Tagovi

Gdje vlada griješi

Pitali su me prije nekoliko dana neki novinari zašto prosvjedi nisu masovniji, što je sasvim legitimno pitanje osobito stoga što je opća percepcija kako je kriza što ekonomska što društvena došla do granice pucanja, no svejedno, na prosvjedima do sada nismo uspjeli probiti brojku od 10.000 prosvjednika (policija kaže bitno manje, prosvjednici i neki mediji procjenjuju na 10.000 dok je istina vjerojatno negdje u sredini).

Odgovor je u biti vrlo jednostavan i on se svodi na to da je ljude dijelom strah, taj strah može biti usađen jer u nekim prošlim vremenima prosvjedi kao metode izražavanja građanske volje nisu bili dobrodošli, čak niti neki drugi daleko demokratičniji instrumenti do dana današnjeg u ovoj državi nisu iskorišteni makar su po svoj logici stvari to morali biti (primjerice upotreba referenduma ne samo kao alata za izjašnjavanje nego i utvrđivanje i ojačavanje političke pozicije), a dijelom nam je i dalje dobro i dok plaća kapa i neki novci se možda nađu tu i tamo sa strane, kredite treba otplaćivati i status quo u kojem se mnogi nalaze makar bio nepovoljan i dalje je bolji od percipiranog kaosa koji neminovno slijedi.

S druge strane, nedostaje i jasni motivator za izlazak na izbore. Ma koliko lijepo zvučao poziv na ulice i želja da se raspišu izbori, prvo slijedeće pitanje bi moralo glasiti "I što onda?". Upravo u tome "što onda?" sakriven je i najveći razlog zašto su prosvjedi relativno neuspješni. Kada bi građani imali jasnu i nedvosmislenu perspektivu što se očekuje, tko su ti koji će zauzeti vlast i riješiti problem, tada bi danas na ulicama bilo stotine tisuća ljudi. Oporba, koja čeka svoju izbornu priliku, nažalost nije uspjela dokazati da je dorasla situaciji i u kombinaciji u kojoj morate birati između dva jednako loša rješenja vjerojatno ćete se odlučiti za ono zlo koje poznajete.

S druge strane je Vlada, po meni (kao i mnogima drugima) ona u biti samo zauzima prostor i što je daleko bitnije vrijeme koje nam je svima skupa očajno potrebno da bi se suočili s nagomilanim i sada već neizdrživo velikim problemima. U bibliji postoji i grijeh koji opisuje tu situaciju i zove se "grijeh nečinjenja". Mimo toga, Vlada ima nešto što oni pokušavaju neukom narodu prodati pod gospodarski program, no on se i dalje svodi na bjesomjučno jurcanje premijerke širom zemlje i gomile besmislene demagogije koja je jedina propulzivna industrija u hrvata. Čak i ono malo aktivnosti koje se doista i provode, poput programa A+ i B+ (ili kako se već zovu ovaj tjedan) dizajnirani su da zahvate vrlo maleni i pažljivo selektirani komadić našeg gospodarstva, puno premalni da bi se desio bilo kakav smisleni oporavak. Milijarda ili dvije kuna plasmana u državi u kojoj ćemo samo ove godine imati desetak ili više milijardi kuna razlike između naplaćenog i onoga što se mora platiti nikakav program tog tipa neće riješiti, pa čak niti ublažiti.

Krizu u koju smo upali moramo riješiti brzim mjerama koje funkcioniraju jednako za apsolutno svaki gospodarski čimbenik u društvu, mjere koje su instant i počinju se primjenjivati odmah tako da ne gubimo vrijeme koje nemamo, te u konačnici one moraju biti pravedne na način da nijedan segment gospodarstva ne bude njime manje ili više zahvaćen. Nijedna od mjera koje vlada provodi ne udovoljava ovom opisu; umjesto toga ministri se rastrče i gase pojedinačne požare makar je očigledno da se buktinja malim vatrogasnim aparatom neće ugasiti.

Privilegij je vladajućih dok imaju stabilnu većinu u Saboru da biraju trenutak kada će izaći na izbore, no isto tako odgovornost je onih na vlasti da prepoznaju trenutak kada više ne mogu doprinjeti ovoj zemlji i možda je doista došlo vrijeme kada bi u Banskim dvorima morali početi intenzivno razmiljati o časnom uzmaku, ako je on više uopće moguć.

Misao dana:
Today is the tomorrow you worried about yesterday.

Komentari

" zašto prosvjedi nisu masovniji, "

To je zato što je na djelu tipični hrvatski jal i nesloga! Najbolji su primjer hrvatski sindikati čije vođe žive kao i politička oligarhija protiv koje bi trebali voditi prosvjednike, a znamo da vrana vrani oči ne kopa! S druge strane vlast je svih ovih godina tiho, ali kontinuirano stvarala i uspostavila mehanizme policijske države u kojoj se specijalcim i kojekakvim zaštitarima ide na prosvjednike i žrtve pravosudne mafije. Pa ti sada idi prosvjedovati kada se zna da je represivni i pravosudni državni aparat na strani vlasti, ili uzročnika nepravde i narodnog nezadovoljstva.

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

naj se srditi ali ovo je jako

naj se srditi ali ovo je jako jako smijesno.. pa gdje je ta drzava u kojoj nije represivni i pravosudni aparat na strani drzave? u stvari kakva bi to bila drzava? a vlast je naravno drzava, bar je tako uobicajeno..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@lunprof policija i sudstvo

@lunprof policija i sudstvo bi trebali postupati u skladu sa zakonima. Upravo bi oni trebali biti neutralna okosnica u provedbi i zaštiti Ustava i zakona jedne države.
http://www.narodni-list.hr/posts/2658004
http://www.novi-svjetski-poredak.com/2013/06/04/policijska-drzava-vrhovn...

Policijska država je izraz koji se rabi za državu u kojoj vlast sustavno koristi svoj represivni aparat - u obliku policije ili tajne policije, ali također u obliku raznih drugih dijelova državne administracije sa ovlastima kažnjavanja i zabranjivanja raznih društvenih aktivnosti - kako bi ostvarili što veću kontrolu nad stanovništvom, gospodarstvom, kulturom i svim drugim aspektima društva.
Policijska država često nije pravna država - tj. državne vlasti vladaju ne obazirući se na zakone (takve je države u svoje vrijeme kritizirao Robert von Mohl). Međutim ima i takvih policijskih država, koje vode brigu da njena tijela uvijek postupaju u skladu sa zakonima - koji naravno mogu biti nepravedni, previše strogi i predstavljati kršenje raznih ljudskih prava i sloboda. IZVOR: http://hr.wikipedia.org/wiki/Policijska_dr%C5%BEava
http://m.slobodnadalmacija.hr/Novosti/Najnovije/tabid/296/articleType/Ar...

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Rubni slučajevi su indikator

U razvijenim demokracijama i pravnim sustavima to najčešće izgleda tako, tek se u rubnim slučajevima pokaže pravi karakter pravno-represivnog aparata.

Tako recimo u jednoj Njemačkoj mirni građanski prosvjednici rastjerani su razbijenih glava kad su ugrozili interese krupnog kapitala (slučaj Stuttgard 21) - http://www.thelocal.de/galleries/news/1025

"And the demonstrators, who are in the majority "middle class" citizens of Stuttgart, become more and more radicalised and antagonised by the state. Yesterday the situation escalated, demonstrators climbed trees which were going to be cut off and in response the police claimed demonstrator threw stones at them (which was later proven an outright lie, the demonstration was documented by dozens of people and the city had to admit that absolutely no violence came from the demonstrators) and therefore used pepper spray, water cannons and massive violence against the demonstrators who included young children and old people. Abreit-Zukunft gives the following numbers:
-100 injured children
- 1 skull fracture
- 1 shattered eye
- 6 broken noses
- and many hundreds injured" - http://www.revleft.com/vb/stuttgart-21-police-t142592/index.html?s=05642...

S druge pak strane, na jednom Islandu protesti su prerasli u nasilje (mislim, za islandske uvjete) s ozbiljnim ugrožavanjem javne imovine (opet, za islandske uvjete), a represivni aparat je djelovao simbolično u odnosu na ovlasti u takvim slučajevima.

"Naši" su se dosjetili jadu, pa tako javne službe sigurnosno provjerava privatna agencija za javni novac, a radnike prosvjednike batinaju Klemmovi šakali za <3000 kuna, onog Klemma koji sad podpiruje braniteljsko sranje za iste nalogodavce.

Vuk sit, a ovce sitnozubanske...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Je li se što

Je li se što promijenilo?
Netko je obnovio ovaj dnevnik, a gle...fino napisano, promjene nema. Možda nagore.

Tko je glasao

mjere koje su instant

"Poznati bloger Marko Rakar zagovara ideju.."
"Za takvo što ne bi ni trebala zakonska odredba, nego tek uredba koja bi mogla brzo stupiti na snagu.
To znači da bi najveći dio domaćih poduzetnika imao mogućnost plaćanja PDV-a tek kada naplati svoja potraživanja."
"Kad bi se pojednostavnila izvozna procedura (npr. da se svede na jedan pečat na kopiju izlazne fakture), nestao bi trošak špeditera, procedura bi se uvelike ubrzala, a pao bi i trošak paketnih servisa."
http://www.vecernji.hr/biznis/marko-rakar-r2-ce-zastititi-80-000-malih-t...

"27.04.2011. u 11:51h damian2 je napisao/la:
....Takvim ljudima bi trebalo dati vise prostora u medijima da mogu politici i drustvu uopce prezentirati svoje izvrsne ideje, kojih vidim ima.
Evo , nije sve tako crno. Pohvala novinarki ...."

PODRŠKA MRAKU U ZAGOVARANJU IDEJE!!

Tko je glasao

Što nakon izbora?

Bili izbori za mjesec ili godinu dana
ništa se neće značajnije promijeniti!

Zašto?

Zato što postojeći IZBORNI zakoni jamče
REgeneriranje kadrova postojećih dokazano NEkompetentnih stranaka.

Koje su reference najvjerojatnijeg budućeg premijera Milanovića?

Slične sadašnjoj premijerki.
Bez dana iskustva u UPRAVLJANJU složenijim poslovnim SUSTAVOM
pa će se učiti voziti avion s putnicima u njemu
kao i sada Jadranka Kosor!

Šta bi on mogao biti u nekadašnjem Končaru, Plivi, Podravci, Prvomajskoj, Beodosplitu, ....?

Šef nekog odjela, sektora!

Da li je to dio rješenja ili nasatvak bauljanja straputicama?

Ukoliko SDP nema pripremljenu i ''ukoričenu'' valjanu
DIJAGNOZU i TERAPIJU,
za početak liječenja oboljele Hrvatske
s nositeljima (dakle kompetentnim ljudima) i rokovima
onda je to notorni d o k a z
da je vodstvo SDP-a NEpodnošljivo NEodgovorno i NEkompetentno.

U ovakvoj situaciji SDP će se za koju godinu naći u sličnoj situaciji kao i danas Hadeze,
što će za Hrvatsku biti gore nego tri sadašnje japanske katastrofe.

Da li prosvijedovati?
Da - oni mogu biti LIJEKoviti za sve one koji namjeravaju upravljati Hrvatskom,
pa i za Milanovića i one oko njega.

Tko je glasao

Prosvjedi moraju postati demonstracije

Da li prosvijedovati?Ova taktika prosvjeda je jalova - treba dignuti stupanj agresivnosti sa sadašnjeg (0) nultog na stupanj tri (3). I prosvjede ne prijavljivati kao javni skup jer se time daje legitimitet oligarhiji koja taj legitimitet nema - barem ako ćemo prema čl 72. Ustava.

Tko je glasao

da

svaka čast sve za hrvatsku

Tko je glasao

Hrvatske nema bez povratka na Ustav

Konjušarske hrvatske elite se ne obaziru na Ustav - prave se mutavi jer znaju da mogu nekažnjeno reketariti pokornu masu.
Demonstracije protiv takvih protudržavnih elemenata jest zaštita Ustava i svaka cijena za to je opravdana.... čim prije tim bolje, šutnja povećava posljedice kolaterala!

Tko je glasao

Mene zanim npr. gdje griješi

Mene zanim npr. gdje griješi predsjednik i gdje je griješio njegov prethodnik te ponavlja li sadašnji predsjednik njegove griješke ili ide nekim svojim putem čineći neke sasvim nove pogrješke.

U tom svjetlu mislim da bi bilo dobro proučiti Ustav RH i vidjelti jesu li se naši predsjednici i njihovi uži suradnici ( tzv Ured predsjednika) pridržavali i pridržavaju li se i dalje slova našeg Ustava:

članci 135-137. i 144.-150 npr. za početak.

Što misli u onoj svojoj udbaškoj tikvi drug Bajić i hoće li pustiti po starom dobrom običajau da sva takva zlodjela, kao što je i ratni zločin, padnu u zaborav i da ih prekrije stoljetna prašina.

U ovoj državi koja je totalno sjebana, ne može samo jedna čimbenik biti proglašen isključivim krivcem jer krivica za stanje koje imamo je na svim strukturama društva, kao i na svima nama pojedincima koji barem nečime doprinosimo sveopćem stanju.
Ako ćemo kamenovanjem vlade jadranke kosor riješiti sve probleme u društvu, evo ja ću prvi uzeti kamen ( doslovno) i baciti ga na ono što ona predstavlja. U stvari dva kamena, ako kojim slučajem prvi promaši metu.

:))

Tko je glasao

neki dan sam promišljao što

neki dan sam promišljao što je najbolje napraviti kada se promjeni vlast. očito je da mi nismo nacija sklona disciplini i samo odricanju radi svog i zajedničkog dobra. zato, jedno od rješenja je da oporba, kada bi željela nešto napraviti (a to nisam siguran), trebala bi sada raditi na skupu reformi (ali zaista raditi sa ekonomskim stručnjacima) te proglasiti skup mjera prva dan kada dođe na vlast. od rezanja javne potrošnje 15-20 miliardi kuna pa nadalje...

Tko je glasao

Nama ne treba oporba koja će

Nama ne treba oporba koja će nužno odlučiti o programu/načinu već sada, nego ona koja ima ljude za koje već sad i oni i mi znamo ili ćemo doznati da su gospodarski neokaljani i dovoljno hrabri za obračunati se sa pljačkom koju bi oni za nas nazvali before us.

Tko je glasao

mene u konačnici zanima

mene u konačnici zanima ekonomski prosperitet države kao temelj opstanka ove države. zanimaju me radna mjesta, proizvodnja, prosperitet malog i srednjeg poduzetništva, smanjivanje moći države. da li će netko završiti u zatvoru to mi je manje bitno mada se to podrazumijeva, tj bez odmaka od ovakvog načina vladanja nema niti gospodarstva.

Tko je glasao

Ovakvi "mršavi" prosvjedi pokazuju

Ovakvi "mršavi" prosvjedi dokazuju jednađžbu SDP+HDZ=SKH! Ove dvije stranke predvođene udbom,u zadnjih 20 godina su doslovice uništile pravu opoziciju. Ako nema istinske opozicije ne može biti ni strukturalnog artikuliranja političkih i zahtjeva.
Totalitarni SKJ, sustavno je uništio građansku svijest,odgovornost i kuražu, a kako je 1990 izostala lustracija i s njom izgradnja društva odgovornosti, tako ove demonstracije vode 20-25 godišnjaci, mladi ljudi koji još neznaju politički artikulirati svoje ciljeve a što je sasvim normalno.Ka tomu dodamo da je nesankcioniranje komunističkih zločina u miru, otvorilo put počinjenja zločina u ratu pa sve do danas, (zločin "pretvorbe" bez straha da će nekad biti sankcioniran), dobivamo potpunu sliku doprinosu suspenzije državopravnosti RH.
Dvadesetogodišnja vlast u RH u svom neznanju polako ali sigurno ulazi u fazu koja je slijedila 20 godina nakon smrti Josipa Broza. I njegovu vladavinu obilježila je ona; "Poslije mene potop".

Tko je glasao

????

Zaista ne znam čemu ovaj i slični članci služe. Osim, ako su u funkciji održanja sadašnje vlasti, zbog razloga poznatih manjem broju Hrvata...

Tko je glasao

uh, sjajnog li odgovora Nije

uh, sjajnog li odgovora

Nije sporno da li ova vlada mora otići, no ja samo kažem kako jednako tako uopće (pa niti najmanje) nije svejedno što nakon nje dolazi.

Tko je glasao

Da, dobra poruka na

Da, dobra poruka na transparentu.
Svakako nije svejedno što dolazi nakon ovoga što odlazi ( čimčim prije timtim bolje ).

Čini mi se ( možda sam mlad i naivan ) da ako ovi prosvjedi uspiju u građanstvo usaditi ideju da se možemo i sami izboriti za promjene ( uh ovo mi odmah vuče na Obamu i njegov "change" ) onda možda i nije preidealistično pomisliti da baš zbog tog momenta što god bude uslijedilo mora biti bolje od postojećega.
Naime, ako i ovima "gore" bude jasno da nismo više baš svi baš potpune ofčice i stava - "a kaj ja tu morem", valjda će biti oprezniji i valjda će se ipak neke stvari morat promijeniti. Na bolje.

Možda ovim prosvjedima ne mijenjamo postojeću vlast već sve vlasti koje dolaze nakon ove.
Tome se ja nadam.

Tko se mača laća, sam u nju upada a ćud nikada

Tko je glasao

moje je mišljenje da svaka

moje je mišljenje da svaka promjena unosi novu kvalitetu, no svejedno moramo paziti što je dalji korak

ne samo što ako se raspišu izbori, nego i što ćemo napraviti prvi dan nove vlade, ili što ćemo napraviti prvi dan kada smo u EU?

datum izbora, promjena vlasti, ulazak u EU - to nisu niti smiju biti ciljevi nego samo usputne postaje

Tko je glasao

@mrak

Ovaj... znaš li da ovaj tvoj komentar zvuči pomalo kao da osnivamo neku političku stranku, neki građanski pokret :)

Prvi dan nove vlade donesemo neki JOT-propis, neku internet stranicu gdje će biti pobrojani ciljevi, strategija, tko je za što zadužen, s izjavama kakvo je stanje zatekao i koji bi bio smjer rješavanja istoga. Te uvođenje nekakvog etičkog povjerenstva političara.

Slažem se da su sve ovo što si nabrojao - samo usputne stanice, to čak nisu niti stanice. Pa ne ulazi se EU zato da bi se reklo "ušli smo u EU". Ušli (ili ne ušli) - pa što onda.

Radi li itijedna politička stranka (ili barem najveća oporbena koja ipak ima i dalje velike šanse na sljedećim izborima) na taj način?

Tko je glasao

Prvi dan nove vlade donesemo

Prvi dan nove vlade donesemo neki JOT-propis

nešto poput ovoga:

https://www.eff.org/files/filenode/foia/2009foia.mem.rel.pdf

ima ljudi koji rade i trude se, no kao i uvijek pitanje je koliko će to biti prepoznato

Tko je glasao

...uz figu u džepu

Pg. 2
This memorandum does not create any right or benefit,
substantive or procedural, enforceable at law or in equity by
any party against the United States, its departments, agencies,
or entities, its officers, employees, or agents, or any other
person.

Što doslovno znači da sve što je napisano na prvoj stranici
ne vrijedi i ne možete se pozvati na to ukoliko ste protiv "nas".

Naravno, svatko tko se iz bilo kojeg dobrog razloga želi pozvati
na FOIA je u biti protiv neke odluke administracije.

Tko je glasao

Kratko i jasno...

Čovjek se pita - zar je to bilo teško ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

nije, no za takve stvari

nije, no za takve stvari čovjek mora znati što želi i morati imati viziju

mi nemamo takvih političara pa sukladno tome...

Tko je glasao

riba smrdi od glave ali se čisti od repa

u 34 godine radnog staža preturila sam preko glave svašta. ako bih trebala reći što je uvijek bilo isto,to su onda uvijek neka polurješenja koja čepe tamo gdje kaplje a otvoraju tamo gdje teče.
radila sam po odjelima gdje nas je bilo više i uvijek se našlo onih koji su vidjeli kako će ta rješenja štetiti poslu ali i onih koji su vidjeli kako će oni osobno "profitirati" ili "gubiti"! i uvijek su bili najglasniji, uvijek su kočili uzbrdo i nikad im se nije moglo stati na rep.....
nije mi smetala Juga, bilo mi je čak i žao kad se raspala, vodenjak sam, cijela planeta mi nije dovoljna, ali sam se tada tješila da će u novom poretku stvari barem biti poštenije za one koji rade.
i vidi vraga, opet ništa! tuci konja koji vuče!
ja sam jako tanka u informatici, ali mi nešto govori (možda pogrešno) da sad ne bi smjelo biti moguće da se ne zna i ne vidi tko što, kako i koliko!
znači, ostaje samo da se ne želi vidjeti, svejedno iz kojeg razloga!
dok se ne izborimo za to da se vidi i da se zna pomaka na bolje ne može biti!

Tko je glasao

ja sam jako tanka u

ja sam jako tanka u informatici, ali mi nešto govori (možda pogrešno) da sad ne bi smjelo biti moguće da se ne zna i ne vidi tko što, kako i koliko!
Nije toliko problem u informaciji samoj, nego u njenoj konzumaciji.

Imamo informacije, ali nemamo pravosuđe.hr.

Tko je glasao

Informatika

Upravo je informatika za mene žešće razočarenje, premda sam usko vezana za tu branšu (ili možda baš zato).

Kad sam se prije cca 25 godina počinjala time baviti, bila sam iskreno uvjerena kako dolazi do nove tehnološke revolucije koja će suštinski promijeniti svijet, kako dolazi do kvalitativnog pomaka gdje će "stroj" zamijeniti čovjeka u smislu njegovog oslobađanja od "praznog" repetitivnog posla, papirologije, neefikasnih administrativnih procesa ... te kako će čovjek biti u mogućnosti veći dio svoje kreativnosti usmjeriti na ideje i rješenja... pa sve do "banalnosti" tipa - više slobodnog vremena, smanjenje potrošnje papira i spašavanje šuma (world peace ;).

Ništa se od toga nije dogodilo - administracija buja, potrošnja papira u "paperless officima" isto tako, efikasnost je više nego upitna (vidi novi dalmatinov dnevnik - http://pollitika.com/s-onu-stranu-pameti), a ovo što ti navodiš:

ali mi nešto govori (možda pogrešno) da sad ne bi smjelo biti moguće da se ne zna i ne vidi tko što, kako i koliko!

je dakako moguće, ali je isto tako jednako moguće pritiskom na tipku "nestati" sve ono za što se ne želi da se zna (što, kako i koliko), zajedno sa svim uzročno-posljedičnim podacima. I to brže, bolje i temeljitije od "ručnog" načina - baš kao što se od informatike i očekuje ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

posljednji krik mode

u evidenciji sati rada, majke mi, imam nekih 36 mogućih vrsta rada!

i gle čuda, plaća mi je u lipu jednaka!

ja samo tipkam, ja samo tipkam i nemam kada da se živciram....

Tko je glasao

!!!

Predlažem da se u obrazac o evidenciji radnog vremena uvede i tridesetsedma vrsta rada. Zvala bi se: "Popunjavam ovaj obrazac" :)

Tko je glasao

svaka čast volji naroda, ali ima li pilota u avionu ?

postoji li struka zvana ekonomija?
poštujemo li, većina, Rohatinskog, jer profesionalno obavlja posao guvernera narodne banke?
postoje li u hrvatskoj ljudi koji bi mogli, u desetak večeri, objasniti gdje smo i što nam je činiti
s točke gledanja profesionalnog ekonomskog stručnjaka?

i, šta kažu?

luka

Tko je glasao

kriva predodžba

Luka,

spominjete rohatinskog, a on je jedan od glavnih krivaca za monetarnu, dakle financijsku i političku krizu u Hrvatskoj, jer je jednostavno rečeno eksponent bankarskog kapitala. Pogledajte u idućem večernjakovom dodtaku "Obzor" što u Rohatinskom misli ekonomski analitičar dr. Slavko Kulić, jer je to ono što je prije dva dana rekao na OTV u emisiji s Markom Juričem. Rohatinski je pod orkestriranom medijskom kampanjom u kojoj sudjeluju i javni mediji uzdignut na lažni pijedestal spasitelja, pa ga čak predlažu i za premijera, a njegova monetarna politika prefereriranjem uvoza nad izvozom dovela je Hrvatsku u ovo stanje.
Ključno je da se dalekosežne ocjene ne donose kao što je to slučaj i na ovom portalu pod utjecajem medija koji su u stranom vlasništvu, ili pod utjecajem javne televizije koju vode profesionalne neznalice, ali zato politički podobnici. Treba rtazmišljati vlasittom a ne manipuliranom glavom. dok se to ne postigne, pilota u avionu nema. samo toliko.
stojte mi dobro.

Tko je glasao

@vkrsnik

neću hvalit rohatinskog ali pitanje je u kakvim bi tek problemima bili da on ne drži kunu čvrsto kako ju drži. u hrvatskoj je proizvodnja slabija nego što je bila u doba stare juge prije markovića. inflacija je iz dana u dan rasla. u današnje vrijeme bi značilo kako bi još manje građana moglo otplaćivat kredite koje su digli zbog preživljavanja. svim ekonomskim znancima bih dala da nekoiko mjeseci žive s primanjima i onim što bi trebalo biti primanje kao što živi više od 50 posto stanovništva hrvatske. ona mogu raspravljat o ekonomskoj politci.

w. ;)

Tko je glasao

U tom i jest tajna Rohine moći i ugleda!

On ju je kupio, ucijenivši malog čovjeka tim kreditima i kamatama.
Te bojazni ne bi bilo da je kao guverner krotio banke i da recimo nije dozvolio valutne kreditne klauzule. Posljedica taga bi vjerojatno bile da banke ne bi bile tako široke ruke u dijeljenju kredita, ali dugoročno, to bi bilo bolje od ovog ropstva.

Dugoročno, isto tako, da nije Rohatinski svojom monetarnom politikom u tolikoj mjeri pogodovao uvoznicima, pitanje je da li bi nam izvoz bio na toliko niskim granama, a domaći proizvodi na domaćem tržištu nekonkurentni, što je uzrokovalo propast gomile malih proizvođača.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Dosadašnji guverneri HNB-a

dr. Ante Čičin-Šain (kolovoz 1990. – svibanj 1992.)
dr. Pero Jurković (lipanj 1992. – veljača 1996.)
dr. Marko Škreb (ožujak 1996. – srpanj 2000.)

Mislim da su krediti s valutnom klauzulom puno stariji od Rohatinskog.

A ako se sjećam nekakvog unuka predsjednika kome je prvi posao bio firma za uvoz sokova Happy Day... nekako mislim da ni pogodovanje uvoza nije započelo s njim.

A ovo sa širokom rukom bankarskih kredita... podsjeća me na ono - zašto je državi trebalo tako dugo da krene u ikakvu akciju kada su u modi bile one "piramide sreće", zarada po 30% mjesečno i slično što se reklamiralo u svim novinama preko cijele stranice. No, to su već teška pitanja za ovaj kasni sat.

Tko je glasao

Imao je već gomilu vremena da

Imao je već gomilu vremena da nešto poduzme - sad je dakako, svi će reći, kasno!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

pitanja i odgovori

kulić dobro govori, ali ja bi htio čuti razgovor
ali ja bi htio čuti raspravu između ljudi koji ne misle svi isto
a jesu stručnjaci
kao da nam dođu crvenkapica, lovac, vuk, baka, majka, otac
i svi odgovaraju na pitanja
dok ne saznamo gdje smo i kamo bi htjeli

vjerujem da je cilj svima
kvalitetno i bogato društvo
ali putevi su različiti

luka

Tko je glasao

Sugestija kod linkanja

@3103

Sugestija se odnosi na šire društvo.

Primjetio sam da se pojavljuje sve više komentara, poput ovog, koji daju neki link posve bez teksta ili su tu dodane samo dvije-tri riječi.

Sugeriram da se u takvom slučaju ipak, makar u jednoj rečenici objasni na što, koga, zašto itd link upućuje. Link će inače ostati ne otvoren, ili ću otvarati nešto što mi je poznato ili sam već vidio, odnosno nešto što me ne interesira.

Tko je glasao

u desetak večeri

i u društvu s još par pametnih koji misle možda i malo drugačije
santini
a kad utvrde gradivo

svaku večer po jednog od ljudi željnih vlasti
propitati

luka

Tko je glasao

a šta ako niti jedan ne prođe na ispitu?

a to je vrlo lako moguće

Tko je glasao

a ako ni jedan ne prođe na ispitu?

bolje da u zid opale svaki svojom individualnom glavom
nego našom zajedničkom

luka

Tko je glasao

Politika je stvar presedana.

Politika je stvar presedana. Nama ocajnicki treba presedan postavljanja volje naroda iznad volje oligarhije. Taj cin građanske emancipacije veci je i znacajniji od cjelokupnog angazmana svih politicara, aktivista i kreatora javnoga mnijenja unutar zadnjih 20 godina.

Sto onda? Kada imamo pozitivne presedane, onda i politika krece pozitivnim smjerom. U svakom slucaju, moze biti samo bolje.

Prognoza? Nije tesko za pogoditi. Dolazi SDP, pada SDP, kreiraju se jake opcije iz građanskih voda i krecemo u velike promjene koje smo kao drustvo cekali 2 desetljeca. Ovaj proces moze zaustaviti samo vanjski faktor, a sumnjam da ce i do njega doci, jer centri moci su zaokupljeni s gomilom problema u svome dvoristu.

Tko je glasao

Vlada se

Vlada se precijenila.
Najkrace receno, a razlog je lose kopiranje Broza koje traje od vremena dok su Franjo i onaj iz IGH koristili Brozove kupace za kupanje na Brijunima, pa do parada u bijelim admiralskim uniformama ala Tito.
Cinjenica da se nitko od dosadasnjih Vrhovnika nije rastao od Brijuna dovoljno govori o totalnoj retro fikciji vladavine.
A taj modus se samo nastavio u gospodarstvu ali recept je krivo shvacen i jednostavno neprimjenjiv danas bez Zeljezne zavjese, nesvrstanih i sl. agreologije..
Prepisano je da Partija odredjuje direktore aka poduzetnike.
Prije se nosila stafeta, a u tzv visestranacju kobasice i cvarci i pekli su se volovi.
Nije bio vremena za visestranacki Kumrovec & Fazanu, pa se to rijesilo uplatom donacija a umjesto dobre perspektive vratilo se u m2 i gotovini.
Brozov je sistem bio:
- ja zivim luksuzno na nas zajednicki racun, ali ja i nabavljam uglavnom 80% love i za sebe i sve ostale koji ga koriste.S tim da nasljednicima nije sigurno ostavio financijsku hladovinu za slijedecih 3000 godina. Tako da im se nadje od sada do vjecnosti i nazad....
Zato je samo 17% sitnozubana za kapitalizam . ( sumnjam da su ga ikad upoznali, jer ovdje ga nema od 1941...)
-danasnja politika koja je losa kopija broncanog doba se svodi ( i HDZ i SDP) na trosenje i troskarenje na zajednicki racun samo sto za razliku od Bijele Ljubicice, oni ne doprinose nista na taj zajednicki racun.
Stovise, samo ga prazne i cerupaju nesretnike koji ga pune.
I sve to u 2011. godini.
Pa ne moze takva samoupravljacka iluzija niti zavrsiti nikako drugacije nego jednostavno - bankrotom.

Tko je glasao

broz i hdz

su kao tumor (broz) i karcinom(hdz) što se tiče karcinoma o tome je već bilo govora u stranim medijima

w. ;)

Tko je glasao

@mrak STRAH!!

Ključno je ovo što si napisao:
---------------
Upravo u tome "što onda?" sakriven je i najveći razlog zašto su prosvjedi relativno neuspješni. Kada bi građani imali jasnu i nedvosmislenu perspektivu što se očekuje, tko su ti koji će zauzeti vlast i riješiti problem, tada bi danas na ulicama bilo stotine tisuća ljudi. Oporba, koja čeka svoju izbornu priliku, nažalost nije uspjela dokazati da je dorasla situaciji i u kombinaciji u kojoj morate birati između dva jednako loša rješenja vjerojatno ćete se odlučiti za ono zlo koje poznajete.
----------------------------------------------
U manjim gradvima GLAVNI RAZLOG JE IZOSTANKA PROSVJEDNIKA - strah, čak VELIKI strah! A što se tiče trampave oporbe u cijeloj Hrvatskoj, idućih dana na jednom ću primjeru pokušati objasniti koliko si u pravu.

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Fijasko!

Prosvjedi su doživjeli fijasko. Očito ni u jednom trenutku nisu bili izričaj hrvatske većine. Jedini prosvjed koji je okupio poveći broj ljudi bio je onaj braniteljski. Zanimljivo da je upravo taj prosvjed najslabije medijski popraćen dok su ostali dobili zavidnu medijsku pažnju. To me podsjeća na jasno artikulirane prosvjede protiv Trga Maršala Tita. I ti su prosvjedi minorizirani od strane medija. Držim da je lijevo orijentirana jugonostalgična regimenta bezuspješno pokušala destabilizirati politički sustav RH-a. I nije ih bilo 10000 ni u jednom trenutku. Najveći broj dosegao je circa 3500 ljudi (prosvjednika). Također nije istina da su prosvjedi propali zbog straha. Sjetimo se 30. svibnja 1990. Ako tada nije bilo straha, o čemu je posvjedočio puni Trg, smiješno je tvrditi da strah postoji danas. Inicijatori i zavedenici ovih neartikuliranih prosvjeda neka se pomire s činjenicom da je hrvatski narod ipak politički odgovoran te da ne nasjeda mimikriji raznih "lubenica" (izvana zelena a iznutra crvena) na zagrebačkim ulicama. Možda je bio zaveden jednom prilikom napuhanog slučaja Radija 101. Uistinu možda, jer je i tada plasirana brojka od 100000 sve samo ne realna.
...karavne prolaze:)

Mata

Tko je glasao

Mata,

...karavne prolaze:)

a ti i dalje laješ :)))

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Samo bih spomenula...

da prema najnovijim istraživanjima javnog mišljenja, HDZ podupire 6,6% građana!

A HDZ-ove iskaznice lijepo gore!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

@Mata

Držim da je lijevo orijentirana jugonostalgična regimenta bezuspješno pokušala destabilizirati politički sustav RH-a.

Uz ovakve ujedinetelje Hrvata, stvarno nam ne treba više neprijatelja. Ni vanjskih, ni unutarnjih.

Tko je glasao

Uzmak je možda još mogao biti

Uzmak je možda još mogao biti "častan" prije godinu dana. Danas oni više nemaju zaliha časti, da bi mogli uzmaknuti "časno".

Tako nema "časnog uzmaka", kao što nema ni "prijevremenih izbora" - jer smo u izbornoj godini.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci