako se gleda da je sposoban izmisliti porijeklo jedne nacije, onda je uspješan,
ako se gleda uspinjanje u karijeri unatoč elementarnom nepoznavanju struke, onda je uspješan,
ako se gleda zataškavanje nestručnosti i svaljivanje krivice na druge, onda je uspješan,
ako se gleda akademski uspon do profesora, u kratkom vremenskom roku, unatoč manjku vremena, onda je uspješan (uspješniji od generala Ćuka koji je svojedobno pod granatama završio fakultet u tri mjeseca)
ako se gleda da je dugo figurirao kao nestranački mistar (pored živog Sanadera) onda je uspješan,
ako se gleda da je frend Bushove mame onda je uspješan.......

od tvoje definicije za mene je točno samo da je ministar. Nažalost.

Tko je glasao

Ministar Primorac pokrenuo

Ministar Primorac pokrenuo je ustanovljenje hrvatskog nacionalnog kurikuluma za predškolsko, osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje. Što znači kurikularni sustav u odnosu na klasični sustav obrazovanja jako dobro znaju prosvjetni radnici. Klasični sustav obrazovanja određuje država strogo propisanom sadržajem, a krikularnim sustavom, sadržaji su propisani globalno, a učenicima, nastavnicima i roditeljima, te neposrednom okruženju (gospodarstvu i sl.) prepušteno je dopunjavanje sadržaja prema trenutnim potrebama, što povećava fleksibilnost obrazovanja i nemjerljiv je napredak u odnosu na klasičan sustav nastave.

Nadalje, ministar Primorac uveo je u škole hrvatski nacionalni obrazovni standard u osnovnu školu, čime je rasteretio nastavno gradivo nepotrebnih sadržaja. učenje prema HNOS-u više nije usmjereno za puko zapamćivanje činjenica i reproduciranje, već na usvajanje i razvoj kompetencija. na učenje kako učiti. ne učiti kako rješavati postojeće probleme, već kako rješavati buduće probleme. učiti misliti. ako negdje netko nije krenuo s hnos-om na način kako je hnos zamišljen, to je zato jer i najbolje stvari uvijek zapnu na nesposobnim pojedincima.

prenosim u cijelosti članak:

U Hrvatskoj 2085 osnovnih škola
Na svakog učitelja u redovitom osnovnom obrazovanju dolazi 13 učenika
Na području Hrvatske na kraju školske godine 2005./2006. djelovalo je 839 osnovnih škola, koje su u svom sastavu imale 1246 područnih škola, izvijestio je Državni zavod za statistiku. Broj osnovnih škola nije se bitno mijenjao u odnosu na prethodnu školsku godinu, kao ni broj učenika kojih je u 2085 škola bilo 384.634. Odnos broja učitelja i učenika u redovitom obrazovanju bio je 1:13, a obrazovanju za djecu i mladež s teškoćama u razvoju 1:2,9. Bilo je 78,9 učiteljica. U 2057 škola nastava se izvodila samo na jednom jeziku, od čega u 2015 na hrvatskom, u 19 na srpskome, u 11 na talijanskome, u sedam na češkome, u pet na mađarskome. Osim na hrvatskom jeziku 28 škola nastavu izvodi na jezicima nacionalnih manjina. Ukupno je 4706 učenika polazilo nastavu na jezicima nacionalnih manjina, od čega na srpskome 2522, na talijanskome 1570, na češkome 333, na mađarskome 202, a na njemačkome 79. ...

Izvor: http://www.poslovni.hr/67685.aspx

Iz navedenih brojki proizlazi da je bilo cca 30.000 učitelja, samo u osnovnim školama. Misliš li da je ministar Primorac mogao razgovarati baš sa svakim od njih i provjeriti njihove kompetencije. HNOS se uvodi upravo zato da se na druge načine kontrolira i garantira jednoobraznost obrazovnog sustava.

Nadalje, založio se za uvođenje obvezne srednje škole. Da ništa drugo u svom mandatu nije napravio, time je napravio nevjerojatno puno. To je čovjek koji ima viziju! Koji razumije što znači globalizacija i da se samo kvalitetom ljudskog kapitala možemo uključiti u nju. A kvaliteta ljudskog kapitala mjeri se obrazovanjem i zdravljem.

Za moj pojam, ministar Primorac je jedan od najuspješnijih i najpametnijih ministara otkad je hrvatske države! Vjerujem da bi i vi to zaključili, kad biste marginalizirali stranačku pripadnost i bili iskreni. No kako ne očekujem takvo što, eto, nek bude vama u duši. Ja znam istinu.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Za moj pojam, ministar

Za moj pojam, ministar Primorac je jedan od najuspješnijih i najpametnijih ministara otkad je hrvatske države!
To je moguće ili čak veoma vjerojatno, kao što je Bandić jedan od najuspješnijih i najpametnijih gradonačelnika, Vidošević jedan od najuspješnijih i najpametnijih gospodarstvenika ...

Šta raditi, Lion Qeen, možda ništa?

Tko je glasao

Čovjeka slučajno poznam iz

Čovjeka slučajno poznam iz mlađih dana kada je pred svjedocima na splitskoj Rivi brutalno udario Sanju Pavelu, svoju tadašnju djevojku kad ga se usudila ostaviti. Poslije je to demantirao iako je bilo mnoštvo svjedoka. Također iz prve ruke znam da ne pozna svoju struku. Neke ispite na fakultetu je položio preko veze. Malo je poznato da je poput Kirina radio kao izbacivač jer je trenirao Tae kwon do i bio je uspješan na razini Juge. Pred kraj specijalizacije pedijatrije u Splitu "je u fino zamoljen" da završi specijalizaciju negdje drugdje. Nije se pojavljivao na poslu, a i nije znao gdje se stavlja stetoskop i kako se auskultira srce djeteta, ali eto profesora. Priča o hrvatskom uspjehu. Izvrstan je organizator, zna podvaliti muda pod bubrege i istina je da nije glup, ali je nesposoban za puno stvari koje po meni trebaju krasiti uspješnog političara.Sposoban je napraviti dobar spin, ali je majstor forme a ne sadržaja. Eto vidiš da ga ne volim nevezano za stranku. Bio je smeće i prije ulaska u HDZ, ali eto ti kažeš da je najuspješniji u povijesti stranke.

Tko je glasao

to što si napisao ovdje o

to što si napisao ovdje o njemu je na nivou babe placarice. ne zanima me što je on kao čovjek, već me zanima što je napravio za školstvo. gore sam napisala koje je projekte pokrenuo i svjesna sam na kakve probleme je mogao naići u radu s ljudima. ono što iz iskustva znam je da je najgore raditi s ljudima, imati ideje, koje treba netko drugi realizirati, tko ne prihvaća te ideje. vjerujem da to znaš i sam.
mislim da nije u stranci, a ako i jest, ne vidim zašto bih morala znati da li je i kad je potpisao pristupnicu. znam toliko da je ministar u ovoj vladi i znam što je radio, jer me zanimao novi sustav obrazovanja. kao što sam svojevremeno morala sudjelovati u svakom segmentu privatizacije svoje firme, zato jer me zanimala promjena iz socijalističkog u kapitalistički način gospodarenja, tako pratim i ove promjene. svaka promjena sustava je teška i skopčana je s mnogim neuspjesima. no nije važno ide li linija grafikona uspjeha i neuspjeha gore ili dolje, važno je da je trend u usponu. sve ostalo mi je marginalno.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

važno je da je trend u

važno je da je trend u usponu.
Čuj, okrenula si grafikon naopačke . . .

Neke logike komunizma nikako da nestanu. Sjećam se podatka da je blagostanje u Jugoslaviji znatno poraslo što se može vidjeti prema porastu broja frižidera i televizora u zadnjih 10 godina . . . (vijest negdje iz 80.)

leddevet

leddevet

Tko je glasao

Da je ministar Primorac

Da je ministar Primorac uspješan ministar mogu znati samo mudri ljudi. Možda bi ipak to on sam trebao kazati jer tvrdi i opn sam kako su u slučaju državne mature zabrljali mada suvisla obrazloženja gdje, kako, tko, zašto ješ nema, a posebno je zanimljivo da ministar pojma nema što mu suradnici rade... ili ipak ima.... :):)
Mladi nisu mudri, jer se mudrost stječe s godinama i iskustvom. Mislim da vam je u HDZ-u velika frka jer se bojite da bi i studenti mogli uraditi nešto slično X još puno više, i to tako da tu grudvu više niko nebi mogao zaustaviti. Da je tako potvrđuje i ovakav prilog nacionalne dalekovidnice koja spajajući događaje šalje poruku kako j esve gotovo marginalizirajuči studentske prosvjede. Mislim da će ih ovom reportažom samo mobilizirati a učenicima posti jasno da moraju dobro pripaziti uz koga moraju biti.....

jer ovako nešto na istom mjestu se nikako ne smije dogoditi jer se radi o manipulaciji koja bi se lako mogla nekome obiti o glavu.... stoga je i ponavljam a vi zaključite radi li se o klasičnoj navlakuši
Tko je glasao

Meni zasigurno nije frka,

Meni zasigurno nije frka, jer bih ja znala kako to riješiti. Kako će oni to riješiti, vidjet ćemo.
U svakom slučaju, u demokratskim društvima postoje demokratski putevi rješavanja stvari. Poziv na ulicu, prije korištenja demokratskih načina, držim neprimjerenim mladoj inteligenciji. Izlaskom na ulicu pokazuju da nisu zreli za rješavanje stvari za stolom. Izlaskom na ulicu pokazuju da su podložni manipulaciji. Iz iste vrhuške pokrenuti su učenički nemiri, kao i ovi studentski. Vidi se i po tome tko ih zastupa ovdje na pollitici. Kad bi se netko time bavio, vjerujem da bi se lako ustanovilo tko je to pokrenuo. A taj sigurno nije više ni učenik, ni student, već netko dokon, tko ima dovoljno vremena za kombinatoriku te vrste i dovoljno zloban a da bi pustio da se stvari razvijaju umjerenim europskim pravcem. Očito mu više odgovara balkanski mentalitet, nego proeuropski. No vjerujem isto tako da vlast ima pametnijeg posla, nego provjeravati dokone potpirivače. Evo poznatog scenarija: studenti će izaći na ulicu, prosvjedi će proći mirno, a nakon toga će u svim novinama izaći sdp-ovi članci o tome kako su studenti ovo, kako su ono, kako je ova vlast nesposobna, ovakva, onakva...sve već općepoznato i već viđeno. Jedina činjenica u cijeloj priči je da SDP nije prežalio pušionu na izborima i sad stvara nered u državi, umjesto da radi na dobrobit hrvatskog naroda! Kao što sam već ovdje negdje rekla, SDP-ovci su navikli RUŠITI zato jer ne znaju GRADITI.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

U svakom slučaju, u

U svakom slučaju, u demokratskim društvima postoje demokratski putevi rješavanja stvari. Poziv na ulicu, prije korištenja demokratskih načina, držim neprimjerenim mladoj inteligenciji. Izlaskom na ulicu pokazuju da nisu zreli za rješavanje stvari za stolom. Izlaskom na ulicu pokazuju da su podložni manipulaciji.
Bilo da se radi o najdemokratskijoj ili najnedemokratskijoj državi, neovisno o društvenom uređenju, neovisno o tome bila ljevica ili desnica na vlasti, u bilo kojem dijelu ovog svijeta, jedino su izlasci na ulice imali ono nešto što je tom demosu, iz definicije demokracije, davalo na težini njihovim željama, stremljenjima, ili pak snovima.
Izbori svojih zastupnika, kao ultimativan dokaz demokracije nekog društva redovito su gubili pred ovim "revolucionarnim" djelima naroda... Vjerojatno zato jer su na ulici uspijevali artikulirati svoje želje i zahtijeve koji su vezani uz točno određenu stvar. Na ulici se ne diže ruka, ili glas, za ideju ili lik, diže se za, ili protiv, točno određenu ideju, i možda je zapravo to bit demokracije(?).
Koja većina od ovih dviju je u pravu... hmmm...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci