Tagovi

Gdje su konkretne mjere ?

Čitajući SDP-ove prijedloge o poboljšanju standarda građana opet sam se dao na razmišljanje o lošoj organizaciji države. Odmah da napomenem ne radi SDPovih prijedloga. No ono što me je potaknulo na razmišljanje je općenitost tih mjera. Naime, ono što me živcira da stranke nemaju niz sitnih, konkretnih mjera kojima bi se poboljšalo funkcioniranje države.
Na primjer, među jednim od mnogih glupih stvari u ovoj državi koje me živciraju je i postupak dobivanja uvjerenja o namjeni pojedine nekretnine. Radi se o uvjerenju kojim se potvrđuje činjenica da je recimo određena nekretnina na određene datume, bila, ili je, unutar ili izvan granica građevinskog područja. To je uvjerenje potrebno u dosta postupka.
Prilikom predaje zahtjeva za izdavanje tog zahtjeva morate priložiti 20 kuna biljega, ispuniti prijedlog gdje će te označiti nekretninu i priložiti izvod prostornog plana iz katastra na kojoj se također mora označiti ta nekretnina, ili nekretnine.
E tu dolazimo do onoga što mene strašno ljuti. Većina ureda državne uprave zahtjeva da izvod plana iz katastra bude u originalu. Naravno da bi te dobili original prije morate ići u katastar, platiti između 70 i 100 kn te uzeti službeniku u katastru oko 20 min vremena. A izvod iz katastarskog plana je potreban službeniku u državnoj upravi samo zato da mu pomogne pri traženju čestice na mapama prostornih planova sa označenim građevinskim područjima. Samo zato da mu vizualno pomogne i olakša traženje; izvod iz katastra nema druge svrhe. Službenik mora nekretninu za koju tražite uvjerenje vidjeti na mapama u svom uredu i tada izdaje uvjerenje. U slučaju da ste recimo lažirali izvod iz katastra nećete dobiti uvjerenje budući da službenik ovako i onako mora pogledati mape u svom uredu. Pa zašto je onda potreban original iz katastra ? Zašto se ne može priložiti fotokopija koju imate doma, ili izvod o prostornog plana kojeg možete jednostavno skinuti sa interneta i isprintati, a danas sve više općina i gradova svoje planove ima na internetu. Traženje u tom postupku originala je potpuno glupo i nepotrebno a uzrokuje ljudima poveći trošak, kao što, a što je i najvažnije, uzima službenicima u katastru dragocjeno vrijeme. Ja sam osobno prošle godine u raznim katastrima zatražio preko 100 izvoda u tu svrhu, osim što sam potrošio nešto novaca, službenici su u katastru samo na mene potrošili oko 35 sati svog vremena potpuno nepotrebno.
Evo samo da se u državi pozabavi tim malim problemom zasigurno bi napravili jedan mali, sitni korak k boljoj organizaciji države. Ali osim ovog banalnog primjera ima ih još na tisuće koji bi mogli napraviti sitne korake. Puno sitnih može napraviti jedan veliki.
Kako bi se ja pozabavio tim malim sitnim koracima. E tako da bi pri ministartsvu državne uprave otvorio ured koji bi se trebao dobro izreklamirati putem televizije, radija i jumbo plakata, a koji bi prikupljao ovakve informacije od građana, provjeravao da li su istinite i ako se pokaže da je prijedlog dobar proslijedio drugim ministarstvima prijedlog kojim bi se to malo unapređenje moglo primijeniti. Čak bi predvidio novčane nagrade za građane koji pošalju problem i prijedlog kako ga riješiti. Puno službenika državne uprave zna kako poboljšati proces rada ali nažalost nemaju to kome izložiti i nitko ih ne sluša, puno je toga trulog u državi Hrvatskoj. Takav princip prikupljanja informacija od samog dna, odnosno od onih službenika koji recimo rade u skladištima, na kioscima, nije ništa novo te se već odavno primjenjuje u privatnom sektoru. Ne vidim razloga da to ne bi uspjelo i u odnosu na državni aparat. Iako sumnjam da bi jedno takvo tijelo zaživjelo kod nas. Čim bi se otvorilo odmah bi se radna mjesta popunila sa nesposobnim stranačkim vojskama, odnosno sa rodbinom, ljubavnicama, ljubavnicima i tko zna čim još kako to kod nas obično biva.

Komentari

Meni je glup postupak što

Meni je glup postupak što ga moraš proći kod ukrsdene osobne iskaznice:
- prijaviš MUP-u
- čekaš da izdaju neku glupu potvrdu
- u roku od 3 dana se to mora objaviti u Narodnim novinama (moraš osobno ići tamo i naručivati)
- nakon toga moraš doći s dokazom o objavi da bi dobio novu osobnu

Razumljivije bi bilo da MUP automatski šalje u NN objavu, za koje oni imaju formular, te izdaje osobnu nakon što NN potvrde objavu.

Tko je glasao

Cini mi se da propustate

Cini mi se da propustate logiku potrebe.

Znaci, onaj ko predlaze ima odredjenu potrebu. Sto bi znacila konktretizacija koju ti spominjes Frko?

A) Gubitak radnih mjesta ekipe iz katastra. - to nije nicji interes

B) Gubitak u drzavnom proracunu - cemu tako nesto

C) Pad moci i utjecaja birokracije, veza i poznanstava. - to pak nije interes vladajucih

Cemu sebi dozvliti da se A, B i C dogode? Tu bi neko morao biti ili lud ili imati druge motore koji ih pogone u politckom procesu. No, ocekivati od jedne tipicne klijentelisticke organizacije (a koja to u Saboru nije takva?), u sukobu je sa zdravm razumom.

Mi smo zdravi ljudi, ne mozemo si dozvoliti ovakve pi*darije od razmsljanja. :-p

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

A) Gubitak radnih mjesta

A) Gubitak radnih mjesta ekipe iz katastra. - to nije nicji interes.

Katastar ima dovoljno posla i bez toga, a nema ljudi. Velika je fluktuacija, mladi tu započnu, ali odlaze čim im se ukaže prilika zbog loših plaća. Dakle, ovo pod A) baš i ne stoji.

B) Gubitak u drzavnom proracunu - cemu tako nesto?

Ne mora biti gubitak u proračunu. Ako je potrebno, jednaka pristojba bi se mogla naplaćivati na 'finalni proizvod', ovo uvjerenje o statusu nekretnine ili kako se već zove. Dakle, ni ovo pod B) baš ne stoji.

C) Pad moci i utjecaja birokracije, veza i poznanstava. - to pak nije interes vladajucih.

Učinkovitost javne uprave nije suprotna interesu vlasti. U konkretnom primjeru radi se o običnom uvjerenju, nije to prostor za 'moć i utjecaj birokracije', veze i poznanstva. Dakle, ni ovo pod C) baš ne stoji.

Očito su razlozi negdje drugo. 'Birokracija' je inertna, postupa onako kako je propisano. A propisano je svega i preko mjere (logike). Postoji i hijerarhija, a komunikacija u hijerahiji nije baš potpuno jednosmjerna, ali otprilike je tako. Vidimo da je i HITROREZ kompliciran. Čini mi se da bi dobar put mijenjanja ovakvih stvari bio putem saborskih zastupnika, bolje vladajućih, jer su njima vrata otvorena.

ragusa

Tko je glasao

To se ne radi, a i mahanje

To se ne radi, a i mahanje sitnim unprjeđenjima je stalno služilo tome, iz banalnih ali veoma važnih i najvažnijih razloga.

Sve (r)evolucionarne škole su iskusne i preiskusne a i lako im je jer su rješenja za osvježenja veoma poznata i tu, ne traš ništa nego dati odgovarajući smjer, što dugo teče a i sada:
- kada se odlučiš za nešto masovni i važno a nije zgodno da se to eksponira, kao npr. otkup društvenih stanova i vila u doba rata (svi 100 % za jer su u onoj grupi od niti 15 % koja hapa sve), onda to tako traljavo urediš da tako obični podaci i radnje nikad nigdje nisu transparentne niti se spominju;
- isto je sve oko vlasništva, prekrajanja planova, stanja u prostoru, tu se malo pomalo, od čistog hapanja i metak u čelo, preko raznih zakona od par članova, stvar razvijala i dalje razvija da sve u skladu s tom bogato razvijenom osjećajnošću i praksom za neodoljive predmete žudnje sve istovremeno teče tako da to svijet nije vidio (nigdje 2 vrste knjiga, katastar i zemljišna, nigdje nešto masovno za ništa ne posatje nečije i još mu država to provede, nigdje neupisani ex društveni stan ili nekretnine bez ikakvih dozvola i plaćenih doprinosa nisu oslobođeni togaa ne vrijedi više nego isto ako ima sve dozvole, plaćene doprinose i vlasnika) i istovremeno da se i za beskraj toga što nema smisla obavljaju beskrajne raadnje. To je isto tijelo, jedno bez drugog ne ide;
- kod nas, obzirom na iznimnu preekskluzivnost izraženu uz ostalo majstostvom i odlučnošću samo za izabrane djelove (kao švedski stol) sa strogim isključenjem ostalog što uz to ide (kao vječno oštećeni pravednik među narodimaa Srbija ovih dana), to jedino taako odgovara širokim snagama i ujedno ih veže i spaja, jer kada bi, ne daj bože, išli razgovarati o cijelom setu postupanja u prostoru zajdedno sa vlasništvom, kako je nekad u primitivna vremena bilo sve sređeno i u zadnjim zabitima i kako je po truloj Evropi pa i po nazadnom istoku, tada bi došlo do nesagledivih posljedica u osnovama i svim djelovima napretka i naprednih snaga. Došlo bi do općet svetogrđa, pitanja pa šta nam je sve to trebalo kada opet moramo mukotrpno na startne pozicije i još ulagati živce i novce. I ne bi se više mogli snalaziti u prostoru i vremenu, npr. kada bi ggardovi i država napunjeni proraačunima za to i aparatima sredili kakve ulice i sve se šokantno promjenilo.

Radi se o ozbiljnim stvarima s kojima se nije igrati, kao sa minskim poljima:
1. zato i dalje čačkati po djelovima, to blagoerotski uzbuđuje materiju a ne smeta i nije opasno, čak svi vole i korisno je, vidiš kako smo sredili;
2. u ukupnost toga da se dira dolazi do šokantnih stanja, složenijih nego turbofolk balkanske igre, jer sadrže sve elemente i tog turbofolka i još sto čuda. Tko voli nek izvoli, ali nitko nije za i uz veliku deklarativnost da jeste će se brzo svatko naglo obrušiti na tu destrukciju "napretka". Cca 96,5 % je izraslo i razvilo se na tome i/ili u tijesnoj vezi s tim. Mjenjati to je kao da dođeš na hladni nordijski sjever i kaažeš sada sve to što se napravili i uhodali idemo ovakao i ovako ispremješati i zaigrati, prvo bi pali u nesvijest a onda ...

Tko je glasao

U zabitima nekretnine-uprava

U zabitima nekretnine-uprava i pravosuđe-država-duge politike smo u RH, nakon dugih jahanja, došli do razdoblja obrata.

Snage na kojima je dugo bio stvarni glavni teret ostvarivanja i održavanja smislene i po društvo egzistencijalne strane toga su prepustile bilo kakvu moć, otpor i moderacije, jer su invazijeske snage toliko elitne, masovne i čvrsto u modi da su zahvatile i zadnje točke, a još više jer je zrelost napredovanja konačno dovela do aktiviranja moćnih procesa oživljavanja "mrtve" materije te kuhanja vulkana u invazijskim snagama i po raznim djelovima do mjere kada se strategija bitno mijenja.

Invazijske snage u naopredovanju bez otopra su dosegle točke silnih potreba za sređivanjem i redom stvari nemogućeg karaktera, slično ostalim živahnim procesima po Balkanu koji nestaje a čak i po EU, koja na dan D oko Kosova počinje sa hrvatskim ZERP-om na Jadranu.

To sada već snažno vozi da stvarno treba i gori, da EU stišće, pa će sve "elitne" i državne snage sve jače stiskati da se to sve što brže rješi i zašto nije.

A što to više raste, raste i naša nemoć. I ono što smo ne tako davno puno uspjevali, po dugim iskustvima je rezultiralo obrnutim, toliko da je pojelo ne sadašnje punjenje akumulatora nego i za hrpe toga unaprijed i unatrag, jer ono unatrag kao negativna bilanca raste s kamatama. Tako i da hoćemo ne možemo i sve manje možemo. Jer se radi o efektu rješiš 10 toga, ali umjesto da slijedi još 30 toga i rutinskije, iz 10 rješenog toga se je razvilo 150 novih problema koji bukte kao požari, što ne možeš gasiti jer se radi o neodoljivim pokretanjima beskrajnih divizija u nezadrživim jurišima na neodljive predmete žudnje. I još složenije, netko tko raspolaže nekim snagama i pokušava, je već odavno inficiran i fizički vezan istovremeno za još 4 sasvim različita smjera, pa istovremeno malo gasi a još više razbuktava dolijevajući benzim, unosi defetizam i histeriju zajedno sa smirivanjem ...

Radi se o tome da su sve šire i šire snage sve više i više muljale i to i dalje rade da bi i uz mobilizaciju svih tih snaga oko sređivanja jako teško i dugo išlo, Njemačka stenje i nakon jako puno uloženog u jednostavnijem stanju na istoku. A da će bar stati te snage i kapitulirati same, a o većini se radi, je menje izvjesno nego da će "napredne snage" po Srbiji naglo prijeći na humanizam i renesansu, je se radi o sličnoj magiji i praksi i neodoljivim ciljevima.

Zato smo srećom dogurali do moguzćnosti saopćiti - nikakav red i olakšanje nisu više mogući, krenulo je samo sve skuplje i sve teže i sve demokratskije i pravičnije kuhanje unutar takvog napredovanja, sa sve većim prijenosom tereta toga na sve a na elitne snage još više, što je sve jako jako dobro u klinču između dolazne beskrajne i približavajuće daveži.

Nešto kao Berlin nakon dugih i složenih igri, samo još složenije i nemilosrdnije za bilo kakvu naviknutu inerciju a blagotvornije za sve drugo.

Tko je glasao

Čekaj malo, svi od oporbe

Čekaj malo, svi od oporbe traže prijedloge mjera? Pa tko je na vlasti, vlast ili oporba? Kako vi zamišljate parlamentarnu demokraciju? Da sve štima, i da oporba onda predlaže mjere o kojima se treba raspravljati i na kraju ih odbaciti kao pogrešne?

Tko je glasao

Na žalost, ovo je samo kap

Na žalost, ovo je samo kap u moru nelogicnosti sa kojima se mi građani susrecemo. Ja sam osobno upoznat s nelogicnostima i neusklađivanjem zakona o PDV-u i zakona o računovodstvu. Moja firma generira dnevno preko 300 računa koji se moraju poslati kupcima. Računajte koliko troškova poštarine imamo, a da ne kažem da jedna osoba gubi svoje radno vrijeme noseci iste na poštu. Kako bi to izbjegli, racionalizirali i ubrzali poslovanje, uveli smo elektronski potpis, te račune šaljemo automatski mailom. Jednom od naših kupaca je došla inspekcija i nisu im htjeli priznati odbitak PDV-a jer u zakonu o PDV-u stoji da račun izdan elektronskim putem ne može služiti kao osnovica za odbitak predporeza, vec moraju imati originalni racun dostavljen poštom. U zakonu o racunovodstvu piše da je elektronski potpis izdan po zakonu o elektronickom poslovanju jednakovrijedan rucnom potpisu. Pokazali smo im to, ali oni se drze ko pijani plota i ne zanima ih sto zakoni nisu uskladjeni i sto ako zakon o racunovodstvu kaze da je racun pravovaljan te sadrzi sve potrebne elemente definirane u zakonu o pdv-u. Ipak izdan je elektronskim putem (Halo??? pa ko jos rucno pise racune). I tak, katastrofa od drzave....

Tko je glasao

Sad si me zbunil, godinu

Sad si me zbunil, godinu dana sam radil u firmi, svaki dan printal otpremnice, jednom mjesečno radil fakture i račune slal preko vozača odnosno dostavljača naše robe.... dobro možda je razlika kaj smo mi imali stalne kupce ali opet... ni jedan račun nije bio posebno potpisan ni slan preko pošte... pa kaj postoje u zakonu razlike ovisno o tome dal si proizvodna il trgovačka djelatnost...

Tko je glasao

Puno službenika državne

Puno službenika državne uprave zna kako poboljšati proces rada. . .
He, bilo bi to lijepo, ali ne ide to tako!

Očito nisi nikad radio u državnim službama. Ima 2 razloga zašto to u pravilu ne ide:

1. Tamo postoji hijerarhija, kako u vladavini tako i u pameti (ovo se obavezno mora poklapati) i ne može biti da neki niži službenik, neki "mlađi pristav", bude pametniji od svog šefa. Zamislite da taj mladac da nekoliko pametnih prijedloga a šef se toga nije dosjetio. Katastrofa, njegovo mjesto je ugroženo!

2. U slučaju da neki prijedlog i prođe točku 1. onda obično slijedi: "Dobro XY, sjajna ideja i najbolje je da to vi preuzmete". Eto i tako si je nadobudnjak, osim svog standardnog posla, natovario dodatni posao na leđa i dobio etiketu od kolega "šefoljubni uvlakač", a plača je uvijek ista bez obzira koliko posla obavio.

Naravno, nije uvijek tako crno jer neke stvari i prođu kroz nevjerojatnu hrpu zaprečavanja koju može proizvesti standardni organ uprave.

leddevet

leddevet

Tko je glasao

takve mjere su same sebi

takve mjere su same sebi svrha.
administracija proizvodi probleme koje opet mora rjesavati administracija, osiguravajuci svrhu svog postojanja.
A jos pri tome kroz biljege i takse lupaju "nevidljive" poreze koji pune drzavnu riznicu i tako i omogucavaju placanje te iste nepotrebne administracije.

to sto spominjes vec postoji - HITROREZ. vlada dr. Ive Sanadera I je osnivanje hitroreza najavljivala kao veliki uspjesan plan borbe protiv nepotrebne administracije. a evo, i tvoj dnevnik govori o tome koliko su bili uspjesni.
no dr. Ivo Sanader II suti o tim neuspjelim akcijama svog prethodnika.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

e na to sam i mislio mozda

e na to sam i mislio mozda je HITROREZ i dobro zamišljen no......
bio sam malo na njihovim stranicama, da bi im poslao prijedlog morao bi izgubiti sat dva da ga propisno ispunim. Kao što sam i rekao opet dobra ideja koja........., kao i većina toga.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci