Tagovi

Gdje je granica političke lojalnosti?

Lojalnost je dio ljudske dobrote. Lojalnost je odnos prema ispravnim vrijednostima. Ne primjetim li na vrijeme da je dobrota nestala, ne primjetim li na vrijeme da su se vrijednosti iskvarile, možda ću propustiti da kažem: "Sad je dosta!". Spreman sam postati lojalan na slijepo, ali i prestati to biti s širom otvorenim očima.
Da tome u većini slučajeva nije tako dokazuje naša politička scena. Lojalnost političkoj stranci dostigla je svoje vrhunce i pojedinci su spremni na sve što se od njih traži. Ako ne pristanu na bezrezervnu lojalnost onda se utope u kapi vode već prvom prilikom. Vidjeli smo što se dogodilo Vesni kada je odbila poslušnost Sanaderu, mada su ovdje okviri zadane lojalnosti puno veći. Dakle, ako niste lojalni niste niti poželjni, pa se time potvrđuje izreka "Gram lojalnosti je vrijedniji od kilograma pameti." Elbert Hubbard-a. Za pretpostaviti je da se toga naš premijer drži kao osnovnog pravila u vođenju stranke i Vlade. Da je tome tako potvrđuje Dubravka Šuica, lojalan Sanaderov vojnik.
Ovo sam navela kao najsvježiji primjer, mada ih ima na stotine, i ne samo u HDZ-u, već posvuda, pa i tamo gdje očekujemo da ne bi trebali, ali ih ima u velikoj mjeri.
"Predsjednik sam SDP-a i to je ono što smatram svojom glavnim poslom. Imamo uspješnu gradsku upravu, no spekulacija će uvijek biti", rekao je Milanović. (http://www.croatia.ch/tjedan/070320b.php)
No ovdje je drukčiji slučaj, lojalnost ide od glave prema repu, samo je pitanje, tko je u pravu, odonosno tko je kome lojalan i za koju cijenu.

Komentari

jedna od "tekovina"

jedna od "tekovina" demokracije je da u času kada se neka odluka donese tada svi koji su u kreiranju odluke sudjelovali zauzimaju taj stav

tako je to u strankama i ne vidim u tome ništa loše

dakle treba razlikovati situaciju podržavanja stranačke politike i odluka od same definicije "lojalnosti", jer u svakoj tranci ima različitih likova i vjerojatno, kada bi mogli birati, sa mnogima ne bi htjeli dijeliti isto mjesto pod suncem, no političke stranke su sastavni dio političkog života ove države i ili ideš pa osnuješ svoju ili odeš u onu čiji se interesi najviše poklapaju sa tvojima

Tko je glasao

o lojalnosti u politici puno

o lojalnosti u politici puno je toga rečeno na pollitici kad se govorilo o odlasku tadića i rožića iz hsp-a.
činjenica je da je čovjeku koji misli svojom glavom i gradi informirani stav o temama koje su vječne kao i o onima koje su trenutno aktualne teško 100%-tno biti uz svoju stranku. ući u stranku nužno znači kompromis.
ipak, i kompromisi imaju svoje granice. biti lojalan svojoj stranci u prevelikoj mjeri nužno znači prestati biti lojalan samome sebi; svom stavu i svojoj savjesti.
čak i ako nije do stranke, čovjek se mijenja (osim ako je budala) i nije ništa čudno da nakon 20 godina promijeni svoju političku poziciju čak i ako je stranka ostala dosljedna svojim stavovima.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Sto posto ste u pravu vezano

Sto posto ste u pravu vezano za osobe koje misle svojom glavom!
PS.....Precesto im nestane glava!

Koliko vidim u HR da nije to samo nas problem po pitanju stranacke ili tzv. partijske stege, ovo je problem u vecinu drzava koje su u tranziciji.... sa bivseg komunistickog rezima u demokratsko drustvo.

Precesto cujem izreku..... smijem reci sto hocu.... imamo demokraciju... ili nesto u tom smislu, ovo je ocigledno jedno vrlo jednostavno tumacenje demokracije i to nije nista abnormalno nakon 50 do 100 godina jednoumnja ili politicke sile poput komunizma.

Berlinski zid se srusio ali na zalost postoji u nasem umu onaj zid..... Tako to mora biti.... ili..... sta ja mogu? to je tako!

Jedan od najvazniji tocaka demokratskog sustava je upravo taj da JEDAN GRADJANIN moze nesto poduzeti da nesto poboljsa u nasem zivotu! (kao npr: pollitika.com)

U HR su vladajuce strukture osigurale kroz ekonomiju i propagandu (medije) da nas ubjedi kako je ovo sve tako kao sto vladajuci predstavljaju.... jednostavno kao da zele preuzeti ulogu moderne verzije nekakvog prihvatljivijeg diktatora....
Cast pojedincima u svakoj stranci, ali kada se uclanis u vladajucu stranku otvaraju se niz broj vrata i mogucnosti.... uz uvijet da ne diras one gore! i DA SLUSAS!
Danas u strankama opcenito vlada stav: Ako nisi uz mene onda si PROTIV mene!

Jel ovo stvarno demokracija u HR? Jel ovo stvarno demokratsko drustvo u HR?

Hajdemo samo pogledati ove zadnje izbore:
prije izbora vise od 80% gradjana je izrazilo nezadovoljstvo sa stanjem u HR! (razne ankete)

cca 40% naroda nije izaslo uopce? ZASTO?
od onih 60% koje je izaslo vise od 75% je glasovalo za te opcije koje su vec u zadnjih 8 godina bile na vlasti? ZASTO?

Medije su totalno manipulirali masu i diskriminirali sve osim pojedinacne opcije? (i onda se cudimo zasto EU napada po pitanju slobode medije).....
izgovor da se dozvolilo svakome ista prava je cista farsa i samo tzv. vojnik neke stranke moze tumaciti takvo nesto!

itd itd itd.... necu dalje nabrajati ovo su neke glavne tocke po pitanju naseg drustva.... pitamo se .....

Ako nismo zadovoljni sa postojecim?
ZASTO onda glasamo za te iste opcije koje su osigurale to nezadovoljstvo?

Cuo sam odgovor i argument kako u Americi, UK ili Australiji imaju samo 2 velike stranke.....
DA... ali tamo imaju i 100 godina stvaranje demokracije i pravednog demokratskog drustva za razliku od nas koji jedva imamo 10 godina nakon rata.... a ni oni nisu 100% usavrsili pravdu!!!! a di smo mi onda? i kako mozemo uopce se usporedjivati sa drustvima poput Svedske, Australije UK itd? (Po pitanju demokracije i demokratskog ponasanja)

Nadam se da nisam otisao previse u sirinu.... ali bit mog teksta je jednostavno to da nece se nista priko noci okrenuti na bolje.... jos uvijek su u velikom diktatorska nacela na snazi i to u vecini organizacija....
zelimo sebe uvjeriti kako nije tako ali realnost je ta da mi kao drustvo i narod jos nismo dostigli to da mislimo demokratski.
Ide na bolje to je ocigledno ali kao i u vecini ti zemalja di je vladala diktatura do 90ih godina...... imamo problema.

Zato nam je tako... kako je..... i tesko cemo uspiti nesto pomaknuti ako ovako nastavi....
Imamo 4 godine da radimo na demokratizaciju naseg drustva i da probudimo svijest onima kojima su se predali prije izbora pa nisu ni izasli na izbore!
Ovdje nam lezi kljuc do neke konkretne promjene..... i to ne znaci crvene ili plave.... vec do istine i izrazavanje volje naroda!

PS: Ne zelim da me netko napadne sto spominjem komunizam samo u ovom crnom obliku jednoumnja, ali za ovu temu ekonomija i socijalna pravda su malo off topic. (tu je bilo dosta toga u teoriji i realizaciji koje je i valjalo ali nije bitno u ovom tekstu)

Jakob Matovinovic - Jaksa

Obrisan

Tko je glasao

Jedan od najvazniji tocaka

Jedan od najvazniji tocaka demokratskog sustava je upravo taj da JEDAN GRADJANIN moze nesto poduzeti da nesto poboljsa u nasem zivotu! (kao npr: pollitika.com)
U HR su vladajuce strukture osigurale kroz ekonomiju i propagandu (medije) da nas ubjedi kako je ovo sve tako kao sto vladajuci predstavljaju.... jednostavno kao da zele preuzeti ulogu moderne verzije nekakvog prihvatljivijeg diktatora....

Jako dobro ( ne radi mi ocijenjivac na ovom dnevniku iz nekog razloga, ali i 4 je premala ocjena za ovo).Ja polazim od pretpostavke, da su se oni iz politickog businessa prilagodili.I rade iskljucivo u svom interesu.A na zalost glasaci rade suprotno.Ti kako kazes "pojedinci" ili "obicni ljudi" ili "glasaci".
To se najbolje vidi kad nakon 4536689333 afera opet vidimo u Saboru iste njuske koje se podmuklo cerekaju i jedino sto cine je prosirenje vlastitih privilegija i daljenja rasprodaja & zaduzivanje drzave.
Stanje me jako podsjeca na jedan film u kojem automehanicar koji skuzi da je klijentu samo prazan rezervoar, izmisli jos 3-4 teska kvara i posalje ga doma dok ih on za cca 5 sati "otkloni"..Jasno doceka ga "popravljen" automobil i masan racun.Vozac/sitnozuban ga jos sretno pozdravi i odjuri dalje.Kako u istu realnost staviti i glasace i politicare? Edukacija, koja na zalost politicarima nije nikako od koristi.

Tko je glasao

Ako želiš da do ozbiljnih

Ako želiš da do ozbiljnih promjena (na bolje naravno) dođe u roku 500 godina, onda je edukacija odlično sredstvo (i prilično sigurno).
Ako želiš u roku par godina, onda je edukacija kao sredstvo promjena, zanemariva.

A za velike i brze korake, trebamo velike i brze ljude (atletičare u dobroj formi, po mogućnosti :)). Sposobne. I hrabre, prvenstveno.

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

Tko je glasao

Pročitao sam ovo gore i ovo

Pročitao sam ovo gore i ovo dolje i dao bih mali dodatak na "razgovore ugodne naroda pollitičkog" .

Postoji greška u shvaćanju Dubine uloge u dubrovačkim događajima. Dube nije pripadala Sanaderovog nego ekstremnijem krugu u vrijeme "preuzimanja" stranke i "prucala" se dok nije dobila signal da će biti skinuta s HDZ-ovskih lista - i "pametno" procijenila da treba se uklopiti u novi smjer. U Članku kojeg navodiš se sugerira nešto drugo, a Dube nije nimalo nevina ovčica ili naivna djevojčica.

I sad dolazimo na pitanja lojalnosti. Mislim da je uvodni citat (baš me interesira čiji je??) pomalo pogrešno postavljen. Lojalnost je suptilna kategorija koja nimalo nije ovisna o ljudskoj dobroti nego krugu ljudi unutar kojih se krećeš, a oni mogu biti i dobri i zli, i zadojeni dobrim ili kriminalnim idejama.

Lojalnost u politici je definirana tzv. Westminster sistemom, ili tzv konceptom "odgovorne vlade" pa time i "odgovorne vlasti" unutar kojih treba slijediti osnovnu liniju koju zacrtavaju oni na višim hijerarhijskim stupnjevima i dok si u tom kolu trebaš to slijediti ili se isključiti.

Naravno da postoji i lojalnost idejama i vlastitim stavovima ali se to onda prije može nazvati "savjest", i često imamo da netko ne prihvaća neke naredbe ili nagodbe, pa postane disident. Naravno uglavnom na svoju vlastitu odgovornost i posljedice, jer obično sve kreiraju oni koji su položeni na višim hijerarhijskim položajima često radi pragmatičnih razloga (osobnih ili stranačkih), koji poslije takvih razlaza zadržavaju u rukama moć koju onda okrenu protiv onih koji se neposlušno ili neoprezno isključuju iz krugova moći.

Tako imamo ovdje spomenute primjere Dube na jednoj strani ili Vesne na drugoj. Dok ona prva slijepo sluša sve i profitira na razne načine, protiv druge se vodi rat do istrebljenja, čak toliko daleko da se protiv nje upregnu i naoko neutralne cehovske organizacije (npr. advokatska komora koja je isto tako više nego "lojalni" segment ukrivo naherenog pravnog poretka u Hrvata).

Tko je glasao

Svi za jednoga, jedan za

Svi za jednoga, jedan za sve.

Tko je glasao

Granica političke

Granica političke lojalnosti treba biti osobno promišljanje o svrsishodnosti postavljenog političkog cilja i implementacije istog.
Ako politička stranka radi dobro i provodi zacrtani program uspješno, svaki član stranke treba biti apsolutno lojalan. Ako stranka ne radi dobro, laže,mulja, ne provodi program, tu bi trebao biti kraj lojalnosti.

Tko je glasao

Dakle. Stranacki vojnici su

Dakle. Stranacki vojnici su lojalni organizaciji, a politicke osobe su lojalne idejama.

E sad. Pogledajmo vas stranacke osobe. Tebe, DEMOSa, Silvercija, Sm-a, Drlesara, Davida, Hadzija i druge.

Ako te osobe nisu samo stranacki vojnici, postavlja se pitanje kojim su to idejama doticne osobe lojalne? Koje su to ideje koje mogu ogroziti odnos prema stranci? Ima li takvih ideja uopce? Jer ako nema, tada ipak ne govorimo o politckim osobama vec o stranackim vojnicima, bez obzira na samotetosenje.

Tako, cisto za primjer, ti kao strankacka osoba. Koje su to ideje kojima si lojalna? Postoje li uopce? Tamo dolje, DEMOS je odbio odgovoriti na pitanje. Moguce je da je pitanje zapravo jako tesko za pripadnike nase politicke scene, sto zapravo i ne bi previse cudilo s obzirom na njezino opce stanje :-[

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

E sad. Pogledajmo vas

E sad. Pogledajmo vas stranacke osobe. Tebe, DEMOSa, Silvercija, Sm-a, Drlesara, Davida, Hadzija i druge.

kad si me vec direktno spomenuo, red je da iznesem svoj stav.
clanstvom u SDPu se ponosim, pa sam se zato i javno izjasnio po tom pitanju. kao clan automatski nosim odredjenu vrstu odgovornosti, koja ipak nije apsolutna. čovjek je odgovoran u onoj mjeri u kojoj ima utjecaja na odredjena zbivanja, i u kojoj je spreman odredjena događanja javno podržati.

sto se lojalnosti tice - ja sam osobno lojalan idejama, te sam se uljucio u stranku za koju smatram da te ideje provodi ili pokusava provesti. lojalnost stranci bi u meta jeziku nazvao "pragmom" a lojalnost ideji "idealom".

ukoliko u politickom djelovanju nisi sposoban progutati odredjenu kolicinu pragme, ideal ce definitivno ostati nerealiziran. ukoliko s druge strane u politickom djelovanju ideal u potpunosti zanemaris na racun pragme, politicke srzi nestaje i citava stvar postaje sama sebi svrhom, sto je po mom misljenju totalna degradacija uloge politickog djelovanja.

kako naci prihvatljivu granicu izmedju tog dvoje vrlo je pipikava stvar i na kraju krajeva lezi na samom pojedincu koji ju donosi.

ja definitivno mogu reci da nisam zadovoljan svime sto citam o bandicu. naglasavam _citam_ jer ne vjerujem u sve sto pročitam. no s druge strane, gdje ima dima ima i vatre. i po tome se ravnam u unutarstranačkom djelovanju - koje je, s obzirom na moj položaj i staž u stranci, mizerno. :)

no, that's as far as i go - jer za razliku od tebe ne vjerujem da SVE organizacije moraju u SVIM pogledima javno djelovati. uisitnu vjerujem da se problemi prvo moraju probati pocistiti unutar stranke, jer se inace samo daje materijal za slabljenje stranke. a sa slabom strankom, nitijedan ideal se ne moze ostvariti. i eto nas opet na povlacenju granice izmedju ideala i pragme. kada se ona - na osobnoj razini - prekoraci, tj kada kolicina pragme kod odredjene osobe postane nepodnosljiva, stvar puca, i covjek napusta organizaciju.
eto, ne zna sto bi tu vise rekao...


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Vratimo se korak nazad.

Vratimo se korak nazad.

Spomenuo sam ranije kako se po pitanju artikulacije ideja (naravno i dosljednosti kao operativnom elementu) upravo razlikuju jake politike licnosti od onih koji nisu jake politicke licnosti.

Neki ovdje nisu cak niti skloni teziti da budu sto jace politikce licnosti, vec u potpunosti zanemaruju potrebu za artikulacijom politickih ideja, sto ih naravno samo priblizava "pragmi", preciznije oportunizmu, s obzirom na devizu da sto manje znas, to te savjest manje pece i bolje se uklapas u jednu klijentelisticku organizaciju (klasika na hrvatskom prostoru).

Stoga mene interesira Hadzi, koliko si daleko dogurao u artikulaciji ideja za koje se zalazes? I koje su to uocpe ideje? Ovdje ponavljam jos jednom, bitno je razgovarati o idejama koje nam daju mjeru oko kljucnih realpolitickih pitanja koja nam se svakodnevno namecu, a ne oko pitanja koja su u ovome trenutku nerelevantna.

Postoje li te ideje, koje su te ideje, koliko radis na artikualciji ideja, postoji li jedan primjer gdje nisi bio oportun unutar svoje organizacije i tako dalje. To su sve pitanja koja prokazuju nasu stvarnu ulogu u politickom procesu, ulogu koja je po obicaju daleko tuznija od one koju si volimo pripisivati, jeli.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

pa buduci sam clan stranke

pa buduci sam clan stranke par mjeseci duze nego li clan pollitike, mislim da mi moras dati jos dosta vremena kako bih poodgovarao na sva ta tvoja pitanja, pogotovo na ona u kojima zelis konkretne primjere.

jedan konkretan primjer kojim se bavim je i referendum za nato. on je dio stranacke politike (ocito ne presudan), a meni je osobno izrazito vazan, pa sam odlucio djelovati tamo gdje mogu, jer se, sto se stranke tice, te odluke raspravljaju i donose izvan mog dosega.

sto je i normalno. ne znam koja bi suvisla i uspjesna stranka dopustila tek pridoslim clanovima da joj diktiraju politku na nacionalnoj razini :)
osim hsp-a koji je to dopustio granicu, ali je zato i granic donio svoje parlamentarne rezultate sa izbora 2003 toj stranci u miraz, hehe :)


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Referendum za NATO nema

Referendum za NATO nema nikakve veze sa radom u SDPu, koliko mogu primjetiti. E sad, pitanje ostaje. Sta ima?

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

E sad. Pogledajmo vas

E sad. Pogledajmo vas stranacke osobe. Tebe, DEMOSa, Silvercija, Sm-a, Drlesara, Davida, Hadzija i druge.

Ovdje si prešao granicu pristojnosti koja bi nalagala da o osobama koje karakteriziraš imaš barem minimum saznanja.

O svojim sam tekstovima uvijek spreman argumentirano raspravljati, zato i jesu ovdje, ali se bojim da je za analizu osobe to nedovoljno materijala.

Mislim da Ivo Patijera ima jednu pjesmu koja bi tu odgovarala a zove se "Prođi me se" ili tako nekako.

B-52

Tko je glasao

Ideja je, kako u politici

Ideja je, kako u politici tako u ekonomiji, nauci i drugdje, najvažnija stvar.Ona definira cilj. Provedba je splet trenutnih okolnosti, to je proces koji vrluda u trajanju.

Mogao bih i za druge nabrojane reći, ali samo za Davida kao primjer, stranački je vojnik tamo gdje vojnik treba biti a njegove socijal-demokratske ideje su vidljive u pisanju na ovom skupnom blogu, njegovom blogu kao i na tekstovima na webu stranke kojoj pripada. I to u onoj mjeri prepoznatljive koliko ih onaj koji čita hoće ili umije prepoznati.

Lojalnost stranci je, smatram, kategorija sumnjivog morala. Shvaćam je kao obavezu odricanja od vlastitog stava u korist utvrđenih interesa stranke.

Lojalnost se može postaviti jedino prema ideji, u slučaju da je nema trebalo bi se podrazumijevati da je odlazak iz stranke osobni izbor.
Da je to tako potvrđuje Davorko Vidović kroz odnos prema kandidaturi za predsjednika SDP - on i Zoran Milanović su stranački borci, lojalni ideji socijaldemokracije pa će se u ravnopravnoj stranačkoj utakmici natjecati kojim će načinima i sredstvima bolje doći do cilja.

Politička ideja se može braniti, kao u mom slučaju, i kad nisi stranački vojnik.

Tko je glasao

Lojalnost stranci je,

Lojalnost stranci je, smatram, kategorija sumnjivog morala. Shvaćam je kao obavezu odricanja od vlastitog stava u korist utvrđenih interesa stranke.
Slažem se. Ali, jedino i najvažnije pitanje, koji su to utvrđeni interesi stranke? Oni prema javnosti, ili oni dogovoreni za internu upotrebu?

Tko je glasao

Granica između interesa za

Granica između interesa za javnost ili za internu upotrebu u modernom višestranačju nestaje ili će brzo nestati do razine samo važnih strateških.

Ako se u par minuta može otvoriti svoj blog ili na njemu napisati tekst znači da internih tajni nema. Jedino ako skupljamo članove koji slabo stoje s pisanjem i čitanjem.

Interes stranke je sinonim za skrivanje nedozvoljenih postupaka ili postupaka koji bi suparnicima pružio mogućnost uzvrata ili pariranja. Kada se prevaziđe ovo stanje o kome nema granice u kulturno/nekulturno, moralno/nemoralno, istina/laž i da ne nabrajam dalje, svakoj stranci će biti u interesu da javno i na vrijeme iznosi svoj interes odnosno stav.

Tko je glasao

stranački je vojnik tamo

stranački je vojnik tamo gdje vojnik treba biti a njegove socijal-demokratske ideje su vidljive u pisanju na ovom skupnom blogu, njegovom blogu kao i na tekstovima na webu stranke kojoj pripada. I to u onoj mjeri prepoznatljive koliko ih onaj koji čita hoće ili umije prepoznati.

Evo, mene interesira jedna operativna sitnica. Jeli socijal-demokratska ideja pruzati politicko zaledje pojedincima koji zloupotrebljavaju javne ovlasti? Ovo te pitam s obzirom da je David bitan element SDPa, a u SDPu gotovo da nema niti daska razmatranja ovog za Hrvatsku mozda i kljucnoga pitanja.

Jer sto vrijede ideje koje nemaju veze sa stvarnoscu i koje samim time nisu niti mjerilo necijeg politickog djelovanja? A ovo sto vidimo po pitanju price o socijaldemokraciji bez odgovora na onako jednostavna pitanja, cini mi se ipak kao skup vrijednosti nepovezanih sa postojecim politikcim zahtjevima, iliti nerelevantnim stvarima.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Pretpostavljam da je

Pretpostavljam da je operativac u pitanju Bandić.
Mogu govoriti o mom stavu prema političkom zaleđu i zloupotrebi vlasti - SDP i hrvatsku varijantu socijaldemokracije pratim iz Mađarske gdje živim.

Pitanje političkog zaleđa i zloupotreba vlasti su politička pitanja morala i sustava vrijednosti onoliko koliko je politika u tom moralu i vrijednostima.
Kako SDP gleda na to saznat ću ovdje na Pollitici i online. Za sada nisam vidio neke akcije o kojima bi se mogao postaviti, što znači da to nije dobro.

Moj stav je naravno negativan, tj ne podržavam takve igre.

Tko je glasao

Ako te osobe nisu samo

Ako te osobe nisu samo stranacki vojnici, postavlja se pitanje kojim su to idejama doticne osobe lojalne? Koje su to ideje koje mogu ogroziti odnos prema stranci? Ima li takvih ideja uopce? Pa uđi u neku stranku pa ćeš napokon vidjeti što i kako to izgleda. Činjenica je da svaki pojedinac dio svog suvereniteta stavlja na raspoalganje stranci.... netko više netko manje. Demokratska pravila su takva da se ustranci treba poštovati odluka večine.... i tako sve dok pojedinac ne zaključi da to prelazi njegove "prihvatljive" političke okvire. Tada jedni šute i rade dalje, drugi izlaze van, treči pokušavaju mijenjati i po cijenu osobne "političke" žrtve, četvrti navijaju i pridružuju se pobjedniku........, a razni xy-ni i dalje trkeljaju jer ništa ne razumiju....

Tamo dolje, DEMOS je odbio odgovoriti na pitanje. Moguce je da je pitanje zapravo jako tesko za pripadnike nase politicke scene, sto zapravo i ne bi previse cudilo s obzirom na njezino opce stanje Nemoj molim te kakiti već odgovori na ono što sam te piato jer pitanje na koje ja tebi nisam odgovorio ne postoji...... nije valjda da mi je promakao koji komentar.... ali da izbjegavam odgovor j etvoja ne i prva smišljena laž ili podvala.... kako već želiš.

PS. sada se opet vrati na dnevnik od Skviki-ja i lijepo odgovori na ono što sam te piato..... ili nastavi sa brljanjem.... tvoj izbor.

Tko je glasao

DEMOS. Pitao sam te koje su

DEMOS. Pitao sam te koje su to ideje kojima si lojalan, ako vec nisi stranacki vojnik, naravno.

Nisi mi odgovorio, vec si prebacio na kombinaciju translacije, ad hominema i slicnih figura.

Mozes i ovdje napisati. I mozes mi odgovoriti na ponavljano pitanje kakve su to politicke ideje po kojima ti nije bed drzati stangu pojedincima prokazanima u zloupotrebi javnih ovlasti? Meni se cini da su takve ideje u startu fulane, jer tim detaljem cak postajes sudionik.

Podrzavas covjeka u kriminalnoj aktivnosti, jeli.

Naravno, ne moras mi odgovoriti na navedeno pitanje.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

gale, baviti se politikom u

gale, baviti se politikom u Hrvatskoj je unosan posao (za pojedince), a ima i onih koji imaju problema sa naplatom. Za takve nema ideja kojima su lojalni, svi kriteriji padaju u kaljužu, tu se traži put i to prečica do cilja (SABOR). Osobne interese, hrabri vitezovi skrivaju pod plaštom borbe za interese umirovljenika.FUJ!!! DEMOS, ako namjeravaš na iduće izbore, na vrijeme obavijesti iz razloga što poznajem neke tvoje poznanike (iz vremena ŠIBOPROMETA) koji bi tiskali "jumbo plakate" (naravno o svom trošku) u znak zahvalnosti.Moguće da i Brkan (lokalni šerif-HDZ) pomogne financijski, ako ništa bar da vrati dug (ti njemu - on tebi).

Tko je glasao

@gale ja ću tebi naravno

@gale ja ću tebi naravno odgovoriti i sačekati isto da i ti meni daš odgovore, ako ih uopće imaš....
Dakle... osobno se vodim idejom da aktivnim sudjelovanjem u politici nešto mogu doprinijeti u pozitivnim pomacima cjelokupnog društva, kroz moju "malu kap" naravno..... a sutra možda to bude i još nešto konkretnije.... a možda i ne bude... ali mi je satisfakcija da sam bar pokušao...... mnogi nisu i neće.

I sada ovdje lijepo napiši ime i prezime osobe ili više njih z ajkoje tvrdiš da su kriminalci.... jer koliko ja znam ni jednom kriminalcu ja niti držim niti bi "držao štangu"... Ako imalo pratiš (a to bar nije teško) moj politički rada onda je valjda i tebi jasno da trljaš bez veze. Ja sam naime za razliku od tebe i mnogih takvih poduzeo mnoge konkretne radnje protiv onih za koje sam imao saznanja ili osnovanu sumnju da se bave ili su kriminalci.... a ti.. jesi li ti podnio koju kaznenu prijavu pored toliko kriminalaca koje vidiš oko sebe???? ili ćeš ti popušit koju za klevetu.... ajde biraj što ćeš??

Tko je glasao

Branko Vukelic. Predsjednik

Branko Vukelic.

Predsjednik nadzornog odbora Brodosplita, koji je bio pravovremeno obavjsten sa strane javnosti, a na temelju toga nije nista poduzeo, vec je cekao nalaz INTERPOLA i medjunarodni pritisak da se nesto poduzme.

Koliko se sjecam, u opisu njegova posla (Mrak je nekad diktirao zakon, mozda ga nadje opet) pise da je bilo upravo na njemu da reagira, sto on nije ucinio i sto predstavlja kaznenu odgovornost.

Zbog toga je i pozvan na sud, a sada je pazi ovo, MINISTAR OBRANE.

I to je neko koga tvoja stranka podrzava, a samim time i ti osobno s obzirom da si lojalan stranci.

I badava je tebi sav tvoj rad prokazivanja kriminala u lokalnoj zajednici s cime sam imao priliku se upoznat, kada si prihvatio da das stangu jednom Vukelicu i da svima nama kazes, budite neodgovorni, pokrivajte kriminal, pljujte u lice javnosti, jer to se isplati. I dobit cete moju podrsku.

Badava tebi sve ono sto si napravio, kada se covjek mjeri prema svojem sljedecem djelu, a ne na staroj slavi.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

I to je neko koga tvoja

I to je neko koga tvoja stranka podrzava, a samim time i ti osobno s obzirom da si lojalan stranci.

Hipotetski:.... I recimo na Izbornoj skupštini HSU-a 14.03.2008 bude izabran "novi" predsjednik HSU-a + cijelo vodstvo.... i recimo raskine koalicijski sporazum sa HDZ-om radi bla bla bla........ Što ću onda ja biti?????... glede podržavanja, naravno....

Badava tebi sve ono sto si napravio, kada se covjek mjeri prema svojem sljedecem djelu, a ne na staroj slavi.

I ti kao znaš moja buduća djela....
I opet ti moram kazati: Ne lupetaj!

Tko je glasao

Hipotetski:.... I recimo na

Hipotetski:.... I recimo na Izbornoj skupštini HSU-a 14.03.2008 bude izabran "novi" predsjednik HSU-a + cijelo vodstvo.... i recimo raskine koalicijski sporazum sa HDZ-om radi bla bla bla........ Što ću onda ja biti?????... glede podržavanja, naravno...

Ucinite to pa cemo moci razgovarati. No, kladim se da od toga nece biti nista.

I ti kao znaš moja buduća djela....
I opet ti moram kazati: Ne lupetaj!

U pravu si. Ne znam, samo pretpostavljam. Bilo bi sjajno da grijesim.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Dobro Galetino glupa, što

Dobro Galetino glupa, što gnjaviš čovjeka :)
Tamo kod Skvikija pišeš da opravdavaš davanje mita, štoviše i sam to činiš, jerbo je to način da preživiš.
A tu gnjaviš čovjeka jer pokušava preživit, a usput vjerovatno nešto i korisno napraviti u dosegu svojih mogućnosti. Možda on baš sada potkopava vladajuću koaliciju. Pa neće sad valjda tebi, ovdje javno, otkrivati svoje tajne akcije, u skladu sa tvojim JOT idiotarijama...

Tko je glasao

Nisi me skuzio. Davanje MITA

Nisi me skuzio. Davanje MITA ne da je nacin prezivljavanja, vec je jedina ispravna stvar za sve one koji ne zele biti gradjani drugog reda. No, valja imati na umu da je UZIMANJE MITA, ono zbog cega glave trebaju padati. Jer funkcija onih koji imaju javne ovlasti je u zastiti opceg interesa, a postavljati listu prioriteta prema dobivenom MITU obicna je zloupotreba ovlasti, a za svaku zloupotrebu mora se odgovarati.

I naravno, dati mito i onda prijaviti osobu, vrhunac je postenja i lojalnosti spram sustava, ma kako to surovo na prvi pogled izgledalo. A ti samo zamisli koliko ce takva atmosfera biti poticajna na svakog ko pomisli i pomisliti na primanje mita.

Sto se tice DEMOSa, DEMOS je velik cojek.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Gale, pusti ideje, bitna su

Gale, pusti ideje, bitna su djela. Nisam nikad bila vojnik i ne mislim, a političke osobe moraju biti lojalne, drukčije to nisu.
Što se tiče samih ideja mislim da ih niti jedna politička stranka nema ili ih ne sprovodi onako kako deklarativno izjavljuje. Tu nastaje novi moment, praznina.....
Ne treba mi nitko da mi dokazuje što je ispravno a što ne. Još uvijek dobro vidim i čujem:)

Tko je glasao

Nisi u pravu, kada kazes da

Nisi u pravu, kada kazes da ideje nisu bitne. Jer one su nam mjera. Sto uciniti, sto pustiti, za sto se trebas boriti, sto se moze gurat pod tepih i tako dalje i tako dalje.

Tako cisto za primjer, interesantno je za primjetiti kako na nasoj politickoj sceni, ne postoji niti ideja distanciranja od kriminalnih elemenata koji su samu politiku i unistili.

A kada ne postoji niti ideja da se udalji od takvih elemenata, potpuno je suvisno pricati i o samim djelima. Jer stvar pada vec na ideji.

E sad. Ti kazes da znas sto je dobro, a sto nije dobro, sto je ispravno, a sto nije ispravno. Pa ja tebe cisto za primjer pitam, jeli ispravo podrzavati notornog kriminalca sklonog zlupotrebi javnih ovlasti i opcoj kompromitaciji politicke organizacije ciji je dio? I sto ces napraviti ako tvoja organizacija udje u takav deal, a usla je. Gdje je tu lojalnost i spram cega?

Ili je to jos jedna ispravna stvar? :-p

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Gale, ulaziš u sklizav

Gale, ulaziš u sklizav teren, ovdje je pitanje lojalnosti (odanosti) političkoj organizaciji koja mora imati mjeru. Prvo i osnovno, dobrovoljno postaješ član i s tim preuzimaš neka prava i obveze. Druga je stvar što neki ulaze samo s jednom idejom, kako se domoći vlasti i koliko će mu to podebljati novčanik. Nikako to ne podržavam. Distanciranje od kriminalnih elemenata? Kako? Imaš ti neku ideju?

Tko je glasao

Da li razgovaramo o

Da li razgovaramo o lojalnosti ideji ili lojalnosti organizaciji?
To su bitne razlike. Citat s početka dnevika odlično opisuje lojalnost ideji, što je po meni bit. Neke organizacije, poput političkih stranaka deklariraju lojalnost nekoj ideji. Pojedinac kroz lojalnost organizaciji, je lojalan ideji, ili ne? Ili je on lojaln ideji,m pa je onda lojalnai organizaciji?
Kad organizacija prestane biti lojalna ideji, pojedinac, lojalan ideji prestaje biti lojalan organizaciji. Svakako, da, u idealnom, ili bolje idealističkom svijetu.
SDP- Bandić, HNS- Ferenčak je tipičan primjer kad organizacija prestaje biti lojalna ideji. Pa bi pojedinci trebali prestati biti lojalni toj organizacji, odnosno te stranke bi trebale ostati bez članova.
Međutim, kako su u igri interesi, a ne ideje, nema odustanja od lojalnosti organizaciji, nego od lojalnosti ideji.
Da se držimo lojalnosti ideji, bilo kojoj, jednostavno bi ignorirali, bojkotirali izbore. JEr niti jedna politička stranka nema lojalnosti nikakvoj ideji, a mi licemjerno, zbog svojih osobni interesa pristajemo na to, i glasamo. Čast izuzecima. U nadi da će nešto promjeniti, jer su eto makar malo drugačiji. Ali na žalost nisu, nego ih sve skupa vodi inters, i to prilično uski, osobni.

Tko je glasao

Nu, koliko sam uspio

Nu, koliko sam uspio primjetiti, prilicno je malo ljudi sa artikuliranim idejama, mjerilima politickog procesa. A ne znam prakticki niti jednu da ima takve ideje koje bi bile primjenjive u postojecem politickom trenutku.

Tako u opcoj nejasnoci, sve ide linijom manjeg otpora, oportuno, sto manje znas to bolje i tako dalje. A mjerila nema i svi se vise manje pogube, od organizacije stvorivsi klijentelisticku nakupinu, s obzirom da su uski interesi u takvoj sredini jedini jasni i samim time jedini su i mjera za udruzivanje.

I tu globalno mozemo razluciti politicki jake osobe od onih koje nisu politicki jake. Politicki jake osobe nuzno imaju artikulirane mjere, te su takve kvalietna okosnica sireg udruzivanja. One osobe koje nisu politicki jake prakticki su izgubljene u svijetu visoke politike (koja ozbiljno pociva na artikulaciji generalnih ideja), te stoga nuzno trebaju oslonac u osobama. I to su onda stranacki vojnici koji ne pitaju, jer ionako nemaju sta pitati.

E sad. Ti mene pitas kako se distancirati od kriminalnih elemenata? Ono sto ja znam jeste da necu uci u niti jednu organizaciju koja nije voljna tako nesto uciniti na samome pocetku, ne jednog dana. Znam i to da sto god ja mislio, ako nisam okruzen ljudima koji misle isto po navedenom pitanju, tada nema neke vajde, jer ideja nema politcku podlogu. Znaci, politicki radnik mora poraditi na ljudima koji djele isti osnovni kriterij. Ili ako vec nije osnovni, onda barem da bude tolerancija nula po tom pitanju, bez obzira na osnovni kriterij.

Ako si pak u nekoj stranci koja je vec ogrezla u klijentelizam (klasika, jeli), tada je na tebi da izgradis frakciju koja ce nositi odredjenu snagu i koja ce u datom trenutku povuci odgovarajuce rezolutne poteze. I po cijenu kratkorocnog uspjeha.

No cini mi se da narod tu pricu itekako treba, da treba one ljude koji su spremni zastititi opci interes. Pa pobogu, to je i razlog zasto politika i postoji.Sve u svemu, stvar se svodi na jacanje ideje i njezinih protagonista do trenutka kada se mogu isfuravati rezolucije.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

A mjerila nema i svi se vise

A mjerila nema i svi se vise manje pogube, od organizacije stvorivsi klijentelisticku nakupinu, s obzirom da su uski interesi u takvoj sredini jedini jasni i samim time jedini su i mjera za udruzivanje.
Ovime smo došli do epicentra. Da, zbog napuštanja ideja, političke stranke postaju klijentelističke. Ovo je slučaj i HDZ ali i SDP koji je napustio svoja socijal-demokratska načela. SDP imao je i ima priliku dokazati da je socijalno osvještena stranka, da poštuje svoje ideje, međutim s vlasti koji obnašaju u Zagrebu pokazuju sasvim suprotno. Dakle, nitko od njih nije lojalan ideji, već organizaciji, pa makar ona imala i sva obilježja zločinačke organizacije. I svima paše, i svi šute. Čak i Milanović izjavljuje, da je vlast u zagrebu uspješna. Takvom izjavom vjerujem da pogađa većinu, ali ipak svi šute i nitko se ne usuđuje usprotiviti jer ima neki interes. Davno prije sam rekla da su naše političke stranke INTERESNE ZAJEDNICE, a ne ideologije koje se sprovode od stranke do stranke.

Tko je glasao

Pitanje je jesu li te

Pitanje je jesu li te stranke ikada imale ideju? Cisto za primjer, HDZ je nastao kao drzavotvorni pokret koji je izgubio svoju bit osamostaljenjem Hrvatske. SDP nikad nije niti imao svoju bit, vec se od pocetka fura kao nedefinirana antiteza HDZa. Ostale pak stranke predstavljaju lagano ugodjavanje emocije prema drustvu. Pa onda neodlucni pucaju na HSLS, snobovi na HNS, stoljetni revolucionari (po mentalnom sklopu) na SRP, apoliticni na HSS, ustashe na HSP i tako dalje i tako dalje. A od ideje ni traga.

Osim ako jedna splacina u obliku Djapica predstavlja pravasa :-D

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

1. Još bi dobro bilo da su

1. Još bi dobro bilo da su to isprofilirane interesne zajednice, da se nešto zna i nešto može poslovati. Ali to su samo servisni centri šire "napredne" poznate nam zbrke, u kojoj i dalje vlada beskrajno "naprednjačko" forsanje po načelu svi piju nitko ne plaća, kojoj ritam udaraju istaknutiji pijanci
2. Ideje i ideologije su nešto, što kao jedan honorarčić unutar cca 30 važnijih, kao save as prepravaka kakvog studentskog rada donese neki instant nakvarcani profesor
3. I kao takve, te interesne zajednice morao malo paziti od gale-a (i obrnuto), jer u sazrijevanju i ubiranju zrelih i prezrelih plodova takvog napretka i otakve interesne zajednice i gale igraju nezmjenjive uloge, stranke da vuku i konačno prevuku s onu stranu takvog "napretka" a gale kao neke vrste JOT grobar toga. I skoro sve snage su nam nužne, i mafijaši, i glazbenici i sve.

Tko je glasao

Čak i Milanović

Čak i Milanović izjavljuje, da je vlast u zagrebu uspješna.

Možeš li malo o argumentima koji bi opovrgli uspješnost zagrebačke vlasti?

Nije li osvajanje i zadržavanje vlasti jedino mjerilo uspješnosti vlasti kao takve? Nije li i Sanaderova vlast uspješna? Ili Jakovčićeva? Ili bilo koja druga?

Sadržaj vlasti je nešto sasvim drugo i po tome se razlikuju sve uspješne vlasti. O tome se može i treba raspravljati, dakle da li je neka vlast dobra ili loša a ne da li je uspješna.

Mislim da je Milanović upravo zato upotrijebio izraz "uspješna" i time izbjegao defnirati njen sadržaj odnosno kvalitetu.

B-52

Tko je glasao

Možeš li malo o

Možeš li malo o argumentima koji bi opovrgli uspješnost zagrebačke vlasti?
Sm, na pollitici je puno toga napisano, dosta je argumenata, ali je ovaj od prvih koji se procesuira Državno odvjetništvo Republike Hrvatske 2004. godine: Istraga protiv Milana Bandića
Uz sva poskupljenja, do sada neopravdana, javna nabava koja to nikad nije bila, provodi se najveće pranje novca kroz mjesnu samoupravu i gradska poduzeća ikad viđena, pljačka građana na svakom koraku, porast siromašnih i broja korisnika socijalne pomoći... Sve to za SDP predstavlja uspješnu gradsku vlast??
Naravno da nitko neće priznati neuspjeh, ali vjeruj, razbit će se o glavu već na lokalnim izborima.
Što se tiče Sanadera, njegov neuspjeh identičan je Bandićevom. U stvari, oni su vrlo uspješni, samo za pripadnike organizacije.
Sve to navodi na zaključak da nikakve razlike nema između HDZ-a i SDP-a.

Tko je glasao

Nesvjesno ili ne, zapravo

Nesvjesno ili ne, zapravo potvrđuješ ono što sam napisao.

Te su vlasti uspješne samim time što su na vlasti, neke i više puta uzastopno.

Ti pišeš o sadržaju a o tome Milanović nije govorio. I dalje sam uvjeren da je Milanović izraz "uspješna vlast" namjerno ograničio na formu a ne sadržaj. To mu daje prostor da, ukoliko ostane u sedlu, dalje progovori i o sadržaju u kom slučaju sam uvjeren da ne bi govorio isto.

B-52

Tko je glasao

"To mu daje prostor da,

"To mu daje prostor da, ukoliko ostane u sedlu, dalje progovori i o sadržaju u kom slučaju sam uvjeren da ne bi govorio isto."

sm, Ti si već u toliko toga bio "uvjeren" kad je Milanović u pitanju, ali do sada je Tvoj ljubimac, koliko ja pratim, činio upravo suprotno. Primjerice, nakon što je izabran za predsjednika SDP-a i najavio da Jurčić ostaje premijerski kandidat, Ti si ispisao hrpu tekstova argumentirajući političku veličinu tog Milanovićeva poteza beskonačnom razradom njegove izjave da svojom prisutnošću želi ojačati ulogu i dostojanstvo Sabora. Ne samo da je u pokušaju da prikupi mandate za sastavljanje vlade maknuo Jurčiča s položaja premijerskog pretendenta, već je i odmah poslije konstituirajuće sjednice Sabora izjavio da mu je bilo "naporno i fizički bolno sjediti u saborskoj stolici" (citiram po sjećanju). Toliko o Milanovićevu razumijevanju digniteta Sabora.

Ne znam čija je to ideja bila, ali SDP je u Zagrebu dobio glasove i zato, između ostalog, što njegovi gradski vijećnici nisu prije izbora izglasali GUP. Nekako mi se čini da je to prije Bandićeva , nego Milanovićeva kuhinja. Također mi se čini da Milanović obilazi oko Bandića kao mačak oko vruće kaše. Pritom mu je zadnja briga "sadržaj" upravljanja Zagrebom, a puno više kako da "ostane u sedlu".

Moram priznati da mi je Milanović svojim nastupima odavao političara drugačijeg kova i da sam od njega očekivao puno jače okretanje socijaldemokraciji, a puno manje taktičkog nadigravanja (do sada neuspješnog) na unutarstranačkoj i međustranačkoj sceni. Ako je i imao nekakvog potencijala, ovaj će ga politički štrikeraj, bojim se, do kraja iscrpiti.

grgo

grgo

Tko je glasao

sm, Ti si već u toliko toga

sm, Ti si već u toliko toga bio "uvjeren" kad je Milanović u pitanju, ali do sada je Tvoj ljubimac, koliko ja pratim, činio upravo suprotno.

Osim toga što "uvjeren" znači da netko "misli" da je tako, što nije zabranjeno, moram ti skrenuti pozornost na vrijeme u kojem sam pisao "hrpu tekstova".

Nije sadržaj ove teme, ali podsjetio bih da nakon izbora kad je došlo do "detroniziranja" Ljube Jurčića nisam napisao niti jedan tekst sa sličnim sadržajem.

Mogao bih i ja napisati da je čudno kako si ti kao "ljubitelj" HNS-a očekivao da se Milanović "puno jače" okrene socijaldemokraciji ali nas to ne bi daleko odvelo.

Za ovu temu je bitno razlučiti što znači da je neka vlast "uspješna" od slaganja ili ne sa sadržajem iste. Primjerice, ja ne mogu poreći da je Čačićeva vlast u Varaždinskoj županiji uspješna ali sam uvjeren da joj sadržaj (hrpa zaduženja po JPP) nije dobar i da će to prije ili kasnije "dotjerati cara do duvara".

Moje poimanje politike i općeg dobra nadilazi osobni odnos ("ljubav") prema bilo kojem političaru pa tako i Milanoviću. Dok "vozi" u pravcu za kojeg mislim da je dobar, onda ok ali ako ne, ne libim se to napisati. Evo, u današnjem postu kritiziram ponašanje SDP-a varaždinske županije.

B-52

Tko je glasao

"Primjerice, ja ne mogu

"Primjerice, ja ne mogu poreći da je Čačićeva vlast u Varaždinskoj županiji uspješna ali sam uvjeren da joj sadržaj (hrpa zaduženja po JPP) nije dobar i da će to prije ili kasnije "dotjerati cara do duvara"."

Kad već cijepamo dlaku, ispravnije bi bilo reći da je to što Ti navodiš kao sadržaj HNS-ova vladanja Varaždinskom županijom, zapravo, način na koji se sadržaj realizira. Kako će to završiti ostaje da se vidi, a komentar ću dati na Tvoj post.

Inače, što se lojalnosti tiče, držim da ima vrlo malo lojalnih u politici, ako uzmemo pojam u njegovu pozitivnom značenju. Puno je više ulizica i poltrona koji se drže moćnih i utjecajnih, ali ih s velikom lakoćom napuštaju kad osjete da njihova moć i utjecaj slabe. Jedna od najlojalnijih osoba, po mom sudu, je Željka Antunović. I to u najpozitivnijem smislu. Na žalost to joj nije pomoglo da u odlučujućem trenutku dobije povjerenje dotadašnjeg šefa Račana. On, međutim, tu njezinu osobinu nije posebno cijenio, već ju je, prema izjavama nekih, vrlo često omalovažavao.

Dakle, s jedne strane malo zbiljski lojalnih, a s druge strane, jednako tako malo onih koji znaju pravu lojalnost prepoznati i cijeniti. To je ona unutarnja strana korumpirane politike koju često ne vidimo, ali koja zbog toga nema manje loše posljedice od one, svima nama dobro poznate, klasične korumpiranosti političara i političarki.

grgo

grgo

Tko je glasao

Esperanza, Dobro došla u

Esperanza,
Dobro došla u klub.

Tko je glasao

Kolko ja znam ona je upravo

Kolko ja znam ona je upravo zbog toga izašla iz stranke. Ili je na odlasku, ne sjećam se točno...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci